Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

875 dotazů

  • Dotaz

    Navazuji na moji předchozí otázku. Měřila jsem se pár dní jen tak sama pro moji zvědavost. Hodnoty mám celou dobu dobré. Tedy, ze se doporucuje mit 2h po jidle 7,8. Jeden den: obed: 5,4 po hodine, 5,3 po dvou. Svacina: 5,8 po hodine, 5,2 po dvou. Vecere: pred: 4,7, hodina po 7,4 a po dvou 5,7. Lacne mi vysly: 5,2 5,4 5,1… tedy take v norme! Takze jsem se za celou dobu nedostala za hodinu na vic nez 7,8 a po dvou jsem mela nizke hodnoty. Ale! Jednou po velmi sacharidovem obede, jsem mela po hodine 8,7 a 8,3 ( mam dva stejne glukometry) a po dvou hodinach 7,8! Kleslo mi to az po 3 hodinach na cca 6. Je to bezne i zdraveho cloveka, ze se muze po velmi velke sacharidove porci glykemie zvednout nad doporucenych 7,8? Po dvou hodinach jsem to splnila, ale po hodine od jidla ne. Dekuji moc! 30let, 160cm, 59kg
    věk: 31 let výška: 160 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    jak jsem již zmiňovala v mé předchozí odpovědi, nikde nenajdete jednoznačnou odpověď na Váš dotaz. Veškeré hranice pro screening a diagnostiku prediabetu a diabetu jsou v podstatě stanoveny uměle, aby umožnily časný záchyt poruchy metabolismu glukózy a tím umožnily zavést časná režimová opatření, případně zahájit zavčas terapii. To by mělo pomoci  minimalizovat pravděpodobnost rozvoje diabetických komplikací. Jako varovná hodnota (pozitivní screening) je brána dle doporučení náhodná glykémie (tzn. kdykoliv během dne) z kapilární krve ≥ 7,0 mmol/l -  i při stanovení glukometrem. Pokud se vyskytují tyto hodnoty, je dle doporučení pro praktické lékaře ideální doplnit odběr lačné glykémie ze žilní krve (po 8 hodinách lačnění), případně rovnou provést oGTT. 

    Pokud mám odpověď přímo na Váš dotaz. Ano, myslím si, že glykémie i u zdravého jedince se může dostat nad 7,8 mmol/l, pokud mu dáte dostatečnou sacharidovou zátěž. Rozhodně si ale nemyslím, že bychom se měli stravovat tak, abychom se nad tyto hodnoty opakovaně dostávali. Opakované vyšší hodnoty glykémie v podstatě znamenají zvýšené riziko, že bude glukóza již negativně působit na tělo.

    Podle Vašich výsledků bych nemyslela přímo na diabetes, ale prediabetes z těchto hodnot vyloučit nedokážu. Zde by bylo ideální se dohodnout s Vaším praktickým lékařem, zda nenaplánovat již zmiňované oGTT. U prediabetu případně platí, stejně jako pro celou populaci, že bychom se měli zdravě stravovat a pravidelně hýbat.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli i zdravým lidem může glykémie vzrůst nad uvedený údaj 7,8. Tedy, je možné, když si zdravý člověk dá zrovna nezdravou nálož, velká porce ( rýže, maso v těstíčku, sojová omáčka slazená medem), tedy dost glykemická nálož, že po hodině může glukometr ukázat 8,7. Po 2 hodinách 7,8-7,9. Po 3 hodinách už hodnota přirozeně klesla na 6. Jde mi tedy o to, jestli i u zdravého člověka může glykémie stoupnout takhle “vysoko”, ale po těch 2 hodinách by měla být po jídle do 7,8.? Nebo nesmí nikdy stoupnout nad 7,8.? Pár dní jsem se ze zvědavosti testovala, žádný jiný důvod k tomu nemám, jen zvědavost. Lačná 5,1-5,4. Po jídle po hodině max.7,8 po dvou hodinách to vždy kleslo 5,8-7,4. Jen toto jídlo,viz.výše semnou zamávalo a hodnota 8,7 mě po hodině celkem překvapila. Děkuji
    věk: 31 let výška: 160 cm váha: 59 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    tento dotaz je hodně problematický. Prostudovala jsem doporučení České diabetologické společnosti (ČDS) a doporučení pro všeobecné praktické lékaře. Právě do rukou praktických lékařů nejčastěji patří časné zachycení diabetu a prediabetu. 

    Omlouvám se, jestli jsem byla v jiných dotazech nepřesná nebo informace byly částečně zavádějící.

    Glykémie nad 7 mmol/l (teoreticky i nad 7,8 mmol/l) se může vyskytnout i u zdravého jedince, pokud si dá velkou sacharidovou nálož (jídlo s velkým množstvím cukrů -  jak jednoduchých, tak složených). 

    Podle doporučení ČDS je pozitivní screening pro poruchu glukozového metabolismu, pokud je náhodná glykémie z kapilární krve ≥ 7,0 mmol/l (i při stanovení glukometrem) nebo náhodná glykémie ≥ 7,8 mmol/l při odběru ze žíly. Bojím se, že pokud bychom podle těchto hodnot rovnou řekly, že tito jedinci mají prediabetes nebo diabetes, tak by tam spadala většina dospělé populace.

    Doporučení pro všeobecné praktické lékaře proto říká, že by měl být následně doplněn odběr lačné glykémie ze žilní krve (po 8 hodinách lačnění), případně rovnou provedeno oGTT. Tyto odběry mají potvrdit nebo vyloučit diabetes, případně prediabetes. Protože měření ani na glukometru ani ze žilní krve nejsou stoprocentně přesná a výsledky mohou být ovlivněny dalšími faktory (nemoc, stres…)  ideální je mít pro jasnou diagnózu alespoň 2 pozitivní nezávislá měření. Např. kontrola lačné glykémie ve 2 různé dny nebo pozitivní screening a současně vysoká měření lačné glykémie.

    Hodnoty přes 7 mmol/l i 7,8 mmol/l se tedy u zdravého jedince vyskytnout mohou, ale měly by vést k zvýšené pozornosti. Pokud jste nedávno neprošla kontrolou u praktického lékaře za účelem vyloučení diabetu, bylo by ideální se dohodnout s Vaším praktikem, zda nenaplánovat např. oGTT.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    je mi 74 let beru Glucophage xr500 1 tbl. večer a ranní glykemie 7,5 přes den klesne většinou na 6 mám obavu zdfa to nejsou vysoké hodnoty
    věk: 74 let výška: 160 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    je pravda, že paradoxně u části pacientů s DM 2. typu jsou ranní lačné glykémie vyšší než glykémie po zbytek dne. Vaše hodnoty rozhodně nejsou výrazně vysoké, ale důležitý je i výsledek Vašeho glykovaného hemoglobinu. 

    Pokud nemáte poruchu funkce ledvin nebo nežádoucí účinky při vyšší dávce Glucophage XR, je možné navýšené tohoto léku. Ale hlavní je na jakých cílových hodnotách jste se dohodli s Vaším ošetřujícím lékařem. Protože cíle glykémií pro každého jedince jsou závislé i na jeho celkovém stavu, dalších onemocněních, lécích a je potřeba je stanovit individuálně.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den . zjišťuj informací, že silné obézní lidé a lidé s cukrovkou nemohou dělat noční směny. Můžete mi prosím poradit? Václav
    věk: 61 let výška: 180 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milý Václave, už jen zdravý rozum nám říká, že nepravidelný pracovní režim s nočními směnami není moc příjemný a neprospívá zdraví. To platí pro osoby zdravé a štíhlé stejně jako pro lidi obézní či s diabetem. Pracovat v noci je ale v některých odvětvích nezbytné. Proto se za takovou práci nabízejí určitá zvýhodnění, například lepší odměna, možnost pracovního volna  apod. Někdy je také těžké pro někoho s jiným pracovním omezením vůbec nějakou práci sehnat, a tak přistoupí k tomuto ústupku.

    Z hlediska diabetu či obezity je možné nežádoucím efektům noční či nepravidelné práce někdy předcházet. Např. je vhodné dodržovat určitou fyzickou aktivitu a pravidelnost v jídle, kdy zejména o nočních službách lidé často jedí navíc a ostatní jídlo potom během dne ani neomezí, takže tento režim může podporovat tloustnutí. Často se naopak setkáváme s přáním pacienta, aby mu lékař potvrdil, že za podmínek dodržování správného režimu bude moci nadále vykonávat určité povolání se směnným provozem, i když má třeba diabetes.

    Z pracovního hlediska je nutné ke každému případu přistupovat individuálně. Důvodem k pracovnímu omezení zpravidla není samotná diagnóza, snad s výjimkou provozů, kde dobré zdraví je naprostou podmínkou, jako např. u pilotů, potápěčů a u podobných povolání. Důvodem k omezení je teprve určité zdravotní postižení, které ze samotného diabetu či obezity vyplývá, tedy např. zcela omezená hybnost pro obezitu, porucha zraku, nestabilita diabetu při inzulínové léčbě, syndrom diabetické nohy, těžká polyneuropatie apod. To posuzuje zpravidla pracovní lékař.

    Já vám tedy doporučuji, abyste podle druhu svého povolání se podíval na zdravotně-lékařské předpisy pro práci na tomto pracovišti. Ty jsou zpravidla ve větších a zejména státních podnicích jasně dané a je také určený pracovní lékař, který má na tyto předpisy dohlížet. Zaměstnavatel by vám pak podle svých možností mohl nabídnout práci, která bude odpovídat vašemu zdravotnímu postižení. Je také možné se přímo dohodnout se zaměstnavatelem, jestli by vás nemohl přeřadit na pro vás vhodnější pracoviště.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o radu, i když tady je každá rada drahá. Jakákoliv běžná emoce, radost, hněv, vzrišení atd., čemuž se nemohu běžně v životě vyhnout, mi zvedá cukr v krvi. A to při svém diabetu II.stupně se snažím dodržovat všechna pravidla léčby. Čím mám proti zvyšování cukru bojovat? Moc děkuji za radu. se velmi snažím stravovat jaksepatří na diabetika. Máte, ŕos8m, pro mně nějakou radu, jak na to stoupání cukru vyzrát? Jiřina
    věk: 85 let výška: 162 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Milá Jiřino, to, co uvádíte, říká velmi mnoho pacientů a vlastně tak začíná skoro každá návštěva u diabetologa a také mnohý dotaz zde na cukrovka.cz

    Vyšší glykémie má vždy nějakou příčinu, za kterou člověk nemůže. Nejčastěji lidé uvádějí, že si přivodili nějakou pohmožděninu, pro kterou se nemohou pohybovat jako dříve a na druhém místě že prožívají v práci nebo doma nějakou stresovou situaci, která jim zvyšuje cukr.

    Jenomže takový už je život, „něco“ se přihodí skoro vždycky a málokdo žije v takovém klidu, že ho nic nerozhodí. Proto bych to bral spíš jako normu, která nás provází celý život a když už se nic nepřihází, tak to už je většinou začátek věčného klidu tam někde...

    Při zvládání diabetu je nutné se tomu prostě přizpůsobit a nevymlouvat se na to.

    Vám ovšem nemohu vyčítat, že byste měla nadváhu nebo se málo pohybovala, asi se opravdu snažíte. Nevím, zda máte váš diabetes něčím léčený a jak moc vám kolísá, o tom nepíšete. Já předpokládám, že máte svoji kapacitu produkovat inzulín velmi sníženou, a tak stačí málo a hned je z toho hyperglykémie. Možná se v podstatě pohybujete celý den na hranici, kdy to ještě tělo stačí nějak samo vyrovnávat a pak stačí jen něco sníst a nebo skutečně se vzrušit, a hned glykémie stoupá. Pokud je toto kolísání malé, tak bych si z toho nic nedělal a věřil bych, že to žádnou větší škodu nenadělí. Pokud ale glykémie stoupají i nad 10 mmol/l, tak si myslím, že by pro vás byla vhodná malá dávka dlouze působícího inzulínu, který by „doplnil“ vaši selhávající vlastní sekreci. Není v tom opravdu žádná magie, jen je potřeba postupovat uvážlivě, abyste si nezpůsobila neočekávanou hypoglykémii. Měla byste to tedy projednat s svým lékařem a pokud byste třeba vyrážela ven, nebo vynechala jídlo, tak byste si měla glykémii ověřovat.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

649 dotazů

  • Dotaz

    Kdy aplikovat inzulin novorapid.pri cukrovce 1.typu.
    věk: 61 let výška: 169 cm váha: 60 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Novorapid se používá buď jako inzulin k jídlu nebo ke snížení glykémie (hladiny cukru v krvi), pokud je příliš vysoká. Před jídlem by měl být ideálně podáván alespoň 10 minut, protože chvíli trvá než se vstřebá. Pokud budete jíst jídlo, které se skládá hlavně z jednoduchých cukrů, nebo je už před jídlem vyšší glykémie, můžete Novorapid podat i 15minut před jídlem.

    Pokud je příliš vysoká glykemie, dá se Novorapid použít ke snížení hladiny cukru a to nezávisle na jídle. Jen pozor, pokud opakovaně dopichujete inzulin, měl by být mezi 2 podáními odstup (např. 1,5 až 2 hodiny). Cílem je vidět účinek 1. dávky než dopíchnete další.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den.Před deseti lety jsem prodělala selhání srdce. Celou dobu beru léky-Lozap.Betalog,Apourinoll.Digoxin,Furon,Verospiron. /Warfarin/-nyní Trombex,později ještě Sorvasta. Před rokem mi lékař předepsal Jardiance a neupozornil mě na vedlejší účinky. / Trpím i na nízký tlak/. Po několika měsících jsem postupně pozorovala časté močení a stálou žízen. Snažila jsem se to nevnímat. Ale bylo to velmi nepříjemné. Tak jsem si vyhledala na internetu,že tyhle příznaky souvisejí s cukrovkou. Zašla jsem k praktické lékařce a ta potvrdila z moči cukrovku II, typu. Na diabetologii mi byl předepsán lék Stadamet. Brala jsem ho dva dny a bylo mi špatně. Zašla jsem tedy k praktické a ta zjistila,že na cukrovku mám i užívaný lék Jardiance, který mi kardiolog napsal na srdce. Poté jsem zjistila,že po podrobném pročtení příbalového letáku,že Jardiance má vedlejší účinky-močení a žízen. Mám tedy dotazy. Lze užívat Jardiance i Stadamet na cukrovku současně bez vzájemného působení? Neměla bych Jardiance vzhledem k vedlejším nepříjemným účinkům a ohrožení ledvin vysadit? Jak postupně Jardiance vysadit a jaký to může mít dopad na srdce po roce užívání. Budu velmi vděčná za Váš názor, Děkuji za Vaši odpověď. Eliška.
    věk: 75 let výška: 162 cm váha: 69 kg

    Odpověď

    Vážená paní Eliško, přeji dobrý den,

    popisujete příběh, který často pozoruji a který spočívá v tom, že se u pacienta zahájí terapie novým lékem aniž by se promyslelo, zda je vhodné pokračovat v dosavadní terapii v užívaných dávkách a hlavně aniž by se pacient, v tomto případě Vy, podrobně poučil o smyslu léčby a jejím očekávaném průběhu. Lék Jardiance, který Vám, byl předepsán, byl původně vyvinut k léčbě cukrovky 2. typu, před několika lety se potvrdilo, že užívání tohoto léků velmi významně zlepšuje srdeční selhání a zcela nedávno se ukázalo, že zlepšuje i poškozenou funkci ledvin. Ve Vašem případě by rozhodně stálo za to zamyslet se nad skladbou užívaných léčiv a jejich dávkami tak, aby jste netrpěla kolísáním krevního tlaku, zejména jeho náhlým snížením. Bez znalostí dalších parametrů jako jsou dávky, hodnota Vašeho krevního tlaku, glykémie nalačno a glykovaného hemoglobinu je obtížné se konkrétně vyjadřovat, v každém případě platí, že užíváte hned 5 léků, které snižují krevní tlak (Lozap, Betaloc, Furon, Verospiron a Jardiance). Je proto vhodné se obrátit na svého kardiologa a požádat jej, aby se Váš problém s nedobrou snášenlivostí léčby pokusil napravit.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kde mohu Ozemtic koupit bez receptu?
    věk: 48 let výška: 159 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Jedině v lékárně. Podívejte se prosím na předchozí dotaz https://www.cukrovka.cz/poradna/ozempic-muze-predepsat-prakticky-lekar, případně si zadejte do "Hledat v poradně" slovo Ozempic...

    (odpovídá redakce, )

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Muže praktická lékařka , která mě léčí na diabetes 2.typu předepsat ozempic? Děkuji
    věk: 73 let výška: 164 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Vážená paní Aleno, přeji dobrý den,

    odpověď není tak jednoduchá. Důvodem je skutečnost, že přípravek Ozempic má dvě různé úhrady.

    Praktická lékařka Vám může Ozempic předepsat, pokud splňujete tzv. podmínky úhrady: "Semaglutid je hrazen v dávce maximálně 1,0 mg týdně v kombinaci s metforminem a/nebo sulfonylureou nebo v kombinaci s thiazolidindiony u pacientů, u nichž použití maximálních tolerovaných dávek zmíněných léčiv po dobu alespoň 3 měsíců společně s režimovými opatřeními nevedlo k uspokojivé kompenzaci diabetu definované jako hladina HbA1c nižší než 53 mmol/mol. Nedojde-li k prokazatelnému zlepšení kompenzace diabetu o 7 % či vyššímu poklesu hladiny HbA1c při kontrole po 6 měsících léčby, semaglutid není dále hrazen. V kombinaci s inzulinem nejsou léčivé přípravky s obsahem semaglutidu hrazeny. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění je hrazeno pouze jedno předplněné pero obsahující 4 dávky po 1,0 mg semaglutidu na dobu 28 dnů. Dávkování nad 1,0 mg týdně není z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeno.". Pokud uvedené podínky úhrady nesplňujete, pak je možný předpis pouze s Vaší plnou úhradou. Pojištovny v takovém případě hradí Ozempic pouze v tzv. základní úhradě. 

    Diabetolog pak může Ozempic předepsat na účet pojišťovny v tzv. zvýšené úhradě, opět za splnění podmínek úhrady: "Semaglutid je ve zvýšené úhradě hrazen: 1) v dávce maximálně 1,0 mg týdně v kombinaci s metforminem a sulfonylureou u pacientů, u kterých není při podávání maximálních tolerovaných dávek perorálních přípravků (včetně gliptinu nebo thiazolidindionu) po dobu alespoň 3 měsíců dosaženo dostatečné kontroly diabetu definované jako hladina HbA1c nižší než 60 mmol/mol a zároveň při obezitě II. a vyššího stupně definované jako BMI nad 35. Nedojde-li k prokazatelnému zlepšení kompenzace diabetu a 10 % či vyššímu poklesu hladiny HbA1c bez současného vzestupu tělesné hmotnosti po 6 měsících léčby, není semaglutid dále hrazen. 2) v kombinaci s bazálním analogem inzulinu u diabetiků 2. typu se zachovalou sekrecí inzulinu, u nichž použití kombinace alespoň jednoho perorálního antidiabetika s bazálním analogem inzulinu (inzulin detemir, inzulin glargin, inzulin degludek) v denní dávce alespoň 20 U po dobu alespoň 3 měsíců společně s režimovými opatřeními nevedlo k uspokojivé kompenzaci diabetu definované hladinou HbA1c nižší než 60 mmol/mol. Nedojde-li k prokazatelnému zlepšení kompenzace diabetu 2. typu o 10 % či vyššímu poklesu hladiny HbA1c bez současného vzestupu tělesné hmotnosti při kontrole po 6 měsících léčby, volná kombinace semaglutidu s bazálním analogem inzulinu není dále hrazena. Z prostředků veřejného zdravotního pojištění je hrazeno pouze jedno předplněné pero obsahující 4 dávky po 1,0 mg semaglutidu na dobu 28 dnů. Dávkování nad 1,0 mg týdně není z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeno.". Diabetolog může písemně pověřit i praktickou lékařku.

    Pro Vaší informaci je cena nejslabší síly přípravku Ozempic 2 593,74 Kč, základní úhrada činí 121,42 Kč (započitatelný doplatek činí 1 196,54 Kč). Zvýšená úhrada přípravku Ozempic činí 1 012,63 Kč (započitatelný doplatek činí 305,96 Kč). Toto balení "vystačí" na měsíc terapie.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, užívám rok Saxendu max.dávka 1,8 (u vyšší dávky je mi zle), úbytek 16kg. I přes dietní stravu mi víc zhubnout nejde. Potřebuji zhubnout ještě 15 kg.Chtěla bych zkusit Ozempic. Jakou dávkou bych měla začít a kdy si píchnout první dávku Ozempicu po denním užívání Saxendy? Myslím kolik dnů mám vynechat Saxendu, než si píchnu Ozempic. Eliška
    věk: 55 let výška: 173 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Vážená paní Eliško, přeji dobrý den,

    dávce 1,8 mg liraglutidu (přípravek Saxenda) denně, tj. 12,6 mg liraglutidu za týden, odpovídá dávka 1 mg semaglutidu (přípravek Ozempic nebo Wegovy). Při přechodu z přípravku Saxenda na přípravek Wegovy nebo Ozempic je možné aplikovat první injekci přípravku Wegovy nebo Ozempic již za 24 hodin po poslední injekci přípravku Saxenda. Použitá dávka přípravku Wegovy nebo Ozempic by měla být ta nejnižší, tj. 0,25 mg s tím, že se ale aplikuje 1krát za týden. Tuto dávku lze zvyšovat v závislosti na toleranci a účinnosti v intervalu 4 týdnů v případě, že bude aplikován přípravek Wegovy (ten má schválenou indikaci snížení tělesné hmotnosti) z 0,25 mg na 0,5 mg, poté na 1 mg a na 1,7 mg až na nejvyšší dávku 2,4 mg. Dávky vyšší než 2,4 mg 1krát týdně se nedoporučují. V případě, že by byl použit přípravek Ozempic (ten má schválenou indikaci léčby diabetu 2. typu, obsahuje totožnou léčivou látku), pak upozorňuji, že tento přípravek nemá injekce obsahující 1,7 mg ani 2,4 mg a jeho dávkování by muselo být 0,25 mg, poté 0,5 mg, následně 1 mg a nejvyšší dávka 2 mg vždy 1krát týdně s intervalem zvyšování dávky 4 týdny.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den když je hodně zvýšení cukr musím do nemocnice
    výška: 154 cm váha: 86 kg těhotenství: 24. týden

    Odpověď

    Dobrý den, většina pacientů s nově zjištěnou zvýšenou hladinou cukru v krvi se léčí ambulantně (dochází do ordinace diabetologa). Hospitalizace je nutná pouze v případě, že jsou hodnoty cukru hodně vysoké a pacienti mají současně nějaké obtíže. S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pekny den, 2x jsem mela v tehotenstvi (2 a 3 tehotenstvi) GDM. Zustal mi prediabetes, mam problem s lacnymi hodnotami, bezne se pohybuji mezi 6,2 -6,5. Cerstve cekame dalsi prirustek, takze uz ted vim, ze ten cukr mam na tehotnou vysoky. Jaky je postup? Cekat na gynekologii, na potvrzeni, ze je vse ok, a od toho se odpichnout nebo jit rovnou svuj stav resit na diabetologii (2x jsem si pichala inzulin, 10j). Nerada bych neco zameskala ale zaroven nechci zbytecne plasit. Muzou takto vysoke hodnoty delat problemy uz takhle na zacatku nebo muzu v klidu dva tydny pockat? Je nadeje, ze i po tomto tehotenstvi mi zustane “pouze” prediabetes nebo je vetsi pravdepodobnost, ze se to rapidne zhorsi? Dekuji moc za vasi trpelivou praci a hezky den!
    těhotenství: 5. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    co nejdříve kontaktujte svého diabetologa. Léčba je nutná již od začátku těhotenství, ideálně byste se měla nejdříve na těhotenství připravit (snížit hladiny cukru) a teprve pak otěhotnět. Další průběh cukrovky po porodu můžete ovlivnit zdravým životním stylem (racionální strava, dostatek pohybu 🙂). 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dietu v těhotenství v rámci těhotenské cukrovky a 3x za poslední měsíc jsem měla ranní hodnotu na 5,4. řekli že za posledních 6 týdnů jsem přibrala 7kg (i když poslední 2 týdny bojuji s velkými otoky končetin, což dle mého váhu zkresluje) a dlouhodobý hemoglobin mám 40mmol. To je vše hraniční to souhlasím, ale myslíte si, že nasazení inzulinu tři týdny před porodem je dobrý krok? Když jsem odmítla, tak mi řekli, že mi hrozí vyvolání za týden a podobně. Malé má dle check-inu v nemocnici aktuálně naměřenou váhu 2520g což je prý v pořádku, ale na diabetologii mě vlastně straší že za ty 3 týdny může příliš přibrat a tak dále. Proto mě zajímá názor někde jinde, protože jsem vystresovaná, už skoro nespím a ani se mi teď nechce moc jíst z toho, že jsem odmítla léčbu ze strachu vyvolání hypogykemie v 9. měsíci těhotenství. Dle všech ostatních informací nejsou mé hodnoty tak špatné, po jídle mám gykemie v pořádku a jde pouze o tu ranní lačnou na 5,4. Nějak mě to že bych si měla začít teď píchat inzulin děsí víc než že hrozí že malé tolik přibere, protože aktuálně přibralo za poslední týden 30g. Děkuji za Váš názor
    věk: 34 let výška: 176 cm váha: 100 kg těhotenství: 37. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    v těhotenství byste měla mít raní glykémie do 5,3 mmol/l a glyk. Hgb do 40 mmol/l.  Vyšší glykémie mohou negativně ovlivnit vývoj Vašeho mimnika, tj nejen hmotnost, ale vývoj i všech ostatních orgánů (srdce, plíce, CNS apod). Děti diabetických matek mají vyšší riziko cukrovky 2. typu, obezity a neruologických obtíží.  Je tedy důležité, abyste měla hladinu cukru v normě. Vaše výsledky jsou sice hraničně vyšší, ale i opakované hraničně vyšší glykémie již miminko ovlivnit mohou. Inzulín neprochází placentou, k mimiku se vůbec nedostane. Pokud se budete řídit doporučením Vašeho lékaře, je riziko hypoglykémie minimální. Aplikace inzulínu je snadná, nebolestivá, není třeba se ničeho bát. Vše Vám na diabetologii vysvětlí a ukážou. 

    S pozdravem  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, mam tehotenskou cukrovku, jsem ve 30tt. Dostala jsem tablety glucophage 500. Ranní hodnoty mam stále kolem 6,4. Všechny denní (hodina po každém jidle v normě). Kdyz si cukr zmerim rano v posteli (jeste ani opravdu nevstanu z postele) je kolem 6,3. Ale kdyz vstanu, udelam ranní rutinu a cca za 30min udelam test nalacno znovu, je hodnota 5,6. Prosim které měření je spravne? Hodnoty jsou ale i tak vysoké…mel by mi lékař předepsat silnější tablety? Pokud mam takovéto problémy a hodnoty jsou rano tak vysoké is tabletami a s dodržováním diety, muže to nasvědčovalo tomu, ze mi cukrovka zustane i po porodu? A ze muže uz ted byt ohroženo o dite? Dekuji
    věk: 36 let výška: 175 cm váha: 115 kg těhotenství: 30. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    Váš lékař by Vám měl navýšit dávku, tak aby ranní glykémie klesla pod 5,3 mmol/l. Maximální dávka metforminu je 2000 mg. Pokud to nebude stačit, musí se přidat inzulín. Glykémie měřte ideálně ráno nalačno po probuzení.  Několik vyšších glykémií miminko neovlivní, ale pokud by glykémie byly vyšší delší dobu, už to vliv na miminko mít může. Ženy, které jsou pro těhotenskou cukrovku léčeny farmakoterapií, mají vyšší riziko, že se u nich po porodu objeví cukrovka 2. typu. Je důležité, abyste si po porodu došla na kontrolní OGTT a i pak byla nadále pravidelně sledována svým praktickým lékařem. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, minulý týden jsem absolvovala test na přítomnost těhotenské cukrovky. První odběr nevyšel,protože jsem měla vysokou hodnotu nalačno. Další den se odběr opakoval,výsledek po hodině byl 9,9 mmol/l. Těhotenskou cukrovku tedy nemám,ale bylo mi doporučeno se více hlídat. Nerada bych něco zanedbala, ale nejsem si jistá, jak přesně má to hlídání vypadat nebo jestli si mám raději zkusit měřit hodnoty na glukometru a podle toho se zařídit. Děkuji předem za Vaši odpověď.
    věk: 32 let výška: 170 cm váha: 75 kg těhotenství: 27. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    nenapsala jste mi všechny výsledky OGTT, tak nemohu přesně posoudit výsledek. Pokud byla pouze 1x vyšší hodnota nalačno a další den již vše v normě, těhotenskou cukrovku nemáte. Není tedy potřeba žádné speciální sledování, jen jezte zdravě jako by měly všechny těhotné ženy (i ty netěhotné :-).

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a komplikace

224 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, v dubnu 2022, jsem prodělal během 3 měsíců několik onemocnění - angína (antibiotika) + Covid + 14 denní nespecifické zánětlivé onemocnění (14 dní antibiotika)... Asi o měsíc později se mi nějakým způsobem zastavilo trávení, přestal jsem trávit tuky (světlá mastná stolice) a nebyl jsem schopný do sebe cokoliv dostat. Sevřený žaludek, pocit plnosti, neschopnost cokoliv strávit. Snědl jsem banán a hodinu jsem musel ležet a odfukovat. Zhubnul jsem během 3 měsíců asi 20 kg (ze 103 na 80). Nyní 87. Od té doby mám stále problémy po jídle. Občas se stane, že když sním více jídel v krátkých časových intervalech, zhruba hodiny až dvou (zejména tučná a sacharidová jídla), dostaví se prekolapsové stavy. Bolest hlavy, neschopnost soustředit se, zmatenost a extrémní močení. Naříklad vypiju 1,5 litru za den a jen za noc vymočím 4 L. Poté pravidelně následuje extrémní suchost sliznic, zejména v ústech a na jazyku, na kterém se mi udělá povlak občas popraská a krvácí. Poté nemožnost usnout, problémy s dýcháním a tlak u srdce. Tyto následky přikládám právě dehydrataci kvůli extrémnímu močení, i když se to vše děje ve velmi krátkém časovém intervalu. Vyšetření jsem podstoupil spoustu, ale nikdy se nic, co by tyto extrémní stavy vysvětlovalo, nenašlo. Co mi na to pomůže (nebo alespoň mám ten pocit), tak držet půst další den a jíst běžně s velkými časovými odstupy. Krevní cukr mám mezi 4-6mmol/L. Mám 'líny" žlučník, který pouští velmi málo žluči a s výrazným zpožděním Na endosonu není 100% fyziologický nález, ale údajně nic, co by se podobalo chronické pankreatitidě. Pravidelná gastroskopie v pořádku, Koloskopie - divertikly+divertikulitída přeléčeny Normixem. PET CT podstoupeno 2x, svítily vždy jen krční uzliny, kde po exstirpaci bez potvrzení nádorové tkáně. Na imunologii jen nespecifické IgG. Po MR mozku podezření na RS, které z likvóra následně vyloučeno, ale nalezeny oligoklonální pásy 4.typu, které ale také nevysvětlují tyto stavy. Normální tlak 105/75. Budu rád za jakákoliv doporučení, případně možnost konzultace. Velice děkuji, S pozdravem Ivo
    věk: 39 let výška: 192 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Milý Ivo, popisujete řadu problémů, které se v podstatě vymykají oblasti diabetologie, na kterou se specializujeme. Všechny tyto problémy by klidně mohl vyvolat neléčený diabetes, ale ten vy vylučujete.

    Můj postup bývá takový, že se snažím nejprve vyloučit nějaké skutečně závažné onemocnění. To ale bývá většinou provázené např. vysokými hodnotami zánětlivých ukazatelů, chudokrevností a případně poruchami v bílém krevním obraze. Také často dochází k rychlému hubnutí, které vy sice udáváte, ale podstoupil jste řadu vyšetření, která postižení např. zažívacího traktu vylučují. Připouštím, že se ve vašem případě může jednat i o neurózu, ale to je samozřejmě jen určitá možnost.

    Já bych vám především doporučoval se trochu zklidnit a spíš než různé půsty a nárazy dodržovat šetřící dietu s přiměřeným zastoupením sacharidů, tuků a bílkovin, a to minimálně ve 4 denních porcích. Také byste měl pravidelně pít, a to kolem 1,5 až 2 litrů nesladkých tekutin denně. Pokud byste za těchto okolností skutečně močil i 4 litry denně, tak byste byl brzy velmi dehydratovaný, a značilo by to skutečně nějaké onemocnění, které by se muselo objasnit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den já se chci jen zeptat jdem diabetik mám diabetes tipu 1 mám diabetes od roku 2017 a teď poslední čtyři roky mám problém s tím že mě bolí pod žebry z obou stran z boku a když mi doktorka mačkal břicho byla to obrovská bolest často zvracim a mám nevolnictví chtěla bych se zeptat co to musel být ??? Jana
    věk: 15 let výška: 153 cm váha: 50 kg

    Odpověď

    Milá Jano, na to vám bez podrobnějšího vyšetření nemohu odpovědět, jen předpokládám, že když vás viděl váš lékař, tak vyloučil nějakou závažnější příčinu. S diabetem to skoro jistě nesouvisí. Jen při vysloveně špatném vyrovnání diabetu byste mohla mít nevolnost a bolest břicha.

    Měla byste tedy kromě běžného vyšetření od lékaře pohmatem asi podstoupit i ultrazvukové vyšetření břicha a ledvin a měla by být zkontrolována základní biochemie a krevní obraz.

    Pokud by šlo o potíže krátkodobé, napadalo by mě např. namožení svalů po nějaké neobvyklejší činnosti nebo intenzivním cvičení.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Od istej doby (neviem presne) ma zacali bolieť bedrové kĺby. Na diabetes 2. typu užívam Jardiance 25 mg, Diaprel a Xultophy. Môže to mať súvis s týmito liekmi? Ďakujem. Peter
    věk: 70 let výška: 173 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Vážený pán Peter, přeji dobrý den,

    žádný z Vámi uváděných léků nemá jako nežádoucí účinek bolest bederních kloubů a ani mě nenapadá, jak by užívání těchto léků mohlo přímo souviset s bolestí jakýchkoliv kloubů, nemyslím si proto, že Vašich potíží příčinou je užívání léků. Je ale zřejmé, že při body mass indexu (tzv. BMI) 34,8 kg/m2 mohou bederní klouby bolet z důvodu trvalého přetěžování. Pokud k tomu pociťujete také bolest kolenních nebo kyčelních kloubů, je velmi pravděpodobné, že právě toto je hlavní příčina Vašich bolestí. Na bolesti tohoto typu je účinný Ataralgin, který obsahuje složku proti bolesti (paracetamol) a současně složku, která uvolní kosterní svalstvo (quajfenezin). Vzhledem k Vaší tělesné konstituci bude potřebná dávka 1,5-2 tablety užít najednou, můžete i několikrát denně. Trvalým řešením je ale snížení tělesné hmotnosti, což se snadno napíše, ale mnohem hůře realizuje.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pro zažívací problémy mám vyšetření v odpoledních hodinách. Večer před a ráno nemám píchat inzulin. Porad'te, prosím, co jíst, abych se vyhnula nadměrné hyper nebo hypoglykemii, a co v případě hypo užít - čtyři hodiny lačná. Jiřina
    věk: 78 let výška: 172 cm váha: 53 kg

    Odpověď

    Milá Jiřino, abych mohl odpovědět, musel bych znát více podrobností. Takto je to téměř nemožné.

    Pokud byste měla diabetes 1. typu nebo i jiný typ, který je provázen úplnou či téměř úplnou ztrátou vlastní sekrece inzulínu, neměla byste bez injekčního inzulínu vůbec být. Řešením by bylo např. podání lehce snížené dávky vašeho dlouze působícího inzulínu a vynechání inzulínu před jídly. Měla byste pečlivě monitorovat glykémie a při hrozbě hypoglykémie byste mohla vypít něco málo sladkého nápoje, např. CocaColy. Pokud by naopak navzdory lačnění glykémie stoupala nad 10, dala byste si 1 až 2 j rychle působícího inzulínu ke korekci.

    U diabetu 2. typu s částečně zachovanou vlastní sekrecí inzulínu byste mohla inzulín úplně vynechat, případně podat si menší dávku pouze dlouho působícího inzulínu.

    V každém případě je dobré časté měření glykémií, např. každé 2 hodiny.

    Samozřejmě, inzulín by se vynechával jen proto, abyste nemusela před vyšetřením jíst, což bývá vhodné při vyšetření zažívacího ústrojí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pálení v nohách a rukách

    Květa

    věk: 55 let výška: 165 cm váha: 57 kg

    Odpověď

    Milá Květo, na podobný dotaz jsme již odpovídali, podívejte se prosím zde: https://www.cukrovka.cz/poradna?search=p%C3%A1leni%20nohou

    Rovněž doporučujeme podívat se na problematiku neuropatií podrobněji zde: https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu

    (odpovídá PharmDr. Rostislav Šimek, Panax Co, s.r.o. Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Existuje nějaká metoda na měření glykémie v krvi bez vpichu. Nějaký druh přístroje - glukometru pro domácí měření?
    věk: 44 let výška: 160 cm váha: 57 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    pokud hledáte opravdu schválenou zdravotnickou pomůcku, tak se bojím, že úplně bez vpichu není v ČR zatím oficiálně nic. Některé hodinky a "náramky"  sice udávají schopnost měřit glykémie, ale že by už byly v ČR některé opravdu zdravotnicky schválené, tak o tom alespoň já nevím.

    Nejvíce -  s ohledem na počet vpichů -  se tomu blíží systémy CGM a Freestyle Libre. U nich po jednorázovém zavedení do podkoží a vytažení/odendání zavaděče zůstává v podkoží jen tenoučké vlákno. Životnost jednoho senzoru je u CGM 7-14 dní (dle typu), u Freestyle Libre  14 dní. Více informací můžete najít na příslušných odkazech.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím. Mám dotaz ohledně vysílače k senzoru Guardian 4. Je plně nabitý, před napojením jsem ho nechala 10x problikat. Ovšem po napojení nesvítí dlouze a nechce se propojit. Může být problém se zavedením senzoru? Nechci zbytečně píchat další. Děkuji za odpověď

    Odpověď

    Dobrý den,

    omlouvám se za pozdní odpověď -  asi již nevyřeším Váš akutní problém, přesto se pokusím alespoň dodatečně ještě zaslat odpověď.

    Pokud jsou problémy s propojením, můžete se o něj pokusit např. s odstupem 10 minut ještě jednou. Ideálně se přesunout do míst, kde bude menší vliv okolních zařízení. Pokud je vysílač nabitý a opakovaně se nedaří propojení samozřejmě může jít o chybu na úrovni senzoru -  ať již poruchu funkčnosti z výroby, či špatné zavedení. Pokud by problémy s vysílačem byly opakovaně, je možné se obrátit na Help Linku firmy Medtronic

    POZN. U pár pacientů se nám také vyskytla častější “chybovost senzorů”, která ale nakonec byla způsobena stářím vysílače. Po výměně vysílače najednou chybovost zázračně vymizela. Životnost vysílače Guardian 4 je oficiálně jen rok -  sice často funguje delší dobu, ale někdy poté vytváří chyby projevující se zkrácením životnosti nebo nefunkčností senzorů. Netvrdím samozřejmě, že je to tento případ.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, sice mám zatím jen prediabetes a začal jsem se změnami životosprávy, ale bylo mi doporučeno používat průběžně glukometr. Jenže jsem po celkem dlouhém studování nabídky a recenzí zjistil, že ač levné tak i drahé glukometry mají problém s přesností měření cukru - což je dost smutné, když je to to, co mají dělat. Jak zjistit co tedy zakoupit? Máte nějaké doporučení? Moc děkuji za odpověď
    věk: 54 let výška: 179 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    bohužel všechny glukometry mají povolenou odchylku: při glykémii < 5,6 mmol/l ∓ 0,83 mmol/l, při > 5,6 mmol/l ∓ 15 %.Některé mohou být asi o něco přesnější než jiné, ale bojím se, že tady těžko rozhodovat, jaký to je. Máte pravdu, že zde záleží koho se zeptáte.

    Výběr je opravdu široký a obtížný:

    Můžete kouknout zda vám vyhovuje velikost glukometru. Zda chcete větší paměť nebo ne. Jaký je přesný rozsah měření glukometru. Zda potřebujete funkce navíc -  jako možnost zadání jídla, aktivity… Některé glukometry jsou schopny měřit i ketolátky (což jako pacient s prediabetem asi nepotřebujete). Nebo jestli Vás v podstatě bude zajímat jen naměřená hodnota a víc nechcete.  

    Může Vás zajímat  jaký je způsob napájení (co používá za baterii nebo jak se dobíjí). Není špatné ani vědět jaký je kontrast obrazovky, aby jste výsledky dobře viděl. 

    Někdo vybírá i podle výrobce. Já mám zkušenost s glukometry Contour, Accu-check, Diamond, Freestyle, Wellion, Onetouch nebo např. Mylife, ale jistě i ostatní mohou být stejně dobré.

    Bohužel jasnou odpověď na Váš dotaz nemohu dát.

    Doporučení redakce:

    k prostudování doporučujeme i článek autorky odpovědi Není pumpa jako puma

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat jestli jsou nějaké informace, jestli se má Omnipod 5 dostat někdy do České republiky, poslední dotaz na tuto informaci zde byl před rokem, tak se ptám jenom jestli jsou o tom nějaké novinky. Rozhoduji se totiž o nové pumpě a přemýšlím, jestli počkat nebo jít rovnou do hadičkové pumpy. Raději bych ale bezhadičkovou, ale zde v republice je snad jenom jedna jediná dostupná a to Touchcare ale ta není zrovna moc doporučovaná.

    Odpověď

    Dobrý den,

    zatím tady stále Omnipod bohužel nemáme a nevím o tom, že by tu v blízké době měl být -  ale přiznávám, že nemusím o všech plánech rozhodně vědět. ČR je poměrně malý trh, a tak se k nám spousta věcí ani nedostane.

    U nás na trhu je nyní Vámi zmiňovaný systém TouchCare Nano. Samotná pumpička špatná není, ale u některých pacientů je větší nepřesnost senzorů (i v “továrním” režimu jsou potřeba 1-2 denní kalibrace). Tento systém je možné propojit do hybridní smyčky, kde může nepřesnost senzoru hrát roli a bojím se, že z toho vyplývá nespokojenost části pacientů. V ČR je k dostání i náplasťová pumpa Accu-Check Solo, ale ta nemá zatím možnost propojení se senzorem a nemůže tedy pracovat v hybridním systému.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, aplikovala jsem si senzor, proběhlo pár měření a přestal fungovat. Aplikace mi neustále píše "chyba senzoru". Nemohu si nijak změřit cukr. Mám si aplikovat nový senzor ?
    věk: 24 let výška: 158 cm váha: 50 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    hláška “chyba senzoru”  -  zde záleží i na typu senzoru, který máte. Např. u Freestyle Libre 2 může jít o přechodnou nemožnost měření. Má cenu zkusit načtení za 10 minut. Někdy může být dle informací na oficiálních anglických stránkách  interference s okolními elektromagnetickými vlnami. 

    Samozřejmě pokud by se hláška vyskytovala opakovaně a senzor se nerozjel po delší době ani po přesunutí se do jiného prostoru, změně polohy nebo změně Vaší aktivity, je potřeba senzor vyměnit. 

    Vhodné je následně zkontrolovat stav elektrody a místa vpichu a vyhodnotit, zda např. nedošlo k povytažení kanyly z podkoží, poškození senzoru…. Pokud by šlo čistě o technickou chybu senzoru (“prostě nevydržel dost dlouho”), je vhodné zkusit senzor reklamovat u výrobce, protože ať již si je hradíte sám, nebo je máte hrazeny pojišťovnou, nejsou senzory úplně levná záležitost.

    Více o různých významech “hlášek” je možné najít i v příručkách k použití jednotlivých typů senzorů.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dnes se mi dostala do rukou informace ohledně přípravku INSUNOL na cukrovku CNN PRIMA, kde na otázky kladené moderátorkou Pavlínou Wolfovou odpovídá lékař Milan Kubek. Jsou informace podané v článku pravdivé ? Před 3. měsíci mě byl nasazen lék BROTMI. Neměl jsem a nemám zatím žádné viditelné a citelné potíže. Po uvedeném léku se barva moče rapdně změnila. Je mě 75 let. Měření ráno nebo před jídlem 5 až 6,5 moll. po jídle víc jak 10 moll. Věřím přírodním produktům skořici, chromu, zinku, draslíku ap. Nevěřím tvrzení, že cukrovku nelze vyléčit. Milan
    věk: 75 let výška: 165 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Vážený pane Milane, přeji dobrý den,

    předně bych Vás chtěl nasměrovat na mojí odpověď na dotaz paní Ivy ze dne 28. 6. 2023. Na své odpovědi pro paní Ivu nemám co měnit. Pořad CNN News s panem doktorem Kubkem a paní Pavlínou Wolfovou jsem neviděl, takže nemohu posoudit jestli jsou odpovědi pravdivé. Co mohu posoudit je, že Státní ústav pro kontrolu léčiv zveřejnil internetové stránky s nelegálními nabídkami neschválených přípravků (můžete se podívat https://www.sukl.cz/leciva/webove-stranky-s-nelegalnimi-nabidkami-leciv), kde mezi neschválenými přípravky figuruje i Insunol. Pokud se rozhodnete tento přípravek užívat, je to vaše rozhodnutí a odpovědnost, podle mých zkušeností ale nic nenasvědčuje tomu, že by pro Vás mohl být prospěšný.

    Lék Brotmin, který Vám byl předepsán, obsahuje metformin. Píšete, že věříte přírodním produktům, ale právě metformin je odvozen od podobných látek, které se vyskytují v rostlině Galega officinalis (jestřebina lékařská), liší se od nich tím, že je významně účinnější a významně méně toxický. Jedná se o bílou látku, která se v organismu neodbourává a ve formě jakou jí pacient užívá se vylučuje do moči. Protože je bílá, nedovedu si představit, že by vedla k zabarvení moči. Na závěr píšete, že nevěříte tvrzení, že cukrovku nelze vyléčit. Rozhodně nelze cukrovku vyléčit skořicí, chromem, zinkem nebo draslíkem. Lze ale provést transplantaci slinivky nebo Langenharsových ostrůvků, což vede k vyléčení cukrovky 1. typu. Přináší to ale jiné problémy spočívající v nutnosti užívat léky potlačující imunitu a také transplantace jistě není snadný výkon bez rizika.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jak dlouho trvaji účinky zázvoru v těle? Mám diabetes 1.typu Láďa.
    věk: 58 let výška: 171 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Vážení, přeji dobrý den,

    jak dlouho trvají účinky zázvoru v těle přesně sdělit nemohu, protože takové věci dosud nebyly zkoumány. Víme ale jak dlouho působí některé látky, které jsou v zázvoru obsaženy seskviterpeny (zingiberin, shoagol), ale také látka, která je známá z pepře (piperin).  Seskviterpeny jsou látky nerozpustné ve vodě dobře rozpustné v tucích, snadno se proto vstřebávají. Shoagol je palčivější než piperin a o něco méně palčivý než kapsaicin obsažený v červených papričkách, proto shoagol dává zázvoru mírně palčivou chuť. Zázvor ovlivňuje vstřebávání některých léků. Tento jeho účinek je krátkodobý a trvá kolem 2-3 hodin. Zázvor také snižuje glykémii, tento účinek je dán celkovým působením zázvoru, které trvá přibližně 12 hodin.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžou užívat diabetici 2.stupne doplněk stravy MemoComplex? Václava
    věk: 65 let výška: 165 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Vážená paní Václavo, přeji dobrý den,

    doplněk stravy MemoComplex mohou diabetici 2. typu užívat. Složení tohoto doplňku stravy je komplexní a obsahuje hned tři složky, které by mohly poskytovat lékovou interakci s některými léky, které se užívají při terapii diabetu (antidiabetika). Z tohoto hlediska lze očekávat lékové interakce od extraktu z pepře a od kurkuminu. Z důvodu opatrnosti, protože takové lékové interakce dosud nikdo nezkoumat bych doporučoval užít nejprve léky na cukrovku a nejdříve za 2 hodiny doplněk stravy MemoComplex. Pokud by se některá antidiabetika užila současně s doplňkem stravy MemoComplex mohlo by dojít ke zvýšení jejich účinku a ke vzniku hypoglykemické příhody. To se týká především antidiabetik ze skupiny derivátů sulfonylurey, u kterých je také schopnost vyvolávat hypoglykemické příhody nejsilnější.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Diabetes2 doplněk stravy Vlasimo
    věk: 74 let výška: 160 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    předpokládáme, že je to Vlasimo se složení uvedeným na https://www.vlasimo.cz/slozeni/ 

    Vážená paní Ivano, přeji dobrý den,

    doplněk stravy Vlasimo nemá podle jeho složení žádné klinicky významné lékové interakce. Jeho složení mi ale trochu připomíná pohádku o pejskovi a kočičce jak pekli dort, což ale nevylučuje, že může pomáhat při růstu a pevnosti vlasů. Přeji Vám, aby užívání bylo úspěšné.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na účinky Řeckého sena v tobolkách při gdm. Mám pocit, že pokud užiji cca 2-3 tobolky denně, odrazí se to na lepších lačných hodnotách. Pomáhá Pískavice zabránit tomu, aby se zkonzumovaný cukr dostal k miminku? Děkuji Marcela
    věk: 34 let výška: 165 cm váha: 64 kg těhotenství: 21. týden

    Odpověď

    Dobrý den, paní Marcelo,

    nepíšete, jakým způsobem Vám bylo doporučeno glykémie kompenzovat (GDM dieta, metformin, inzulin). Nevím, jak závažným GDM trpíte, nicméně mohu říct, že použití bylinné terapie v GDM je v podmínkách ČR vědecky nepopsané. Relevantní a spolehlivá data neexistují. Pískavice řecké seno má v mnoha studiích popsány nepříznivé účinky na plod a proto její užívání nedoporučuji. Odkázala bych Vás na doporučení diabetologa.
    S pozdravem 

    (odpovídá PharmDr. Alice Sychrová, Ph.D., Farmaceutická fakulta Masarykova univerzita Ústav přírodních léčiv)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a pohyb

19 dotazů

  • Dotaz

    Dobry den, jsem celozivotne nemocny s diabetem a po normalnim jidle mivam vzdy glukozu pres 10 mmol/l. Nyni jsem udelal test po komzumaci celozrne tycinky muesli hmotnost 60kg a potom jsem sel pesky domu rychlou chuzi cca 4km/hod celkem 60 minut. Nic jineho jsem nejedl od rana. Bylo 15h pri konzumaci te muesli tycinky. Glykemii jsem meril v 16h, tedy hodinu po konzumaci, a bylo namereno 6.5mmol/l. Je to normalni hodnota nebo ne ? Dekauji s pozdram 
    věk: 46 let váha: 80 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    glykémie 6,5 mmol/l může být v této situaci úplně normální. Záleží i na tom kolik jste měl glykémii před tyčinkou. Tyčinka může dle své velikosti a složení mezi 20-40 g sacharidů. Běžný oběd klidně kolem 50-80g sacharidů - podle toho, jaké množství a co jíte.

    Běžně při anaerobní aktivitě (kam u většinou chůze spadá) glykémie (hladiny glukózy v krvi) klesá. Při chůzi se tedy mohla část cukru, který jste snědl spálit. Hladina glykémie 6,5 mmol/l může tedy být úplně normální. Rozhodně se nejedná ani o hypoglykémii (nízkou hladinu cukru v krvi) ani o hyperglykémii (vysokou hladinu cukru v krvi).

    Poznámka redakce:

    omlouváme se za opožděnou reakci

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den , potřebuji poradit ohledně proteinového nápoje sportovního nápoje FueRide - GymBeam , jestli ho můžu používat při cyklistice, když mám zvýšení cukr v krvi. Mám diabetes 2 stupně. Děkuji za radu. S pozdravem Petr Kříž
    věk: 53 let výška: 190 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Dobrý den Petře, 

    tento sportovní nápoj je slazen glukózou a fruktózou, to znamená, že zvyšuje cukr v krvi. Nicméně při sportu je potřeba tělu dodávat rychle působící sacharidy, proto bych se ho nebála užívat. Ale jedna dávka tohoto nápoje obsahuje téměř 30g S, to už se vám na glykémii podepíše. Nepíšete, jak máte vysoké glykémie ani jakou kompenzaci DM nyní máte či i druh léčby. To všechno jsou důležité body při rozhodování...

    Doporučila bych vám následující, změřit si cukr v krvi před cyklistikou, pokud bude glykémie v mezích normy, můžete si nápoj dát.  Pokud bude glykémie vysoká, počkala bych, než se glykémie vyrovná.. 

    Můžete si pořídit zkušební senzor, který vám velmi toto sledování glykémií usnadní. Myslím, že by vám mohl stačit i jen jeden, pouze abyste si udělal představu, jak reagujete na pohyb a tento nápoj. Dá vám to krásný, ucelený,  pohled na vaše glykémie po celý den i noc. 

    FreeStyle Libre

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,jsem diabetik 2.Měřím 174cm a vážím 64 kg chtěl bych trochu přibrat...Je vhodné po každém jídle mit nějaký pohyb(hodinvá procházka) Jde mně o snížení cukru ale současně abych nehubnul.Chtěl bych najít nějaký kompromis.Děkuji za odpověd
    věk: 63 let výška: 174 cm váha: 64 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Váš dotaz je pro diabetika 2. typu rozhodně neobvyklý, protože náš problém bývá většinou opačný. Nevím o Vás další informace, jako jsou výsledky odběrů, kompenzace diabetu, typ terapie…, takže mohu radit jen obecně.

    Pokud jste hubený diabetik 2. typu -  je vhodné zkontrolovat i jednou za čas sekreci inzulinu, což ale možná Váš diabetolog již provedl. Dále záleží na typu terapie, protože některá léčba působí spíše nárůst hmotnosti, některá může naopak pomoci s hubnutím. Důležitá je i kompenzace diabetu. Pokud se opakovaně vyskytují glykémie nad 10 mmol/l, je viditelně problém s přesunem glukózy do buněk a může docházet již ke ztrátám cukru (a tím i energie) do moči. 

    Pravidelný pohyb je opravdu potřebný a to nejen pro diabetiky 2. typu, ale pro všechny. Doporučuje se minimálně 150 minut aktivity týdně - rozdělené do úseku po minimálně 30 minutách, ale i to mi přijde někdy docela málo. Nemluvím o extrémní zátěži, ale o právě Vámi zmiňovaném běžném pohybu. Jeho omezení jistě není žádoucí. Předpokládám, že Vaším cílem je sice přibrat, ale také celkově zlepšit kondici a stav a ne se jen obalit tukem na břiše. Proto pohyb budete potřebovat.  Pokud jste schopen mít po každém jídle hodinovou procházku, nemělo by to být na škodu  -  rozhodně to pomůže s kompenzací diabetu, udržení kardiovaskulární kondice a stavbě svalové hmoty. Samozřejmě ale s ohledem na aktivitu musíte i úměrně jíst.

    Při radách pro hubnutí doporučuji často kalorické tabulky ať jako aplikaci, internetové stránky nebo jiné tabulky s hodnotami kalorií pro jídlo a aktivity. Ty bych doporučila použít i zde. Spočítat kolik by měl být Váš běžný denní příjem energie (kolik Vaše tělo potřebuje vůbec pro základní život). Poté nesmíte zapomenout započítat aktivitu. Buď orientačně jako způsob života - sedavý, lehce až …extrémně aktivní nebo můžete zadávat a počítat výdej energie klidně podle času jednotlivých typů pohybu (60 minut chůze, 40 minut na kole…). Zde bude pro Vás jasný pokyn -  Váš příjem energie by měl převýšit výdej. Další důležitou složkou bude složení potravy. Protože jste diabetik a nechcete jen přibrat tuky, musíte se zaměřit i na dostatečný příjem bílkovin, který je často zanedbáván. U zdravých jedinců (bez poškození ledvin) je doporučován 1-1,5 g bílkovin na kilogram hmotnosti jedince na den (s úpravou dle aktivity a toho jaký je Váš cíl -  přibrat, nabrat svalovou hmotu…). Při onemocněních ledvin je bohužel nutné dávat na příjem bílkovin pozor, protože zde naopak hodně vysoký příjem bílkovin může ledviny více poškozovat. Je nutno myslet i na dostatečný příjem vlákniny, vitamínů. Kalorické tabulky Vám i umožní zjistit kolik mají potraviny sacharidů (cukrů).

    Tyto rady jsou velice základní a možná Vám přijdou nedostatečné, ale tak jako hubnutí, tak i přibírání (alespoň to rozumné) není jednoduchá věc. Více Vám může pomoci i nutriční terapeut, ke kterému Vás může poslat Váš ošetřující diabetolog.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem ro v remisi po rakovině( lymfom) BMI 35.6. Je pro mě vhodný lěky Ozempic?

    Mám cukrovku 2 typu. Janka

    věk: 65 let výška: 158 cm váha: 86 kg

    Odpověď

    Milá Janko, lék Ozempic má svoje preskripční omezení, a tím jsou zejména diabetes 2. typu s obezitou a dále nedostatečný efekt jiných základních léků na léčbu diabetu. Je tedy dost možné, že vy preskripční omezení splňujete a váš lékař vám jej může předepsat.

    Ozempic po léčbě pro lymfom můžete užívat. Bude dobré, když zhubnete, a k tomu vám Ozempic může pomoci. Jenom vám nedoporučuji nějakou vysloveně drastickou hubnoucí dietu, abyste se po léčbě pro ten lymfom dobře zotavila. Snížit kalorický příjem byste ale rozhodně měla.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosim vas zacal som cvicit pred mavam cca 7-8 m/l (a to vzdy hodinu pred cvicenim zjem nieco) po cviceni cca 4 mol/l.pic lantus iba rano 20j.,+ Mettogamu 3× denne da stym nieco robit.? Roman
    věk: 43 let výška: 176 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Romane, kdykoliv nějaká osoba s diabetem žádá poradu, jak by se měla nejlépe léčit, musí mít lékař k dispozici alespoň základní údaje. Vám je 43 let, nemáte výraznější nadváhu a užíváte pravděpodobně 1 injekci inzulínu Lantus ráno. Nevím ale vůbec, jak dlouho diabetes máte, jak byl zjištěn, jaké jste měl glykémie, jaký máte glykovaný hemoglobin, jak se stravujete a zda nemáte nějaké další přidružené onemocnění.

    Ve vašem případě by se klidně mohlo jednat o pomalu se vyvíjející diabetes 1. typu, nebo také o diabetes 2. typu, který ovšem není spojen s obezitou, ale vyžaduje podávání inzulínu.

    Z vašeho mailu také není jasné, na co se vlastně ptáte a co vám vadí. Glykémie máte před jídlem a před cvičením mírně zvýšené a během cvičení vám klesnou na normální hodnotu. V podstatě byste tedy měl být spokojen a měl byste z toho pochopit, že fyzická aktivita vám dělá dobře. Možná byste ji neměl vykonávat tolik nárazově, ale spíš se více pohybovat během celého dne (např. opakovaně kratší pochůzky větším tempem, či procvičování těla), ale ani to nárazové cvičení byste neměl vynechat. Pokud si pícháte inzulín a cvičíte déle a usilovně, např. déle než 60 minut, je dost možné, že vám glykémie může klesnout i pod normální hodnoty. V takovém případě byste mohl dávku inzulínu mírně snížit (to pak ale nesmíte ustat s tou pravidelnou fyzickou aktivitou), nebo vprostřed cvičení sníst nějaké sacharidy, jako např. krajíček chleba, nebo při usilovném cvičení i něco sladkého, např. tatranku. Systematická fyzická námaha ale nakonec vede skoro vždy ke zlepšení vyrovnání diabetu, což by asi vyžadovalo snížit dávku inzulínu a možná i časem jeho vysazení. To ale nemohu posoudit bez pořádného vyšetření.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Snižuje cigarety cukr v těle? Roman
    věk: 18 let výška: 173 cm

    Odpověď

    Milý Romane, nesnižuje.

    Neuvádíte nic o diabetu, ale pokud máte diabetes, musím podotknout, že diabetes a kouření, to je špatná kombinace. S cukrovkou se dá leccos dělat, když se hodně snažíte, ale nezbavíte se jí. I výborným způsobem léčený diabetes přispívá k celkové nemocnosti během let, i když se situace velmi zlepšila, respektive možnosti.

    Kouření ale škodí v mnoha směrech a dá se tomu zcela předejít. Navíc podobně jako diabetes kouření škodí malým i velkým krevním cévám a toto působení se přinejmenším sčítá.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,děkuji za odpověď,myslím že když beru stadamet,rozhodně to s pitím vína nebudu přehánět a celou láhev bych ani vypit neumela,ale zajímalo by mě co by se v takovém případě stalo,kdyby člověk opravdu vypil láhev vína,děkuji za odpověď,s pozdravem Anna
    věk: 57 let výška: 172 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

    nemáme k dispozici klinickou studii, která by řešila co by se stalo, kdyby pacient léčený metforminem vypil jednu láhev vína, tak vědecky se tato otázka nedá odpovědět. Víme ale s velmi vysokou pravděpodobností, že pití alkoholických nápojů u pacientů s diabetem vede ke zvýšení zdravotních rizik, zvýšením pravděpodobnosti výskytu nežádoucích účinků. Jedna sklenka vína je také spojena s rizikem, ale to je velmi malé. Vyšší příjem alkoholu může vyvolat hypoglykemickou příhodu a v případě terapie metforminem navíc dochází ke zvýšení rizika laktátové acidózy. Raději ani nepíši o neurotoxicitě alkoholu. Doporučuji Vám to experimentálně neověřovat.

    S přátelským  pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,začala jsem brát jednou denně stadamet 500,mám ráda suché bílé víno,myslíte že už se s ním musím úplně rozloučit?děkuji Anicka
    věk: 57 let výška: 172 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Vážená paní Anno, přeji dobrý den,

    pití alkoholických nápojů obecně zhoršuje kompenzaci diabetu, navíc pití alkoholických nápojů nalačno zvyšuje významným způsobem výskyt hypoglykemických příhod u diabetiků. Vše záleží na individuální toleranci a množství vypitého alkoholu.. Pokud si občas dáte malé množství vína (1-2 skleničky) spolu s dobrým jídlem, tak by se to dalo tolerovat. Vypít celou lahev bych ale rozhodně nedoporučoval.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    jak zjistím glykemický index čokolády na vaření 52% prodávané v Lidlu, od německého výrobce
    věk: 76 let výška: 175 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    tento údaj není povinné udávat na obalech potravin, na většině výrobků se s ním nesetkáme. Určitě vám stačí, najít si GI podobné čokolády, např. zde Chocolate, dark, 45- 59% cacao solids: Glycemic index, Glycemic Load and Nutrition facts (glycemic-index.net).

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu prosím pít bílé suché víno když jsem začala brát 1 x denně Standamet? dekuji  Dana
    věk: 57 let výška: 172 cm váha: 99 kg

    Odpověď

    Vážená paní Dano, přeji dobrý den,

    bílé suché víno pít můžete, ale musíte si přitom být vědoma, že jeho pití v závislosti na vypitém množství bude způsobovat výkyvy glykémie. Pokud by jste pila víno nalačno, hrozila by Vám hypoglykemická příhoda. Alkoholické nápoje také zvyšují riziko obávaného nežádoucího účinku metforminu (přípravek Stadamet), kterým je tzv. laktátová acidóza. U pacientů konzumujících alkoholické nápoje dlouhodobě pak může docházet také k hyperglykemickým příhodám. Při dobře kompenzovaném diabetu, bez poruchy funkce ledvin nebo jater, malé množství alkoholu (např. 1 sklenka vína) nemusí působit žádné problémy, pokud pacient alkoholický nápoj vypije spolu s jídlem nebo po jídle. Určitě platí, že pacienti s cukrovkou by se raději měli vyhýbat alkoholu, bez ohledu na to, zda jsou léčeni metforminem nebo nikoliv. Případné přerušení užívání metforminu např. z důvodu plánované oslavy a předpokládané konzumace alkoholických nápojů bych považoval za nesmírně špatný nápad.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a nadváha

100 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,chci se zeptat na pár věcí.Musím u Rybelsusu brát Glucophare XR1000 ? Mám cukrovku druhého typu a každé ráno mám na lačno na glukoměru 14 mmol/l.Dále pak,mužu kávu sladit Erytritolem a pít čaj z kombuchy? Jde o to že trpím na zácpu a čaj z kombuchy mi na tohle dělá dobře ale pokud mám zhubnout tak nevím jestli tohle vše nevysadit. Děkuji Rosťa
    věk: 55 let výška: 181 cm váha: 134 kg

    Odpověď

    Milý Rosťo, máte zřejmě opravdu rozladěný diabetes spojený s obezitou. Rybelsus jako lék je dobrá volba a Glucophage XR 1000 k němu je také dobrá volba. Efekt je zatím nedostatečný, ale pokud tato léčba trvá teprve krátce a pokud skutečně dodržujete dietu se snížením sacharidů a kalorií, tak by se efekt měl časem dostavit. Např. do 3 měsíců. Pokud nikoliv, byla by asi vhodná intenzivnější léčba.

    Čaj z kombuchy byste rozhodně neměl sladit cukrem ani žádným jiným kalorickým sladidlem. Já bych vám místo erytritolu spíš doporučoval např.  aspartam, který je zcela nekalorický, když už tedy nedokážete pít nápoje neslazené, což by bylo nejlepší.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,chci se zeptat .pracuji ve tří smněném provozu ,mám cukrovku typu 2 beru léky na tlak a mám již delší problémy s infekci v těle a neustále abscesy na v nitřních stehnech .Byl jsem už kvuly tomu na operaci ale bohužel se to vrací furt ,dokonce jsem podstoupil operaci žaludku (plikaci)abych zhubnul ,vše marně proto bych jsem vás zeptal zda bych mnel nárok na invalidní důchod .Dekuji
    věk: 41 let výška: 185 cm váha: 156 kg

    Odpověď

    Milý Míchale,

    invalidní důchod se neuděluje na určitou diagnózu (ve vašem případě na prvním místě obezita), ale uděluje se s přihlédnutím k vašich schopnostem vykonávat určitou práci. To musí posoudit posudkový lékař, který se při tom opírá o odborné zprávy diabetologa, případně obezitologa. Posudkovém lékaři pak celou žádost předává váš obvodní lékař.

    Na podobný dotaz jsem již v této poradně podrobně odpovídal, tak si odpověď přečtěte zde:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/diabetes-ii.-typu-nadvaha-a-narok-na-invalidni-duchod

    Jinak si ale myslím, že kromě určitého nepříliš vysokého finančního zajištění vám invalidní důchod příliš nepřinese. Naopak, budete asi ještě méně fyzicky aktivní a přiberete.

    Ta operace žaludku byla asi málo efektivní a měl byste nejspíš podstoupit jiný účinnější typ zákroku na zažívacím ústrojí. Jen to vyžaduje intenzivní spolupráci s lékaři, protože téměř všechny podobné zákroky se dají "přejíst"..., pokud se pacient současně nesnaží si sníženou váhu udržet. Jste ještě mladý a měl byste se snažit udržet si větší fyzickou aktivitu a tím i lepší zdraví.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v 45 letech po vyjmutí štítné žlázy pro karcinom a zároveň selhání vaječníku jsem začala tloustnout až na 104 kg při výšce 166. zkoušela jsem různé metody hubnutí, ale při žáené jsem významně nezhubla. Mám prediabetes -Metformin 500, beru léky na cholesterol, zvýšené tuky a dlouhodobě vysoké jaterní testy. Měla bych nárok na předepsání Ozempiku ? Soňa
    věk: 58 let výška: 166 cm váha: 97 kg

    Odpověď

    Milá Soňo, na prvním místě je nutné ověřit, že máte dostatečnou dávku hormonů štítné žlázy, která vám byla odstraněna. Při malém dávkování může docházet k nárůstu hmotnosti. To musí ověřit váš lékař, nejspíš endokrinolog.

    Jinak Ozempic je v ČR hrazen jen u osob s diabetem 2. typu, kteří nemají diabetes dostatečně vyrovnaný při léčbě např. metforminem. Protože vy asi diabetes nemáte, tak nesplňujete preskripční omezení.

    Pro léčbu obezity bez zjevného a nedostatečně léčeného diabetu 2. typu není Ozempic hrazen a je nutné jej kupovat. Této problematice jsme se na našich stránkách věnovali opakovaně. Podívejte se tedy na dřívější odpovědi pod heslem „Ozempic“.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2.Muzu brát Ozempic i když jsem se léčil s játry. Josef
    věk: 61 let výška: 185 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milý Josefe, v principu Ozempic užívat můžete. Měl byste si ale přečíst dnes již řadu odpovědí na podobný dotaz na našich stránkách. Vyhledejte si naše předchozí odpovědi pod heslem „Ozempic“.

    Je tam také mnoho napsáno o úhradě tohoto léku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem diabetik, PAD druhého typu a rád bych chtěl snížit váhu . Léčím se taky se srdcem, mám umělou chlopeň a beru warfarin, takže i stravu si musím hlidat miroslav
    věk: 60 let výška: 202 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Milý Mirku, lék Ozempic pro vás může být vhodný. To, co uvádíte, není kontraindikací. Jinak ale vhodnost jeho nasazení musí posoudit váš lékař. Lék Ozempic má také svoje preskripční omezení, aby byl pro vás hrazen. O tom jsme již mnoho psali na našich stránkách a neustále opakování je už namáhavé.

    Hledejte pod heslem „Ozempic“ a mnohé naleznete.

    Zkuste např. toto:

    https://www.cukrovka.cz/poradna/ozempic-0-25-mg-a-jeho-hrazeni


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

