Dotaz
Vážení, díky za poradnu. Je to skvělé! A nyní poprosím o názor: Prediabetes mi byl tehdy diagnostikován 1-1,5 roku zpět. Aktuálně 1x metformin ráno 1000mg +1x večer, ráno 1x ráno gliptin. Není to se mnou zcela ideální - člověk za covidu trochu zlenivěl - ale celý život jsem tak spíše nadprůměrným pěším turistou, takže pohyb (i stráně, kopce, hory...) mi rozhodně není cizí. Hmotnost mám vyšší, ale roky je setrvalá. Mám rád zeleninu, luštěniny jsou moje oblíbené, zdravější stravě se nevyhýbám. Pro vysvětlení podmínek níže sděluji, že pivo jsem omezil (vypiji v souhrnu mezi 5-10 pivy týdně). Vím o pravidlech i podmínkách užívání léků. Přesto mne mírně stoupající hodnota cukru zarazila (první odběr v ordinaci byl cca 7 mmol/L, teď po 1,5 roce jsem byl hodnotě 9). Proto již asi 3 týdny mám svůj glukometr a ze začátku jsem zkoumal různé stavy - jaké hodnoty mám např. nalačno brzo ráno (nejsem skřivan), pak jaké v 8 h., jindy před jídlem a po jídle, po pivu, po 20 km pochodu... Prostě mixáž stavů. Jsou to pro mne zajímavé hodnoty k různým situacím a více mi to pomohlo určit, co je lepší a co horší. Nyní se pomalu přesouvám ke 4 či 8 krokovému testovacímu schématu. Opakovaně mne však zarazila jedna věc: i když jsem neužil večerní metformin a vypil za večer 5 std. piv (...vím, ale je to 1x týdně), měl jsem hodinu po dopití posledního piva i následně ráno hodnotu nižší nebo stejnou, než v jiných dnech bez alkoholu a a s lehkou večeří i s večerním lékem. Prakticky: běžný den + lehká večeře + bez léku + piva -> hodinu po dopití (22h.): vždy těsně nad 7 (!); ráno v 6-8h. vždy těsně nad 8 (!!) // a naopak běžný dietní režim = běžný den + lehká večeře + metformin + v noci se napiju např. trochu mléka -> pozdní večer hodnota kolem 8-9, ráno třeba i 10 (rozhodně ne méně, než za toho piva). Není to z jednoho pozorování a vzhledem k velmi vysoké hodnotě glyk. indexu u norm. piva mne tato opakovaná skutečnost velmi udivuje. S vědomím lehkovážné nadsázky až řeknu, že to pivo mne léčí :) Jaký je Váš názor na tuto nevyrovnanost ve výsledcích? Rozumím toleranci/odchylkám v měření, ale... Děkuji. A celý web (i s poradnou) je opravdu báječný! Viktor
věk: 47 let
výška: 180 cm
váha: 97 kg
těhotenství: 42. týden
Odpověď
Milý Viktore,
je dost normálním jevem, že lidé u sebe rádi hledají různá neobvyklá vysvětlení, atypické příznaky, paradoxní účinky léků a neobvyklé působení potravy. Je to lepší a zajímavější než smířit se s tím, že máte dost běžnou poruchu, která se bohužel postupem času jenom zhoršuje a nakonec vede k poškození prakticky celého těla, od srdce, nervů, cév, mozku, po klouby, svaly a podobně. Takhle probíhá diabetes mellitus 2. typu, pokud se člověk aktivně takovémuto vývoji nepostaví do cesty.
Diabetes vzniká kombinací 2 poruch, a to sníženou citlivostí vůči inzulínu, a sníženou produkcí inzulínu. Jak jsme zde již opakovaně vysvětlovali, nedostatečná sekrece inzulínu může být jen relativní, to znamená, že inzulínu je sice dost, ale stále to nestačí k tomu, aby se udržovala normální glykémie. Hodnota 9 mmol/l na lačno je už dost vysoká a svědčí pro jasný diabetes. Po jídle jsou hodnoty jistě o dost vyšší (tedy s výjimkou toho vašeho piva!).
Léky pro diabetes 2. typu jsou dnes různé, dají se kombinovat a celkem dobře fungují. Základem, který ale funguje lépe než tyto léky (kromě inzulínu), je dodržování dietního režimu s dostatkem pohybu.
U někoho to může vést k úplnému vyrovnání diabetu (vloha ale bohužel zůstane), jindy "zhoršování" pokračuje i přes tuto snahu, ale probíhá mnohem pomaleji a má mnohem menší zdravotní důsledky.
S nadváhou klesá účinnosti inzulínu a je ho potřeba více. Energie z potravy, kterou máte navíc, se tělo snaží uložit, kde to jde. Nejlépe do podkoží, ale také do jater, do břišního tuku, co cév. A to všechno je škodlivé. A také si uvědomte, že pivo, to je také energie: z cukrů, z alkoholu. Rozhodně se po něm tloustne a alkoholem se navíc poškozují játra, která i tak trpí diabetem 2. typu (ztučnění jater při nevyrovnaném diabetu). Pacienti si rádi vysvětlují doporučení lékařů přehnaně, ale i tak se odvážím vám napsat: pivo nemusí být v malém množství pro diabetika škodlivá potravina. Jen ji člověk musí brát skutečně s mírou, spíš pro dobrou chuť a ne pro účinky alkoholu. Je nutné si ho započítat do denního příjmu kalorií a sacharidů. Za rozumnou míru, která by se neměla překračovat, považuji tak 0,3 l denně, nebo chcete-li, 2x týdně 1 pivo.
Vy si musíte uvědomit, že pokud si chcete udržet zdraví, musíte se podrobněji seznámit se složením stravy a určit si, jaký by měl být váš vzorový jídelníček. K tomu potřebujete spolupráci s dietní sestrou (nutričním specialistou) a také doporučení od vašeho diabetologa. Odhaduji, že pro vás by stačilo 180 g sacharidů denně, včetně těch z piva. 2 piva týdně, podle mého odhadu, vám neuškodí, ale i s tím musíte počítat ve svém kalorickém plánu. Pít pivo denně, to už je mírný stupeň alkoholismu, který navíc bude mít tendenci se zhoršovat. Zvláště když takové pivní seánce budete využívat k tomu, abyste sledoval jeho blahodárné účinky na váš diabetes, což se vám při "vašem výzkumném zápalu" může i podařit.
Jistě je velmi dobře, že se dostatečně pohybujete. I zde bych vám ale doporučil, abyste se pohybu věnoval raději každý den alespoň hodinu než potom abyste místo toho pořádal náročné pochody jednou za 14 dnů.
Doufám, že jsem vám tímto výkladem nezkazil názor na náš web. Snažil jsem se vám vysvětlit, že s diabetem se dá celkem dobře žít. Jen si člověk musí víc než ostatní připouštět svoje zdravotní omezení. Má se snažit diabetes vyrovnat tak, abyste byl vlastně jako zdravý člověk a ne tím, že jej budete překonávat silou - metodou "tohle snesu". Snesete to, ale roky jdou. A pak se to někdy snáší obtížně.
poznámka redakce: moc děkujeme za pochvalu Viktore a prosíme o omluvu za pozdější zaslání odpovědi
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)