Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

zvrácení prediabetu

Datum vložení dotazu: 11.05.2022

Ptá se: Lucie

Dotaz

Dobrý den, při hledání informací k prediabetu jsem se dočetla, že tento stav lze ještě zvrátit. Mohu se zeptat, co si pod tím mám představit? Že se podaří nastartovat metabolismus tak, že případné občasné zahřešení nebo opětovné zařazení většího množství ovoce nebo zdravých složených sacharidů začne tělo opět tolerovat? V druhém (posledním) těhotenství jsem měla GDM, po porodu hodnoty v normě, na kontrolním OGTT po půl roce vyšší lačnou 5,9. Další OGTT jsem zatím neabsolvovala, protože jsem do nedávna kojila. Koupila jsem glukometr a občas se měřím. Hned po zjištění výsledku jsem začala pravidelně běhat (5x týdně), pokud nejdu běhat, mám ten den jinou pohybovou aktivitu. Začala jsem zdravěji jíst, zcela vyřadila bílý cukr, bílou mouku, průmyslově zpracované potraviny, celkově si hlídám příjem sacharidů, velikost příloh, abych byla do 200g sacharidů denně, jím hodně zeleniny. Tento režim držím už rok a půl. Po jídlech jsou hodnoty v limitu, ale lačná mi několikrát nad 5,6 vylezla i přes tato opatření. Dlouhý cukr půl roku po porodu 32 a nyní po 2 letech opět 32. Jsem na ideální váze, viscerální tuk mám nízký, nemám vysoký cholesterol ani tlak. Už nevím, co víc pro snížení lačné glykémie udělat. Leda snad přejít striktně na LC stravování. Jedná se o počínající prediabetes? Před pár týdny jsem byla na krevních rozborech kvůli něčemu jinému a lačná byla 6,5! (pravda tedy je, že jsem byla hodně vystresovaná kvůli podezření na jinou diagnózu). Může ovlivňovat cukr v krvi ještě fakt, že jsem cca před měsícem přestala kojit? Předem moc děkuji za odpovědi. Lucie
věk: 35 let výška: 164 cm váha: 55 kg

Odpověď

Milá Lucie, podle mého názoru se pojem prediabetes používá často nesprávně. Lékaři tím myslí stav, kdy už je přítomna určitá porucha glukózové tolerance, ale nejsou ještě splněna kritéria pro označení „diabetes“. Spadá sem několik poruch, které se mohou klasifikovat jako

  • Porucha glukózové tolerance (zpravidla vyšší glykémie na lačno i vyšší hodnota po jídle)
  • Zvýšená glykémie na lačno
  • Zvýšená glykémie po jídle

Význam těchto pojmů spatřuji zejména v tom, že pro rizikové pacienty představují určité varování, že pokud nepřikročí k nějaké zásadní změně svého stravovacího a pohybového režimu, rozvine se časem diabetes. Toto varování dává smysl zejména pro osoby ohrožené diabetem 2. typu, kteří mají nadváhu nebo jsou vysloveně obézní, žijí nezdravě a málo se pohybují. Když na ně lékařské varování zapůsobí, porucha se může upravit a nebo se přinejmenším rozvoj diabetu výrazně zpomalí.

Toro varování má ale mnohem menší smysl pro osoby, které mají jiný typ diabetu, zejména typ 1. Ten je způsoben ztrátou inzulínové sekrece a tuto ztrátu zatím zastavit neumíme. Kromě toho existují vzácnější formy diabetu, u nichž převládá pokles inzulínové sekrece, ať již v důsledku třeba onemocnění nebo porušeného vývoje celé slinivky nebo určitého genetického defektu. Tyto osoby nebývají většinou obézní a omezování kalorického příjmu a celkového množství sacharidů má smysl jen do určité míry, pak už by mohlo být spíše škodlivé.

Vy pro prevenci vzniku diabetu děláte hodně a další vývoj zřejmě bude záležet na vašich přirozených vlohách, jejichž důsledkům se, jak už to v životě bývá, nemusí vždy podařit zabránit. Pojem prediabetes je totiž možné použít vlastně pro určité stádium jakéhokoliv typu diabetu, tedy i diabetu 1. typu, kdy existuje ještě dostatečná sekrece inzulínu, ale už se objevují autoprotilátky a může klesat glukózová tolerance při zátěži. A stejně tak tomu může být i u jiných vzácnějších typů diabetu. Existuje např. typ tzv. MODY2, který spočívá v defektu jediného genu. Díky tomu mají lidé zpravidla trvale vyšší hladinu krevního cukru na lačno, ale porucha se zpravidla nezhoršuje. Produkce inzulínu zůstává zachována, jen se inzulín uvolňuje až při o něco vyšších hodnotách glykémie než u zdravých osob. A takových možností je více.

Buďte tedy ráda, že v sobě nacházíte vůli ke zdravé životosprávě. Budete se udržovat fit, bude vám to více slušet a bude vám celkově lépe. Vznikem diabetu v budoucnosti možná budete více ohrožena, ale víc už proti tomu sama udělat nemůžete. Nestresujte se čísly a glykémii si jen občas kontrolujte. Zůstaňte štíhlá a sportování - to se vám vyplatí v každém případě. 

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1032 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den všem v poradně. Mám problém s glykémií. Před covidem mi kamarádka měřila glykémii nalačno a hodnota byla 4,5. Pak mi měřila glykémii po jídle, podotýkám, že čistě sacharidovém - vánočka - glykémie byla 5,5. Krevní tlak nízký, cholesterol v pořádku. Před dvěma lety na preventivní prohlídce jsem měla ranní glykémii 5,9 a dlouhodobý cukr 30, přičemž je horní hranice 42 v této laboratoři. Před pěti týdny jsem si orientačně změřila glykémii a nestačila jsem se divit. Ranní glykémie 5,5, hodinu po jídle 6,8. Za dvě hodiny po jídle 6, 8 také. Další den ranní 5,6, po jídle totéž co den předchozí. Tlak se mi zvýšil také, ale protože jsem měla nízký, tak je vlastně úplně v pořádku -130/80. Teď se po 5.tydnech měřím znova a jsem úplně v šoku. Ranní glykémie 6,1 nebo 6,4. Po jídle hodinu 6,8, po dvou hodinách 7,9, po třech 8,4. Šlo o jídlo žitný chléb s máslem, šunkou a zelným salátem. Nejím žádné bílé pečivo, cukr, sladkosti, ovoce. Kromě arónie, kterou užívám kvůli chronické neuroborelióze. Tu mám již 20let. Prostě jen sacharidy typu celozrnný knackebrot nebo chléb, brambory, obiloviny, luštěniny. Jsem naprosto zděšená, nemám aktuálně žádný stres kromě problémů se spánkem díky té borelióze. Snažím se to řešit, ale bez léků spím max 4 hodiny. Přírodní doplňky mi nestačí. Aktuálně užívám aciclovir na pásový opar a kvůli neurologickým komplikacím ho mám již měsíc. První atak byl o prázdninách, kdy jsem byla v léčbě 7 týdnů kvůli stejným komplikacím. Nyní doléčuji, magnetická rezonance mozku byla v pořádku. V příbalovém letáku není o problémech s glykémií vůbec nic, tedy nepředpokládám, že problém tkví v léku. Také to zvýšení tlaku je překvapivé. Volala jsem své lékařce jak jsem na tom s glykémií, protože tyto hodnoty jsou v kategorii prediabetes a ona mi řekla, že je to v pořádku a že po třech hodinách se to už nepočítá. Já si myslím, že nějaký problém mám, protože takové postupnè zvyšování a velký skok během měsíce se mi zdá velmi podezřelý. Jsem objednaná na preventivní prohlídku, čili hodnotu dlouhodobého cukru zatím neznám. Můžete mi prosím poradit ohledně těch aktuálních hodnot glykémie? Moc bych si přála, aby byla pravda co jsem se dozvěděla od lékařky, ale něco mi říká, že mám problém a ne zrovna malý:( Moc děkuji za posouzení stavu a informace jak postupovat dále. S pozdravem AK

    Odpověď

    Milá Alexandro, vy ale umíte přehánět! Taková slova jako zděšení, šok, otřes, a přitom se celkem nic neděje.

    Důležité je vědět, že jste štíhlá a stravujete se rozumně a že kromě několika hodnot ranní glykémie 5,9 6,1 a 6,4 nejsou žádné vaše údaje vysloveně patologické.

    Na prvním místě je nutné vědět, že měření osobním glukometrem hodnoty u zdravých osob je čistě orientační. Povolená odchylka je často i přes 1 mmol/l. Tyto přístroje jsou určené pro individuální dlouhodobé sledování u osob s diabetem, aby věděly, jak např. upravovat dietu nebo podávat inzulín, ale nejsou to diagnostické nástroje pro zdravé osoby.

    Glykémii na lačno je nutné měřit po celonočním hladovění ráno a vyšetřit ji v zavedené laboratoři. Horní limit pro porušenou glukózovou toleranci je nad 5,6 mmol/l. Pokud je hodnota trochu zvýšená, jediné doporučení by bylo dávat si pozor na množství jídla a na obsah sacharidů v dietě. Dále byste se měla pravidelně a dostatečně pohybovat. Vy jste ale štíhlá, tak asi to s dietou bude celkem v pořádku.

    Pro nyní bych vám radil, abyste se uklidnila, jedla nadále „rozumně“ zdravá jídla a dost se pohybovala. Glykémii si můžete nechat třeba 1x či 2x ročně zkontrolovat v laboratoři, zaručeně na lačno.

    Aciclovir glykémii nezvyšuje. Předpokládám, že neberete žádné kortikoidy (např. Prednison) a že neužíváte silnější antidepresiva.

    Je dobře, že jíte spíše celozrnné pečivo, ale ono je to skoro jedno. Hlavně záleží na množství, tedy celkové množství sacharidů. A to je v celozrnném pečivu stejné jako v pečivu bílém, vztaženo na hmotnost.

    Tak se prosím uklidněte, paní doktorka vám radila dobře.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,prosím o radu mamince jsem píchla těším rano 32 jednotek tresiba,pero se ale zastavilo na 22 a nešlo dal zamcknout prostě nešlo to do nuly,teď nevim jestli ji mam znova ten zbytek píchnout nebo uz ne.

    Odpověď

    Milá Andreo, v peru už asi nebylo více inzulínu. Nejlepší by bylo vzít pero nové. Podat zbytek. Pokud ale neuděláte nic, tak se nic vážného pro jednou nestane.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímá mě, zda jsou normální mé naměřené hodnoty cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem. Měřila jsem se před jídlem, poté hodinu po jídle, a pak několikrát po půl hodině. Hodnoty přikládám na obrázku, vrchol nastal pravděpodobně 2 hodiny po jídle. K večeři jsem měla dvě housky s máslem, 80 g šunky, jedno a půl menšího rajčete, půl kapie, hrst jahod a asi 350 ml Kofoly. Druhý den ráno nalačno jsem naměřila 5,2.

    Odpověď

    Milá Michaelo, pokud takto jíte pravidelně, tak se to asi brzy projeví na vaší váze. Jinak jsou to po jídle normální hodnoty. Prováděla jste test, zda byste snesla i 3 housky a 600 ml strašně přeslazené Kofoly? Asi byste to snesla, lidé mají často velkou rezervu, ale zahrávat si s tím pravidelně není vhodné. Ale občas pro zdravého štíhlého člověka? Proč občas ne, když vám to udělá radost a druhý den to vyběháte v lese.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v dubnu jsem měla dlouhodobý cukr 43, teď v říjnu 44. Mám s tím začít něco dělat samozřejmě kromě změny životního stylu. Je to normální, že takto stoupá? vloni v únoru jsem měla 41. Posílám svoje výsledky. Samozřejmě se bojím nejvíc onemocnění slinivky. A může zvyšovat dlouhodobý cukr stres? Moc děkuji Simona 

    Odpověď

    Milá Simono, diabetes je v našich oblastech častý a jeho výskyt stoupá s věkem a také s přibývajícím kily. I hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu mají i v rámci normálního rozmezí tendenci ke vzestupu.

    Vaše hodnoty jsou nyní prakticky normální, glykovaný hemoglobin možná hraniční. Rozdíl mezi 42 a 44 mmol/mol je téměř zanedbatelný a může být v rámci náhodného kolísání.

    Ačkoliv tedy diabetes ani poruchu glukózové tolerance nemáte, mohla byste více dbát o svůj zdravotní stav a spokojovat se s počínající nadváhou až obezitou. Pokud jde o stres - to je nejčastější výmluva. Ano, může trochu přispívat ke zhoršování zdravotního stavu. Ale tomu se snažte čelit silnou vůlí, zábavnou fyzickou aktivitou a správnou dietou. Stresových situací se jen tak nezbavíme, ale měli bychom se učit je zvládat.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mohu navštívit diabetologa bez doporučení od obvodního lékaře? Můj lékař mi na vysoký cukr předepsat léky a víc to neřeší. Ale můj cukr přesahuje hodnoty 20

    Odpověď

    Milý Marku, rozhodně je dobré spolupracovat se svým obvodním lékařem a dobře s ním vycházet. Myslím, že pokud by sám nenalezl zjevnou příčinu, proč vám glykémie takto stoupají, tak by vás jistě k diabetologovi poslal.

    K diabetologovi bez doporučení praktického lékaře zajít jistě můžete. Silně ale doporučuji se k němu napřed řádně objednat, aby měl na vás čas. Zavolejte tedy do vámi vybrané ambulance a objednejte se tam se zdůvodněním, proč to vyžadujete.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!