Poradna

cukrovka 2. typu, po infarktu, vysoká glykémie

Datum vložení dotazu: 10.02.2020

Ptá se: LADISLAV

Dotaz

Dobrý den. Mám cukrovku 2.typu již několik let, od doby, kdy jsem měl infarkt myokardu. Užívám léky na vysoký tlak, na srdce a potom právě na cukrovku a to STADAMET 1000 a Glycladu 60mg. V poslední době se mi nedaří udržet přiměřeně nižší hladinu cukru v krvi a mívám 14,7 mmol/l. Pan obvodní dr. mi několikrát dělal testy a hodnoty se nijak nelepší, tak jsem se chtěl zeptat, zdali už nenastal čas, na podávání inzulínu a nebo na změnu léků. Děkuji za vaší odpověď. Ladislav
věk: 63 let

Odpověď

Milý Ladislave, je dobře, že se o vyrovnání svého diabetu zajímáte. Určitě na tom hodně záleží, a to nejen proto, abyste se cítil lépe, ale také aby se u vás nerozvíjely komplikace diabetu, na prvním místě asi ischemická choroba srdeční.

Hodnoty kolem 14 mmol/l jsou určitě vysoké a je nutné s tím něco dělat. Na prvním místě vám doporučuji používat osobní glukometr a měřit si glykémie nejen na lačno, ale také občas asi 1 hodinu po jídle, kdy by glykémie rozhodně neměly překračovat hodnotu 10 a před dalším jídlem by se měly vrátit co nejblíže k 5 mmol/l. Jak toho dosáhnout, záleží hodně na dalších okolnostech.

V prvé řada si pořádně zkontrolujte dietu. Určitě by měla být spíše méně kalorická, a pokud nevykonáváte nějakou náročnější fyzickou námahu v průběhu dne, postačovalo by 150 g sacharidů denně, ale i méně, např. 120 g. Příklady naleznete na našich stránkách v rubrice ŽIVOTOSPRÁVA a DIETA

O tom, zda to bude fungovat, se sám přesvědčíte ze svých glykémií. Vím, že to bude náročné, ale je to nejzdravější přístup. Teprve pokud budou glykémie stále vysoké (po 14 dnech), bude třeba uvažovat o zintenzivnění farmakologické léčby. Podle toho, zda máte či nemáte výraznější nadváhu, by se mohly volit další léky. Nabízí se hned několik možností, ze kterých bude moci váš pan doktor vybrat podle toho, co se k vašemu zdravotnímu stavu nejlépe hodí. Máte-li nadváhu, vhodné by byly léky, které nadváze nenapomáhají, nebo ji dokonce pomáhají snižovat (analoga GLP-1, glifloziny).

K inzulínu bych přistoupil tehdy, pokud by glykémie stoupala dále, nebo pokud by výrazné omezení sacharidů v dietě (a zařazení dostatečné tělesné aktivity) nevedlo ke zlepšení (např. po měsíci snažení). Inzulín je vhodný zejména pro pacienty, u nichž zjevně již selhává jejich vlastní produkce inzulínu, nebo jsou vysloveně štíhlí a omezování diety není vhodné.

Dovolte mi ještě připomenout, že dietní a pohybová opatření nejsou vlastně nějaká ošklivá omezení, ale představují obecně zdravý způsob života, kterým lze předcházet rovněž i srdečnímu onemocnění. Měl byste mít pod kontrolou také krevní tlak a hladinu krevních tuků. A ještě znovu vám doporučuji to samostatné kontrolování glykémií, které vám samo ukáže, zda a kde děláte chyby.


Další dotazy z kategorie "Obecné"

375 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, domácím glukometrem jsem si večer, cca 7h po jídle naměřil hodnotu 6,0 mmol/ l, ve 2300 jsem snědl tyčinku snickers s obsahem sacharidů cca 50 g. Ráno okolo 6té naměřeno 6,7 l/ mmol. Kromě toho mě již 3 týdny svědí celé tělo, mám zánět předkožky, od srpna tinnitus a poslední 2 dny občasné svědění konečníku. Mohlo by se již jednat o cukrovku ? Před 3 měsící jsem byl na odběrech, měl jsem lehce zvýšené jaterní testy a na sono odhalen náběh ke steatoze. Cukr byl v normě. Jan

    Odpověď

    Milý Jane,

    odhalit takto na dálku počínající cukrovku nemohu, nicméně vaše údaje pro ni nesvědčí. Vaše hodnoty po jídle jsou ještě v normě, ráno na lačno jste měl glykémii zvýšenou, ale je třeba uvážit, že jste měření provedl na osobním glukometru, který není určen k diagnostice diabetu, ale k monitorování glykémií u pacientů s diabetem, aby si podle toho mohli upravovat dávky inzulínu nebo léků a kontrolovat efekt diety. Vaše potíže se často vyskytují při diabetu, nicméně to bývají hodnoty glykémií výrazně vyšší.

    Máte ale nadváhu a počínající steatózu, tedy ztučnění jater. Určitě je na místě úprava diety, sport, mírné hubnutí. Ve vašem věku se vyskytuje častěji diabetes 1. typu, a ten mívá zpravidla při vzniku výrazné projevy. Protože ale máte nadváhu a asi také vzhledem ke ztučnění jater nedodržujete dostatečně vhodnou životosprávu, mohl byste mít klidně i náběh na diabetes 2. typu. Možná k tomu přispívá i omezení venkovních aktivit v současné době. Nicméně, diabetu 2. typu by se dalo vhodnou životosprávou předcházet, nebo by se jeho rozvoj mohl alespoň výrazně oddálit.
     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, syn 13let. Bere Jodid 100 na štítnou žlázu. Začal hodně hubnout a dnes mu byla v laboratoři zjištěna i hladina cukru v krvi 20. Měl pozitivní i screening v moči na cukr a ketony. Zítra jdeme na další odběr. Prosím o radu jak ev. dál. Kam se obrátit. Zda je nutná hospitalizace či mohu s chlapcem event. někam dojet na nastavení léčby. Lenka

    Odpověď

    Milá, váš syn má téměř jistě nově zjištěný diabetes 1. typu. Potřebuje co nejdříve vyšetření internistou - specialistou na diabetes, nejlépe dětský diabetes.

    Pravděpodobně bude hned zahájena léčba inzulínem. To téměř vždy probíhá v nemocnici a současně se provádí edukace (zaškolení) pacienta a v tomto případě také rodičů. Asi jste vylekaná, ale věřte, že zde opravdu platí, že nic není tak horké, jako když se to uvaří. Všechno se rychle naučíte a váš syn bude téměř zdravý a spokojený. 

    Nyní by měl dostatečně pít, nejíst a nepít nic sladkého a měl by s vámi co nejdříve odejít do dětské nemocnice. Není dobré čekat, až se stav zhorší, čím dříve začne léčba, tím dříve se stav upraví.

    Nevím, zda má nějaké onemocnění štítné žlázy, když užívá ten Jodid. Onemocnění štítné žlázy se s diabetem dost často pojí.

    Tedy: zachovejte klid, prakticky hned zavezte syna do specializované nemocnice a nastudujte si něco o diabetu 1. typu, hodně najdete i na našem webu, ale existují kvalitní knihy o dětském diabetu pro rodiče i pro děti, např. autorů z pražské nemocnice v Motole. Že by se stav sám upravil, je velmi nepravděpodobné. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Glykémie 9.7 mmol/1 je to moc nebo akorát.

    Odpověď

    Dobrý den

    glykémie 9,7 mmol/l je jednorázová hladina krevního cukru v danou minutu odběru. Hladina glykémie se ale může během dne měnit podle množství a typu jídla, a také podle vaší fyzické aktivity. Takže z jedné hodnoty vám nemohu říci, jestli je to moc nebo akorát.

    Pokud máte možnost měřit si cukr pravidelně, tak nalačno by se měl pohybovat nejčastěji mezi 5-6,5 mmol/l  a 2 hodiny po jídle mezi 7-10 mmol/l. Vaše hodnota 9,7 mmol/l, pokud jste byl po jídle, byla na horní hranici normálu.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Poznámka redakce:

    přehled diagnostických hodnot naleznete také v rubrice Diagnostika na našem webu cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se poradila, jak získat zpět pohodu, kterou jsem měla dříve po jídle. Je to asi měsíc, co jím cíleně jen 1/3 KJ, které jsem jedla dříve..... Je mi strašně. Psychicky jsem šla o 1000 % dolů. Před měsícem jsem byla prvně na obezitologii a zároveň mi byla diagnostikovaná cukrovka. Čím mám nahradit cukry a tuky, po kterých jsem se cítila blaženě? Iveta

    Odpověď

    Milá Iveto, léčba obezity je běh na velmi dlouhou trať a je to úkol komplexní. Samozřejmě hlavní úlohu máte vy, ale potřebujete podporu více odborníků. Prvním úkolem je přesvědčit vás, že zhubnout skutečně potřebujete. Pokud si nebudete jista, zda zhubnout skutečně chcete a jste pro to částečně změnit svůj dosavadní přístup k životu, tak budou všechny snahy odsouzené předem k neúspěchu. Vidina, že si jednou vyměníte šatník, budete v chůzi stačit svým štíhlým známým, že nebudete vystavovat svoje klouby, srdce, plíce a slinivku břišní zbytečné obrovské zátěži a pravděpodobně si značně prodloužíte život, by měla být tím bodem, na který se budete těšit a který vám vynahradí to nekonečné úsilí. Hodně lidí to nedokáže a říkají si, že raději zůstanou takoví, jací jsou, jen když jim bude dobře. A bude, ale jenom po krátkou dobu.

    Hledání motivace a posilování vůle jsou hlavní důvody, proč má být součástí obezitologického týmu také psycholog. S jeho pomocí byste si měla dokázat více uvědomit to budoucí uspokojení, které získáte, když se vám alespoň trochu podaří zhubnout. Měl by vás naučit objevovat jiné životní radosti, než je pocit plného žaludku. Ostatně, pokud bych soudil podle sebe, je to pocit velmi krátkodobý. Stává se mi, že mám chuť na něco, co bych jíst rozhodně neměl, třeba na tabulku čokolády. Když ale podlehnu, jsem vzápětí tam, kde jsem byl. Mám znovu chuť na další čokoládu, ale navíc mám vztek, že jsem zase doplnil tolik zbytečných kalorií, kterých jsem se před tím zbavil sportem. Skutečné uspokojení to není, alespoň ne pro mne.

    Já vám tady na polovině stránky rozhodně systematického psychologa-obezitologa nenahradím. V obezitologické poradně by vám rozhodně měli někoho doporučit, a to co nejdříve, dokud není pozdě. A doufám, že není, že jste ještě svojí novou spanilou jízdu ještě nepokazila, i když vám není psychicky dobře.

    Vy jste mladá a mohla byste mít ještě hodně životních radostí před sebou. Zhubnout byste určitě měla. Já si myslím, že vás nyní váš lékař na obezitologii testuje, zda máte dost odhodlání. Pokud ano, mohla byste velmi pravděpodobně být dobrým kandidátem pro tzv. bariatrickou léčbu. O té možná již něco víte a také se můžete o tom dočíst na našich stránkách. Bariatrický způsob léčby dává šanci na trvalé a velmi výrazné zhubnutí, např. z vašich 108 na 70 kg po 2 letech. Pokud je ale člověk po operaci neukázněný, tak se mu může podařit svoje zažívací ústrojí natrénovat znovu do bývalé formy a ztracené kilogramy znovu nabrat. Většinou je pak ale boj s neustálou chutí k jídlu podstatně menší. Mít ve vašem případě 70 kg by ale mohlo znamenat zbavit se cukrovky, vyměnit šatník, věnovat se turistice a .....

    Já nejsem psycholog. Pro tento okamžik vás nabádám, abyste v dietě nepolevila. Nakupte si hodně nesladké zeleniny, vařte si různá zeleninová jídla, hodně pijte nesladké nápoje. A dejte si nějaké prospěšné úkoly, které vás zabaví, abyste na to jídlo nemusela tolik myslet. Snažte se splnit si nějaké jiné přání, o kterém jste třeba již dříve uvažovala. Já vím, dnes je to obtížné, ale něco se určitě najde. A vyhledejte toho psychologa co nejdříve.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, matka byla v pondělí 4.1.2021 hospitalizována s kovidem. Je diabetička a inzulín si aplikovala 2x denně. Ovšem v nemocnici jí naměřili nízkou hladinu cukru, takže jí dávku snížili na jednu denně. Ve čtvrtek jí propustili do domácího ošetřování a dneska si matka naměřila10,9. Do poradny, kam dochází, jsme se oba dny nedovolali, takže teď tápeme, kolikrát si má inzulín vlastně píchnout? Vzhledem ke kovidu nemá vůbec chuť k jídlu a je vyčerpaná. Můžete poradit? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den

    onemocnění COVID většinou hladiny krevního cukru zvyšuje, a to že je vaše maminka už doma a má cukr spíše nižší, svědčí o tom, že se nejspíše nejednalo o závažnou formu. Dávku inzulínu v nemocnici snížili podle aktuálních glykémií, které se doporučují udržovat mezi 6-10 mmol/l. Cukr šel dolů, protože maminka asi méně jedla. Nyní po propuštění tak, jak bude probíhat rekonvalescence lze předpokládat, že se dávky inzulínu vrátí postupně na původní hodnoty. Dokud bude mít cukr mezi 6-10 mmol/l, nechala bych inzulín podle doporučení z nemocnice. Nepíšete o jaký druh inzulínu se jedná a jaké jsou dávky. S návratem do původních dávek inzulínu, tedy 2x denně,  bych doporučila následující. Pokud bude cukr nalačno více než 3x za sebou nad 10,0 mmol/l, přidat polovinu z dávky inzulínu, který maminka dříve aplikovala a který jí byl v nemocnici odebrán. I nadále měřte cukr minimálně 1x denně, pokud po 3 dnech bude cukr stále nad 10,0 mmol/l, tak dejte zpět plnou původní dávku inzulínu 2x denně.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
