Kuřecí stripsy se salátem Coleslaw
Pracoviště: StefaMed, s.r.o.
Vloženo: 21. 3. 2018
.jpg)
Suroviny na 4 porce:
400 g bílého jogurtu
600 g kuřecích prsou
2 vejce
120 g špaldových lupínků
sůl, pepř, chilli koření
Postup:
Kuřecí prsa podélně nařežeme a přes noc naložíme do směsi jogurtu, vajec a koření dle chuti. Špaldové lupínky rozdrtíme, můžeme do nich také vmíchat chilli nebo jiné koření. Kuře obalíme v lupíncích a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Olej není třeba. Pečeme v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180-200 °C po dobu 30-40 minut. Každých 10 minut stripsy otáčíme.
Tabulka nutričních hodnot:
| 
			 Energie (kJ)  | 
			
			 Sacharidy (g)  | 
			
			 Tuky (g)  | 
			
			 Bílkoviny (g)  | 
			
			 Vláknina (g)  | 
		|
| 
			 4 porce  | 
			
			 2762  | 
			
			 86  | 
			
			 14  | 
			
			 61  | 
			
			 17  | 
		
| 
			 1 porce (150 g)  | 
			
			 690,5  | 
			
			 21,5  | 
			
			 3,5  | 
			
			 15,3  | 
			
			 4,3  | 
		
| 
			 stripsy KFC (150 g)  | 
			
			 1650  | 
			
			 22,2  | 
			
			 25,4  | 
			
			 22  | 
			
			 -  | 
		
Stripsy se obvykle obalují do kukuřičných lupínků. Ty však mají vysoký glykemický index a nejsou pro diabetiky vhodné. Troufám si tvrdit, že stripsy obalené ve špaldových lupíncích jsou nejen zdravější, ale dokonce i chutnější než stripsy obalené v lupíncích kukuřičných. 100 g kukuřičných lupínků obsahuje 1518 kJ a 2 g vlákniny. Špaldové lupínky mají vysoký podíl vlákniny - 100 g obsahujíe1458 kJ a 14 g vlákniny. Lze je zakoupit ve prodejnách zdravé výživy.
Salát Coleslaw:

Suroviny na 4 porce:
450 g bílého zelí (asi půlka hlavičky)
140 g celeru (asi ¼ bulvy)
100 g cibule (1 střední)
70 g mrkve (1 střední)
200 g bílého jogurtu
1 lžíce octa
1 lžička cukru nebo jiného sladidla
sůl, pepř
Postup:
Zelí nakrouháme na tenké plátky a poté ještě příčně nakrájíme na centimetrové kousky. Posolíme a v misce rukama mačkáme, dokud trochu nezměkne a nepustí šťávu. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nastrouhaný celer a najemno nakrájenou cibuli. Zalijme zálivkou z jogurtu, octa, cukru, pepře a soli. Promícháme. Necháme v ledničce odležet nejlépe přes noc.
Tabulka nutričních hodnot:
| 
			 Energie (kJ)  | 
			
			 Sacharidy (g)  | 
			
			 Tuky (g)  | 
			
			 Bílkoviny (g)  | 
			
			 Vláknina (g)  | 
		|
| 
			 4 porce  | 
			
			 1604  | 
			
			 60  | 
			
			 7  | 
			
			 21  | 
			
			 23  | 
		
| 
			 1 porce (200 g)  | 
			
			 401  | 
			
			 15  | 
			
			 1,8  | 
			
			 5,3  | 
			
			 5,8  | 
		
| 
			 salát Coleslaw originál (200 g)  | 
			
			 2012  | 
			
			 17,8  | 
			
			 44,8  | 
			
			 3,5  | 
			
			 5,8  | 
		
Do originálního receptu na salát Coleslaw patří místo jogurtu majonéza. Majonéza je absolutně nevhodná, a to nejen ve stravě diabetiků. Je vysokoenergetická a našemu organismu nepřináší žádné žádoucí látky. Povětšinou lze majonézu nahradit jogurtem či zakysanou smetanou.
200 g majonézy = 5518 kJ a 146 g tuků
200 g bílého jogurtu s 2,4 % tuku = 520 kJ a 5,4 g tuků