Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

jak je to s hodnotou glykémie po jídle

Datum vložení dotazu: 22.11.2019

Ptá se: Vladislava

Dotaz

Léčím se s cukrovkou 2. typu. Měřím si orientačně cukr a bylo mi doporučeno si ho měřit (kromě rána na lačno) hodinu až dvě po jídle a hodnota by měla být (pokud jím normálně, resp. s ohledem na cukrovku) do 7,8. Dotaz: Když si po jídle změřím cukr dřív než v doporučeném intervalu, tj. např. za hodinu po jídle, může být vyšší než 7,8? Jinak řečeno, ráda bych věděla, zda po jídle hodnota cukru postupně nabíhá a 1,05 - 2 hodiny kulminuje na oněch 7,8 a pak padá nebo zda se nejdřív vyšplhá výš, než je 7,8 a pak v intervalu 1,5 - 2 hodiny po jídle začne padat na tu obecně deklarovanou hodnotu? Nebo ještě jinak řečeno: Zdravý člověk, ať sežere co sežere:), tak nikdy nemá cukr nad 7,8? Díky moc za odpověď. Vladislava
věk: 55 let

Odpověď

Milá Vladislavo, normální hodnoty glykémie na lačno jsou do 5,6 mmol/l a za dvě hodiny po jídle by neměla být vyšší než 7,8 mmol/l. To platí pro zdravé osoby bez léčby. Stejné doporučení platí ale i pro diabetiky. Ti toho ovšem mohou dosahovat jen s použitím svých (pokud možno maximálních) sil v úpravě diety a s pomocí léků včetně inzulínu. To je ideál. Že se to často nedaří, to je jasné, takže musíme tolerovat i hodnoty vyšší, i když víme, že to může být pro zdraví horší.

Lidé, kteří mají nadváhu a diabetes, mají zpravidla velkou rezervu v dietě. To znamená, že v prvé řadě jim připomínáme ty ideální hodnoty, protože u mnohých z nich opravdu jejich osobní úsilí k tomu stačí. Pokud nestačí, přidáváme léky.

Vy ale neberte ty stanovené hodnoty jako nějakou zcela přesně stanovenou hranici. Glykémie kolísají i zdravým lidem a skutečně mohou vyskočit i dost vysoko nad normální hodnoty, pokud třeba snědí 2 sklenice zavařeniny nebo vypijí 2 l sladké koly. Je správné měřit si glykémie i po jídle. Když přestřelíte přes doporučenou hodnotu, není to žádná katastrofa, ale je to pro vás upozornění, že máte být opatrnější a snažit se příště tomu předejít.

I zdravým lidem glykémie po jídle trochu stoupají. Tento vzestup hodně záleží na množství sacharidů a také na tom, jak rychle se tyto sacharidy v zažívacím ústrojí uvolňují. Diabetikům se z tohoto důvodu doporučuje jíst převážně sacharidy, které se uvolňují pomalu, aby glykémie příliš nestoupala. Třeba po mrkvovém salátu, zvláště je-li oslazený, stoupá glykémie opravdu velmi rychle.  

U zdravých lidí typicky stoupá glykémie nejvíce za 1 hod., ale nepřekračuje zpravidla těch 7,8 mmol/l, a pak pomalu klesá. Pokud diabetici 2. typu nemají správnou léčbu, glykémie jim většinou stoupá ještě dál, takže je nejvyšší za 2 hodiny. Je to tím, že nejsou schopni uvolnit dostatečné množství inzulínu a jejich beta-buňky pracují naplno, ale více nemohou. Správným řešením je jíst méně sacharidů. Druhá možnost je užívat léky, které povzbudí sekreci inzulínu, nebo přímo podat k jídlu injekční inzulín. Mezi jídly se pak kromě inzulínu může uplatňovat řada jiných léků na diabetes 2. typu.

A ještě k té vaší otázce ohledně zdravých osob a glykémií po jídle. Před lety jsem prováděl studii, kdy jsem lidem s normální glykemickou křivkou podával infúzi glukózy do žíly. Cílem bylo u každého z nich dosáhnout alespoň 60 min. trvající hodnoty glykémie 12 mmol/l. Samozřejmě dosáhnout této hodnoty se podařilo u všech. U někoho ale bylo potřeba mnohem rychlejší infúze, aby se takto vysoká hodnota udržela. To znamená, že měli velmi vysokou schopnost „bojovat“ s hyperglykémií. Rozdíly v rychlosti infúze glukózy ale byly mezi jednotlivými osobami až trojnásobné. Z toho je jasně vidět, že i při normální glukózové toleranci mají lidé kapacitu „likvidovat“ glukózu velmi rozdílnou. Je to jako ve škole se skokem do dálky. Učitelé stanoví určitou normu, jak daleko by měl žák skočit. Když třeba skočí alespoň 150 centimetrů, řeknou si, že je vše v pořádku. Někteří ale skočí 2,5 metrů, někteří 4 metry a vrcholoví sportovci dokonce 8 metrů.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1034 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den všem v poradně. Mám problém s glykémií. Před covidem mi kamarádka měřila glykémii nalačno a hodnota byla 4,5. Pak mi měřila glykémii po jídle, podotýkám, že čistě sacharidovém - vánočka - glykémie byla 5,5. Krevní tlak nízký, cholesterol v pořádku. Před dvěma lety na preventivní prohlídce jsem měla ranní glykémii 5,9 a dlouhodobý cukr 30, přičemž je horní hranice 42 v této laboratoři. Před pěti týdny jsem si orientačně změřila glykémii a nestačila jsem se divit. Ranní glykémie 5,5, hodinu po jídle 6,8. Za dvě hodiny po jídle 6, 8 také. Další den ranní 5,6, po jídle totéž co den předchozí. Tlak se mi zvýšil také, ale protože jsem měla nízký, tak je vlastně úplně v pořádku -130/80. Teď se po 5.tydnech měřím znova a jsem úplně v šoku. Ranní glykémie 6,1 nebo 6,4. Po jídle hodinu 6,8, po dvou hodinách 7,9, po třech 8,4. Šlo o jídlo žitný chléb s máslem, šunkou a zelným salátem. Nejím žádné bílé pečivo, cukr, sladkosti, ovoce. Kromě arónie, kterou užívám kvůli chronické neuroborelióze. Tu mám již 20let. Prostě jen sacharidy typu celozrnný knackebrot nebo chléb, brambory, obiloviny, luštěniny. Jsem naprosto zděšená, nemám aktuálně žádný stres kromě problémů se spánkem díky té borelióze. Snažím se to řešit, ale bez léků spím max 4 hodiny. Přírodní doplňky mi nestačí. Aktuálně užívám aciclovir na pásový opar a kvůli neurologickým komplikacím ho mám již měsíc. První atak byl o prázdninách, kdy jsem byla v léčbě 7 týdnů kvůli stejným komplikacím. Nyní doléčuji, magnetická rezonance mozku byla v pořádku. V příbalovém letáku není o problémech s glykémií vůbec nic, tedy nepředpokládám, že problém tkví v léku. Také to zvýšení tlaku je překvapivé. Volala jsem své lékařce jak jsem na tom s glykémií, protože tyto hodnoty jsou v kategorii prediabetes a ona mi řekla, že je to v pořádku a že po třech hodinách se to už nepočítá. Já si myslím, že nějaký problém mám, protože takové postupnè zvyšování a velký skok během měsíce se mi zdá velmi podezřelý. Jsem objednaná na preventivní prohlídku, čili hodnotu dlouhodobého cukru zatím neznám. Můžete mi prosím poradit ohledně těch aktuálních hodnot glykémie? Moc bych si přála, aby byla pravda co jsem se dozvěděla od lékařky, ale něco mi říká, že mám problém a ne zrovna malý:( Moc děkuji za posouzení stavu a informace jak postupovat dále. S pozdravem AK

    Odpověď

    Milá Alexandro, vy ale umíte přehánět! Taková slova jako zděšení, šok, otřes, a přitom se celkem nic neděje.

    Důležité je vědět, že jste štíhlá a stravujete se rozumně a že kromě několika hodnot ranní glykémie 5,9 6,1 a 6,4 nejsou žádné vaše údaje vysloveně patologické.

    Na prvním místě je nutné vědět, že měření osobním glukometrem hodnoty u zdravých osob je čistě orientační. Povolená odchylka je často i přes 1 mmol/l. Tyto přístroje jsou určené pro individuální dlouhodobé sledování u osob s diabetem, aby věděly, jak např. upravovat dietu nebo podávat inzulín, ale nejsou to diagnostické nástroje pro zdravé osoby.

    Glykémii na lačno je nutné měřit po celonočním hladovění ráno a vyšetřit ji v zavedené laboratoři. Horní limit pro porušenou glukózovou toleranci je nad 5,6 mmol/l. Pokud je hodnota trochu zvýšená, jediné doporučení by bylo dávat si pozor na množství jídla a na obsah sacharidů v dietě. Dále byste se měla pravidelně a dostatečně pohybovat. Vy jste ale štíhlá, tak asi to s dietou bude celkem v pořádku.

    Pro nyní bych vám radil, abyste se uklidnila, jedla nadále „rozumně“ zdravá jídla a dost se pohybovala. Glykémii si můžete nechat třeba 1x či 2x ročně zkontrolovat v laboratoři, zaručeně na lačno.

    Aciclovir glykémii nezvyšuje. Předpokládám, že neberete žádné kortikoidy (např. Prednison) a že neužíváte silnější antidepresiva.

    Je dobře, že jíte spíše celozrnné pečivo, ale ono je to skoro jedno. Hlavně záleží na množství, tedy celkové množství sacharidů. A to je v celozrnném pečivu stejné jako v pečivu bílém, vztaženo na hmotnost.

    Tak se prosím uklidněte, paní doktorka vám radila dobře.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Existuje prosím něco jako poradna pro diabetiky, kdy poradce má čas na konzultaci, něco jako psycholog, masér, ale rady z oblasti diabetu, kde s ním proberu své problémy? Ordinace diabetologa je omezena na pár minut, kde těžko s ním proberu své problémy. Klidně i placená terapie

    Odpověď

    Milý Radomíre, potřebné informace by vám měl dát váš ošetřující diabetolog, případně edukační či výživová sestra. Diabetologové mají provádět také edukaci. Dost často na to ale není při náporu pacientů čas. Potom si mají pacienta objednat k pohovoru v době, kdy čas mají. Někteří také organizují edukace pro více pacientů současně. Organizují se dokonce i edukační kurzy a v některých diabetologických centrech i edukační pobyty na několik dní.

    Je potřeba se na to lékaře a jeho sestry vyptat. Také vám mohou doporučit vhodnou literaturu k samostudiu. Edukaci diabetiků většinou hradí zdravotní pojišťovny. Při edukačních pobytech je ale někdy nutné uhradit např. dopravu či ubytování, apod.

    Poznámka redakce:

    zde je několik typů pracovišť, kde se edukace provádí

    Centrum diabetologie IKEM (Institut klinické a experimentální medicíny)

    • Adresa: Vídeňská 9, 140 21 Praha 4

    • Web: www.ikem.cz

    • Popis: Největší a nejmodernější diabetologické centrum v ČR. Nabízí komplexní péči o pacienty s diabetem 1. i 2. typu, včetně edukace, nutričního poradenství, práce s inzulinovou pumpou, kontinuálního monitoringu glukózy, a školení pro pacienty i rodiny.

    • Poznámka: Péče hrazena pojišťovnou, doporučení od diabetologa výhodou.


    Diabetologické centrum ÚVN (Ústřední vojenská nemocnice Praha)

    • Adresa: U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Praha 6

    • Web: www.uvn.cz

    • Popis: Nabízí ambulantní i lůžkovou péči o diabetiky včetně edukační ambulance. Součástí jsou podiatrická ambulance a programy pro prevenci komplikací diabetu.

    • Poznámka: Vysoká odbornost, vhodné i pro složitější nebo nově diagnostikované pacienty.


    III. interní klinika – endokrinologie a metabolismus, VFN a 1. LF UK

    • Adresa: Karlovo nám. 32, 128 08 Praha 2

    • Web: www.vfn.cz

    • Popis: Univerzitní pracoviště se zaměřením na endokrinologii, diabetologii a metabolická onemocnění. Nabízí konzultace, edukaci, dietní poradenství a edukaci při zahájení léčby inzulinem nebo novými technologiemi.

    • Poznámka: Výborná dostupnost v centru Prahy, spolupráce s lékařskou fakultou UK.


    Poliklinika Health+ (součást programu dlouhodobé péče o diabetiky)

    • Adresa: Kartouzská 3274/10, 150 00 Praha 5 – Smíchov

    • Web: www.healthplus.cz

    • Popis: Soukromé pracoviště poskytující diabetologickou péči, edukaci o životním stylu, dietní doporučení, úpravy léčby a monitoring.

    • Poznámka: Možnost nadstandardní péče a kratších čekacích lhůt, částečně samoplátce.


    Aliance pacientů s diabetem ČR (APD)

    • Sídlo: Praha (celostátní působnost)

    • Web: www.dialidi.cz

    • Popis: Pacientská organizace zaměřená na edukaci, podporu a poradenství. Nabízí semináře, online poradny, skupinové vzdělávací akce a materiály pro pacienty s diabetem 1. i 2. typu.

    • Poznámka: Ideální doplněk ke zdravotní péči – podpora motivace a samostatné práce s onemocněním.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,prosím o radu mamince jsem píchla těším rano 32 jednotek tresiba,pero se ale zastavilo na 22 a nešlo dal zamcknout prostě nešlo to do nuly,teď nevim jestli ji mam znova ten zbytek píchnout nebo uz ne.

    Odpověď

    Milá Andreo, v peru už asi nebylo více inzulínu. Nejlepší by bylo vzít pero nové. Podat zbytek. Pokud ale neuděláte nic, tak se nic vážného pro jednou nestane.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímá mě, zda jsou normální mé naměřené hodnoty cukru v krvi po večeři se sladkým nápojem. Měřila jsem se před jídlem, poté hodinu po jídle, a pak několikrát po půl hodině. Hodnoty přikládám na obrázku, vrchol nastal pravděpodobně 2 hodiny po jídle. K večeři jsem měla dvě housky s máslem, 80 g šunky, jedno a půl menšího rajčete, půl kapie, hrst jahod a asi 350 ml Kofoly. Druhý den ráno nalačno jsem naměřila 5,2.

    Odpověď

    Milá Michaelo, pokud takto jíte pravidelně, tak se to asi brzy projeví na vaší váze. Jinak jsou to po jídle normální hodnoty. Prováděla jste test, zda byste snesla i 3 housky a 600 ml strašně přeslazené Kofoly? Asi byste to snesla, lidé mají často velkou rezervu, ale zahrávat si s tím pravidelně není vhodné. Ale občas pro zdravého štíhlého člověka? Proč občas ne, když vám to udělá radost a druhý den to vyběháte v lese.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v dubnu jsem měla dlouhodobý cukr 43, teď v říjnu 44. Mám s tím začít něco dělat samozřejmě kromě změny životního stylu. Je to normální, že takto stoupá? vloni v únoru jsem měla 41. Posílám svoje výsledky. Samozřejmě se bojím nejvíc onemocnění slinivky. A může zvyšovat dlouhodobý cukr stres? Moc děkuji Simona 

    Odpověď

    Milá Simono, diabetes je v našich oblastech častý a jeho výskyt stoupá s věkem a také s přibývajícím kily. I hodnoty glykémie a glykovaného hemoglobinu mají i v rámci normálního rozmezí tendenci ke vzestupu.

    Vaše hodnoty jsou nyní prakticky normální, glykovaný hemoglobin možná hraniční. Rozdíl mezi 42 a 44 mmol/mol je téměř zanedbatelný a může být v rámci náhodného kolísání.

    Ačkoliv tedy diabetes ani poruchu glukózové tolerance nemáte, mohla byste více dbát o svůj zdravotní stav a spokojovat se s počínající nadváhou až obezitou. Pokud jde o stres - to je nejčastější výmluva. Ano, může trochu přispívat ke zhoršování zdravotního stavu. Ale tomu se snažte čelit silnou vůlí, zábavnou fyzickou aktivitou a správnou dietou. Stresových situací se jen tak nezbavíme, ale měli bychom se učit je zvládat.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!