Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Obecné
966 dotazů
-
Glykémie ranní 12 a dlouhý cukr 56 - jak to snížit?
(06.11.2023)
Dotaz
Dnes jsem byla na kontrole diabetes , a ranní glykémie 12,2na lačno a dlouhodobý 56 nevím jak jej snížit když jdu na kontrolu na lačno. Poradíte mi prosím? Veravěk: 50 let výška: 171 cm váha: 71 kgOdpověď
Milá Vero,
především si uvědomte, že cílem kontroly u diabetologa není zjistit, jak se vám den před kontrolou podařilo snížit hodnotu glykémie. Cílem je, abyste byla dlouhodobě dobře vyrovnaná, a pokud ne, aby byla podle toho správně upravena dieta a farmakologická léčba.
Kontrola u diabetologa má proto vypadat jako váš typický normální den, jenom ráno nesnídáte a odběr se provádí na lačno. Pokud jste tedy opravdu byla na lačno, tak hodnota 12,2 mmol/l je poměrně vysoká a tomu odpovídá i dlouhodobý ukazatel glykovaný hemoglobin 56 mmol/mol. Je tedy potřeba přistoupit k nějaké úpravě, která by se měla týkat:
- vašeho stravování
- vaší pohybové aktivity
- vašich léků
Zatímco ranní glykémii by bylo případně možné upravit tak, že byste již den před odběrem jedla málo sacharidů a případně byla více fyzicky aktivní, hodnota glykovaného hemoglobinu se tím neovlivní. Hodnota 56 mmol/mol ukazuje, že vyrovnání vašeho diabetu je dlouhodobě nedostatečné. Samozřejmě záleží na dalších okolnostech, které se týkají vašeho celkového zdravotního stavu a vaší léčby, o které nepíšete nic. Cílové hodnoty glykovaného hemoglobinu stanovujeme individuálně a velmi záleží na tom, zda jste léčena pouze „dietou“, prášky nebo inzulínem. Záleží také na vašich schopnostech a ochotě být dobře léčená. Takže pro někoho může být hodnota 56 ještě uspokojivá, pro jiného příliš vysoká.
Jinak ale snažit se nějakým fíglem dosáhnout nízké ranní glykémie nemá moc smysl. Snad jen to, že u lékaře je každý rád, když je pochválen a že i „falešná“ pochvala může udělat radost.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
OGTT - mám to v pořádku?
(31.10.2023)
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně měření OGTT - ráno na lačno mi bylo naměřeno 5,08 mmol a po vypití nápoje 4,86 a 4,09 mmol. Jsou moje výsledky v pořádku? Budu moc ráda za Vaši odpověď. Děkuji a přeji hezký den. Renatavěk: 35 let výška: 169 cm váha: 59 kgOdpověď
Milá Renato, vaše výsledky jsou zcela v pořádku. Máte normální hodnotu na lačno i po zátěži.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
hodnota HbA1c vysoká, ale glykémie nízká
(30.10.2023)
Dotaz
Dobrý den, při kontrole na diabetologii mám hodnotu glykovaného hemoglobinu stále okolo 70, naposledy 74. Přitom si dost často měřím okamžitý cukr a jsem na hodnotách mezi 5,1 a 8. Při kontrole mne neustále varují před následky. Žádné potíže nemám, rozumnou dietu dodržuji. Beru Metformin a Sitagliptin. Kde je, prosím, něco špatně? Děkujivěk: 67 let výška: 176 cm váha: 94 kgOdpověď
Milý Jiří, existují vzácné případy, kdy vyšetření glykovaného hemoglobinu ukazuje falešně vysoké hodnoty, které neodpovídají jinak normálnímu, nebo jen lehce porušenému metabolismu glukózy. Většina z nich navíc působí jen malé odchylky.
Velmi vzácné jdou některé genetické varianty červeného krevního barviva (hemoglobinu), které se snáze glykují než běžný hemoglobin a proto jsou výsledky glykovaného hemoglobinu vyšší. To se dá prokázat speciálním elektroforetickým vyšetřením krevního barviva, ale jde o velmi vzácné odchylky.
Udává se také, že vyšší hodnoty mohou být zjišťovány u některých případů chudokrevnosti (anemie), např. v důsledky nedostatku železa, vitaminu B12 nebo kyseliny listové, které jsou nutné pro normální krvetvorbu. Podezření byste mohl mít v případě, že by se u vás prokázala chudokrevnost (nízká hodnota hemoglobinu při vyšetření běžného krevního obrazu).
Zmiňovány byly také vyšší hodnoty u silných kuřáků a u osob požívající větší množství alkoholu, ale nešlo o zásadní rozdíly.
Vyšší hodnoty byly také vzácně uváděny u osob užívajících některé léky, např. opiáty, statiny (léky na snížení hladiny krevních tuků) a dále u osob se žloutenkou.
Všechny tyto případy působí většinou jen lehčí diskrepance, snad s výjimkou těch vrozených odchylek krevního barviva, které jsou ovšem velmi velmi vzácné.
Já za nejpravděpodobnější považuji možnost, že vy si hladinu krevního cukru měříte jen v určitých obdobích dne, kdy zpravidla míváte hodnoty glykémie nízké. Pomohlo by sledování denního profilu (9 měření během dne) nebo ještě lépe 14denní měření pomocí kontinuálního senzoru glykémií. Pokud by i tyto metody poukazovaly na normální či téměř normální hodnoty glykémií, začal bych pátrat po nějaké vzácné příčině.
Také bych vám doporučoval nechat si změřit hladinu glykovaného hemoglobinu v jiné laboratoři, nejlépe s použitím jiné metodiky. Např. interference s některými léky, nebo látkami bývá typická právě pro určitou metodu stanovení.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
jaká je ideální průměrná hodnota glykemie
(28.10.2023)
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaká je ideální průměrná hodnota glykemie během celého dne. Používám senzor Freestyle libre a mám cukrovku typu 1. . Průměrnou hodnotu glykemie mám na senzoru 6,3 - 6,5 což mi přijde hodně. Děluji Monikavěk: 40 let výška: 173 cm váha: 65 kgOdpověď
Milá Moniko, Vaši průměrnou glykémii 6,3 - 6,5 mmol/l považuji za velmi dobrou.
Průměrná glykémie však rozhodně není pro posouzení vyrovnání diabetu postačující údaj. Jak jistě víte, průměrná hodnota se vypočítá sečtením všech údajů v požadovaném období (např. 30 dnů) a vydělením počtem měření. FreeStyle Libre měří hodnotu každých 5 minut. Může se tak stát, že dobrý průměrný výsledek vznikne tak, že příliš vysoké hodnoty jsou vyrovnány větším počtem hodnot příliš nízkých, přičemž ani jedno není dobré. To je důvod, proč se zaměřujeme na hodnocení výsledků pomocí tzv. histogramu, tedy grafu, kde jsou hodnoty zpravidla rozloženy do 5 kategorií: nižší než 3 mmol/l, 3-3,9 mmol/l, 4-10 mmol/l, 10,1 - 14 mmol/l a nad 14 mmol/l. Vysloveně nežádoucí jsou hodnoty pod 3, hodnoty mezi 3 a 4 by neměly zabírat více než 4 % stráveného času a co nejvíce času by mělo být stráveno při hodnotách mezi 4 a 10 mmol/l. Jako dobré se hodnotí 70% času, za velmi dobré 80% času.
Pokud si sama vyhodnocujete svoje výsledky kontinuálního senzoru na domácím počítači, tento histogram se vám zobrazí. Uvidíte také zobrazení všech vašich hodnot kompletně v průběhu 24 hod. (tedy všechny sledované dny se vám zde zobrazí současně). Vidíte hned, jaké množství hodnot se nachází mimo rozmezí 4 - 10 mmol/l v průběhu "průměrného" dne. Uprostřed grafu vidíte linii, která udává také mediány hodnot glykémií v jednotlivých 5minutových intervalech. Medián je hodnota velmi blízká průměru, ale není to matematicky průměr. Pokud byste v určitém časovém bodu seřadila všechny naměřené hodnoty od nejnižší po nejvyšší v jednotlivých dnech, medián bude ta hodnota, která je uprostřed. Tedy pokud byste např. seřadila hodnoty z jednotlivých 31 dnů přesně v 15 hod., medián bude hodnota 15. v pořadí od nejnižší po nejvyšší.
Když se na zobrazenou čáru podíváte, hned vidíte, jak kolísá během dne. Současně ale vidíte, jak je celkově posazená, zda je vysoko, nízko či akorát. Jak už jsem napsal, že hodnoty mezi 4 a 10 mmol/l považujeme za dobré. To ale ještě neznamená, že když je ona čára umístěna někde mezi 9 a 10. Mnohem lepší je, když se pohybuje kolem hodnot mezi 6 a 7 mmol/l.
To, jak moc lítají hodnoty glykémie kolem průměru, ukazuje tzv. směrodatná odchylka, označovaná jako SD (standardní deviace). I tato hodnota je v grafu vyznačena (dvě slabší čáry kolem křivky mediánu). Matematicky vám horní a dolní čára SD ukazují, jaké množství vašich hodnot se nachází v pásmu asi 66% kolem průměru. Čím je rozpětí SD menší, tím méně vám glykémie kolísají. Pokud byste tedy měla průměrnou hodnotu do 6,5 mmol/l a SD malou (např. 1 mmol/l), znamenalo by to, že asi 66 % vašich hodnot se nachází v rozmezí od 5,5 mmol/l do 7,5 mmol/) (plus minus 1 SD), což byl byl výsledek vynikající. Pokud by ale SD byla např. 2,5 mmol/l, ukazovalo by to sice na velmi dobrý průměr, ale již dost nebezpečné kolísání v tomto případě s rizikem častých příliš nízkých hodnot.
To je také důvod, proč většinou necílíme na dosažení průměrných hodnot glykémie jako u zdravých lidí (což je asi 5,5 mmol/l). Protože pak by u většiny lidí hrozily časté hypoglykémie.
Ovšem platí, že čím má někdo glykémie stabilnější s malým kolísáním, tím více je možné usilovat o nižší průměrné hodnoty. Pro většinu lidí ale platí, že průměr 6,5 je vynikající číslo. Ale pamatujte - hodnocení výsledků senzoru je komplexní. Je nutné k tomu být zaučena a mít k dispozici potřebné edukační materiály.(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
prediabetes nízký věk
(28.10.2023)
Dotaz
Dobrý den Mám prediabetes ale přijde mi že jsem na to docela mladej. Je mi 33. Loni jsem šel na operaci a byla mi zjištěna hodnota 5.8 na lačno. A nikdo mi to neřekl ani jsem upřímně nevěděl že něco takového existuje. Letos jsem řešil urologicky problém a dočetl jsem se že to může způsobovat diabetes tak jsem se nechal vyšetřit a měl jsem 6.2 na lačno. Pak jsem byl poslán na ogtt a tam my vyšlo ani nevím kolik ale prej mám mírně porušené obě hodnoty. Nemůže to být ze stresu? protože pokaždé když jsem šel na vyšetření tak jsem byl v totálním stresu. Pil jsem hodně sladkých pití a moje stravování taky není úplně dobrý. To už jsem změnil. A něco aji zhubl. Moje váha byla cca 86-88 na 178cm. Vyčetl jsem si že v mim věku to může být lada diabetes. To mi doktorka říkala že nemám ale jak to pozná nevím.. Ještě se léčím z uzkostma. Chodím docela často močit ale většinou jen když jsem doma a moc nad tím přemýšlím. V práci nechodím skoro vůbec zase. Chodil jsem celou noc a ráno mi bylo naměřené těch 6.2. Hodně se bojím a přemýšlím právě nad tou Ladou. Dlouho dobu jsem žil dost nezdravě a vážil téměř 100kg ale to jsem shodil na cca 80 v roce 2020 a pak nabral zpět na na88 a teď mám asi 83 docela hubnu ale změnil jsem stravu. Cukrovku druhého typu má děda a máma má taky zvýšený cukr ale oba mají solidní nadváhu.. Janvěk: 33 let výška: 178 cm váha: 84 kgOdpověď
Milý Honzo,
protože vám byla zjištěna lehce vyšší hodnota glykémie na lačno již opakovaně, tak usuzuji, že máte skutečně zatím lehkou poruchu glukózové tolerance, které také můžete říkat prediabetes. Této možnosti nasvědčuje také výskyt diabetu 2. typu ve vaší rodině a také nezdravý životní styl, ke kterému se částečně přiznáváte. Jako prevenci dalšího zhoršování vám proto doporučuji zůstávat nadále štíhlý, pravidelně se věnovat fyzické aktivitě a vynechávat vysloveně nezdravá jídla.
Stresu bych zase tak velký význam nepřičítal, leda že jej řešíte zbytečným zahálením, nadměrným jídlem a případně i uklidňujícími prostředky, protože to vše může být pro glukózovou toleranci škodlivé.
Diabetes typu LADA je v podstatě forma diabetu 1. typu, tedy autoimunitního onemocnění, které vede k destrukci beta buněk, které produkují inzulín. Od běžného diabetu 1. typu se ale odlišuje tím, že se rozvíjí pomalu a někdy nevede k úplné destrukci beta buněk. Tento případ nemohu vyloučit, ale je málo pravděpodobný. S tím byste oproti předchozím opatřením mnoho nenadělal, a tak se s tím nemusíte zbytečně rozčilovat. Pokud by tomu tak (proti mému očekávání) bylo, časem by se to poznalo.
Existují ještě jiné vzácné formy diabetu, ale já se nejvíce přikláním k té první variantě: máte určité genetické vlohy a těm jste dosud nijak aktivně nebránil, ba naopak, podporoval jste je nezdravým způsobem života.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
diabetes 2. typ - nárok na příspěvek na dietu
(20.10.2023)
Dotaz
Mám coby inv.důchodce nárok na příspěvek na dietu. Nebo mám-li cirhósu jater. Renévěk: 50 let výška: 165 cm váha: 105 kgOdpověď
Milý René, příspěvek na diabetickou dietu byl prakticky zrušen a i tak byl zcela minimální. Zato ale pojišťovna může hradit některé položky, které přímo souvisejí s péčí o diabetes:
Např. příspěvek na testovací proužky na glykémii, příspěvek na preventivní pedikúru, příspěvek na desinfekční prostředky. Tyto věci ale skutečně musíte čerpat a pojišťovně můžete vykázat spolu s účty. Jde o 3000 Kč na úhradu pomůcek k léčbě diabetu a dále až o další 3000 na preventivní pedikúru, dále 500 Kč na sportovní aktivity v léčbě diabetu. Každá z položek má svoje limity, viz:
https://www.vzp.cz/pojistenci/vyhody-a-prispevky/podpurne-programy/diabetes-mellitus
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
cukrovka a chození na směny
(18.10.2023)
Dotaz
Dobrý den, chtěla bych se optat. Mám cukrovku 1. typu. Musím si píchat inzulín vždy před jídlem. ( 3x denně) potom ještě večer, který má dlouhodobý účinek. Teď mám začít chodit na směnný provoz. Je nějaké omezení? Pár lidí mi říkalo, že s tímto typem cukrovky se musí dělat jen na jednu směnu. Předem děkuji za odpověď. Renčavěk: 30 letOdpověď
Milá Renčo, jste mladá, máte diabetes 1. typu, a tak se o správný způsob léčby musíte intenzivně zajímat a usilovat o co nejlepší výsledky. Sama můžete odhadnout, zda pro vás bude práce na směny překážkou a povede ke zhoršení léčby vašeho diabetu.
Léčba diabetu dnes může být značně flexibilní, např. s použitím inzulínových pump a senzorů hladiny krevního cukru. To může velmi usnadňovat flexibilitu a tím i navzdory nepravidelnému režimu i udržení dobrého vyrovnání diabetu. Velmi tedy záleží na vaší motivaci, a to nejen motivaci správně se léčit, ale také vykonávat určité povolání. Pokud vás toto povolání osobně výrazně neláká, tak možná nestojí zato si život komplikovat prací na směny.
Obecně tedy na směny pracovat můžete. Pokud by vám to ale dělalo problémy, mohla byste si najít zaměstnání beze směnného provozu a nebo požádat o přeřazení v rámci podniku na jiné místo, kde se pracuje pravidelně. Rozhodně je pro udržení dobrého vyrovnání lepší pravidelný režim a vyžaduje to méně úsilí. Znám ale hodně lidí, kteří navzdory diabetu 1. typu mají pracovní dobu nepravidelnou. Musejí ale o takovou práci stát a měli by být schopni si správně přizpůsobit svoji inzulínovou léčbu a dietu.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
má cukrovku bere metformin má na to nárok
(17.10.2023)
Dotaz
Kolik můžu dostat peněz když má cukrovky 1věk: 58 let výška: 180 cm váha: 80 kgOdpověď
Milý Pavle, obecně se kvůli tomu, že někdo má diabetes, nepobírá žádný příspěvek. Z opodstatněných důvodů mohou být teprve komplikace diabetu, např. těžké onemocnění ledvin, očí apod. důvodem k přiznání částečného, či úplného invalidního důchodu.
Pokud by se opravdu jednalo o diabetes 1. typu (takoví pacienti neužívají metformin, ale vždy inzulín), je možná požádat o příspěvek na pomůcky k léčbě diabetu (např. více testovacích proužků, jehel či kanyl) ve výši 3 000 Kč ročně.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
Porce dotazů týkajících se cukrovky
(07.10.2023)
Dotaz
Dobrý den, rád bych využil tuto poradnu pro zodpovězení několika otázek týkajících se cukrovky. Onemocnění se u mě projevilo zhruba ve 40 letech různými srdečními i zažívacími problémy. Do té doby jsem byl zdravý, štíhlý, sportující abstinent, nekuřák, co celý život dbal na správnou životosprávu. Cukrovku jsem si tedy nepřivodil konzumací sladkých, ani tučných jídel, či nadměrným kalorickým příjmem. Opakovaně jsem k lékaři chodil s arytmiemi (několikaminutové záchvaty fibrilace, extrasystoly opakující se několikrát za minutu třeba celý den, někdy i zcela chaotická srdeční frekvence). Zažívací obtíže se projevovaly stolicí mnohokrát denně (nejednalo se ale o průjem) a do toho nespecifickými špatnými pocity po jídle.
Prohlídky u lékaře vypadaly vždy stejně - EKG v pořádku, sono v pořádku, krevní testy v pořádku.
V době, kdy problémy začaly, jsem měl cukr též v normě - 5,2. Nejprve jsem na srdeční problémy reagoval zcela intuitivně, jak by to asi udělal každý člověk - vynechat sport a k jídlu něco výživného, aby se tělo zregenerovalo. Přesně to ale situaci ještě zhoršovalo, jen mi tehdy nebylo jasné proč. Později jsem vypozoroval, že po probuzení jsem byl zcela bez potíží (proto také ranní prohlídky u lékaře, navíc nalačno kvůli krevním testům, nikdy nic neodhalily) a také po sportu problémy se srdcem naopak záhadně mizely, což vůbec nesedělo se zkušenostmi lidí z okolí - známí s fibrilací naopak měli problémy s obyčejnou chůzí, natož aby uběhli 10 kilometrů. Zpět se symptomy vrátily, až když jsem se po tréninku najedl.
Potíže se postupně zhoršovaly. Přidaly se "adrenalinové záchvaty" (nevím, jak to nazvat správně), kdy běžné zvuky (např. praskání v podlaze nebo radiátoru) způsobovaly naprosto neadekvátní lekání s pocitem, že padám. V noci jsem se budil s velmi vysokým tlakem (skoro 200 systolický, tedy téměř dvojnásobným, než je můj normální tlak ráno po probuzení). Začalo mi též zůstávat jídlo v žaludku, takže ještě před následujícím jídlem jsem byl stále nafouknutý a nemohl jsem do sebe dostat další porci. Ztratil jsem cit v prstech na nohou a celá chodidla mi začala pálit, jako bych stál v horké vodě. Kromě toho jsem během jednoho měsíce zhubl 10 kg, ze štíhlých 70 kg na 60 kg - při výšce 180 cm. Jelikož mi díky sportování a aktivnímu životu stále zůstala svalová hmota, vypadalo to velmi nechutně - na vlastní oči jsem se v zrcadle mohl přesvědčit, proč se kosterním svalům říká příčně pruhované a též bych nikdy neřekl, že žíly mohou vyskákat i na stehnech a na břiše.
U lékaře se mnou nevěděli co, šel jsem na další kompletní krevní test, jehož závěrem bylo "vše v pořádku, jenom máte trochu vyšší cukr, tak si přijďte za měsíc na kontrolu". Hodnota 6,7 mi přišla dost divná, když jsem žil zdravě, ani jsem neměl představu, co ve stravování zlepšit, když jsem sladké nejedl a stravoval se dle obvyklých doporučení. Nicméně "trochu vyšší cukr" bylo to jediné, co jsem měl v tu chvíli ohledně problémů se srdcem a se zažíváním k dispozici, tak jsem zkusil vyměnit ovoce za zeleninu, v médiích doporučovaný počet 5 jídel denně zredukoval na 3 a důsledně jsem vynechal jídla, kde byl přidávaný cukr, co to udělá. Ačkoliv jsem si od toho nic nesliboval, výsledek se dostavil téměř okamžitě - následující noc jsem se nevzbudil s vysokým tlakem, přes den se nedostavila žádná fibrilace, na stolici jsem šel jen jednou denně. Po měsíci byl u lékaře cukr 4,5. Příčinou mých obtíží byla cukrovka, konkrétně její důsledky v podobě neuropatie.
Původně jsem chtěl jako první z dotazů v poradně položit otázku, proč dostane zdravě žijící štíhlý člověk cukrovku, to mi ale asi stejně nikdo neřekne - asi ze stejného důvodu, jako nekuřák rakovinu plic. Spíše by mě zajímalo, proč u mě vznikla tak rozsáhlá neuropatie již v začátcích, kdy byl cukr jen "mírně zvýšený" a u prvního vyšetření dokonce ještě v normě. V literatuře se uvádí, že tyto komplikace vzniknou až po mnoha letech nekompenzovaného diabetu.
Ačkoliv ty nejhorší příznaky neuropatie zmizely, zcela v pořádku jsem stále nebyl. Po nějaké době jsem si tedy pořídil glukometr a začal sledovat cukr v hodinových intervalech.
Ukázalo se, že ačkoliv je ranní glykémie v normě, přes den je to výrazně horší. Doporučení cukrovkářům, že mají jíst komplexní sacharidy namísto jednoduchých, se ukázalo zcela mylné a škodlivé - komplexní sacharidy měly horší průběh glykémie než jednoduché cukry. Po několika lžících suché rýže s komplexními sacharidy glykémie prolomí magickou hranici pro diabetes 11 během půl hodiny, zatímco po snězení jablka obsahujícího jednoduché cukry, se glykémie zastaví jen na 9. Stejně jako rýže se chová většina příloh - brambory, těstoviny, quinoa, pohanka, jáhly. Pro udržení rozumné glykémie (do 7 po jídle) bylo třeba už tak zdravý jídelníček změnit od základů. Pomocí glukometru jsem sledoval, jak se na hladině cukru projevují různá jídla v různých kombinacích. Též jsem pomocí glukometru a zkoumáním učebnic diabetologie a vědeckých studií zjišťoval, proč zdánlivě stejné jídlo, co sním mimo domov, zvedne cukr daleko víc, než jídlo, které si uvařím sám doma. Příčinu jsem v literatuře i pokusy s glukometrem nalezl v proteinech. Zatímco jídla mimo domov jsou obvykle ekonomicky pojatá (= méně masa, více příloh), sám jsem si o něco víc dopřával maso, vejce, či sojové výrobky. Právě u zmíněné soji do sebe vše zapadlo, když jsem četl studii o sojových bílkovinách a inzulinovém indexu potravin. Další pokus vědecký článek potvrdil - 50 g ovesných vloček zvedlo glykemii k 7, ale 50 g ovesných vloček s čajovou lžičkou syrovátkového proteinu snížilo glykemii na 3,7 (po hodině se zvýšila, ale stále zůstala pod 5,5). Začal jsem toho využívat a jedl jsem více tvarohu, sojových výrobků a do jídel si začal míchat proteinové prášky. Veškeré přílohy jsem z jídelníčku eliminoval.
Právě ohledně proteinů a inzulínového indexu chci položit dotaz. Kromě vědeckých studií a odborných rad doporučujících udržování glykemie co nejbližší normě jsem četl jiné vědecké studie a jiné odborné rady, které tvrdí, že inzulín snižující glykémii je naopak příčinou vzniku i zhoršování cukrovky, protože jeho vyšší koncentrace způsobuje prohlubování rezistence na něj, na což tělo reaguje jeho vyšší produkcí. Nadprodukce inzulínu způsobuje ještě vyšší rezistenci, přičemž tento zacyklený kruh k tomu navíc ničí slinivku, jež nakonec inzulín tvořit přestane. Takže jedny studie tvrdí - snižujte glukózu v krvi, glukóza škodí (přičemž jako jedno z řešení jsou zmiňovány léky, co stimulují slinivku, podobně jak činím já proteiny), jiné studie tvrdí opak - raději lehce vyšší cukr v krvi, pokud se to nepřežene, a výslovně uvádějí léky stimulující slinivku jako škodlivé z důvodu prohlubování inzulínové rezistence a urychlování cukrovky. Kde je tedy pravda? Já jdu momentálně cestou důsledného snižování glykémie proteiny (plus samozřejmě nízkosacharidová strava), neboť neuropatie mi vznikla už při ranní glykémii 5,2. Dělám ale dobře? Pokud si tím ničím slinivku, o to dřív skončím na inzulínu, což je "konečná". Kterýkoliv cukrovkář z okolí, co po létech prášků nafasoval inzulín, byl do roka a do dne na marách. Pravdou je, že se skutečně účinek bílkovin na glykémii u mě snižuje. Před rokem mi stačila čajová lžička do vloček, dnes stejný účinek nemá ani několik vrchovatých lžic syrovátkového proteinu. Cukrovka tedy postupuje i přes veškeré úsilí, byť glykémie nalačno je nad 5,5 a po jídle nad 7 výjimečně.
Též jsem si všiml, že zhoršování cukrovky probíhá nikoliv plynule, ale po skocích. Protože si glykémii měřím již rok každou hodinu, jsem schopen najít v záznamech přesné okamžiky, kdy zcela bez důvodu (např. nachlazení, neobvyklá fyzická či duševní činnost) po běžném nízkosacharidovém jídle glykémie vyskočila výrazně více než obvykle a několik dní se držela výš. Pak sice klesla, ale od té doby byla o něco horší už natrvalo i po každém jídle (stejném jako dřív), i ráno. Takovýchto skoků k horšímu jsem za dobu sledování prodělal již několik. Zatímco před časem byla výjimečná ranní glykémie nad 5, dnes je výjimečná pod 5 (stále ji ale většinou držím pod 5,5). Máte prosím nějaké vysvětlení, proč se cukrovka jednou za čas náhle zhorší doslova z minuty na minutu a nikoliv plynule, jak bych čekal?
Další dotaz je ohledně tuků. Abych udržel bez léků nízkou glykémii, musel jsem jako hlavní zdroj energie vyměnit sacharidy za tuky. Úplnou ketodietu sice nedržím (není to ani možné: vzhledem k vysoké fyzické aktivitě - vytrvalostní i silové sporty dvakrát či třikrát denně - potřebuji přijmout 12 000 - 16 000 kJ, takže i bez jakýchkoliv příloh se pod 150 g sacharidů denně nedostanu - nějaké sacharidy jsou ve většině jídel), ale tuky ve stravě převládají. Zajímalo by mě, co může způsobit strava s vysokým podílem tuků (okolo 50 % energie) dlouhodobě. Riziko zvýšení cholesterolu jsem vyloučil (k tomu se ještě dostaneme v dalším dotazu), ale neškodí např. žlučníku? Jaká mohou být další rizika? Veškeré studie keto- nebo jiných diet s vyšším obsahem tuků, na něž jsem narazil, byly vedeny pouze po dobu několika měsíců, nebo třeba rok či dva.
Při sledování glykémie jsem zaznamenal její růst po každém jídle. To je pochopitelné, i bílkoviny s tuky se nějakým způsobem na glukózu alespoň částečně přemění. Nicméně celkem dost (např. z 5,0 na 6,2) vyskočí pravidelně cukr i po vypití čisté vody (skutečně čisté z kohoutku). Máte pro to nějaké logické vysvětlení? Chybu měření vylučuji, růst glykémie po konzumaci čisté vody je 100% reprodukovatelný. Tento růst vede k tomu, že se snažím omezovat pití, což není dobře.
Ohledně občasné vyšší ranní glykémie - odhalil jsem, že nesouvisí s večerním jídlem. CGM ukazuje, že po večeři (18-19h) spadne cukr na určité minimum, načež plíživě přes celou noc roste, obvykle z rozsahu 5-6 do rozmezí 6-7. Někdy okolo čtvrté hodiny ranní (během spánku) dojde k náhlému propadu do pásma 4-5 a opět postupně roste (do probuzení a snídaně však vyšplhá už jen minimálně, ve všední dny je tedy ranní glykémie v normě téměř vždy, o víkendu, kdy spím déle, se většinou vejde pod 6). Někdy ale ke zmíněnému propadu nedojde (aniž by byl předchozí den a strava v něm něčím zvláštní) a to ráno se pak probudím s vyšší glykémií mimo normu. Tušíte, proč tělo někdy ranní čistku glukózy vynechá? Mohu něco udělat pro to, aby byl noční propad pravidelný a nebudil jsem se někdy s glykemií okolo 6, ale pod 5? Na ranní glykémii nemá vliv dokonce ani vynechání večeře - jediné, co ji ovlivňuje, je ranní propad, který buď přijde, nebo nepřijde.
Nejdůležitějším dotazem, který chci v poradně položit, je, jak vyléčit svoji neuropatii. Ty nejhorší projevy, jako zcela chaotická srdeční frekvence, chození na toaletu mnohokrát denně, neadekvátní lekání při běžných zvucích, či extrémní systolický tlak okolo 200, vymizely prakticky hned po zjištění cukrovky a vyřazení většiny sacharidů ze stravy. I nadále však zůstala řada neuropatických problémů: necitlivé prsty na nohou, při prochladnutí i na rukou, mravenčení a pálení chodidel, záškuby a svědění na povrchu celých nohou, kompletní impotence (nefunkční erekce i ejakulace), závratě při postavení se z leže, hromadění stravy v žaludku téměř do následujícího jídla, vysoký tlak po jídle (byť ne už 200/100) a velmi nepříjemné pocity v hrudníku, zejména po jídle - nikde a všude zároveň. Nejedná se o bolest, ale těžko vysvětlitelnou směs brnění, dušení a svědění prostupující trupem od žaludku až ke krku. Vyzkoušel jsem již všechno možné, ale nic na neuropatii nepomáhá - ani důsledné dlouhodobé hlídání glykémie, ani různé vitamínové směsi, ALA, kapseicin. Na impotenci jsou zcela neúčinné "modré pilulky", resp. jejich generika - možná fungují na stařeckou impotenci, ale neřeší, když je penis stejně necitlivý jako prsty na nohou.
Jak se dá neuropatie vyléčit? Sama zjevně s kompenzací cukrovky nezmizí, jak se občas píše, bude skutečně nezbytný nějaký lékařský zákrok. Necitlivé prsty na nohou mně nevadí, ani pálení chodidel není tak nesnesitelné, ale potřebuji vyléčit zejména ohnisko u žaludku, jehož mechanickým podrážděním (buď seděním na bobku nebo bohužel i naplněním žaludku po jídle, takže se tomu nedá vyhnout) se spustí zmíněné nepříjemné pocity procházející celým trupem, zasekne se jídlo v žaludku a vyskočí mi tlak. Když z nějakého důvodu trvá stimulace déle, může se spustit fibrilace (zmizí po změně polohy) a začnou se objevovat časté extrasystoly (několikrát do minuty). Všechny tyto projevy se po podráždění vyskytují současně, takže vznikají někde v jednom místě. Je možné oblast zničených nervů nějak odříznout, aby přestaly způsobovat zmíněné problémy, zejména ty spojené se srdcem? Jak se dá vyléčit neuropatií způsobená impotence? Ta se týká nejen mě, ale i partnerky, takže je její vyléčení skutečně důležité.
Další dotaz je na cholesterol. Jelikož glukometr umí měřit i jednotlivé složky cholesterolu, mohl jsem změřit, že z předcukrovkových 4,7 vzrostl kvůli cukrovce na 6,5. Informace z médií ohledně cholesterolu je taková, že je způsoben špatnou životosprávou a nadměrnou konzumací tuků. Byť jsem nikdy moc tuků nejedl, zejména ne živočišných, zareagoval jsem tedy jejich výraznou restrikcí a začal cholesterol měřit v několikadenních intervalech. Jaké bylo překvapení, když po vysazení tuků z potravy cholesterol naopak vyskočil nad 8. Po opětovném zařazení tuků do stravy se jeho hodnota vrátila do rozmezí 6-6,5. Tyto hodnoty zůstaly i po následném přechodu na nízkosacharidovou stravu, kdy přijímám 50-60 % energie z tuků (převážně rostlinných s vyřazením palmového a kokosového). Jednoznačně jsem tedy prokázal, že cholesterol s nízkotučnou dietou neklesá, ale naopak roste, a to výrazně. Vysoký příjem tuků cholesterol nadále nesnižuje, nepřímá úměrnost platí jen u nízkotučné stravy, pak je jeho úroveň víceméně konstantní. Zajímavé je, že o cukrovce se píše, že kromě cholesterolu zvedá ještě triglyceridy, v mém případě jsou však nízké - okolo 0,5-0,7, někdy i měřák TG ani nezjistí a skončí s hláškou LO. Vysoký je celkový a LDL cholesterol, HDL přibližně odpovídá hodnotám z doby před cukrovkou, kdy jsem měl cholesterol v normě. Byl jsem tedy postaven před volbu brát či nebrat léky. Jelikož nechvalně známé vedlejší účinky statinů se týkají právě těch osob, které žijí aktivně a provozují silové sporty, upřednostnil jsem vyšší kvalitu života před jeho délkou a rozhodl jsem se léky nebrat, abych k současným problémům s neuropatií ještě nepřidával bolesti, slabosti a křeče svalů. Stejně všechny studie i zkušenosti známých s příbuznými s cukrovkou shodně udávají okolo 20 let života od diagnózy, tak těch pár dalších let méně kvůli cholesterolu mě skutečně už nevytrhne - do osmdesáti tu nebudu tak jako tak. Přesto se chci zeptat, jaké jsou ještě další možnosti, jak cholesterol snížit. Strava neúčinkuje (masa jím minimum, uzeniny vůbec, červené maso tak dvakrát do roka, mléčné výrobky přiměřeně - a to skutečně přiměřeně, nikoliv "přiměřeně" jako v pohádce Byl jednou jeden král), pohybu mám dostatek. Co dál může cholesterol snížit? Nedávno jsem narazil na injekce Inklisiranu podávané dvakrát ročně. Bohužel korupce v oblasti farmaceutického průmyslu funguje spolehlivě, takže se dávají pouze ke statinům a nikoliv místo statinů. A dávka za 60 000 kč je mimo mé ekonomické možnosti, pokud bych se snažil k léku dostat mimo systém. Jaké jsou další možnosti?
Poslední dotaz je na nějaké tipy, jak se stravovat v případech, kdy MUSÍM jíst vysokosacharidové jídlo. Tím nemám na mysli hostitele nutícího na návštěvě vánoční cukroví. Sladké jsem nejedl ani před cukrovkou a nemám problém lahůdky odmítnout. Jsou ale situace, kdy jiné jídlo prostě není - např. při cestování po Asii, kde zejména v horských oblastech je jediné stravování rýže s trochou zeleniny. Do řady zemí se vlastní jídlo dovážet ani nesmí, na třítýdenní trek zásoby táhnout stejně nejde a supermarkety s výběrem dietních jídel nebo proteinových izolátů v horských vesnicích zemí třetího světa nejsou. Jak nejlépe vyžít s rýží, která během pár minut zvedá glykémii nad 11? Je vhodnější se např. najíst jen jednou denně, aby k hyperglykémii došlo jen jednou? Nebo by bylo lepší uďobávat po půl hodině, aby nebyl tak velký peak, ale zase by byla glykémie celý den třeba 8?
Dotazů jsem položil hodně, ale budu rád za jejich odborné zodpovězení, nenašel jsem na ně odpovědi ani dlouhodobým pročítáním materiálů týkajících se nemoci. Děkuji Tom.
věk: 45 let výška: 180 cm váha: 65 kgOdpověď
Milý Tome, to jste nám tedy naložil dotazů!
Já se nemohu pustit do podrobného vysvětlování, ostatně byste se mnou ani nemusel souhlasit. Lékař se přece jenom musí opírat o určitá fakta, která si dává dohromady s potížemi pacienta. Ve vašem popisu je ale skutečných faktů poměrně málo.
Začnu samotnou glykémií: hodnoty, které udáváte, jsou většinou normální, nebo téměř normální. Není vůbec evidentní, že máte diabetes a potažmo je i málo pravděpodobné, že vaše potíže pramení z diabetu. Zejména komplikace diabetu se rozvíjejí poměrně dlouho (deset a více let) a bývají tím závažnější, čím vyšší bývají glykémie. Je sice pravda, že onemocnění může někdy, probíhat nerozpoznané, což se týká zejména diabetu 2. typu spojeného s inzulínovou rezistencí. Ale vy určitě inzulínovou rezistenci nemáte, jste štíhlý a o diabetu mluvíte asi 5 let. Neudáváte mnoho objektivních ukazatelů, pro mě by byl nejdůležitější glykovaný hemoglobin.
Dalším bodem je polyneuropatie: potíže, které líčíte, jsou slučitelné s diagnózou polyneuropatie. Nicméně, polyneuropatie má svoje diagnostická kritéria a dá se nějakým způsobem diagnostikovat. Např. pro diabetickou polyneuropatii jsou diagnostickými faktory: jasná anamnéza diabetu trvající delší dobu (to je důležité, protože pokud tomu tak není, je nutno pátrat po jiných příčinách polyneuropatie), objektivně prokazované poruchy dotykového, teplotního a vibračního čití, a elektromyografické vyšetření nervů a to jejich senzorických vláken (která vedou čití směrem k míše) i motorických vláken (která vedou vzruchy z míchy ke svalům). Žádné takové vyšetření jste nepodstoupil. Pokud by se polyneuropatie jasně prokázala, bylo by pak nutné také vyloučit jiné příčiny, např. různá metabolická onemocnění, ale případně i onemocnění centrálního nervového systému a případně psychické příčiny.
Dále se ptáte na léčbu zvýšené hladiny cholesterolu, ale neudáváte svoje hodnoty. Dnes jsou zcela zásadními léky statiny, které vy ale předem zatracujete. Jsou velmi dobře účinné u převážné většiny pacientů a jejich nežádoucí účinky jsou asi 10x méně časté, než se obecně udává. Jsou to jedny z mála léků, u kterých bylo prokázáno že jejich používání prodlužuje život. Je totiž rozšířený názor, že statiny vyvolávají bolesti a slabost svalů. Bolesti svalů a zad jsou ale prakticky nejčastější obtíže, se kterými lidé chodí k lékaři. Jejich příčin je mnoho. Ve většině případů to nejsou statiny, i když je jim to připisováno. Já vůbec neříkám, že tyto obtíže nemohou po statinech vzniknout, ale jsou ve skutečnosti poměrně vzácné a lze je většinou i laboratorně prokázat. Kdyby všechny osoby, které udávají slabost končetin, měly mít zvýšenou hladinu cholesterolu léčenou inklisiranem nebo jiným podobnými léky (ještě existují podobně drahé specifické protilátky), tak by naše zdravotnictví asi do roka zkrachovalo.
Dieta: já vám doporučuji normální zdravou dietu s dostatkem bílkovin, dávkou sacharidů asi 200 g (pokud opravdu hodně cvičíte na vytrvalost), s dostatkem zeleniny a omezením živočišných tuků. Pokud byste při takovéto dietě měl zvýšené glykémie, byla by asi vhodná nějaká léčba. Vy jste velmi štíhlý, a tak se domnívám, že byste mohl mít sníženou sekreci inzulínu po zátěži. Takové případy je nejlepší léčit malou dávkou inzulínu. Pokud je inzulínu nedostatek a dodává se správně, není nijak škodlivý, ale naopak pomáhá zásadním způsobem. U pacientů s nadváhou a inzulínovou rezistencí není příčinou diabetu nadbytek inzulínu, ale je to projev jeho nedostatečného působení a tělo se to snaží vynahradit. Zvýšená hladina inzulínu je potom důsledkem poruchy a nikoliv její příčinou.
Také se ptáte na někdy špatně vysvětlitelné kolísání glykémie, i když u vás je toto kolísání ve skutečnosti dost malé a koná se blízko normálních hodnot. Člověk prostě není stroj. Cukr se do těla dostává nejen v potravě, ale také se v těle tvoří. Např. ze zásobního glykogenu, ale také z bílkovin. Vše je propojené. Když jí člověk mnoho bílkovin, tak ty se používají nejen k růstu, ale také jako zdroj kalorií. Tím se ušetří na glukóze a ta pak může stoupat, i když jí člověk (s diabetem) sacharidů poměrně málo. Pokud diabetes nemá, inzulínu se tvoří dost a ten způsobí, že nadbytečné kalorie se pak mění v tuk. A pokud se ptáte na vhodnou formu sacharidů: při diabetu by se neměly pokud možno jíst tzv. volné sacharidy, např. ve sladkých nápojích, medu, sladkostech - a to proto, že zbytečně zvedají glykémii příliš rychle. Lepší jsou tzv. složené sacharidy, např. v pečivu a mnoha jiných jídlech. U nich je ale také velmi důležité, kolik jich je. Pokud byste jedl skutečně těch 200 g sacharidů denně, rozdělených např. do 3 denních dávek, bylo by skoro jedno, v jaké podobě byste je jedl, vyjma těch volných cukrů. Některé potraviny se ale tráví rychleji a mezi ně patří i rýže. Pokud si jí ale dáte normální dávku, tak je to celkem jedno. A k těm bílkovinám a tukům v jídle - ano, pokud jíte sacharidy současně s nimi, tak se sacharidy budou ve střevě štěpit pomaleji a bude se zpomalovat vzestup glykémie.
No omlouvám se. Uvedl jste toho příliš mnoho. Já vám doporučuji se trochu zklidnit, jíst normální zdravou stravu, pokud máte opravdu glykémie spíše blízko normy, tak ji tolik nepozorujte, nadále cvičte a snažte se méně vnímat ty neuropatické obtíže. Pokud vás to ale trápí hodně, potřebujete podrobnější neurologické vyšetření. Ostatně, to vaše dlouhodobé hubnutí, časté stolice a lehký diabetes by mohly být také projevy chronické pankreatitidy, onemocnění, které může být provázeno sníženou sekrecí inzulínu a později potřebou jeho podávání.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
Hladina dlouhého cukru v krvi u 70letého člověka
(04.10.2023)
Dotaz
Jsem štíhlá, váha 47 kg, stále v pohybu, nepiji alkohol, přesto mám dlouhý cukr cca 7. Je to už diabetes? Po ránu na lačno mívám 5,7.,2hod po jídle 7.věk: 71 let výška: 153 cmOdpověď
Milá Jaroslavo, ptáte se, co soudím o hodnotě vašeho "dlouhého cukru", čímž skoro jistě míníte hodnotu tzv. glykovaného hemoglobinu. To není žádná skutečná hodnota glykémie, ale je to ukazatel, jak moc se vaše krevní bílkoviny v posledních asi 2 až 3 měsících "koupaly" v krevním cukru. Horní hranice normální hodnoty u člověka je asi 40 mmol/mol. S tím se těžko porovnává hodnota 7, kterou uvádíte. Možná máte na mysli hodnotu 70, a to by již odpovídalo dlouhodobě špatně léčenému diabetu. Jak to ale ve skutečnosti u vás je, to nevím. Hodnotu 7 dnes v ČR mít nemůžete, tak nízké hodnoty se nevyskytují.
Jinak ale glykémie máte v přijatelném rozmezí. S tím by se ani nic nemuselo dělat, ledaže byste chtěla trochu přibrat a více jíst. V tom případě bych pro vás doporučoval nejspíše jednu malou večerní dávku dlouze působícího inzulínu. Přísnější dietu držet nemůžete, i tak jste velmi štíhlá. Nejspíš vám chybí trochu sekrece inzulínu a pokud byste se měla nějak léčit, doporučoval bych pro vás ten inzulín.
Jak je to s vaším "dlouhým cukrem", to musíte ověřit. Kromě čísla je také nutné uvést laboratorní jednotky. V ČR se dnes používají jednotky mmol/mol a rozsah normálních hodnot je asi 30-40 mmol/mol.(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!