Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

invertní cukr a hodnoty glykémie

Datum vložení dotazu: 28.11.2020

Ptá se: Svatoš

Dotaz

Jak ovlivňuje invertní cukr v potravinách hodnoty glykemie u DM 1. a 2. typu? Svatoš

Odpověď

Milý Svatoši,

tzv. volné sacharidy (cukry) jsou obecně pro pacienty s diabetem všech typů málo vhodné a nejsou příliš vhodné pro nikoho. Volné cukry jsou takové, které se pro vstřebávání ze zažívacího ústrojí již nemusí procesem trávení měnit, aby se vstřebaly, nebo se mění jen málo. Takovými příklady jsou např. hroznový cukr (glukóza), nebo také sacharóza. Sacharóza se ve střevě jednoduše štěpí na glukózu a fruktózu, které se obě rychle vstřebávají a zvyšují glykémii. Fruktóza se ještě převážně přemění na glukózu, což snad její potenciál zvyšovat glykémii trochu zpomaluje.

V přirozené potravě se takové cukry vyskytují poměrně málo, takže pokud je konzumujeme v přiměřeném množství, tak to nevadí. Proto je vhodné ovoce, kde bývá zejména fruktóza, ale samozřejmě není doporučováno sníst 10 pomerančů naráz, protože to je moc volných sacharidů najednou. I fruktózu obsaženou v ovoci je nutné započítávat do jídelníčku.

Invertovaný cukr je v podstatě uměle upravená sacharóza (řepný cukr, neboli běžný cukr používaný ke slazení) tak, že se rozloží na svoje základní složky, a těmi jsou glukóza (hroznový cukr) a fruktóza (ovocný cukr). Výsledný produkt (tedy invertovaný cukr) má o něco větší sladivost a je poměrně levný. Proto se používá v potravinářském průmyslu, např. ke slazení některých limonád a mnoha jiných potravin, včetně umělého medu. Invertovaný cukr lze chemicky také připravit např. z kukuřice, z ječmene či pšenice. Výsledný cukr je především levnější a proto se používá v potravinářském průmyslu ve velkém, např. v Coca Cole. Je tomu tak ale jenom v některých zemích a tak abych předešel nepřesné informaci, raději se podívejte na tabulku složení nápoje, který se prodává v ČR. Pro diabetiky je ale vhodná pouze kola bez sacharidů, tedy tzv. lehká neboli „light“.

Z hlediska metabolismu je ale tato látka uměle přidávaná do potravin velmi málo vhodná. Obsahuje stejné množství sacharidů jako původní řepný cukr, ale vstřebává se ještě rychleji. Fruktóza ve větším množství (než běžně sníme ve zdravém ovoci) se v těle dále mění jak na glukózu tak na další málo vhodné metabolity, z nichž některé se považují někdy za přímo škodlivé. Rozhodně vám tedy nedoporučuji nahrazovat běžný cukr cukrem invertovaným. Zejména se nemůžete domnívat, že vám nebude zvyšovat glykémii a tudíž jej můžete konzumovat volně.

Rozpuštěné cukry mají určitý vliv na lom světla v tekutině. Označení „invertovaný“ získal tento cukr proto, že řepný cukr odražené světlo otáčí doprava, zatímco tento cukr převážně doleva.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

1040 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli by mi mohl někdo napsat inzulin lantus nejsem u žádného diabetologa j

    Odpověď

    Milá Andreo, rozhodně byste měla být sledována diabetologem. I když asi lze vyjednat výjimky, inzulín pro ambulantní léčbu může předepisovat jen diabetolog. Zkušený praktický lékař může kontrolovat léčbu svého pacienta inzulínem, ale zpravidla tuto léčbu sám nezahajuje a inzulín nepředepisuje, protože by inzulín nemusel být hrazen zdravotními pojišťovnami.

    U diabetu velmi záleží na dodržování určité disciplíny v dietním a pohybovém režimu, ale k této disciplíně patří i pravidelné kontroly u diabetologa v případě léčby inzulínem. Pacienti, kteří si pod různými záminkami inzulín opatřují nestandardním způsobem, například tím, že přicházejí na pohotovost s tím, že jim inzulín došel, nebo že jejich lékař je právě nedostupný, jsou zpravidla léčeni špatně a sami si škodí.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dnes jsem byla u diabetologa a ten mi řekl, že mám dlouhodobí cukr hodnotu 100 co to pro mě prosim znamená? Léčím se na cukrovku druhého typu. Předem děkuji za odpověď a prosím napište mi odpověď do e-mailu děkuji Jarmila

    Odpověď

    Milá Jarmilo,

    hodnota glykovaného hemoglobinu 100 mmol/mol je hodně vysoká a svědčí o tom, že v posledních 3 měsících bylo vyrovnání vašeho diabetu velmi neuspokojivé. Je proto nutné něco zásadního učinit pro zlepšení.

    Především byste si měla kontrolovat glykémie a bylo by vhodné, aby nepřekračovaly po jídle hodnotu 10 mmol/l – nebo jen občas a spíše krátkodobě.

    Dosáhnout byste toho mohla např.:

    Zásadním úpravou diety s omezením množství sacharidů

    Použití efektivní kombinace léčiv na diabetes v tabletách

    Nasazení inzulínové léčby nebo zásadní úprava dosavadních dávek, zejména zařazení inzulínu k jídlu

    To všechno ale musí posoudit váš diabetolog a navrhnout vám postup. Zlepšení hodnoty glykovaného hemoglobinu (dlouhého cukru, jak tomu říkáte) neočekávejte ale dříve než za 2 až 3 měsíce po změně léčby. Pokud byste se např. za 3 měsíce dostala alespoň na hodnotu 80, bylo by to dobré. Dlouhodobě ale byste neměla mít hodnotu vyšší než asi 70, aby to bylo ještě „jakš takš“. Dobrá hodnota je 53, výborná 47. Normální hodnota je do 40 až 42 mmol/mol.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před půl rokem mi diagnostikovali inzulinom. Kromě konstatování zdravotního stavu mi nikdo o dalším postupu neinformoval. Neměla bych chodit do diabetické poradny?

    Odpověď

    Milá Martino, inzulinom je nádor tvořený buňkami, které odpovídají beta buňkám pankreatu a zpravidla produkují inzulín. Sekrece inzulínu ale na rozdíl od normálních beta buněk není přesně regulovaná a inzulín se může uvolňovat nepravidelně a nárazově. To může vést k hypoglykémii, někdy i nebezpečné.  Ostatně, právě hypoglykémie jsou příznakem, který vede k pátrání po tomto nádoru (pokud člověk není léčen inzulínem).

    Inzulinom může být umístěn v pankreatu, ale může být i jinde. Může mít tzv. benigní charakter, ale může být i maligní. Pokud tedy opravdu jde o inzulinom, musíte být sledována endokrinologem a případně dalšími lékaři podle charakteru nádoru. Inzulinom nepůsobí diabetes, takže nemusíte být sledována diabetologem.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jak přesný je domácí měření cukru v krvi. Mám prediabetes a většinou ráno mě hodnoty ukazují 7mol,což už by ukazovalo na cukrovku. Ale, prediabetes mám sděleny před necelim měsícem. Když se měřím přez den po jídle. Tak mě glukometr ukazuje hodnoty, zdravého člověka. Tak nevím co si z toho vzít. Děkuji za odpověď. Andrea

    Odpověď

    Dobrý den,

    glukometry mohou být různě přesné, ale obecně povolená odchylka je 

    ·  pro hladiny glukózy < 5,6 mmol/l: ± 0,83 mmol/l 

    ·  pro hladiny glukózy ≥ 5,6 mmol/l: ± 15 % 

    ·  Jinak v rámci diagnostiky prediabetu  -  pokud se jedná o první záchyt, tak je nutná určitě kontrola lačné glykémie -  a pokud je glykémie mezi 5,6 - 6,9mmol/l, tak je vhodné doplnit i orální glukózový toleranční test s pitím glukózy a stanovením glykémie po 2hodinách. To se dělá za účelem vyloučení diabetu. 

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Co mám dělat, cukr 19.1

    Odpověď

    Milá Marie, na to je těžká odpověď, protože vůbec neuvádíte žádné další informace.

    Pokud máte již delší dobu diabetes a jste pro něj léčena, měla byste bezprostředně omezit příjem dalších sacharidů v dietě a pokud by to nestačilo, požádat svého diabetologa o úpravu léčby.

    Jde-li ale o nově zjištěnou vysokou hodnotu glykémii a pro diabetes jste zatím nebyla léčena, musíte rychle vyhledat lékaře a žádat zahájení léčby.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!