Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

diabetes a riziko aterosklerózy

Datum vložení dotazu: 15.07.2022

Ptá se: Nargová

Dotaz

Dobrý den, mám 27let diabetes na inzulínu, v poslední době zhoršené glykovaný hemoglobin 62,00 mmol/mol (snažím se snížit!) ale nedávno jsem byla na sonu karotid a ve výsledku mám napsáno: Bulbus:dtto, IMT vpravo 0,74mm, vlevo zesílení 1,11mm ACC:stěny hladké, normální tvar průtokové křivky i rychlost průtoku, IMT 0,62mm vpravo, 0,56mm vlevo Závěr:Zesílení IMT v L bulbu, jinak normální nález hrozně se bojím, že mi hrozí takto brzy mozková mrtvice!!! nebo jsou výsledky ještě celkem ok? děkuji
věk: 35 let výška: 180 cm váha: 67 kg

Odpověď

Dobrý den. Glykovaný hemoglobin máte ještě celkem v pořádku a snad se vám podaří to ještě trochu zlepšit a udržovat na dobré úrovni. Jinak je pro prevenci aterosklerózy také důležité mít normální hodnoty krevního tlaku a normální profil krevních tuků. U pacientů s diabetem  se na normálních hodnotách tzv. LDL-cholesterolu lpí trochu více, než u ostatních osob. Tak to je další věc, kterou byste si měla zjistit. Jinak je k dispozici celkem spolehlivá léčba.

Na vyšetření krčních tepen vám neprokázali žádné zúžení cévního průsvitu a krev tepnami v zobrazené oblasti teče normálně. Moderní přístroje dovolují také sledovat tloušťku cévní stěny, konkrétně její nejvnitřnější a prostřední části (IMT, což znamená intima-media thickness, neboli tloušťka těch dvou vrstev. Při dlouho trvajícím diabetu se může tato tloušťka zvětšovat, což je považováno výhledově za určitý rizikový faktor, ale samo o sobě to ještě nic ohrožujícího neznamená. Tato tloušťka se dokonce může i snížit, pokud budete mít glykémie, krevní talk a hladinu cholesterolu v pořádku. Jo, abych nezapomněl, pokud nebudete kouřit!

Rozhodně se tedy ničeho nebojte, jen o sebe dbejte a radujte se ze života.


Další dotazy z kategorie "Obecné"

632 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, během vyšetření krve mi bylo zjištěno, že mám hodnotu c-peptidu 260 pmol/l (na lačno), při druhém vyšetření jsem nebyl na lačno (rohlíky se žervé), jelikož jsem se omylem nasnídal. Odběr stejně proveden, hodnoty cca 60 min po snídani 400 pmol/l. Zhubl jsem, jsem vyčerpaný, trávení jakoby stojí, zároveň mám často takovou malátnost, kávu jsem musel vysadit. Prozatím dále pouze zvýšené hodnoty bilirubinů. Ostatní výsledky v normě. Na CT nález na nadledvince (uzel o velikosti 1 cm). Jsou tyto hodnoty peptidu normální? První hodnota glukózy 4,8 mmol/l (nebylo na lačno-rohlíky s žervé), po druhé opět nebylo na lačno, jelikož se mi motala hlava, dostal jsem pár piškotů (hodnota 6,2 (cca 20 min po piškotech, asi 5 piškotů) Značí to nějaký problém? Glukóza asi v normě, že? Ale v souvislosti s příznaky a hodnotami c-peptidu se může jednat o nějaký problém? Předem Vám děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den,

    bojím se, že na Váš dotaz neexistuje jednoduchá odpověď. Z Vašeho dotazu předpokládám, že nejste diabetik.

    Je nutné si uvědomit vztah mezi C-peptidem a glykémií. C-peptid ukazuje na Vaší sekreci inzulinu. Váš C-peptid je nižší než je norma, což by u diabetiků to znamenalo, že se bude jednat o diabetes 1. typu (kdy zanikají buňky produkující inzulin vlivem autoimunity) nebo o sekundární diabetes (kdy jsou buňky ničeny jiným procesem). U Vás jsou ale glykémie, co jsem pochopila z Vašich psaných výsledků, normální (případně spíše nižší), což diabetu neodpovídá.

    To co je u Vás ale poměrně nízké je hmotnost a BMI. V této chvíli se pohybujete v pásmu mírné podváhy. Hubnutí u diabetu 1. typu může samozřejmě být. Ale aby hubnutí bylo způsobené čistě diabetem, museli bychom běžně mít  glykémie nad 10mmol/l. 

    Myslím, že to musíme zkusit vzít z druhého konce. Pokud byste měl z nějakého důvodu dlouhodobě nižší hladinu glykémie, došlo by ke snížení produkce inzulinu (a tudíž i hladiny C-peptidu). Tělo by snižovalo tvorbu inzulinu, aby Vás ochránilo před hypoglykémií. Dlouhodobější nízké hladiny glykémie může způsobit hned několik věcí: trávicí obtíže, které by vedly k celkovému nižšímu příjmu živin a tudíž i cukrů, poruchy příjmu stravy jako takové, nízké hladiny kortizolu, některá maligní nádorová onemocnění, tumory produkující speciální látky (jako IGF), jaterní a  ledvinná onemocnění, dlouhodobá fyzická zátěž s nedostatečným příjmem kalorií a cukrů na danou zátěž… Samozřejmě mnohá tato onemocnění, poruchy a dysbalance mohou způsobit i hubnutí.

    Pokud hubnete i při dostatečném příjmu stravy (dostatečném na Vaši výšku, věk a aktivitu) je asi vhodné Váš stav plně dovyšetřit, do čehož se již viditelně lékaři pustili. Omlouvám se , že jsem Vám nemohla lépe odpovědět.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den,ptám se za kamaráda Honzu.Proč má raní glikémie ať sní co sní do 5moll každý den měření, a odpolední po jídle mívá 8 až kolem 11 po jídle .Lekař mu řekl že je to normální,žádné léky na cukrovku neužívá. Honzovi je 72 let. Dekuji Martin

    Odpověď

    Milý Martine, asi se ptáte za kamaráda Honzu, protože on odpověď slyšet asi moc nechce a umí si představit, co mu nejspíš vzkážu. I tak by se ale hodilo vědět o něm ještě něco víc, třeba kolik váží a měří, zda se rád pohybuje a zda pro něco léčí.

    Ranní glykémie má v pořádku asi proto, že během noci když nic nejí se jeho glykémie upraví. Po jídle mu ale glykémie v závislosti na tom, kolik toho sní a zejména kolik sacharidů sní, stoupají. Nejde to na žádné kritické hodnoty, ale pokud není vysloveně štíhlý, hodilo by se jíst méně a zejména méně sacharidů. Jeho sekrece inzulínu mu prostě nestačí k tomu, aby ukočírovala množství jídla, které si dopřeje. Na prvním místě by se tedy měl omezit v jídle. Pokud by to nedokázal, mohl by dostat nějaké léky, nabídka je široká. Nicméně s tou dietou by to bylo lepší. Hodnota glykémie třeba za 1 hodinu po jídle 8 mmol/l je ještě v pořádku, ale za 2 hodiny po jídle 11 už je poměrně dost a měl by se snažit tomu předcházet. Pozdravujte ho.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, děkuji za předchozí odpověď. Omlouvám se, že jsem se více nerozepsala. Rozvedu Vám nyní celou situaci. Cukrovku mi našli 17.května letošního roku, k tomu abych došla k lékaři, že se něco děje jsem došla až po pěti dnech. Předcházel všemu silný astmatický záchvat, po něm jsem ještě čtvrtek, pátek, sobota chodila do práce a vždy po ní jsem byla moc unavená, ospalá a bylo mi špatně. Jídlo jsem vůbec nemusela , jen jsem pila a pila. Neděli a pondělí jsem už prospala celé a tak v úterý jsem jela na urgentní příjem. To už jsem pořádně neviděla do dálky a nablízko jsem záhadně viděla a četla bez brýlí. Udělali mi kompletní vyšetření krve , CT hlavy a rentgen plic . Byla jsem i na očním vyšetření , a když přišly výsledky krve tak už paní doktorka věděla co to je , hladina cukru byla 27,1. Odeslala mě na diabetologii, paní doktorka na diabetologii, mi dala jen noční inzulín s tím, že mám titrovat, dle naměřených hodnot glykémie a nasadila mi siofor 2x denně 1tabletu.Objednala mě k jinému panu doktorovi i s novými odběry a na kontrolu. Sestřička mi vysvětlila měření a píchání inzulínu, to bylo všechno , edukační sestra se mě vyptávala co doma vaříme, jaké jím pečivo atd, podle mých odpovědí usoudila, že jsem šikovná a že to zvládnu , krom příruček , kde je popsaná cukrovka mi , ale nic jiného nedali a nevysvětlili. Jídelníček jsem si sestavovala sama , bylo mi doporučeno se naučit jíst třikrát denně a do toho postupně přidávat svačiny a druhou večeři. To už jsem měla nastavený 3xdenně inzulín denní , pan doktor mi dávky měnil pouze po telefonu asi dvakrát , pak už jsem si vyžádala konzultaci a na ní mi upřesníl na základě pár ustálených hodnot dávky ráno 8, v poledne 4, večer 6 , a na noc 12 . Chvíli to fungovala , asi cca 3-4 dny a pak zase vysoké hodnoty. Tak jsem si sama našla tabulku , jak jíst, co a kdy dopichovat a jak se chovat . Nicméně se to opět vrátilo do vrchních hodnot. Snažím se jídlo redukovat , pečivu když to jde tak se vyhýbám, a když už si jej dávám na snídani, tak pouze celozrnné nebo žitné , jím kvalitní šunku , hodně zeleniny, ovoce málo , toho se bojím a jím ho méně i z důvodů alergii na něj, na obědy si dávám rýži , krůtí na zelenině, kuřecí, sem tam vepřové, ryby, vše jen dušené , nebo na vodě se zeleninou, knedlíky jsem za celou dobu jako přílohu měla jednou a to dvě menší tenká kolečka, Piju kefíry, sem tam sním nějaký sýr, a dám si bílý jogurt. Nejím sladké, nepiju slazené , nesladím ani kávu ani čaj , sušenky, bombony, čokolády atd taky nejím Smažené pokrmy vařím jednou za měsíc a to pouze manželovi a synovi. Mám doma špaldové mouky, celozrnné mouky, žitnou chlebovou , cukr používáme málo , a z tuků pouze olej. Toto už používáme tak více jak dva roky. Pohybu mám tolik, že ho můžu rozdávat, máme velký dům s velkou zahradou, všude jezdím a dopravuji se na kole nebo chodíme na procházky, jen občas v neděli to tak jednou za měsíc si dovolím si na chvíli spočnout. Včera jsem si dovolila oslovit našeho jakoby rodinného pana doktora, s prosbou o pomoc , vysvětlila jsem mu co a jak , tak zhodnotil , že dávky jsou malé , že je mám navýšit . A s jídlem souhlasil. Dbám rad všech odborníků , ale zatím opravdu nic moc. Potřebuji se vrátit do běžného života, pracovat a v pohodě od září dodělat poslední ročník dálkového studia a udělat maturitu. Před zjištěním cukrovky jsem vážila 73kg, teď to jde samo pomalu dolů , za což jsem ráda, proto těch 60 kg, a snažím se to už udržet i do budoucna. Doufám , že toto trochu podrobnější Vám pomůže. Ještě jednou děkuji za Vaši odpověď , ochotu a Váš drahocenný čas , který strávíte mými dotazy. S pozdravem a přáním pěkných letních dní. Štěpánka

    Odpověď

    Milá Štěpánko, nyní jste se hezky rozepsala. Váš případ hezky ilustruje, jak může vypadat rozvoj diabetu 1. v dospělosti a stojí za přečtení i pro ostatní zájemce, i když já už příliš mnoho nových rad nepřidám. Myslím, že situaci zvládáte dobře a bude ještě asi chvíli trvat, než se naučíte svůj diabetes zvládat a vrátíte se do svých starých kolejí.

    Na diabetes vašeho typu je většinou „zaděláno“ dlouho předem. Tiše a nenápadně probíhá postupný zánik beta buněk, které vytvářejí inzulín, ale nemusí se to dlouho projevit, protože člověk má beta buněk většinou dostatečnou zásobu. Teprve při nějaké zátěži či dalším onemocnění náhle propukne. Mně napadá, že ve vašem případě to mohlo souviset s tím vaším astmatickým záchvatem, na který se často používají kortikosteroidy, někdy i ve vyšší dávce. Dobře zaberou, ale mohou výrazně snižovat citlivost na inzulín, kterého v té době už byl zřejmě nedostatek. I nyní by bylo dost dobré, kdybyste své astma zvládala s použitím jiných léků než kortikoidů a v případě nutnosti jen těch inhalačních.

    Jinak všechny vaše příznaky dost dobře odpovídají rychle se rozvíjejícímu diabetu a glykémie mohla být klidně i to první vyšetření, které se udělalo. Zřejmě jste ale neměla vyvinutou ketoacidózu, takže nějaký váš vlastní inzulín vám pravděpodobně zůstává. Což je vždycky dobře.

    Nyní vám doporučuji, abyste nadále zůstala štíhlá a nesnažila se dohnat svou předchozí váhu. Jste disciplinovaná, takže v dietě vám asi nelze nic vytknout. Rozhodující je zejména množství sacharidů v jednotlivých jídlech, což byste se podle tabulek měla rychle naučit odhadovat. Už o něco méně záleží na tom, v jaké formě sacharidy jíte, jen bývá výhodné vyhnout se jednoduchým sacharidům typu řepného cukru. V ovoci bývá glukóza a hroznový cukr (glukóza), takže byste měla i s ovocem zacházet opatrně a jíst spíše takové, které cukrů nemá nadbytek, nebo jejich množství nepřehánět. Jíst ovoce ale rozhodně máte.

    Dávkování inzulínu před jídly řada lidí provádí od oka, ale mnohem lepší je se naučit určitý algoritmus, který bere v úvahu množství sacharidů v jídle, plánovanou činnost a vaší osobní citlivost, která se označuje jako sacharidový poměr (na kolik g sacharidů vám vystačí jedna jednotka inzulínu před jídlem nebo kolik inzulínu potřebujete na 10 g sacharidů v jídle). Tento poměr se může časem měnit a také může být různý např. ráno a večer. To vše se můžete naučit v edukačních materiálech a časem to budete umět používat automaticky, nebo pomocí kalkulátoru v glukometru, pumpě či chytrém telefonu. Moc by vám k tomu také pomohl kontinuální senzor hladiny glukózy v podkoží.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Ledvinu ,kterou mě vzali pro.Dvůr králové nad labem.spůsobila,že mám od té doby, spíše nízkou glikém.měřím se od té doby 12 denně,přícházý špatně zaostřuji,to je první znak že mám špatnou hodnotu gl.to jsem před operací neměl,navíc mám limfom grade na levém močovodu 5let léčím se F.N .H.K. mám roční chemoterapii za sebou,a těžký Covid 19 6neděl v kómatu,Aro Trutnov 6 měsíců léčba.roč.56 váha80kg vyška175cm,přísná dieta,nepiju,nekuřák, poslední Č.T. v listopadu F.N.Hradec Králové, takový jsem před odebrání ledviny,jsem neměl. Jaroslav

    Odpověď

    Milý Jaroslave, vy jste se asi na naši poradnu obracel již dříve, že? Tentokrát se přiznám, že pořádně nerozumím, na co se ptáte, nebo zda si jen stěžujete na obtížně vyrovnaný diabetes. Měl byste si svůj text nejprve po sobě přečíst, byste opravil překlepy, protože vy jich tam máte tolik, až člověk jen stěží rozumí, co píšete.

    Už i z vašeho předchozího příspěvku usuzuji, že vám po odstranění ledviny snížila potřeba inzulínu a vy míváte často hypoglykémie. Napadá mě, že jak vaše předchozí chemoterapie tak léčba těžkého Covidu mohly zahrnovat tzv. kortikosteroidy (např. Prednison nebo Medrol), což jsou protizánětlivé léky, které ale zvyšují potřebu inzulínu, a to někdy i hodně. Možná tedy po jejich vysazení klesla potřeba inzulínu. Já ale nevím přesně, jak jste nyní léčen a jaké máte glykémie. Proto se opravdu musíte poradit se svým diabetologem

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

