Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
cukrovka a práce
Datum vložení dotazu: 17.12.2018
Ptá se: Milda
Dotaz
Odpověď
Milý Mildo, příčina vzniku diabetu 1. typu není známa. Předpokládá se, že pro vznik onemocnění existují u některých osob vrozené vlohy, které se týkají zejména nastavení imunitního systému. Ten za určitých okolností začíná rozeznávat některé součásti vašich vlastních buněk jako cizorodé látky, aktivuje se proti nim a nakonec vyvolá jejich řízenou destrukci. O tom, jak tento proces probíhá, se ví už poměrně mnoho. Neví se ale, co samo o sobě tento proces vyvolá, zda je to nějaká virová infekce, některé faktory z potravy, bakterií či životního prostředí. Většinou ale se poškození buněk produkujících inzulín odehrává velmi pomalu, často léta před tím, než se onemocnění zjistí. Beta buňky, které inzulín tvoří, mají velkou rezervu, a tak se onemocnění projeví teprve tehdy, když jejich počet klesne tak na 20 až 15% z původního množství, a to často v okamžiku, kdy člověk prodělává zrovna nějaké jiné onemocnění nebo celkové zatížení. Za těchto situací totiž stoupají nároky na produkci inzulínu. Proto někdy vzniká dojem, že diabetes vznikl po chřipce, po úrazu, v důsledku stresu a podobně.
Zmínil jsem, že celý proces by mohly spustit také některé faktory zevního prostředí a mezi ně by mohlo patřit také znečištění ovzduší, cizí látky v potravě a čistě teoreticky také agresivní chemické látky. Problém je ale v tom, že nic takového nebylo zatím prokázáno. Nejsou známy látky v potravě či v průmyslu, po kterých by diabetes vznikal častěji. Proto si nemyslím, že by vám posudkoví lékaři mohli uznat diabetes 1. typu jako nemoc z povolání. Samozřejmě za předpokladu, že zaměstnavatel dodržoval potřebné hygienické předpisy a koncentrace uvedených látek nepřesahovaly přípustnou míru a měl jste k dispozici předepsané ochranné prostředky.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)
Další dotazy z kategorie "Obecné"
1041 dotazů
-
Prediabet
(30.11.2025)
Dotaz
Jaký je vhodný lékDetail dotazuOdpověď
Milý Pavle, vy jste štíhlá, dovoluji si říci postarší osoba. Nic jiného o vás nevím. Léčba diabetu je velmi individuální a pro každou osobu je možné určit nejvhodnější postup. Jedno je ale společné:
Je potřeba vyhodnotit vaše dietní a pohybové zvyky a doporučit vám vhodné množství sacharidů na den. K tomu je potřeba se trochu informovat o tom, co všechno jsou sacharidy a kolik jich je v jednotlivých potravinách. Hodně o tom byste našel i na našich stránkách. Pokud výrazně nehubnete, bylo by pro vás vhodné denně asi 150-180 g sacharidů. To by mohl být první krok. Po řekněme 3 měsících by bylo vhodné pak vyhodnotit, jak se vaše vyrovnání glukózového metabolismu změnilo.
Pokud by nedošlo ke zlepšení, lékař by vám nasadil jeden či dva přípravky z poměrně široké palety léků, které by pro vás byly vhodné. Pokud byste ale zároveň spíše hubnul, bylo by pak možná vhodné nasadit raději malou dávku inzulínu.
Doporučení redakce:
Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-) -
Inzulínové pero - kdo může předepsat?
(24.11.2025)
Dotaz
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli by mi mohl někdo napsat inzulin lantus nejsem u žádného diabetologa jDetail dotazuOdpověď
Milá Andreo, rozhodně byste měla být sledována diabetologem. I když asi lze vyjednat výjimky, inzulín pro ambulantní léčbu může předepisovat jen diabetolog. Zkušený praktický lékař může kontrolovat léčbu svého pacienta inzulínem, ale zpravidla tuto léčbu sám nezahajuje a inzulín nepředepisuje, protože by inzulín nemusel být hrazen zdravotními pojišťovnami.
U diabetu velmi záleží na dodržování určité disciplíny v dietním a pohybovém režimu, ale k této disciplíně patří i pravidelné kontroly u diabetologa v případě léčby inzulínem. Pacienti, kteří si pod různými záminkami inzulín opatřují nestandardním způsobem, například tím, že přicházejí na pohotovost s tím, že jim inzulín došel, nebo že jejich lékař je právě nedostupný, jsou zpravidla léčeni špatně a sami si škodí.
-
Dlouhodobí cukr 100
(21.11.2025)
Dotaz
Dobrý den, dnes jsem byla u diabetologa a ten mi řekl, že mám dlouhodobí cukr hodnotu 100 co to pro mě prosim znamená? Léčím se na cukrovku druhého typu. Předem děkuji za odpověď a prosím napište mi odpověď do e-mailu děkuji JarmilaDetail dotazuOdpověď
Milá Jarmilo,
hodnota glykovaného hemoglobinu 100 mmol/mol je hodně vysoká a svědčí o tom, že v posledních 3 měsících bylo vyrovnání vašeho diabetu velmi neuspokojivé. Je proto nutné něco zásadního učinit pro zlepšení.
Především byste si měla kontrolovat glykémie a bylo by vhodné, aby nepřekračovaly po jídle hodnotu 10 mmol/l – nebo jen občas a spíše krátkodobě.
Dosáhnout byste toho mohla např.:
Zásadním úpravou diety s omezením množství sacharidů
Použití efektivní kombinace léčiv na diabetes v tabletách
Nasazení inzulínové léčby nebo zásadní úprava dosavadních dávek, zejména zařazení inzulínu k jídlu
To všechno ale musí posoudit váš diabetolog a navrhnout vám postup. Zlepšení hodnoty glykovaného hemoglobinu (dlouhého cukru, jak tomu říkáte) neočekávejte ale dříve než za 2 až 3 měsíce po změně léčby. Pokud byste se např. za 3 měsíce dostala alespoň na hodnotu 80, bylo by to dobré. Dlouhodobě ale byste neměla mít hodnotu vyšší než asi 70, aby to bylo ještě „jakš takš“. Dobrá hodnota je 53, výborná 47. Normální hodnota je do 40 až 42 mmol/mol.
-
Inzulinom
(18.11.2025)
Dotaz
Před půl rokem mi diagnostikovali inzulinom. Kromě konstatování zdravotního stavu mi nikdo o dalším postupu neinformoval. Neměla bych chodit do diabetické poradny?Detail dotazuOdpověď
Milá Martino, inzulinom je nádor tvořený buňkami, které odpovídají beta buňkám pankreatu a zpravidla produkují inzulín. Sekrece inzulínu ale na rozdíl od normálních beta buněk není přesně regulovaná a inzulín se může uvolňovat nepravidelně a nárazově. To může vést k hypoglykémii, někdy i nebezpečné. Ostatně, právě hypoglykémie jsou příznakem, který vede k pátrání po tomto nádoru (pokud člověk není léčen inzulínem).
Inzulinom může být umístěn v pankreatu, ale může být i jinde. Může mít tzv. benigní charakter, ale může být i maligní. Pokud tedy opravdu jde o inzulinom, musíte být sledována endokrinologem a případně dalšími lékaři podle charakteru nádoru. Inzulinom nepůsobí diabetes, takže nemusíte být sledována diabetologem.
-
Mám prediabetes a vysoký cholesterol
(17.11.2025)
Dotaz
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat jak přesný je domácí měření cukru v krvi. Mám prediabetes a většinou ráno mě hodnoty ukazují 7mol,což už by ukazovalo na cukrovku. Ale, prediabetes mám sděleny před necelim měsícem. Když se měřím přez den po jídle. Tak mě glukometr ukazuje hodnoty, zdravého člověka. Tak nevím co si z toho vzít. Děkuji za odpověď. AndreaDetail dotazuOdpověď
Dobrý den,
glukometry mohou být různě přesné, ale obecně povolená odchylka je
· pro hladiny glukózy < 5,6 mmol/l: ± 0,83 mmol/l
· pro hladiny glukózy ≥ 5,6 mmol/l: ± 15 %
· Jinak v rámci diagnostiky prediabetu - pokud se jedná o první záchyt, tak je nutná určitě kontrola lačné glykémie - a pokud je glykémie mezi 5,6 - 6,9mmol/l, tak je vhodné doplnit i orální glukózový toleranční test s pitím glukózy a stanovením glykémie po 2hodinách. To se dělá za účelem vyloučení diabetu.
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!