Poradna

bariatrická operace a zlepšení začínající polyneuropatie

Datum vložení dotazu: 07.03.2018

Ptá se: Lubomír

Dotaz

Mám dotaz: Mám 17 let velmi lehkou cukrovku na dietě, bohužel zapříčinila začínající polyneuropatii nohou, zjištěna před 14 dny. Chtěl bych se jednou provždy zbavit této nemoci pomocí bariatrické operace. Nastane zlepšení i u té polyneuropatie, když by se odstranila příčina? Děkuji za odpověď. Lubomír

Odpověď

Milý Lubomíre, diabetická neuropatie je nejčastější dlouhodobou komplikací diabetu. Její příčinou je dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru, která vede k poruše metabolismu v nervové tkáni. Dochází k porušenému vedení nervových vzruchů a nakonec i k zániku nervových vláken. Nervové buňky mají omezenou regenerační schopnost. Když se glykémie upraví, vzniká možnost, aby se funkce zachovaných nervů zlepšila, ale zaniklé nervové buňky se obnovují jen minimálně a jen v některých oblastech.

Diabetická neruopatie nevzniká náhle a často se vyvíjí již dlouho předem, než je diabetes zjištěn. Existuje mnoho forem, ale nejčastější jsou poruchy citlivosti zejména na dolních končetinách, ploskách a a prstech. Je to tím, že nervová vlákna jsou zde nejdelší. Později se může přidat i porucha hybnosti, určitá nemotornost nohou a špatné udržování správné polohy při stoji a při chůzi. Zároveň udávají mnozí pacienti poctity mravenčení, brnění či přímo bolesti, které vycházejí z postižených nervů. Tyto bolesti obtěžují zvláště v noci, kdy je člověk v klidnu a jeho pozornost není upřena jiným směrem. Tyto obtíže se většinou v časnějších stádiích dají vydržet a existují léky, které je tlumí. Důležité je ale vědět, že citlivost na nohách je snížená, takže je možné si nevšimnout, když například vzniká otlak od boty či nějaké poranění. To pak může mít závažné důsledky, protože včas neléčené poranění se může infikovat a šířit.

Podle toho, co popisujete, jste si pravděpodobně u lékaře stěžoval na některou z výše uvedených obtíží. Protože máte diabetes, váš lékař správně usoudil, že se nejspíš jedná o projevy diatické polyneuropatie, vyšetřil vám kožní citlivost a možná citlivost vůči vibracím  pomocí vibrující ladičky nebo elektrického zařízení. Ještě podrobnější výsledek může poskytnout elektromyografie, která zkoumá rychlost vedení v nervech na končetinách, a to jak v nervech pro citlivost, tak i v nervech, kterými putují pohybové stimuly do svalů. Toto vyšetření je velmi citlivé a po 17letém trvání diabetu je možné detekovat odchylky téměř u všech pacientů. 

Pokud by se v důsledku výborného vyrovnání diabetu podařilo dosahovat normálních či téměř normálních glykémií, mohla by se funkce postižených nervů zlepšit. Zejména by však nepokračovalo zhoršování. U těžkých forem, kdy je citlivost již závažně porušena, není výrazná úprava již možná. Mohou se zlepšit subjektivní příznaky a může se zlepšit funkce nervů, které zůstaly zachované. 

Pomocí baritatrické chirurgie se u většiny pacientů s diabetem, kteří dodržují doporučený režim, zlepší vyrovnání diabetu či u lehčích forem diabetes dokonce zcela vymizí. Lehčí formy neuropatie by rovněž mohly pomalu ustupovat. Zázraky však od bariatrické léčby nemůžete čekat. Hlavní bude, když zhubnete, budete tím pádem méně zatěžovat srdce a cévy, a i pro dolní končetiny a klouby bude příznivé, že na ně bude vyvíjen menší tlak.

(v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Obecné"

314 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Prosím je možné se k vám objednat?

    Odpověď

    Dobrý den,

    jsme internetový portál a nevlastníme diabetologické ordinace. Doporučuji obrátit se na takto specializovanou ordinaci v blízkosti Vašeho bydliště. Zkuste se podívat na internet, například zde https://www.navstevalekare.cz/lekari.html?params=diabetolog--diabetologie-s51010/-kraj-k

    S přátelským pozdravem

    PharmDr. Rostislav Šimek

    redakce cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, bylo mi zjištěno z krevního rozboru zvýšené množství cholesterolu, celkový cholesterol 5.2 mmol/l , HDL_chol 1.64 mmol/l , LDL_chol 3.2 mmol/l. Měl bych na to brát už nějaké prášky? DM1 15 let, je mi 24, nynější kompenzace Hba1c 44 mmol/mol. Slávek

    Odpověď

    Milý Slávku, máte velmi dobré vyrovnání diabetu a hladiny cholesterolu jsou prakticky v normě. Normy se postupem času zpřísňují, takže ta hodnota celkového cholesterolu 5,2 mmol/l je už možná označována jako lehce zvýšená. Naopak HDL cholesterol (lidově „ten prospěšný“) je zcela v normě a ten „škodlivý“ LDL-cholesterol také. Vedou se určité spory, zda by diabetici měli užívat nějaké léky na snížení hladiny cholesterolu jakožto riziková skupina a při ještě normálních hladinách. Efekt ale není zatím prokázaný. Myslím tedy, že žádné léky na úpravu hladin cholesterolu nepotřebujete a že vše je v pořádku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem obézní a v poslední době mám stále sucho v ústech, pořád musím pít a v důsledku toho močit. Také mám často cítím nevolnost. Moje životospráva je dlouhodobě tragická, živím se v podstatě jen sladkostmi, zmrzlinou, protože je mi neustále horko. Normální oběd jsem už nejedla tak rok. Pohybu mám hodně, jsem v důchodu, tak denně nachodím minimálně 15 km. Mohu si nějak sama zjistit, zda nemám ze špatné životosprávy cukrovku, abych nemusela v dnešní vypjaté době k lékaři ? Je možné zjistit cukrovku 2. typu z moči pomocí diagnostických proužků z lékárny ? Samozřejmě kdybych zjistila, že je zde na cukrovku podezření, ihned bych navštívila lékaře.

    Odpověď

    Milá Aleno, Vy píšete jako do učebnice o cukrovce pro pacienty. Přesně takto se totiž popisují příznaky diabetu 2. typu, když jsou zanedbány. Máte nadváhu, jíte hodně sacharidů, hodně močíte, máte žízeň, cítíte se unavená.

    Pravděpodobnost, že máte cukrovku, je veliká.

    Léčba diabetu zahrnuje nejen nějaké léky, ale také podrobné poučení pacientů a úpravu jídelníčku. To všechno může zajistit obvodní lékař nebo diabetolog. Vy byste určitě měla lékaře navštívit. Budete-li totiž opatrná, nosit roušku a mýt si pečlivě ruce před každým jídlem a pitím a nesahat si neumytýma rukama do obličeje, tak vám koronavirová infekce hrozí velmi málo. Problémy s diabetem vás na rozdíl od toho neminou, pokud něco brzy nepodniknete.

    Jinak byste mohla najít bohaté poučení jak se chovat a také co jíst i na našich stránkách.

    Pokud byste trvala na tom, že se vyšetříte sama, tak můžete:

    1. Nejlépe koupit si osobní glukometr a diagnostické proužky
    2. Koupit si testovací proužky na moč, ke kterým nepotřebujete přístroj. Je to ale méně přesné. Cukr v moči bývá až při dost zvýšené glykémii. Tu vy ale asi máte, takže pro začátek by to mohlo stačit. Glukometr je ale mnohem lepší, používání není složité, jen určité zaučení by bylo dobré.

    Prozatím omezte v jídle přílohy jako jsou chléb, brambory, knedlíky, rýže apod. Absolutně nejezte jídlo s volným cukrem (zmrzlina, sladké pití, cukrovinky atd.). Dostatečně pijte. A jdete k lékaři!


    Poznámka redakce:

    Pro testování glukózy v moči lze pořídit v lékárně například testovací proužky DiaPhan. Jsou určeny pro testování dvou základních parametrů, kterými jsou glukóza a ketony

    Detail dotazu
  • Dotaz

    mohu používat bez omezení?

    Odpověď

    Dobrý den,

    na přípravek Dialine se již ptalo více lidí. Podívejte se prosím na naše odpovědi zadáním tohoto názvu přípravku do kolonky "Hledat v poradně" nad KATEGORIEMI a najdete tři naše odpovědi.

    S přátelským pozdravem

    redakce cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    cítila jsem se tak špatně, že jsem musela k lékaři. v krvi 31,56 hodn. a dlouhý c. 114, dostala jsem Siofor1000 a za týden stáhla na c. 23,24 a dl. 125, za dalšich týden hodnota 11,88 a dl. 126. Za dalších 14 dní jsem už měla jen zavolat a to už jsem měla hodnotu 7,8. dl. c. nevím. Takže ok. beru Siofor 2x deně poledne a večer. Jím střídmě, koupila jsem si pár knížek. Dále za 14 dní jsem se začal zase cítit unavená. (částečně asi stresy v práci) Koupila jsem si v Benu glukometr Beuer GL50 a změřila se - 10,3. OK. druhé měření po 3 dnech a ráno na lačno - 10,8. Volala jsem diabetickou poradnu, ale ta je jen na doporučení obvodní. Tak jsem volala doktorce a asi jsem ji trochu naštvala. Nakonec řekla, že doporučení napíše a položila mi telefon. Naštvat ji nechci, tak jsem tam zatím nešla. Teď tedy dotaz, má cenu, jít do poradny? Léky mám, dietu držím, doktorka to má za celkem zbytečné, když to tak zvládáme spolu. Co byste mi doporučili, jít přeci jen k diabetologovi, nebo jen navštívit obvodní, třeba se jedná jen o změnu v braní prášků. Eva

    doplňující údaje:

    váha 100 Kg, výška 163 cm

    Odpověď

    Milá Evo, mám o vašem zdravotním stavu jen málo informací, jen nyní zjišťuji, že máte skutečně nadváhu. Není jasné, zda se léčíte ještě pro jiné onemocnění a zda jste o diabetu věděla již dříve, nebo je to pro vás novinka. Také netuším, co vaší návštěvě u lékaře předcházelo, zejména jak mnoho jste jedla a zda jste např. nezavařovala sladké ovoce a neolizovala si příliš intenzivně prsty.

    Nicméně zjištěné hodnoty byly velmi vysoké a svědčí o delší dobu trvající poruše.

    Pokud máte nadváhu a dosud jste hodně jedla, bylo by možné nasadit přísnou dietu, užívat ten Siofor 2x 1000 mg a měřit si denně glykémie, zatím minimálně ráno na lačno a dále za 2 hodiny po jídle. Budou-li vaše hodnoty po týdnu nadále nad 10 a po jídle ještě vyšší, určitě se s tím bude muset něco udělat. Paní doktorka by se neměla zlobit, měla by naopak být ráda, že máte o léčbu zájem a chcete s tím něco dělat. Pokud se tedy skutečně nejednalo o to, že jste se před tím zcela "utrhla ze řetězu", ale teď se vše výrazně upravuje, měla byste co nejdříve navštívit lékaře, který bude ochoten vás podrobně poučit a sledovat. Mohla by to být i vaše obvodní lékařka, ale pokud má na vás "málo času", bylo by lepší navštívit diabetologa. 

    I když o vás vím velmi málo, domnívám se, že potřebujete intenzivnější léčbu, možná dokonce inzulín. K dispozici jsou nyní také léky, které se vhodně kombinují s metforminem (Siofor) a přitom snižují chuť k jídlu a pomáhají hubnout.

    Moc bych s tím vším neotálel.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
