A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Alkohol

Alkohol je bohatým zdrojem energie a může vést k obezitě, zvýšení krevního tlaku, zvýšení
hladiny
cholesterolu, triglyceridů a dalších lipidů v krvi. Denní příjem alkoholu u žen
s diabetem by proto neměl nepřevyšovat 10-20 g, u mužů s diabetem 20-30 g. Abstinence se doporučuje během těhotenství, u osob s pankreatitidou, u alkoholiků, u osob s pokročilou
diabetickou neuropatií či erektilní dysfunkcí.

1 pivo (10° 500 ml) = 15 g sacharidů / 650 kJ
100 ml vína            = 0,5-6 g sacharidů / 220-320 kJ
50 ml destilátu      = 0 g sacharidů / 400-500 kJ

Rizikem konzumace alkoholu u diabetiků léčených inzulinem nebo vyššími dávkami perorálních antidiabetik je hypoglykémie po nadměrném přísunu alkoholu bez přísunu přiměřeného množství sacharidové stravy (nebo nalačno). V tomto případě alkohol „zaměstná“ játra natolik, že nejsou schopna reagovat na pokles glykémie výdejem glukózy. Mírná a pravidelná konzumace alkoholu (3-4x týdně) má příznivý efekt na hladiny HDL-cholesterolu, na srážlivost krve a metabolismus lipidů  na rozdíl od příležitostné konzumace většího množství alkoholu.

Albuminurie Amputace