A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Průjem

Průjem (diarea) je častější vyprazdňování řidší stolice. Příčinami jsou onemocnění trávicího ústrojí (zejména střev, žaludku, pankreatu, jater. Hlavními mechanismy vzniku jsou nevstřebatelné ionty (osmotický průjem), nadměrná sekrece vody střevem (sekreční průjem), zrychlená pasáž střevem a zánětlivé změny (exsudativní průjem). Průjem může být akutní nebo chronický. Hlavním nebezpečím silného průjmu jsou velké ztráty tekutiny, iontů a z toho vyplívající dehydratace. Akutní průjmy jsou nejčastěji způsobeny infekcí (gastroenteritida, úplavice, salmonelóza, průjmy cestovatelů) nebo dietní chybou. Chronické průjmy bývají buď funkční (bez zřetelného onemocnění trávicího ústrojí podmíněné zejména psychickými vlivy), nebo mají organickou příčinu (střevní zánět, nedostatečná funkce pankreatu, autonomní neuropatie aj.). Léčba se řídí snahou o odstranění či zmírnění vyvolávající příčiny, důležitá je úprava diety a dostatek tekutin. V případě akutního průjmu by měli diabetici (zejména léčení inzulínem) provádět intenzivnější self-monitoring glykemií a dbát na dostatečný přísun sacharidů v tekuté formě (např. sladký čaj) , případně konzultovat svého lékaře ohledně úpravy dávek inzulínu či perorálních antidiabetik.

Protilátky Průkaz diabetika