A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Proteiny

Proteiny = bílkoviny jsou jednou ze 3 základních složek potravy, společně se sacharidy  
lipidy. Příjem energie ve formě bílkovin by se měl pohybovat mezi 10–20 % celkového energetického příjmu ideální příjem bílkovin pro dospělé osoby je 1-1,5 g/kg hmotnosti. Proteiny jsou tvořené řetězcem aminokyselin, kterých může být v jedné molekule až několik tisíc. Bílkoviny mají velký význam ve stavbě organismu i buněk, pro správnou činnost  metabolizmu (enzymy), obranyschopnosti – imunity (protilátky, komplement), krevního oběhu (albumin, hemoglobin, srážlivé faktory), svalů (aktin, myosin) atd.  Nadměrné vylučování bílkovin do močí proteinurie je známkou pokročilého poškození ledvin. Pro tyto pacienty s manifestní diabetickou nefropatií nebo s renální insuficiencí by měl být příjem bílkovin redukován na 0,8g/kg hmotnosti při významném snížení glomerulární filtrace maximálně na 0,6g/kg hmotnosti. Po úspěšné dialyzační nebo transplantační léčbě je nutné přísun bílkovin opět zvýšit.

Proteinurie Protetika