A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Potraviny - obaly

Při nakupování potravin či při jejich přípravě je velmi vhodné seznámit se s jejich složením, obsahem energie a jednotlivých živin. Tyto informace lze najít na obalech výrobků (i když
k jejich rozluštění mnohdy potřebujete lupu). Etikety  na obalech jsou jakési průkazy totožnosti pro potraviny, které nakupujeme a konzumujeme. Bývají zde uvedeny použité suroviny, které jsou řazeny sestupně podle jejich použitého množství od těch, kterých výrobek obsahuje nejvíce, až k těm, které jsou zastoupeny v nejmenším množství. Dále se zde dozvíme množství energie obsažené obvykle v 100 g nebo 100 ml výrobku zároveň s množstvím hlavních živin (sacharidů, lipidů proteinů mastných kyselin sodíku,  případně vitamínů, minerálních látek
a vlákniny. Veškeré informace mohou být doplněny jejich přepočtem na jednu porci výrobku a podílem jedné porce na doporučeném denním množství (GDA) dané složky potravy pro dospělou osobu V případě potravin prodávaných bez obalu (např. ovoce
a zelenina) se tyto údaje dají získat z tabulek energetických hodnot potravin, které by měl každý diabetik vlastnit
a používat!

Potraviny Pozdní komplikace diabetu