Poradna

Obecné

378 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, moje matka, 77 let, komplikovaná povaha, už řadu let nebyla u lékaře. Nyní se jí na obou nohou od paty směrem nahoru ke kolenu udělala ošklivá vyrážka. Prý ji ale nijak nebolí ani nesvědí. Hledala jsem, co by to mohlo být, protože k lékaři odmítá jít, a napadlo mě, zda by to nemohla být začínající cukrovka. Stěžuje si také na křeče do lýtek, hlavně v noci, na které bere magnézium. Ty má ale už mnoho měsíců, kdežto vyrážku "teprve" dva až tři týdny. Pokud by se jednalo o podezření na cukrovku, jak jí pomoci, když k lékaři prostě nepůjde? Bylo by možné nějak otestovat moč v domácích podmínkách, třeba koupit lakmusové papírky v lékárně? Předem moc děkuji za odpověď. Lucie
    věk: 78 let

    Odpověď

    Milá Lucie, nic z toho, co popisujete, neukazuje přímo na diabetes. Přítomnost cukru můžete snadno ověřit. V lékárnách se prodávají různé diagnostické proužky, např. GlukoPhan, asi 120 Kč., 50 proužků. Test je poměrně citlivý, vážně bych bral výsledek, kdy bude glukóza jasně přítomná, nikoliv pouze stopy.

    Cukr se do moči u většiny lidí dostává, když hladina krevního cukru přesahuje asi 10 mmol/l. O diabetu mluvíme, když je glykémie na lačno opakovaně vyšší než 7,1 mmol/l. Lehká forma diabetu může být tedy přítomna, i když výsledek bude negativní.  Glykémii můžete také otestovat osobním glukometrem, který je možné rovněž zakoupit. Cena se ale pohybuje okolo 1 500 Kč. K němu je nutné zakoupit diagnostické proužky. Může se to v rodině hodit, ale je třeba dbát na hygienu, pokud by jej používalo více lidí. Odběr kapky krve musí být sterilní jehličkou, zcela mimo přístroj. Ten je totiž jinak určen spíše jen pro jednu osobu. Ani vyšetření glukometrem není ale zcela stoprocentní. Přístroj je totiž určen pro monitorování hodnot u diabetiků. Významně zvýšenou glykémii tím ale poznáte spolehlivě.

    Vyrážka na noze nepřipomíná nálezy, které bývají způsobené diabetem. Na prvním místě by mě napadla nějaká alergie, nejčastěji na nějaké mazání na nohy, případně na nějaké ošetření bot nebo ponožek (třeba i prací prášek). Dále by se mohlo jednat o reakci na nějaké léky, které vaše maminka případně užívá. Nebere nějaké léky proti srážení krve nebo proti tvorbě krevních sraženin?

    Myslím, že bez návštěvy praktického lékaře a následně asi ještě dermatologa to nepůjde. Pro starší lidi je to někdy obtížné, zvláště v dnešní době. Nicméně pokud byste šla s ní a zajistila jí pohodlné cestování, tak by se snad dala přemluvit.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Asi v desátém měsíci loňského roku mi diabetoložka vyměnila glukometr Onetouch za Welliton Galileo. Ihned mi naskočila ranní glukóza z 8 na 9,5. Posléze se neustále zvyšovalo číslo až do poslední naměřené hodnoty 17,3. Do té doby jsem užíval léky 2x Metformin 750 a v okamžiku dosažení čísla 15 mi diabetoložka nasadila i Galvus 50mg. Naprosto nic se nezměnilo hodnota jde nahoru. Držím dietu bez cukru, vyhýbám se bílému pečivu a jím pouze potraviny označené, jako snižující glukózu. Nemám žádné příznaky jako žízeň, nateklé kotníky, časté močení a pod. Jsem po operaci bypassu(5 roků), léčím se se zvětšenou štítnou žlázou. Mírná neuropatie, kompenzovaná angina pectoris. Poslední měřená hodnota HbA1c byla na čísle 57. Celkový cholesterol mi byl naměřen 3,11mmol/l. Oční pozadí bez diabetických změn. Ta vysoká hodnota ranní glykémie mně značně znervózňuje. Chtěl by znát váš názor. Na pravidelnou kontrolu jdu až v polovině února. Karel
    věk: 76 let výška: 179 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Milý Karle, ten glukometr v tom bude asi nevinně. Prostě se vám zhoršil diabetes, což může mít více příčin. Bohužel, tato nemoc má spíše zhoršující se charakter, pokud se s tím něco aktivně nedělá. Ale i tak inzulín většinou spíše ubývá a citlivost vůči němu se zhoršuje. Možná se také méně pohybujete, když jsou taková omezení. Ale pohybovat byste se měl, a to co nejvíce.

    Protože se cítíte dobře a hodnoty nemáte nějak vysloveně kritické, nemusí se s léky snad do poloviny února nic dělat. Případně Galvus byste mohl užívat 2x 1 tabl. po 50 mg. Předpokládám, že s tím metforminem pokračujete dál, dávka by ale mohla být klidně i 3x 750 mg.

    Co vám ale doporučuji, je pečlivé spočítání množství sacharidů, které za den sníte. A započítejte všechny! Pomoci si můžete podle různých tabulek, případně pomocí chytré aplikace pro telefon Kalorické tabulky. Ono nejde jen o to, zda je pečivo světlé či tmavé. Musí ho být zejména málo, ať již jde o chleba, rohlíky, knedlíky, brambory, rýži, kukuřici, ovoce. Cukry jsou ale i v jogurtu, v ovoci, v některé zelenině, v omáčkách, v zavářkách do polívky, v obalovaném mase, atd. A vy byste měl sníst celkem maximálně tak 180 g, což je asi méně, něž dosud jíte. Pokud se diabetes nezlepší ani pak, bude asi potřebná změna, např. nasazení malé dávky inzulínu. Já ale sázím na to, že pořádná dieta a pohyb zaberou.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, domácím glukometrem jsem si večer, cca 7h po jídle naměřil hodnotu 6,0 mmol/ l, ve 2300 jsem snědl tyčinku snickers s obsahem sacharidů cca 50 g. Ráno okolo 6té naměřeno 6,7 l/ mmol. Kromě toho mě již 3 týdny svědí celé tělo, mám zánět předkožky, od srpna tinnitus a poslední 2 dny občasné svědění konečníku. Mohlo by se již jednat o cukrovku ? Před 3 měsící jsem byl na odběrech, měl jsem lehce zvýšené jaterní testy a na sono odhalen náběh ke steatoze. Cukr byl v normě. Jan
    věk: 27 let výška: 179 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Milý Jane,

    odhalit takto na dálku počínající cukrovku nemohu, nicméně vaše údaje pro ni nesvědčí. Vaše hodnoty po jídle jsou ještě v normě, ráno na lačno jste měl glykémii zvýšenou, ale je třeba uvážit, že jste měření provedl na osobním glukometru, který není určen k diagnostice diabetu, ale k monitorování glykémií u pacientů s diabetem, aby si podle toho mohli upravovat dávky inzulínu nebo léků a kontrolovat efekt diety. Vaše potíže se často vyskytují při diabetu, nicméně to bývají hodnoty glykémií výrazně vyšší.

    Máte ale nadváhu a počínající steatózu, tedy ztučnění jater. Určitě je na místě úprava diety, sport, mírné hubnutí. Ve vašem věku se vyskytuje častěji diabetes 1. typu, a ten mívá zpravidla při vzniku výrazné projevy. Protože ale máte nadváhu a asi také vzhledem ke ztučnění jater nedodržujete dostatečně vhodnou životosprávu, mohl byste mít klidně i náběh na diabetes 2. typu. Možná k tomu přispívá i omezení venkovních aktivit v současné době. Nicméně, diabetu 2. typu by se dalo vhodnou životosprávou předcházet, nebo by se jeho rozvoj mohl alespoň výrazně oddálit.
     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, syn 13let. Bere Jodid 100 na štítnou žlázu. Začal hodně hubnout a dnes mu byla v laboratoři zjištěna i hladina cukru v krvi 20. Měl pozitivní i screening v moči na cukr a ketony. Zítra jdeme na další odběr. Prosím o radu jak ev. dál. Kam se obrátit. Zda je nutná hospitalizace či mohu s chlapcem event. někam dojet na nastavení léčby. Lenka
    věk: 14 let výška: 170 cm váha: 54 kg

    Odpověď

    Milá, váš syn má téměř jistě nově zjištěný diabetes 1. typu. Potřebuje co nejdříve vyšetření internistou - specialistou na diabetes, nejlépe dětský diabetes.

    Pravděpodobně bude hned zahájena léčba inzulínem. To téměř vždy probíhá v nemocnici a současně se provádí edukace (zaškolení) pacienta a v tomto případě také rodičů. Asi jste vylekaná, ale věřte, že zde opravdu platí, že nic není tak horké, jako když se to uvaří. Všechno se rychle naučíte a váš syn bude téměř zdravý a spokojený. 

    Nyní by měl dostatečně pít, nejíst a nepít nic sladkého a měl by s vámi co nejdříve odejít do dětské nemocnice. Není dobré čekat, až se stav zhorší, čím dříve začne léčba, tím dříve se stav upraví.

    Nevím, zda má nějaké onemocnění štítné žlázy, když užívá ten Jodid. Onemocnění štítné žlázy se s diabetem dost často pojí.

    Tedy: zachovejte klid, prakticky hned zavezte syna do specializované nemocnice a nastudujte si něco o diabetu 1. typu, hodně najdete i na našem webu, ale existují kvalitní knihy o dětském diabetu pro rodiče i pro děti, např. autorů z pražské nemocnice v Motole. Že by se stav sám upravil, je velmi nepravděpodobné. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Glykémie 9.7 mmol/1 je to moc nebo akorát.
    věk: 69 let výška: 178 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    glykémie 9,7 mmol/l je jednorázová hladina krevního cukru v danou minutu odběru. Hladina glykémie se ale může během dne měnit podle množství a typu jídla, a také podle vaší fyzické aktivity. Takže z jedné hodnoty vám nemohu říci, jestli je to moc nebo akorát.

    Pokud máte možnost měřit si cukr pravidelně, tak nalačno by se měl pohybovat nejčastěji mezi 5-6,5 mmol/l  a 2 hodiny po jídle mezi 7-10 mmol/l. Vaše hodnota 9,7 mmol/l, pokud jste byl po jídle, byla na horní hranici normálu.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Poznámka redakce:

    přehled diagnostických hodnot naleznete také v rubrice Diagnostika na našem webu cukrovka.cz

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Cukrovka a léky

195 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné při užívání Glucophage XR 1000 v dávkování 0-0-3 z přechodu ze Sioforu 1000, že mám potíže se žaludkem, zvracení, nejde mně polknout 3 tablety najednou - jsou obrovské a trpím průjmem. Dále si večer ještě aplikuji Lantus 34 jednotek. Po poradě s lékařem mně bylo doporučeno, že pokud zvracím , tak mám chvíli vynechat a až mně bude dobře tak opět dodržet dávkování, tj. 3000 mg večer najednou. Zároveň beru i na žaludek Controloc každé ráno 1 tbl. Děkuji za názor a doporučení zda teda vydržet, jinak dlouhodobou glykémii mám 52, podle posledního měření, nemám pohyb čekám na výměnu obou kolenních kloubů, to je zřejmě také problém. Zdeňka
    věk: 62 let výška: 171 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Milá Zdeňko, máte docela slušnou nadváhu a omezení příjmu kalorií, zejména sacharidů a zbytečných tuků, by pro vás mělo být opatřením na prvním místě. Metformin přispívá účinně ke snížení glykémií a podporuje hubnutí. To je asi důvod, proč vám lékař doporučil jeho podávání v maximální dávce.

    Přípravek XR má prodloužené uvolňování a měl by se lépe vstřebávat ze zažívacího ústrojí. Proto bych v tomto případě považoval dávku 2x 1000 mg za dostatečnou a spíš bych doporučoval podání ve 2 denních dávkách ráno a večer. Případně bych použil dávkování 3x 750 mg, což jsou přece jenom menší tablety.

    Osobně si moc neumím představit, jak bych dostal do žaludku 3 tabl. po 1000 mg najednou a ani bych k tomu nikoho jiného nenutil.

    Není ale správné měnit úmysly vašeho lékaře a bylo by lepší se s ním dohodnout. Tolerance metforminu se sice během času zlepšuje, ale přece jenom by léčba neměla pacienta odrazovat, ale spíše by ho měla motivovat. Dobré by tedy bylo, kdybyste léčbu dobře snášela a kombinovala ji s dietním opatřením. Pokud by vám vysoké dávky metforminu rozložené do několika dávek denně nadále nedělaly dobře, navrhoval bych spíše přidání ještě nějakého dalšího léku a mírné snížení dávek metforminu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Je mi 33 let a mám za sebou 2 těhotenství, během kterých jsem měla těhotenskou cukrovku, kterou jsem dobře kompenzovala dietou. Užívala jsem přípravek Duphaston (z důvodu hrozícího potratu) u kterého mě lékařka upozornila, že může mít vliv na vznik těhotenské cukrovky. Po porodu jsem byla několikrát na lačném odběru, vždy s hodnotami kolem 5,1-5,3.Nyní mám 2 roky od porodu, další dítě neplánujeme a proto hledám vhodnou antikoncepční metodu, ale mám velké obavy, aby se mě nezhoršily mé hodnoty cukru. K lékům obsahující hormony mám nedůvěru. Lékař mi doporučuje Mirenu, ale vím, že obsahuje hormon levonorgestrel, který se dostává do těla. Je Vám známo, zda tato antikoncepce může mít vliv na vznik diabetu? Nebo je to zcela bezpečné? Mám z tohoto onemocnění velký respekt. Děkuji za Váš názor. Martina
    věk: 34 let výška: 176 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Vážená paní Martino, přeji dobrý den,

    nitroděložního tělíska s obsahem hormonu levonorgestrelu patří mezi relativně bezpečné kontracepční metody. Tento hormon se z tělíska skutečně uvolňuje a dostává se do oběhu, avšak v množství, které je doslova nepatrné, zpočátku je to kolem 20 mikrogramů a v pátém roce je to kolem 15 mikrogramů, a proto je účinek této antikoncepce převážně lokální na sliznici dělohy. Na druhou stranu jsem hned na začátku uvedl, že se jedná o relativně bezpečnou antikoncepci a je tedy třeba uvést, že žádná hormonální antikoncepce není zcela bezpečná a s jejím podáváním jsou spojovány některé závažné nežádoucí účinky. K těm nejvýznamnějším patří žilní tromboembolické komplikace (jako je hluboká žilní trombóza, či plicní embólie), nebo arteriální trombotické komplikace (jako je např. infarkt myokardu). K těm častějším nežádoucím účinkům patří krvácení, bolesti hlavy nebo deprese. Bohužel je také možné, i když velmi vzácně, ovlivnění tolerance glukózy, v jehož důsledku se její hladiny mohou zvýšit. Sledování glykémie (vedle jiných vyšetření) by proto po aplikaci mělo být standardním bezpečnostním opatřením.

    Nelze zapomínat i na to, že některé léky účinek a výskyt nežádoucích účinku levonorgestrelu zvyšují a jiné zase snižují, a to i tak, že antikoncepční účinek může selhat. Byly např. popsány situace, kdy se ženám, kterým byla nitroděložní tělíska zavedena, lokálně aplikovala antimykotika ve formě krému a koncentrace levonorgestrelu se zvýšily. Stejně tak byly popsány případy selhání antikoncepčního účinku při užívání extraktu z Třezalky tečkované. To je vhodné mít na paměti, neboť nitroděložní antikoncepce se zavádí na dlouhou dobu.

    Rozhodování jakou zvolit metodu antikoncepce není rozhodně jednoduché. Pokud si žena zvolí hormonální antikoncepci, pak nitroděložní hormonální antikoncepce představuje tu bezpečnější variantu.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám 48 let a léčím se Diabetes typ 2. užívám ráno a v poledne Stadamet 500mg po 1tabletě a večer 22j Suliqua. celkem se daří dobře kompenzovat, jediné je postupné přibívání na váze . Našel jsem, že již existují nějaké nové léky s glifloziny. Jsou to tyto Synjardy nebo Xigduo? Jaké by jste doporučil místo Stadametu. Děkuji David

    Odpověď

    Milý Davide, jako u mnoha jiných dotazů, i zde by pomohlo, kdybyste si dal práci a trochu podrobněji informoval o sobě a o své léčbě. Např. vůbec nevím, jak dlouho již máte diabetes, kolik vážíte a měříte a jaké máte hodnoty glykémií a glykovaného hemoglobinu.

    Léčbu máte celkem dobrou, a pokud přibíráte na váze, tak to je tím, že příliš mnoho jíte. Pokud byste jedl méně, nejen že by se vám ještě dále zlepšily glykémie, ale možná byste mohl i snížit dávku léku Suliqua (obsahuje dlouho působící inzulín spolu s analogem GLP-1).

    Glifloziny by pro vás možná byly také vhodné, ale v současné době nejsou pojišťovnami hrazené, pokud by se používaly spolu s inzulínem. Jsou to velmi dobré léky, ale rozhodně nejsou nijak zázračné nebo lepší než analoga GLP-1. Samy o sobě nepůsobí vzestup hmotnosti a protože vedou k vylučování glukózy močí, podporují v malé míře hubnutí. V tomto ohledu ale analoga GLP-1 působí spíš lépe (a vy takový lék berete v přípravku Suliqua).

    Synjardy a Xigduo jsou kombinované přípravky, které obsahují metformin spolu s gliflozinem. U Synjardy to je empagliflozin, u Xigdua dapagliflozin. Používat je spolu s inzulínem je možné, ale tento postup není podporován zdravotní pojišťovnou. Musel byste si tyto léky kupovat. A já si myslím, že to není nutné. Spíš vám doporučuji zpřísnit dietu a více se pohybovat. I při gliflozinech se dá dobře tloustnout, pokud člověk hodně jí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den jsem ongi.pacientka, beru Afinitor a zhoršil se  mi cukr, ráno píchám 14 jednotek inzulinu,  večer Stadamed 1000 Abasaglar Mám ráno po inzulinu 7.2 a po jídle 9.3 cely den.  Marie

    věk: 66 let výška: 162 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Milá Marie,

    je velmi těžké odpovědět na váš „dotaz“, když se vlastně na nic neptáte a vaše informace ještě k tomu není dostatečně srozumitelná. Předpokládám, že jste léčena pro nějaké onkologické onemocnění, máte diabetes 2. typu a užíváte mimo jiné lék Afinitor.

    Afinitor je lék, který obecně zpomaluje růst rychle se množících buněk, zejména těch, které zajišťují růst nových cév např. v nádorové tkáni. Kromě toho tento lék tlumí imunitu a může mít také určité metabolické účinky. Zejména u osob s nadváhou může snižovat citlivost tkání vůči inzulínu. To je možná důvod, proč u vás dochází ke vzestupu glykémií, je ale možné, že berete také nějaké další léky, které se na tom podílejí. Vy ale nadváhu nemáte.

    Metformin (Stadamet) je pro vás určitě vhodný, pokračujte v jeho užívání. Hodnoty vašich glykémií nejsou nijak kritické. Jako první krok ke zlepšení bych vám doporučoval mírně zvýšit inzulín Abasaglar, např. na 18 j. ráno. Dále je nutné sledovat příjem sacharidů v dietě, měla byste si zkontrolovat, kolik sacharidů skutečně jíte. Pro vás by bylo vhodné tak přibližně 180 denně. Pokud byste i později měla zvýšené hodnoty po jídle, mohla byste potřebovat před jídly také malou dávku rychle působícího inzulínu, ale zatím je na to čas. Hodnota po jídle 9 mmol/l je pro vás přijatelná, jen by to pak mezi jídly mělo mít sklon k poklesu.

    Lépe bych vám mohl odpovědět, kdybyste se vyjadřovala více srozumitelně a uvedla více informací.


    pohled farmakologa:

    Lék Afinitor může u poměrně značného počtu pacientů zvyšovat glykémii, což může být doprovázeno potřebou zvýšení dávky inzulínu. V klinických studiích byla hyperglykémie pozorována u 14-75 % pacientů a u 5-17 % pacientů pak byla vážnějšího charakteru. Doporučuje se proto častější sledování hladiny krevního cukru a provedení potřebných úprav dávky inzulínu nebo jiných antidiabetik. Může se také při léčbě výšit hladiny krevních tuků. Tyto nežádoucí účinky jsou však vyváženy vskutku velmi dobrým účinkem terapie.

    Pro všechny pacienty léčené přípravkem Afinitor je však třeba doplnit, že při terapii je třeba se vyhýbat potravě, která zvyšuje účinek přípravku Afinitor, zejména se jedná o grapefruity nebo pomela, či grapefruitovou šťávu, podobný efekt by mohlo mít i používání pepře. Je třeba se vyhnout rostliným přípravkům obsahujícím Třezalku tečkovanou, protože může účinek přípravku Afinitor významně snížit. Rozhodně doporučuji konzultaci s lékárníkem v případě, že si pacient hodlá zakoupit některý z volně prodejných léků nebo doplněk stravy.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, brala jsem tento lék, kde bylo ale 1000mg. Měla jsem po něm průjmy, zvracení. Dnes jsem u diabetoložky dostala tento lék (viz výše ), ale bojím se, že se mi ty vedlejší účinky vrátí. Neexistuje nějaký jiný lék? Dáša
    věk: 62 let výška: 158 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá Dášo,

    lék Glucophage XR má významně méně nežádoucích účinků, zejména mnohem méně často vyvolává průjem, nadýmání a zvracení. Důvodem je skutečnost, že se léčivá látka neuvolňuje najednou, ale postupně a uvolněné množství se tak "stačí" vstřebat v trávícím ústrojí a nepřechází v takovém množství do tlustého střeva, kde právě vyvolává nežádoucí účinky. Podávání metforminu (účinná látka obsažená v přípravku Glucophage XR) má své významné odůvodnění, tento lék totiž snižuje závažnost diabetu a současně redukuje výskyt komplikací diabetu a navíc prodlužuje pacientům délku života.

    Pochopitelně existuje velké množství dalších léků, kterými lze diabetes léčit. Jejich konkrétní výběr je však vždy na lékaři, který zná případná další onemocnění pacienta, jeho funkční stav ledvin a jater a který jediný může vybrat optimální terapii pro konkrétního pacienta.

    Postup, kdy je zpočátku podáván metformin je naprosto správný, odůvodněný velkým množstvím klinických studií a dalších vědeckých důkazů. Navíc pomalé zvyšování dávky může zlepšit gastrointestinální toleranci, tj. problémy s průjmem a zvracením a bude-li potřeba, může se pak dávka zvednout i na těch původních 1000 mg bez dalších nežádoucích účinků. Pokud nebudete tolerovat přípravek Glucophage XR ani v této snížené dávce, bude Vám terapie jistě změněna, ale užívání přípravku Glucophage XR je opravdu velmi prospěšné a rozhodně by stálo za to.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobry den, V prosinci zemrela moje mama diabeticka. Zustalo mi vetsi mnozstvi pripravku Glucerna 1,5 kcal. Ja cukrovku nemam, jsem zdravy clovek. Mohu tento pripravek bez rizika uzivat? Dekuji predem za odpoved.
    věk: 46 let výška: 175 cm váha: 72 kg

    Odpověď

    Vážený pane, přeji dobrý den,

    potravina pro zvláštní lékařské účely Glucerna 1,5 kcal je sice specializovaná výživa vhodná pro diabetiky, protože obsahuje menší množství cukrů a navíc jsou cukry v podobě jen pomalu se odbourávaných cukrů, takže pacienti s cukrovkou nemají potíže se zvýšením hladiny cukru v krvi po konzumaci Glucerny. Glucernu však jako doplněk normální stravy mohou užívat i osoby, které cukrovku nemají. Glucerna je naopak vhodný doplněk výživy, protože je obohacená o vlákninu a současně obsahuje vyvážené množství vitaminů a minerálů, které jsou pro kohokoliv užitečné. Mohu Vám proto poradit, že pokud není přípravek prošlý, můžete jej užívat. U nediabetiků se mohou podat 2-3 lahvičky denně, přípravek se musí použít do 24 hodin po otevření.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se zeptat, zda je Stevia opravdu vhodná pro diabetiky, jak se píše na netu. Děkuji
    věk: 46 let

    Odpověď

    Stévie sladká (Stevia rebaudiana) je až 100 cm vysoká rostlina obsahujicí tzv. steviol-glykosidy, které se vyznačují intenzivní sladkou chutí, která není vnímána negativně jako u některých umělých sladidel. Steviol-glykosidy se obvykle označují jako steviol (správně by mělo být steviosid, protože steviol je aglykon steviol-glykosidů). Po chemické stránce se jedná o diterpen, který je netoxický, a proto byl zařazen mezi látky, které je možné přidávat do potravin (v nich je označován jako E960).

    V experimentální studiích na zvířatech steviol-glykosidy zvyšovaly citlivost na inzulín a mírně zvyšovaly produkci inzulinu, i když tyto efekty nebyly zatím u lidí prokázány, z dosud provedených studií u lidi se ukazuje, že jsou steviol-glykosidy neškodné a jejich hlavní význam spočívá ve skutečnosti, že jsou přibližně 300krát sladší než běžný cukr (sacharóza) a přitom jejich konzumace nepředstavuje prakticky žádnou energetikou zátěž organismu. Nadto steviol-glykosidy u lidí snižují krevní tlak a jejich používání namísto cukru může snížit tělesnou hmotnost.

    Byly také provedeny studie, jejichž cílem bylo zjistit, zda steviol-glykosidy nemají vliv na současně podávané léky. Tyto práce mají výraznou českou stopu (české autory z Hradce Králové) a vyplývá z nich možnost snížení účinku některých léků. Mezi tyto léky ale nepatří nejčastěji užívaný lék u pacientů s diabetem, tj. metformin. Jednalo se ale o studie in vitro a není dosud jasné, zda by se takové účinky mohly projevit i u lidí.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, chcela by som môjmu otcovi kúpiť vitamíny vhodné pre ľudí so zvýšenou hladinou cukru v krvi, otec si nepichá inzulín, len občas berie tablety na zníženie cukru v krvi. Sú nejaké na trhu, ktoré by ste mi odporučili? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpověď

    Vitaminy s mírou, jejich efekt je často pod vlivem reklamy přeceňován. Velká péče by měla být věnována doplňování vitaminu D. Naopak zcela bez rizika není užívání vitaminu A. Rozhodně bych ale preferoval vitaminy bez přidaných cukrů (včetně laktózy), např. Glucose Vital.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem diabetik2 a potřeboval bych něco takového jako diadin pokud to vyléčí proč to nenapíšu jako recept pro diabetyka2
    věk: 50 let výška: 175 cm váha: 91 kg

    Odpověď

    Dobrý den pane Milane,

    Diadin je veterinární přípravek za skupiny antibiotik.

    Možná jste měl na mysli Dialin. K tomu Vám posílám odkaz na podobné otázky včetně jejich odpovědí.

    https://www.cukrovka.cz/poradna?search=dialine

    S přátelským pozdravem

    Rostislav Šimek

    Redakce cukrovka.cz

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je tak účinný jak se všude tvrdí beru dva léky ráno forxigu a večer 15000 j.glukofage hodnoty 6.4-8,- podle toho jak si dam sladké. Dekuji Petr
    věk: 65 let výška: 174 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Petře, podobných dotazů jsme dostali již více, a proto vám na naše odpovědi posíláme odkazy, viz https://www.cukrovka.cz/poradna?search=dialine

    Přípravek Dialine nemá nijak odborně ověřenou účinnost. Proto reklamní tvrzení, že přípravek ovlivňuje sekreci inzulínu, citlivost vůči inzulínu, riziko vzniku diabetických komplikací a podobně, považuji za neoprávněná. Maximálně lze říci, že přípravek není škodlivý a podle odborně neověřených zkušenosti některých uživatelů může mít přípravek příznivý efekt na vyrovnání diabetu. Lidé často raději kupují nákladné výživové doplňky, od nichž očekávají kouzelné účinky, raději než by užívali ověřené a vědecky testované léky, nebo aby dodržovali dietní doporučení. Připouštím, že užívání přírodních přípravků s nádechem tajemna může mít na někoho příznivý psychický efekt a pomáhat mu překonávat obtíže, které onemocnění diabetem přináší. Pokud vy patříte k takovým osobám, nechci vám kazit radost z výhodného nákupu (nákup je opravdu výhodný, protože většinou prodejci podle reklamních letáků zbývá již jen několik balení za tak vynikající cenu, a pak bude lék dostupný jen za cenu mnohem dražší), ale raději vám doporučuji poučit se o dietě, měřit si glykémie, více se pohybovat, a je-li to nutné, užívat klinicky prověřené účinné léky.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Od doby kdy jsem si začal píchat inzulin tak mě občas bolí břich a trvá to někdy i cely den i když ta bolest je přerušovaná. Píchám si ho asi 1měsíc 4krát denně. Vpichy si dělám do břicha. Děkuji. Jindřich
    věk: 66 let výška: 178 cm váha: 109 kg

    Odpověď

    Milý Jindřichu, přeci jenom trochu více informací o vás a o vašich problémech by zjednodušilo moji odpověď. Ve vašem případě pojem „břich“ neznamená nic zanedbatelného.

    Navíc, když si někdo stěžuje na bolesti břicha, tak tím většinou myslí bolesti uvnitř. Může jít o poruchu zažívání, žlučníkové problémy, bolesti vycházející od slinivky břišní a existuje mnoho jiných možností. Ve vašem případě si ale nejsem jistý, zda nemyslíte bolesti v místě vpichu inzulínu.

    Podávání inzulínu zpravidla nevyvolává žádné zažívací potíže ani problémy s vnitřními orgány či ve střevě. Pokud tedy máte na mysli skutečně bolesti břicha „uvnitř“, tak pokud to nepřejde brzy samo, měl byste požádat o vyšetření lékaře. Mohla by se nabrat orientační biochemie, krevní obraz a provést vyšetření ultrazvukem.

    Máte-li na mysli bolesti v místě vpichu inzulín, tak byste potřeboval poučení od vašeho lékaře či sestry, kam všude inzulín můžete aplikovat. Obecně se u pacientů se 4 denními dávkami doporučuje podávání do vybraných míst na břiše, do ramene, do horní zevní části hýždí, někdy i do stehem. Injekce by neměla být provedena nikdy na stejné místo, doporučuji odstup alespoň 2 cm. Nejlepší je, když se inzulín aplikuje třeba 3 týdny jenom do břicha, 3 týdny do paží, 3 týdny do hýždí, a pak se zase vrátíte k tomu břichu.

    Pokud má někdo vysoké dávky inzulínu (třeba nad 60 j. denně), doporučil bych inzulín více koncentrovaný, dnes takové jsou k dispozici.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je možná porucha erekce při užíváni 1x denně inzulín a i po užití tablet na podporu erekce není výsledný efekt..., který byl před užíváním inzulínu asi 2 měsíce. Děkuji.
    věk: 70 let výška: 177 cm váha: 103 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave, dříve než vám odpovím přímo na váš dotaz, doporučuji vám podívat se na naše předchozí odpovědi na podobný dotaz ZDE.
    Inzulín je v podstatě přirozená látka a nevyvolává poruchy erekce. Spíše naopak, u osob, které mají diabetes špatně vyrovnaný a inzulín potřebují, tak jeho správné podávání za určitou dobu poruchu spíše zlepšuje. Já se spíš domnívám, že váš diabetes se postupně delší dobu horšil, a to se mohlo projevit na celkovém zhoršení vašeho zdravotního stavu s důsledky i na erekci. Nyní poruchu připisujete inzulínu, ale bez něj by to bylo možná spíš horší.

    Inzulín ale také může způsobit hypoglykémii, a při ní je erekce prakticky nemožná Doporučuji vám proto, abyste si dobře kontroloval glykémie a případně jste se změřil také před plánovaným dobrodružstvím. Pokud by hodnota byla třeba pod 5,6 mmol/l či případně byste očekával další pokles, tak vám doporučuji napřed sníst malé množství sacharidů nebo 150 ml pomerančového džusu, aby vám to hypoglykémie nepokazila.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, asi dva měsíce mám lehkou necitlivost prstů na nohou a občas mě v nich píchne. Během dne se situace lepší, ale jakmile si večer lenhu do postele zase prsty znecitliví. Masáž prstů pomáhá jen částečně. Je možné tyto příznaky "diabetes 2" zlepšit či odstranit, mimo to, že přestanu jíst cukry, pečivo, rýži, brambory atd. Děkuji.
    věk: 47 let výška: 187 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Dobrý den

    potíže, které popisujete mohou být prvním projevem tzv. diabetické neuropatie. Ta se obvykle vyskytuje po několika letech trvání cukrovky, kdy není cukr ideálně pod kontrolou. Typické projevy neuropatie jsou: poruchy citlivosti, křeče, pálení kůže, bolesti, či různé nepříjemné pocity, které většinou přicházejí večer v klidu. Nejčastěji bývají postiženy prsty a plosky obou nohou, pokud nedojde k léčbě, mohou se potíže dále šířit směrem vzhůru. Může dojít ke vzniku bolestivých stavů dolních končetin. Proto je významné s léčbou začít včas.

    Nejdůležitější je mít cukr pod kontrolou. To znamená hodnoty glykémie nalačno  5-6,5mmol/l, 2 hodiny po jídle  pak mezi 7-9mmol/l. Hodnota HbA1C (dlouhý cukr) pod 53mmol/mol.  Intenzivní léčba cukrovky, kdy jsou hodnoty cukru blízké normálu mohou zpomalit nástup a další zhoršování neuropatie až o 60%. Pokud těchto cílů nedosahujete, poraďte se se svým lékařem o možné úpravě léčby. Zároveň je vhodné zlepšit výživu nervů. Používají se vitaminy skupiny B a kyselina alfa lipoová. tyto preparáty lze koupit běžně v lékárně. Intenzivní výživu nervu zajišťuje vyšší dávka kyseliny alfa lipoové (například preparát Thiogamma), kterou vám může předepsat váš lékař. Žádný z těchto výživových prostředků není hrazen zdravotními pojišťovnami. Pokud se potíže zhoršují a působí vám větší nepříjemnosti (bolesti, buzení ze spaní) používají se léky, které snižují vnímání těchto potíží. Nejedná se ale o léky, které Vaše potíže vyléčí, pouze tlumí projevy neuropatie. Podle toho jak potíže popisujte, nejsou nyní nutné.

    A poslední doporučení: abyste měla jistotu, že se jedná skutečně o neuropatii, je vhodné nechat si zkontrolovat vaším lékařem, zda máte průchodné cévy a zda máte skutečně poruchu nervového vedení. Toto vyšetření provádí lékař na diabetologii. Pokud si není jistý, odešle vás na speciální vyšetření k neurologovi.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 30 let, nyní nechodím 10 týdnů. Mám neuropatii, potíže s páteří, může to být od cukrovky? Co s tím dělat? Olga
    věk: 73 let výška: 157 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá Olgo, příčin, proč nemůžete chodit, je mnoho. Pokud se vyloučí možnosti jako důsledek předchozího úrazu, předchozí neurologické onemocnění (kromě diabetu), centrální mozková příhoda, otrava, probíhající nějaké akutní onemocnění, potom se diabetická polyneuropatie nabízí jako pravděpodobná příčina. V tom případě k tomu ale nedochází zpravidla náhle, ale postupně se zhoršuje stabilita, snižuje svalová síla v nohách, chodí se hůř a hůř. Málokdy to vznikne náhle.

    Rozhodně musíte podstoupit neurologické vyšetření, které by vám měl zprostředkovat váš praktický lékař nebo váš diabetolog.

    O diabetické neuropatii se jinak můžete dosti dočíst i na našich stránkách v rubrice CHRONICKÉ KOMPLIKACE, podrubrika Diabetická neuropatie.
     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Od 8.10. som dostala nový liek inzulín- Xultophy. Mala som doporučene množstvo 17 jednotiek. Po necelých dvoch mesiacoch a po konzultácii s lekárom som mala zvýšene dávkovanie na 20 jednotiek. Za pár dní po zvýšenej dávke sa u mňa objavil pri pohybe (prechádzka) pocit neistoty, nestability, ako keby sa mi točila hlava. Veľmi podobný pocit som mala pri hypoglykémii, pred tým, než mi bola zmenená liečba. Pri zameraní cukru mi glukomer neukázal stav hypoglykémie. Marta
    věk: 69 let výška: 172 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá Marto,

    Jak jsem už dříve uvedl v odpovědi na jiný dotaz, po 40 letech zkušeností v medicíně musím na skoro každou otázku typu „může se stát, že ……………?“ odpovědět, že ano. Stát se to může skoro všechno, i když je to často velmi málo obvyklé, nebo dokonce opravdu velmi neobvyklé.

    Nejčastější příčinou nestability je diabetická polyneuropatie. Další možností je zúžení v oblasti mozkových tepen, které zásobují mozeček, tedy oblast, kde se informace o stabilitě zpracovávají a odkud vycházejí „centrální“ pokyny, jak ji automaticky udržovat.

    Samozřejmě mě ještě napadá nízká hladina krevního cukru, ale to vy vylučuje. Nepíšete to ale úplně jednoznačně. Pokud máte opravdu glykémii změřenou na glukometru třeba 5,5 mmol/l a více, tak snad ano. Ale pokud byste měla třeba 4,5 mmol/l, což je  normální hodnota, je také možné, že to ve skutečnosti méně než 4, a to už byste jako hypoglykémii pociťovat mohla. Také by se mohlo jednat o nízký krevní tlak.

    Po nasazení inzulínu se zcela výjimečně popisuje také možnost přechodného zhoršení diabetické polyneuropatie. To ale považuji za velmi nepravděpodobné, možná dokonce jste už i dříve inzulín užívala, ale jiný typ.

    Já vám doporučuji, abyste si chvíli pečlivěji sledovala glykémie a pokud možno i krevní tlak. Samotný lék Xultophy může díky své další složce (kromě inzulínu obsahuje také látku liraglutid), vyvolávat určitý pocit nevolnosti, který by vám mohl také jevit jako nestabilita. Je to zpravidla jev spíše žádoucí, protože pacienti pak méně jedí, a většinou se to po určité době samo upraví.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    Dobrý den, byla jsem na odběrech glykemie v prvním trimestru s výsledky 5,4 a 5,6. V rámci cca 10-14 dní před odběry jsem přestala kojit syna v noci (kojil se cca 4-5/noc). Je možné, že by se jednalo o přechodnou reakci na noční odstav, kdy by si tělo hospodařilo s glukózou v původním režimu a ještě se nestihlo přizpůsobit nové situaci? Ráda bych se na výsledky bezpečně spolehla, že nemohly být ovlivněny. Děkuji a přeji hezký den. Martina

    Odpověď

    Dobrý den, 

    norma pro lačnou glykémii v I. trimestru je do 5.1 mmol/l. Vaše hodnota je opakovaně vyšší a kojením by již neměla být ovlivněna. Doporučovala bych Vám sledování na diabetologii. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem ve 12 týdnu a při krevním testu mi byla zjištěna vyšší hladina cukru. Mám proto jít na kontrolní náběr a bylo mi řečeno, že i když budou už výsledky v normě tak stejně rovnou podstoupím zátěžový test na cukrovku. Dočetla jsem se že běžně se dělá až po 24tt, proto tomu nerozumím proč ho mám podstupovat hned a zda budou výsledky takhle brzy průkazné. A proč je vůbec nutné ho podstupovat pokud budou hodnoty v normě. Děkuji za odpověď
    věk: 30 let výška: 160 cm váha: 55 kg těhotenství: 12. týden

    Odpověď

    Dobrý den, ženy, které měly v I. trimestru lačnou glykémii rovnu nebo vyšší než 5,1, jsou odeslány na kontrolní lačnou glykémii, pokud je opět vyšší, jsou odeslány na diabetologii. V případě, že je druhá glykémie v normě, podstupují OGTT. Toto je doporučený postup pro screening diabetu v těhotenství. OGTT se provádí proto, aby se ověřilo, že žena opravdu již nemá cukrovku.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, byla mi zjistena těhotenská cukrovka, lacna hodnota 5,2. Jsem z toho hodně rozhozena, chci se zeptat jestli je možné že jsem cukrovku měla už před otěhotněním? Když ty hodnoty nejsou tak vysoké, nebo že můžu mít nějaké skryté onemocnění slinivky?
    věk: 27 let výška: 165 cm váha: 61 kg těhotenství: 18. týden

    Odpověď

    Dobrý den, s největší pravděpodobností se jedná o těhotenskou cukrovku. Nyní v těhotenství nerozeznáme, jestli se jedná o jiný typ cukrovky. 3-6 měsíců po porodu budete odeslána na kontrolní OGTT po porodu k ověření toho, o jaký typ cukrovky se v těhotenství jednalo. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dnes jsem na diabetologii vyfasovala Glucophage 500 mg 1x denně. Je možné tento lék užívat i když plánuji těhotenství? Případně jak dlouho před otěhotněním je dobré tento lék vysadit? Moc děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, metformin (Glucophage) jsou jediné tabletky na léčbu cukrovky, které lze užívat během těhotenství. Ostatní léky na cukrovku se musí vysadit ještě před otěhotněním a pokud nestačí metformin, přidává se inzulín. V řadě studií bylo prokázáno, že užívání metforminu během těhotenství je bezpečné a neohrožuje matku ani dítě. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, OGGT jsem odmítla. Místo toho jsem chodila na odběry glykovaného hemoglobinu a měřila si hodnoty glykemie glukometrem (na lačno, 1hodinu po snídani, obědě a večeři). Vždy byly hodnoty úplně v normě, nikdy nebyly hraniční. Jedla jsem pravidelně, menší porce, vyvážená strava. Ale přiznávám, že jsem si výjimečně dala něco sladkého. Průměrně tak 4 kostičky čokolády za týden. Žádné sladké pití, cukr do čaje, slazené jogurty, nic takového. Ale ve. 3. trimestru mi zjistili větší množství plodové vody a větší obvod bříška plodu. Bylo mi hodně zle a moc jsem se nehýbala, hned mi tvrdlo bříško. Nakonec jsem porodila předčasně ve 37tt skoro 4 kg dítě a glykemie po porodu mu prudce klesla na 2,08. Podle lékařů to všechno samo o sobě nic neznamená, ale když si to dávám dohromady, nemůžu se zbavit pocitu, že jsem měla těhotenskou cukrovku a přes veškeré kontroly a měření jsem na její špatnou kompenzaci nepřišla. Všechna má předchozí těhotenství probíhala úplně stejně, akorát bez zmíněných obtíží, děti narozené kolem 37tt ale s váhou do 3kg. Chci se zeptat na Váš názor, zda mohlo jít o špatně kompenzovanou cukrovku a jak to, že ji tyto testy (které se provádí úplně stejně při zjištěné GDM) neprokázaly. Ptala jsem se už v porodnici, ale myslím, že mě moc neposlouchali a kvůli odmítnutému OGGT už měli jasno a odmítali se se mnou bavit. Ale já vím, že i kdybych byla na OGTT a měla jsem cukrovku, tak až na ty kostičky čokolády bych dělala vše stejně, stejná dieta a stejné měření a hlídání. A to nejdůležitější. Mám řešit stravu v průběhu kojení, myslím kvůli miminku, jestli, když si dám nějaké sladké, bude i pro něj to mléko nevhodné? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý večer, 

    bez výsledku screeningu GDM Vám nemohu říct, zda-li jste cukrovku měla nebo ne.  Tak jak popisujete, Vaše miminko mělo příznaky, které se mohou vyskytnout u dětí matek s GDM. Bez výsledků laboratorního vyšetření, naměřených hodnot na glukometru atd. to nelze zhodnotit. Ohledně dalšího postupu - po porodu těhotenská cukrovka mizí.  Přesto doporučujeme ženám, aby se i po porodu vyhýbaly sladkému. Ženy s GDM mají totiž až 60% riziko vzniku cukrovky 2. typu v pozdějším věku. Doporučila bych Vám kontrolní vyšetření cukru cca 6 měsíců po porodu (ideálně OGTT, příp. glykémie nalačno + glykovaný hemoglobin), abyste si zkontrolovala, zda jste v pořádku. 

    S pozdravem  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie
  • Dotaz

    po jídle s aplikací inzulínu klesne po dvou hodinách hladina glykémie např. na hodnotu 9 a obvykle dále klesá, někdy ovšem, neočekávaně, naopak vzroste např. až na hodnotu 11 a více. Jsem diab. II.st. Jirka
    věk: 73 let výška: 180 cm váha: 100 kg

    Odpověď

    Milý Jirko, tady je obtížné poradit. Hodně záleží, jakou glykémii máte ještě před jídlem a také na tom, kolik toho sníte, zejména kolik sacharidů. Jednak by bylo dobré, kdybyste si glykémie sledoval více, to znamená před jídlem (a je-li hodnota vyšší, měl byste přemýšlet proč a snažit se tomu napříště předcházet) i po jídle, a dále, abyste znal složení svého jídla a věděl, kolik asi inzulínu před jídlem potřebujete na každých 10 g sacharidů. O tom byste mohl dočíst např. i na našem webu, nebo na stránkách Centra diabetologie IKWM (www.ikem.cz), kde je také řada edukačních materiálů pro pacienty. Množství sacharidů v dietě by ve vašem případě nemělo být příliš velké (řídit velké těžké auto je obtížnější, než auto menší a lehčí). Myslím, tak maximálně 200 g sacharidů denně, ale možná i méně. Měl byste vědět, že např. na každých 10 g sacharidů budete potřebovat podat před jídlem třeba 1,2 j. inzulínu (je to individuální, u každé osoby jinak), na 40 g tedy byste pak potřeboval asi 5 j. Ale započítat musíte sacharidy opravdu všechny, tedy i ty, co jsou např. v omáčce, v zavářce do polévky apod.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím poradit . Před dvěma dny mi dovezli babičku. Snažím se hledat správní sestavu jídelníčku.Nejsem si jistá s porci přílohy.
    věk: 85 let výška: 148 cm

    Odpověď

    Dobrý den,

    tento odkaz by Vám mohl pomoci s přípravou stravy pro Vaši babičku.

    https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave

    Dále můžete nahlédnout do naší rubriky Životospráva, kde jsou rozepsané konkrétní recepty, včetně obsahu jednotlivých živin. Posílám rovněž odkaz:

    https://www.cukrovka.cz/recepty-diabetika

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, momentalne mam GD, pouze na diete, ale obavam se cukrovky 2.typu a taky mam znameho, ktery se leci na tento typ cukrocky. Prosim Vas o nazor na lecbu cukrovky, dle vyskumu Prof. Daniely Jakubowicz. Doporucujete pacientum nove tento styl stravovani? Je vhodne se o tom pobavit se svoji dia-doktorkou a zkusit tento styl stravivani, pokud je pacient na medikamentozne lecbe? Moc dekuji za odpoved.
    věk: 37 let výška: 166 cm váha: 57 kg těhotenství: 31. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    výzkum Prof. Daniely Jakubowicz neznám.  Odpovím Vám ale obecně. V poslední době je publikována řada prací o různých dietách a doporučení jak a co jíst. Podle mého názoru neexistuje univerzální návod a je potřeba zachovat racionální přístup.  Strava by měla být racionální, s dostatkem vitamínů, měli bychom se vyvarovat sladkých a tučných pokrmů viz  stránky tehotenskacukrovka.cz. A nezapomínat na dostatečný pohyb ?.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jmenuji se David a je mi 15 let, za pár dnů jdu k svoji doktorce na kontrolu a chtěl bych si zvýšit jednotky jídlo mi totiž nestačí. Denně sním 192 gramů sacharidů a to na snídani 3VJ, na 1. svačinu 2 VJ,na oběd 4Vj, na druhou svačinu 2VJ, na večeři 3VJ, a druhou večeři 2Vj.No a já bych se chtěl zeptat kplik gramů sacharidů bych ve scém věku příjmout při cca60kg na váze?Děkuji za odpověď
    věk: 15 let výška: 172 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Milý Davide,

    dle tabulek by zdravý jedinec Vašeho věku měl přijmout kolem 370 g sacharidů. Pokud Vám nynější množství sacharidů nedostačuje, jistě by stálo za zvážení, navýšení jejich dávky. Zkuste požádat svou lékařku – diabetoložku o konzultaci. Úprava množství přijatých sacharidů by znamenala také úpravu množství aplikovaného inzulínu.

    S přáním hezkého dne,

    (odpovídá Mgr. Petra Jandová, Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, před 20 lety těhotenské diabetes, před 2 lety na lačno z žilní krve praktická lékařka spokojená. Nyní současná glykémie z prstu ranní na lačno nad 6,6. Předkové měli diabetes 2. typu. Nyní vážím přes 90 kg, snažím se zhubnout, tzv. ketodietou, bez výraznější konzumace tuků. Ale mám hlad, stále konzumuji více zeleniny, tedy sacharidů, než bych měla, hubnutí jde velmi pomalu. Ketóza dle ketophan papírku - zfialoví lehce hlavně k večeru, zabarví se jasně po delším čase po ponoření. Jen jednou pozorování jasné zfialovění, ale večer. Rada bych docílila jasné ketózy, tedy snížení pocitu hladu a snazšího hubnutí. Nebrání mi v tom můj stav, tedy glykemie na lačno nad 6,6. Děkuji moc Jana
    věk: 53 let výška: 167 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Milá Jano, ženy, které měly diabetes v průběhu těhotenství, mají obecně větší sklon ke vzniku diabetu 2. typu. Riziko výrazně zvyšuje nadváha. Vy už nyní máte zvýšenou glykémii na lačno, a tak jestli se svou tělesnou hmotností něco neuděláte, velmi pravděpodobně se u vás diabetes znovu objeví.

    Neřeknu vám žádnou zvláštní moudrost, když vám připomenu, že ke zhubnutí je nutné především odhodlání a vytrvalost. Je potřeba si uvědomit proč a jak moc si opravdu přejete zhubnout, a co pro to jste ochotná udělat.

    Způsobů, jak hubnout, existuje velmi mnoho, ale všechny mají společnou jednu věc: je potřeba omezit kalorický příjem a zároveň zvýšit tělesnou aktivitu. Za nejpřirozenější způsob hubnutí považuji nastavení rozumné nízkokalorické diety s omezením jak sacharidů, tak tuků, s dostatečným obsahem vitamínů, vlákniny a také bílkovin – nikoli však v nadměrném množství. Tato dieta je obecně zdravá a přirozená a nepřináší vedlejší nežádoucí zdravotní efekty.

    Já osobně považuji všechny ostatní diety za trochu zcestné. Uznávám ale, že mohou být atraktivní a po předchozích neúspěších s jinými dietami více motivující. Nakonec, při obezitě je jakákoliv dieta, pokud se důsledně dodržuje, lepší než žádná. Takto pohlížím i na tzv. ketogenní dietu, i když si o ní myslím, že je spíše vhodná pro obézní jinak zdravé osoby než pro osoby s diabetem, zejména diabetem 1. typu. Mnohem sympatičtější je mi dieta tzv. nízkosacharidová, která už nenese takové kouzlo samotného názvu. O takové dietě se můžete dočíst třeba i na našich stránkách. I tak bych spíš doporučoval variantu označovanou pouze jako „s nízkých obsahem sacharidů", tedy asi 50 – 100 g denně. Jak se tam ale můžete dočíst, vůbec to neznamená, že člověk s omezenými sacharidy může pojídat ostatní složky potravy (tuk a bílkoviny) volně. Celkový kalorický příjem musí zůstat výrazně omezený, jinak to nebude mít správný efekt. Od žádné diety, kromě vysloveně škodlivé, a dá se skoro říci jedovaté, bych neočekával žádný zázračný efekt. Hnací silou není složení potravy, ale vaše vůle a vytrvalost.

    Já bych vám osobně doporučoval tento postup, který ostatně bude také testem vašeho odhodlání:

    *Domluvte si schůzku (možná i dálkový kontakt) s ověřeným nutričním terapeutem. Ten vám pomůže vypracovat jídelníček a poradí vám také, jak jej dodržovat. Nehledejte ale žádné léčitelské či pokoutní způsoby, volte opravdového standardního nutričního terapeuta bez vazby na jednu konkrétní dietu či „zaručený postup“, respektive nějaké pilulky či speciální složky stravy.

    *Pořiďte si srozumitelné kalorické tabulky a poučte se o složení potravin, existují i aplikace např. v chytrém telefonu, např. www.kaloricketabulky.cz včetně verze premium, která je placená, ale vyplatí se. Obsahuje velmi mnoho účinných pomůcek.

    *Začněte pravidelně a bez výmluv cvičit, podle svých schopností, ale minimálně 30 minut každý (každý) den.

    Existují také některé léky, které by vám mohly pomoci. Např. v léčbě obezity se osvědčila některá analoga tzv. GLP-1. Tyto injekční léky (většinou 1x týdně) se používají v léčbě diabetu 2. typu a pro osoby s obezitou, ale bez diabetu nejsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. Je tedy nutné si je zaplatit.

    Pro osoby, kterým se dlouhodobě nedaří zhubnout a mají už diabetes či riziko jeho vzniku, se může hodit i tzv. bariatrická léčba – chirurgický zákrok na zažívacím ústrojí. Efekt na hubnutí je téměř zaručený a nežádoucí efekty jsou přijatelné. I zde je ale třeba spolupráce se specializovanými lékaři.

    No, tohle všechno jste asi již věděla. Ale je to lepší než čekání na zázrak v podobě kouzelné diety. Ta nakonec přinese jenom zklamání a špek navíc.


    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
