Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

jaká je dieta-cukrovka 2 typu

Datum vložení dotazu: 04.09.2022

Ptá se: Marie

Dotaz

prosím o jídelníček užívám Trajenta-ráno, Amaryl-ráno,Stadamed při hlavním jídle taky 1 tbl.mimo to Furon-ráno,Letrox-ráno,Leprin-večer,Sorvasta-večer taky 1 tbl,Předem děkuji Kubalová.
věk: 76 let výška: 166 cm váha: 88 kg

Odpověď

Milá Marie,

není v mých silách vám individuálně vypisovat dietní doporučení. Měla byste si pořídit nějakou příručku pro pacienty s diabetem, kterou můžete získat ve zdravotnických nakladatelstvích. Především je potřeba, abyste měla představu o obsahu sacharidů v hlavních potravinách a věděla, co vlastně jíte.

Mnoho informací včetně vzorových diet najdete i na našich stránkách www.cukrovka.cz

Např. zde: https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave

Také by pro vás byla vhodná nějaká aplikace pro chytrý telefon, např. kalorické tabulky kterou si můžete volně stáhnout a potom bez přihlášení volně vyhledávat nejrůznější druhy potravin, u kterých zjistíte, jak jsou kalorické a kolik obsahují sacharidů.

Úplně pro bezprostřední použití vám také posílám jednoduchou tabulku, která ukazuje, jaké množství základních potravin obsahuje 10 g sacharidů:

1. 20 g pečiva
2. 1 knedlík, brambora (velikosti vejce)
3. 2 lžíce (rýže, bramborové kaše, těstovin)
4. 2 lžíce čočky
5. 3 lžíce fazolí, sóji
6. 1 lžíce mouky
7. 1 malé ovoce (pomeranč, jablko, banán)
8. 1 dcl sladké limonády
9. ¼ l mléka
10. jogurt bílý 100 g (nutno číst etikety)
11. 1 lžička marmelády, medu
12. kopeček zmrzliny (velikost Míša)

Vy byste při své nadváze měla jíst denně celkem asi 150 g sacharidů. Tím ale myslím všechny sacharidy, tedy i ty obsažené v ovoci a zelenině.

Velmi vám také doporučuji sjednat si pohovor s nutričním terapeutem (dietní sestrou), který vám vysvětlí, jakou dietu dodržovat a co to konkrétně obnáší.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Doplňující informace naší nutriční terapeutky Beáty Bohnerové:

Dobrý den Marie, 

nejvhodnější způsob, jak zjistit, co a kolik toho sníst, je si pár dnů vážit jídlo a počítat příjem kalorií. Díky tomu si uděláte představu, jak by měla být velká vaše porce jídla. 

Web a aplikace www.kaloricketabulky.cz je zdarma, má velmi širokou databázi potravin a uživatelsky je velmi příjemně jednoduchá. 

Pan profesor Saudek Vám doporučil příjem 150 g sacharidů, to zhruba odpovídá příjmu 6000 kJ. 

V tabulce níže máte rozpočítáno kolik energie (kJ), sacharidů, bílkovin a tuků byste měla přijmout v rámci celého dne. Berte to pouze orientačně, jsou to jen čísla. Nemusí to sedět na gramy, ale alespoň, aby to zhruba odpovídalo. 

Ani ta čísla nemusí sedět v rámci jednotlivých jídel. Je to tak orientačně pro vás (pro ulehčení), abyste měla v průběhu dne to počítání snazší - věděla, kolik a kdy toho asi máte na talíři mít - jinak bude vypadat oběd a jinak svačina.

Důležité jsou především celkové hodnoty na konci dne. Dobré je i jídlo plánovat den dopředu, aby vás přes den nezaskočilo chybějící jídlo. 

Je to jen dočasné řešení, dokud si gramáž nedostane do podvědomí. Věřím, že po pár týdnech už budete vědět co a jak sama. 

Dále přikládám jednodenní vzor s našimi recepty. 

Vzorový jídelníček pro diabetiky 6000 kJ

(S - sacharidy, B - bílkoviny, T - tuky)

Celkový energetický příjem (CEP)

6000kJ/1428kcal

Sacharidy

50 %

176 gramů

Bílkoviny

20 %

70,5 gramů

Tuky

30 %

47 gramů

Rozložení jídel během dne

Jídlo

% z CEP

Množství energie

kJ/kcal

gramy

Snídaně

25

1500 / 357

44,5 S / 17,5 B / 11,5 T

Svačina

10

600  / 142,5

17,5 S / 7 B / 5 T

Oběd

30

1800 / 428,5

52 S / 21,5 B / 14 T

Svačina

10

600 / 142,5

17,5 S / 7 B / 5 T

Večeře

25

1500 / 357

44,5 S / 17,5 B / 11,5 T

Snídaně:

1 488 kJ    43gS    21gB   10,5gT

Chléb žitný

70 g

Žervé  

25g

Šunka vepřová dušená nejvyšší jakosti

20 g

eidam sýr 30 % tuku

17g

okurka salátová    

100 g

                                                                           

                           pitný režim:

voda čistá  

500ml

káva espresso  

150ml

mléko polotučné  do kávy  

100ml

                                       

Svačina:

                                                               639 kJ    18,5gS    8gB    5gT

Řecký jogurt bílý 0% tuku Milko

60 g

jablko červené

80  g

ořechy kešu

10 g

Skořice mletá

špetka

Oběd:

                        1 887 kJ    52gS    23gB    14,5gT    9,5gV

         https://www.cukrovka.cz/marinovany-kureci-steak-s-hranolky

kuřecí prsa syrová (bez kůže, bez kosti)

70 g

brambory vařené bez slupky

240 g

hořčice plnotučná

1 x lžička (10 g)

olej slunečnicový

1 x lžíce (10 ml)

zelenina čerstvá rajčata, okurka, ledový salát

200 g)

slunečnicová semínka

5 g

pitný režim:

voda čistá

500 ml

Odpolední svačina:

588 kj     18gS     6,5gB     4gT     4gV

knäckebrot

20 g

mandle neloupané

5  g

Tvaroh polotučný 3,8 % Pilos

20 g

rajče keříkové

100 g

Večeře:

1 518 kj     45gS     14,5gB     13,2gT     7gV

pikantní čočková polévka

Pikantní polévka z červené čočky | cukrovka

chléb žitný

1 x slabý krajíc (20 g)

pitný režim:

voda čistá

500 ml

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

(odpovídá autor uveden v článku, )

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

206 dotazů

  • Dotaz

    Môžem jesť,kyslé ryby, zavináč,sledea tu calamadu v nich Dušan

    Odpověď

    Milý Dušane, diabetik i po infarktu myokardu může jíst zavináče. Je to celkem zdravá strava a téměř to neobsahuje sacharidy. Dobrou chuť.
     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Ráda bych se zeptala, jestli ovlivňuje vzniku cukrovky 2. typu, prediabetu či inzulinové rezistence i konzumace tuků, nebo tato nemoc včetně zmíněných přídružení, ovlivňuji jen sacharidy, respektive cukry? Mezi lidmi laiky je cukrovka zkrátka nemoc, kterou ovliňují jen a pouze jednoduché cukry a jejich nadmíra a dokonce se na kompenzace doporučují vždy diety s omezením sacharidů a naopak i někdy dokonce nízkosacharidové/vysokotukové až keto stravování, kdy se prakticky vymění sacharidy za tuky. Nicméně je toto prokazatelné a skutečně příjem tuků nevede ke vzniku cukrovky? Proč by se pak doporučovalo diabetikům i celkově omezování tuků ve stravě? Popravdě Já osobně mám též zkušenosti s tím, že naopak se zlepšily glykémie po omezení tuků než právě sacharidů. Nezáleží spíše pak na genetice? Upřímně mám v okolí právě lidi, u kterých se projevila ve stáří cukrovka 2. typu spíše po vysokotučných konzumaci potravin a to i právě tím, že nadváha a obezita u nich vznikla spíše po konzumaci tučných a mastných jídel a potravin, než po vyšších sacharidech a cukrech. Jak to tedy přesně je? Mockrát děkuji za ochotné odpovědi.

    Odpověď

    Milá Andreo,

    diabetes 2. typu je z velké části vyvolán sníženou citlivostí tkání na inzulín. Tuto sníženou citlivost velmi podněcuje obezita a konzumace kalorické stravy a dále ztučnění orgánů, zejména jater a pankreatu. Dochází ale také k poruše sekrece inzulínu, která může nejprve odolávat a teprve když na to nestačí, tak se objeví diabetes.

    Inzulín má v těle hodně účinků a výrazně se uplatňuje v metabolismu tuků.

    Samotná konzumace tuku sice nezvyšuje bezprostředně glykémii, ale ve svém důsledku ano. Při diabetu je nutné na prvním místě kontrolovat příjem sacharidů, protože ty zvyšují glykémii bezprostředně (a záhy se z části mění na tuk), ale nejúčinnější léčbou diabetu 2. typu je nízkokalorická dieta, pokud trvá dostatečně dlouho. Tuky jsou mnohem kaloričtější než sacharidy. Je také pravda, že pokus se sacharidy promíchají s „tukem“, tak se snad o něco pomaleji vstřebávají.

    Je trochu paradoxem, že při velkém omezení sacharidů se používá „vysokotuková dieta“, což do určité míry zvrátí metabolismus nefyziologickým směrem a může to vést k hubnutí. Dlouhodobě je určitě nevhodná a já ji příliš nedoporučuji ani krátkodobě. Velký příjem tuků má různé nepříznivé účinky, zejména na rozvoj aterosklerózy.

    Nejlepší je celkové přiměřené omezení kalorického příjmu s dostatkem vlákniny, sníženým obsahem sacharidů (150 – 200 g/den, u obézních i méně), přiměřeným příjmem bílkovin a s velkým omezením živočišných tuků.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, ráda bych se zeptala na Váš osobní názor, respektive i podělila o zkušenost, které moc nerozumím. Vím, že glykemii ovlivnují hlavně sacharidy, nicméně nikoliv jen jednoduché cukry (to je pochopitelné), avšak i kompletní sacharidy, ačkoliv mohou být z kvalitních zdrojů jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, zelenina a střídmé ovoce, ořechy či i semena obsahují určitý množství sacharidů. Nicméně i sacharidy obsahují mléčné výrobky - složené z laktozy (mléčného cukru). Vím, že pokles glykemie a úprava vyšších hodnot je doporučováno právě konzumace omezený (snížené množství sacharidů) + i pohyb. Já jsem toto vždy dodržovala. Stravovala se výhradně výše zmíněnou stravou + hodně sportovala a ačkoliv nikdy jsem neměla diagnostikovanou cukrovku, ani nic jiného k tomu, tak jsem si sama ze zvědavosti občas měřila sama v domácích podmínkách (glukometrem) hladiny glykémie (samomonitoring). Před 2-3 letedy mi hodnoty ale vykazovaly extrémní hodnoty až takové,které spadají do prediabetu či dokonce už i hodnoty u diabetiků 2. typu. Například lačná glykemie byly klidně až přes 7, po jídle za hodinu až dvou klidně k 9-10, a dokonce mi stoupaly přes den i po pohybu. Nicméně po osobních zkušenostech, nebot jsem měla období v minulosti, kdy jsem se stravovala výhradně rostlinnou stravou (vegansky) jsem takové hodnoty neměla. Aktuálně právě i z osobních důvodu jsem před půl rokem znovu začala jíst čistě rostlinnou stravu bez živočišných potravin a cítim se dobře (vždy mi rostlinná strava prospívala). Omezila jsem i sport (ne pohyb, ale cílený sport a cvičení) a jen pro sebe jsem si po cca1,5-2 letech opět změřila sama hodnoty glykémie po tomto období a opět na rostlinné stravě a byla jsem překvapena, že najednou veškeré hodnoty jsou naprosto krásné jako u zdravého člověka. Lačná glykemie 5.1 a po jídle 1,5-2 hodiny max. 7.1. Jediné co mne překvapilo, jak je možné, že po jídle jsem měla tedy 7.1 a během půl hodiny mi klesla na 5.9 - je to možné? Čím to je? A poslední dotaz právě k té stravě. Jak to je možné, že na rostlinné stravě,která ale je extremně bohatá na ty kompletní sacharidy,které opravdu ale neomezuji a jím převažně právě sacharidová jídla, tak mám paradoxně lepší a výrazně se mi glykémie zlepšily, než na živočišné stravě, která měla sacharidy střídmější? Nemůže glykemie ovlivnit i třeba skladba tuků a bílkovin? Není možné, že i Já osobně a mé tělo stravu čistě rostlinnou může zpracovávat lépe? Moc vám děkuji za možnou odpověd.

    Odpověď

    Milá Noemi, spolehlivě vám nemohu odpovědět z více důvodů, ale zejména proto, že jste svá pozorování neprováděla za dostatečně kontrolovaných podmínek, abych si mohl být jistý, že to tak opravdu bylo.

    Píšete sice o „extrémních“ hodnotách glykémie, ale extrémní hodnoty jsou opravdu zcela jiné. Vaše nálezy se ještě klidně vejdou do „normálu“.

    Pro monitorování léčby se může glykémie stanovovat kdykoliv a uživatel samozřejmě musí přihlížet k okolnostem. U osoby s diabetem léčené inzulínem např. doporučujeme, aby glykémie neklesala pod normální hodnoty (pod cca 3,8 mmol/l) a po jídle pokud možno nestoupala nad 10 mmol/l. Zajímá nás také průměrná glykémie, protože pokud někdo bude sice trvale v níže uvedeném rozmezí, ale glykémie se bude držet okolo 9 mmol/l, tak to také není dobré.

    Glukometr ale není určen pro monitorování glykémií u zdravých osob, protože ty mají hodnoty v normě či blízko normy a osobní glukometr není dostatečně přesný, aby spolehlivě zachytil menší odchylky.

    Při posuzování toho, zda někdo má či nemá diabetes (když jsou hodnoty jen hraniční či blízko horního limitu), je nutné glykémii měřit za standardních podmínek. Na lačno znamená ráno po celonočním půstu. Spolehlivé „normy“ po zátěži jsou také známy pouze u orálního glukózového tolerančního testu při měření laboratorním přístrojem.

    Vy byste tedy mohla podstoupit měření v laboratoři na lačno a případně po orálním glukózovém testu, ale podle mého názoru je to pro vás zbytečné. Máte normální hodnoty a momentálně se nemusíte měřit a můžete dodržovat jakoukoliv zdravou dietu s přiměřeným množstvím sacharidů.

    Pokud jde o váš dotaz ohledně rostlinné stravy a nižších hodnot glykémií, tak mi moje znalosti dovolují odpovědět takto:

    Rostlinná strava obsahuje hodně vlákniny. Ta zpomaluje štěpení sacharidů ve střevě a zpomaluje také jejich vstřebávání do krevního oběhu. To se obecně považuje za zdravé a může to být důvodem, proč glykémie pak stoupají méně.

    Kromě toho existují práce, že větší příjem živočišných bílkovin a tuků snižuje citlivost tkání vůči inzulínu. Platí to zejména u osob s tzv. inzulínovou rezistencí, která ještě nemusí vyvolávat diabetes, ale je pravidelně přítomna u osob s diabetem 2. typu. Omezení zejména živočišných tuků a nezvýšený (nad normální doporučení ) příjem bílkovin se proto doporučují. Správná dieta pak může vést k zlepšení citlivosti vůči inzulínu a ke zlepšení glukózové tolerance. Existují také studie, že tzv. vegani mají spíše lepší citlivost vůči inzulínu a také pokud osoby s diabetem 2. typu přejdou na převážně vegetariánskou stravu, často zhubnou a také se jím zlepší efekt inzulínu. Je ale potřeba zdůraznit, že takovéto studie byly provedeny u osob, které předtím žádnou pořádnou dietu nedržely. Podle mého názoru by podobný efekt mohla mít také standardní strava s omezením kalorického příjmu, ve které by bylo málo živočišných tuků, přiměřeně nezvýšený příjem bílkovin (asi 1 g/kg) a omezené množství sacharidů mezi 150 a 250 g denně.

    A moje závěry:

    1. Příliš se sledujete
    2. Pokud vám veganská strava vyhovuje, pokračujte v ní. Jen je nutné se radit s odborníky, abyste měla skutečně zajištěný dostatečný příjem bílkovin, minerálních látek a vitamínů, a také dostatek času a peněz, abyste si takovouto stravu v našich zeměpisných podmínkách dokázala za přiměřenu cenu obstarat. Takováto dieta ale není nezbytná, v prevenci diabetu by vám posloužila i dieta podobná, která by obsahovala také přiměřené množství živočišných bílkovin, případně malé množství živočišných tuků ze zdravých zdrojů.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu, jak se vypořádat s jídelníčkem pro aktivní a štíhlé osoby. Začal jsem mít zdravotní problémy, které se po mnoha letech ukázaly mít příčinu v hyperglykémii. Velmi dlouho lékaři nevěděli, co se mnou, dokud se neudělaly krevní testy na dvě stránky A4 s jediným problémem - glukóza v pásmu prediabetes. Kromě zvýšeného cukru nalačno se ukázaly i špičky po jídle (zejména rýže, těstoviny, pečivo a brambory - tedy žádné dorty nebo čokoláda) 12-14 mmol/l, které už do dalšího jídla, ani do rána nestačily spadnout pod 5,5 mmol/l. Celoživotně jsem byl štíhlý, sportující a zdravě se stravující, proto takovýto závěr nikdo nečekal. Redukcí sacharidů jsem vyřešil krevní cukr tak, že jsem se dostal do zdravých hodnot i na lačno i jsem eliminoval vysoké špičky po jídle. Omezení sacharidů ale bylo za cenu zvýšení příjmu tuků. Důsledkem byl skok v cholesterolu - z původně normálních hodnot celkový okolo 9, z toho LDL cca 6 (TG pouze 0,45). V různých studiích se uvádí, že štíhlí lidé na ketodietě jsou tzv. lean mass hyper-responders a cholesterol jim takto vyskočí, narozdíl od obézních. U mě to tak skutečně je. Na vašem webu je jídelníček zjevně navržen pro cukrovkáře s nadváhou. Jaké ale doporučujete stravování pro pohybově aktivní štíhlé pacienty? - denně 4 000 - 5 000 kcal, aby nedocházelo k hubnutí a ztrátě svalové hmoty - sacharidů tolik, aby nebyla vysoká glykemie ani po jídle, ani nalačno - tuků tolik, aby nebyl zvýšený cholesterol - proteinů tolik, aby dlouhodobě nebyly poškozovány ledviny (zde jsem našel limit nikoliv procentuální z příjmu, ale váhový - max. 2 g / kg váhy, tedy v mém případě max. 130 g denně) Z mé strany přidávám další podmínky pro sestavení životosprávy: - žádné prášky ani na cukr a už vůbec ne na cholesterol - žádné omezování sportu nebo manuální práce za účelem snížení kalorického příjmu - prosím nezavádět čtvrtou živinu alkohol na doplnění potřebných kalorií - zdravotní důsledky by byly výrazně horší než hyperglykémie či vysoký cholesterol Ať počítám, jak počítám, vždy mi něco nevychází, pokud se mají dodržet obecně doporučované poměry živin - v hodně aktivních dnech, kdy se nezastavím, to vychází i na půl kilogramu sacharidů denně, což se výrazně projeví na glykémii. Zadal jsem stejný úkol i umělé inteligenci - a i ta selhala: obdržel jsem sice krásný elaborát s rozpisem jednotlivých složek stravy a vysvětlením, proč jsou hodnoty takové, jaké jsou. Měl jednu vadu - procenta po sečtení nedávala 100 %. AI je možná dobrá v sepisování reportů, ale ne v matematice :-) Jak si s návrhem jídelníčku, který nemá za cíl zhubnout, ale udržet váhu bez vedlejších zdravotních důsledků u aktivních lidí, poradí živý odborník?

    Odpověď

    Dobrý den,

    děkuji za velmi podnětný dotaz – je z něj vidět, že se snažíte situaci důkladně pochopit a že vás téma skutečně zajímá. A zároveň je znát, že se v tom množství informací začínáte ztrácet, což je naprosto pochopitelné – i pro odborníka jde o komplexní problematiku.

    Vaše situace vyžaduje individuální přístup, protože se jedná o kombinaci porušené glukózové tolerance, vysokého energetického výdeje, štíhlé postavy a nově i dyslipidémie. Takový stav se skutečně nedá řešit univerzálním jídelníčkem z webu – i když třeba fotojídelníček, který zmiňujete, není určen výhradně pro obézní osoby, ale je postaven na běžných nutričních doporučeních, nikoliv na nízkosacharidovém modelu. Pokud tedy nemáte žádnou farmakologickou podporu, je pochopitelné, že by vám při takovém režimu glykémie stoupaly.

    Váš popis postprandiálních glykémií 12–14 mmol/l a jejich pomalý pokles je natolik výrazný, že bych doporučila provést další dovyšetření u diabetologa – například OGTT, autoprotilátky, C-peptid, a především nasazení senzoru (CGM), alespoň na pár týdnů. Ten může velmi přesně odhalit nejen reakce na konkrétní jídla, ale i skryté noční hyperglykémie či nesprávné kompenzace, které z běžného glukometru nevyčtete.

    Zvláště u štíhlých, aktivních osob s takto vysokými glykémiemi je nutné vyloučit časnou formu diabetu 1. typu, LADA, případně jiné atypické formy diabetu, které by zcela změnily doporučení ohledně stravy i pohybu.

    Abych vám mohla dát přesnější odpověď, potřebovala bych znát vaši zdravotní dokumentaci, anamnézu, výsledky laboratorních testů v čase, jídelní záznamy i glykémie v kontextu – jinak hrozí, že se dostaneme k chybným závěrům. Proto bych vám doporučila obrátit se na kombinaci zkušeného diabetologa a nutričního terapeuta, kteří vám pomohou nastavit takový režim, který bude udržitelný, funkční – a hlavně bezpečný. U nás jste vítaný.

    Přeji vám, ať se vám daří situaci stabilizovat – a pokud se rozhodnete pro odbornou spolupráci, věřím, že najdete cestu, která vám bude dávat smysl.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pri cukrovke a cholesterolu možno jesť kyselé uhorky ?

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    kyselé okurky lze zakoupit nebo doma vyrobit s umělým sladidlem a poté se jejich konzumace nemusíte vzhledem k diabetu obávat. 

    S pozdravem,

     

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!