Další článek

Pikantní polévka z červené čočky

Autor:
Mgr. Petra Jandová

Pracoviště: Sanatorium Bristol, Lázně Karlovy Vary

Vloženo: 19. 3. 2018


Suroviny na 1 porci:

40 g červené čočky
30 g čerstvé mrkve (1/2 menší)
30 g červené cibule (1 malá)
30 g syrových brambor (1 malá)
7 ml oleje (1 polévková lžíce)
30 g kysané smetany 10 % tuku
zeleninový vývar

Postup:

Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme si menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak cenou vlákninu.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

1 porce

1316

36

13

13

6

Další článek