Poradna
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!
Cukrovka a životospráva
193 dotazů
-
Jak velká je nutnost upravit jídelníček?
(30.01.2022)
Dotaz
Chtěla jsem se zeptat, 2dny si měřím cukr, prozatím jsem vynechala bílé pečivo, nepiju minerály a ochucené vody. jen občas si dám trochu šťávy ale proti tomu si cukrem osladím čaj. Jinak se snažím cukr vynechat. Je nutné upravovat jídelníček nějak více když mám hodnoty v pořádku? Martinavěk: 25 let výška: 179 cm váha: 94 kg těhotenství: 25. týdenOdpověď
Dobrý den Martino,
občas vám trochu cukru jistě neublíží, ale bylo by dobré si pomalu začít zvykat na neslazené nápoje a nedoslazované pokrmy. Nebo můžete zkusit náhradní sladidlo. Dnes máme na trhu širokou škálu náhradních sladidel, kterými můžete cukr nahradit. Já osobně mám nejraději čekankový sirup.
Ovšem pokud vám bude stačit 1 lžička cukru do čaje a díky tomu už nebudete mít potřebu jíst sladkosti, ušetříte si spoustu nervů i kalorií. 1 lžička cukru má totiž jen 85 kJ (5 g sacharidů), oproti tomu 1 čtvereček mléčné čokolády Milky obsahuje 371 kJ a 10g sacharidů.
Čerstvé ovocné šťávy jsou sice zdravé, ale velmi rychle zvyšují cukr v krvi. Proto se diabetikům nedoporučují. Vyzkoušejte zeleninové šťávy nebo jen vodu s citronem. Také si můžete udělat velkou konvičku s čajem a nechat si ji vychladnout.
Bohužel nepíšete, jaký typ cukrovky máte, ale předpokládám, že 2. typu. Podle vašeho BMI spadáte hraničně do kategorie nadváha ( 29,3), od BMI 30 je to obezita 1. stupně.
Pro léčbu cukrovky 2. typu je důležité nejen omezit sladké, ale také redukovat hmotnost o 5-10% z původní váhy.
To znamená omezit smažené jídlo, živočišné tuky, uzeniny, bílé pečivo, sladké pití atd. a zařadit pohybovou aktivitu.
Píšete, že jste již udělala kroky, které pomohou vylepšit vaši kompenzaci cukrovky. Chválím. Kromě aktuální glykémie je nutné mít také v pořádku dlouhodobý cukr, který vám měří lékař. Jeho hodnotu najdete v dia kartičce u kolonky HbA1c. U diabetiků se za vynikající kompenzaci považuje koncentrace HbA1c do 45 mmol/mol (4,5 %).
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
-
vyšší hodnota kreatininu u diabetu (s aplikací inzulínu)
(29.01.2022)
Dotaz
Existují vyzkoušené medikamenty popř. vhodná stravovací doporučení pro snížení hodnoty kreatininu? Jaroslavvěk: 73 let výška: 167 cm váha: 86 kgOdpověď
Milý pane Jaroslave, z vašeho dotazu vyrozumívám, že zřejmě trpíte chronickým onemocněním ledvin se sníženou funkcí. Máte zřejmě zvýšenou hladinu kreatininu. Kreatinin vzniká ve svalech a je to konečný produkt tzv. kreatinu. Rychlost vzniku kreatininu z kreatininu je poměrně stabilní a závisí především na množství svalové hmoty. Čím více má člověk svalstva, tím více produkuje kreatininu.
Kreatinin se již dále v těle nemetabolizuje a vylučuje se z těla téměř výlučně ledvinami, a to zejména tzv. glomerulární filtrací. Glomerulární filtrace či základní funkce ledvin. V mikroskopických ledvinných klubíčkách se „filtruje“ krevní plazma a látky, které je třeba z těla vyloučit, se tak dostávají do moči. Když se při onemocnění ledvin jejich funkce snižuje, klesá celková rychlost filtrace a látky, které mají být z těla vyloučeny, se v těle hromadí a jejich hladina stoupá.
To je důvod, proč se při onemocněních ledvin zvyšuje hladina kreatininu. Je to odraz snížené glomerulární filtrace (GFR). Hodnota GFR je základním ukazatelem funkce ledvin a pravidelně se vyšetřuje. Když je GFR nízká, hladina kreatininu stoupá.
Základními faktory, na kterých závisí hladina kreatininu jsou:
- Celkové množství svalstva
- Funkce ledvin, potažmo hodnota GFR
Kreatinin není látka pro organizmus výrazně toxická a jeho zvýšené hodnoty samy o sobě příliš nevadí. Podobně jako kreatinin se ale do moči vylučuje celá řada dalších produktů tělesného metabolismu a mnohé z nich již různou měrou toxické jsou. Kreatinin se tedy s výhodou používá jako ukazatel, jak fungují ledviny. Tedy především, jaká je přibližně hodnota glomerulární filtrace (GFR). Cílem léčebných opatření tedy není snižovat hladinu kreatininu, ale zachovávat (či případně zlepšit) hodnotu GFR.
Hodnota GFR se může přechodně zhoršovat při různých závažných tělesných poruchách, jako jsou např. velmi těžké infekční onemocnění, selhávání srdce, šok aj. Jinak ale hodnota záleží zejména na funkci ledvin. Při chronických chorobách ledvin, mezi něž patří i diabetické onemocnění ledvin, se hodnota různou rychlostí snižuje. Proto je nutné včas předcházet onemocnění ledvin a pokud již existuje, snažit se vývoj co nejvíce zpomalit.
Napíšu nyní pár slov o diabetickém onemocnění ledvin, protože náš web cukrovka.cz se zabývá především diabetem. Mezi základní opatření, jak zachovat dobrou funkci ledvin, či zpomalit její pokles jsou:
- Co nejlepší vyrovnání diabetu dlouhodobě (to působí ale především preventivně, v rozvinutých případech je efekt již jen částečný)
- Udržovat krevní tlak co nejblíže normálním hodnotám. K tomu je zapotřebí zejména omezování příjmu soli, dále kombinace léků. Některé léky jsou v případě diabetu výhodné.
- Udržování dobré tělesné kondice
- V dietě jíst přiměřené množství bílkovin, zejména nejíst zbytečně příliš mnoho bílkovin. Produkty bílkovin v jídle sice neovlivňují hladinu kreatininu, ale působí ve zvýšeném množství negativně na probíhající onemocnění ledvin. Při snížené GFR se dokonce příjem bílkovin mírně čí více doporučuje snížit.
- Dále je vhodné mít ve zdravém rozmezí hladiny krevních tuků, mít v pořádku metabolismus vápníku, dostatek (nikoliv nadbytek) vitamínů apod.
Z uvedeného tedy plyne: Dodržujte zdravou životosprávu a snažte se mít v pořádku vyrovnání diabetu a krevní tlak. Případná dietní opatření dodržujte podle instrukcí lékaře. Snížení množství bílkovin v dietě může sloužit ke snížení hladiny různých produktů, které při výrazně snížené funkci ledvin mohou být škodlivé. Bílkoviny v dietě ale je třeba snižovat podle instrukcí lékaře. Na hladinu kreatininu to nebude mít vliv a ani na hodnotu GFR. Pacienti s diabetem bez závažnějšího onemocnění ledvin mají přijímat normální množství kvalitních bílkovin. Nikoliv zvýšené množství, nikoliv zbytečně snížené.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
Jak vypočítat kolik sacharidů mohu na den sníst?
(29.01.2022)
Dotaz
Dobrý den, Mám cukrovku typu 1, 170cm a 58kg...prosím poradit kolik mohu sníst sacharidů/den? Děkuji Sandravěk: 39 let výška: 170 cm váha: 58 kgOdpověď
Dobrý den Sandro.
nejprve je třeba vypočítat váš bazální metabolismus. K tomu nám pomůže rovnice Harris-Benedicta, která pro ženy zní takto:
BMR (kcal) = 655 + 9,6 x hmotnost (58kg) + 1,8 x výška (170cm) - 4,7 x věk (39let)
Musíme ale také zohlednit vaši ideální hmotnost, která je dle vzorce (0,593 x výška - 38,6) = 62kg
tedy na vaší ideální hmotnost by vycházel BMR 1373 = 5766kJ
Diabetikům se doporučuje 45 - 55% sacharidů(1g=17kJ), 30% tuků(1g=37kJ) a 15-20% bílkovin(1g=17kJ).
Ovšem je nutné ve výpočtu počítat také s pohybovou aktivitou a rovněž vaší kompenzaci diabetu. Ani jeden z těchto údajů bohužel neznám, proto si dovolím zlatou střední cestu, tedy 50% sacharidů:
Tedy polovina (doporučených 50% sacharidů) z 5766kJ je 2883kJ. Děleno 17 = 170g S
Obdobným způsobem lze vypočítat potřebu bílkovin i tuků.
170gS berte prosím jako minimální množství, které byste měla přijmout, protože ve výpočtu nebyla zohledněna vaše pohybová aktivita.
Poté ještě můžete rozpočítat doporučený příjem sacharidů do celého dne.
Za předpokladu, že přijímáte 5 jídel denně se doporučuje 20% energie na snídani, 10% na svačiny, 35% na oběd a 25% večeři.
Tedy by to bylo 34gS na snídani, 17gS na svačiny, 59,5gS na oběd, 42,5gS na večeři.
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
-
cukrovka a vysoký cholesterol
(21.01.2022)
Dotaz
Dobrý den, mé matce, 80. let, po odběrech lékařka řekla, že má vysoký cholesterol a cukrovku. Dívala jsem se na doporučené a nedoporučené potraviny tady na vašich stránkách a můžete mi, prosím, poradit, jaké mléčné výrobky by měla jíst? Při vysokém cholesterolu nesmí plnotučné a pri cukrovce píšete jako nevhodné nízkotučné a odtučněné. Děkuji Zuzanavěk: 81 let výška: 176 cm váha: 65 kgOdpověď
Dobrý den Zuzano,
doporučení nekonzumovat nízkotučné mléčné výrobky je dnes spíše zastaralé. Naopak mnoho nízkotučných výrobků má kromě nízkého obsahu tuku také vyšší podíl bílkovin. Bílkoviny jsou důležitou stavební složkou lidského organismu a jejich dostatečné množství ve stravě má pozitivní efekt na svalovou hmotu a svalovou sílu. To vaše maminka vzhledem k věku jistě potřebuje.
Není třeba se obávat mléčných polotučných výrobků, je to zlatá střední cesta v poměru výkon a chuť. Ještě se můžete podívat v obchodě po výrobcích typu SKYR či proteinové jogurty a nápoje, které pokud nejsou doslazovány, mají rovněž skvělé nutriční vlastnosti.
Pokud nemá maminka ráda neochucené mléčné výrobky, můžete bílé jogurty zkusit dosladit čekankovým sirupem nebo čerstvým ovocem. Na trhu jsou i k dostání výrobky s náhradními sladidly, tedy výrobky, které zvyšují cukr v krvi minimálně. Minimálně říkám proto, že každý mléčný výrobek obsahuje jednoduchý cukr laktózu, která glykémii zvyšuje. Většinou je to asi do 5g laktózy na 100g výrobku. Podle toho můžete lehce zjistit, kolik asi přidaného cukru v jogurtu je. Obvykle neochucené mléčné výrobky obsahují na 100 g výrobku přibližně 5 g sacharidů. Ochucené i 3 x tolik.
O mléčných výrobcích jsem psala rozsáhlý článek zde.
Mléko a mléčné výrobky I. – mléko, fermentované mléko a jogurty | O cukrovce
Cholesterolu pocházejícího z mléka a mléčných výrobků se nemusíte obávat, pokud bude maminka konzumovat polotučné mléko a výrobky z něho v doporučeném denní množství.
Příjem cholesterolu za den by neměl přesáhnout 300 mg. Literatura uvádí, že mléko obsahuje 5-15 mg cholesterolu na 100 ml mléka. Z toho vyplývá, že v jedné sklenici (200 ml) je 10-30 mg cholesterolu v závislosti na jeho tučnosti.
Větší efekt na cholesterol v krvi než cholesterol v potravinách mají ale trans mastné kyseliny (TFA). Ty jsou obsaženy především v částečně ztuženém tuku, se kterým se setkáváme velice běžně. Je obsažen v polotovarech, náhražkách čokolády, polevách, sušenkách, cereálních sušenkách, cukrářských výrobcích, jemném sladkém pečivu, salátových zálivkách, majonézách a fastfoodu.
TFA je také v malém množství přirozenou součástí mléčného tuku. Není třeba ale konzumaci mléka, másla, smetany, jogurtů a sýru z tohoto důvodu omezovat.
Konzumace potravin bohatých na trans-tuky zvyšuje množství škodlivého LDL cholesterolu a snižuje množství příznivého HDL cholesterolu v krvi. TFA jsou příčinou srdečního onemocnění, mrtvice, cukrovky a dalších chronických onemocnění. Také přispívají k rezistenci na inzulín, což zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu.
Spíše jak na polotučné mléčné výrobky je třeba se zaměřit na tučné maso, sádlo, velké množství másla (smažení na másle a sádle je naprosto nevhodné), uzeniny a částečně ztužený tuk.. Velmi vhodné je do stravy zařadit naopak ořechy, semenu, ryby, margaríny, rostlinné oleje - jako je olivový lisovaný za studena a olej lněný, který má vyvážený poměr omega 3 a 6 kyselin. Rovněž tepelná úprava stravy je velmi podstatná. Nejzdravější tepelná úprava je vaření na páře, vaření, dušení. Naopak je třeba se vyvarovat smaženým jídlům.
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
-
ovesné vločky a glykemický index
(21.01.2022)
Dotaz
Proč po ovesné kaši stoupá glykemie/kaše z 5 dkg vloček a 250 ml nízkotučného mlékavěk: 82 let výška: 151 cm váha: 62 kgOdpověď
Milá paní Jano,
osoby s diabetem potřebují ke každému jídlu inzulín. Inzulín dokonce potřebují i bez jídla, protože cukr se v těle také tvoří a pokud inzulín chybí, tvoří se cukr zvýšenou měrou. Osoby s diabetem 2. typu mají ale často inzulínu dostatek, ale jejich porucha spočívá v tom, že jim inzulín špatně funguje.
Pokud tedy konzumujete jídlo, které obsahuje sacharidy, je potřeba, aby se k tomu uvolnil váš vlastní inzulín a pokud ho nemáte dost, tak je nutné jej podávat injekčně.
Pokud zdravá osoba jí ovesnou kaši, okamžitě se jim uvolňuje inzulín a ten působí, že sacharidy obsažené v kaši se buď rovnou metabolizují, nebo se ukládají ve formě zásobních látek v těle (jako glykogen a jako tuk).
Vámi udávané množství kaše obsahuje odhadem asi 40 - 45 g sacharidů, tedy pokud si k tomu neberete pro ozdobu kaše nějakou marmeládu či ovoce navíc. Pokud pacient s diabetem není schopen na tento podnět uvolnit dostatečné množství inzulínu, třeba i s pomocí léků, tak mu bude glykémie rozhodně stoupat.
Ovesná kaše je v množství, které uvádíte, jídlo zdravé, ale je nutno jej započítat do příjmu sacharidů. Je to podobné, jako byste snědla asi 80-90 g chleba. U pacientů s diabetem je proto nutné si toho být vědom a podle toho upravovat svoji léčbu a případně i pohybový režim.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
správné porce jídla na den
(17.01.2022)
Dotaz
Dobrý den, Od mala mám cukrovku 1. typu, né dobře zkompenzovanou, poslední glykosyl HBG jsem měla 71mmol/mol, z předešlých měsíců jsem měla 86mmol/mol. Pracuji ve tři směnném provozu jako operátor výroby na lince. Práce to je fyzicky velmi náročná. V práci jím svačinu, oběd a druhou svačinu, poté doma mám ještě večeři a před tím než jdu do práce tak snídám (to je režim při ranní směně, o odpolední a noční to je stejné). Na obědy ve fabrice si nosím z domova k příloze 200g brambor tj. 40g sacharidů. Já osobně si myslím, že to není žádná obrovská porce a nijak se nepřejídám, protože po chvilce práce mám znova hlad. Má paní diabetoložka mi nadiktovala, že denně mám sníst max 200g sacharidů. Občas sním méně, občas třeba o 20gs více. Momentálně jsem byla u nové diabetoložky a ta i přes informace, že jím tak jak jím a že trpím hodně často na nízké glykémie, i když si aplikuji minimum inzulinu, tak mi nařídila, že svačiny nemám jíst vůbec a k obědu či večeři mám například i ty brambory snížit na minimum tj max okolo 20gs. Myslíte, že je to správné? Připadám si jako žrout, přitom mé porce si myslím, že nejsou veliké. Dříve jsem chodila na kontroly ještě k mé dětské diabetoložce, a to jsem chodila do 20ti let, takže jsem již už pracovala a nikdy neměla výhrady k tomu jak se stravuji. Předem Vám děkuji za odpověď. Hezký den, Nikola.věk: 23 letOdpověď
Milá Nikolo, vaše paní diabetoložka určitá zná váš celkový zdravotní stav a ví, kolik vážíte a měříte, což jste pro nás neuvedla.
Množství sacharidů v dietě určitě závisí na tom, jak mnoho fyzicky pracujete či svačíte a jaká je vaše tělesná konstituce. Určitě by bylo dobré, abyste nepřibírala na váze a byla štíhlá. Už dávno nerostete, a tak režim z diabetologie pro mladistvé už je pomalu minulostí.
Většinou platí, že méně sacharidů se podaří inzulínem lépe ukočírovat než množství větší. O tom, zda jsou pro vás vhodné svačiny, rozhoduje váš inzulínový režim. Pokud máte 4 denní dávky, z toho 3x se jedná o krátce působící inzulín před jídly, tak opravdu často svačiny jen zvyšují glykémie. Záleží také pochopitelně na preferenci pacienta, ale pokud svačiny má rád a pokud mu to jeho tělesné proporce dovolí, tak je potřeba tomu přizpůsobit inzulínový režim.
Používání senzorů a více denních injekcí inzulínu, případně použití inzulínové pumpy, dovoluje mít režim flexibilní a zařizovat se podle momentálních možností a chuti. Vy ale nemáte výsledky dobré, a tak určitě potřebujete ještě více zaučit a získat motivaci. Vaše hodnoty je nutné dlouhodobě zlepšit a prvním krokem může být omezení sacharidů v dietě, např. na 150 g/den, pokud chcete být štíhlá a fit. Ale je to pochopitelně velmi individuální.
Vezměte ale v úvahu, že nyní již nerostete a všechno navíc se bude jen ukládat do tuku, nebo se to vyloučí močí. Musíte přistoupit na to, že svůj režim včetně jídla a inzulínu musíte inteligentně sama řídit. K tomu je ale potřebná edukace a vůle. Moc vám doporučuji absolvovat edukační kurz zaměřený na monitorování glykémií a úpravu dávek inzulínu.(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
přerušovaný půst + cukrovka
(29.12.2021)
Dotaz
Dobrý den, ráno mám po měření 8 mmol/l, je možné praktikovat přerušovaný půst? 1. jídlo ve 13 hod - 400 kcal, 2. jídlo v 16.30 hod - 600 kcal, 3. jídlo v 20 hod - 500 kcal. Miroslavvěk: 63 let výška: 172 cm váha: 105 kgOdpověď
Milý Miroslave, máte velmi kurážný plán, který vám rozhodně chválím. Je ale důležité v tom vydržet, protože když to přerušíte, tak se pak snadno dostanete opět na start... Po takovém půstu se však vraťte ke zdravé normální dietě a ne (pro dnešní čas) k typickému přejídání.
Nutno poznamenat, že hodně také záleží na tom, zda máte nějakou antidiabetickou léčbu. Pokud byste si například aplikoval inzulín, tak byste musel výrazně snížit jeho dávky.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
cukrovka - kolik jíst cukru
(26.11.2021)
Dotaz
Prosím o sdělení jaká je maximální dávka cukru_sacharidu pro cukrovkáře. Údaje na internetu jsou od 90 do 250 !?věk: 75 let výška: 180 cm váha: 81 kgOdpověď
Milý Cyrile, ano, je tomu tak. Pro osoby s diabetem je existuje široké rozpětí dietního doporučení z hlediska množství sacharidů.
Do diety je ovšem nutné započítávat všechny sacharidy, to znamená i ty v zelenině, v polévkách, omáčkách, v ovoci a podobně.
Záleží na tom, jak je cukrovka vyrovnaná, jaký je výživový stav pacienta, jak moc se fyzicky namáhá a jak je starý.
Vy máte přiměřenou váhu a patříte spíše k vyšší věkové kategorii. Proto bych vám doporučoval dietu s obsahem asi 150 až 180 g sacharidů denně, rozdělených do 3, případně 4 denních jídel.
Samozřejmě také záleží na vaší léčbě, ale ta by se spíše měla přizpůsobit vaší dietě, abyste neměl hlad a nehubnul ani netloustnul. I na našich stránkách naleznete odkaz na vzorový jídelníček.
https://www.cukrovka.cz/obsah-sacharidu-v-potravinach
https://www.cukrovka.cz/rozliseni-diet-dle-mnozstvi-sacharidu-ve-strave
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
-
Jídelníček - léčba bez léků
(12.11.2021)
Dotaz
Dobrý den, manželovi na OGTT při odběru na lačno byl zjištěn cukr 7,04, test byl tedy ukončen. Na zátěžový test byl odeslán s hodnotou 6,4.Už několik let se potýkal s prediabetem. Dostal léky metformin 500 1x denně a s doporučením, nejíst bílé pečivo a těstoviny. Prosím o radu. Jak má v této fázi vypadat jídelníček takového člověka? Je vůbec možné změnou stravy a životního stylu ještě docílit stavu bez léků? Děkuji. Tamaravěk: 46 let výška: 181 cm váha: 96 kgOdpověď
Dobrý den Tamaro,
metformin je účinný lék snižující dlouhodobý cukr v krvi (odborně glykovaný hemoglobin - HbA1c). Metformin potlačuje tvorbu glukózy v játrech a zvyšuje periferní citlivost tkání na inzulin. Mimo tento efekt má řadu dalších pozitivních vedlejších (nejen preventivních) účinků, jako např.:
- Metformin podle řady studií snižuje kardiovaskulární riziko. Ve studii UKPDS snížil metformin riziko infarktu myokardu (IM) více než jiné léky při srovnatelném efektu na glykémii.
- Ve studii UKPDS došlo u diabetiků 2. typu k nejmenšímu vzestupu hmotnosti ze všech užívaných antidiabetik právě po metforminu.
- Ve studii DPP zaměřené na prevenci pacienti s prediabetem po metforminu redukovali hmotnost.
Metformin je v léčbě DM2 lékem první volby a je podáván prakticky u všech pacientů.
Aby byly pacientovi odebrány léky na diabetes, musí prokázat velkou píli a velké odhodlání. Cesta je to dlouhá a obnáší redukci hmotnosti, zdravý životního styl, tedy kromě vyvážené stravy i pravidelnou pohybovou aktivitu. Vše v konečném výsledku závisí ale na lékaři, protože všeobecně se odebrání léku nedoporučuje. Ale najdou se i pacienti, kteří to dokázali.
Všeobecně se doporučuje nejen omezit příjem sacharidů - tedy jak píšete těstovin a bílého pečiva, ale i snížit množství živočišných tuků, dostatečný příjem rostlinných tuků a dostatečná konzumace kvalitních plnohodnotných bílkovin.
U sacharidů je velmi důležitý obsah vlákniny. Vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, tím dochází k pomalejšími a nižšímu nárůstu cukru v krvi.
Proto se nedoporučuje bílé pečivo, které vlákninu neobsahuje, místo toho je vhodný žitný či celozrnný chléb. Kvalitní celozrnné pečivo by mělo obsahovat alespoň 5 g vlákniny / 100 g výrobku.
Z příloh mají nejméně sacharidů (vyjmenováno vzestupně) luštěniny a brambory, poté rýže natural, rýže basmati, těstoviny semolínové a celozrnné, těstoviny klasické - pšeničné, knedlík bramborový, knedlík houskový. Více o sacharidech si můžete přečíst v mém článku zde: Sacharidové přílohy | O cukrovce
Porce přílohy závisí na doporučeném příjmu sacharidů za den (řekne vám lékař či nutriční terapeut). Poté se můžete řídit rámcovým jídelníčkem. Rozlišení diet dle množství sacharidů ve stravě | cukrovka
To vše je ale pouze vrchol ledovce, vědět toho potřebujete mnohem více. Myslím, že nejlepší by pro vás bylo, kdybyste se svěřili do rukou kvalifikovaného odborníka - nutričního terapeuta či specialisty. Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)
Jídelníček by mohl vypadat např. takto ( celkem 9000kJ, 200gS - zapůjčeno od mého pacienta)
Přeji pevné zdraví a silnou vůli.
(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)
-
diabetes 2. typu a fyzická zátěž
(11.11.2021)
Dotaz
Před kratším fyzicky intenzivním cvičením v posilovně s činkami cukr 7 a po 1/2hod je 15. Co je příčinou a jak na to. Dekuji Liborvěk: 63 let výška: 178 cm váha: 89 kgOdpověď
Milý Libore, neuvedl jste, zda užíváte nějaké léky a zda dodržujete dietu s omezením sacharidů. Je také důležité vědět, zda před cvičením (řekněme 90 – 30 min. předem) něco jíte. Sacharidy se pak mohou ještě postupně vstřebávat ze zažívacího ústrojí.
Kratší intenzivní cvičení však pro některé lidi představuje určitou formu stresu, při kterém se uvolní některé hormony, jako zejména adrenalin a kortizol. Oba tyto hormony mobilizují v těle cukr, a to proto, aby tělo mělo k dispozici energii pro cvičení nebo pro stresující činnost. U pacientů s diabetem to bohužel není ale třeba, protože glykémii mají již zvýšenou a s tím uvolněným cukrem si tělo neví rady.
Proto se doporučuje spíše tzv. aerobní cvičení raději než silové, při kterém se člověk více zadýchá (a spaluje cukry) a které má většinou delší trvání.
Já vám navrhuji dvě věci:
- Cvičte pravidelně, nejlépe každý den, klidně i 2x. Tělo se vytrénuje, cvičení nebude tolik stresující (i když to možná ani nevíte) a bude se lépe spalovat cukr. Trvání by mělo být pokud možno delší a ne pouze nárazové, tedy alespoň 40 minut nebo 2x 20 minut.
- Zařaďte pokud možno aerobní cvičení. Sem patří běh (i pomalý), rychlá chůze, intenzivní ale nikoliv náročná gymnastika, míčové hry, tenis, jízda na kole a podobně. Chcete-li cvičit i silově, rozdělte si cvičení na 2 poloviny. Nejdřív se trochu rozcvičte, pomalu si zaběhejte nebo rychle projděte, a pak přidejte ty silové cviky.
Po určité době, pokud své cvičení nebudete zbytečně přebíjet nadměrným příjmem jídla, povede spíš k poklesu nebo dokonce normalizaci glykémií.
(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
Napsat dotaz
Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!