A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Maso a mastné výrobky

Maso je významným zdrojem biologicky kvalitních bílkovin (proteinů), jeho konzumace je ale často spojena s nadměrným příjmem tuku – ať už skrytého v samotném mase, nebo
v podobě tuku použitého na přípravu masového pokrmu. V jídelníčku diabetika mohou být zastoupeny všechny druhy masa, kromě tučného. Pozor však, i libové maso obsahuje tuky! Vhodné je zejména kuřecí a krůtí maso, v množství 10–15 dkg na porci, konzumované bez kůže. Diabetická dieta by neměla obsahovat uzeniny, vnitřnosti a paštiky, které jsou bohaté na tuk a často vyráběné z nekvalitních surovin s vysokým obsahem soli, mouky a konzervačních látek. V omezené míře lze konzumovat libovou šunku nebo libové drůbeží salámy. Do jídelníčku je naopak potřeba zařadit alespoň třikrát do týdne ryby, které mají optimální složení mastných kyselin (zejména omega-3 MK). Také ostatní plody moře - korýši (humři, krabi, langusty) a měkkýši (ústřice, mušle, šneci, chobotnice) mají vysoký obsah bílkovin a málo tuků a sacharidů. Navíc obsahují mnohé minerály a stopové prvky, zejména jód a selen. Z konzervovaných ryb jsou optimální ryby ve vlastní šťávě.

Makulární edém (Makulopatie) Mastné kyseliny