A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Glykemický index

Glykemický index (GI) je hodnota používaná k rozdělení jednotlivých potravin podle jejich schopnosti zvyšovat hladinu krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle postprandiální glykemii. Při výpočtu GI konkrétní potraviny se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob, zejména však pro obézní a diabetiky.

Glykemický index Potraviny
110 pivo
100 glukóza
95 rýžová mouka, brambory pečené v troubě, smažené hranolky,
90 bramborová kaše, předvařená rýže, med
85 vařená mrkev, corn flakes, popcorn (bez cukru), pšeničná mouka, bageta
75 tykev, meloun vodní
70 sladké (snídaňové) obilniny, čokoládová tyčinka (typ Mars), cukr (sacharóza), maizena, kukuřice, předvařená neslepitelná rýže, Coca cola, nudle,
65 celozrnný chléb, brambory vařené ve slupce, krupice (mletá), klasická zavařenina, medový meloun, banán, pomerančový džus průmyslový, hrozinky, bílá dlouhá rýže
55 slané sušenky, máslové sušenky, normálně vařené bílé těstoviny
40 chléb černý, čerstvý hrášek, hroznové víno, šťáva z čerstvého pomeranče, přírodní jablečná šťáva, těstoviny celozrnné, fazole čerstvé
35 hrách sušený (vařený), mrkev syrová, jogurt, pomeranč, hruška, fík, meruňky sušené
30 mléko (polotučné), broskev, jablko, fazole bílé, fazole zelené, čočka hnědá, cizrna (vařená), marmeláda ovocná bez tuku
20 čokoláda hořká 70 % kakaa, čočka zelená, loupaný hrách, třešně, švestka, grapefruit, fruktóza, sója (vařená), burské oříšky, meruňky čerstvé, zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod.
10 – 15 ořechy vlašské, cibule, česnek
Glykace Glykemický profil