Glykemický index
Glykemický index (GI) je hodnota používaná k rozdělení jednotlivých potravin podle jejich schopnosti zvyšovat hladinu krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle postprandiální glykemii. Při výpočtu GI konkrétní potraviny se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Konzumace potravin s nízkým GI je výhodná pro všechny zdravé lidi jako prevence civilizačních chorob, zejména však pro obézní a diabetiky.
| Glykemický index | Potraviny |
|---|---|
| 110 | pivo |
| 100 | glukóza |
| 95 | rýžová mouka, brambory pečené v troubě, smažené hranolky, |
| 90 | bramborová kaše, předvařená rýže, med |
| 85 | vařená mrkev, corn flakes, popcorn (bez cukru), pšeničná mouka, bageta |
| 75 | tykev, meloun vodní |
| 70 | sladké (snídaňové) obilniny, čokoládová tyčinka (typ Mars), cukr (sacharóza), maizena, kukuřice, předvařená neslepitelná rýže, Coca cola, nudle, |
| 65 | celozrnný chléb, brambory vařené ve slupce, krupice (mletá), klasická zavařenina, medový meloun, banán, pomerančový džus průmyslový, hrozinky, bílá dlouhá rýže |
| 55 | slané sušenky, máslové sušenky, normálně vařené bílé těstoviny |
| 40 | chléb černý, čerstvý hrášek, hroznové víno, šťáva z čerstvého pomeranče, přírodní jablečná šťáva, těstoviny celozrnné, fazole čerstvé |
| 35 | hrách sušený (vařený), mrkev syrová, jogurt, pomeranč, hruška, fík, meruňky sušené |
| 30 | mléko (polotučné), broskev, jablko, fazole bílé, fazole zelené, čočka hnědá, cizrna (vařená), marmeláda ovocná bez tuku |
| 20 | čokoláda hořká 70 % kakaa, čočka zelená, loupaný hrách, třešně, švestka, grapefruit, fruktóza, sója (vařená), burské oříšky, meruňky čerstvé, zelenina kořenová, saláty, houby, rajčata, lilky, paprika, zelí, brokolice apod. |
| 10 – 15 | ořechy vlašské, cibule, česnek |