Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

865 dotazů

  • Dotaz

    Cukrovka 1. typu, lepší čekankový sirup nebo březový cukr? Prosím děkuji za radu. Věra

    Odpověď

    Milá Věro, nejprve vám přeji všechno nejlepší k včerejšímu svátku. Vzpomněl jsem si na to, protože moje máma se také jmenovala Věra.

    Přiznávám se, že nejsem skutečný odborník na umělá sladidla, ale hodně informací můžete najít přímo na našem webu v rubrice Náhradní sladidla.

    Odpovím vám spíše stručně a sdělím svůj názor.

    Xylitol je přirozený rostlinný sacharid (cukr), který se vyskytuje v malé míře i v lidském těle. Je podobný běžnému cukru, má přibližně stejně sladkou chu, ale je méně kalorický (10 g xylitolu odpovídá kaloricky asi 4 g řepného cukru) a méně zvyšuje glykémii, alespoň bezprostředně. Má také trochu projímavý účinek, což se projeví zejména při vyšších dávkách. Používá se v některých potravinách, aby snížil jejich kalorickou hodnotu a také na rozdíl od běžného cukru nezvyšoval riziko vzniku zubního kazu. Sám o sobě ale je přece jen také kalorický a v těle se nakonec částečně přeměňuje na glukózu.

    Čekankový sirup obsahuje zejména polysacharid inulín. Ten se v těle nemetabolizuje a není tudíž vůbec kalorický. Má mírně sladkou chuť, zvláště některé jeho formy. Ze střeva se vstřebává minimálně, působí jako přirozená vláknina v potravě a může mít příznivý vliv na složení bakteriální flóry v tlustém střevě (to znamená, že může podporovat přítomnost příznivě působících bakterií v tlustém střevě, protože ty na rozdíl od člověk jej dokáží metabolizovat). Pokud se přidává do potravin, celkově snižuje jejich kalorický obsah a svojí konzistencí podobnou oleji pomáhá dosáhnout podobného kuchařského výsledku, jako při použití tuku a cukru v potravinách. Čistý inulin nemá výrazně sladkou chuť. Tu inulínu přidávají některé jeho varianty či příměsi. U přípravků, které jsou dostupné v ČR, jsem se ale dočetl, že se do nich vesměs přidává ještě další umělé sladidlo, např. sukralóza. Dává se tam jenom ve skutečně minimálním množství, nicméně je mnohonásobně sladší než cukr, a tak celkový výsledek je sladká chuť čekankového cukru. Jestliže tedy místo běžného cukru nebo medu použijeme čekankový sirup, bude výsledný pokrm méně kalorický, podobně sladký a bude možné použít menší množství tuku k jeho přípravě.

    A nyní moje osobní doporučení: Pacienti s diabetem, zejména druhého typu, by měli mít v dietě omezené celkové množství kalorií. Neměli by také překračovat doporučený obsah sacharidů, který by měl být spíše nižší než vyšší. Měli by se naučit, jaké je složení běžných jídel a měli by si být vědomi, kolik čeho jedí. Čím lépe si osvojí návyk jíst méně kalorické jídlo, tím se jim pravděpodobně lépe podaří diabetes srovnat a budou lépe předcházet komplikacím diabetu. Je to většinou důležitější než celá další léčba.

    Ani tolik nevadí, když snědí něco sladkého, pokud se celkově vejdou do doporučeného limitu. Jídla, která se sladí, navíc sama o sobě již obsahují hodně sacharidů, ať jsou to moučníky či ovocné dezerty. Proto obecně nejsou příliš vhodná, ať už je nakonec přisladíte čímkoliv. Pokud má pacient s diabetem 2. typu velkou chuť na něco sladkého, tak bych mu raději vyhověl normálním zákuskem s běžným cukrem, pokud je na druhé straně ochoten to vyvážit třeba tím, že kompletně vynechá příkrm anebo se potom vydá na hodinovou intenzivní procházku. Určitě ale doporučuji nepřislazovat běžným cukrem žádné nápoje. Je dobré naučit se pít je buď hořké anebo použít skutečně nekalorické umělé sladidlo, např. aspartam a nikoliv xylitol ani čekankový cukr.

    Tak tedy co si myslím, že je lepší? Já bych volil na prvním místě normální zákusek v malém množství. Pokud volit mezi xylitolem a čekankovým sirupem, tak spíše ten čekankový sirup, když se to nepřežene. Sladkou chuť mu dodává další umělé sladidlo (o kterém se nemluví). Inulín a jeho příměsi tvoří hmotu sladidla, lépe se hodí k přípravě některých pokrmů.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímá mě, jakým způsobem se provádí sledování u dětí s rodinnou zátěží. Sama mám zvýšenou glukózovou toleranci (nebo už mezityp), v těhotenství jsem byla na inzulínu a poměrně vysoké dávky, vždy přes 50 jednotek denně. Moje děti však od porodnice nikdo nesleduje. Nemělo by tomu být jinak, popř. z jakého důvodu? Děkuji za odpověď. Pavla

    Odpověď

    Milá Pavlo, nejprve dvě zdrořilé a úsměvné repliky (s omluvou, ale nedá mi to), potom odpověď.

    1. Máte-li skutečně, jak uvádíte "zvýšenou glukózovou toleranci", tak tedy ve zvýšené míře tolerujete sacharidy a měla byste být tedy proti cukrovce obzvlášť odolná. Tak jste to asi nemyslela.

    2. Pokud jsou vaše děti chlapci, tak bych se ani tolik neobával, že by po vás zdědili těhotenskou cukrovku. Ale znám případy, kdy otcové během těhotenství své manželky nabírají váhu stejně, nebo ještě více než ona a pak jsou diabetem také často ohroženi.

    3. Teď už vážně: Těhotenská cukrovka vzniká u predisponovaných žen v době, kdy hormonální a metabolické změny v těhotenství vystavují tělo velkým nárokům. Zejména se jedná o sníženou citlivost vůči inzulínu a tedy stav, který se podobá diabetu 2. typu. Projeví se nejčastěji u žen, které k diabetu 2. typu mají vlohy, které se projeví právě během těhotenství. Diabetes často po porodu ustoupí, ale zejména pokud žena včas patřičně nezhubne a nehlídá si svoji životosprávu, diabetes u ní může trvat dále. To samozřejmě není jediná možnost. Může se jednat i o pomalu se rozvíjející diabetes, jehož vznik se urychlí těhotenstvím, nebo i projev jiných vzácnějších forem. Diabetes 2. typu je ale zdaleka nejčastější, a jak známo, vlohy pro jeho rozvoj jsou značně dány geneticky, ale také sociálně. Ta genetická složka se ve většině případů projeví až v dospělosti a spíše ve vyšším věku, tedy za normálních okolností rozhodně ne u dětí. Ta sociální složka je dána tím, že diabetes vzniká častěji u rodičů, kteří hodně jedí a méně se pohybují a tento způsob života často odkoukají i mladí rodinní příslušníci.

    Pokud jde o prevenci diabetu u vašich dětí, tak zejména doporučuji učit je správné životosprávě. Měli by tedy pokud možno být štíhlí a co nejvíce se pohybovat a jejich strava by měla být pestrá, obsahovat hodně ovoce a zeleniny, přiměřeně bílkovin a poměrně málo živočišných tuků. Kromě toho by jejich pravidelná lékařská kontrola, která postačuje lx ročně, měla zahrnovat také stanovení glykémie, pokud není nějaký jiný důvod, proč to dělat častěji.

    Diabetu 1. typu zatím nijak předcházet u dětí neumíme. Přesto je pro děti z rodin, kde někto má diabetes 1. typu, vhodné dodržovat stejné doporučení, jako to uvedené výše. Glykémie by se u nich měla vyšetřovat zejména v průběhu vážnějších onemocnění, aby se náhodou nezanedbaly příznaky počínajícího diabetu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, s manželem plánujeme v dohledné době miminko. Já mám DM1 od 7 let, nyní je mi 26. Můj diabetolog mi nabídl preventivní genetické vyšetření ještě před otěhotněním. Z více zdrojů jsem získala informaci, že obecně je riziko přenosu DM1 z matky na dítě cca 2 %. Chci se Vás tedy prosím zeptat - jaký reálný význam má ono preventivní genetické vyšetření? Na webových stránkách několika pracovišť, která se zabývají genetikou jsem se dočetla i to, že vznik DM1 ovlivňuje přítomnost více genů, ale ani to nemusí nutně znamenat, že DM1 u dítěte propukne. Nevím tedy, jestli by skutečně mělo smysl se stresovat genetickým vyšetřením, pokud se z něj pravděpodobně nedozvím nic nového. Děkuji za odpověď. Petra

    Odpověď

    Milá Petro, nejsem klinický genetik a nevím přesně, jaká genetická rizika (jaké geny) by vám na doporučených pracovištích byly vyšetřeny, ale pokusím se dát vám praktickou odpověď.

    Predispozice ke vzniku diabetu 1. typu jsou geneticky vázané. Do současné doby bylo prokázáno asi u 50 genů, že některé jejich varianty riziko zvyšují. Mezi těmito geny zdaleka největší význam hrají varianty (alely) genů pro tzv. lidské leukocytární antigeny (HLA – human leukocyte antigens) tzv. 2. třídy, označované jako DR. Každý člověk má 2 tyto geny, jeden po otci a jeden po matce. To se projeví u tohoto člověka přítomností odpovídajících antigenů na povrchu jejich bílých krvinek a na řadě jiných buněk. Někdy se stane, že člověk podědí po otci i po matce stejný gen a potom jeho tkáně nesou jenom jeden typ (alelu) tohoto antigenu.

    Genetické studie prokázaly, že přítomnost alel pro gen DR, které se zjednodušeně označují jako DR-3 a DR-4, jsou spojené z výrazně zvýšeným rizikem vzniku diabetu 1. typu. Většina pacientů s diabetem 1. typu jsou nositeli těchto alel a genetické testování je z tohoto hlediska pro vás skoro zbytečné. Alely DR3 nebo DR4 má u nás asi 95% osob s diabetem 1. typu, ale na druhé straně, tyto alely se vyskytují i u osob bez diabetu a to asi v 45%.

    Co přesně způsobuje rozvoj diabetu 1. typu není známo a samotné genetické riziko k tomu nestačí. Kromě HLA typizace mohou genetikové vyšetřit další ze zmiňovaných až 50 genů, ale stanovení rizika jejich přenosu pro rozvoj diabetu je nedostatečně prozkoumáno. Vznikají nejrůznější kombinace, přičemž některé varianty mohou mít dokonce význam ochranný. Pochopitelně také záleží na tom, jaké geny dítě podědí po otci. Rozumný výsledek rozboru nakonec bude stejný, jako už znáte: To, že se u člověka do věku 70 let rozvine diabetes 1. typu je asi 0,5 - 1%. Pokud jeho matka má diabetes 1 typu, je jeho riziko asi 4x větší. Udává se, že riziko přenosu je menší u matek mladších než 25 let. Riziko přenosu se také udává větší, pokud matka onemocněla před 11. rokem věku. Podrobněji si o tom můžete přečíst na našich stránkách v  rubrice Dědičnost diabetu. Čísla nejsou úplně identická, protože záleží na tom, do jakého věku vznik diabetu 1. typu hodnotíme. V posledních letech se totiž více zjišťuje, že diabetes 1. typu může vznikat i u starších a starých osob, často však pod označením diabetu 2. typu.

    Plánujete-li rodičovství, musíte si uvědomit, že vaše dítě bude mít zvýšené riziko vzniku diabetu. To ale vůbec neznamená, že nemůže prožít jinak zdravý a šťastný život. Představte si tedy možnost, že diabetem skutečně onemocní. Bude to pro vás životní tragédie? Zboří se vaše životní ideály? Poraďte se o tom s manželem. Pokud ano, měla byste se těhotenství vyhnout. Pokud ale jste ochotni snášet životní radosti a strasti tak, jak přicházejí, dopřejte sobě a svému potomkovi tu radost to zkusit. Život jde ve skutečnosti většinou úplně jinak, než si představujeme.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Při aplikaci inzulínu perem dědovi, dítě lehce zavadilo o jehlu. Jehlu si nikdy nemění pokud vím. Hrozí nějaká infekce? Děkuji
    věk: 2 let

    Odpověď

    Milá tazatelko,

    myslím si, že by klidně mohla hrozit nějaká infekce .... dědovi, když si nikdy nebude pero měnit. Kromě toho bude pero tupé a zbytečně ho to bolí. Nevím, jak často si inzulín podává, ale za maximum považuju 8 injekcí jednou jehlou, případně maximálně 4 dny. To ale není žádné ověřené doporučení, vycházím spíše ze zkušenosti.

    Pokud u dědy právě neprobíhá žádné závažné aktivní virové onemocnění, tak téměř jistě dítěti nic nehrozí. Tím aktivním onemocněním myslím například právě probíhající hepatitidu a podobně. A to byste o tom věděli, protože by se cítil nemocen. Tak si myslím, že to můžete klidně pustit hlavy a dědovi pořiďte krabici nových jehel.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mohu použít Kolodium forte nebo kerasal na kuří oko na plosce nohy a vyhnout se tímto chirurgického zákroku, který mi byl indikován obvodní lékařkou? Užívám 2x500mg Sioforu, poslední kontrola glykovaného hemoglobinu byla 39 mmol/mol. Děkuji za odpověď. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, pokud nemáte nohu zanícenou, zarudlou a bolavou do okolí, tak můžete s klidem vyzkoušet to Kolodium. Kuří oko byste měla odlehčit, navystavovat je tlaku a tření. Např. Byste si okolo mohla dát tlustší měkkou polštářkovou náplast, vystřihnout otvot na to kuří oko, oko trochu namazat a přelepit další tenkou prodyšnou náplastí.

    Nicméně asi byste o tom nepsala, kdyby se nejednalo už o kuří oko starší, o jehož odstranění jste již usilovala a asi to nefungovalo.

    Proto vám doporučuji zajít do podiatrické ambulance a nechat si to vyříznout. Celkem to nic není, hlavně když uposlechnete doporučení, jak to převazovat a šetřit po ošetření, než se to zahojí. Je to nejrychlejší a nejspolehlivější způsob. 

    Pokud byste si to sama nějak nedokonale rozdráždila a ještě pak natírala něčím, mohla byste si to naopak infikovat a zvětšit.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Naměřeno H1 cukr co to znamená??

    Odpověď

    Milá Evo, osobní glukometr je určen pro používání určitou osobou, která si na něj zvykne a umí interpretovat naměřené hodnoty. Není to zcela přesný přístroj a není určen pro běžnou diagnostiku diabetu. K přístroji se dodávají kontrolní roztoky, podle kterých je možné zjistit, zda měří přijatelně. Rozmezí správně naměřených hodnot je poměrně široké, např. Při hodnotě 5 mmol/l bude celkem v pořádku, když přístroj neměří 4 - 6 mmol/l. To jen na okraj.

    Lidé používající glukometry také vědí, že pokud se ukáže velmi neočekávaná hodnota, je potřeba měření zopakovat a zjistit, zda náhodou neudělali nějakou chybu.

    Pokud udáváte, že přístroj ukozaval H1, tak to pravděpodobně nebylo H1 ale HI, což je zkratka pro anglické slovho HIGH, což znamená “vysoká” hodnota. V tomto případě “vysoká” hodnota znamená, že je vyšší, než přístroj dokáže měřit. To může být u různých glukometrů různé, ale zpravidla je to nad 21, většinou ale nad 23 mmol/l, u některých dokonce nad 31 mmol/l. Tedy je to hodnota skutečně vysoká a již potenciálně nebezpečná. Pokud se zjistí, je potřeba měření zopakovat a když to je opravdu tak, je třeba hned kontaktovat lékaře.

    Samozřejmě u diabetiků, jejichž léčba je složitější, se taková hodnota může vyskytnout a oni mají vědět, co udělat a jak si upravit léčbu sami. Pokud vy ale nejste pro diabetes léčena, je dost možné, že opravdu máte zatím nepoznaný a dosti pokročilý diabetes. Okamžitě tedy vyšetření opakujte a bude-li vyšší, dostavte se k lékaři. Bude-li HI, učiňte tak ihned.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 25 let, letos v dubnu mi byl diagnostikován diabetes, na lačno jsem měla hodnotu glykémie 7.2. Byly mi nasazeny léky Glucophage XR 500 mg, které jsem brala do minulého týdne, tedy 5 měsíců. Nejprve mi bylo řečeno, že se jedná o typ druhý, poté asi v červnu, že nejspíš typ první, protože v krvy byly nalezeny protilátky, které se vyskytují u prvního typu. Během pěti měsíců jsem zhubla 13 kg (nyní mám 176 cm, 69 kg), protože jsem změnila životní styl k lepšímu, co se týče pití - piji pouze vodu, čaj a kafe, žádné sladké nápoje, a začla jsem jíst (většinou když to jde) pravidelně, alkohol ani cigarety neužívám (to ani předtím). Před týdnem mi moje diabetoložka léky vysadila a řekla, abych si cukr dále měřila glukometrem zhruba jednou za týden. Jakmile prý budu mít hodnotu po jídle kdykoliv vyšší než 10, nasadí mi prý nejspíše inzulin, což mě vyděsilo, protože při práškách jsem měla hodnoty po jídle většinou 4-7, nikdy ne vyšší, takže si myslím, že teď to hodnotu 10 přesáhne, tak jsem myslela, že bych při práškách "mohla zůstat", ale říkala, že je zkusíme vysadit. Také mi řekla, že se podle ní jedná nejspíše o typ první, tedy to neřekla na jisto. Slyšela jsem o glukózovém tolerančním testu, o kterém mi ale paní doktorka nic neřekla, vím to jen od známých, kteří byli na tento test většinou poslání. Myslíte, že by stálo za to se na něj objednat nebo mám dát opravdu jen na paní doktorku? Předem děkuji za odpověď. Veronika

    Odpověď

    Milá Veroniko, Vy byste měla absolvovat podrobnější edukační pohovor s paní doktorkou a s dietní sestrou a ještě k tomu byste si měla o cukrovce toho více přečíst, možná na našich stránkách, protože se tomu dost věnujeme.

    Z toho, co píšete, je evidentní, že máte diabetes 1. typu, který se u vás asi rozvíjí poměrně pomalu. V tomto věku je také jiný typ dost vzácný, leda byste byla hodně obézní anebo měla nějakou vzácnější dědičnou formu. Tak tedy je to typ 1 a vy se k tomu musíte postavit čelem. Že to jde pomalu, je dobře, protože budete mít víc času se adaptovat na změny, a také se budete moci toho více naučit včas.

    O diabetu 1. typu se skuteačně dočtete na našich stránkách v rubrice CUKROVKA 1. TYPU.

    Tento typ diabetu je způsoben zničením vašich vlastních buněk, které tvoří inzulín. Pokud jich je ještě dost, obejdete se bez inzulínu, ale později to nepůjde. Ztráta beta-buněk bude pokračovat a později vám žádná dieta sama o sobě nepomůže, a také žádné tablety. Prostě budete potřebovat inzulín. Musíte se včas s ním naučit zacházet a pochopit, že je to nesmírně důležité pro váš další život. Injekcemi se budete muset naučit napodobovat přirozenou sekreci inzulínu a bude třeba si pravidelně měřit co nejčastěji glykémie a snažit se je udržovat blízko normálním hodnotám. Flákání se nevyplatí, moc doporučuji naučit se hned ze začátku to dělat co nejlépe, přeučování je vždycky těžké a otravné. Ale uvidíte, že to půjde, že budete žít normální zdravý život, jen budete mít trochu starostí navíc, a ty vás neopustí. Ale v životě se toho obyčejně semele mnohem více a mnoho problémů se řeší mnohem hůř.

    Nevím, jaké glykémie máte nyní, ale pokud jsou i jen zatím málo zvýšené, tak bych vám doporučoval velmi malé dávky inzulínu. Nejlépe večer injekci dlouho působícího inzulínu, a pokud by to nestačilo, tak před všemi hlavními jídly malou dávku inzulínu rychle působícího. V první fázi bude asi stačit velmi málo a vy budete mít příležitost si na to zvyknout a zaučit se. Očekával bych, že v průběhu doby potřeba inzulínu vzroste, ale to už budete umět s tím zacházet. Berte to, jak to je. Je to životní překážka a vy ji prostě zvládnete a budete fungovat dál.

    Měla byste se pravidelně měřit a zjistit si, že také dnes již existují kontinuální senzory glykémií, respektive hodnot v podkoží, a to vám může velmi pomoci. Dozvíte se něco o dietě, ale ta je v podstatě téměř normální, jen musíte jíst tak, aby to zbytečně nezvyšovalo glykémie.

    Přestaňte doufat v tablety, ty se pro diabetes 1. Typu nehodí, i když z počátku mohou zdánlivě fungovat. Glukózový toleranční test podle mého nemá smysl. Máte-li glykémie zatím tak nízké, jak uvádíte, začal bych zatím s velmi malou dávkou dlouho působícího inzulínu. Až to nebude stačit, bude nutné dávku zvýšit, případně přidat dávky před jídly.

    Vím, že jsem vás zklamal, ale uvidíte, že život půjde dál a vy to zvládnete. Moc vám držím palce a moc doporučuju, abyste začala hned správně.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Absoloval jsem glykemický test (pití sladkého roztoku). Ranní odběr vykázal zvýšený cukr (to byl důvod glykemického testu), ale závěrečný odběr (3 hod po pití) nikoliv. Je to prý nezvyklé a nejedná se o diabetes. Údajně jde o tzv. "falešnou cukrovku". Jak bych měl reagovat prý dalším odběru krve - klasicky ráno a nalačno, kdy bych asi opět vykázal zvýšený cukr? Pavel
    věk: 43 let

    Odpověď

    Milý Pavle, i když neposíláte žádná určitá čísla, je pravděpodobné, že skutečně nemáte diabetes, ale jenom poruchu glukózové tolerance. Ta se může projevovat různým způsobem, např. zvýšenou glykémií na lačno. Normálně nemá glykémie na lačno překračovat hodnotu 5,6 mmol/l. Je-li mezi 5,6 a 6,9 mmol/l, hovoříme o porušené glykémii na lačno. Nad tuto hodnotu při opakovaném měření zjišťujeme již zjevný diabetes.

    Zvýšené hodnoty glykémie na lačno jsou obecně varovným signálem, že v budoucnu by mohla porucha postupovat a přejít ve zjevný diabetes. Kromě toho existují doklady o tom, že již takto mírně zvýšené hodnoty představují určité riziko pro vznik dalších onemocnění, zejména ischemické choroby srdeční a aterosklerózy obecně.

    Proto vám doporučuju, abyste dodržoval zdravou životosprávu, předcházel obezitě a dostatečně se tělesně pohyboval. Toto doporučení by vás nemělo nijak zvlášť omezit, zdravá dieta je vhodná pro každého a přispěje pro vaši dobrou kondici. Čas od času se můžete dostavit ke změření ranní glykémie po celonočním lačnění, ale mohl byste si také pořídit osobní glukometr a sám se občas testovat, ať již na lačno či po jídle.

    Váš nález není nijak neobvyklý. Jen buďte rád, že porucha byla zjištěna včas a vy máte dobrou šanci předejít vzniku diabetu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 1. typu 57. rok, zatím diabet. nohy a vidím na jedno oko .
    Je u nás ještě někdo starší a jakou mám šanci s tím ještě vydržet ?

    Jiří

    věk: 80 let

    Odpověď

    Milý pane Jiří, v roce 1948 zavedl věhlasný americký diabetolog, a dá se říci zakladatel oboru diabetologie, Elliot P. Joslin udělování medailí pacientům s diabetem 1. typu, který u nich trval 25 let. V té době samozřejmě neexistovaly moderní inzulíny, nebylo možné doma si monitorovat glykémie a péče o komplikace diabetu byla v plenkách. Sám Joslin, dlouholetý vedoucí centra v Cambridge ve státě Massachusets v USA, které po něm nese jméno Joslin Diabetes Center, zahájil udělování medailí po 50, 75 a dokonce po 80 letech trvání diabetu 1. typu. Medailistů po 50 letech ocenili více než 5 000, po 75 letech asi 90 osob. Přihlásit se mohou zájemci z celého světa, většinou se ale asi nehlásí, takže podobných případů je jistě mnohem více.

    Po Joslinově vzoru se udělují také u nás obdobné medaile. Nesou jméno zakladatele české diabetologie prof. Jiřího Syllaby.

    Jaké šance máte do budoucna, záleží především na vašem celkovém stavu a na péči, kterou jste dříve věnoval svému diabetu. I nyní, kdy jsou možnosti mnohem lepší, na tom hodně záleží.

    Monitorování glykémií, úpravy dávek inzulínu a dodržování vhodné diety je pochopitelně obtížnější ve vysokém věku a při případném omezení hybnosti a zraku. Proto je důležité myslet i na buducnost a vymyslet způsob, jak vám budou moci ostatní pomáhat a podporovat vás.

    Spolu s gratulací vám posílám přání, abyste byl v rámci možností zdráv a těšil se na nové příjemné věci, které vás ještě mohou potkat.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsem diabetik. Ráno na lačno jsem naměřil 7.6 mmol/l a po práci odpoledne 5.7, druhý den ráno 7.4, odpoledne 5.4 moll/l. Nemá to být obráceně? Díky za odpověď. Jaroslav
    věk: 63 let

    Odpověď

    Milý Jaroslave, podle vašich hodnot je jasné, že máte diabetes. Nevím, zda dodržujete diabetickou dietu a nevím také, zda užíváte nějaké léky na snížení glykémie. Jedním z hlavních problémů diabetu 2. typu je právě udržování dobrých ranních glykémií. Především v časnějším stádiu totiž převládá porucha spočívající ve snížené citlivosti tkání vůči působení inzulínu. Inzulín působí i v noci a jeho úkolem je zabraňovat tomu, aby se ze zásob v játrech postupně neuvolňovalo příliš velké množství glukózy. Citlivost vůči inzulínu navíc bývá u většiny lidí nejnižší v časných ranních hodinách. Vaše výsledky mě proto nepřekvapují.

    Vy ovšem také neudáváte, za jak dlouho po jídle a po jakém jídle máte odpolední glykémie v normě. Je klidně i možné, že oběd vynecháváte, případně máte jenom málo sacharidů (což by bylo dobře) a možná také přes den hodně fyzicky pracujete. To vše nevím. Obávám se ale, že pokud byste snědl pravý český oběd se 4 až 5 knedlíky a zahuštěnou omáčkou a případně k tomu si dal polévku se zavářkou, tak byste jednu hodinu po tomto jídle měl glykémii vysokou.

    Doporučuji vám proto: jezte pokud možno málo a buďte si vědom, jaké množství sacharidů jíte. Zejména pak večer si dejte na to pozor. Samozřejmě tzv. druhá večeře je u diabetu 2. typu přežitkem. Pokud byste něco sníst musel, tak ať je to pokud možno zelenina, malý kousek sýra, ale pokud možno nikoliv sacharidy v podobě chleba, brambor, piva, knedlíků či sladkého ovoce.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!