Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a těhotenství

232 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den,

    jaká je prosím minimální hodnota hodinu po jídle? Vadí plodu nízká hladina cukru?

    Jaká je prosím minimální hodnota cukru, aby plod v děloze nebyl ohrožen. Všude se mluví o horní hranici po jídle, ale nevím, jestli je nutno hodně hlídat i tu spodní hranici. Děkuji

    věk: 34 let výška: 154 cm váha: 57 kg těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    pokud neberete žádné léky na cukrovku, tak si dolní hranici glykémie hlídat nemusíte. Na nízkou hladinu glykémie (hypoglykémie = glykémie pod 3,5 mmol/l) si musí dávat pozor ženy, které užívají inzulín. Opakované hypoglykémie mohou zhoršit výživu a růst plodu a také způsobit řadu obtíží u samotných žen (slabost, mdloba atd). 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o názor k ranním hodnotám u těhotenské cukrovky. Aktuálně jsem v 30tt. Lačné hodnoty po ránu mám v rozmezí 5,2 - 5,4. Tyto hodnoty se mi nedaří stáhnout. Vyzkoušela jsem různou druhou večeři, bylo mi doporučeno dát si mléko, ale nikdy jsem se nedostala pod 5,2. Z toho důvodu jsem si došla dříve na kontrolu do dia poradny, kde mi paní doktorka řekla, že hodnoty jsou v normě a není třeba to víc řešit. Hodně jsem se ovšem dočetla, že hodnoty takto hraniční ideální nejsou. Prosím Vás tedy o Váš názor na toto. Co se týče hodnot po jídlech, v těch problém není, tam mívám hodinu po jídle hodnoty kolem 6. Předem Vám moc děkuji za odpověď.
    věk: 29 let výška: 165 cm váha: 70 kg těhotenství: 30. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    lačné glykémie při měření na glukometru by měly být do 5,3 mmol/l. U vás je to tedy na hranici. Ke snížení glykémie nalačno pomáhá zařazení 2. večeře - ideálně kousek pečiva, šunka, sýr, zelenina. Mléko ani ovoce nejsou vhodné. Pokud budete mít většinu glykémií nad 5,3, měla by Vám být nasazena farmakoterapie - tj. tabletky metforminu nebo inzulín. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla jsem výši hodnotu na začátku těhotenství při odběru krve (5, 15) doktor mě nařídil dietu bez dalšího odběru a víc nic neřešil.. Sama jsem si koupila glukometr a měřím se (hodnoty naprosto v notně) dietu držím poctivě. Ve 25tt mě dr. chce poslat na OGTT a můj dotaz zní. Může dieta ovlivnit výsledek OGTT (tedy že by byl negativní ale chybně právě kvůli dietě?) nebo jeho výsledků mužů věřit i když držím dietu? Popřípadě měla bych dietu před testem vysadit? Děkuji
    věk: 29 let výška: 170 cm váha: 85 kg těhotenství: 17. týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    před OGTT není potřeba držet žádné diety, pouze 8 hod před testem byste neměla jíst, pít můžete pouze čistou vodu. Principem testu je zjistit, jak Vaše tělo dokáže zpracovat daný příjem cukrů. Dieta by test také neměla ovlivnit. Jezte tedy tak, jak jste dosud zvyklá. 

    Ve Vašem případě byste ale měla být poslána na kontrolní lačnou glykémii již v I. trimestru, měla jste hodnotu 5,15 a pokud by glykémie byla opět vyšší, měla jste už být sledována na diabetologii....

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je možné použít při těhotenské cukrovce sladidlo Erythritol?

    Odpověď

    Dobrý den, 

    používání erythritolu, stévie a xylitolu je v těhotenství povoleno, ale raději jen v menším množství. Neexistují totiž žádné studie, které by prokazovaly nežádoucí účinky, ale ani bezpečnost těchto sladidel. Používání ostatních náhradních sladidel není v těhotenství doporučeno pro jejich negativní vliv na zdraví matky i dítěte. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem v 29 tt, s diagnostikovanou těhotenskou cukrovkou. Nebyl mi udělán vůbec OGTT kvůli vysokým hodnotám nalačno (5,4 a 5,3). Držím pečlivě dietu, chodím na diabetologii a měřím se vlastním glukometrem - hodnoty po jídle bývají v normě, ale ranní hodnota nalačno se mi nedaří snížit, ať dělám co dělám (a pohybuje se kolem 5,4 - 6,7). Zkoušela jsem různé varianty: větší večeři bez večerní svačiny, jogurt/tvaroh jako večerní svačinu, nízkosacharidový chléb+sýr jako večerní svačinu - ale nevypozorovala jsem vzorec, kdy by se to snižovalo. Spíš mi příjde, že mám ranní lačnou hodnotu výkyvovou (jeden den 6,7, další dny postupně klesá, pak zase kolem 6,6-6,7, apod.). Dbám pečlivě na to, co jím, už jsem vysadila i ovoce, a opravdu dodržuji dietu dle doporučení (hlídání sacharidů, nízkosacharidové pečivo, sýry, zelenina ke každému jídlu, hlídání příloh, žádná bílá rýže ani těstoviny, dost bílkovin a zdravých tuků, na snídani ne tvaroh a jogurt, rozestupy mezi jídly alespoň 2-3 hodiny, více pohybu,...). Na diabetologii chodím asi 3 týdny, pokaždé mi při kontrole výjde obdobný výsledek: vysoká ranní lačná (5,8 / 5,9), ale měsíční průměrná hodnota (glykovaný hemoglobin) výjde v normě (3,2 %). Proto mi na diabetologii tvrdí, že se zvýšenou ranní lačnou hodnotou nemám znepokojovat, i když bývá vyšší (obvykle ji mívám kolem 5,4 - 6,8 při domácím měření, počítám tedy s malými odchylkami). Prosím o radu, zda mám konzultovat situaci i s jinou diabetologií? Je mi divné, že se hodnoty nelepší, přestože se opravdu hlídám v jídle. Všude čtu, že se při zvýšených ranních hodnotách nasazuje léčba, mě ale na diabetologii tvrdí, že je vše v normě. Je zvýšená ranní hodnota tedy opravdu v pořádku, když pak během dne i už po samotné snídani jsou hodnoty v normě? Je v pořádku, že se lačné hodnoty nesnižují, ačkoliv držím dietu? Děkuji za odpověď.
    věk: 30 let výška: 167 cm váha: 87 kg těhotenství: 29. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    lačná glykémie je stejně důležitá jako glykémie po jídle. Její hodnota by měla být do 5,3 (při měření na glukometru). Pokud jí máte vyšší a nezabírají žádná dietní opatření, je nutné nasadit léky - metformin nebo inzulín. Vyšší lačné glykémie mohou způsobit komplikace u miminka - Důsledky neléčení pro matku a dítě | cukrovka.

    Těhotenskou cukrovku způsobují těhotenské hormony, dědičnost, věk atd.....a u některých žen, i když dodržují všechny opatření, zůstávají glykémie nalačno vyšší, často je to právě vlivem těhotenských hormonů, a není možné to nijak jinak ovlivnit, než právě nasazením léků.

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s menším dotazem. Momentálně mi je 21 let,ale už dříve jsem zjistila,že mi vadí některé mléčné výrobky (mléko, některé druhy sýrů, jogurty -zejmena "zakysané" a bílé). Později,jak jsem byla starší,tak tato alergie zřejmě vymizela. Projevovala se u mě bolesti břicha, průjmy,otékani mandlí a pocit ,že se "udusim". Teď jsem ve 25 týdnu těhotenství a zjistiji,že se mi tato alergie vrací. Ale teď k věci :-) Dnes jsem měla podstoupit zátěžovy oGTT test,ale první hodnota odběru na lačno byla 5,1 , nic se nedělalo a bylo mi řečeno,že další týden se to zkusí znova. Jsem z toho na zhroucení,protože se dost bojím o naší nenarozenou dcerku a tak mě napadlo,jak dlouho vydrží mléčný cukr při intoleranci laktózy nebo alergii na mlecny výrobek v krvi. V neděli a v pondělí ( den před testem) jsem měla nepečený domácí dort,který právě obsahoval krém ze zakysané smetany a šlehačky. Nevím,zda mi zvýšené hodnoty mohlo způsobit zrovna toto,ale napadlo mě to a proto se ptám . Jinak mléčné výrobky jsem přestala jíst úplně ,není na ně ani chuť,ale na ten dort byla velká. Těhotenství no. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den. :-) Lucka
    věk: 22 let výška: 158 cm váha: 51 kg těhotenství: 25. týden

    Odpověď

    Milá Lucko, hlavně vám přeju hezké a klidné těhotenství. Že máte chuť na všechno možné, i když vám po tom někdy nyní úplně dobře, je normální.

    V dnešní době jsou kritéria pro posuzování těhotenského diabetu velmi přísná a na rozdíl od ostatních lidí se za hraniční hodnotu glykémie na lačno považuje již 5,1 mmol/l. Proto jste měla podstoupit glukózový toleranční test. Pokud by vám vyšly opět vyšší nebo hraniční hodnoty, lékaři by vám doporučili držet dietu s omezením sacharidů, případně i nějaký lék. To je ale ve vašem případě málo pravděpodobné, protože vaše hodnota je právě těch hraničních 5,1. Žádnou hodnotu po jídle neudáváte. Proto si myslím, že byste měla být v klidu a nechat lékaře dělat jejich povinnosti. Jste štíhlá, tak vás určitě nutit hladovět nebudou, jen si snad lépe rozvrhnete sacharidy v dietě a nebudete jíst vysloveně sladká jídla či pít sladké nápoje (i když takové okurky ve sladkokyselém nálevu...., že?).

    Ve svém líčení zaměňujete pojem nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru) a alergii na laktózu. Alergie je mnohem vzácnější a projevuje se většinou okamžitými výrazným příznaky, často i kožními, a to bez přímé závislosti na dávce laktózy. Naproti tomu nesnášenlivost laktózy je způsobena malou schopností vašeho tenkého střeva produkovat enzym laktázu, který laktózu ve střevě štěpí. U někoho může dokonce tento enzym chybět úplně. Ti potom mají po mléce a mléčných výrobcích většinou zažívací obtíže, nadýmání, průjem, bolesti břicha.

    Laktázu mají ve střevě po narození všichni savci. Když se ale přestanou kojit, tak produkce laktázy často zaniká. Tak je tomu třeba u psů, kteří v dospělosti mléko vůbec nepijí a nemají jej dostávat. U lidí sice také produkce laktázy lehce klesá, ale u většiny lidí celoživotně přetrvává. U někoho je ale té laktázy málo, nebo vůbec chybí.

    Lidé s nesnášenlivostí laktózy nemají pít mléko a jíst mléčné výrobky, ve kterých se laktóza vyskytuje. Kysnutím či různým zpracováním, např. v jogurtových kulturách ale množství laktózy výrazně klesá, takže mnozí takoví lidé mohou kysané produkty či řadu sýrů v přiměřeném množství jíst. Většinou to vědí, protože si to sami vyzkoušejí.

    Mléčný cukr (laktóza) je tzv. disacharid. To znamená, že se skládá ze dvou spojených molekul jednak glukózy a jednak tzv. galaktózy. Ve střevě se tento disacharid štěpí na ony 2 složky a ty se vstřebávají do krve. Proto také laktóza může zvyšovat glykémii a u diabetiků je nutné ji započítávat do dietního plánu. Když ale někdo mléčný cukr neštěpí, tak zůstává ve střevě, kde ho kvasí až bakterie - a to vyvolává to nadýmání. Mléčný cukr pak glykémii nezvedá, nebo jen málo. Proto si myslím, že vám váš "mléčný dort" nezvyšoval glykémii o nic více, než jiný slazený dort, nebo spíš méně. V každém případě, efekt i slazeného dortu rychle odezní. A vy máte chodit na vyšetření glykémie na lačno, kdy přes noc nic nejíte.

    Tak jsem vám to rozebral a doufám, že jsem vás moc nepopletl. O vaše dítě v lůně se zbytečně nebojte. Velmi lehce zvýšená glykémie mu nebude vadit, a kdyby cukr stoupnul případně víc, lékaři vám poradí a vše bude v pořádku. Mléčné výrobky jezte podle toho, jak je budete či nebudete snášet. Vaše pokusy dítěti neuškodí. Ono si na rozdíl od vás bude umět s mléčným cukrem poradit. A když ho nevstřebáte, tak se vlastně k němu nedostane, tedy alespoň do chvíle, dokud mu je nebudete sama dávat ve svém vlastním mléce. A uvidíte, že mu půjde k duhu.

     


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně hospitalizace před porodem u těhotenské cukrovky. Při testu na těhotenskou cukrovku jsem měla hodnotu na lačno 5,3, bohužel test pokračoval aniž by následovalo nové vyšetření. Byla jsem tedy odeslaná do diabetologické poradny kde pravidelně docházím. Dietu žádnou není potřeba držet a hodnoty jsou naprosto v pořádku, bohužel jsem již vedená, že mám těhotenskou cukrovku. Chci se tedy zeptat zda probíhá hospitalizace před porodem i u žen, které jí sice mají, ale hodnoty jsou naprosto v pořádku? Děkuji za odpověď.

    Odpověď

    Dobrý den, hospitalizace před porodem u žen s těhotenskou cukrovkou není vůbec nutná, neprovádí se. Dokonce se i u žen, které jsou pouze na dietě, nezasahuje do termínu porodu a můžete i přenášet. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o pomoc při řešení těhotenské cukrovky. Jsem ve 30tt, do poradny docházím cca měsíc po zjištění vysoké hodnoty cukru v krvi u OGTT testu (hodnota na lačno 6,5). Od prvního dne nasazena dieta (225g sacharidů denně), původní váha 88kg, nyní 86kg udržovaných již zhruba 3 týdny bez přírůstku váhy. Necelý týden si píchám "noční" inzulín (4 jednotky) - beze změn. Při ranní lačné glykémii stále hodnoty 6-7mmol. Od první dávky aplikace inzulínu se mi ovšem vychylují i hodnoty po snídani (snídaně rozdělena napůl po 10g sacharidů). Ostatní hodnoty během dne víceméně v normálním rozmezí. Ovšem při důkladném zapisování jsem zjistila, že denně sním cca 160-180g sacharidů, abych neměla zvýšené hodnoty na glukometru, mám neustálý pocit hladu a celkově jsem unavená a bez energie. Má diabetoložka mi doporučila při již hraničních hodnotách po jídle (6,7mmol 2h po jídle) sacharidů ještě ubrat, ale nezdá se mi to jako správná úvaha. Můžete prosím poradit, jak v této situaci nadále pokračovat? Dietu dodržuji opravdu důkladně a můj příjem potravy se mi zdá strašně nízký. Moc děkuji za rady.
    věk: 29 let výška: 168 cm váha: 86 kg těhotenství: 30. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    diabetická dieta v těhotenství je založena na omezení příjmu rychlých sacharidů (cukrů), ale rozhodně byste neměla hladovět a necítit se dobře. Horní hranice příjmu sacharidů by měla být do 200g sacharidů/den, pokud jíte méně a cítíte se dobře, tak to nevadí a není nutné se dojídat, abyste za den splnila normu. Pokud ale máte hlad, zkuste jíst více potravin co nemají moc sacharidů - maso, zelenina (salát s kuřecím masem, jako zálivka zakysaná smetana), nízkosacharidové pečivo (večerní chlebík), mléčné výrobky (bílý jogurt, tvaroh, zákys), vajíčka na všechny způsoby, polévky - vývary, šunka od kosti apod. Když ani poté nebudou glykémie po jídle v normě, musela byste si píchat inzulín před jídlem. Ranní glykémie by měly být do 5,3 mmol/l, pokud je máte vyšší, měla by se Vám navýšit večerní dávka inzulínu (každý den postupně navyšovat o 1 jednotku, až se dostanete na hodnotu lačné glykémie pod 5,3 mmol/l. Poradťe se s Vaším lékařem i o nasazení metforminu...

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat mám se měřit hodinu po jídle nebo 2 hodiny ? Co je přesnější ? Mám mít max. 250 sacharidů za den. Tuky, vlaknina atd .... se počítat nemusí ? Děkuji
    věk: 38 let

    Odpověď

    Dobrý den, 

    glykémii je možno měřit po 1 hodině (norma do 7,8 mmol/l) i po dvou hodinách (norma do 6,7 mmol/l). My preferujeme měření po 1 hodině, ukáže to přesněji, jak se Vám glykémie po jídle zvýší. Pro těhotné s těhotenskou cukrovkou se doporučuje omezit příjem sacharidů na 200g/den. Tuky a bílkoviny počítat nemusíte. 

    Podrobněji o dietě najdete na Dietní doporučení | cukrovka

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství, na ogtt jít nechci, rozhodla jsem se doma měřit glukometrem a chystám se konzultovat se svým lékařem. Nyní se měřím teprve 3. den. Hodnoty měřené hned po probuzení rano na lačno v normě nemám (5,5;5,6), tudíž si asi usuzuji, že to bohužel těhotenská cukrovka bude. Co mi ale není jasné, jak je možné, že hodnoty během dne po jídle mám naprosto v normě? Nebývají ani hraniční. A to jím naprosto normalne, aniž bych cokoli hlídala (chtěla jsem první týden měřit tak jak jsem normalne zvykla jist, nijak neomezovat) - jim klasické pečivo, občas dám nějaký zakusek, běžně máme na oběd různé omáčky atp. Někde jsem četla, ze hodnota na lačno muže být zvýšena kvůli delšímu hladovění - já v noci spím naprosto běžně 12 hodin, takže poslední jídlo je třeba 13-14hod před měřením, muže to mít vliv? Měla bych třeba ještě mezi 22-23 hod dat druhou večeři? Zkratka když mám cely den hodnoty v normě, tak ta motivace držet nějaký jídelníček je fakt mala a je to pro me hrozně náročné nedat si, co mám rada. Moc děkuji za odpovědi a přeji hezky den.
    věk: 23 let výška: 174 cm váha: 54 kg těhotenství: 20. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    měření glykémie na glukometru slouží pouze k orientačnímu měření. Neodhalí, jestli těhotenskou cukrovku máte nebo nemáte. K testování se provádí jednak vyšetření glykémie nalačno ze žíly a poté jak Vaše tělo zpracuje danou zátěž cukru (OGTT). 

    Ad vyšší glykémie nalačno - je způsobena inzulínovou rezistencí a je pro těhotenskou cukrovku typická. Některým ženám pomáhá zařazení 2. večeře, aby noční hladovění nebylo delší než 8-9hod. Pokud toto nepomůže, nasazujeme léky (metfotmin, příp. inzulín). Opakované vyšší glykémie nalačno jsou spojeny s vyššími riziky komplikací pro miminko (diabetická fetopatie s makrosomií apod). 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

