Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a těhotenství

339 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, prošla jsem testem na těhotenskou cukrovku. Na první pokus jsem měla lačnou hodnotu 5,4 a na pidruhé 5,01 a další hodnoty po vypití glukózy 8,05 po hodine a 7,9 po dvou hodinách. Tedy dle výsledků cukrovku nemám. Ale nedá mi to a občas se změřím. Například dnes jsem měla lačnou hodnotu 5,0 a hodinu po snídani, kdy jsem si dala i kousek sladkého perníku 4,9. Je lepší se namátkově hlídat? A při jakých hodnotách zpozornět?
    věk: 36 let výška: 172 cm váha: 77 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, v prvním trimestru jste měla screening na těhotenskou cukrovku negativní, měřit na glukometru se tedy nemusíte. Další část screeningu Vás čeká mezi 24.-28. týdnem těhotenství, budete odeslána na OGTT. Hodnoty glykémie by měly být nalačno do 5,3 mmol/l a 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l. 

    S pozdravem  

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Krásný den,obracím se na Vás s dotazem,zda může být těhotenská cukrovka nebo zvýšený cukr v těhotenství z důvodu hladovění. Jedná se o moje druhé těhotenství,jako v prvním mi je dost zle,ranní nevolnosti mě nepustili ani po prvním trimestru. Momentálně jsem na konci 16tt a byla jsem poslána na kontrolní odběr cukru v krvi,protože první výsledky byly vysoké. Měla jsem cukr 5,7 . Nebudu lhát,nejedla jsem,nepila,bylo mi pořád zle a moje dr si myslí,že to bylo asi tím,tak mě poslala i tak na kontrolní odběr a výsledky stále zvýšené. Měla jsem 5,3 a jsem poslána na diabetologii. Abych řekla pravdu..moc nejím. Ať se snažím jak chci,tak i přes násilí do sebe nedostanu maso,uzeniny, salámy, polévky. Sním to,ale pak to buď letí ven nebo mi je zle a trávím u záchoda půlku dne,protože se mi strašně zvedá žaludek + mi k tomu začaly dost vadit mléčné výrobky. Před prvním těhotenstvím jsem s tím měla problém,ale pak vymizel a teď se opět vrátil. Po konzumaci nějaké mléčné potraviny mám silné křeče v břiše a není to nic příjemného. Takže moje strava během dne je dost chudá a to se snažím,ale buď mi to tělo nepřijme ( mléčné výrobky) a nebo to nechce jako napr.maso apod. Chci se zeptat,zda tohle vše může mít vliv na cukr. Od prvního odběru jsem téměř vyřadila sladké. Sladké limonády nepiju,protože mi to ani nechutná a piju jen čistou vodu. Až půjdu na diabetologii,vše jim o mých problémech řeknu,jen mám strach,když mi nasadí dietu,co budu jíst :D. Vadí mi k vajíčka,ta sem nejedla nějak vůbec a navíc mi také nedělají dobře,takže se toho dost bojím. Jen pro upřesnění moje váha před těhotenstvím byla 44kg a momentálně je 46,5kg. Váhu mám úplně stejnou jako v prvním těhotenství i se stejnou rychlostí přibírání. Mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. S pozdravem Lucie J.
    věk: 24 let výška: 158 cm váha: 50 kg těhotenství: 16. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    hodnota cukru v krvi (glykémie) může být ovlivněna řadou vlivů (jídlo, stres, nevyspání, pohyb...atd), ale u zdravé ženy by přesto všechno měla být glykémie v normě (nalačno do 5,1 mmol/l). Pokud není, měla byste být sledována na diabetologii. 

    Ohledně diety - diabetická dieta v těhotenství je založena na vynechání rychlých sacharidů (tedy všeho sladkého a potravin, které obsahují cukr jako omáčky, uzeniny apod), pomalé sacharidy můžete do 200g sach/den rozloženo na cca 5-6 porcí. Dietní doporučení najdete na Dietní doporučení | cukrovka. Pokud nyní máte těhotenské nevolnosti, jezte častěji, malé porce, to na co máte chuť, jen se vyhýbejte sladkému. 

    Nesnášenlivost mléčných výrobků - může se jednat o intoleranci laktózy nebo bílkoviny kravského mléka. Zkuste mléčné výrobky na nějaký čas vynechat a domluvte se svým praktickým lékařem na dalším vyšetření.

    S pozdravem  

    Poznámka redakce: posílám Vám zajímavý odkaz na poradnu, kde se probírá intolerance laktózy https://www.drmax.cz/zeptejte-se-lekarnika/co-delat-kdyz-mam-intoleranci-laktozy

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již jsem sem pokládala dotaz minulý týden, ale jeho hlavní část nebyla zodpovězena, proto prosím o doplnění, moc děkuji. Téměř od začátku těhotenství beru 1x denně po večeři lék Stadamet 850, ale mám trochu pochyby, zda-li skutečně těhotenskou cukrovku mám. Nebylo mi umožněno zkusit to jen s dietou, těhotenská cukrovka mi byla stanovena na základě dvou velmi mírně zvýšených lačných odběrů, léky jsem dostala "pro jistotu", i kvůli tomu, že mám nadváhu. Proto mě zajímá, jak teoreticky ovlivňuje lék Stadamet 850 užívaný 1x denně dítě, pokud by byl matkou užíván i tehdy, když by neměla těhotenskou cukrovku? Prosím o zodpovězení dotazu nejlépe panem profesorem Saudkem, jeho odpovědi na dotazy jsou pro mne nejvíce pochopitelné. Předem mockrát děkuji za vstřícnost. Lucie
    věk: 33 let výška: 175 cm váha: 95 kg těhotenství: 27. týden

    Odpověď

    Milá Lucie, metformin je nejdéle používaný lék na diabetes 2. typu. Za 60 let používání se nahromadil dostatek důkazů o tom, že je to lék účinný a bezpečný. Navíc se objevují nové zprávy, že má obecně také protizánětlivý efekt, snižuje mírně chuť k jídlu, zpomaluje rozvoj aterosklerózy a snižuje riziko nádorových onemocnění.

    Má zřejmě více mechanismů působení, ale jeho antidiabetický efekt se odehrává hlavně v játrech, kde brzdí odbourávání zásobní látky glykogenu na krevní glukózu. Tento proces je u osob s diabetem 2. typu porušený, protože v játrech méně funguje inzulín, který má nadměrnou tvorbu glukózy na lačno brzdit.

    Metformin ale také snižuje glykémii působením ve střevě. Také lék podporuje ukládání nadbytečné glukózy do jaterních a svalového glykogenu. Obecně tedy metformin zlepšuje efekt inzulínu, který bývá narušen u většiny forem těhotenského diabetu.

    Ve velkých studiích se prokázalo, že i mírně zvýšená glykémie matky v průběhu těhotenství mírně zvyšuje riziko malformací u dítěte a také může zhoršovat průběh porodu, kdy dítě nahrazuje za matku produkci inzulínu a po porodu může mít produkci inzulínu zvýšenou. Plod také bývá větší. Z tohoto důvodu byla nyní kritéria pro stanovení těhotenského diabetu zpřísněna. Nabádá to matky dávat pozor na přírůstek hmotnosti a na dietu během těhotenství. Pokud toho nejsou schopny, používá se k poklesu glykémie dobře vyzkoušený metformin. Výhodou metformin je také to, že nepůsobí hypoglykémie. U matek bez diabetu by tedy zřejmě neměl žádný zjevný účinek, jen by snad mohl přispívat k omezení váhového přírůstku.

    Neodvažuju se mluvit za specialisty, kteří se zabývají léčbou těhotenského diabetu. Pokud ale máte glykémie prakticky v normě (na lačno do 5,1 mmol/l pro těhotné), tak byste lék zřejmě nepotřebovala. Jinak bych se řídil doporučením vaší paní doktorky a nijak se metforminu neobával.

    Mate ale také možnost zkusit to zvládnout dietou, nicméně asi to příliš nejde... Máte 95 kg a hrozí, že to půjde ještě více nahoru.

    Nevím, jaké máte glykémie, ale užívat metformin není žádná vaše povinnost. Záleží pochopitelně na vašem rozhodnutí, ale měla byste se snažit dělat to nejlepší pro své dítě. Metformin neuškodí. Pokud přesto máte obavy, zkuste trochu zhubnout a dále potom už nepřibírat, nebo jen tolik, kolik navíc představuje vaše dítě a plodová voda.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, téměř od začátku těhotenství užívám 1x denně lék Stadamet 850. Těhotenská cukrovka mi byla diagnostikována hned v počátku těhotenství na základě mírně zvýšených dvou lačných hodnot. Jelikož mám nadváhu, lékařka mi téměř ihned napsala lék Stadamet, prý "pro jistotu". Ani jsem neměla možnost být pouze na dietě. Již nikdy jsem při domácím měření zvýšené hodnoty neměla, proto mě zajímá, co by se teoreticky stalo, kdyby lék Stadamet užívala v těhotenství žena, která nemá těhotenskou cukrovku? Často čtu, kolik mají léky s obsahem metforminu benefitů pro matku, ale jak je to s dítětem, když lék prostupuje placentou? Existují nějaké studie zaměřené na vliv metforminu na dítě v dlouhodobějším horizontu? Že je stav dítěte hned po porodu v pořádku jsem našla několikrát, ale dlouhodobé hledisko není zkoumáno nikde. Předem děkuji za zodpovězení.
    věk: 33 let výška: 175 cm váha: 95 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    lék metformin je považován za bezpečný v těhotenství. Dosavadní studie neprokázaly negativní vliv na plod ani matku, naopak ve srovnání s inzulínem prokázaly řadu benefitů. Těch studií vlivu metforminu na zdraví dítěte v dlouhodobějším horizontu není takové množství (sledování je obtížené), ale dosavadní studie neprokázaly nic negativního. Děti, jejichž matky v těhotenství užívaly metformin, jsou stejně velké, mají stejnou váhu i stejné školní dovednosti. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem ve 31. tt a byla mi diagnostikována tehotenska cukrovka. Držím dietu, hodnoty 1 hodinu po jídle mám v pořádku, hodnoty lačné glykemie mam v rozmezí 4,9 - 5,3. Jednou jsem měla 5,4 díky stravovaci chybě. doktorka by mi chtěla nasadit inzulin. Chci se zeptat, zda je to nutné, když hodnoty nejsou mimo normu.
    věk: 41 let výška: 174 cm váha: 98 kg těhotenství: 31. týden

    Odpověď

    Dobrý den, farmakoterapii (metformin nebo inzulín) zahajujeme pokud jsou glykémie opakovaně vyšší a po vyloučení dietních chyb. Určitě ne, pokud je jedna hodnota glykémie vyšší. Doporučuji, abyste se nyní měřila denně. Tak se nejlépe zhodnotí, jestli vyšší glykémie byla jen ojedinělá. S pozdravem    

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Byla mi stanovena těhotenská cukrovka. Prostředí hodnota o 0,7 vyšší. Dodržuji tedy nějakou dietu. Ale občas ta chuť na sladké je. Je možné si dát třeba oplatek nebo něco sladkého když mi to prochází v měření? Nebo i ta trocha sladkého občas, uškodí miminku? Jsem ve 32tt a miminko je zatím váhově jak má být.
    věk: 29 let výška: 178 cm váha: 73 kg těhotenství: 32. týden

    Odpověď

    Dobrý den, sladké byste během těhotenství neměla jíst. Jedna zvýšená glykémie miminku neublíží, ale pokud budete mít glykémie opakovaně vyšší, to už by vliv na miminko mít mohlo. A i když máte po sladkém glykémie v normě, nemusí to být vždy v pořádku. Glykémie měříte vždy 1 hodinu po jídle, kdy by měla být hodnota po jídle nejvyšší, ale po různých jídlech může glykémie stoupat různě rychle. Takže vrchol může být klidně za 45 min nebo až 70 min. Pokud máte chuť na sladké, zkuste ovoce, nesladkou palačinku s tvarohem, ovocem, neslazený jablkový závin, kostička více než 75% čokolády. Musíte ale vždy započítat sacharidy a jídle si vzít místo svačiny, večeře apod. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den , Chci se zeptat mám tehotenskou cukrovku a dali mi inzulin 6j kvůli lačné 1x denně teď jsem si ho dva dny píchala ráno , mohu to změnit a pichat si ho spíše v těch 22:00 ? Nebo musím pořad ráno ? Děkuji

    Odpověď

    Dobrý den, 

    pokud jste dostala bazální (noční) inzulín kvůli vyšší glykémii, je lepší si aplikovat inzulín večer před spaním.  

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. V 5 tt mi byla odebrána krev na lačno u moji gynekoložky. Až nyní ve 29 tt jsem se na hodnotu podívala a byla 5,3 mmol/l. Nikdo mě na diabetologii neposlal, ani jsem nebyla na odběrech podruhé. Ve 26 tt jsem absolvovala test na OGTT. Lačná hodnota byla 4,7, po 60 min 7,4 a po 120 min 6,5. Mám strach, že vzhledem k vyšší hodnotě 5,3 na úplném začátku těhotenství jsem mohla miminku nějak ublížit. Sladké jím celé těhotenství podle chuti. Nijak to nepřeháním, ale občas si dám sušenku, džus atd. Pouze den před testem na OGTT ve 26 tt jsem na doporučení gynekoložky nejedla žádné sladkosti, ale k snídani jsem měla ovesnou kaši, k obědu rýži s masem, k večeři už jen trochu večerního pečiva, sýr a zeleninu. Normálně jím více jídla, ale den před testem jsem byla nervózní a musela se do jídla vyloženě nutit. Doba lačnění před testem byla cca 11 hodin. Jsem po porodu mrtvého plodu ve 38tt v minulém těhotenství, od začátku současného těhotenství si píchám Clexan 0,4, od 25 tt užívám progesteron na noc vaginálně. V minulém těhotenství jsem cukrovku neměla. Myslíte, ze bych měla test na OGTT raději absolvovat znovu kvůli té první hodnotě ze začátku těhotenství, která nebyla nijak řešena? Nebo kvůli tomu, že jsem den před testem na OGTT jedla méně, než obvykle? Byl to opravdu jen jeden den, předtím jsem se nijak neomezovala a jedla s chutí včetně trochy sladkostí. Moc děkuji.
    věk: 30 let výška: 172 cm váha: 86 kg těhotenství: 29. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    OGTT máte zcela v pořádku, screening je tedy negativní. Není nutné test znovu opakovat. Vyšší glykémie v I. trimestru měla sice být zopakována. Je však pravděpodobné, že kontrolní náběr by byl také v pořádku. To, že jste den před testem jedla o trochu méně, výsledky neovlivní.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, nikde na internetu nemohu dohledat, kam až se může vyšplhat hladina cukru hodinu po sladkém jídle u zdravého člověka. Vím, že se všeobecně uvádí hodnota 7,8, do které nemám problém se vejít např. po normálním obědě. Co když ale, jako člověk bez diabetu, sním v extrémním případě třeba tabulku čokolády? Je normální, že glykémie za hodinu vyletí ke 14. A po velké porci těstovin téměř ke 12? (měřeno doma na glukometru) Nebo by absolutně zdravé tělo mělo vždy udržet hladinu do zmiňované hodnoty 7,8? Ptám se proto, že jsem nyní v 17. týdnu těhotenství. Při prvním odběru krve mi vyšla lačná glykémie 5,5, později při opakovaném odběru 5,0 - den předem jsem si však dávala velký pozor na to, co jím. Nedalo mi to spát a tak jsem si zakoupila glukometr, který mi často ukazuje ranní glykémie 5,0 - 5,3, po jídle poté v normě, v případě ne úplně dietního jídla se většinou vejdu do 10 - ne, tabulku čokolády bych nesnědla, ale sladké mám ráda. Mohou tyto hodnoty naměřené na glukometru v mé fázi těhotenství nepříznivě ovlivnit plod? Samozřejmě zvažuji předčasné provedení OGTT testu, ale uklidňuji se tím, že je normální, že i zdraví lidé mají sem tam hodnoty vysoké. Předem děkuji za odpověď, která mi jistě pomůže se správně rozhodnout. S pozdravem, Nikola
    výška: 170 cm váha: 62 kg těhotenství: 17. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    glykémie nalačno by měly být do 5,3 mmol/l, 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l.  Pokud máte glykémie takto vysoké, určitě byste měla co nejdříve kontaktovat diabetologii a začít dodržovat diabetickou dietu v těhotenství.

    Doporučení redakce: podrobněji se diagnostice cukrovky v těhotenství věnujeme zde: https://www.cukrovka.cz/diagnostika-2

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při těhotenství jsem měla diagnostikovanou těhotenskou cukrovku. Diabetoložka doporučila zopakovat OGTT 6-12 mes po porodu. Dnes jsem byla u praktické lékařky a ta mě poslala pouze na odběry krve. OGTT prý pokud bude cukr z krve špatný. Mám na OGTT trvat, nebo po porodu není potřeba ho opakovat? Děkuji.

    Odpověď

    Dobrý den, 

    cca 6 měsíců po porodu byste měla absolvovat kontrolní OGTT.  Toto vyšetření je přesnější, než pouze vyšetření glykémie z krve. Pokud bude vše v pořádku, tak pak stačí již kontroly  glykémie + glykovaného hemoglobinu ze žíly. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

