Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a těhotenství

232 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý deň prajem, pred 5 rokmi mi bol zistený počas 20. týždňa tehotenstva gestačný diabetes, celé tehotenstvo som zvládla veľmi prísnou dietou bez potreby inzulínu.. Po pôrode som bola prekvalifikovaná na 2.diabetes, žiaľ hodnoty sa mi z roka na rok postupne zvyšujú, tým pádom aj lieky pribúdajú a naposledy glykovaný hemoglobín 8,2%. Liečba momentálne je užívanie diaprel 120 mg a siofor 1000mg. Je potrebné tieto lieky vysadiť ak plánujem znova otehotnieťa prejsť predtým na inzulín? ďakujem za pomoc. Podotázka nemôže sa u mňa vzhľadom na vek a váhu jednať a typ LADA, a z tohto dôvodu medikamentózna liečba nie je postačujúca?
    věk: 38 let výška: 163 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    před těhotenstvím by měly být vysazeny všechny léky na cukrovku mimo metformin (siofor). Pokud nebude Siofor stačit, musí se přidat inzulín. U žen s DM 2. typu je velmi důležitá životospráva (dieta a pohyb).  Diagnózu diabetu typu LADA lze zjistit stanovením protilátek proti inzulínu. Domluvte se se svým diabetologem. S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, chtela bych se zeptat, zda by se stale dalo akceptovat prodelami oGTT zatezoveho testu na cukrovku v tehotenstvi v 29+0? Z duvodu meho pobytu v zahranici a jistych komplikaci v dostatecne brzkem navratu. Dekuji moc za odpoved. S pozdravem Petra
    těhotenství: 23. týden

    Odpověď

    Dobrý den, OGTT by mělo být ideálně provedeno mezi 24-28 tt. Pokud to není možné, tak co nejdříve 🙂. 29 tt je ok. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímá mě pár věcí ohledně těhotenské cukrovky. Na internetu je psáno, že těh. cukrovka vzniká u žen, které mají v rodině někoho s cukrovkou 2. typu, ale u nás nikdo 2. typ neměl (matka porodila mě i sourozence s váhou cca 2,5kg). Jen děda (otec otce) měl cukrovku 1. typu. Je možné, že 1. typ má taky předpoklady pro vznik těh. cukrovky nebo se mi rozjela přímo 1. typu? Mám 1. těhotenství, věk 30, jsem štíhlá. Při ogtt v 27tt mi vyšly hodnoty po roztoku nad hranici. Teď jsem v 33tt a hodnoty na dietě mám - lačnou vždy v pořádku, po jídlech často zvýšenou. Na internetu se píše, že nejvíce těh. hormonů působí v noci a ráno - jak to že tedy nemám vyšší lačnou, když to je v těle nejvíce hormonů? Mívám zvýšené jen po jídlech, ale to už přece hormony tolik nepůsobí. Jak to? Znamená to, že můžu mít netěhotenskou cukrovku? Z hlediska prediabetu - vzniká častěji u žen, které měly vyšší lačné hodnoty nebo vyšší po jídlech? Myslíte, že podle popisu se mě prediabetes týká?
    věk: 31 let výška: 163 cm váha: 65 kg těhotenství: 33. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    dědičnost (výskyt diabetu v rodině) je jeden z rizikových faktorů rozvoje těhotenské cukrovky. Znamená to, že pokud se u Vás v rodině cukrovka vyskytuje, máte větší riziko, že se těhotenská cukrovka u Vás může objevit, ale také nemusí. Těch vlivů je tam více - věk, pohyb, životospráva apod. 

    Pokud máte vyšší glykémie po jídle, mohou to být dietní chyby. Proberte konkrétní případy s Vaším lékařem. 

    Jestli se u Vás jedná "jen o těhotenskou cukrovku" nebo o prediabetes, ukáže až kontrolní test po porodu (oGTT za 3-6 měsíců).  A i když vyjde negativně, doporučujeme pravidelné sledování u praktického lékaře (1x za rok), protože až u 60 % žen s těhotenskou cukrovkou se do 10 let může cukrovka rozvinout. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na to,zda-li nemůže plodů ublížit opakování ogtt testu. První jsem absolvovala v 8tt, jelikož jsem měla těhotenskou cukrovku v prvním těhotenství a doma na glukometru jsem naměřila několikrát nad 5,3 nalačno. Ogtt vyšlo 4,8 9,8 a 4,9. Lékařka mi přesto stanovila, že mám v dietě pokračovat. S lacnými hodnotami se nyní v 22 tt držím na hranici a po jídle mám občas přes 7,8. Nyní chce lékařka provést další ogtt kvůli potvrzení diagnózy. Bude test průkazný, když jsem od 6tt na dietě? A vydrží plod takovou zátěž, když jsem od začátku těhotenství cukr neměla? Denní příjem sacharidů mám 150-200 g.
    věk: 34 let výška: 167 cm váha: 71 kg těhotenství: 22. týden

    Odpověď

    Dobrý den, test bude průkazný i pokud jste dosud držela dietu. Jednorázový přísun většího množství sacharidů miminku neublíží, jeho vývoj ovlivní, pokud by byla glykémie dlouhodobě zvýšená. Ohledně nutnosti provedení oGTT ve Vašem případě se poraďte na diabetologii, kam jste v předchozím těhotenství docházela. V některých případech nenutíme ženy znovu absolvovat oGTT a zařadíme je do sledování. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, dnes jsem si vyzvedla výsledky z gluko. testu a chtěla bych vědět zda jsou v pořádku nebo nikoli? Na gynekologii jdu až za další týden i s výsledky. Momentálně jsem v druhém těhotenství. Při prvním, jsem těhotenskou cukrovku neměla. Ani žádné jiné problémy. Žádné léky ani neberu. Děkuji za odpověď
    výška: 165 cm váha: 97 kg těhotenství: 25. týden

    Odpověď

    Dobrý den, výsledek Vašeho screeningu na těhotenskou cukrovku je pozitivní (hodnota 8,5 mmol/l ve 120. minutě oGTT). Váš gynekolog by Vás měl odeslat na diabetologii. Informace o těhotenské cukrovce najdete na www.cukrovka.cz/tehotenska-cukrovka.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, včera mi vyšel pozitivní OGGT, vyšla mi zvýšená pouze prostřední hodnota, a to ještě velmi lehce: na lačno 3,94, hodinu po vypití 10,2, dvě hodiny po vypití 6,3. Myslím, že to mohlo být způsobeno jen tím, že mi vypití roztoku trvalo o něco déle než ostatním a nejsem si jistá, zda před prvním odběrem uplynulo celých 60min. Půjdu ještě na odběr z prstu, může tento odběr cukrovku vyvrátit? V poradně už se tvářili, že je to hotová věc a nasadili mi dietu. Děkuji za odpověď.
    výška: 158 cm váha: 54 kg těhotenství: 26. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    Váš screeningový test na těhotenskou cukrovku byl pozitivní, výsledek již nelze zvrátit. Pouze pokud byste absolvovala nové OGTT. Odběry z prstu (na glukometru) slouží k domácímu měření glykémie, nelze je použít pro diagnostiku. 

    Moc zdravím 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem těhotná, manžel je diabetik, takže jsem na test cukrovky nešla a měřím se namátkově s ním doma. Jsem ve 27 tt a poprvé se mi stalo, že mi cukr neklesá, ale roste. Obvyklé hodnoty mívám nalačno 4,6 - 4,8, hodinu po jídle kolem 6,4, dvě hodiny už kolem 5. Dnes bylo 4,8; 5,0; 6,8 a po třech hodinách dokonce 7,7. Jsem v šoku, ale snědla jsem prasárnu. Jakousi rolku z listového těsta s džemem a pudinkem, plus maracujovy jogurt. Je to normální reakce na bílý cukr, nebo mám začít nějak jednat? Děkuji za odpověď
    věk: 36 let těhotenství: 27. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    screening těhotenské cukrovky byste měla podstoupit. Glukometr slouží k orientačnímu měření glykémie. Pouze správně provedený test v certifikované laboratoři ukáže, jestli těhotenskou cukrovku máte nebo ne.  Při měření na glukometru je normální hodnota glykémie nalačno do 5,3 mmol/l, 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l a 2 hodiny po jídle do 6,7 mmol/l. U zdravé ženy by nemělo dojít ke zvýšení glykémie po jídle, její metabolismus by měl zpracovat i velký příjem sacharidů. Vaše jídlo bylo opravdu hodně sacharidové, hodnoty po jídle máte hraniční, ale jestli těhotenskou cukrovku máte nebo ne, prokáže jen správně provedený screening.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám tehotenskou cukrovku. Zajíma mě zda se při kontrole na diabetologii jednou za měsíc kontroluje z krve dlouhý cukr? Případně co ještě se kontroluje z moči a krve? Lze ovlivnit výsledky dlouhého cukru např tyden před odběrem jídlem či dietou? Když mi pak sděluji výsledky znamená to tedy, že mám stav cukrovky dobrý či špatný za ten měsíc zpětně dlouhodobě není to výsledek za den předtím? Děkuji. Hana
    věk: 41 let výška: 159 cm váha: 50 kg těhotenství: 18. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    na kontrole těhotenské cukrovky (v naší ambulanci provádíme kontroly 1x za měsíc, podle potřeby častěji) se vždy kontrolují naměřené hodnoty z glukometru, jídelníček, hmotnost, hodnota krevního tlaku a 1x měsíčně provádíme odběry. Při těchto odběrech kontrolujeme hlavně glykovaný hemoglobin - ten nám ukazuje, jakou kompenzaci cukrovky měla pacientka přibližně za poslední měsíc. Je to dlouhodobý parametr, není ovlivnitelný ojedinělými dietními chybami ani pokud krátce před testem budete držet dietu. Moc zdravím  

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem poprvé těhotná, moje ošetřující lékařka se prve vyjádřila, že není třeba delat zátěžový oGTT test, já jsem byla překvapená, ale nic ksem nenamítala, později jsem si to ale rozmyslela a přeci jen o žádanku na test poprosila, dostala jsem ji tak ve 29.týdnu těhotenství. Z důvodu směsi pochyb, rozpaků a vlastní nedůslednosti mi dlouho trvalo zvolit způsob testu a objednat se, nakonec jsem test absolvovala "alternativním způsobem" - tj. dva dny po sobě odběr žilní krve nalačno s měřením glykovaného hemoglobinu, ale až ve 34.týdnu těhotenství. Hodnoty byly: první den: 4,64, druhý den 4,74. HbA1c byl 42. Zatím jsem nemluvila se svojí lékařkou, ale dočetla jsem se rozporuplné informace. Můžu se zeptat na váš názor a na doporučený další postup?
    věk: 34 let výška: 165 cm váha: 90 kg těhotenství: 34. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    screening těhotenské cukrovky by měly absolvovat všechny těhotné ženy, na test nechodí pouze ženy, které se s cukrovkou již léčily před otěhotněním !!!! Screening má 2. fáze - 1. vyšetření se provádí na začátku těhotenství, 2. test (OGTT) mezi 24.-28 týdnem těhotenství.  

    Zátěžový test neboli OGTT nelze adekvátně ničím nahradit, stanovení glykémie na lačno není pro diagnózu těhotenské cukrovky dostatečné a hodnota glykovaného hemoglobinu je v těhotenství nespolehlivá. Ve Vašem případě jste měla sice glykémii nalačno v normě, ale hodnota glyk. hemoglobinu byla vyšší. I přesto, že nebyl screening u Vás proveden podle správně, doporučila bych sledování v diabetologické poradně - dieta, pohyb a hlídat si glykémie na glukometru. 

    S pozdravem 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím Vás, když mi byla zjištěna těhotenská cukrovka a měřím se po jídle. Je dobré, začít se hned po jídle hýbat, abych i zvýšila šanci, že se glukóza sníží? Zkouším dietní režim, ale hodinu po snídani jsem měla glykemii hodně vysokou(spíše jsem odpočívala, nebylo mi moc dobře). Okamžitě jsem se pak začala hýbat, pak to kleslo. Jde mi jen o to, jestli mám zkusit vypozorovat, jak na které jídlo reaguji(v klidu) a podle toho i sestavit jídelníček (možná vynechat ráno mléko) a nebo nemám zkoušet typy jídla, ale automaticky hned po jídle začít s pohybem (běžným).Nechci hlavně ohrozit miminko. Děkuji
    věk: 34 let výška: 154 cm váha: 57 kg těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den,  

    pohyb pomáhá snížit hladinu glykémie. Po jídle se tedy hýbat můžete, ale s rozumem, aby Vám nebylo špatně 🙂. Aby Vám hodnoty cukru po jídle tolik nekolísaly, je nutné jíst pravidelně, menší porce, vynechat vše sladké a počítat sacharidy.  Vše o dietě při těhotenské cukrovce najdete na 

    Dieta | cukrovka

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

