Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

361 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, je vhodné při prediabetu (5,7 mmol/l nalačno) užívat lék na snížení cholesterolu Rosuvastatin Teva Pharma 20 mg, když jeden z nežádoucích účinků je cukrovka (pokud máte zvýšenou hladinu cukru nebo tuku v krvi, nadváhu nebo vysoký krevní tlak). Užívám ještě Betaloc ZOK 25 mg a Perinpa tablety 4 mg/1,25 mg. Děkuji za odpověď. Alice
    věk: 69 let výška: 164 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Vážená paní Alice, přeji dobrý den,

    máte pravdu, podávání rosuvastatinu mírně zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu. Bylo to zjištěno v jedné velké klinické studie, jejím cílem bylo dokázat, zda je terapie rosuvastatinem pro pacienty užitečná (konkrétně se jednalo o studii JUPITER). Toto zjištění vedlo k tomu, že se v příbalových informacích všech tzv. statinů objevila informace o možnosti vzniku diabetu 2. typu u pacientů léčených statiny (tedy i rosuvastatinem). Tato změna vyvolala pochopitelně rozsáhlou odbornou diskusi, zda tedy je podávání rosuvastatinu správná, když může vést ke vzniku cukrovky. Dnes se považuje za prokázané, že riziko vzniku cukrovky je malé a je vyšší pouze u pacientů, kteří mají již na začátku podávání rosuvastatinu zvýšenou glykémii, současně mají metabolický syndrom a významnou obezitu, to jsou ale pacienti, u který je i bez léčby rosuvastatinem zvýšené riziko vzniku diabetu. Je totiž nezbytné si uvědomit, že zmíněná studie JUPITER trvala 5 let, tedy velmi dlouhou dobu. Konkrétně bylo riziko vzniku diabetu zjištěno jako 1,09násobné (s rozpětím 1,02 až 1,17 u 95 % všech pacientů). Na druhou stranu podávání rosuvastatinu (ve studii JUPITER) bylo spojeno s výrazným poklesem výskytu infarktu myokardu, cévní mozkové příhody (téměř o polovinu), snížení výskytu nestabilní anginy pectoris a snížení úmrtnosti pacientů. Má se za to, že prospěch podávání rosuvastatinu významně převažuje nad rizikem vzniku diabetu 2. typu. Užívat rosuvastatin tedy lze doporučit, neznám Vaší výši hladin cholesterolu, ale domnívám se, že Vám lékař rosuvastatin indikoval tak, že vycházel z doporučených postupů a že splňujete kritéria pro zahájení takové terapie.

    Všechny další léky, které užíváte nemají s rosuvastatinem negativní lékové interakce, naopak mají ve svém komplexu příznivý dopad na Vaší dlouhodobou prognózu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Rada by som vedela, kde si môžem objednať (kúpiť) uvedený liek bez lekárskeho predpisu. Helena
    věk: 72 let výška: 168 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milá Heleno,

    lék Jardiance má svoje pravidla pro předepisování. Lékař oprávněný předepisovat tento lék (diabetolog, endokrinolog nebo internista) může usoudit, že pacient tento lék potřebuje a je pro něho vhodný. Potom může lék pacientovi předepsat.

    Jsou stanovena rovněž pravidla pro to, aby byl tento lék hrazen zdravotními pojišťovnami. Pokud pacient tato pravidla splňuje, pacient nic nebo téměř nic nedoplácí a lék dostane. Pokud tato kritéria nesplňuje, ale lékař si myslí, že je pro něho tento lék přesto vhodný, může lékař lék Jardiance předepsat s tím, že pacient si lék zaplatí.

    Není tedy možné, aby pacient sám chtěl získat tento lék s tím, že si jej sám zaplatí a použije podle svého.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na zkušenosti s projevy vedlejších účinků léku Ozempic. Mám diabetes II. typu zjištěný v lednu 2021, užívám tablety Siofor 500 2 x denně od začátku léčby, injekčně Ozempic 0,5 1 x týdně od března 2021 (na začátku léčby první 4 týdny Ozempic 0,25), kromě toho Letrox 75 1 x denně na štítnou žlázu. Inzulin Lantus mi byl postupně již vysazen. Od zimy se mi podařilo zhubnout 27 kg, držím redukční dietu do 150 g sacharidů na den, mám více pohybu, glykovaný hemoglobin poklesl za 9 měsíců ze 120 na 42,5, glykémie poklesla z 33 při zjištění cukrovky na 4,8 - max. 6 v současné době. mám více pohybu. Od září se mi však do 24 hod. po aplikaci Ozempicu začaly objevovat úporné průjmy, zvracení a hypoglykémie s poklesem pod hodnotu 4 (pocení, bledost, bušení srdce, třes, pocit na omdlení), po podání cukru 4,5 - 5.Potom se vše vrátí do normálního stavu, dokud si nepíchnu další dávku. Prvních několik měsíců jsem měla pouze silné žaludeční nevolnosti a průjmy, v diabetologické ordinaci jsem byla informována, že to k léčbě Ozempicem patří, takže jsem si na to nějak "zvykla". Po vyskytnutí hypoglykémií mi byl na 14 dnů Ozempic i Siofor vysazen, od poloviny října se mám vrátit k léčbě oběma přípravky a zkusit Ozempic v dávce 0,25. Obávám se ho však znovu užít, aby se nevyskytly opakující se hypoglykémie a silné žaludeční problémy. Je možné, že by kombinace dávky Ozempicu se Sioforem byla při zlepšení cukrovky, dodržování diety a redukci váhy příliš vysoká, stačilo by pouze užívání tablet a dodržování diety a zkusit dále snižovat hmotnost bez léčby Ozempicem? Mohou se silnější vedlejší účinky léčby objevit při poklesu hmotnosti, záleží i na výši dávky Ozempicu? Skladbu stravy jsem neměnila. Velmi děkuji za radu. Alena
    věk: 48 let výška: 170 cm váha: 111 kg

    Odpověď

    Milá Aleno, váš případ je dost netypický a odpovědět není pro mě snadné.

    Ozempic je osvědčený lék pro léčbu diabetu 2. typu, a to zejména u obézních lidí. Jeho podávání zpravidla vede ke zlepšení vyrovnání diabetu, což se může projevit poklesem hladiny glykovaného hemoglobinu asi o 10 až 20 mmol/mol. Také většinou klesne hmotnost,  zejména v prvním půl roce podávání. Zhubnutí bývá významné, ale zpravidla nikoliv dramatické, tedy v rozsahu 5, výjimečně 10 kg během jednoho roku. Ozempic také zpravidla nepůsobí hypoglykémie, pokud se nepoužívá současně s inzulínem nebo s léky, které stimulují inzulínovou sekreci (což Siofor není). Udává se, že z důvodů nežádoucích účinků (nejčastěji nevolnost a průjem) léčbu ukončuje asi 8 % pacientů.

    Ve vašem případě došlo k velmi výraznému zlepšení diabetu a také jste velmi rychle ztratila řadu kilogramů. Je pravděpodobné, že tento efekt nelze připisovat jenom samotnému Ozempicu, ale také vaší velmi intenzivní snaze. V té byste rozhodně měla pokračovat.

    Nyní se váš diabetes natolik zlepšil, že by bylo klidně možné léčbu Ozempicem přerušit a snažit se udržet hmotnost (nebo dále zhubnout) při používání jen Sioforu, nebo ještě nějakého dalšího léku k němu. Teprve pokud byste začala opět nabírat váhu a diabetes by se zhoršil, mohl by být Ozempic nasazen znovu ve snížené dávce. Možné by bylo také zkusit jiný lék s podobným účinkem, např. lék Victoza. Ten se ale musí píchat 1x denně. Opakovaně jsem se ale již setkal s pacienty, kterým léky stejného typu, jako je Ozempic, působily dosti závažné obtíže. Když jsem jim ale navrhnul, aby léčbu přerušili, přáli si raději pokračovat, protože by jinak znovu ztloustli.

    Takže rozhodnutí bude určitě také na vás.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jsou při cukrovce II vhodné léky Prestarium Neo a Betaloc ZOK na tlak a na cholesterol ROSUCARD?

    Odpověď

    Vážený pane Borisi, přeji dobrý den,

    léky Prestarium NEO a Rosucard patří bezesporu k lékům, které jsou u pacientů s diabetem vysoce účinné a pacientům přináší nejen snížení krevního tlaku, respektive cholesterolu či triglyceridů, ale také řadu dalších pozitivních přínosů, které lze stručně shrnout tak, že snižují riziko vzniku různých komplikací souvisejících s diabetem. Vedou ke zlepšení nebo zachování funkce ledvin, snížení rizika infarktu myokardu a cévní mozkové příhody. Lék Betaloc ZOK má široké klinické využití při terapii kardiovaskulárních onemocnění, a lze jej proto úspěšně kombinovat právě s lékem Prestarium NEO. Všechny tři uvedené léky vedou u pacientů ke snížení nemocnosti, včetně nutnosti hospitalizace a snižují také úmrtnost na kardiovaskulární nebo cerebrovaskulární onemocnění. Předpokládám, že současně užíváte léky na cukrovku, protože uvedené tři léky hladinu krevního cukru neovlivňují.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, užívám dlouhodobě 3 tbl. Glukophage XR 1000 a 32 jednotek Xulthopy, avšak ranní glykémie je stále vysoká 8,3 a pak před obědem 5,4, navíc mám vysoké hodnoty jaterních testů, nemůže to být vysokou dávkou léků a inzulinu (beru vždy večer před spaním). Děkuji Zdenka
    věk: 62 let výška: 171 cm váha: 105 kg

    Odpověď

    Milá Zdeňko,

    Vyrovnání vašeho diabetu není nijak „tragické“, i když zlepšení by bylo určité vítáno. Máte výraznou nadváhu, a proto bych vám zejména doporučoval snížit celkový kalorický příjem a jíst méně sacharidů, zejména večer. To by určitě pomohlo.

    Dávku Glucophage máte již maximální, i když myslím, že bezpečnou. Nevím jenom, jak mnoho máte zvýšené jaterní testy. Je dost možné, že máte ztučnění jater, a to je za to zvýšení zodpovědné. To se ale mohu jenom domnívat, váš zdravotní stav neznám.

    Glucophage by neměl působit „jaterní“ obtíže, ale jeho dávka se při jaterních nemocech většinou snižuje. To ale musí posoudit váš ošetřující lékař, já na dálku nemohu.

    Inzulín (ani další látka liraglutid, která je obsažena v přípravku Xultophy), zpravidla zvýšení jaterních testů nepůsobí, ale spíše pomáhají. Ke zlepšení diabetu by jistě pomohla přísnější dieta, ale pokud se vám to nepodaří, mohla by se celková dávka Xultophy případně ještě trochu zvýšit, abyste měla lepší ty ranní glykémie.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den beru tyto dva leky spolu s prasky na tlak vysoky, pak beru orkal neo, stacyl, rano a vecer jenom atoris, protoze mam dia2 tak mi pani doktorka chce dat inzulin, poslednich asi tyden mam az 23 cukr, docela se bojim protoze mi i boli hlava u toho je inzulin nutny kdyz jsem normalne mela cukr tak 6,7 az 9 dekuji Jana tachov
    věk: 65 let výška: 152 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milá Jano, nejdříve dovolte, abych jako většinou upozornil, že bez doplňujících otázek mohu takto na dálku odpovědět jen orientačně:

    Glykémie máte velmi vysoké a je nutné s tím něco zásadního udělat.

    Protože máte nadváhu, tak mě napadá, že pokud byste "do toho šlápla" a nasadila opravdickou dietu, mohlo by se to ještě upravit při stávající léčbě. 

    Jenomže jak znám život, vy do toho jen "zlehka našlápnete", a to stačit nebude. Asi se tedy tomu inzulínu nevyhnete. Rozhodně se toho ale nebojte. Z inzulínu hlava nebolí, spíš se pak všechno zlepší. Jenom se musíte naučit si ho správně dávkovat. Možná, pokud byste "alespoň s tou dietou našlápla", by stačila zatím jedna dávka, např. večer. Ostatní léky by zůstaly. 

    Jenom to nenechávejte být.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Prosím mohu bez obav brát tyto léky? Loriska H, orcal,vasocardin, inhalátor Alvesco, vitamíny Centrum a nyní nově Synjardy. Mnohokrát děkuji. Kateřina
    věk: 70 let výška: 158 cm váha: 68 kg

    Odpověď

    Vážená paní Kateřino, přeji dobrý den,

    léky, které užíváte spolu vzájemně interagují. Tyto interakce však mají veskrze pozitivní efekt, který je pro Vás užitečný. Lék Synjardy, který je primárně určen k léčbě diabetu, totiž současně zvyšuje antihypertenzivní účinek léků Lorista H a Vasocardin. Vedle toho má tento lék řadu dalších pozitivních účinků, např. na snížení tělesné hmotnosti. Jediné, na co si musíte dávat pozor, je zachovávání náležitého pitného režimu. Zejména při teplém počasí mějte prosím na paměti, že musíte více pít, protože léky Synjardy a Lorista H mohou vést k většímu vylučování vody ledvinami, což by mohlo způsobit dehydrataci.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můj otec má naordinováno brát inzulín ve 22:00 každý den, což znamená třeba 4 hodiny po posledním jídle. Je to běžné?
    věk: 71 let výška: 169 cm váha: 55 kg

    Odpověď

    Dlouhodobě působící inzulín podáváme podle toho o jaký konkrétní typ inzulínu se jedná.

    Pokud máte inzulín typu Levemir nebo Lantus podávají se obvykle mezi  21.-23. hodinou, tedy klidně 3-4 hodiny po jídle. To nevadí, po tomto inzulínu již není nutné jíst. Je možné je ale aplikovat i ráno (obvykle po dohodě s lékařem). Novější typy dlouhodobě působících inzulínů (např. Toujeo, Tresiba) lze podávat s větším časovým rozptylem např. mezi 18-23 hodinou rovněž bez vazby na jídlo (je tedy jedno, kdy večeříte, 2. večeře není nutná)

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám zvýšený cukr, stařeckou cukrovku, jaký lék bez vedlejších účinku brát. Vladimír
    věk: 74 let výška: 168 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Milý Vladimíre,

    diabetes se léčí podle toho, k jak závažné poruše metabolismu vede. Z vašich velmi stručných dat nemohu nic usuzovat. Vidím pouze, že je vám 74 let a že nejste obézní.

    Pokud by se jednalo o vážnější poruchu a glykémie na lačno by byly vždy nad 7 a po jídle třeba i nad 15 mmol/l, tak bych vám asi nejspíš doporučoval malou dávku dlouze působícího inzulínu. Pokud by byly glykémie ještě vyšší, léčba inzulínem by byla rozhodně alespoň na nějakou dobu vhodná.

    Jinak je ale možné volit z poměrně široké řady léků v podobě tablet. Není tolik rozhodující váš věk, ale zdravotní stav. Většinu léků na diabetes mohou užívat i osoby vysokého věku. Omezení se uplatňují, pokud např. mají závažnější poruchu funkce ledvin, jater či srdce. O tom já ale ve vašem případě nemohu vědět.

    Pokud jste jinak celkově zdráv vaše porucha není příliš závažná, doporučuji vám:

    * Dodržovat přiměřenou vyrovnanou dietu, abyste ani nehubnul ani nepřibíral, s obsahem sacharidů asi 150 g denně

    * Přiměřený pravidelný tělesný pohyb

    * Lék metformin v dávce nejprve asi 2x 500 mg

    * Podle efektu by mohl být přidán další lék do kombinace, např. gliptin nebo gliflozin

    * U starších osob je nutné brát také v úvahu možnost hypoglykémie při příliš intenzivní léčbě. U některých osob by proto nebylo vhodné podávat deriváty sulfonylmočoviny, které stimulují sekreci inzulínu a pokud pacient např. vynechá jídlo, mohlo by případně k hypoglykémii dojít. Podobně je tomu s inzulínem, ten je však někdy nezbytný.

    Charakteristiku hlavních skupin léků na léčbu diabetu naleznete i na našem webu. O dalším postupu se musíte ale domluvit s vaším lékařem. Možností je hodně a jedná se o léky bezpečné, pokud se podávají správně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu. Je mi 26 let mám od 18 let diab. 1 typu. a asi přes měsíc používám Fiasp inz. Měl jsem často hypo, ale po upravě nočního inz. bylo vše celkem v pořádku, ale nyní mám asi 4 dny problém, že si musím aplikovat víc jednotek inz denního, jelikož mám vyšší gl.i na lačno ... třeba 9 ... pak mám gl. po jídle v normě tak 5-6 po dobu 2h až 3h... a z ničeho nic hladina vystoupá i na 13-15 a to bez jídla. Jsem trochu nachlazený a měl jsem výron kotníku, ale nic hrozného. Příklad - tak jsem dnes třeba spal déle po tom co jsem si na 9 píchl 5 a snedl 40j a měl jsem 5.gl .. pak jsem vstal a a šel jen ven a zpět a z ničeho nic bez jídla jsem měl 9 a pak 10 a šlo to výš ... Nevím kde je opět problém? Nočního aplikuji 10j..a je to i v noci vyšší - musím si připchovat jednotky denního abych neměl moc vysoké .. a přes den jsem si jindy dával 3j .. Čím to prosím může být? Standa
    věk: 26 let výška: 175 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Milý Stando,

    Nevím, jestli vás tím uklidním, když vám řeknu, že takové problémy občas nastávají u řady pacientů a může to mít více příčin. Dobrou pomůckou pro řešení problémů je časté měření glykémií, v dnešní době u vašeho typu diabetu používání kontinuálních senzorů. Vhodná může být také inzulínová pumpa, která dovolí častější úpravy dávek a změny základní rychlosti bazální infúze inzulínu.

    Mezi příčiny toho, že se diabetes chová „jinak než obvykle“ patří běžná onemocnění, kdy se působení inzulínu může snížit a je nutné podávat vyšší dávky. Může to být také malá tělesná aktivita, třeba v důsledku toho výronu na noze.

    U vás trvá diabetes poměrně krátce a používáte poměrně malé dávky inzulínu. To ve mně vyvolává domněnku, že ještě máte zachovalou určitou vlastní sekreci inzulínu, která může být pro vylaďování glykémií velmi důležitá. Bohužel ale v průběhu diabetu 1. typu inzulínová sekrece postupně zaniká a většina pacientů ji má po několika letech nulovou nebo jen stopovou. Je tedy také možné, že ta vaše zbytková sekrece přestává působit, a to se projevuje zhoršením vyrovnání vašeho diabetu a kolísáním.

    Dávkování inzulínu je velmi individuální, ale přece jen dávka dlouhého inzulínu na noc pouze 10 jednotek je pro většinu pacientů velmi malá. Pravděpodobně by bylo vhodné zvýšení dávky, postupně třeba na alespoň 16 ale možná i více jednotek. Pokud používáte inzulín Lantus, tak dost možná také na vás nepůsobí dostatečně dlouho a bylo by vhodné jej používat 2x denně. Delší působení mají Toujeo nebo Tresiba (ta působí velmi dlouho a nemá v podstatě žádné maximum působení).

    Mezi další, i když méně časté příčiny rozkolísání diabetu patří „prošlý inzulín“, což by se ale stát nemělo. Nebo také nesprávné podávání, např. na špatná místa, nedostatečně hluboko apod. To je ale spíš málo pravděpodobné.

    Dávkování inzulínu a způsob jeho podávání byste měl probrat se svým diabetologem, protože radit na dálku je nesprávné. Zatím vám doporučuji mírné zvýšení dávek a časté měření glykémií. Naštěstí nemáte žádné kritické hodnoty, tak věřím, se se vám podaří toto zhoršené období překonat a získat zkušenosti.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

