Poradna

Cukrovka a léky

207 dotazů

  • Dotaz

    Během noci mi stoupne cukr z 8 třeba na15 bez jídla večer píchnu 20 a nočního 40 jednotek ptel
    věk: 62 let výška: 185 cm váha: 115 kg

    Odpověď

    Vážený pane, nevím přesně, jaký máte typ diabetu, ale typuji si na typ 2, protože máte takovou nadváhu. Nevím také, zda si dáváte inzulín vícekrát denně, asi ano. Máte dávku dlouze působícího inzulínu poměrně vysokou, a proto bych se zpočátku snažil dávku zatím nezvyšovat. Měl byste zejména snížit příjem sacharidů k večeři a potom už nic pokud možno nejíst, případně jít ještě večer na procházku (v dnešní době raději se psem). Pokud se jedná o diabetes 2. typu, hodil by se také metformin, např. zatím 2x 850 mg. To by musel ale posoudit váš diabetolog, který zná váš zdravotní stav.

    Samozřejmě by také zabralo zvýšení dávek inzulínu. To by ale mohlo dále podporovat nárůst obezity, a tak bych raději vyzkoušel poctivě nejprve tu první možnost.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Uívám Metformin 500mg 1x ráno a 1x večer při měření se hodnota pohybuje 5,5 - 6,5 . V současné době čtu o nových lécích - Glifloziny. J možné tyto léky kombinovat s ametforminem, nebo tento lék zcela nahradit? Jiří
    věk: 72 let výška: 179 cm váha: 94 kg

    Odpověď

    Milý Jirko, metformin je velmi dobrý a osvědčený lék. U vás asi funguje, protože glykémie udáváte dobré. Glifloziny, když je to potřebné, lze je s metforminem výhodně kombinovat. Jen vy asi momentálně žádný další lék nepotřebujete. Metformin je účinný lék a má řadu dalších pozitivních efektů. Pokud by metformin nestačil, tak glifloziny připadají v úvahu do kombinace, ale jsou i jiné možnosti. Zatím bych se do změny nehnal, třeba se to později bude ještě hodit. I pojišťovna má svá kritéria pro hrazení těchto drahých léků. Především by bylo nutné doložit, že metformin vám nepostačuje.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po 4 dnech užívání Ryzodegu mám velké otoky nohou a na váze další 3 kg - paní lékařka tvrdí že to není možné, že ty otoky jsou od Ryzodegu. Chtěla jsem se zeptat, když nesnáším metformin, byla by pro mě vhodná léčba GLP 1? (HbA1C 77, obezita, vysoký tlak, karcinom rekta) A jak je to s úhradou léku zdravotní pojišťovnou? Děkuji za odpověď. Alena
    věk: 64 let výška: 163 cm váha: 124 kg

    Odpověď

    Milá Aleno, především bych hledal jinou příčinu otoků, než užívání inzulínu Ryzodeg. Asi by pro vás bylo vhodné omezení soli v dietě a použití nějakého diuretika. Jinak by pro vás nějaký analog GLP-1 mohl být vhodný a nemusela byste na něj nic doplácet. Není to běžné u pacientů léčených pro nádorové onemocnění střeva, nicméně obezita je také závažná věc a je potřeba s tím něco dělat. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Při jaké hodnotě Cukru v krvi mám změnit dávku na inzulinovém peru?
    věk: 71 let výška: 176 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Milý pane Jiří, Váš opravdu stručný dotaz svědčí o tom, že byste měl podstoupit podrobnější edukaci o léčbě diabetu. Edukovat by vás měl váš diabetolog, diabetologická sestra či případně edukační sestra. Existuje také řada edukačních materiálů např. i na našem webu, existuje řada publikací vhodných pro pacienty s diabetem.

    Nelze totiž vám bez podrobnějších znalostí vašeho zdravotního stavu, léčebného plánu,  dietních zvyků apod. vydat nějaké doporučení. Cílem edukace je naučit pacienty, aby si na podobnou otázku, jakou kladete, uměli v konkrétní situaci odpovědět sami. Podle naměřených glykémií, plánovaného jídla a plánované tělesné aktivity by měl pacient umět flexibilně upravovat dávky inzulínu. To platí zejména pro pacienty s diabetem 1. typu nebo diabetiky 2. typu, kteří mají více denních dávek inzulínu.

    U obézních pacientů je např. lepší než zvyšovat dávky inzulínu ubírat jídlo nebo zařadit více tělesné aktivity.

    Měl byste vědět, v jakém rozmezí by se během dne měly pohybovat vaše glykémie a podle toho řídit dietu, pohyb a inzulín. Většinou usilujeme o to, aby se glykémie pohybovali mezi 4 a 10 mmol/l během dne a nebyly pokud možno příliš často vyšší ani po jídle. Pokud glykémie nečekaně vystoupí, např. na 15 mmol/l a vy přesto hodláte jíst, měla by se nejprve glykémie snížit extra malou dávkou inzulínu a pak teprve podat pravidelnou dávku. Nebo je také možné dát dávku o něco vyšší, ale jídlo odložit, dokud glykémie neklesne. Je to opravdu velmi individuální a pacient v tom potřebuje výcvik.

    Mnozí pacienti s diabetem 2. typu si dávají jen jednu dávku inzulínu na noc. Cílem je, aby ráno měli glykémii řekněme mezi 5 a 7 mmol/l a přitom neměli během noci hypoglykémii. Když mívají glykémii vyšší, např. 10 mmol/l ráno, zpravidla se doporučuje příští večerní dávku mírně zvýšit, např. o 4 j. a otestovat to během několika dnů.

    Existují situace, kdy by pacient rozhodně s příliš vysokou glykémií měl něco udělat. Měl by také ale přemýšlet, proč k tomu došlo. Při nevysvětlených hodnotách okolo 20 mmol/l, když vyloučíme zapomenutou dávku inzulínu nebo příliš mnoho sacharidů v dietě, by se měl pacient poradit s lékařem. Většinou se doporučuje nějaká opravná dávka navíc a když se to opakuje, tak zvýšit celkové dávkování. Ale je to opravdu individuální, dát vám takto radu na dálku by nebylo bezpečné.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před rokem jsem si začala píchat Tresibu 200 24 j. a k tomu uživat 2 tablety Glyclada 60 začala jsem přibývat na váze ze 111 kg na 121 kg množství jídla zůstalo stejné HbA1C se stále zvyšuje nyní 77,0 . Během roku my byl diagnostikován karcinom rekta, jsem po chemoradioterapii. Nyní mi lékařka změnila insulin na Ryzodeg aplikace 2x denně a Glycladu vyřadila. Myslíte, že se hodnota HbA1C sníží. 2 roky stále stoupá a váha taky. U insulinu jsem si přečetla, že se po něm přibírá, což moje lékařka vylučuje - kde je tedy pravda? prosím poraďte, jak cukrovku kompenzovat, aby byl výsledek. Alena
    věk: 64 let výška: 163 cm váha: 121 kg

    Odpověď

    Milá Aleno, ve vašem případě je zásadní problém vaše nadváha. Máte určitě velkou inzulínovou rezistenci, to znamená, že na vás jak váš vlastní tak také injekční inzulín málo působí. U jiných osob bych doporučil pořádnou redukční dietu spolu s léky, které inzulínovou rezistenci zlepšují. Teprve když se vyrovnání diabetu nepodaří zlepšit (důvodem je zpravidla nedodržování té redukční diety), tak se přidává postupně také inzulín. Ten v malé dávce spolu s dietou pomůže, ale když se kombinuje s vysokým kalorickým příjmem, tak skutečně ve vyšších dávkách obezitu jen dál stupňuje.

    Vy jste ale prodělala závažné onemocnění, tak byste měla mít dietu spíš vyrovnanou a alespoň zatím byste neměla podstupovat žádnou drastickou odtučňovací kůru. Musíte se ale na to dívat rozumně a raději kalorický příjem aspoň částečně snížit. Spíš byste se měla soustředit na kvalitu, jíst zdravé bílkoviny a zeleninu a omezovat tučná jídla a přílohy, které obsahují sacharidy. V inzulínové léčbě bych vám doporučil pokračovat, ale dávky by se neměly stupňovat. Pokud by hladiny glykémie nebyly uspokojivé při běžné dávce, např. při vašem současném inzulínu ráno a večer do 20 j. 2x denně, tak bych vám přece jen doporučoval větší kalorické omezení, přinejmenším omezení sacharidů v dietě, než stupňování dávky inzulínu. Dále bych vám doporučoval lék metformin. Pokud nemáte závažné onemocnění ledvin, mohla byste jej i při vaší diagnóze užívat. Metformin zlepšuje fungování inzulínu a nepodporuje tloustnutí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léčím se více než rok s diabetem 2.typu. Užívám lék Stadamet 500, dlouhodobý cukr mám v rozmezí 33-39, na lačno mám cukr kolem 6,5. Nerada užívám léky. Chci se zeptat, mohu nějakým způsobem ovlivnit vývoj moji nemoci tak, abych nebyla závislá užívat léky? Je nějaká přírodní alternativa? Můžete mi poradit? Děkuji. Lenka
    věk: 49 let výška: 168 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Milá Lenko, u diabetu 2. typu se vždy nabízí možnost zvýšené tělesné aktivity, zhubnutí a dodržování diety s omezením sacharidů a kalorií. Nicméně vy jste v aktivním věku a nemáte nadváhu, tak asi tato opatření jsou vhodná jen v omezené míře, protože se asi dietně již stravujete. Za těchto okolností je pravděpodobné, že vám v plném rozsahu nepostačuje vaše vlastní inzulínová sekrece. Máte ale ukazatele ve vyhovujícím rozmezí, jen nevím, jaké bývají glykémie po jídle.

    Metformin (Stadamet) je pro vás nyní dobrá volba. Je to lék bezpečný, má prokázanou účinnost a působí příznivě na celou řadu tělesných pochodů. Vy navíc máte dávku velmi malou, běžná dávka je 2x 1000 mg. To, že nechcete brát žádné léky, je jen určitá předpojatost a "pýcha" na svoje metabolické procesy. Metformin byl ostatně odvozen od přirozených produktů. Lidé navíc, ať chtějí či nechtějí, užívají řadu různých chemických látek, které ani nejsou tak podrobně otestované a nebo je nikdo ani netestoval. Stejně tak byste mohla přistupovat k brýlím a říkat, že je to nepřirozená věc, nebo byste mohla odmítat chodit ke stomatologovi, protože bruska a vrtačka jsou také nepřirozené a kdoví co vám přitom stříkají do pusy. A to nemluvím o zelenině a ovoci, které jsou od semínka chemicky ošetřované vším možným.

    Stadamet v současné době nutně ani nepotřebujete. Pokud ale nechcete, aby u vás diabetes dále postupoval, nebo aspoň co nejpomaleji, tak byste měla držet rozumnou dietu a k tomu ten Stadamet užívat, protože o něm je prokázáno, že rozvoj diabetu 2. typu zpomaluje a zlepšuje účinnost vašeho vlastního inzulínu.

    Prodává se hodně přirozených potravinových doplňků "zaručeně" působících na diabetes. Převážná většina z nich funguje jen tak, že když je pojídáte, tak nejíte tolik sacharidů a tuků, nebo alespoň někdo, když už si koupil nějaký drahý doplněk, aby si nepokazil investici. Stadamet je holt pro pacienta bez placení, a to mu asi kazí reputaci. Viz náš příspěvek Proč mne lidi nemaj rádi.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem kompenzovaný 48letý diabetik 1. typu. Poslední dobou se mi stává, že celý den je ok 5 mmol/l až 7 mmol/l a 2. hod. po večeři mám také 5-7 ale najednou vždy kolem 23 h a dále se mi začíná hladina cukru v krvi zvedat až k 10-12, ráno pak kolem 8. Čím to může být? Děkuji Karel
    výška: 185 cm váha: 88 kg

    Odpověď

    Milý Karle, časy se mění a my se měníme s nimi. To se může týkat i potřeby inzulínu během různých ročních období, nebo dokonce v dnešní netypické době, kdy leccos měníme kvůli epidemiologickým omezením. Nicméně, vyrovnání vašeho diabetu je celkem dobré a já si vážím toho, že je chcete ještě dále zlepšit. Volba správné večerní dávky je asi nejobtížnější úkol v léčbě diabetu 1. typu. Cílem je dobrá ranní glykémie, a to bez vyššího rizika hypoglykémie. Nejspíš bych vám poradil, abyste jedl večer trochu méně sacharidů, nebo si dát trochu vyšší dávky rychle působícího inzulínu před večeří. Další možností je trochu zvýšit dávku dlouze působícího inzulínu na noc, ale opatrně, abyste zas ráno neměl hypoglykémie. Předpokládám ale, že tohle všechno víte, takže jsem vám moc neporadil.

    Nevím, jak dlouho již diabetes máte. Pokud by to bylo zatím po kratší dobu, např. jen několik let, tak je také možné, že jste dříve míval ještě zachovanou určitou vlastní sekreci inzulínu, a ta nyní, jak už to bývá, ubývá.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dotaz. Mám cukrovku už 9 let, která se mi objevila v mém prvním těhotenství roku 2011. Šla jsem v těhotenství na odběry a vypila sladký nápoje. Pamatuji si, že mě nabrala pak řekli že mám vypít sladký nápoj. A hodinu počkat. Měla jsem vysokou hodnotu 12. Hned mě poslali za doktorkou a ta mi řekla, že mám držet dietu. Když mi ani ta dieta nepomohla, dali mi hned inzulín Novorapid. Nejprve jsem si píchala malé dávky a pak po čase vyšší a vyšší. Měřila jsem se glukometrem před i po jídle. Když jsem po porodu myslela, že mi cukrovka zmizela, tak bohužel jsem šla až po roce na kontrolu, protože mi nebylo dobře. Doktorka mi řekla, že cukrovka mi nadále zůstala. Brala jsem ze začátku Novorapid, léky Glukophage ten mi zůstal až do teď. Píchám si 4x denně. Celých 8 let jsem brala léky Novorapid (inzulín), Glukophage a Lantus. Pak mi paní doktorka řekla že to mám stále vysoké a musím s tím něco udělat. Jednou jsem to měla dobře a po druhé zase horší. Různé se to měnilo. Nedávno pár měsíce zpět když jsem šla na kontrolu. Předepsala mi Humolog ráno, odpoledne a večer a ještě k tomu brát další prášky. Na večer si ještě píchat Toujeo. Jsem z toho zoufalá snažila jsem se jí říct že mi to moc nedělá dobře a připadám si jako pokusný králík. Nechci zpochybňovat její praxi doktorky. Z počátku jsem ji poslechla na slovo ale poslední dobou si myslím, že na mně stále zkouší jiné a jiné léky. Chtěla bych slyšet i jiný názor a změnit pokud možno doktora, ke kterému bych chodila s úsměvem a plná elánu s dobrou glykémii. Děkuji za odpověď. Barbora
    věk: 32 let výška: 173 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Milá Barboro, jestli počítám dobře, je vám 32 let a jestli moje kalkulačka počítá dobře, tak máte BMI také skoro 32. Zatímco to první číslo 32 je krásné, protože máte před sebou ještě mnoho nadějných let, to druhé 32 je zatraceně vysoké, a to bude asi hlavní příčina vašich problémů.

    O těhotenské cukrovce byste se mohla dočíst docela dost na našich stránkách. Začněte od kapitoly https://www.cukrovka.cz/tehotenska-cukrovka , kterou následuje dalších 12. Moc doporučuji.

    Při těhotenské cukrovce se nejčastěji jedná o osoby, které mají určité vlohy pro vznik diabetu 2. typu. Během těhotenství se tyto vlohy projeví. Někdy, když žena zhubne na normální váhu, stravuje se dietně a dostatečně cvičí, může i diabetes vymizet, ale riziko recidivy trvá. Jinak je nutná další léčba, případně i inzulín, zvláště když se prohlubuje obezita. Mnohem méně často se během těhotenství rozvine diabetes 1. typu, který většinou byl přítomen v latentní formě již před otěhotněním, jenom se rychleji upravil. Tyto ženy pak musejí být dále léčené jako všichni ostatní pacienti s touto formou diabetu.

    Vaše paní doktorka vás podle všeho léčí zcela standardně. Jenom potřebujete pořádnou edukaci, porozumět dietě, znát složení potravin, náležitě si měřit glykémie minimálně 4x denně, cvičit a….zhubnout. Edukace a motivace nejsou jednoduché a nelze toho dosáhnout jednou lekcí. Opravdu si o tom musíte něco načíst, čemu nerozumíte si nechat vysvětlit, navštěvovat dietního terapeuta. Jde-li o diabetes 2. typu, což nejspíš ano, tak by se později mohla i léčba zjednodušit, kdyby se vaše vyrovnání výrazně zlepšilo.

    V tomto stavu je ale metformin zcela na místě a 4 dávky inzulínu také. Jen se musíte pravidelně měřit nebo používat senzor glykémií, nejíst, když glykémie není blízko normy a správně si volit dávky inzulínu. Současné i vaše předchozí inzulíny byly dobré a srovnatelné, jen ten Humalog působí o něco rychleji než Novorapid. Věřte, že na tahu jste nyní vy. Jen pokud by paní doktorka nebyla ochotná vám dostatečně vysvětlovat vaše dotazy a kontrolovat, jak postupují vaše znalosti o léčbě, tak by mělo smysl hledat doktora jiného. Ano, úsměv je důležitý, není možné vám jen vynadat a pozvat vás za 3 měsíce. Vyžádejte si ale edukační materiály, kontakt s edukační sestrou, sama pátrejte na internetu, kupte si vhodnou knihu o diabetu, kde budou také nutriční tabulky apod. Měřte si pravidelně glykémie a dejte si realistické cíle. Už jen to, že byste ubrala a byla víc fit ve sportu (i když možná nyní máte kondici dobrou), by vám udělalo radost. A něco si slibte za úspěch, pokud se dostaví.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jaký je prosím doplatek na injekce Trulicity, při diabetu 2 st., glyk.hemoglobinu 69 a bmi 40. Jirka
    věk: 66 let výška: 185 cm váha: 140 kg

    Odpověď

    Milý Jirko, Trulicity je dobrý lék, který ve správně zvolených případech většinou dobře funguje. V takovém případě je také pro pacienty bez doplatku. Vy pravděpodobně podmínky pro úplné hrazení zdravotní pojišťovnou splňujete, jen ještě další podmínkou je, že užíváte lék metformin (Matformin, Siofor, Glucophage aj.). Také je nutné prokázat, že po určité době má užívání tohoto léku dobrý efekt na vaše zdravotní ukazatele (pokles glykovaného hemoglobinu, alespoň mírné zhubnutí).

    Jenom neočekávejte, že lék bude pracovat za vás. Dieta a pohybová aktivita jsou na prvním místě!


    poznámka redakce:

    Na našich stránkách jsme již opakovaně odpovídali na dotazy týkající se přípravku Trulicity, můžete si naše odpovědi přečíst. Podívejte se prosím na naše odpovědi zadáním tohoto názvu přípravku do kolonky "Hledat v poradně" nad KATEGORIEMI a najdete naše reakce.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, mám diabetes 2.typu asi 10 rokov. Beriem predpísané lieky ráno Amaryl 4mg a večer Amaryl 2mg a Glukophage 2x 1000. Raňajší cukor býva medzi 6 až 8 a po jedle väčšinou 15, glykovaný hemoglobín 8,5. Doktorka pri kontrole spomína nasadenie inzulínu čomu sa bránim. V príbalovom letáku je uvedené že Glukophage sa má užívať v dvoch dávkach. Myslíte že by bolo lepšie Glukophage užívať ráno a večer po 1000mg prípadne zmeniť liečbu. Ď. Magda
    věk: 66 let výška: 162 cm váha: 60 kg

    Odpověď

    Milá paní Magdo,

    protože v mém životě se všechno stále točí kolem diabetu a jeho komplikací, nechápu vlastně, co lidé mají proti inzulínu. Je to naprosto přirozená látka, která když chybí, tak se tělu podle potřeby dodává. No, a většinou se píchá inzulínovým perem, což spočívá v tom, že několik desetin milimetru tlustá jehlička se píchne 8 mm pod kůži. To nemají lidé jiné závažnější bolesti a starosti, že se musejí bát tohoto? To jenom na okraj.

    Amaryl je lék, který stimuluje vaši vlastní sekreci inzulínu. Dávku máte poměrně velkou, tak si myslím, že štvát více unaveného koníka nemá cenu. Tím myslím beta buňky ve vašem pankreatu. Spíše bych jim dal odpočinek a dal vám trochu inzulínu.

    Glucophage je jistě správný lék, dávku máte dostatečnou. Většinou se dává 2x denně a vy ho již 2x denně berete, jak píšete. Lék ale působí delší dobu, takže přesně na čase podání tolik nezáleží.

    Vyzkoušet by se dala ještě varianta, že byste částečně omezila kalorický příjem, to znamená jedla asi 2/3 toho, co jíte dosud, a k tomu snížila příjem sacharidů. Např. výrazně omezila příjem příloh typu brambory, rýže knedlíky, chléb, housky, ale i sladké ovoce, husté omáčky apod. K tomu byste se mohla více pohybovat.

    Také existují ještě další léky, které by se ke snížení glykémií mohly přidat. Já ale spíš souhlasím s vaší paní doktorkou: Zpřísněte dietu a dávejte si malou dávku inzulínu večer. Vyrovnání vašeho diabetu je špatné, glykovaný hemoglobin 85 je vysoký. To povede ke vzniku dlouhodobých komplikací. Inzulín, když se dávají správné dávky, nic nepokazí. Kdybyste se časem rozhodla jít cestou toho hubnutí, tak by se klidně mohl v budoucnu ten inzulín zas vysadit.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
