Poradna

Cukrovka a léky

232 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den jsem ongi.pacientka, beru Afinitor a zhoršil se  mi cukr, ráno píchám 14 jednotek inzulinu,  večer Stadamed 1000 Abasaglar Mám ráno po inzulinu 7.2 a po jídle 9.3 cely den.  Marie

    věk: 66 let výška: 162 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Milá Marie,

    je velmi těžké odpovědět na váš „dotaz“, když se vlastně na nic neptáte a vaše informace ještě k tomu není dostatečně srozumitelná. Předpokládám, že jste léčena pro nějaké onkologické onemocnění, máte diabetes 2. typu a užíváte mimo jiné lék Afinitor.

    Afinitor je lék, který obecně zpomaluje růst rychle se množících buněk, zejména těch, které zajišťují růst nových cév např. v nádorové tkáni. Kromě toho tento lék tlumí imunitu a může mít také určité metabolické účinky. Zejména u osob s nadváhou může snižovat citlivost tkání vůči inzulínu. To je možná důvod, proč u vás dochází ke vzestupu glykémií, je ale možné, že berete také nějaké další léky, které se na tom podílejí. Vy ale nadváhu nemáte.

    Metformin (Stadamet) je pro vás určitě vhodný, pokračujte v jeho užívání. Hodnoty vašich glykémií nejsou nijak kritické. Jako první krok ke zlepšení bych vám doporučoval mírně zvýšit inzulín Abasaglar, např. na 18 j. ráno. Dále je nutné sledovat příjem sacharidů v dietě, měla byste si zkontrolovat, kolik sacharidů skutečně jíte. Pro vás by bylo vhodné tak přibližně 180 denně. Pokud byste i později měla zvýšené hodnoty po jídle, mohla byste potřebovat před jídly také malou dávku rychle působícího inzulínu, ale zatím je na to čas. Hodnota po jídle 9 mmol/l je pro vás přijatelná, jen by to pak mezi jídly mělo mít sklon k poklesu.

    Lépe bych vám mohl odpovědět, kdybyste se vyjadřovala více srozumitelně a uvedla více informací.


    pohled farmakologa:

    Lék Afinitor může u poměrně značného počtu pacientů zvyšovat glykémii, což může být doprovázeno potřebou zvýšení dávky inzulínu. V klinických studiích byla hyperglykémie pozorována u 14-75 % pacientů a u 5-17 % pacientů pak byla vážnějšího charakteru. Doporučuje se proto častější sledování hladiny krevního cukru a provedení potřebných úprav dávky inzulínu nebo jiných antidiabetik. Může se také při léčbě výšit hladiny krevních tuků. Tyto nežádoucí účinky jsou však vyváženy vskutku velmi dobrým účinkem terapie.

    Pro všechny pacienty léčené přípravkem Afinitor je však třeba doplnit, že při terapii je třeba se vyhýbat potravě, která zvyšuje účinek přípravku Afinitor, zejména se jedná o grapefruity nebo pomela, či grapefruitovou šťávu, podobný efekt by mohlo mít i používání pepře. Je třeba se vyhnout rostliným přípravkům obsahujícím Třezalku tečkovanou, protože může účinek přípravku Afinitor významně snížit. Rozhodně doporučuji konzultaci s lékárníkem v případě, že si pacient hodlá zakoupit některý z volně prodejných léků nebo doplněk stravy.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, brala jsem tento lék, kde bylo ale 1000mg. Měla jsem po něm průjmy, zvracení. Dnes jsem u diabetoložky dostala tento lék (viz výše ), ale bojím se, že se mi ty vedlejší účinky vrátí. Neexistuje nějaký jiný lék? Dáša
    věk: 62 let výška: 158 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milá Dášo,

    lék Glucophage XR má významně méně nežádoucích účinků, zejména mnohem méně často vyvolává průjem, nadýmání a zvracení. Důvodem je skutečnost, že se léčivá látka neuvolňuje najednou, ale postupně a uvolněné množství se tak "stačí" vstřebat v trávícím ústrojí a nepřechází v takovém množství do tlustého střeva, kde právě vyvolává nežádoucí účinky. Podávání metforminu (účinná látka obsažená v přípravku Glucophage XR) má své významné odůvodnění, tento lék totiž snižuje závažnost diabetu a současně redukuje výskyt komplikací diabetu a navíc prodlužuje pacientům délku života.

    Pochopitelně existuje velké množství dalších léků, kterými lze diabetes léčit. Jejich konkrétní výběr je však vždy na lékaři, který zná případná další onemocnění pacienta, jeho funkční stav ledvin a jater a který jediný může vybrat optimální terapii pro konkrétního pacienta.

    Postup, kdy je zpočátku podáván metformin je naprosto správný, odůvodněný velkým množstvím klinických studií a dalších vědeckých důkazů. Navíc pomalé zvyšování dávky může zlepšit gastrointestinální toleranci, tj. problémy s průjmem a zvracením a bude-li potřeba, může se pak dávka zvednout i na těch původních 1000 mg bez dalších nežádoucích účinků. Pokud nebudete tolerovat přípravek Glucophage XR ani v této snížené dávce, bude Vám terapie jistě změněna, ale užívání přípravku Glucophage XR je opravdu velmi prospěšné a rozhodně by stálo za to.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mohu užívat současně ARTERIN, GLUCOPHAGE 750/den, CAVINTON FORTE 2xden? Děkuji za odpověď
    věk: 70 let výška: 170 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Žádná léková interakce při podávání obou léků a jednoho potravinového doplňku není popsána. Doplněk stravy Arterin obsahuje monakolin K, což je vlastně lovastatin, takže se nedoporučuje během léčby konzumace grapefruitů, pepře a třezalky ve větším množství.

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, již pár dní mám zvýšené hodnoty cukru a to před i po jídle. Pohybují se kolem 10 mmol/l. Cukroví jsem na vánoce moc nejedl, tak tři, čtyři kousky. Před třemi týdny mě byl diagnostikován covid, ležel jsem na kyslíku v nemocnici. Po propuštění mě byl předepsán lék Xarelto 20mg, který beru jednou denně. Má diabetoložka má dovolenou a nevím s kým se poradit. Na cukrovku beru Stadamet 850 2x denně. Děkuji Stanislav
    věk: 69 let výška: 178 cm váha: 116 kg

    Odpověď

    Milý Stanislave, předpokládám, že diabetes jste měl již dříve a Stadamet užíváte asi již delší dobu.

    Onemocnění COVID-19 s těžším průběhem vyvolává často zhoršení diabetu, podobně jako většina horečnatých onemocnění, při který jste navíc upoután na lůžku. Některým pacientů se dokonce přechodně podávají kortikoidy (např. Prednison nebo Dexametason), které zhoršují glukózovou toleranci.

    Předpokládám, že za určitou dobu by se váš diabetes mohl srovnat na podobnou úroveň, jako jste měl dříve. Je dost možné, že ani dříve jste to neměl v pořádku a teprve nyní jste si toho více všímal.

    Já vám na prvním místě doporučuji léčbu hned nejnáročnější a nejosvědčenější, a tou je výrazná úprava diety. Máte výraznou nadváhu, a to způsobuje malou citlivost k působení inzulínu. Nejde ani tolik o to, že nebudete jíst sladká jídla, jakým je např. vánoční cukroví. Měl byste především omezit celkový kalorický příjem, tedy zejména tuky v dietě. Množství sacharidů v dietě vám nyní doporučuji maximálně 150 g denně, což znamená, že bude nutné velmi výrazně omezit přílohy (rýže, chléb, brambory, těstoviny apod.), nebo je téměř vynechat. I na našich stránkách můžete nalézt vzor doporučené diety s obsahem 150 g sacharidů.

    Dále je důležitý tělesný pohyb, a to i navzdory tomu, že jste v rekonvalescenci.

    Glykémie kolem 10 mmol/l sice nejsou z dlouhodobého hlediska dobré, ale bezprostředně vás neohrozí. Pokud tedy nebudou glykémie dále stoupat, zkuste toto moje doporučení. Možná ale bude vhodné nějaký další lék na cukrovku přidat. Možností je celá řada a mohlo by se přihlížet k vaší obezitě. Proto by se mohl hodit třeba nějaký lék ze skupiny gliflozinů nebo ze skupiny GLP-1 analogů (i o těchto lécích píšeme na našich stránkách). Je dobře, že si provádíte kontroly glykémií. Pokud by váš stav nebyl v pořádku, měl byste kontaktovat někoho, kdo vaši paní doktorku zastupuje, nebo praktického lékaře.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Beru lék Xigduo 5mg + Glymepirid 3mg je mi 66 let a v letáku jsem se dočetl, že lék Xigduo bych neměl po 65 letech užívat je možný jiný lék? Mám ještě vysoký tlak, užívám Tonandu, Dopegyt 250mg, Moxostad 2mg. Zajímá mne, jestli se navzájem léky neovlivňují, Láďa

    věk: 66 let výška: 183 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milý Láďo,

    dnes existuje široký výběr léků na diabetes i na krevní tlak a dá se vybírat podle toho, co kterému pacientovi nejvíc vyhovuje, funguje a nemá nežádoucí efekty.

    Obecně lze všechny vaše léky užívat současně. Určitě záleží na tom, jak je váš diabetes vyrovnaný a jak vyrovnaný je váš krevní tlak, ale také na tom, zda případně nemáte ještě nějaké onemocnění nebo zdravotní potíže.

    Xigduo je lék určitě dobrý a není zjevný důvod, proč byste jej ve vašem věku nemohl používat. Obě jeho součásti (metformin a dapagliflozin) se nepodávají za určitých specifických situacích, např. při pokročilé nedostatečnosti ledvin. Jinak ale lék pomůže i ve vyrovnání krevního tlaku, přispěje spíše ke snižování hmotnosti než ke tloustnutí.

    Nezapomeňte ale, že velmi důležitá je životospráva, zejména přiměřený kalorický příjem, pravidelný pohyb a omezení solení.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Moje matka 98 let bere od 60. let prášky na cukrovku II. typu. Nyní z alzheimer centra, kde je umístěna v současné době, byla převezena do nemocnice se zánětem močového měchýře. Zpět do centra převezena po 5 dnech s tím, ze ji do lékařské zprávy nepředepsali léky proti cukrovce. Vzala jsem si ji na Vánoce domů, kde jsem zjistila, že v předpisu léku (bere jich hodně, na tlak, na cholesterol, na demenci, atd.) chybí léky na cukrovku. Když jsem se zeptala v zařízení, kde je umístěna, řekli mi, že oni nepochybili, že nemocnice do rozpisu léku tento lék již nezařadila. Měřila jsem ji hladinu cukru, má kolem 10 moll/l. Je možné, aby po téměř 40 letech užívání léku proti cukrovce II. typu byl lék vysazen? Nebo se jedná o bezprecedentni nepozornost nemocnice? Matka je a byla vždy hubená a vždy se snažila držet dietu. Děkuji za odpověď. Kristina 
    věk: 98 let výška: 157 cm váha: 54 kg

    Odpověď

    Milá Kristino, já takto na dálku bez znalosti zdravotní situace vaší matky si nemohu dovolit dávat doporučení. V tomto věku bych se v léčbě zaměřil spíše jen na zásadní věci, asi není vhodné léčit každou poruchu, pokud není výrazná. Léky pak mohou mít i nežádoucí efekty.

    Nejběžnějším lékem na diabetes 2. typu je metformin. Jeho výhodou je, že nezpůsobuje hypoglykémii a má řadu příznivých účinků. Nicméně není vhodný např. při výrazně snížené funkci ledvin, což může být případ i vaší matky. Další léky, jako např. deriváty sulfonylmočoviny, hypoglykémii případně způsobit mohou a důsledky toho mohou u starých osob být závažné. V současné době existuje léků pro diabetes 2. typu řada a u každého z nich je nutno přihlížet k dalším okolnostem, které já pochopitelně nemohu znát. Je-li to vhodné, používá se také inzulín.

    Myslím, že správné by bylo, kdyby lékaři v lékařské zprávě posoudili, jak je na tom pacient s diabetem a zda potřebuje kvůli tomu léky, případně zdůvodnili, proč dosavadní léky vysadili a nedoporučují je již dále užívat. Asi by při propouštění byla vhodná vaše přítomnost, abyste mohla tyto otázky prodiskutovat. Glykémie 10 mmol/l není z krátkodobého hlediska nic závažného, ale z dlouhodobého pohledu by asi nějaká léčba, např. ten metformin ve snížené dávce, byla vhodná.

    Domnívám se, že v léčebně, kde se vaše matka nyní nachází, bude možnost vyžádat posouzení praktickým lékařem. Ten pak při znalosti celkového stavu a laboratorních výsledků z nemocnice bude moci rozhodnout, jak dále postupovat a lék také předepsat.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    kombinace Glucophage 850mg a Jardiance 10mg, užíváni obden, ano nebo ne, dekuji
    věk: 63 let výška: 171 cm váha: 78 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    s ohledem na poločas eliminace léku (dobu za kterou se vyloučí kolem poloviny množství léku, který se dostal do těla) tyto léky již nebudou druhý den skoro působit. Druhý den by proto glykémie jejich působením prakticky neklesala a je proto vhodné užívat tyto léky každý den.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý Večer! Dnes mi byl rychlotestem z prstu měřen cukr v krvi , Hodnotou 7,1. Pan doktor mi napsal lék Glucophage 500 mg. Mám kardiostimulátor a beru Warfarin a Betaloc. Mám lék Glucophage 500 mg vůbec užívat? Děkuji za Odpověď. S pozdravem Petr 
    věk: 76 let výška: 178 cm váha: 90 kg

    Odpověď

    Milý Petře, hodnota glykémie na lačno nad 7,1 mmol/l již značí diabetes. Vyšetření má být ale provedeno nejméně 2x a po celonočním lačnění. I v případě, že by ale hodnota byla o něco nižší (nad 5,6 do 7 mmol/l se tomu říká porucha glukózové tolerance), tak by lék metformin byl vhodný. Metformin se může podávat spolu s wararinem, kardiostimulátor není překážkou. Metformin působí příznivě na kardiovaskulární nemoci. Má jen málo kontraindikací, mezi které patří zejména závažné postižení ledvin.

    Lék vám doporučuji.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    DM 2 mám insulin měsíc metformin 1000 mg xr. Předtím janumet a insulin glykémie šla dolů, ale pak mi dala internistka metformin Teva xr a trvalý nárůst glykémie ( beru ho 14 dní). Předtím glykémie z 22 m/mol na 7,8 teď ráno na lačno 12,5 a večer před jídlem 18 až 20 insulin basal 18 jednotek 2x denně. Když jsem brala jen tablety metformin intolerance nevolnost a průjem, ale doktorka mi přesto píše stále. Matka má obdobný problém. Pokud celý den sním jen jede jogurt ta večer glykémie 9,4. Takhle ale nemohu vydržet dlouho. Teď je omezen pohyb. Dobromila
    věk: 50 let výška: 168 cm váha: 98 kg

    Odpověď

    Milá Dobromilo, škoda, že píšete tak nesrozumitelně, takže vlastně nevím, co nyní užíváte a jak to funguje. Přece jenom měli ve škole trochu pravdu, když nám říkali, že věta má mít podmět a přísudek. Ale časy se mění. To jen na okraj.

    Chápu vaše líčení tak, že poté, co se u vás objevil diabetes, vám paní doktorka nasadila inzulín, který měl dobrý efekt. Když glykémie klesly z nejhoršího, dostala jste metformin, který vám nedělá dobře, a navíc vám glykémie zase stoupají, pokud nedržíte velmi přísnou dietu. Snad jsem vaše líčení pochopil alespoň přibližně.

    A zde jsou moje rady:

    1. Jíst jeden jogurt denně by po nějakou dobu bylo asi nejlepší řešení, ale to byste opravdu nevydržela. Jestli budete mít silnou vůli, mohla byste si ale sestavit redukční dietu, která by třeba zahrnovala: 2 kelímky bílého jogurtu po 150 ml, 2 jablka, 2 pomeranče, 100 g libového masa, hlávkový salát (případně s okurkou, rajčetem, paprikou) se zálivkou s 1 lžičkou oleje, bez cukru nebo s umělým sladidlem, s citronem či octem). Salátu klidně hodně.
    2. Měla byste chodit ven alespoň na intenzivnější procházky (aspoň 60 minut), pokud možno i doma si trochu v rámci možností zacvičit či zatančit.
    3. Pokračovat v Metforminu XR. Možná vám nedělá úplně dobře, ale na to si většinou pacienti zvyknou. Mírná nechuť k jídlu je spíše kladem, mírný průjem je rozhodně lepší než zácpa, a také se nemusí všechno svádět na metformin. Je to dobrý osvědčený lék.
    4. Existuje řada léků, které se mohou k metforminu přidat. O tom ale by měla rozhodnout vaše paní doktorka.
    5. Inzulín je určitě dobrý, ale ve vašem případě bych ho nasazoval až tehdy, pokud by ostatní postupy uvedené výše nepostačovaly. To by znamenalo, že vám inzulín v těle opravdu chybí, a pak je nutné jej nahradit. Já si ale myslím, že inzulínu máte v těle dost, jen vám málo účinkuje. Uvedené postupy by mohly účinnost vašeho inzulínu zlepšit.

    Měla byste určitě navštívit nutričního terapeuta a nechat si vysvětlit dlouhodobě pro vás přijatelnou mírně redukční dietu, kterou byste dokázala držet dlouhodobě.


     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lék Jardiance, tím, že brání cukru se dostat do krve a cukr odchází močí, tak zda neovlivňuje i účinnost léku Condrosulf 800 (popřípadě Glukosaminu sulfat). Dekuji za odpověď a přeji hezký den
    věk: 50 let

    Odpověď

    Oba léky se vzájemně (ani teoreticky) neovlivňují a je možné je užívat současně bez jakéhokoliv problému.

    S přátelským pozdravem

    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
