Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

414 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Letos v únoru se mi po prodělaném covidu objevila cukrovka typu 2. Po půlročním léčení inzulínem a metforminem mám hodnoty HbA1C 38,0 a glukometr 4,9 - 6,4. Jaká je prosím vhodná další léčba? Dál používat inzulín či přejít pouze na léky? Současné dávkování mám Novorapid 5-5-5, Toujeo 15-0-0, Metformin 500 1-0-1. Děkuji za odpověď a přeji hezký den
    věk: 62 let výška: 183 cm váha: 89 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    pokud se u Vás jedná opravdu o diabetes mellitus 2. typu, je v dnešní době hned několik možných typů perorální medikace (= prášků), které je možné užívat. Záleží samozřejmě i na tom, jestli máte kromě diabetu i jiná onemocnění, která by bránila užívání určitých léků.

    Pokud jsou při zjištění diabetu na začátku hodně vysoké glykémie, je často zahajována v první fázi terapie inzulinem ke zkompenzování (zlepšení) stavu. V tomto okamžiku již ale máte velice dobrou kompenzaci a užíváte relativně malé dávky inzulinu. Proto si myslím, že by Vás bylo možné převést na léčbu, která by inzulin nevyžadovala. Je nutné se dohodnout s Vaším diabetologem. Ten by na základě Vašich ostatních nemocí a výsledků měl vybrat ideální medikaci, která je pro Vás vhodná. Pokud nemáte poruchu ledvin, těžké plicní onemocnění a dobře tolerujete metformin, je jistě vhodné i postupně navýšit metformin k maximální dávce (příp. maximální tolerované dávce). Nemohu stoprocentně slíbit, že u Vás nebude potřeba léčba inzulinem, ale při dnešních možnostech terapie si myslím, že by převod na režim bez inzulinu stálo za to vyzkoušet.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se, prosím, zeptat na Váš názor ohledně Statinů. Ničí tělo, vedlejší účinky či nikoli? Diabetes mám kompenzován, HbA1c v rozmezí 40 - 45 mmoll/moll. Cholesterol celkový bez statinů 5,6 mmoll/litr. Mám je užívat? Děkuji za reakci. Jaromír
    výška: 172 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Milý Jaromíre, statiny jsou léky s jednoznačně prokázaným účinkem. Snižují hladinu cholesterolu, a to jak celkového tzv. LDL-cholesterolu, jehož zvýšené hodnoty se považují za škodlivé. Zejména působí ukládání cholesterolu do cévní stěny, čímž napomáhají vzniku aterosklerózy. Ateroskleróza působí řadů problémů, např. postižení srdečních cév, mozkových cév, cév v končetinách.

    Jak známo, pacienti s diabetem mají bez ohledu na hladinu cholesterolu větší riziko vzniku aterosklerózy. Diabetes ve spojení s vyšší hladinou cholesterolu představuje tedy kombinované riziko.

    To je důvod, proč se pacientům s diabetem častěji předepisují statiny, a proč také pro ně platí o něco přísnější požadavky na hladinu cholesterolu, než pro zdravé osoby.

    Riziko se také zvyšuje s věkem, obezitou, kouřením a vyšším krevním tlakem.

    Vy máte hladinu cholesterolu lehce zvýšenou a pravděpodobně by pro vás nějaký statin (je jich k dispozici více) byl vhodný. Mohl byste např. užívat pro začátek atorvastatin 10 mg (nejnižší dávka). Pravděpodobnost nežádoucích účinků je velmi malá, pacienti a často i lékaři to značně přehánějí. Zato je prokázáno v dlouhodobých studiích, že statiny při správné indikaci snižují výskyt infarktu myokardu či mozkové mrtvice a prodlužují lidem život. Kromě statinů vám ale doporučuji také držet dietu s nízkým obsahem živočišných tuků, být štíhlý, sportovat, nekouřit a hlídat si krevní tlak, aby byl co nejblíže normě (ne vyšší než 130/90, raději 120/80. Pokud by hladina cholesterolu neklesla, je možné atorvastatin zvýšit, např. na 20 či 40 mg nebo jej kombinovat ještě s jinými léky, které snižuj hladinu cholesterolu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň pýtam za manžela ma cukrovku typu 2 na inzulinu teraz mu mudr.zmenil liečbu užíval novorapid 10-12-10 lantus0-0-36 teraz humulin R 10-14-10 humulin N 10-0-26 jeho problem je že stále vysoká glykemia pred aj po jedle nech robi čo chce glykemia neklesne pod 10 teraz pohyb ma po každom pichnuti inzulinu a jedení su prechádzky
    věk: 59 let výška: 169 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Milá tazatelko,

    Vašemu mužovi by měl poradit jeho lékař, který zná jeho zdravotní stav. Já mohu odpovědět jenom orientačně: Základem léčby je především dieta, a to dlouhodobě. Váš muž by měl rozhodně méně jíst a především omezit jídla, která obsahují sacharidy, tedy chléb, brambory, knedlíky, těstoviny, všechna moučná jídla, rýži a podobně. Vlastně by tato jídla ani jíst nemusel nebo jen minimálně. Místo toho by měl mít více zeleniny a málo sladkého ovoce. Po určité době by zjistil, že mu dávky inzulínu postačují, nemá velký význam je dále zvyšovat bez omezení sacharidů v jídle. Možná by mu lékař mohl k tomu doporučit i nějaké tablety, aby inzulín lépe fungoval. Že se dostatečně pohybuje je velmi dobré a důležité, ale výrazné omezení sacharidů je nezbytné. Ostatně nemá cenu pojídat další sacharidy, když je glykémie zvýšená. Jen se v těle hromadí a škodí. To ale chce podrobnější poučení a vysvětlení, a to by mu měl dát jeho lékař nebo dietní sestra.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Jsem po odstranění adenomu hypofýzy /ne hypofýzy/ a odstranění pr.laloku štitné žlázy. Užívám Eutyrox a hydrocortizon. Přestože v rodině nebyl diabetes já jej mám, Je nutné užívání hydrocortizonu. Děkuji.
    věk: 73 let výška: 170 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milá Marie, předpokládám, že jste v péči specialistů na choroby žláz s vnitřní sekrecí (kam patří i adenom hypofýzy), a ti vědí podrobně, co vám vlastně je a o jaký adenom se jednalo. Adenomů hypofýzy existuje několik druhů. Některé z nich produkují určitý hormon, který je pak v nadbytku. Samotný adenom může utlačovat zbytek hypofýzy a tím naopak působit nedostatek hormonů, které se v hypofýze tvoří. Rovněž existují kombinované poruchy na autoimunitním podkladě, které mohou vést ke vzniku diabetu.

    V hypofýze se tvoří především hormony, které regulují funkci dalších endokrinních žláz. Jde zejména o štítnou žlázu a o nadledvinky (kde se tvoří kortizol).

    Pokud vám odstranili větší kus hypofýzy nebo byla hypofýza poškozena útlakem adenomu, tak vám možná chybí tzv. adrenokortikotropní hormon, který řídí funkci kůry nadledvinek. Pokud tento hormon chybí, v nadledvinkách se netvoří životně důležití hormon kortizol a je nutné jej podávat léčebně. Nejčastěji se podává jako lék hydrokortizon, který se v těle mění na kortizol.   

    Hydrokortizon a jemu podobné léky se kromě toho používají v léčbě mnoha nemocí pro svůj mocný protizánětlivý účinek. Používají se ale ve vyšší dávce, než kolik se tohoto hormonu za normálních okolností v těle tvoří. Tyto léky mohou podporovat vznik diabetu 2. typu. Proto možná máte k hydrokortizonu obavy. Když jej ale užíváte proto, že vám v těle chybí a pokud dostáváte dávky, které odpovídají jeho přirozené potřebě, tak u vás diabetes nebude zhoršovat, ale naopak vám bude velmi pomáhat. Proto vás velmi varuji, abyste tento lék sama nevysazovala. O jeho vhodných dávkách se musíte nejprve poradit se svým endokrinologem. Vysazení hydrokortizonu by mohlo např. vyvolat náhlý pokles krevního tlaku, průjmy, vysokou hladinu draslíku a malou odolnost proti stresu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím chtěla bych znát lepší léky nežli Siofor. Děkuji Eva
    věk: 57 let výška: 165 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milá Evo,

    tomu, jak se dá farmakologicky léčit diabetes 2. typu, se věnujeme na našich stránkách pro odborníky zde:

    https://www.cukrovka.cz/ostatni-antidiabetika a pro širokou veřejnost zde: https://www.cukrovka.cz/admin/cs/doctrine.questions.questions/edit?id=1781

    Tam tedy naleznete odpověď na vaši hlavní otázku.

    Jinak ale vězte, že naprostým základem léčby diabetu 2. typu je dieta. Ta působí často lépe než všechny ostatní léky.

    Metformin zůstává pro svoji účinnost a bezpečnost stále základem farmakologické léčby diabetu 2. typu. Dočíst se o tom můžete rovněž na našich stránkách zde:

    https://www.cukrovka.cz/proc-me-lidi-nemaj-radi

    Protože toho o vás vlastně skoro nic nevím, tak vám jinak nemůžeme podrobněji poradit. Posíláme alespoň pozdravení a držíme palce k co nejvyrovnanějším glykémiím.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Slyšel jsem užívání dlouhodobě SOFOR 1000 muže škodit žaludku a celkovému zAžívání včetně poruch trávení.
    věk: 79 let výška: 178 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milý pane Mrázku,

    co zejména škodí, je špatně vyrovnaný diabetes.

    Metformin patří mezi nejbezpečnější léky, a protože se užívá již více než 50 let, tak je o něm toho známo opravdu mnoho, i když výrobcům příliš nestojí za reklamu, protože je díky dávno propadlým patentům levný.

    Někteří lidé udávají po metforminu nejrůznější zažívací obtíže, ale ty většinou nastávají spíše brzy po nasazení a pak se zlepšují či ustupuji. Nevím samozřejmě, jak vyrovnaný či nevyrovnaný je váš diabetes, ale obecně vám doporučuji, abyste v léčbě pokračoval. Velmi důležitá je ale především dieta. Vy jste ale spíše štíhlý, tak asi dietu držíte.

    poznámka redakce:

    omlouváme se za opožděné zajištění odpovědi


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na dceru, měla do teď Tresibu, ale poslední dny od noci do rána měla vysoké glykemie, dr. ji dal na zkoušku Lantus máme ho pár dni pořád to ladíme, ale chtěla bych vědět jakou má křivku působení jestli působí 24h stejně nebo má nějaký vrchol atd děkuji 
    věk: 11 let výška: 160 cm váha: 50 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    Inuzlíny Tresiba a Lantus se od sebe liší v době účinku, vrcholu a také době podávání.

    Tresiba je tzv. bezvrcholový inzulín, tzn. že se po aplikaci velmi pomalu uvolňuje a jeho efekt přetrvává 24-48 hodin. Proto se také může aplikovat s větším rozptylem. Obvykle večer např. mezi 18-24 hod. Jeho výhodou je, že drží po celý den účinek na lačnou glykémii. Stačí tedy podávat 1x denně.

    Inzulín Lantus začíná pracovat cca za 1-2 hodiny, efekt účinku je 16-24 hodin. Čím menší dávka, tím kratší doba účinku. Podává se obvykle těsně před spaním. Na rozdíl od Tresiby, by měl mít tento inzulín razantnější vliv na ranní glykémie. Patří rovněž mezi bezvrcholové inzulíny, nicméně v porovnání s Tresibou je větší riziko noční hypoglykémie (je trochu agresivnější). Dávka se upravuje podle noční a ranní glykémie. Předpokládám, že užíváte senzory, takže by to neměl být pro Vás problém. V praxi vidíme, že z důvodů nedotahování účinku dochází k vzestupu glykémie odpoledne , proto se může podávat i 2x denně.

    Poznámka redakce: omlouváme se za opožděné dodání odpovědi

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobra den chtěla jsem se zeptat na změnu medikace u léčby cukrovky dříve jsem brala xultophy, metformin a glicazid v poměru - 30jednotek večer ,metf. 1-1,a glic 1-1-1. moje glykemie byla na hodnotách 4.7 ráno a během dne od 4.9 do 7.1 dve hod po jídle. Zároveň jsem zhubla už ze 120 kg na 104 kg a dal jsem pokračovala v hubnuti, bohužel mi paní dok. změnila medikaci na tresibu 20 jednotek, metformin stejně glicazid 1 v poledne a Rybelsus ráno na lačno. bohužel se mi hubnuti zastavilo a glykemie mi vyskočila na 7.3 ráno a během dne od 7.3 do 11.5 a to stále dodržuji stejnou dietu a stravu jako dřív měřeno během měsíce a pul od změny léčby. Zároveň mam odoperovanou štítnou žlázu a každé ráno beru hormony na ni. A chci se zeptat zda tedy není něco spatně když to drive fungovalo a po změně léčby ne .Dekuji moc za odpověď Renata
    věk: 54 let výška: 180 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Milá Renato, kromě diabetu 2. typu máte zřejmě obezitu, která byla způsobena nedostatečnou funkcí štítné žlázy. I když užíváte inzulín, je zjevné, že máto zachovanou ještě svoji vlastní sekreci a injekčním inzulínem se glykémie jen "vylepšují". Berete také gliklazid, který stimuluje vaši vlastní sekreci inzulínu. Metformin inzulín nestimuluje, ale zlepšuje jeho efekt.

    Většinou platí, že nadměrné dávky inzulínu vedou k tloustnutí, a proto je u diabetiků 2. typu vhodné vystačit pokud možno s inzulínem vlastním. Jen někdy to už nejde.

    Podle mého nahoru vaše paní doktorka postupuje velmi dobře. Jen není tak snadné nalézt hned vhodné dávky. Nevím, jak dlouho jste po operaci štítné žlázy, ale pokud to není dlouho, je nutné také zda najít vhodnou dávku hormonů štítné žlázy. Nadměrná dávka škodí, ale nízká dávka zase podporuje to tloustnutí. Dostala jste navíc moderní lék Rybelsus zlepšující působení inzulínu a podporující hubnutí. Vy jej užíváte v tabletách, ale je možné jej brát také injekčně 1x týdně, což může být ještě účinnější (zejména to snižuje chuť k jídlu).

    Myslím, že snížení dávky inzulínu je zatím dobré. Možná bude potřeba časem měnit dávku hormonů štítné žlázy podle vaší potřeby. Rybelsus jistě stojí za vyzkoušení. Je to tak trochu novinka, protože se nemusí aplikovat injekčně. Ale protože na tom píchání nic není, tak třeba časem zkusíte i podobný lék v injekční podobě.

    V každém případě vám gratuluji k tomu zhubnutí! Vím, že bez silné vůle to nejde.

    redakce: omlouváme se za opožděné zaslání odpovědi


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat dcera bude ji 11 let má posledni dny glykemie přes den v normě i ještě v 1h v noci jsou dobré, ale pak začne stoupat a budi se kolem 18, 19 i 20, máme Tresibu do teď bylo vše v pořádku v noci byla v rovině k jídlu pícháme Novorapid.Nevite čím to může být způsobeno? Dr. navrhuje na pár dní zkusit Lantus, ten jsme měli dříve, ale v noci nás stahoval, že denně kolem 3h ráno musela jist. Tak mám zněho obavy děkuji. Ještě vím, že Lantuus nepůsobí celý den stejně, někdo píchá ráno aby neměl noční hypogk., ale my by jsme měli aplikovat večer a ztoho mám strach. Adéla
    věk: 11 let výška: 158 cm

    Odpověď

    Milá Adélo, souhlasím s vámi, že vyladit glykémie u dítěte bývá obtížné, a to i proto, že metabolické potřeby se mohou různě měnit. I když cílem je naučit se žít flexibilně a dávkovat si jídlo i inzulín podle momentálních potřeb a chuti, velmi pomáhá pravidelnost, a to jak v jídle tak v pohybové aktivitě. A k tomu je pochopitelně nutné monitorovat glykémie, nejlépe s použitím kontinuálního senzoru.

    Tresiba je velmi dlouze a velmi rovnoměrně působící inzulín a je vhodný pro mnoho pacientů. Nemá žádné maximum působení, zatímco Lantus působí více asi po 6 až 10 hodinách a pak již působí méně. Proto se někdy hodí k prevenci rannímu vzestupu, když se dává na noc.

    Možná by se hodilo trochu zvýšit celkovou dávku Tresiby, třeba o 10 až 15 % (a podle toho asi snížit dávky inzulínu před jídlem), je ale nutné počítat s tím, že že efekt se dostaví až po několika dnech.

    V budoucnu bude pro vaši dceru asi vhodná inzulínové pumpa, zvláště taková, která umí sama částečně regulovat glykémie podle údajů ze senzoru. O tom se ale musíte poradit s vaším lékařem.

    redakce:

    omlouváme se za zpoždění odpovědi


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu, dlouhodobě užívám Siofor 500 1x ráno a 1x večer, poslední dobou mám cukr vyšší až 10,0, paní doktorka mi napsala, Siofor večer 2x 500 mg na zkoušku, jelikož už v minulosti jsem dostala dávku 1000 mg a do týdne jsem skončila v nemocnici pravděpodobně acidoza, v papírech mám zpět dávku 500 mg a poznámku nesnášenlivost vyšších dávek, tak teď paní doktorka zkouší dávku postupně zvyšovat jak bude tělo reagovat a zároveň lék Januvia, vyšší dávka Sioforu nezabrala, ráno na lačno cukr 9,0, po čtyřech dnech mi stoupá tlak do hlavy, bolí mě hlava, v noci pocení a špatné sny, zadržování vody otoky a na váze za 3 dny 2 kg navíc podotýkám bez většího příjmu jídla, před 3 dny jsem najela na staré dávky, 1x 500 mg ráno a večer, po čtyřech dnech se situace stabilizuje, přestaly tlaky v hlavě i bolesti hlavy, začínám se cítit lépe. Za týden budu volat paní doktorce, ke konzultaci, Užívala jsem i Jardance, kterou jsem si platila, měsíc dobrý, po měsící zánět močového měchýře, na který jsem nikdy netrpěla, a po vysazení Jardance se to uklidnilo, Jsem z toho už zoufalá. Váha se mi nedaří udržovat, nekouřím, nepiji. Děkuji za odpověď.Táňa
    věk: 62 let výška: 160 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milá Taťáno, protože váš celkový zdravotní stav neznám, odpovím jen na to, co mohu. Vím o vás pouze, že je vám 62 let a máte mírnou obezitu. Kromě diabetu máte zřejmě ještě jinou poruchu, která působí zadržování tekutin v těle, tedy otoky. Může jít o projevy latentní srdeční nedostatečnosti, možná ale také o projev žilní nedostatečnosti na dolních končetinách, nebo jenom užíváte příliš kuchyňské soli, která je skoro ve všech potravinách, ale v některých je jí hodně. Mohla byste mít také projevy onemocnění ledvin, ale to nemohu podle vašich dat posuzovat, mám jen příliš málo údajů. Porucha to asi není vážná, protože to zadržování tekutin se projevuje jen občas.

    Nemyslím si, že by to vyvolával sám diabetes nebo dokonce léčba metforminem (Siofor).

    Podle mého názoru je pro vás Siofor vhodný lék, ale pravděpodobně jej špatně snášíte. Januvia je lék, který efekt Sioforu ještě podporuje, ale není to lék zásadní.

    Pro léčbu diabetu máme nyní řadu možností, ale každá z nich může u někoho mít určité nevýhodu v podobě špatné tolerance, i když se jedná obecně o léky bezpečné a nežádoucí účinky jsou jim často jen mylně připisovány, když se člověk z nějakého důvodu necítí dobře.

    Na diabetes 2. typu řada léků výrazně pomáhá. Snižují glykémie, některé pomáhají předcházet nadváze nebo jejímu dalšímu zhoršování, další mají také příznivý efekt např. na krevní tlak nebo na srdeční onemocnění. Obecně jsou ale 2 zásadní důležité postupy, které působí lépe než ostatní léky, a to jsou:

    1. Důsledná dieta se přiměřeným energetickým příjmem a omezením sacharidů

    2. Inzulín. Ten je přirozenou látkou, ale má smysl jej podávat, když opravdu chybí a ne jenom jeho pomocí upravovat nadměrný příjem jídla.

    Oba tyto postupy jsou efektivní, ale obtížně se dodržují, zejména ten první. Proto se používá řada dalších léků, které různým způsobem glykémie snižují. Když ale lidé hlásí nežádoucí efekty skoro po všech kombinacích, tak se musejí rozhodnout, zda různé případné snesitelné vedlejší efekty budou tolerovat, nebo  se spokojí s těmi dvěma základními postupy.

    Váš diabetes není zase tolik rozladěný, a tak jsem přesvědčen, že poctivá a vytrvalá dieta by vám pomohla. Protože byste to možná ale časem přece jen nevydržela, tak byste mohla dál užívat nízké dávky Sioforu, např. 2x 500 mg. K němu by se dala vyzkoušet řada kombinací (což jste ale už částečně zažila). Zatím jste neměla léky ze skupiny analogů GLP-1, které se dávají zpravidla 1x týdně injekčně, ale také mohou mít vedlejší efekty, např. nevolnost. Tu ovšem mnozí považují dokonce za mírně žádoucí, protože to dobře pomáhá hubnutí.

    Radím vám tedy, abyste nespoléhala jen na léky a více se věnovala dietě. Léky zkoušejte od malých dávek a nesnažte se jim připisovat všechny vaše nepříjemné pocity nebo vše, o čem se píše v příbalovém letáku. A samozřejmě se o všem poraďte s vaším lékařem. Mnohým mírnějším vedlejším efektům lze předcházet.

    redakce:

    omlouváme se za opožděné odeslání odpovědi


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

