Poradna

Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

356 dotazů

  • Dotaz

    Může užívání Novalginu na chronickou bolest zvyšovat hladinu cukru. Jaroslava
    věk: 76 let výška: 170 cm váha: 60 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jaroslavo, přeji dobrý den,

    lék Novalgin obsahuje léčivou látku metamizol s významným analgetickým účinkem. Výhodou metamizolu je jeho malý vliv na osud jiných léků, to znamená že má metamizol nízký výskyt lékových interakcí. Není znám negativní vliv metamizolu na hladinu krevního cukru. Užívání metamizolu může ovlivňovat výsledky některých laboratorních vyšetření, avšak nikoliv hladiny krevního cukru.

    Metamizol však může vyvolávat jiné nežádoucí účinky, proto je nezbytné se při jeho užívání řídit radou lékaře, zejména z hlediska velikosti dávky a počtu denních dávek.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Začal jsem místo jardiance používat invokana. Můžete mi sdělit eventuelní vedlejší účinky ,případně vaše výhrady? děkuji. Rudolf
    věk: 79 let výška: 180 cm váha: 84 kg

    Odpověď

    Milý Rudolfe, mezi oběma léky nejsou velké rozdíly. Patří do stejné lékové skupiny a oba zlepšují vyrovnání diabetu, způsobují to, že část glukózy z vaší krve se dostává do moči a oba mají prokázané příznivé účinky na další průběh onemocnění ledvin a srdce, která mohou provázet diabetes.

    Rovněž nežádoucí účinky obou léků jsou téměř stejné. Především byste měl vědět, že zvýšené vylučování cukru do moči může mít za následek vznik močových infekcí a také kvasinkového zánětu v oblasti předkožky. Bývá to způsobeno tím, že moč obsahující cukr může lehce ulpívat v okolí močové trubice. Pomoci může dobrá hygiena, tedy řádné „otřepání“ u mužů a případně šetrné omytí  či použití protikvasinkové masti. Je to jistě uvedeno i v příbalovém letáku.

    Proč vám pan doktor vyměnil léky, není jasné. U obou léků proběhly rozsáhlé klinické studie a ne každá se zaměřila úplně na totéž. Když se tedy podaří něco dalšího příznivého prokázat u jednoho z nich, lékaři mohou potom řídit volbu podle těchto prokázaných výsledků.

    Oba léky se nemají podávat v pokročilém stádiu onemocnění ledvin. Už jen proto, že jejich působení probíhá především v ledvinách. Je-li tedy jejich funkce výrazně snížena, tyto léky ztrácí svůj antidiabetický efekt. Nicméně u lehčích forem mohou naopak oba léky působit na onemocnění ledvin příznivě.

    Pokračujte tedy klidně v léčbě jedním z těchto léků (jsou i další z této skupiny) a dodržujte preventivní hygienu, jak jsem vám popsal.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 65let a 5 let picham inzulín a předtím pouzeleky.Rano jardiance, večer 2xglukophage 750 a k tomu 48 j. Toujevo. Ranní hodnoty 10 až 12.lecim se na tla vysoký 1x tenoretic. Lékařka diabetolozka chce jen přidávat inzulin až do 65 j. Vážím 73 kg. Moc prosím o Vas nazor Věra
    věk: 65 let výška: 165 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Milá paní Věro (píšete bez háčků a čárek, tak se možná menujete Vera a mě se ta Věra líbí víc, snad proto, že tak se jmenovala moje máma),

    máte docela intenzivní léčbu diabetu, a přitom efekt není dostatečný. Nejste sice tlustá, ale omezit by se dieta určitě trochu dala.

    Já vám doporučuju jak první krok následující: spočítejně si pečlivě, kolik sacharidů za den sníte. Ale počítejte je všechny, i ty v ovoci, zelenině, polévce, v omáčce...). Stačit by vám mělo 180 g za den. Už to samo by mohlo přinést určité zlepšení. Kromě toho nejeste již nic po večeři, případně jenom listový salát, okurky, jedno či dvě rajčata - a to se zálivkou bez cukru. S výhodou by bylo se také po večeři ještě projít nebo si zacvičit. Podle mého názoru budete mít postupně ranní glykémie nižší nebo dokonce nízké. Jen to může tak 2 týdny trvat.

    Pokud by se efekt nedostavil, bylo by nejspíš vhodné zařadit krátce působící inzulín v malých dávkách před jídly, zejména před večeří, aby vám glykémie nestoupala. Já osobně bych dlouze působící inzulín už nezvyšoval nebo dokonce bych jej snížil. Ale řešení může být více. Velké dávky dlouze působícího inzulínu to mohou zvládnout také, jen je to méně přirozené a podporuje to nárůst hmotnosti.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po ranu cukr 7-9,5, glukofage 1000 1x denne, BMI 24,4, beru glukofage rano, je lepsi ho brat vecer? Dietu nedrzim, ale nesladim, vyska 183 cm, vaha 81 kg, cvicim. Cukr se mi zvysil po lonskem prodelani kovidu. Je nejaka lepsi verze lecby? Jirka
    věk: 68 let výška: 183 cm váha: 81 kg

    Odpověď

    Milý Jirko, navrhuji, abyste zatím bral Glucophage 1000 2x denně, ráno a večer. Je to v podstatě standardní dávka. Pokud by toto nepostačovalo, musel byste přidat ještě další lék. Vaše ranní glykémie jsou zbytečně vysoké. Také trochu omezte sacharidy v dietě, stačilo by 180 g denně. Je ale nutné započítat sacharidy všechny. Dozvěděl byste se o tom více i na našich stránkách.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Musím užívat lék Metformin Teva 500mg když jsem prediabetik? Hodnoty dlouhého cukru listopad 2020 jsem měla 45. Nyní 44,2. Změnila jsem stravování a zhubla 8kg. Přesto má lékařka chce, abych začala užívat léky. Je to nutné? Alexandra
    věk: 56 let výška: 172 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milá Alexandro, dlouhodobě studie ukázaly, že podávání metfrominu u osob se známkami prediabetu zabraňuje přechodu do stádia diabetu, nebo alespoň tento proces zpomaluje. Proto vám paní doktorka tento lék doporučila, i když jen v malé dávce. Pokud vám tedy lék nedělá větší potíže, tak vám jej doporučuji také.

    Jinak ale se výskyt diabetu zvyšuje s přibývajícím věkem a s přibývajícími kily. Tomu prvnímu asi nedokážete zabránit, ale dieta s omezením kalorií a dostatečný pohyb, to jsou faktory, které fungují a pomáhají.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v březnu jsem byl hospitalizován v nemocnici a byla mi zjištěna cukrovka 2.typu. Dostal jsem tabletky na tlak Euvascor a tablety na na snížení hladiny cukru v krvi. Po měsíci mi změnili na Xigduo 5/1000...Po dvou týdnech užívání se mi objevila na těle svědivá vyrážka... Je možné, že to může být alergická reakce na Xigduo? Byl jsem na kožním a dostal mastičku Belogent...ale bohužel po 4 dnech moc nepůsobí...Mohli by jste mi poradit. Děkuji Roman
    věk: 49 let výška: 170 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milý Romane, vaše vyrážka může mít více příčin. Může být způsobena kterýmkoliv lékem, který užíváte, ale také nějakou jinou látkou nebo potravinou. Předpokládám, že kožní lékař by rozpoznal jiné možnosti, např. kvasinkovou infekci, která může vznikat při špatném vyrovnání diabetu v oblastech vlhké zapářky, především však v okolí genitálu a podbřišku.

    Pokud se nezjistí jiná příčina, postupuje se s ohledem na závažnosti příznaků tak, že se nejprve vysazují léky, které byly nasazeny naposledy. Ve vašem případě je to lék Xigduo, který obsahuje hned 2 látky, a to metformin a dapagliflozin.

    Po jejich vysazení by se mělo čekat, zda vyrážka ustoupí, a to alespoň 3 týdny. Pokud nikoliv, zkoušelo by se vysazení ostatních léků. Po odeznění by bylo potřeba používat léky jiné, nabídka je poměrně široká.

    Nicméně léčivý přípravek Xigduo představuje moderní a vysoce účinnou léčbu diabetu 2. typu. Jeho užívání však může velmi vzácně vyvolat svědivou vyrážku, která připomíná kopřivku nebo může velmi vzácně vyvolat zčervenání kůže. Tento nežádoucí účinek je také uveden v příbalové informaci. Svědění lze omezit podáváním antihistaminik, a to ve formě tablet (jako je např. cetirizin), nebo aplikovaných lokálně (jako je např. Fenistil gel) nebo použitím tekutého pudru. Je však otázkou, zda takové omezení svědění jako příznaku vedlejšího účinku léku má smysl, neboť pokud je nežádoucí účinek vyvolán podáváním přípravku Xigduo, antihistaminika ani tekutý pudr neřeší příčinu těchto nežádoucích účinků, ale jejich důsledky.

    Pokud Vám nepomáhá mastička s kortikoidem, a to ani po 4 dnech, doporučuji Vám obrátit se znovu na lékaře, aby rozhodl o dalším postupu. Lékař musí posoudit, zda je tato vyrážka způsobena podáváním léku, či alespoň je-li to pravděpodobné. Na základě toho pak rozhodnout, zda bude v léčbě pokračováno, nebo zda dojde k její změně.

    Zpracováno redakčně za pomoci:

    Prof. MUDr. Františka Saudka a PharmDr. Josefa Suchopára

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)
    (odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, Interakční akademie DrugAgency, a.s.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se prosím zeptat, zda-li je možné, aby večerní užívání Sioforu způsobilo ranní zvýšené hodnoty (na lačno) glukózy v krvi (8.8 a pod.). Během dopoledne pomalu klesá, hodinu po jídle 8.5, dvě hodiny po jídle mám už zase celkem normu (6.5), ale ty ranní hodnoty mě celkem děsí. DM2 mám diagnostikován chvíli, tak se omlouvám, jestli je můj dotaz mimo. Jinak beru dvoje léky na tlak (Lusopress večer, ráno Carzap), Letrox, Milurit, Concor, plus hromadu doplňků (na játra, omega3...). Váhu takovou mám až posledního půl roku po home-office, jinak 103-124kg, sportoval jsem taky. Předtím cukr OK, dokonce před dvěma lety 5.x na lačno. Díky moc za odpověď :) Martin
    věk: 41 let výška: 173 cm váha: 158 kg

    Odpověď

    Milý Martine, to jste si pěkně našel viníka! Nabral jste spoustu kil a nyní se zlobíte na oslíka, že vás už neutáhne do kopce.

    Siofor (metformin) je lék, který zejména tlumí zvyšování na lačno, tedy v době, kdy člověk nejí. Tak je tomu např. během noci. Dává se v dávce až 3 000 mg. Vy berete Siofor 500 mg.

    Dávku Sioforu bude určitě nutné zvýšit, navrhuji na 2x denně 1000 mg. Samotný Siofor ale na takový problém stačit nebude. Jste mladý a máte velmi těžkou nadváhu. Měl byste (a já vím, že je to velmi těžké) držet poctivě redukční dietu a co nejvíce se pohybovat. K Sioforu bude asi vhodné přidat ještě další lék na diabetes, nejlépe nějaký, který pomáhá hubnut. To ale musí udělat váš diabetolog. A  možná byste měl uvažovat i o tzv. bariatrické léčbě, která spočívá v zákroku na zažívacím ústrojí. Ten zpravidla vede k výraznému zhubnutí a většinou i ke zlepšení či ústupu diabetu.

    Takto rychlé rady ale pomohou jen málo. Musíte svoji zdravotní situaci podrobně probrat s lékařem a uvažovat, čeho všeho jste schopen a ochoten dosáhnout při změně svého režimu. Je nutné postupovat systematicky a připravit se na náročné řešení, vyžadující vaše odhodlání.

    doporučení redakce:

    zajímavý článek o metforminu: Proč mě lidi nemaj rádi?


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den mám dotaz, manžel užívá Trulicity 0,75 mg, při napsaná mu bylo jasně řečeno lék hradí pojištovna, bere i Siofor. Lék bere už 4. měsíc, peníze zpět nikde. Po tefonátu s pojištovnou prý až 1,5 mg tohoto léku. Nevím kde nastala chyba. díky za odpověd. Kateřina
    věk: 51 let výška: 170 cm váha: 114 kg

    Odpověď

    Milá paní Kateřino,

    mohu vám poskytnou pouze aktuální informace. Jak to bylo s hrazením Trulicity před nějakou dobou nemohu odpovědět.

    V současné době je možné předepsat lék Trulicity 0,75 mg v 1 dávce, ale tento přípravek není v současné době zdravotními pojišťovnami hrazen. Není to asi věc pojišťoven, ale spíše firmy, která o hrazení nepožádala.

    Trulicity 1,5 mg v jedné dávce je lék s dvojím režimem úhrady. Pokud pacient splňuje stanovená indikační kritéria (léčba v kombinaci s metforminem, nevyhovující hodnota glykovaného hemoglobinu, konkrétně nad  60 mmol/mol před zahájením léčby, prokazatelné zlepšení výsledků po 3 měsících léčby), je lék téměř plně hrazen. Existuje většinou určitý přijatelný doplatek, to záleží na lékárně.

    Pokud by nebyla splněna indikační kritéria, je doplatek podstatně vyšší, odpovídající asi 2/3 celkové ceny.

    Tyto problémy se většinou řeší na místě v lékárně.

    Zpětné proplacení ze strany pojišťovny je možné, pokud doplatky za léky za 1 rok překročí určitou částku. Ta se liší v závislosti na věku pacienta a případně na tom, zda je držitelem důchodu. Ohledně tohoto vracení peněz vás odkazuji na stránku na internetu, kterou jsem nalezl:

    https://www.ordinace.cz/clanek/preplatky-za-leky/


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer Jsem diabetik 2 typu s výsledky do 6 mmol/l. Ráno a večer užívám Glukophage.. Dnes jsem dostal injekci Novalginu a mám hodnoty okolo 11. Ortoped říkal, že po injekci se může stát, že jsou hodnoty vyšší. Je to tak ? Děkuji Radko
    věk: 58 let výška: 178 cm váha: 89 kg

    Odpověď

    Milý Radko,

    Novalgin se používá k léčbě bolesti a jeho účinek trvá několik hodin. Může mít různé nežádoucí účinky, ale nepatří mezi ně zvýšení glykémie.

    Já se domnívám, že vám ortoped podal ještě nějaký jiný lék, nejspíše přípravek s dlouho působícím kortikoidem, který se často podává při podobných potížích a působí především protizánětlivě a proti otoku. Někdy se podává také přímo do místa, kde se předpokládá postižení příslušného nervu. Kortikoidy obecně snižují účinky inzulínu a u diabetiků často vedou ke zhoršení metabolismu. Délka tohoto efektu závisí na typu léků. Některé působí tak 2 dny, jiné až 6 týdnů. U pacientů s diabetem je vždy nutné posoudit, do jaké míry je důležité navodit úlevu touto injekcí a do jaké míry hrozí zhoršení glykémií.

    U pacientů s diabetem 2. typu pomůže dieta s omezením sacharidů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám cukrovku 2. typu (asi dva roky) a píchám si jednou denně inzulín (xultophy 7 jednotek). Zároveň beru na zvýšený cukr léky (glycada - půlku večer, pioglytazone accord - jeden ráno). Inzulín si píchám vždy v osm hodin večer, a to bez ohledu na to, jak vysoký mám cukr. Ráno mám hodnoty cukru kolem čtyř, někdy méně. Mám si píchat inzulín, i když mám večer hladinu cukru v pořádku? Někdy mám večer 6, 7, někdy ale 10... Děkuji za odpověď. Jana
    věk: 75 let výška: 166 cm váha: 61 kg

    Odpověď

    Milá Jano,

    Píšete, že máte diabetes 2. typu, jste spíše štíhlá a diabetes máte při léčbě celkem vyrovnaný. Z toho se domnívám, že máte zejména sníženou tvorbu vlastního inzulínu a inzulín je to, co vám zejména chybí.

    Užíváte lék Glyclada, který má stimulovat vlastní sekreci inzulínu, a dále pioglitazon, který má zlepšovat účinky inzulínu. Kromě toho berete inzulínový přípravek Xultophy, který obsahuje velmi dlouze působící inzulín a současně další látku, která rovněž zlepšuje působení inzulínu. Celková dávka inzulínu je ovšem v současné době velmi malá.

    Pokud nemáte glykémie na lačno i po jídle v normě nebo blízko normy (např. po jídle do 10 mmol/l), doporučuji vám v užívání léku Xultophy pokračovat. Důvodem k jeho vysazení by byly opakované hypoglykémie nebo příliš nízké glykémie. Spíše by se dalo uvažovat o vysazení léku Glyclada, který vaše „unavené beta buňky“ dále honí a tím je může vyčerpávat. Pokud by to bylo potřeba, lze pak Xultophy i mírně zvýšit.

    Efekt léku Xultophy se posuzujte vždy až po několika dnech. Jeho působení je velmi dlouhé a hodnota glykémie bezprostředně před jeho podáním není pro volbu dávky rozhodující.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!