Poradna

Cukrovka a léky

207 dotazů

  • Dotaz

    Mohu požádat o gliptiny a jaký by byl doplatek, mám asi 44 dlouhý cukr. Diabetes 2. typ 11 let. Libuše
    věk: 70 let

    Odpověď

    Milá Libuše, gliptiny jsou dnes běžnou součástí léčby diabetu 2. typu, ale mají určitá omezení pro předpisování. Gliptiny se mohou předpisovat pacientům, u nichž není dosaženo dostatečného efektu při podávání metforminu či tzv. derivátů sulfonylmočoviny, případně při podávání léku pioglitazon. V takovém případě je potom doplatek poměrně malý, okolo 50 - 100 Kč měsíčně, v závislosti na lékárně. Může být i nulový.

    Pokud by byl podáván pacientům, kteří podle současných doporučení gliptiny nutně nepotřebují, je doplatek vyšší, někdy i podstatně. Vyrovnání vašeho diabetu je podle všeho velmi dobré, glykovaný hemoglobin je blízko normy. Nevím, zda užíváte nějaké léky na diabetes, případně zda je máte v dostatečné dávce a zda je dobře snášíte.

    Gliptiny přidané např. k metforminu, fungují celkem dobře, mají minimum nežádoucích účinků, ale jejich efekt není zcela zásadní. Určitě je velmi důležitý dietní a pohybový režim, a pokud jim nevěnujete dostatečnou pozornost, gliptiny toho zase tolik nezmohou. Doporučuji vám proto, abyste se držela doporučení svého diabetologa. Pokud usoudí, že pro vás bude gliptin v kombinaci s dalším lékem vhodný, tak vám jej předepíše a doplatek bude nízký, možná i žádný. Pokud ale dosud žádný lék neužíváte, rozhodně vám spíše doporučuji metformin. Funguje dobře a je bez doplatku. Budete-li trvat na užívání gliptinu jako prvního léku na diabetes a nebude to dostatečně odborně zdůvodněno, budete pravděpodobně nucena uhradit jeho cenu, což může být okolo 1000 Kč měsíčně a bude to podle mého názoru zbytečné.


    Poznámka redakce:

    úhrady přípravku v indikovaných případech:

    Například přípravek Trajenta 5 mg x 30 tab je u nás obchodován za cca 939 Kč, úhrada pojišťovnou je cca 889 Kč a doplatek pro pacienta tedy 50 Kč. Dále přípravek Trajenta 5 mg x 90 tab je u nás obchodován za cca 2 765 Kč, úhrada pojišťovnou je 2 666 a doplatek pro pacienta tedy 99 Kč.

    Například přípravek Januvia 100 mg x 28 tab je u nás obchodován za cca 872 Kč, úhrada pojišťovnou je cca 830 Kč a doplatek pro pacienta tedy 42 Kč. Dále přípravek Januvia 100 mg x 98 tab je u nás obchodován za cca 2 903 Kč, úhrada pojišťovnou je plná a doplatek pro pacienta tedy 0 Kč.

    Existují i přípravky již kombinované s metforminem a další gliptiny. Celý přehled naleznete v naší rubrice PREVENCE/DIAGNOSTIKA/LÉČBA (která se však ještě aktualizuje).

    (některé lékárny poskytují navíc až 50% slevy na doplatky léků)

    (Úhrada ze zdravotního pojištění je vázána na indikační kritéria a způsob poskytnutého ošetření - ambulantní či za hospitalizace, dále může být koncentrována pouze do vybraných zdravotnických zařízení.)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím, mám problém s cukrem v krvi. Večer ve 23.00 h si naměřím 6.5 a ráno mám 9.6. Můžete mně prosím poradit. Začal jsem brát Ozempic 0,25. Děkuji Stanislav
    věk: 57 let

    Odpověď

    Milý Stanislave, ono by se vyplatilo investovat do mě více informací, pokud byste chtěl očekávat kvalitnější odpověď. Takto vám mohu poslat pár informací obecně, neboť o vašem zdravotním stavu nevím vlastně nic. Jen je patrné, že máte trochu vyšší glykémie, než byste chtěl a že jste zahájil léčbu Ozempicem. Netuším kolik vám je let, jaké jste tělesné stavby, jaké další léky užíváte, zda jste ochoten držet trochu přísnější dietu, zda se dostatečně pohybujete, zda se někdy měříte také po jídle, či jak dlouho již víte o svém diabetu.

    V prvém řadě vaše glykémie nejsou nijak znepokojivé. Jsou to ale zřejmě hodnoty na lačno, po jídle jsou možná glykémie mnohem vyšší. Léčba Ozempicem se zpravidla zahajuje nízkou dávkou 0,25 mg a po nějaké době, zpravidla 4 týdnech, se dávka zvýší na 0,5 mg 1x týdně. Po určité době při nedostatečném efektu se nakonec dávkování může zvýšit na 1 mg 1x týdně. Dělá se to proto, abyste si na účinky Ozempicu zvykl, zejména aby vás neodradil určitý pokles chuti k jídlu, či někdy i mírná nevolnost, která se časem upravuje.

    Ozempic se zpravidla užívá s dalšími léky na diabetes, nejčastěji s metforminem, je ale možné přidat ještě další. A samozřejmě se to neobejde bez diety s omezením celkových kalorií a sacharidů.

    Nejste-li zatím s výsledky spokojen, doporučuji nadále pokračovat s metforminem a případně navýšit jeho dávku na 2x 1000 mg, pokud to váš zdravotní stav dovoluje (to musí posoudit váš diabetolog). Dále byste měl omezit příjem sacharidů, optimálně do 150 g denně.

    Je důležité měřit také glykémie po jídle. Pokud by například po jedné hodině stoupaly nad 11 mmol/l, určitě by bylo vhodné nejen omezit množství sacharidů, ale také přidat nějaký další lék.

    Jinak vám lékař pravděpodobně dávku Ozempiku později zvýší na 0,5 mg týdně a může ji později ještě navýšit na 1 mg. Pokud budete dodržovat dietní režim, efekt tohoto léku se bude postupně rozvíjet, takže časem může dojít k významnému zlepšení. Zvláště pokud se vám podaří zhubnout, čemuž Ozempic napomáhá. Vydržte proto v klidu, vaše hodnoty nejsou nijak nebezpečné. Spíše si prostudujte složení stravy, poraďte se s nutričním terapeutem a dodržujte dietu.

    Otázkou samozřejmě je, zda se vám podaří zcela odmítnout vánoční cukroví. Ani to slazené umělými sladidly není pro diabetika vhodné. Tak mnoho zdaru a klidu v novém roce.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po hospitalizaci při zánětu průdušek mi byl naordinovány kortikoidy a zvedla se mi hladina cukru ale po propuštění z nemocnice mám naordinovány jen léky které jsem měla před hospitalizací t.j. Victoza ráno před jídlem a 1 ráno Siofor 1000. Teď naměřeno 19,4 cukru. Mám se znepokojovat? Charlotta

    Odpověď

    Milá Charlotto, na vaši otázku, zda se máte znepokojovat, odpovídám: ano i ne.

    Nejdříve to ne: Dávku kortikoidů vám pravděpodobně brzy sníží, protože byly již vysazené, jak píšete. Budete-li dodržovat dietu a pokud možno se trochu fyzicky namáhat, mělo by se to opět brzy upravit. Ojedinělá hodnota glykémie 19 mmol/l není bezprostředně nebezpečná.

    A nyní k tomu „ano“: Glykémie 19 je přece jenom dost. Kdyby to trvalo déle, třeba 4 a více dnů, už by se to asi projevilo zvýšeným močením a ztrátou tekutin a také by to nebyl dobrý stav pro rekonvalescenci po asi těžkém zánětu průdušek. Jako první vám tedy radím: pokud močíte více než obvykle, doplňujte pravidelně tekutiny, a to takové, které jsou zcela bez cukru. Je-li glykémie vysoká, nejezte pokud možno žádné sacharidy, dokud se to nesrovná. Dále navštivte svého diabetologa a projednejte svoji léčbu. Bude záležet na tom, zda už máte kortikoidy vysazené, či zda s nimi pokračujete. Já bych doporučoval vysazení, ale to není vždy možné. U zánětů průdušek s alergickou složkou (tedy určitá forma astmatu) mohou být kortikoidy nutné. V tomto případě ale silně doporučuji inhalační formu, nikoliv tablety. Mají výbornou účinnost a vliv na diabetes mnohem menší.

    Dalším krokem by mělo být posílení léčby vašeho diabetu. Kromě metforminu by mohly být přidány ještě další léky, které by se hodily do kombinace s Victozou. Případně by mohl být nutný i inzulín, např. takový, který přímo ve stejné lahvičce obsahuje i Victozu, takže by se jednalo jen o jednu injekci.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, som diabetik 2.typu. V minulosti liecba Stadametom 1000, neskor len na liecbe dietou, ranne hodnoty 5,6-6,5, po jedle do 9. Hba1c 7%. Vahovy ubytok v oktobri - 5kg, kvoli depresii. Po dvojtyzdnovej liecbe Mirzatenom a Magrilanom, stupli hodnoty rannej gly na 7,8. A po jedle cez 10,4, vcera dokonca 12,6. Chytam paniku z najblizsej dia kontroly. Budu nutne PAD, alebo radsej ziadat o zmenu antidepresiv? Bojim sa, ze Hba1c bude vysoke. Dakujem, Dana
    věk: 46 let

    Odpověď

    Milá Dano, diabetes 2. typu je onemocnění, které má tendenci spíše postupovat než vymizet. Pro prevenci zhoršování je důležité zejména dodržovat dietní režim, zejména omezení kalorického příjmu, a dále dostatečně se pohybovat.

    Deprese je velmi závažné onemocnění a léčba se vyplatí. Na druhé straně, řada antidepresív mírně zhoršuje glukózovou toleranci, často tím, že zvyšuje chuť k jídlu a tím i příjem potravy. To se týká především z vašich léků Mirzatenu. Vy ovšem udáváte, že jste spíše zhubla.

    Nyní bych vám doporučoval vybrat si vzorovou dietu s nižším obsahem sacharidů, např. 150 g denně a snažit se ji dodržovat. Pokud by se vaše glykémie nezlepšily, existuje ještě řada dalších léků, které je možné přidat ke Stadametu. Ten bych vám ovšem doporučoval začít užívat znovu a případně k němu ještě některý další lék přidat. Inzulín sice není špatná volba, ale v současné době jej rozhodně nepotřebujete a ani to bezprostředně nehrozí. Musíte se poradit se svým diabetologem, na dálku nasazovat nové léky není možné. K panice ale rozhodně není důvod, vaše glykémie ještě „ujdou“ a k dispozici je řada dobrých léků v tabletách.


    Poznámka redakce:

    častým nežádoucím účinkem Magrilanu je snížená chuť k jídlu

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Pane doktore. Chci se zeptat, zda se při užívání Sioforu někdy zastaví hubnutí. Myslim si, že moje váha 90kg je už tak akorát na výšku 188 cm. Je mi 43let a už jsem shodil za 4mesice 16kg. Uzivam Siofor 500 září jen jednou denně, ale i přes úbytek váhy mám na lačno ráno okolo 7. Pres den v pořádku jen to ráno. Bojim se že budu hubnout dále až budu jako kostlivec při navýšení dávky. Chci mít ranní glykémii nížší, ale zároveň už nechci dále hubnout. Velice děkuji za odpověď. Marek
    věk: 43 let

    Odpověď

    Milý Marku, Siofor nepůsobí výrazné hubnutí. Je to lék, který snižuje zejména glykémii na lačno a kromě toho částečně tlumí chuť k jídlu, bohužel jen u někoho. Navíc užíváte velmi malou dávku. Napadají mě tedy 3 možnosti, jak vám odpovědět:

    1. Vzal jste si dietní léčbu vašeho nově vzniklého diabetu příliš silně k srdci. Snížení kalorického příjmu a zhubnutí rozhodně doporučujeme skoro všem pacientům, ale málokdo následuje naše rady takto důsledně. V tom případě by ale stačilo, abyste trochu zase ubral v dietě, a pokud by to vedlo zase ke vzestupu glykémií, tak by se musela přidat nějaká další léčba. Napadá mě inzulín, protože by se mohlo také jednat o pomalu se rozvíjející diabetes 1. typu.
    2. Navzdory Sioforu a dietě máte pořád silně nevyrovnaný diabetes, takže kvůli tomu hubnete a ztrácíte také cukr močí. Vy ale máte glykémie skoro v normě, alespoň ty na lačno. Pokud tedy ani během dne nemáte glykémie nad, řekněme 15, tak ani tato možnost není pravděpodobná.
    3. Hubnete z nějaké jiné příčiny. To se mi zdá skoro nejpravděpodobnější, tedy pokud vaše údaje opravdu odpovídají skutečnosti. V tom případě budete potřebovat interní vyšetření, zahrnující krevní odběry a přinejmenším ultrazvukové vyšetření břicha, možná později vyšetření zažívacího traktu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chci se prosím zeptat, před 8 dny mě pan doktor kvuli velké glykemii nasadil lék Jardiance. Během prvních dnů jsem zhubnul 5 kg, ale bylo to asi tím, že jsem chodil hodně na malou. Nyní je váha stejná, ale cukr po každém ranním měření mám pořád vysoký. Vždy kolem 11 -12 mmol/l. Začínám být nervozní a nevím, zda je to v pořádku. Děkuji moc za odpověď a omlouvám se, že obtěžuji. Luboš
    věk: 55 let

    Odpověď

    Milý Luboši, lék Jardiance účinkuje prakticky u všech pacientů s diabetem. To ovšem ještě neznamená, že sám o sobě postačuje. Působí tak, že glukóza se dostává do moči větší měrou, než jak je tomu bez tohoto léku při zvýšené glykémii.

    Pokud jsou hodnoty glykémie zhruba nad 10 mmol/l, ledviny nestačí profiltrovanou glukózu zpětně vstřebat, a to vede k tomu, že se cukr pak dostává do moči. Čím více má pacient glykémii nad 10 (a k tomu dostatečně pije), tím více cukru tímto způsobem odchází z těla. Pokud berete lék Jardiance, dostává se cukr do moči i při nižších hodnotách glykémie a pokud je glykémie vyšší, vylučuje se cukru více. Udává se, že takto může diabetik ztratit až 70 g cukru za den, což odpovídá zhruba 2 krajícům chleba. Není to ale správné. Ani při užívání Jardiance by neměl mít diabetik natolik zvýšenou glykémii, že se začně vylučovat tak velké množství.

    Výhodou tohoto léku je zcela ojedinělý mechanismus působení, který je odlišný od všech ostatních skupin léků na diabetes. Proto se s nimi velmi dobře kombinuje.

    Mám pro vás tedy toto doporučení:

    • Dodržujte pečlivě dietní doporučení a zejména nepřekračujte denní limit sacharidů v dietě. K tomu pochopitelně musíte 1) znát obsah sacharidů v jednotlivých jídlech, 2) být disciplinovaný.
    • Máte-li takto vysoké glykémie, snižte celkový obsah sacharidů v dietě, např. na 150 g denně, případně ještě více alespoň přechodně.
    • Užívejte správně všechny ostatní léky na diabetes. Jardiance se zatím nepodává jako lék první, dává se zpravidla do kombinací.
    • Dostatečně pijte. Neměl byste hubnout tím, že se „vyčůráte z podoby“. Ztráta tekutin se může hodit jen u osob, které mají otoky.
    • Dodržujte pečlivě hygienu, aby vám přítomnost cukru v moči nepřispívala ke vzniku zánětů močového ústrojí.

    Vydržte takto určitou dobu. Není v moci Jardiance rychle snížit hodnoty glykémie. Efekt se rozvíjí pomalu. Zejména se „dolaďují“ přechodně zvýšené hodnoty. Základ léčby bude u vás spočívat jednak v dodržování dietních opatření, ale také v podávání jiných léků, které snižují i jen mírně zvýšené hodnoty glykémie. Efekt posuďte minimálně po 1 měsíci. Pouze pokud byste i při omezení sacharidů měl glykémie stále vysoké, např. nad 12 mmol/l (a měříte se také po jídle?), tak by asi bylo vhodné přidat ještě jiný lék na cukrovku, možná dokonce inzulín.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Proč se nepoužívá Stadamet u diabetu 1. typu – po zjištění diabetu od 14. 10. 2019 si píchám na noc Lantus a brala jsem Stadamet 2krát denně 500 mg. Měla jsem v průběhu dne většinou pod 7 glykémie nalačno a nyní si po jeho vysazení od 16. 11., kdy jsem měla hezky srovnané hodnoty při píchání 14 jednotek Lantusu na noc, musím píchat víc Lantusu (dnes už to bude 18) na noc + 2 jednotky Apidry před večeří. Po vysazení Stadametu se mi celkově zvýšila už hezky stabilizovaná hodnota glykémie přes den – nyní kolem 13. Nerozumím tomu – byla jsem pochválená, jak hezky držím diabetickou dietu a neztloustla jsem (mám nyní něco přes 74 kg při 185 cm – první den na diabetologii jsem vážila 73 kg) a stejně jsem dostala místo Stadametu Apidru 2 jednotky před večeří. Občas jsem to neodhadla, jsem čerstvě zachycený diabetik a kvůli občasným vyšším hodnotám glykémie k večeru 10 nebo 12 před večeří, jsem dostala tu Apidru a musela vysadit Stadamet. Nejsem opravdu žádný masochista a píchání injekcí mě extrémně obtěžuje, ale zvládám to. Mnohem snazší by bylo sníst prášek, co mi držel nízkou hladinu cukru v krvi. Vstávám po 10. hod. dopoledne, první jídlo mám oběd a když nemám vyšší glykémii v 16. hod. sním i nějakou svačinu. Pak jím až večeři ve 20 hod. Nevím, jestli by se ale tím vyloučeným cukrem vlivem Stadametu nějak nepoškozovaly ledviny. Jak to s tím prosím je? Pavla
    věk: 48 let

    Odpověď

    Milá Pavlo, určit správně typ diabetu se dá mnohem lépe z vašich osobních údajů než z laboratorních hodnot. I na našem webu byste se dočetla, jak se od sebe liší typ 1 a 2 a mohla byste se ještě dozvědět, že existují ještě jiné, méně časté typy.

    Diabetes 1. typu začíná většinou rychle. Pacienti většinou nemají nadváhu a v poslední době nápadně hubnou a bývají mladší, typicky do 20 let. Někdy jsou projevy tak nápadné, že prakticky není pochyb. Glykémie bývá vysoká, pacienti hodně močí, mají velkou žízeň a někdy jde až o život ohrožující stav. To ovšem neznamená, že tento typ diabetu nemůže vzniknout i v dospělosti či dokonce ve stáří. Ztráta inzulínové sekrece probíhá někdy velmi pomalu, takže je možné tento typ zaměnit zpočátku za typ 2, zvláště pokud pacienti mají zároveň nadváhu.

    No a diabetes 2. typu je naopak typičtější pro starší osoby, nejčastěji s nadváhou. Většinou vzniká pomalu a někdy je zjištěn i náhodou. Později ale také může výrazně klesat inzulínová sekrece, takže může být inzulín potřebný.

    Vy o sobě neudáváte mnoho informací, ale protože váš lékař zahájil léčbu Stadametem, tak předpokládám, že se skutečně domníval, že se jedná o typ 2. Výraznější nadváhu ale rozhodně nemáte. Z mé detektivní dedukce tedy spíše plyne, že se u vás jedná o velmi pomalu začínající diabetes 1. typu. V tomto případě podávání Stadametu není žádná chyba, ale pacientovi především chybí inzulín, který již není schopen v dostatečné míře sám tvořit, a proto je na místě inzulínová léčba. Bohužel, schopnost produkovat inzulín při diabetu 1. typu postupně klesá a většinou zanikne. Standardní léčba pak spočívá v podávání 4 dávek inzulínu (3x rychlý před jídly a jeden tzv. bazální s dlouhým působením). V časnějším stádiu může postačovat i dávka jedna, jako ten váš Lantus, ale postupně je nutné léčbu zintenzivnit. Rozhodně je dobré hned od začátku získat dobré návyky, aplikovat si inzulín častěji a měřit si glykémie.

    Stadamet je lék obsahující látku metformin. Ten působí velmi příznivě u diabetu 2. typu. Jejich porucha totiž spočívá hlavně v tom, že málo reagují na svůj vlastní inzulín, takže inzulínu je třeba mnoho. U diabetu 2. typu se metformin téměř nepodává. Někdy jej zkoušíme u pacientů, kteří potřebují velmi vysokou dávku inzulínu, a předpokládáme u nich také jeho snížený účinek.

    Také u diabetiků 2. typu jsou stavy, kdy metformin nepodáváme. Jedná se zejména o pokročilá onemocnění ledvin, jater a srdce.

    Ať se jedná o jakýkoliv typ diabetu, je potřeba, aby byl dobře vyrovnaný. Pokud vám tedy nepostačuje dieta a zvýšený pohybový režim, budete léky potřebovat. Pro diabetiky 1. typu je naprostým základem inzulín. Pro pacienty 2. typu existuje řada možností a nakonec je někdy také nutný inzulín. Metformin je jinak dobrý a bezpečný lék a ledviny nepoškozuje. Jenom u diabetiků 1. typu zpravidla není potřebný, protože oni zpravidla nemají poruchu citlivosti na inzulín.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Jsem 80 letý diabetik s cukrovkou druhého typu, ráno užívám léky Glyclada 30 mg a Januvia 100 mg, večer pak aplikuji 26 jednotek Inzulínu Lantus Solostar - hodnoty glykémie mám na lačno 5,9 - 6,9 mmol/l, po jídle zpravidla nepřekračuji hodnotu 7,5-8,0 mmol/l. Před třemi dny jsem si způsobil drobné oděrky na vnitřní straně pravé nohy nad kotníkem (nejspíše odřením patou levé nohy) odřeniny se zastrupovaly, ale jejich okolí je mírně zarudlé - na kontrolu do diaordinace jdu až za čtrnáct dní, a tak se ptám, mohu mazat odřeniny Framykoinem, který mi dr. diabetička posledně předepsala na otlak malíku na noze, nebo se mám objednat na kontrolu co nejdříve? Děkuji za odpověď a jsem z pozdravem. Stanislav 
    věk: 80 let

    Odpověď

    Milý Stanislave, zdá se, že váš diabetes je dobře vyrovnaný a není třeba nic zásadně měnit.

    Syndrom diabetické nohy je velmi nebezpečnou komplikací diabetu a zcela nejdůležitější je zde prevence. To znamená nejen opatrnost, abyste se neporanil, ale také pozornost, abyste poranění zjistil dříve, než se začne šířit. A protože já na dálku nemohu vaši nohu vyšetřit, musím se řídit pravidlem, že opatrnosti nikdy nezbývá. Stává se také, že lidé rozsah svého poranění podceňují, nevidí na něj dostatečně a nebo usuzují, že když necítí žádnou bolest, není to nic důležitého. Podle zaslané fotografie to skutečně vypadá jako nehluboká a nezanícená odřenina.

    Stejně vám ale doporučuji, abyste si co nejdříve domluvil alespoň krátkou návštěvu u vaší paní doktorky, která by to viděla na vlastní oči.

    Zatím vám radím, abyste odřené místo udržoval v čistotě (osprchoval s použitím jemného mýdla) a případně opatrně ovázal tak, aby se poranění dalším třením nezhoršovalo či neinfikovalo. Použití masti nanesené zcela čistou rukou může zabránit přisychání strupu do obvazu a tím i nebezpečí opětovného stržení při převazu. Nemusí se jednat o Framykoin (existují k tomuto účelu speciální krytí (např. mastný tyl), který se dá pořídit v lékárně. Framykoin obsahuje antibiotika a hlavní riziko jeho použití spočívá v možnosti alergie u některých osob. Protože jste jej již užíval, můžete jej použít i nyní.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, po 3 letech bezproblémového používání inzulínu Lantus (1x denně večer 15 jednotek) se mi přihodil zhruba 15 minut po aplikaci stav velmi prudkého snížení glykémie. Mohlo by to být způsobeno náhodným kontaktem jehly s cévou a tedy aplikací inzulínu přímo do krve? (bylo aplikováno 8mm jehlou do řasy na rozhraní stehna a hýždě a žádná krev se po aplikaci neobjevila). Jsou známy takové případy? Pokud ano, je možné aplikaci tohoto inzulínu rozdělit třeba na 3 dávky po 5 jednotkách během dne? (např.ráno 5 jednotek, odpoledne dalších 5 a večer posledních 5). Kromě tohoto inzulínu ještě aplikuji inzulín Humalog po hlavních jídlech a 2x denně užívám Siofor (2x500). Zkoušel jsem na několik dní Lantus vysadit, ale objevily se velké hodnoty glykémie nalačno. Pokud pravidelně aplikuji tyto 3 léky jak jsem uvedl, tak mám diabetes rozumně zkompenzovaný, GHb za poslední rok hodnoty 44 a 39. Jsem diabetik 2. typu, diabetes mám 5 let, věk 60 let. Děkuji za odpověď a zdravím Rostislav 

    Odpověď

    Milý Rostislave, přiznám se, že z hlavy bych vám odpovědět nedokázal, a tak jsem leccos nastudoval. Především jsem zjistil, že podobnou otázku položili lékařům i jiní pacienti v zahraničí. Po podání Lantusu hlásili nepřiměřeně rychlý pokles glykémie stejně jako vy, případně měli za to, že jim sestra omylem podala Lantus místo rychle působícího inzulínu. Nelezl jsem ale také několik vědeckých prací, které se nitrožilním podáním Lantusu zabývaly.

    Je nutné připustit, že k nitrožilnímu podání při podkožní injekci může skutečně dojít, i když je to velmi málo pravděpodobné. Navíc se to nedá nijak moc dodatečně prokázat. Stává se spíše, že se při injekci poraní malá céva, která potom krvácí. Krev se potom v podkoží sráží spolu s podaným inzulínem, a ten potom účinkuje spíše méně než obvykle. Při hlubší injekci může také dojít k injekci do svalu. Ten je lépe prokrvený než podkoží a inzulín se zde vstřebává rychleji. Já se osobně domnívám, že zcela nejčastějším případem je omyl pacienta, který si podá rychle působící inzulín místo Lantusu. Když potom pacient pero odloží, je těžké zjistit, zda se náhodou nespletl. Musel by si přesně pamatovat, kolik bylo v peru ještě inzulínu a zda toto množství skutečně ubylo.

    Inzulín Lantus je ale určen vysloveně k podkožnímu podání. Od normálního lidského inzulínu se liší tím, že má jednu aminokyselinu (z ceklem 51) nahrazenou za jinou a kromě toho má 2 aminokyseliny navíc. Výsledkem je, že se v podkoží shlukuje v komplexy o více molekulách a ty se na jednotlivé molekuly uvolňují pomalu. Jenom ty uvolněné molekuly pak pronikají do krevních vlásečnic a odtud do celého krevního řečiště. Navzdory tomu, byl inzulín Lantus testován také po nitrožilním podání. Zde se ukázalo, že účinkuje rovněž dobře a prakticky stejně, jako běžný rychlý inzulín, který je k nitrožilnímu podávání určen.

    Je potřeba říci, že při rychlém nitrožilním podání nastupuje účinek inzulínu velmi rychle, ale trvá také velmi krátce. Inzulín je v krvi velmi rychle inaktivován. Proto může skutečně způsobit hypoglykémii, která však potom nemá dlouhé trvání.

    Ptáte se ještě, zda byste si nemohl podávat Lantus 3x denně v menší dávkce. To byste jistě mohl. Cílem podávání Lantusu je zajistit co nejvyrovnanější základní hladinu inzulínu po celý den. U mnoha pacientů se to podaří při jedné injekci, některým ale vyhovují lépe injekce 2, ráno a před spaním. Tito pacienti mají často ráno glykémii příliš vysokou, ale když se potom Lantus zvyšuje, může působit noční hypoglykémie.

    Rozdělení na 3 dávky by mohlo být ještě lepší, ale nemá to smysl. Lantus tvoří jakýsi základ, zejména pro situace na lačno. Před jídly se pak podává rychlý inzulín, jehož působení proběhne a brzy odezní. Když byste místo toho jen navýšil dávku bazálního inzulínu, mohl byste mít hypoglykémie na lačno a po jídle naopak glykémie vysoké.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    mám DM 2 stupně, užívám Glygladu 60mg 2 tabl. ráno. Před měsícem jsem si začala připichovat Tresibu 200 12 jed. ( GlHb 72) a po zhruba 3 týdnech my zmodrali nehty na palcích u nohou. Užívám ještě tyto léky Xarelto 20mg, 1tbl. Emaneru 40mg 1 tbl. Rilmenidin Teva 1 mg 1 tbl. Bloxazoc 25mg 1tbl. Rhefluin 5mg 1/2 tbl. Od podávání Tresiby jsem přibrala 3 kg,( BMI 43,5) mám bolesti hlavy v oblasti za levým uchem .
    věk: 63 let

    Odpověď

    Milá Aleno, na vaši otázku není možné snadno odpovědět, zvláště když vy se na nic konkrétního neptáte. Chcete asi, abych podle možnosti zhodnotil vaši léčbu a řekl svůj názor. O to se pokusím.

    Vy především máte velikou nadváhu. Snadno se doporučí, abyste zhubla, ale já vím, že to není ani trochu snadné. Jako první krok byste tedy měla dostat nějaké pokud možno podrobné dietní doporučení, takový vzorový jídelníček. Na našich stránkách byste jeden mohla najít. Lepší by byla varianta se 150 g sacharidů, ale je možné, že to byste nedokázala, tak tedy alespoň ten s 200 g sacharidů. Důležité ale je, abyste skutečně nejedla nic navíc. Můžete pouze různé potraviny mezi sebou vyměňovat tak, aby jejich kalorická hodnota a obsah sacharidů byly stejné. Myslím, že po určité době, pokud byste opravdu doporučení neporušovala, by se dostavilo zlepšení. Vězte, že ze vzduchu člověk kila nenabere, ani z užívaných léků.

    Tresiba je dobře účinný inzulín, který vám lékař nasadil asi proto, že dietním opatřením a s použitím Glyclady se nedařilo glykémie snížit. Dostala jste zatím velmi malou dávku a domnívám se, že skutečně po Tresibě jste kila nenabrala. To byste musela mít glykémie v pořádku či nízké a jíst navíc, abyste neměla hypoglykémii. To se ale neděje, dietu můžete i při Tresibě jakkoliv zpřísnit.

    S těmi palci vám neporadím. Samozřejmě musíte být opatrná, abyste si nohy neporanila a nerozvinul se syndrom diabetické nohy. Z nějakého důvodu užíváte lék Xarelto, který snižuje srážení krve a může být příčinou krvácení. Při poranění nohou např. ve špatných botách může dojít ke krvácení pod nehty. Určitě to ukažte vašemu lékaři.

    Mezi vašimi léky nevidím pro vás asi základní lék metformin (Metformin, Glucophage či Siofor). Pokud není důvod pro jeho vynechání, byl by pro vás určitě vhodný. Zlepšuje působení inzulínu a přispívá spíše ke snížení hmotnosti.

    Jinak existuje ještě řada dalších léků, které by vám mohly pomoci snížit glykémie. To ale musíte projednat s vaším lékařem, který zná podrobně váš zdravotní stav.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
