Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

361 dotazů

  • Dotaz

    Mám cukrovku ll typu léčím se inzulinem Humulin,. Poslední dobou mám hladinu cukru v krvi přes den 7 ráno 5,5 mol aniž bych si aplikoval inzulín .

    Mam bolesti na levé straně břicha táhnoucí od žaludku na levou stranu až k páteři , mám pocit bolesti v trávicím ústrojí je mi na zvráceni a stále říhám, muže to způsobit zánět slinivky nebo jiné části trávicí soustavy. Děkuji.

    věk: 74 let výška: 189 cm váha: 99 kg

    Odpověď

    Vážený pane, neposíláte mi dostatečnou informaci o tom, jak jste nyní léčen a ani hodnoty glykémie mi nejsou jasné. Asi jste chtěl uvést, že vaše hodnoty se pohybuje mezi 5,5 a 7 mmol/l. Jde tedy o hodnoty poměrně blízko normy, je ale možné, že po jídle budu hodnoty vyšší. Asi tedy nějakou léčbu potřebovat budete, i když by možná stačily i tablety. To takto na dálku nemohu spolehlivě posoudit.

    Pokud vaše bolesti trvají již déle, určitě bude vhodné lékařské vyšetření. Mohlo by se jednat mimo jiné i o potíže vycházející od slinivky břišní, ale možností je cela lékař by vás měl vyšetřit, odebrat základní vyšetření a asi také objednat vyšetření ultrazvukem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    píchal jsem ráno20j Lantus. tabl. Synjardy 850, večer Synjardy 1000. Pro dlouhý cukr 62 změna :850 zrušen včetně Lantusu a nahrazen Ryzodeg 20j - byla hypog 3,9 vzal jsem čokoládu a 2hod.po obědě bylo16,5 Doktorka má dovolenou a tak chci zkusit místo 20j píchat 18j Je Ryzodeg silnější? Miroslav
    věk: 81 let výška: 162 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave, pro správnou léčbu diabetu je vhodné dosahovat glykémií blízko normy. Za těchto okolností se nelze vždy vyhnout riziku hypoglykémie. Ty by ale neměli být časté a rozhodně ne závažné, zvláště u starších osob.

    Inzulín Lantus působí asi 20 hodin, a to celkem rovnoměrně s malým maximem mezi asi 2 a 6 hodinami po podání.

    Inzulín Ryzodeg je kombinovaný. Obashuje ze 70% velmi dlouze působící inzulín degludec, který účinkuje mnohem déle než Lantus a nemá žádné maximum působení. Dále obsahuje z 30% inzulín aspart, který naopak působí rychle. Začíná účinkovat již asi po 15 minutách, maximum má asi za 1 hodinu a přestává působit asi za 4 až 5 hod. Ryzodeg zabraňuje vysoským hodnotám glykémie po snídani (což vy jste měl). Zároveň není nutné používat dvě oddělené injekce rychlého a pomalého inzulínu.

    Vy jste na inzulín Ryzodeg asi nebyl připravený, takže se vyskytla hypoglykémie. Pokud jste měl užívat 20 jednotek, dostal jste tedy 6 j. inzulínu rychlého a 16 j. inzulínu pomalého.

    Navrhuji, abyste to ještě znovu vyzkoušel, nezapomněl se hned nasnídat. Pokud by byla glykémie opět příliš nízká, bylo by lepší se vrátit k původnímu Lantusu. Další možnosti jsou: nadále si píchat ultradlouhý inzulín degludec (jmenuje se Tresiba) a pokud to bude potřeba, dávat si ráno současně ještě inzulín aspart (Novorapid) jiným perem, ale v malé dávce. Nyní jste měl 6 jednotek, tak by např. mohly stačit jen jednotky 3.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    lze užívat Stadamet + Bigital
    věk: 61 let výška: 163 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    kombinace léků Stadamet a Bigital je určitě možná a nepředstavuje riziko lékové interakce. Výrobce léku Bigital sice upozorňuje, že lék může zesílit účinek perorálních antidiabetik, mezi než Stadamet patří a že také může maskovat příznaky případné hypoglykémie (snížení hladiny krevního cukru doprovázené typickými příznaky jako je pocení zvýšení tepová frekvence, atd.), avšak tyto účinky byly popsány pro jiný typ léků jako je Bigital. Podle výsledků studií, které zkoumaly možnost maskování projevů hypoglykémie se ukazuje, že léky jako je Bigital (obsahující léčivé látky bisoprolol a amlodipin) takový efekt nevyvolávají. Je ale nezbytné uvést, že každý pacient s diabetem, který je léčený léky musí dodržovat alespoň elementární pravidla, tj. vyvarovat se hladovění, pití alkoholických nápojů nalačno, atd., neboť tyto "prohřešky" právě vedou k riziku hypoglykémie. V každém případě, podle mých znalostí, z kombinace Stadamet a Bigital nemusíte mít obavy, naopak oba léky příznivě ovlivňují Vaší prognózu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o radu - dostal jsem nově INZULIN FIASP, čekal jsem 5 min na 6GL NA LAČNO a pak jsem měl skoro 1.. Dneska ráno jsem si na 12GL NA LAČNO píchl 5 j čekal 10 min a jedl 40 sacharidu a hned mám nízký cukr za půl hodiny. Ślo to až pod 3 a musel jsem se dojídat a čekat hrozně dlouho než to začalo jít nahoru. Nerozumím jak to mám dělat. Kolik mám čekat na 12 GL na lačno např. . Jindy - Na oběd jsem měl 6 GL čekal jsem 5 min píchl jsem si 4 na 60 sacharidu a měl jsem za půl hodiny 1. Nevím jak to mám dělat, můžete mi pomoc? já pak nechci radši jíst, protoze když si píchnu mám to nízký. NEVÍM sám JAK MÁM NA TENHLE typ INZULINU ČEKAT. Je mi u nízzkých hodnot hrozně zle. Kolik čekat když mám 15 před jídlem např.? Jím normálně 60sach. DĚKUJI moc Standa
    věk: 26 let výška: 176 cm váha: 66 kg

    Odpověď

    Milý Stando, nemohu vám přesněji odpovědět, protože o vašem diabetu vím příliš málo. Je vám 26 let, jste štíhlý, a tak usuzuji, že se jedná o diabetes 1. typu. Nevím ovšem, jak dlouhou trvá, zejména pak nevím, zda případně nebyl diabetes u vás zjištěný teprve nedávno a mohl byste tedy mít ještě zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Důležité je také vědět, jaký dlouhodobě působící inzulín používáte a v jaké dávce.

    Inzulín Fiasp působí o něco rychleji, než od stejné firmy (Novo) již déle vyráběný inzulín Novorapid. Rozdíl to ale není dramatický. 

    Pokud má člověk glykémie blízko normy (třeba mezi 4 a 9 mmol/) tak se doporučuje podávat Fiasp těsně před jídlem, případně při hodnotě kolem 4 klidně až těsně po jídle. Na druhé straně, Fiasp výrazněji působí asi 2 hodiny a pak už jen málo. Glykémie mezi jídly potom hodně závisejí na bazálním dlouze působícím inzulínu. Celkový poměr denní dávky inzulínu před jídly a toho dlouhého inzulínu se většinou pohybují kolem 50 % každého (třeba 3x 8 j. rychlého inzulínu a 24 j. dlouhého). Někteří lidé si však dávají ten dlouze působící inzulín v příliš velké dávce, takže kdyby dlouho nejedli a nedávali si žádný krátký inzulín, stejně by mohli mít občas hypoglykémie. To může být i váš případ, takže i poměrně malé dávky Fiaspu vám mohou hypoglykémie působit.

    Jako první opatření vám doporučuji:

    - Podle všeho potřebujete na každých 10 g sacharidů asi 0,7 j. Fiaspu. Volte tedy zatím tuto dávku a dávejte si ji až těšně před jídlem

    - Znovu si zkontrolujte, zda počítáte množství sacharidů v dietě správně

    - Nedávejte si minimálně 2 hod. před plánovaným jídlem žádný korekční bolus, a nebo s touto dávkou počítejte, až se budete chystat jíst. Dávky se mohou částečně překrývat a pak vám působit hypoglykémie.

    - Zkontrolujte, zda nemáte oproti dávkám rychlého inzulínu příliš vysoké dávky dlouhodobého inzulínu, např. 60% a více. Pak by se mohlo hodit tuto dávku postupně trochu snížit ve prospěch inzulínu před jídly.

    Pokud plánujete hned po jídle náročnější fyzickou aktivitu, počítejte s tím. Hypoglykémie může nastat také díky cvičení, a pak byste měl dávku inzulínu k jídlu trochu snížit.

    Může se také stát, že inzulín Fiasp nebude pro vás ten nejvhodnější. V tom případě byste mohl zkusit používat Novorapid, který má o něco pomalejší nástup účinku a delší působení.

    Pokud u vás diabetes trvá velmi krátce, je také možné, že se vám přechodně zvýšila vlastní produkce. V tom případě by asi stačilo lehce snížit dávky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Zdravím a přeji hezký den. Lečim se na cukrovku 2, neurologie, cévy užívám Glucophage 1000, Helicid 20, Milurit, Tezimi, Ttrombex, Betaserc24, Sectral400, Tulip, chci se zeptat byl jsem na MR výsledek páteře špatný přidali mi Novalgin 500 a DHC continus 60mg. Nevim jestli to může způsobovat pocení po jídle, posílám výpis neurologie. Dekuji Rudolf
    věk: 73 let výška: 171 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Vážený pane Rudolfe, přeji dobrý den,

    s pocením jako žádoucím nebo nežádoucím účinkem některých léků se setkáváme poměrně často. Obvykle jej pozorujeme jako efekt žádoucí, kdy cílem podání léku je snížit tělesnou teplotu, čehož se dosáhne právě tím, že po podání paracetamolu, ibuprofenu a řady dalších léků dojde ke zvýšení pocení, které sníží tělesnou teplotu odpařováním potu (takové léky označujeme jako tzv. antipyretika, tj. léky snižující teplotu). Méně často lze po podání některých léků pozorovat zvýšené pocení jako projev nežádoucího účinku. To může být případ DHC-Continus, ale také Novalginu. Je poměrně málo známo, že Novalgin nepůsobí jen jako analgetikum, ale má také antipyretické vlastnosti. Navíc má Novalgin, zejména po injekční aplikaci významný spasmolytický účinek, tj. má schopnost uvoňovat svaly se zvýšeným napětím, což je symptom často se vyskytující u bolestí zad.

    To že pozorujete zvýšené pocení (ve Vašem případě po jídle), tak nelze považovat za neobvyklý projev, vyskytuje se až u 1 % pacientů užívajících metamizol nebo DHC Continus a je docela možné, že kombinace těchto léků vyvolává pocení ještě častěji. Zvýšené pocení mohou také vyvolávat beta-blokátory a Vy užíváte přípravek Sectral. Vzácně může vyvolat zvýšení pocení také přípravek Helicid, který užíváte. Celkem tak 4 léky, které užíváte mohou vyvolat zvýšené pocení.

    Pocení jako nežádoucí účinek uvedených léků nelze obvykle úplně odstranit. Podání léku po jídle ale může projevy pocení zmírnit, aniž by mělo negativní vliv na účinnost léčby.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, hmotnost 92,  TK 130/87, Glykem 5,9 Hdl0 97 Ldl 2,48 a TG 3,05 HbA1c44. Užívám Sortis a p. Doktorka mě přidala Lipanthyl plus Glucophage. A já se ptám, mohu brát všechny ty tři prášky současně a bylo to nutné? Děkuji za odpověď Karel
    věk: 66 let výška: 189 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milý Karle, uvedené léky je možné užívat současně. Sortis snižuje zejména hladinu cholesterolu, kterou nyní při léčbě máte v normě. Máte ale zvýšenou hladinu triacylglycerolů (TG), i když jen mírně. Na to pomáhá Lipanthyl. Jen upozorňuje, že zvýšenou hladinu triacylglycerolu pomáhá snížit zejména dieta se sníženým obsahem živočišných tuků a omezení či vynechání alkoholu. Glucophage je základním lékem pro léčbu diabetu 2. typu a jeho dalšími vlastnostmi je příznivý efekt na hladinu jako cholesterolu tak triacylglycerolů. Jde o kombinaci vhodnou, nicméně opakuji, že snížený kalorický příjem, snížený příjem živočišných tuků a tělesná aktivita jsou stejně důležité, ne-li důležitější než uvedené léky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsou léky které mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi? Přítel bere léky na tlak, fibrilaci, ředění krve (přesné názvy neznám) a sertralin. Má stále stejnou měřenou hodnotu 7-7,5 . Byl na odběrech, krve a tam měl hodnoty v pořádku, jen stále měřenou hodnotu ráno, v poledne večer okolo 7. Glukometr jsme zdědili a náhodně na to přišli. Dagmar

    Odpověď

    Milá Dagmaro, asi jste přece jenom přehlédla, že pro usnadnění našich odpovědí požadujeme od tazatelů vyplnit minimální údaje, které ale bývají užitečné. Týkají se věku, výšky a hmotnosti.

    Takto mohu jen velmi stručně odpovědět, že řada léků může mírně či více u predisponovaných osob (např. obezita) zvyšovat glykémii a vždy záleží na tom, jak důležitý je pro pacienta příslušný lék. Některé jsou téměř nezbytné, a proto není dobré je vysazovat, i když třeba přispívají k diabetu.

    Mezi skupinami léků, které jste jmenovala, nejsou výraznější zástupci, kteří by glykémii zhoršovali. Ale sertralin je lék, který u řady osob zvyšuje chuť k jídlu a může se určitým způsobem přičiňovat na zvyšování glykémie.

    Ať je tomu jakkoliv, váš přítel má zřejmě diabetes a něco by se s tím mělo dělat. Především je třeba glykémii ověřit skutečně na lačno a s použitím laboratorního přístroje. Možná bude vhodná i glykemická křivka. Nicméně je důležité, aby se váš přítel v rámci možností co nejvíce pohyboval a aby dodržoval dietu s omezením sacharidů. Na kolik, to záleží na jeho stavu výživy, ale odhadem bych doporučoval 180 g denně. Je ovšem nutné se naučit, jak se sacharidy v dietě počítají a poctivě započítat zcela všechny ve všech složkách. Nakonec to není příliš složité, ale pro začátek to chce určité zaučení.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku 2 typu a beru tyto léky. Jednou týdně Trulicity 1,5mg , Siofor 1000mg 1-1-1,Repaglinide 0,5mg 1-0-1,a na tlak Triplixam 10mg/2,5mg/5mg 1-0-0 Při poslední kontrole jsem měl glykémii na lačno 8,05. Vojta
    věk: 61 let výška: 182 cm váha: 135 kg

    Odpověď

    Milý Vojtěchu, kombinace léků, které užíváte, je vhodná. Vy ale mějte na paměti, že tyto léky jsou především doplněk k diabetické dietě, která ve vašem případě má mít výrazně sníženou kalorickou hodnotu. Žádný z vašich léků, ba ani inzulín, nedokáže korigovat velký přísun sacharidů a vysokou kalorickou hodnotu jídel. Přinejmenším mohou pomoci, aby se jídlo lépe ukládalo do zásob a zbytečně vám v krvi nekolovalo příliš glukózy.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Vloni na jaře jsem absolvovala oboustrannou mastektomii pro invazivní lobulární karcinom prsu a v létě 5 týdnu radioterapie. Nádor je hormonálně závislý, takže mi byla předepsána léčba inhibitorem aromatázy (nejprve anastrozol, pro zhoršení deprese výměna za letrozol). Beru cca 15 měsíců. Od začátku letošního roku pozoruji úbytek váhy (cca 4 kg za 6 měsíců), nechutenství nemám, zároveň roste hladina cukru (postupně z 5,3 před diagnózou nádoru na 6 nalačno při kontrole 14. 6. 2021). Zároveň mírný nárůst onkomarkerů (Ca 15-3 2x za sebou lehce nadhraniční). Chtěla bych se zeptat, zda může nárůst cukru souviset s hormonální léčbou a zda to vysvětluje i úbytek na váze. Vzhledem k tomu, že hormonální léčba je plánována na 5-10 let, budu se muset připravit i na léčbu cukrovky? V září jsem objednána na UZ vyšetření hrudní stěny a břicha ke kontrole remise rakoviny. Předem děkuji za odpověď a přeji krásné léto. Eva
    věk: 62 let výška: 169 cm váha: 56 kg

    Odpověď

    Vážená paní Evo, přeji dobrý den,

    lék letrozol, který v současnosti užíváte může vyvolávat řadu nežádoucích účinků. Patří k nim např. změny tělesné hmotnosti, přičemž často (tj. 1-10 % pacientek) se vyskytuje její zvýšení a méně často (tj. 0,1-1 % pacientek) se pak vyskytuje její snížení. Letrozol však obecně hladinu krevního cukru neovlivňuje. Vámi popisované zvýšení glykémie tak nepatří mezi nežádoucí účinky letrozolu. Za zvýšení glykémie jsou odpovědné jiné hormony, např. glukokortikoidy, které glykémii ovlivňují poměrně významně, a mohou dokonce vyvolat vznik diabetu 2. typu. Nevím jaké léky dále užíváte, postupné zvyšování glykémie mohou vedle glukokortikoidů vyvolat např. některé léky používané při léčbě vysokého krevního tlaku, zvýšení glykémie mohou také způsobit některé léky používané u hypercholesterolémie.

    Doporučil bych Vám proto kontaktovat Vašeho praktického lékaře. Ten může zhodnotit Vaší terapii a případně provést její změny. Může Vám také nechat provést glukózový toleranční zátěžový test, což je poměrně jednoduché vyšetření, které odpoví na otázku zda máte porušenou regulaci krevního cukru a zda je vhodná nebo dokonce nutná léčba. S tímto vyšetřením není třeba čekat na kontrolní vyšetření, které máte naplánováno na září a můžete jej podstoupit ještě o prázdninách, ať se zbytečně nestresujete.

    Držím palce a jsem s přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kdy bude k dispozici nový inzulin ICODEC? Bude to do konce tohoto roku? Jaké jsou doplatky na GLP-1 diabetikem? Děkuji za odpověď. Tomáš
    věk: 72 let výška: 178 cm váha: 110 kg

    Odpověď

    Vážený pane Tomáši, přeji dobrý den,

    insulin isodec je v současné době ve třetí fázi klinického zkoušení a dosud není v Evropě, tedy ani v ČR registrován. Je obtížné odpovědět na otázku, kdy bude tento nový typ insulinu, který se aplikuje 1krát za týden, dostupný pro pacienty, je však téměř jisté, že to nebude do konce letošního roku. Nejprve totiž budou muset být dokončeny všechny studie fáze III klinického hodnocení, teprve poté bude možné, aby výrobce požádal o registraci, konečně následně bude třeba, aby Státní ústav pro kontrolu léčiv v Praze přiznal tomuto léčivu úhradu.

    Co se týká doplatků na léčiva ze skupiny analogů GLP-1 ze strany pacienta pak je nutné uvést, že přibližně do konce července 2020 byly informace o doplatcích na léky uváděny na portálu Ministerstva zdravotnictví (https://staryweb.mzcr.cz/leky.aspx), kde bylo možné pouze zadat název léku. Nyní je možné se buď obrátit s dotazem na jakoukoliv lékárnu (kde lze získat konkrétní informaci o výši doplatku, doplatky se však mohou v jednotlivých lékárnách lišit) nebo zjistit nejvyšší možný teoretický doplatek na webových stránkách Státního ústavu pro kontrolu léčiv (www.sukl.cz), kde se nejprve vstoupí do části vyhledávání léků: https://www.sukl.cz/modules/medication/search.php, následně se vyplní název léčiva, např. VICTOSA, klikne se na název přípravku a na horní liště se vybere záložka "ceny a úhrady". Upozorňuji, že léky ze skupiny analog GLP-1 mají stanoveny dvě úhrady, jednu tzv. základní a jednu tzv. další zvýšenou. Je tedy důležité vědět, zda lékař lék předepsal v režimu základní nebo jedné další zvýšené úhrady (to musí být vyznačeno na receptu). Výše doplatku se pak pochopitelně liší. Nejvyšší možný doplatek v případě léčivého přípravku VICTOSA v základní úhradě aktuálně činí 1 867,92 Kč (balení 2x3ml), doplatek v případě další zvýšené úhrady aktuálně činí 587,12 Kč (za balení 2x3 ml).

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

