Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

668 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, nevím, jestli velmi podobný dotaz již skutečně někdo přede mnou nepoložil. Zaujala mě předcházející odpověď kolegovi, který má prediabetes. Jelikož jsem již dostatečně starý (43 let), velmi obézní (tzv. morbidní) a potýkám se poslední 3-4 roky s (mírnou, zhoršující se) neuropatií dolních končetin a defektem, tak první, co téměř každého napadne, je, že je to důsledkem cukrovky. V roce 2017 jsem byl prvně na diabetologii na poliklinice, měřili mi glykovaný hemoglobin, glukózu v krvi s výsledkem vyloučení diabetu, ale s diagnózou prediabetu, neboť zjistili (jednou) glykemii nalačno v kapilární krvi je 5,8 mmol/l. Později jsem měl též 5,8 mmol/l (před OGTT), poté 5,3 mmol/l. Poslali mě na OGTT, přesné hodnoty po 2 hodinách bohužel neznám, ale vyloučili cukrovku. V roce 2019 (tedy asi před půl rokem) nastala situace znovu, že má praktická lékařka na základě jednoho měření na lačno s hodnotou 6 mmol/l, mě poslala na OGTT do nemocnice. Výsledky: na lačno 5,7 mmol/l (na glukometru 5,5 mmol/l), po dvou hodinách 6,1 mmol/l. Nyní jsme se přehoupli do roku 2020 a z neurologie, kam jsem se objednal, a po 10 měsících konečně dostal na vyšetření, na základě měření 6,1 mmol/l, ovšem ne nalačno, mě opět odesílají na OGTT. Chtěl jsem se jednak zeptat, zda to má cenu, dále když píšete: "Prediabetes máme když: - glykemie nalačno při opakovaném měření v kapilární krvi je 5,6 – 6,9 mmol/l nebo v žilní plazmě 5,6 – 7,7 mmol/l (nuto pak udělat oGTT) - glykemie 2 hod po oGTT je 7,8 mmol/l – 11 mmol/l - glykovaný hemoglobin je v rozmezí 39 - 47 mmol/mol", tak jestli se ta kritéria mají chápat jako spojena spojkami a nebo spojkami nebo či jak se vůbec mají chápat. Mimochodem, oficiální hodnoty glykovaného hemoglobinu jsem měl v 39 mmol/mol (2017), 37 mmol/mol (březen 2019) a 39 mmol/mol (říjen 2019). Protože jsem udělal velice špatné zkušenosti s arogantním chováním zdravotních sester na dermatologii i oftalmologii, které mě hned klasifikovali jako diabetika, a to na základě prvního měření 5,8 mmol/l, tak jsem přivítal, že jsem dostal od praktické lékařky glukometr. Prováděl jsem loni měření, dokud mi stačily pásky a mám tedy podrobnější informace, které bohužel nikoho ze zdravotníků nezajímaly, i když jsem jim je chtěl ukázat (též vidím v odpovědích některých lékařů na Internetu, že jediné správné měření je ze žíly, a glukometr je k ničemu). Ale dobrá: průměr ze 38 měření je necelých 5,3 mmol/l nalačno a necelých 5,6 mmol/l 2 h po obědě, což je zřejmě v tolerovaném rozmezí. Nadto jen 5 hodnot nalačno je mimo správné rozmezí, i když je otázkou, jaké vlastně je, když z různých zdrojů (příbalový leták, WHO, laboratoře) vidím různé limity. Líbila se mi Vaše odpověď na kolegu z 18. 12. 2019 "Prediabetes na dietě". Je to správně, když si myslím, že jsem na tom podobně, tedy hlavně, že ve stresu, nemoci, po velkém jídle mohu mít hyperglykémii? Co mám dělat, abych neměl diabetes 2. typu? Ohledně diety mi připadá velice obtížné kombinovat dietu redukční, na (pre)diabetes a na hyperurikémii. Ohledně pohybu je mi s defektem spíš ordinován klid. Stres asi úplně nevyloučím. Děkuji za odpověď, jsem rád, že mohu klást dotaz někomu, kdo problematice rozumí.
    věk: 43 let

    Odpověď

    Milý Marku, na vaši úpornou, ale z mého pohledu nedůležitou otázku, zda máte prediabetes či diabetes a zda si zasloužíte označení „diabetik“, vám odpovím k vašemu potěšení. Podle všeho diabetes zatím nemáte a nejste tedy diabetik. Aby se stanovila diagnóza prediabetu, by bylo asi třeba podrobnější vyšetření. Ale podle vašich údajů nejspíš nejste ani prediabetik, tedy alespoň pokud to posuzujeme podle dohodnuté lékařské klasifikace.

    Obezita je ale velkým rizikovým faktorem pro vznik diabetu. Nahromadění velkého množství tuku ale výrazně snižuje citlivost tkání vůči působení inzulínu. Tuk se hromadí nejprve v podkoží, ale potom prakticky všude, např. v játrech, mezi svalovými vlákny, bohužel i ve stěnách krevních cév a také ve tkáni pankreatu. Inzulín se snaží, aby se v krvi cirkulující tukové součásti někam uložily a tam zůstávaly, a to mu dává stále více práce, jak tuku přibývá. Buňky, které vytvářejí inzulín, se snaží, seč mohou. Někdo má od přírody těchto buněk hodně a dobře mu fungují, takže ani velká obezita u nich ke vzniku diabetu nevede. Ale všeho do času. I slinivka břišní je postupně zalita tukem, který poškozuje Langerhansovy ostrůvky, kde se inzulín tvoří. Neustálý boj je vyčerpává a mnohé v boji podlehnou. Obézní pacienti mají zpravidla o hodně vyšší krevní hladiny inzulínu oproti ostatním osobám, dokud na to slinivka stačí. Postupem čas se většinou stane, že se diabetes vyvine, i když existují výjimky. Nechci říct „čestné“, protože v tomto případě na tom příslušná osoba nemá žádnou zásluhu.

    Když vás tedy lékaři a sestry vidí, okamžitě je napadne slovo „diabetik“, zvláště když máte polyneuropatii a neuropatické defekty na končetinách. Samozřejmě to od nich není hezké, měli by mít radost, že alespoň toto je v pořádku. Mně, ač mám také určitý stupeň nadváhy, by spíše uráželo označení „tlusťoch“ (možná i nevyslovené), zejména při vědomí, že o tom člověk dobře ví, snaží se s tím něco dělat, a ono je to obtížné a někdy se to zdá skoro nemožné.

    Obezita úzce souvisí s velkým příjmem potravy a malou fyzickou aktivitou, ale to zdaleka není všechno! Vědci stále pátrají, proč velká obezita vzniká jenom u někoho a co vede k tomu, že sytý člověk dále jí, i když by mu celé tělo mělo signalizovat, že už má dost. Je to prostě porucha a někdy velmi závažná porucha. Může to souviset s vrozeným nastavením už někde v mozku, v porušeném metabolismu tukové tkáně, která nedostatečně signalizuje, že už jí je dost, dnes se dokonce mluví i o střevních bakteriích, které u někoho mají odlišené složení a také vysílají do těla jiné signály, než u šťastnějších lidí bez obezity. Všichni lidé a zdravotníci zejména by na vás měli hledět s pochopením, i když většinou jejich jedinou možností je stále opakovat: jezte méně, pohybujte se více. Tady prostě známé přísloví platí opačně: Hladový sytému nevěří. A přeneseno do vaší zkušenosti: štíhlá sestřička „tlusťochovi“ nevěří, tedy pokud není dostatečně vzdělaná a empatická.

    Teď pár slov k vaší polyneuropatii. Zdaleka nejčastější forma polyneuropatie je diabetická. Její vznik je podmíněn zejména vysokými hodnotami glykémie, ale je to mnohem složitější. U obézních osob, velice často s diabetem a vysokými hladinami inzulínu, vzniká v nahromaděné tukové tkáni určitá, zdánlivě velmi lehká, forma zánětu. Zánětlivé buňky ale opět vysílají do těla různé signály a molekuly, a ty poškozují nervové buňky. Polyneuropatie proto může vznikat i u obézních osob, které přímo diabetes nemají, ale mají už výrazně sníženou citlivost vůči inzulínu. A to bude nejspíš váš případ, když vyloučím možnost poškození alkoholem, nějakými toxickými látkami, autoimunitou či nějakou formou vrozené neurologické poruchy. A co s tím? Však víte.

    A nyní ještě rada na konec: Vy uvádíte, že jste již „dostatečně“ starý. Z mého pohledu jste ale spíše ještě „dostatečně“ mladý. Mladý na to, aby stálo za to s vaší těžkou obezitou něco zásadního udělat. Zlepšit a prodloužit vám život. Kdybyste pořádně zhubnul, netvořil by se vám defekt na noze, zlepšila by se neuropatie, snížilo by si riziko vzniku diabetu, ulevilo by se vašim kloubům, srdci a možná i duši. Měl byste navštívit specializované centrum, kde se obezitou zabývají a provádějí tzv. bariatrickou léčbu. Ta spočívá v chirurgickém zákroku na vašem zažívacím ústrojí, který vám pomůže zásadním způsobem zhubnout, např. o 30 kg za rok. Jste na to ještě dostatečně mladý a doufejme i dostatečně silný, silný svým odhodláním.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Obracím se na Vás ohledně zdravotního problému mého přítele s dotazem a prosím odborníka o názor, radu – cokoli. Celé, mu to totiž dám pak přečíst. Mému partnerovi bylo v 18ti letech při odvodu na vojnu zjištěno vysoké množství cukru (takže náhodou), po dalších vyšetřeních dostal dávky inzulinu. Cca dva roky inzulin píchal, a chodil na pravidelné kontroly. Pak (jelikož mu prý inzulin nedělal dobře) rozhodl se léčbu inzulinem ukončit. Diabetologii již mnoho let vůbec nenavštěvuje. Letos mu bude 40 let, je silnější postavy cca 120 kg, stravuje se nepravidelně, spíš až večer doma, velkým množstvím všeho možného, protože má prý strašný hlad. Alkoholu se zrovna nevyhýbá, když jde na pivo (několikrát do týdne) zvládne i 8 půllitrů i víc 12stupňového piva. Občas nepohrdne ani tvrdým alkoholem při nějaké oslavě nebo tak, který ale nezůstane pouze u jednoho „panáka“. Někdy ho „semele“ pár piv, někdy drží. Minulý týden jsem, ale u něj zažila stav, který neznám. Celý den skoro nic nejedl a pak odešel na oslavu, přišel poměrně brzo a to ve stavu, kdy měl nezvykle zašedlou barvu v obličeji, zažloutlé oči, byl úplně zpocený jako by proběhl pod sprchou a nemohl mluvit ani se nijak vyjádřit. Donutila jsem ho, napít se vody a asi po tomto dvacetiminutovém stavu vstal, dala jsem mu trochu těstovin s omáčkou, které snědl, a začal s ohledem na nějaký požitý alkohol „normálně“ komunikovat. Prosím o Váš názor, mohl by tento stav vzniknout kvůli jeho dřívějším potížím s cukrovkou? Z důvodu plánování dítěte, které v našem případě bude muset proběhnout nejspíše přes IVF (z důvodu mého zdravotního problému) jsem ho přemluvila, aby diabetologii opět navštívil. Je důležité, aby na kontrole uvedl popravdě konzumaci alkoholu a zmínil se o tomto stavu, který se mu stal a vůbec si ho nepamatuje? Předem děkuji za odpověď.
    věk: 39 let

    Odpověď

    Milá Evo, vzhledem k tomu, že moji odpověď dáte přečíst svému příteli, musím si trochu dát pozor na ústa, abych na ně nedostal.

    Jinak bych vám asi radil, abyste si dala trochu pozor a nezadělala si na další budoucí problémy. Váš přítel je asi docela slušný konzument alkoholu, a to nemusí být zrovna dobrý předpoklad pro budoucí otcovství. Kromě toho zřejmě vůbec nedbá na svůj zdravotní stav, má nadváhu a svůj diabetes asi úplně pustil z hlavy. Pokud s tím něco neudělá, může se jeho stav postupně zhoršovat, a to nemusí být dobré pro něho ani pro vás. Vyřiďte mu to, prosím, vlídně, nicméně pokud vás má rád, musí se začít o sebe pořádně starat.

    Co se přesně přihodilo po té nedávné oslavě, to vám vysvětlit nemohu, možností je více. Nejvíc se ale nabízí normální efekt alkoholu. Reakce nemusí být pokaždé stejná. Mohl ale také sníst něco nezdravého, vzít nějaký lék apod. Dále se nabízí mnoho různých zdravotních obtíží, např. vysoký krevní tlak. Mohlo by se také jednat o projev neléčeného diabetu, ale to by se asi vědělo.

    Jeho případ s diabetem je vůbec značně neobvyklý. Pokud se diabetes zjistí v takto mladém věku a je potřebný inzulín, tak se ve většině případů jedná o diabetes 1. typu, u něhož je pak celoživotně nutná léčba inzulínem. Pouze brzy po zjištění se někdy stane, že se inzulín produkující buňky zotaví a je pak možné přechodně inzulín vysadit (řádově na měsíce). Existují vzácnější geneticky podmíněné případy, ale rovněž spontánní ústup je nepravděpodobný.

    Dnes se zhoršujícím se životním stylem a nárůstem obezity občas vyskytne diabetes 2. osob u velmi mladé osoby. V tomto případě může skutečně diabetes po zhubnutí, nasazení diety a zařazení větší fyzické aktivity ustoupit. Stále pak ale hrozí, že při novém ztloustnutí či přirozeným způsobem se diabetes vrátí. Může pak probíhat také nerozpoznaný, když pacient přestane chodit k lékaři. To skutečně může být případ vašeho přítele. Když pak takto neléčený diabetes trvá déle, může to mít závažné zdravotní důsledky.

    Vašemu příteli tedy rozhodně doporučuji, aby se objednal k obvodnímu lékaři ke komplexní prohlídce. Měla by být vyšetřena glykémie, případně proveden orální glukózový toleranční test, zkontrolovány hladiny krevních tuků, zkontrolována funkce ledvin, změřen krevní tlak. Také by byl vhodný pohovor o životním stylu. Zapírat pití alkoholu samozřejmě nemá cenu, tím by jen škodil sám sobě. Lékař se bude snažit dobře poradit a nebude jeho cílem se vašeho přítele dotknout nebo mu ukládat nesplnitelné cíle.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální lačná glykémie ve 33  letech 5,2 mmol/l? Tuto hodnotu mívám opakovaně už od cca 26-27 let. Jinak laboratoř mám dobrou, celk. cholesterol 3,6, HDL 1,4, funkci štítnice normální. Při výšce 175 cm mám 79 kg, ale pravidelně cvičím, stravuji se zdravě. Může se takto projevit i velmi stresující práce? Mám za sebou OGTT a byl normální. Předem děkuji za odpověď. Veronika
    věk: 33 let

    Odpověď

    Milá Veroniko, vaše glykémie jsou zcela v normě a není důvod se proto kvůli tomu stresovat. Pouze pro těhotné diabetičky by tato hodnota byla mírně varovná a byl by pak vhodný glukózový toleranční test. To proto, že těhotenství je velkou zátěží pro osoby s hraniční glukózovou tolerancí a také proto, že normální glykémie matky je pro plod velmi důležitá. 

    Horní hranice glykémie po celonočním lačnění je 5,6 mmol/l. U pokud by hodnota byla v ojedinělém případě vyšší, ještě by to nic neznamenalo. 5,2 je v normě. Tak buďte v klidu a pečujte o svoji štíhlou linii a dobrou fyzickou normu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Přítel má akutní zánět slinivky břišní. Slinivka mu funguje na 5%. Příteli je 28let. Cca před 4dny ho bolelo šíleně břicho, následující den jsme šli na chirurgii. Kde nám sdělili, že krevní testy a rentgen má v pořádku, ale dali mu kapačku a nějaký recept na kapky a prášky na bolest a začínající vředy. V 6h ráno jsem ho opět vezla do nemocnice. Dali mu kapačku a pak ho samotného poslali na interní oddělení. Dělali mu testy všelijaké, přišli na to že má zánět slinivky. Dávali mu kapačky, k pití čaj a neperlivou vodu. K večeru přišla paní doktorka s tím že nesmí pít. Ráno mu sestra nalila konvici čaje, že musí pít, vypil cca 2 konvice čaje a 1,5 l neperlivé vody. Takhle to pokračovalo dokud jsem nepřišla na návštěvu. Pak jsme sestře řekli že příteli natéká břicho už dva dny. Sestra zavolala doktora, dali příteli nějakou vodu na vypití kvůli CT. Potom přišel chirurg a řekl že nesmí absolutně nic pít, že je to akutní zánět slinivky břišní. Že může umřít nebo skončit na inzulínu. Přítel mohl chodit a hýbat se i když ho to bolelo. Doktor řekl že je to jenom díky tomu že je mladý. Odvezli ho na JIP. Dávají mu kapačky a řekli že je v ohrožení života, že slinivka funguje na 5%. A že se může přestat prokrvovat ledvina. Chtěla jsem se zeptat zda je možné příteli darovat slinivku a klidně i ledvinu. A zda bych mohla normálně žít a přítel také. Chci mu pomoci a nechci o něj přijít. Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký zbytek dne. Apple
    věk: 28 let

    Odpověď

    Milá Apple, akutní zánět slinivky břišní je velmi závažné onemocnění. Mezi nejčastější příčiny patří žlučové kameny a alkoholismus, ale může jít také o vrozenou vlohu, poruchu vývoje pankreatu, důsledek poranění nebo o některá vzácnější onemocnění, jako třeba vrozeně vysoké hladiny krevních tuků nebo poruchy metabolismu vápníku. V této chvíli ale na příčině tolik nezáleží, důležité je, aby váš přítel akutní onemocnění překonal, a teprve pak bude možné řešit další.

    Mezi nejčastější komplikace akutního zánětu slinivky patří infekce. Ta může být závažná a může vyžadovat chirurgické ošetření. Celkově těžký stav může být provázen šokem a selháním ledvin. Pacienti proto zpravidla leží na jednotce intenzivní péče chirurgického oddělení, bojuje se s infekcí, řeší se šokový stav a případné selhání ledvin. Pokud se zvládne šok, postupně se upravuje také funkce dalších orgánů a stav se zlepšuje. Slinivka ale může být poškozena natolik, že je nutné později podávat trávicí enzymy, které se ve slinivce tvoří, a někdy vznikne diabetes, který vyžaduje inzulínovou léčbu. Pokud je slinivka během operace odstraněna, tak diabetes vzniká vždycky.

    Za současného akutního stavu je tedy ze všeho nejdůležitější předejít infekci nebo ji zvládnout, což může trvat i dlouho (poškozená tkáň slinivky se velmi snadno infikuje vlastními bakteriemi). Pokud se tkáň slinivky velmi závažně poškodí, je nutné odstranit chirurgicky odumřelou tkáň a tato operace nebývá snadná. Pacient potřebuje kvalitní výživu, a tu je většinou nutné podávat cestou infúze. Je nutné pečlivě udržovat krevní tlak, aby ledviny měly naději obnovit funkci. Pokud dojde k jejich selhání, existuje velmi dobrá naděje, že se jejich funkce v průběhu 1 - 3 týdnů obnoví. Někdy je dokonce nutná přechodná léčba umělou ledvinou.

    Po odeznění akutního stavu začíná pacient normálně jíst. Pokud je ale slinivka těžce poškozena, je nutné užívat trávicí enzymy (což není velký problém), ale je také nutné začít s kvalitní inzulínovou léčbou. Pacient se musí naučit sám zvládat diabetes, měřit si glykémie, dodržovat dietu, správně aplikovat inzulín a podobně. Pak je také nutné pátrat po tom, co bylo vyvolávající příčinou, aby se předešlo další atace onemocnění.

    Co bude váš přítel nejvíce potřebovat, aby onemocnění dobře zvládl? V této chvíli je to kvalitní péče lékařů na jednotce intenzivní péče s ohledem na všechny problémy, které mohou nastat. Dále bude možná potřebovat kvalitní chirurgické ošetření. Z vaší strany bude potřebovat vědomí, že vám na něm záleží a že se těšíte, až se uzdraví. Jinak mu nyní asi pomoci nemůžete, jen snad si můžete nechat vše pečlivě od lékařů vysvětlit a ujistit se, že nic není ponecháno náhodě.

    Na mne se asi obracíte proto, že si myslíte, že by situaci vyřešila transplantace slinivky břišní. Vězte tedy, že tento zákrok se dělá výhradně jako prostředek pro léčbu diabetu. Je to ale metoda náročná a používá se jen u pacientů, u kterých prokazatelně kvalifikovaná léčba inzulínem spolu s maximální snahou pacienta selhává. Takových případů je ale velmi málo a vždy se napřed vyzkoušejí jiné běžnější a bezpečnější metody.

    My dále provádíme kombinované transplantace ledviny a pankreatu u pacientů s dlouho trvajícím diabetem 1. typu, u kterých dojde k selhání ledvin na základě poškození diabetem. 

    Já pevně věřím, že stav vašeho přítele se zlepší a ledviny mu začnou zase fungovat. Možná nebude ani mít diabetes, nebo jen lehkou formu. Nemá smysl uvažovat dále do budoucnosti. Jen vám mohu říci, že v našem souboru máme také pacienty, u kterých vznikl diabetes na základě odstranění pankreatu pro těžkou formu zánětu slinivky. V průběhu let u nich vzniklo poškození ledviny a oni potom byli skutečně léčeni kombinovanou transplantací ledviny a pankreatu. Jde ale o případy výjimečné.

    U pacientů, kteří mají selhání ledvin a jsou léčeni umělou ledvinou, připadá v úvahu léčba transplantací ledviny, která může pocházet od žijícího dárce. Tato transplantace se ale provádí ve zcela stabilizovaném stavu a nikoliv v souvislosti s právě proběhlým těžkým onemocněním. Transplantace pankreatu (pro léčbu diabetu) od žijícího dárce se v Evropě neprovádí.

    Přeji vám hodně osobního štěstí, které nyní velmi potřebujete a moc vám oběma držím palce, více nemohu. Váš přítel to štěstí má, že má tak odhodlanou přítelkyni.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Na kolik proužků mám nárok za rok ? Píchám si inzulin 2x denně. Děkuji za odpověď. Jiří
    věk: 68 let

    Odpověď

    Milý Jiří,

    od nového roku se řada pravidel pro hrazení pomůcek pro léčbu diabetu bude měnit a my o těchto změnách budeme na našich stránkách informovat.

    Od nového roku bude možné hradit pacientům s diabetem, kteří jsou léčeni 1 nebo 2 injekcemi inzulínu, 400 proužků pro měření glykémií pomocí osobního glukometru.


    poznámka redakce:

    Stávající informace na toto téma jsou zde.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je mi 45 let, 10 let prediabetes sledovaný na dietě . Nikdy žádné léky, nikdy nebyla hodnota ráno přes 7 a po jídle přes 8. Ranní hodnoty 5,8-6,6. Po jídle téměř vždy do 7,5. Dlouhý cukr neustále do 35 (po deset let se nezhoršuje). Měl jsem operaci. Den před operací 6,9 z krve 2 hodiny po jídle, odpoledne po jídle 6,1. Ráno těsně před operací z prstu 6,2. Ostatní hodnoty krve v pořádku. Před operací jsem dostal kapačku s glukózou a 8 jednotkami inzulínu. Je to v pořádku? Čeká mě další operace a nerad bych, aby mé desetileté snažení (aktivní sportovec, přísná dieta) bylo nyní ohroženo podáním inzulinu do krve a tím utlumení produkce vlastního. Pokud máme tyto hodnoty před operací, je opravdu nutné podávat inzulín do kapačky s glukózou? Co mám případně sdělit před další operací? Ladislav

    Odpověď

    Milý Ladislave, ještě by se hodil údaj o vaší tělesné hmotnosti. Tipnul bych si, že máte nadváhu. V takovém případě bych považoval za nejdůležitější něco s tím udělat a jíst méně sacharidů.

    Diagnóza diabetu není dnes tak jednoduchá, aby ji stačilo rozdělit na typ 1 nebo 2. Ve vašem případě odhaduji, že za normálních okolností, při pohybu a při dodržování předepsané diety vám vaše inzulínová sekrece postačuje, ale jakmile se vyskytne větší zatížení, zejména jídlem, ale třeba také nemocí či stresem, je již hodnota glykémie vyšší. Máte malou rezervu navýšit sekreci inzulínu při zátěži. Pravděpodobně máte také sníženou citlivost vůči působení inzulínu.

    Při takto dobrých hodnotách bych nic mimořádného v léčbě nepodnikal, jen byste měl zůstat při té dietě a denně se fyzicky namáhal, ať už rychlou chůzí, jízdou na kole, plaváním či nějakým cvičením, ale alespoň 45 minut denně.

    Jednorázové či krátkodobé podávání glukózy do žíly vám příliš neuškodí, ale asi vám při tom stoupne glykémie. Je-li tedy nutné glukózu v infúzi podávat, je lepší do infúze přidat také malou dávku inzulínu. Ten inzulín vám určitě neuškodí, jen se slinivka nebude muset tolik namáhat a glykémie budou bližší normě. Proto bych se toho vůbec nebál, jen je vhodné při delší vícehodinové infúzi kontrolovat glykémii, zda toho inzulínu je pro vás dost, nebo naopak příliš.

    Infúze glukózy se při operacích zpravidla podává proto, aby pacient měl zajištěnou základní výživu. Při kratších výkonech či za předpokladu, že po operaci budete moci zase velmi brzy jíst, není glukóza ani nutná. Důležitější jsou tekutiny a v ní obsažené ionty. Situace je ale jiná u pacientů s diabetem, kteří užívají inzulín. Během operace nebudou nic jíst a nemohou tedy dostávat svoji obvyklou dávku inzulínu. Ten jim pak může chybět, a proto jej dostávají v infúzi. No, a aby neměli hypoglykémii, tak současně dostávají tu glukózu.

    Situace je samozřejmě jiná u náročnějších operací, například na zahřívacím traktu, kdy očekáváme, že pacient nebude minimálně 2 dny nic jíst, možná i déle. Pak je náhradní výživa do žíly nutná. Pokud se používá glukóza, je vhodné i u zdravých osob přidávat malé dávky inzulínu a u diabetiků zpravidla větší. Inzulín sám o sobě určitě nemá žádné jiné nežádoucí účinky, tedy kromě případné hypoglykémie, pokud by se ho podávalo příliš. Spíše je nutné počítat s tím, že každá operace představuje pro organismus výrazné zatížení, při kterém zpravidla klesá, někdy i výrazně, účinnost inzulínu. Proto často mírně či více stoupají glykémie a pacienti to mohou interpretovat jako důsledek podávání inzulínu, což ale není pravda.

    Moje poučení pro vás tedy je: pokud jdete na kratší chirurgický zákrok a nebudete pravděpodobně trávit v nemocnici delší čas, nechte léčbu klidně na lékaři. Dost pravděpodobně podávání glukózy ani inzulínu nebude nutné, bude stačit tzv. fyziologický roztok nebo něco podobného bez cukru.

    Pokud je plánován náročnější výkon, poraďte se se svým diabetologem a požádejte o doporučení jak postupovat ohledně glykémií a případného podávání inzulínu. To vám pomůže lépe překlenout období okolo operace. Samotné přechodné léčby inzulínem se ale nebojte, nijak neuškodí, pokud bude prováděna správně.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v září mi byl na preventivní prohlídce u obvodního lékaře naměřená vysoka hodnota krátkodobého cukru (6,8), dlouhodobý cukr byl prý v pořádku. Lékařka mě poslala na ogtt, nasadila dietu a že prý mám přijít v prosinci. Ogtt bylo v normě. V prosinci na kontrole krátkodobý cukr dokonce vyšší než minule (7,2) dlouhodobý opět v normě. Za ty tři měsíce jsem dietu dodržovala, zhubla jsem 8 kilo (dříve 69, nyní 61 kg). Dr je z výsledků rozpačitá, prý si vůbec neodpovídají, ale hodnota cukru měřená z prstu je prý dost vysoká, na nasazení léků. Nicméně mám opět přijít za tři měsíce. Mám dvě děti, v rodině cukrovka není (matka a babička mají po padesátce cukr zvýšený, ale bez léků), mám dvě děti a neměla jsem ani těhotenskou cukrovku. Jaký je prosím váš názor? Mám diabetes? Nebo mi může cukr zvyšovat něco jiného, je to možné? Je mi 30. Kristýna

    Odpověď

    Milá Kristýno, budu předpokládat, že vaše glykémie byly měřeny ve standardní laboratoři a po celonočním lačnění. Večer před vyšetřením jste nejedla nic mimořádného, nezavařovala ani nepekla cukroví za stálého ochutnávání.

    Hodnoty 6,8 a později 7,2 na lačno jsou mírně zvýšené, dalo by se říci, že se jedná o poruchu glukózové tolerance až počínající diabetes. Bezprostředně se však neděje nic závažného. Jediné doporučení zní: udržujte si štíhlou linii a pravidelně se pohybujte. Občas si sama měřte glykémii na lačno či po jídle, pořiďte si osobní glukometr. To proto, aby vám vydržela motivace a abyste si byla jista, že se stav nezhoršuje. Na dálku nemohu ani vyloučit, že se jedná o pomalu se rozvíjející diabetes mellitus 1. typu nebo nějaký vzácnější typ diabetu.

    Pokud nebudete mít glykémie na lačno opakovaně nad 5,6 mmol/l nebo po jídle nad 7,8 mmol/l, tak buďte úplně v klidu.

    OGTT prakticky vylučuje, že byste měla jednoznačně diabetes. Možná také jste před vyšetřením řádně lačněla, jak to správně má být. To je další důvod být v klidu.

    Jinak se ale glykémie mohou při hodnotách blízkých normě u někoho chovat kolísavě v závislosti na tom, jak mnoho jí a zda se dostatečně pohybuje. Běžné osobní glukometry také nejsou dostatečně přesné k tomu, by se podle nich dala stanovovat diagnóza diabetu. Znovu tedy opakuji: Nyní se nic závažného neděje. Pokračujte dále v dietě, hmotnost již asi máte dobrou. Jednou týdně si změřte glykémii na lačno a 1 hod. po snídani, abyste měla klid. Hezké vánoce, určitě bez cukroví.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám 4,93 mmol/l (3,33 - 5,60). Je to špatný, nebo v normě? Josef
    věk: 73 let

    Odpověď

    Milý Josefe, nenapsal jste, proč jste si vůbec měřil glykémie a pomocí jakého přístroje, či zda se jednalo o vyšetření v kvalifikované laboratoři. Když někomu kladete tak naléhavý dotaz a nic bližšího k němu nedodáte, je těžké plnohodnotně odpovědět, to je "špatný".

    Na druhé straně, když má někdo glykémii na lačno, či po jídle 4,93 mmol/l, tak je to "dobrý". Je to normální hodnota.

    Víc vám jinak napsat nemohu. Tak vás aspoň zdravím a příště buďte sdílnější :-)


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, pred tydnem me zacal pri moceni palit penis, po stahnuti predkozky se mi tato nevratila zpet a mam na, predkozce lupinky. Byl jsen u kozniho lekare a cukr mam 20-22 Mol. Dekuji za odpoved.na diabetologii jdu za tri dny. Dekuji Antonin

    Odpověď

    Milý Antoníne, omlouvám se za zpožděnou odpověď. Vaše potíže jsou určitě hodně nepříjemné.

    Jako nejpravděpodobnější možnost mě napadá kvasinková infekce předkožky. K té dochází u diabetiků v důsledků toho, že moč obsahuje cukr, který kvasinky milují. Potvrzují to vaše hodně vysoké glykémie. Za této situace je nutné rychle zahájit léčbu kvasinkové infekce.

    Místně doporučuji mazat mastným krémem nebo mastí s obsahem protikvasinkových léků. Nejlepší je asi Fungicidin mast, která dobře drží, působí na podrážděnou předkožku příznivě a navíc díky své velké mastnotě by mohla pomoci dostat předkožku zase zpět.

    Možné je také použít Canesten creme nebo Ketokonazol či Jenamazol krém.

    Pokud by byla infekce ještě pokročilejší, mohl byste k tomu užívat celkově protikvasinkový lék. Doporučil bych např. Diflucan 150 mg  1x denně po 3 dny. Je to samozřejmě na lékařský předpis a dalo by se to s mastí dobře kombinovat.

    Co ale s tou oteklou předkožkou, kterou není možné natáhnout zpátky? Mohlo by se to podařit ji dostat zpět po dobrém promazání. Pokud nikoliv, budete muset rychle navštívit urologa. Ten může místě podat lék, který umožní ústup otoku, asi injekční cestou (Hyáza). Působí  velmi rychle a vede to k úlevě. Zaškrcenou předkožku ale není možné jen tak nechat. Mohlo by vám to znemožňovat i močení, což by bylo velmi nebezpečné.

    Jinak ale budete urychleně potřebovat něco dělat s diabetem, aby se glykémie upravily. Nevím, zda už nějaké léky berete. Pokud ano, bude asi na místě inzulín. Pokud byl diabetes zjištěn teprve nyní, bude možné zkusit dietu a nějaké perorální tablety. K tomu hodně pít a zároveň jíst málo sacharidů. Neznám váš věk, ale bude také nutné zjistit, o jaký typ diabetu se jedná.

    Podobný problém s kvasinkovou infekcí předkožky nebo u žen ohanbí souvisí někdy s léčbou diabetu léky, které zvyšují vylučování cukru močí, tzv. glifloziny. Této komplikaci lze většinou předcházet zvýšenou hygienou, to jest pečlivým odstraněním zbytků moči po vymočení a případně šetrným omytím po vymočení tak, aby v okolí močové trubice nezůstávaly kapičky moče obsahující cukr. Někteří lidé ale musejí potom léčbu glifloziny raději ukončit.

    Pokud by se podobné infekce u pacienta s diabetem opakovaly, je někdy vhodná obřízka, která zabrání hromadění zbytků moči v předkožkovém vaku.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Začal jsem používat Lantus na noc 1x24 hod. A začal mě problém se stolicí. Mám nucení i cítím tlak do konečníku ale potřebu hned nevykonám nejde to. Může to s Lantusem souviset? Tuze děkuji za odpověď. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, inzulín sám o sobě nepůsobí ani zácpu ani průjem. Porušená pohyblivost střev je někdy součástí tzv. autonomní diabetické neuropatie, ale to je důsledek dlouhodobě nedostatečného vyrovnání diabetu.

    Pro vaše obtíže proto hledejte jiné vysvětlení než podávání Lantusu. Zácpě byste mohl předcházet stravou, která obsahuje hodně přirozené vlákniny, která je zejména v zelenině a v ovoci. Vlákninu je možné získat i jako doplněk stravy v lékárně. Může se jednat třeba o výlisky vlákniny z grapefruitů či pomerančů. K vláknině je vhodné užívat také dostatek tekutin.

    Pokud by ale vaše potíže přetrvávaly, měl byste se poradit s vaším lékařem. Obecně se také doporučuje, aby lidé po 60. roku věku podstoupili kolonoskopii, což je vyšetření tlustého střeva.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

