Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a těhotenství

339 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, na endokrinologii mi z důvodu pro podpoření otěhotněné (při PCOS) předepsali metformin. Že je to lék na cukrovku, ale vedlejší účinek může mít právě snazší otěhotnění. S cukrovkou se neléčím, hodnota z odběru krve mi vychází průměrně kolem 4 nalačno, chodím na odběry každý měsíc. Nicméně endokrinoložka mi ten metformin nechala i po otěhotnění, že prý to mám dále brát. Ani na testech těhotenské cukrovky se cukrovka neprokázala, hodnoty jsem měla normální (i bez metforminu). Můj gynekolog mi doporučil metformin po otěhotnění už nebrat, takže ho tedy neberu, ale endokrinoložka mě považuje za diabetického pacienta. Tak mě zajímalo, jak je tedy definovaný diabetický pacient a zda by mi metformin v něčem pomohl, když s cukrem problém nemám nebo bych to jedla úplně zbytečně... ?? A ani z dřívějších odběrů mi nikdy cukr nevyšel vyšší, než je normální. Děkuji Lucie

    Odpověď

    Milá Lucie, těhotenskému diabetu se na našich stránkách věnujeme dosti podrobně. Také zde naleznete dostatek informací o definici, či diagnostice diabetu, a to i těhotenského diabetu.

    Vy asi opravdu diabetes nemáte, ale máte tzv. syndrom polycistických ovarií. Jedním ze znaků tohoto syndromu je tzv. inzulínová rezistence, neboli snížená citlivost vůči působení inzulínu. To se může, ale nemusí projevit jako prediabetes či diabetes, protože tělo může tuto poruchu úspěšně vyrovnávat vyšší sekrecí inzulínu.

    Metformin je lék, který zlepšuje účinnost inzulínu a snižuje inzulínovou rezistenci. Původně se ukázalo, že také dobře vyrovnává prediabetes či diabetes u syndromu polycystických ovarií, ale později se ukázalo, že dělá nejen to, ale že také upravuje hormonální poruchu a zvyšuje šanci pro otěhotnění u žen s tímto syndromem. Užívá se tedy často i tehdy, když diabetes není přítomen.

    Podle mého názoru vám tedy endokrinoložka doporučuje užívat metformin nadále, a to pro léčbu syndromu polycystických ovarií. Metformin se ukázal jako lék bezpečný i v průběhu těhotenství

    Nerad bych se stavěl svým názorem mezi vašeho gynekologa a endokrinologa. Myslím ale, že po takovémto vysvětlení se můžete rozhodnout sama, protože vysazení metforminu vám nepřivodí žádné bezprostřední ohrožení, stejně jako jeho další užívání. Když lék vysadíte a ukáže se, že vám stoupá glykémie, může se lék klidně znovu nasadit. Ještě důležitější ale bude vaše dieta, a to i preventivně. Dbejte na to, abyste zbytečně moc nepřibírala a jezte celkově zdravě a spíše trochu méně.

    Máte-li glykémii na lačno do 5,1 mmol/l, tak zřejmě těhotenský diabetes nemáte.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem 37tt, těhotenská cukrovka na dietě. Od začátku mám ketony v moči, někdy + a někdy ++. Teď mi paní doktorka volala, že naposled dokonce +++ a chce mi dát na noc inzulín. Mně se do toho moc nechce, jelikož hodnoty glykémie mám v normě, lačná 4,4. Po jídle se také vlezu do 7,7. Nejpozději v den porodu, což je za 20 dní mi budou porod vyvolávat. Myslíte, že je inzulín nutný? Děkuji
    věk: 31 let výška: 169 cm váha: 72 kg těhotenství: 37. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    přítomnost ketolátek v moči je v těhotenství částečně fyziologická. Indikací k nasazení inzulínu v léčbě GDM je špatně kompenzovaná cukrovka tzn. zvýšené  glykémie. Pokud máte profily v normě, není důvod k nasazení inzulínu.  U žen s GDM, které jsou léčeny dietou, není nutné zasahovat do termínu porodu. Porod se vyvolává u žen, které mají cukrovku špatně kompenzovanou nebo jsou léčeny metforminem či inzulínem. 

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, zajímal by mě Váš názor na tuto věc. Během prvního těhotenství mi byla po OGTT diagnostikována těhotenská cukrovka (ranní glykémie opakovaně 5,7, podání glukózy tedy neproběhlo), kompenzována byla pouze dietou a hodnoty byly po celé sledované období dobré. Po porodu (dcera s porodní váhou 3100g) jsem byla opět odeslána na OGTT a tentokrát hodnoty v normě, nicméně stále jsem sledována. Při poslední kontrole před pár dny mi vyšla ranní glykémie nalačno 5,8. Vzhledem k tomu, že plánuji další těhotenství, doktor mě upozornil, že se těhotenské cukrovce ani tentokrát nevyhnu, že "to je jasné". A odeslal mě znovu na OGTT, na který mám jít až za několik dní. Ještě bych chtěla říci, že jsem nekuřačka, nadváhu nemám a nikdy jsem neměla, 4x týdně cvičím jógu a každý den chodím s dcerou na procházky. Je možné ještě tento stav zvrátit, nebo ještě snížit riziko těhotenské cukrovky? Vím, že když jsem ji měla při prvním těhotenství, mám vyšší pravděpodobnost, že ji budu mít znovu, ale zajímalo by mě, jestli se s tím opravdu už nedá nic dělat a mám s tím tedy počítat. A ještě jeden dotaz, než jsem na poslední odběr šla, změřila jsem si lačnou glykemii glukometrem, který mi po těhotenské cukrovce doma zbyl, a hodnota se mi ukázala 4,2. To bylo asi hodinu před odběrem žilní krve. Byla jsem proto úplně v klidu a výsledek odběru mě pak celkem nemile překvapil. Je takový velký rozdíl v měření normální? Děkuji
    věk: 31 let výška: 158 cm váha: 50 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    těhotenská cukrovka se v následujících těhotenství většinou opakuje. Toto riziko lze snížit zdravou stravou a pravidelným pohybem. Tak moc držím palce, ať se vám cukrovka již neopakuje 🙂. K druhé otázce - glukometry slouží k orientačnímu měření krve, jejich přesnost je různá - některé měří velmi přesně, u jiných je to horší. Vždy ale platí, že nejpřesnější jsou výsledky ze žilního odběru. 

    Moc zdravím 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, v těhotenství jsem měla vysledky ogtt nalačno 5,6 za hodinu 12, za dvě hodiny 13,8. Bylo mi řečeno, ze se jedna o regulérní diabetes, ne jen těhotenský. Byla jsem na inzulínu. Nyní po porodu mívám hlavně po ranním jídle vyšší hodnoty, i přes 10 za dvě hodiny. Kontrolnímu ogtt jsem se cjt la vyhnout, protože mi minule bylo zle. Přesto jsem jej musela absolvovat, ale pro lepší snášenlivost byl nahrazen roztok glukózy dvěmi a půl ovocnými přesnídávkami. Nyní ale čtu, ze fruktóza nemá vliv na vyplacení inzulínu. Chci se zeptat, zda test buď mít výpovědní hodnotu. Během testování jsem se sama měřila, cca za 45 min jsem měla 10,6 za dve hodiny 7,4. Výsledek bude tedy dobrý. Nicméně v běžném životě pozoruji vyšší glykémie. Chci se zeptat jak mám postupovat, když bude negativní výsledek ogtt. Situaci řeším, protože mi bývá špatně po jídle, plus mi tehda bylo řečeno, ze se jedna o klasickou cukrovku, z toho důvodu se kontroluji i nadále (8.mesic po porodu) Děkuji vám.
    věk: 32 let výška: 158 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    pokud jste měla klasicky provedený oGTT ve 24-28. týdnu těhotenství a měla Vámi uvedené výsledky (+ následně musela aplikovat inzulin), nemusí to ještě nutně znamenat diabetes mimo těhotenství. Znamená to však, že máte minimálně predispozici (zvýšený předpoklad), že se u Vás diabetes mellitus může v budoucnu vyvinout. Gestační diabetes vzniká vlivem hormonů produkovaných během těhotenství (z větší části placentou), které působí na buňky osoby, která má pro diabetes zmiňovanou predispozici. Vlivem těchto hormonů může dojít k nárůstu glykémií až na úroveň diabetu. Samozřejmě vyskytují se i případy, kdy se do té doby nediagnostikovaná cukrovka odhalí v době těhotenství. Z tohoto důvodu doporučujeme kontroly glykémií a kontrolní oGTT i po porodu. 1. kontrolní oGTT se nejčastěji provádí 6 měsíců od porodu (v případě kojení po jeho ukončení).

    Pro diagnózu diabetu jako takového je nutné nejprve zkontrolovat lačnou glykémii ze žilní krve -  zde platí:

    < 5,6 mmol/l

    Normální glykémie

    5,6 – 6,9 mmol/l

    Zvýšená koncentrace glukózy nalačno

    > 7 mmol/l

    Diagnóza diabetu

    - Hodnota > 7mmol/l musí být však potvrzena opakovaným měřením (ze žilní krve ráno nalačno), nebo musí mít pacient příznaky diabetu.

    Pokud nezjistíme již dle lačné glykémie (u ženy po prodělaném gestačním diabetu), že má ve skutečnosti diabetes mellitus, doplníme oGTT.

    Ten se standardně provádí podáním roztoku 75g glukózy, jak jste již zažila v těhotenství. Glykémie se měří před podáním glukózy a následně po 2 hodinách (což se trochu liší od testu během těhotenství, kdy se hodnotí glykémie po 1. i 2. hodině.

    Glykémie ve 120 minutě: 

    < 7,8 mmol/l

    Vyloučení diabetes mellitus

    7,8 – 11 mmol/l

    Porušená glukózová tolerance

    > 11 mmol/l

    Diabetes mellitus

    Bojím se že tato diagnostická kritéria jsou nastavena přímo na test provedený s roztokem glukózy. Při použití přesnídávky těžko říci, jak vyhodnotit výsledek. Většina přesnídávek má v obsahu psáno 17 – 19 g sacharidů, z toho kolem 15 – 16 g cukrů, takže kromě jednoduchých sacharidů obsahuje i složené sacharidy. Jednoduché sacharidy pak asi tvoří z většiny fruktóza, i když v některých případech může být i přidán jiný typ jednoduchých sacharidů. Dále bude obsahovat jistě i vlákninu, která ovlivňuje rychlost vstřebávání sacharidů z trávicího traktu. Stran fruktózy je to problém. Fruktóza má velice nízký glykemický index díky tomu, že většina buněk ji nedokáže přijímat (to zahrnuje i buňky produkující inzulin) a odbourává se následně v játrech. Proto po jejím požití glykémie (hladina glukózy v krvi) stoupá pomalu a později. Celý metabolismus fruktózy funguje trochu jinak a k samotné glukóze a tím pádem i glykémii je to několik “metabolických zatáček a zákrutů”.  Naším cílem při oGTT je vyzkoušet funkci pankreatu a celé metabolické nastavení organismu za standardních podmínek, které jsou jasně stanoveny. Myslím tedy, že výsledek testu za použití přesnídávek nelze podle běžných parametrů oGTT hodnotit.

    S ohledem na to, že jste schopna se po běžné snídani pohybovat na glykémii přes 10 mmol/l, dá se předpokládat, že u Vás je minimálně porucha glukózové tolerance. Zda máte přímo diabetes nedokážu říci. Každopádně ať již podstoupíte standardní oGTT nebo ne, měla byste být pravidelně kontrolována. Asi by nebylo na škodu nabrat vám minimálně glykovaný hemoglobin a C-peptid, jako u nově zjištěného diabetika. Vhodná by jistě byla i úprava jídelníčku stran sacharidů – prostě taková diabetická dieta. A následně podle naměřených výsledků a vývoje glykémií případně postupovat dále.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová, Fakultní nemocnice Motol)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jelikož mi dvakrát na testu Ogtt zjistili vyšší cukr v krvi nalačno (5,5 a po druhé 5,4), tak docházím na diabetologii, kde jsem zatím byla poprvé a už cca 10 dní jím zdravěji dle doporučení paní doktorky a tabulek sacharidů (výměnných jednotek). Jednou za týden si mám měřit hodnoty 7x denně (na lačno+ vždy 2 hodiny po každém jídle) a dnes poprvé si měřím hodnoty a zajímalo by mě, jaká minimální hodnota je dvě hodiny po jídle normální? Maximální je 6,6 ale nemůžu nikde najít, kolik je minimální. Po snídani jsem měla fyzickou aktivitu (chůzi) a dvě hodiny po snídani jsem naměřila 4,8, je to v pořádku? Na lačno jsem naměřila 5,1. Předem děkuji za odpověď, hezký den, L.
    věk: 30 let výška: 170 cm váha: 80 kg těhotenství: 28. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    hypoglykémie v těhotenství (hodnota pod normu) je, pokud je glykémie pod 3,5 mmol/l. Hladina cukru pod normu může klesnout jen v případě, pokud užíváte léky nebo inzulín. Při dietě by se to nemělo stát. 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám za sebou test na těhu cukrovku. Vyšel negativně, dokonce v mínusových hodnotách. Cukr klesal do červených barev. Doktorka říkala, že je to v pořádku. Zajímáme mne však, jestli je to ukazatel něčeho...chybí mi něco v krvi?
    výška: 175 cm váha: 80 kg těhotenství: 27. týden

    Odpověď

    Dobrý den,

    to, že jste během oGTT měla nízké hodnoty cukru v krvi, znamená, že Vaše tělo "přemrštěně" reaguje na podání velkého množství glukózy. Tento stav se nijak neléčí, pouze se doporučuje omezit příjem rychlých cukrů, aby se Vám to již nestávalo. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem nyní v 33. týdnu těhotenství. Diagnostikována těh. cukrovka. Na oGTT 20.9.2021 jsem měla lačnou hodnotu 5,7, druhý den náběr též 5,7. V současnosti navštěvuji diabetologickou ordinaci. Dodržována dieta. I přesto ale stále lačné hodnoty nad 5,3. Nejvyšší lačná hodnota naměřená v průběhu i 6,4. 8.11. po kontrole v ordinaci nasazen noční inzulin Lantus. Postupným zvyšováním jsem nyní na dávce 6j. Ale lačná stále vysoká. Konečné vyjádření doktora ponechat 6j na noc, ikdyž hlášeny poslední hodnoty za 3 rána 5,7/5,7/5,3. Hodnoty přes den po jídle v normě. Miminko dle ultrazvuku v normě. V noci mám špatné spaní. Prosím, je zvolený postup diabetologie v pořádku? Dlouhodobý cukr 31mmol/l. Moc děkuji za odpověď.
    věk: 37 let výška: 160 cm váha: 95 kg těhotenství: 33. týden

    Odpověď

    Dobrý den, cílem léčby těhotenské cukrovky je, abyste měla glykémie ráno nalačno do 5,3. Dávky večerního inzulínu by se měly titrovat (zvyšovat) tak, aby ranní glykémie klesla pod 5,3. 

    Hezký den 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, byl mi náměren cukr v prvním trimestru 5.4, dle dr a odberove ho mista jsem v pořádku-mají hranici do 5.6. Ja ale vím, ze nejsem, jak postupovat, když dr si tvrdí své a ja potrebuju svou cukrovku dál řešit :(. Děkuji, zároveň prosím o nejakou aktualizaci limitu na odberovych mistech, dle mě pak o cukrovce neví spousta pacientek
    věk: 33 let výška: 165 cm váha: 55 kg těhotenství: 10. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    ano, máte pravdu. Vaše hodnota glykémie nalačno je vyšší (norma je do 5,1). Měla byste být odeslána ještě na kontrolní glykémii nalačno a pokud bude opět rovna nebo vyšší než 5,1, měla byste být sledována na diabetologii. Hodnoty OGTT pro těhotné jsou odlišné než pro netěhotné. Diagnostický postup | cukrovka. Kontaktujte diabetologa v místě bydliště nebo svého praktického lékaře a domluvte se na dalším postupu. Ohledně laboratoří - všechny laboratoře by se měly řídit doporučeným postupem Česká společnost klinické biochemie ČLS JEP a Česká diabetologická společnost ČLS JEP

    Hezký den 

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Momentálně se nacházím v 7. měsíci těhotenství a byla mi zjištěna t ěhotenská cukrovka. Během dne mám hodnoty v pořádku, ale nejvíce mě trápí ty ranní, které se pohybují kolem 5.3 - 5.6. Po návštěvě lékaře, jsem dostala léky, které by hodnoty měly snížit a pokud to nepomůže chtějí mi nasadit inzulín. Chtěla jsem se zeptat, zda je opravdu nutné v případě, že se mi hodnoty nezlepší, aplikovat inzulín? Z mého pohledu, ano, hodnoty jsou vyšší, ale ne natolik alarmující, abych se stresovala vpichama.. Ráda bych slyšela vás názor. Děkuji a hezký den, Dagmar
    věk: 35 let výška: 166 cm váha: 80 kg těhotenství: 29. týden

    Odpověď

    Dobrý den, 

    cílem léčby diabetu je, aby byly lačné glykémie do 5,3 mmol/l. Pokud máte lačné glykémie opakovaně vyšší, může to již ovlivnit vývoj Vašeho miminka. Když nestačí dietní opatření, zahajujeme léčbu tabletkami (metformin, max. 2000mg) a pokud není léčba dostatečně účinná, přidává se inzulín, tak aby se ranní glykémie snížily pod 5,3. Inzulínu se vůbec neděste, aplikace není bolestivá. S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Po tehotenskej cukrovke som bola na ogtt, kde mi zistili prediabetes, hodnoty rano 5,5 a po 120 min. 7,9. Zaujima ma stravovanie, ci staci vylucit sladkosti a bielu muku? Citala som, ze diabetik ma konzumovať nízkotučné mliečne vyrobky, je to kvoli tomu, ze zvysuju cukor alebo kvoli priberaniu na vahe? Pocas tehotenstva som ich konzumovala a cvičila som jogu, podarilo sa mi schudnúť, dokopy som nepribrala ani 10kg, držala som prisnu dietu. Je to potrebne aj teraz takto, vzdy som mala problem pribrat a ked budem takto znova fungovat bez cukru a s nízkotučnymi vyrobkami, bojim sa, ze miesto pribratia opat schudnem. Aktuálne cvicim cca 2-3x tyzdenne jogu po cca 20 minut. Poradte mi prosim ako postupovat a ci je vhodný brezovy cukor na osladenie kavy 1-2x denne. Ďakujem pekne za odpoveď.
    věk: 30 let výška: 165 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    aby se u Vás z prediabetu nevyvinula cukrovka 2. typu, je potřeba dodržovat režimová opatření (dieta, pohyb) a pravidelně docházet na kontroly ke svému diabetologovi nebo praktickému lékaři. Pohyb doporučujeme 3-4x týdně. Dieta by měla být racionální s vynecháním rychlých cukrů (cukr, sladkosti, sladké limonády, fast food, uzeniny apod.). Podrobněji Dietní doporučení | cukrovka.  Jako sladidlo je možné stévie, čekankový sirup, xylitol. Mléčné produkty raději "normální, nesladké". Nízkotučné obsahují velké množství škrobů. Váha by měla být ideálně dle BMI do 25.

    S pozdravem

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D., Diabetologická a interní ambulance porodnice „U Apolináře“ VFN a 1. LF UK v Praze)

    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

