A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Káva

Káva je obvykle horký nápoj z plodů kávovníku. Označuje také prášek, který se k výrobě nápoje používá. Ten se získává mletím pražených plodů (bobulí) kávovníku.

Káva je charakteristická svou silnou vůní a černou barvou. Obsahuje mimo jiné alkaloid kofein, který povzbuzuje srdeční činnost a pro jeho povzbuzující účinky se především pije. V současné době jsou k dispozici vědecké důkazy o pozitivním účinku kávy na aterosklerózu a v prevenci diabetu. Pozitivní efekt byl zaznamenán pouze u kávy nefiltrované. Pití kávy bez kofeinu nemá zásadní výhody. Kofein může vadit jen u osob s vážnějším onemocněním srdce, např. srdečním selháním. K dosažení popsaných účinků postačuje pití 2-5 šálků, což odpovídá 10-25g suché kávy.

Katarakta Ketoacidóza