Poradna

vliv neslazených proteinových nápojů na hladinu glukózy v krvi

Ptá se: Karel

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

Odpověď

Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobrý den, měl bych otázku, zda a jaká obilná kaše, jak připravována je vhodná pro diabetika. Doporučili byste případně i nějaký vhodný recept. Ještě se chci zeptat, jaký je váš názor na arašídoví máslo. Moc děkuji za ochotua odpověď. Eduard

    Odpověď

    Dobrý den Eduarde, má odpověď na obilné kaše je téměř shodná s odpovědí na obiloviny ve vašem dotazu na domácí müsli.  

    Bohužel, tím že jsou vločky rozemlety a rozvařeny mají ještě vyšší glykemický index než vločky neupravené. Pro porovnání vločky surové mají GI od 40 do 57, ovesné kaše mají GI od 50-65. Například takový nezdravý a sladký Chocapic má GI 84. Chléb typu pumpernicel – 100 % celozrnný má GI 41-55.

    Ačkoliv se kaše mohou vařit v určitém množství živočišného či rostlinného mléka, stále neobsahují dostatečné množství bílkovin, které byste si ke snídani zasloužil.

    Neříkám úplné NE ovesným kaším, ale je třeba vše pečlivě odvážit, změřit si glykémii před a po konzumaci a najít to správné množství ovesné kaše pro vás (takové, aby glykemie po jídle nebyla vyšší než 2 mmol/l oproti glykémii nalačno). Obávám se ale, že vám toto vhodné množství ovesné kaše nebude stačit na zasycení.

    Vhodnější by bylo (pro diabetika) domácí müsli jako doplněk jogurtu či tvarohu. Takové jídlo bude bohatší na všechny živiny, díky čemuž se lépe dodrží doporučený příjem bílkovin, tuků a sacharidů za celý den.

    Nejvhodnější snídaní je stálé celozrnný či žitný chléb s dostačeným množstvím bílkovin (např. vejce, sýr, šunka, tvaroh apod.) a vlákniny v podobě neomezeného množství zeleniny či jedné porce čerstvého ovoce.

    Snídaně obsahující 40gS:

    • Tvaroh polotučný 150 g + 50 g jahody + 40 g ovesné vločky + 10 g mandle (1680kJ, 23 g bílkovin, 14 g tuku, 5 g vláknina)
    • Mléko polotučné 150ml + 40 g ovesné vločky + 50 g jahody + 10 g mandle neloupané (1275kJ, 12,6 g bílkovin, 10,5g tuku, 5 g vláknina)
    • Chléb žitný 70 g + lučina linie 30 g + šunka Zvonařka 95 % 60 g + okurka salátová 200 g (1410kJ, 21 g bílkovin, 9g tuku, 10g vláknina)

    Arašídové máslo zajisté můžete do svého jídelníčku zařadit. Ale mějte na paměti, že stejně jako ořechy všeobecně, tak i arašídové máslo je kalorické. Proto ho lze konzumovat jen menší porci. 

    20 g

    kJ

    S

    T

    B

    Jihočeské máslo

    627

    0,1

    16,5

    0,14

    Arašídové máslo Meridian

    495

    2,3

    9,2

    5,9

    Při koupi arašídového másla věnujte čas na prostudování jeho složení. Lze sehnat máslo obsahující 100 % arašídů, ale také jsou másla, která obsahují přidané tuky jako např. palmový olej, který je zdrojem nasycených mastných a trans mastných kyselin. Některá másla rovněž obsahují zbyteční množství soli a cukru.

    Detailní srovnání arašídových másel najdete na blogu NEHLADU který píšou kolegyně nutriční terapeutky.

    http://www.nehladu.cz/2015/09/srovnani-arasidovych-masel.html

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěl bych požádat o radu, jak sestavit domácí müsli při diabetu 2.typu. Jsou vhodné ovesné vločky? A jak se sušeným ovocem, které ano a které ne? Viděl jsem někde, že třeba semínka slunečnic se mají nasucho upražit. Moc prosím o nějaký osvědčený a hlavně zdravý postup. Eda

    Odpověď

    Dobrý den Edo, je skvělé, že přemýšlíte o sestavení domácího müsli a nechcete konzumovat müsli kupované, které ve většině případů obsahuje mnoho gramů přidaného cukru, a dokonce bývá zapékané.

    Je müsli vhodné pro diabetiky?

    Ačkoliv je domácí müsli zdravější, stále ho ale při diabetu nelze konzumovat v neomezeném množství. Z vlastních zkušeností vím, že jsou diabetici, kteří mohou určitou porci ovesných vloček jíst, aniž by u nich docházelo k výrazným výkyvům glykémie, ale jsou i takoví, kteří mají glykémii po konzumaci ovesných vloček až příliš vysokou. Proto je velice důležitý selfmonitoring glykemií. Díky naměřeným hodnotám před a po konzumaci cereální snídaně budete nejlépe vědět, jakou porci oblíbeného müsli si můžete dopřát.

    Obiloviny

    Kromě ovesných vloček můžete do svého müsli přidat další obiloviny jako například: ovesné otruby, pohankové vločky, amarantové vločky, žitné vločky či pohankové, špaldové, ovesné a ječné lupínky.

    Porovnání výživových hodnot různých vloček najde pod textem. Z hlediska vaší glykémie je třeba vybírat takový výrobek, který má méně sacharidů a hodně vlákniny.

    Množství

     50 g

    Energie

    (kJ)

    Bílkoviny (g)

    Sacharidy (g)

    Cukry (g)

    Tuky

    (g)

    Vláknina (g)

    jáhlové vločky

    753

    5

    34

    0,75

    2

    ječné lupínky

    750

    5

    34

    0,75

    1

    6

    ovesné lupínky

    810

    7

    31

    0,6

    3

    5

    ovesné otruby

    714

    8

    26

    0

    3

    8

    ovesné vločky

    808

    7

    34

    0,76

    3

    4

    pohankové lupínky

    726

    6

    34

    6

    1

    3

    špaldové lupínky

    720

    6

    30

    6

    2

    6

    špaldové vločky

    705

    7

    32

    0,85

    1

     7

    amarantové vločky

    783

    7

    26

    1

    3

    4

    žitné vločky

    774

    5

    37

    2

    0,85

    7

    Sušené ovoce

    Sušené ovoce můžete přidat, ale vždy mějte na paměti, že např. 150 g čerstvého jablka obsahuje stejné množství sacharidů jako 30 g jablka sušeného – tedy 20 g sacharidů.  Zde opravdu platí, že diabetik by měl konzumovat sušeného ovoce jen malé množství. Zvažte, zda by nebylo vhodnější do své sladké snídaně přidat ovoce spíše čerstvé.

    Obecně platí, že nejméně obsaženého cukru z ovoce mívají bobuloviny. Pokud si to správně spočítáte, můžete si dopřát i jiné ovoce, které naopak cukru obsahuje hodně, jako například banán či rozinky. Při výběru sušeného ovoce si vždy dejte pozor, aby nebylo doslazené a neobsahovalo siřičitany.

    Pražení semen a ořechů

    Ořechy a semínka se praží za účelem vylepšení chuti, vůně a barvy. Pražení při vysoké teplotě může poškodit zdravé polynenasycené tuky. Také pražení ořechů zkracuje jejich trvanlivost – pražené ořechy jsou náchylnější k oxidaci.  Rovněž některé druhy antioxidantů obsažených v ořeších a semínkách jsou při pečení degradovány. Antioxidanty jsou důležité pro vaše zdraví, protože pomáhají chránit vaše buňky před poškozením volnými radikály.  Studie také naznačují, že při pečení dochází ke ztrátě vitamínu E, thiaminu a karotenoidů. Rozsah ztráty však závisí na typu ořechu a teplotě pražení. Pražení při vysoké teplotě vede ke vzniku škodlivé látky nazvané akrylamid. Oproti tomu surové ořechy mohou být napadeny škodlivými bateriemi. I proto je doporučována tepelná úprava, díky které dochází ke snížení celkového počtu mikroorganizmů.

    Kalorický rozdíl pečených a surových semen je minimální, v řádu jednotek. Jak surové, tak doma pečené ořechy na sucho v troubě jsou zdravé. Nejvhodnější je pražit bez tuku na nízkou až střední teplotu asi 140 ° C asi 15 minut. Ale pozor, takové ořechy lze konzumovat pouze v příštích několika dnech!

    Recept

    Není nic jednoduššího. Vyberte, které z daných potravin máte nejraději, každou jednotlivou surovinu si pečlivě zvažte a spočítejte si kalorie na www.kaloricketabulky.cz. Poté všechny suroviny smíchejte dohromady a můžete podávat.

    Ideální snídaně pro diabetika, dodržujícího rámcový jídelníček na 200 g sacharidů, obsahuje 1900kJ a 40 g sacharidů.

    Např.

    1 porce na snídani 1600kJ, 41 g sacharidů, 14 g bílkovin, 18 g tuku, 7 g vláknina

    15 g ovesných vloček

    15 g pohankových lupínků

    10 g slunečnicových semínek

    10 g neloupaných mandlí

    20 g jahody sušené mrazem

    150 g jogurt bílý 2,7 %tuku

    Tip: dosladit můžete lžičkou čekankového sirupu, který má vysoký podíl prospěšné vlákniny, velmi nízký glykemický index a obsahuje až o 95 % méně cukru a 45 % méně kalorií ve srovnání s jinými přírodními sladidly (med, javorový sirup apod.) Nebo můžete využít umělé sladidlo, například Erytritol či stévii.

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Vážení, chtěl bych koupit smoothie mixér. Jaký je váš názor odborníka na zeleninové či ovocné koktejly. Je možné je denně pít - samozřejmě v rozumném množství s vodou a neslazené? Jaké ovoce či zeleninu upřednostnit? Moc děkuji za všechny odpovědi a zůstávám S pozdravem. Eda

    Odpověď

    Milý Eduarde, smoothie koktejly jsou zajisté v rámci diabetické diety vhodnou alternativou například zdravé svačiny. Obzvlášť ráda je doporučuji diabetikům, kteří nemají v práci čas na malé svačiny a poté jedí velké porce hlavních jídel. Nebo někdy nejedí vůbec. Navíc, pro mnohé z nás je to jediný způsob, díky kterému jsme schopni zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny.

    Jak sám v dotazu zmiňujete i smoothie koktejly se musí započítat do celkového denního přijmu energie a sacharidů, obzvlášť, pokud jsou pouze z ovoce nebo obsahují různá semínka, oříšky, avokádo či jiné tuky, jogurty, mléko apod.  V takových kombinacích, v nevhodném množství, se může nízkokalorický drink proměnit v energetickou bombu, ačkoliv zdravou.

    Také bych ráda zmínila pojem Glykemický index potravin (GI), který (zjednodušeně řečeno) nám říká, za jak dlouho po požití dané potraviny se zvýší cukr v krvi. GI ovlivňuje více faktorů, jako například tepelná úprava, množství jídla či obsah vlákniny. A protože mixérem vlákninu obsaženou v ovoci rozmixujeme, jeho GI tak zvýšíme.

    Jednoduše si představte misku s vodou, která nyní zastupuje žaludek. Vložte do ní celozrnný chléb a tukový rohlík. Co se v misce rozpadne dříve? Co déle zůstane v žaludku? Kterou potravinu bude vaše zažívací ústrojí déle rozkládat? Která potravina vám tak rychleji zvedne cukr v krvi? Celozrnný chléb či tukový rohlík? Broskev či broskvové smoothie?

    Např. broskvového smoothie nám může zvýšit cukr v krvi více nežli broskev konzumovaná v celku.

    Veškeré sacharidové jídlo (ovocné smoothie) je vhodné doplnit i dalšími živinami – bílkoviny, tuky či vlákninou. Tímto způsobem zpomalíme vstřebávání glukózy do krve a tím snížíme glykémii po jídle.

    Ve smoothie světě to znamená, že je vhodné vždy ovoce doplnit zeleninou, mléčným výrobkem či zmíněnými semínky a oříšky.

    Je žádané, aby hlavní složkou diabetického smoothie byla zelenina, kterou doplníme porcí ovoce. Dle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů je doporučováno na svačinu konzumovat 20 g sacharidů a 400kJ.  Sám si můžete jednoduše spočítat, kolik gramů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, semínek a oříšků to je na www.kaloricketabulky.cz

    Rámcový jídelníček vám dle vaši aktuální kompenzace cukrovky, věku, vaší stávající hmotnosti a stupně pohybové aktivity doporučí lékař či nutriční terapeut.

    Použití kalorických tabulek vřele doporučuji, protože jedině tak se naučíte, kolik jaké potraviny můžete vlastně sníst. ?

    Např.     200 g jahod + 200 g okurka salátová (+voda či zelený čaj) = 410kJ/17gS

                    150 g broskev + 80 g bílý jogurt 2,7 % tuku (+voda či zelený čaj) = 450kJ/18gS

    50 g rukola + 60 g ananas + 10 slunečnicová semínka + chilli (+voda) = 450kJ/ 11,6gS


    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

                   

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!