Poradna

vliv neslazených proteinových nápojů na hladinu glukózy v krvi

Ptá se: Karel

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

Odpověď

Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Vážení, chtěl bych koupit smoothie mixér. Jaký je váš názor odborníka na zeleninové či ovocné koktejly. Je možné je denně pít - samozřejmě v rozumném množství s vodou a neslazené? Jaké ovoce či zeleninu upřednostnit? Moc děkuji za všechny odpovědi a zůstávám S pozdravem. Eda

    Odpověď

    Milý Eduarde, smoothie koktejly jsou zajisté v rámci diabetické diety vhodnou alternativou například zdravé svačiny. Obzvlášť ráda je doporučuji diabetikům, kteří nemají v práci čas na malé svačiny a poté jedí velké porce hlavních jídel. Nebo někdy nejedí vůbec. Navíc, pro mnohé z nás je to jediný způsob, díky kterému jsme schopni zkonzumovat doporučené množství ovoce a zeleniny.

    Jak sám v dotazu zmiňujete i smoothie koktejly se musí započítat do celkového denního přijmu energie a sacharidů, obzvlášť, pokud jsou pouze z ovoce nebo obsahují různá semínka, oříšky, avokádo či jiné tuky, jogurty, mléko apod.  V takových kombinacích, v nevhodném množství, se může nízkokalorický drink proměnit v energetickou bombu, ačkoliv zdravou.

    Také bych ráda zmínila pojem Glykemický index potravin (GI), který (zjednodušeně řečeno) nám říká, za jak dlouho po požití dané potraviny se zvýší cukr v krvi. GI ovlivňuje více faktorů, jako například tepelná úprava, množství jídla či obsah vlákniny. A protože mixérem vlákninu obsaženou v ovoci rozmixujeme, jeho GI tak zvýšíme.

    Jednoduše si představte misku s vodou, která nyní zastupuje žaludek. Vložte do ní celozrnný chléb a tukový rohlík. Co se v misce rozpadne dříve? Co déle zůstane v žaludku? Kterou potravinu bude vaše zažívací ústrojí déle rozkládat? Která potravina vám tak rychleji zvedne cukr v krvi? Celozrnný chléb či tukový rohlík? Broskev či broskvové smoothie?

    Např. broskvového smoothie nám může zvýšit cukr v krvi více nežli broskev konzumovaná v celku.

    Veškeré sacharidové jídlo (ovocné smoothie) je vhodné doplnit i dalšími živinami – bílkoviny, tuky či vlákninou. Tímto způsobem zpomalíme vstřebávání glukózy do krve a tím snížíme glykémii po jídle.

    Ve smoothie světě to znamená, že je vhodné vždy ovoce doplnit zeleninou, mléčným výrobkem či zmíněnými semínky a oříšky.

    Je žádané, aby hlavní složkou diabetického smoothie byla zelenina, kterou doplníme porcí ovoce. Dle rámcového jídelníčku na 200 g sacharidů je doporučováno na svačinu konzumovat 20 g sacharidů a 400kJ.  Sám si můžete jednoduše spočítat, kolik gramů ovoce, zeleniny, mléčných výrobků, semínek a oříšků to je na www.kaloricketabulky.cz

    Rámcový jídelníček vám dle vaši aktuální kompenzace cukrovky, věku, vaší stávající hmotnosti a stupně pohybové aktivity doporučí lékař či nutriční terapeut.

    Použití kalorických tabulek vřele doporučuji, protože jedině tak se naučíte, kolik jaké potraviny můžete vlastně sníst. ?

    Např.     200 g jahod + 200 g okurka salátová (+voda či zelený čaj) = 410kJ/17gS

                    150 g broskev + 80 g bílý jogurt 2,7 % tuku (+voda či zelený čaj) = 450kJ/18gS

    50 g rukola + 60 g ananas + 10 slunečnicová semínka + chilli (+voda) = 450kJ/ 11,6gS


    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

                   

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na vás s trošku netradičním dotazem. V popisu džemů od firmy Dalfour je uváděno, že nejsou slazeny cukrem, pouze štávou z ovoce a tudíž jsou vhodné i pro diabetiky. To je prohlášení obchodu. Např. zde: https://bezlepkovepotraviny.cz/racio/225-dzem-st-dalfour-jahoda-284g.html. Jde mi o to, zda je u cukrovky II. typu lze občasně použít opravdu? Jaké müslu ke snídani byste doporučili? Na trhu je ho nepřeberně...Děkuji moc za ochotu. Eduard

    Odpověď

    Milý Eduarde, odpovídal jsem vám na dotaz, který se týkal požívání medu. A na tento dotaz vám mohu dát skoro stejnou odpověď:

    Hlavním problémem diabetu 2. typu je nedostatečná účinnost inzulínu (inzulínová resistence), která se zhoršuje s nadváhou a nedostatečným pohybem. Tělesný inzulín již nestačí vyrovnat nároky organismu a nesnižuje dostatečně glykémii po jídle a nezabrání dostatečně, aby se i na lačno nadměrně glukóza nevytvářela ze zásobních látek.

    Základem léčby jsou zejména pohyb, který zlepšuje účinnost inzulínu, a omezení energetického příjmu. Pokud toto nestačí nebo pacient není schopen následovat tato doporučení, používají se různé antidiabetické léky, včetně inzulínu.

    Sám rád jím a mám pochopení pro ostatní, kteří jsou na tom stejně. Také bych rád nalezl zdravou chutnou marmeládu, která vypadá a chutná jako pravá marmeláda, ale nezvyšuje glykémii a netloustne se po ní, není po ní průjem a nebolí po ní břicho. Jenže to je ten kámen úrazu a to právě přispívá k diabetu 2. typu: štíhlí a zdraví lidé o tom tolik nepřemýšlejí, občas si trochu marmelády vezmou, pochutnají si a dají pokoj. Ale diabetikům to pořád vrtá hlavou a nejraději by snědli celou sklenici najednou. Nejlepší by bylo, kdyby na jídlo tolik nemysleli, 3x denně se rozumně najedli tak, aby v tom byly bílkoviny, méně živočišného tuku, přiměřeně sacharidů a potřebné množství vitamínů v podobě zeleniny a ovoce. Diabetici mohou jíst prakticky všechno, ale nejdůležitější je míra a rovnováha.

    Veškeré ovocné marmelády obsahují převážně cukr a vodu. Ten, kdo šetří, dává do marmelád méně ovoce a zahušťuje je cukrem a pektinem či želatinou. Správná marmeláda ale obsahuje hodně ovoce, ale to je vařením zbaveno části vody a tak nepotřebuje tolik přislazovat. Z živin jsou ale v ovoci skoro jenom cukry, ať je to glukóza, fruktóza či jiný. Vámi udávaný džem Dalfour nemá přidávaný řepný cukr, ale už samo ovoce ho obsahuje spoustu a ještě tam přidávají glukózu z hroznové šťávy. Stejně jako jiné marmelády je vhodný pro diabetiky jako nošení dříví do lesa (při tom nošení by ale mohla glykémie případně klesat tou námahou). Ať je tam jakýkoliv cukr, v těle se stejně předělá na glukózu a bude zvyšovat glykémii. V malém objemu je hodně kalorií a dobře se po tom tloustne. Jediná rada tedy je: máte-li na to chuť, odepřete si sacharidy v jiné podobě (např. v chlebě) a snězte trochu (trochu!) tohoto dobrého džemu, třeba v jogurtu. Asi 10 g tohoto džemu obsahuje 6 g cukrů. Dieta z potravin s nízkým obsahem cukrů se diabetikům 2. typu doporučuje zejména proto, že jim to dovoluje sníst poměrně velký objem jídla, což jim dělá dobře na duši. Ale občas mohou klidně jíst jídlo, které obsahuje sacharidů ve stejné hmotnosti více. Mohou ho pak ale sníst jen málo a necítí se dost nasyceni.

    A ještě k těm müsli: Jedná se především o velmi suché obilí či ovesné vločky s trochou sušeného ovoce či oříšky. Ty opět obsahují velké množství sacharidů při malém objemu, řekněme 60-65% hmotnosti. Bylo by to pro diabetiky celkem vhodné, kdyby toho jedli opravdu málo. Např. 100 g k snídani, a k tomu už jen hořký čaj nebo kávu. Možné to je, ale není lepší si dát 200 ml bílého jogurtu (10 g sacharidů), do toho 20 g müsli (15 g sacharidů), k tomu 60 g chleba (30 g sacharidů) s plátkem sýra, rajče a papriku?

    Když už müsli, tak raději bez přidaného cukru, abyste ho mohl sníst o trochu více. Ale už to nemůžete zajídat žádným chlebem, rohlíky atd.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Poznámka redakce:
    Možná Vás zaujme něco z našich receptů pro diabetiky.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je možné u cukrovky 2. typu občas využít ve stravě půl lžičky medu? Hladina v krvi - 11,9 na testu OGTT. Jak je to s pivem a vínem či trvdým alhoholem. Jaké je optimální množství (občasně)? Moc děkuji

    Odpověď

    Milý Eduarde, jeden můj synovec, když mu byly asi 4 roky, jako je nyní mému vnukovi Edovi, se kdysi přitulil k babičce a povídal: „Babičko, povídej mi o medu“. Na to jsem si vzpomněl, když jsem uviděl váš dotaz. Já se pokusím něco povědět vám, ale nebude to o včeličkách, plástvích ani žihadlech.

    Med obsahuje hroznový cukr (glukózu), ovocný cukr (fruktózu) a řepný cukr (sacharózu). Tyto cukry dohromady představují asi 80% hmotnosti medu. V jedné lehce navršené čajové lžičce je asi 10 g medu (jak jsem dnes kvůli vám vyzkoušel), tedy celkem asi 8 g sacharidů. Pro srovnání, jeden běžný rohlík obsahuje asi 20 g - 30 g sacharidů, které se v těle přemění na glukózu.

    Pro pacienty s diabetem 2. typu zejména platí, že by neměli být obézní, to znamená, že by neměli jíst příliš kalorickou stravu a měli by se pohybovat. Podle tělesné výšky, věku a tělesné námahy by měli mít v dietě asi 150 – 220 g sacharidů, při nadváze je rozhodně to nižší číslo lepší. Je výhodnější, když se sacharidy požívají ve formě složených cukrů, jak je tomu třeba v chlebu či bramborách, protože z nich se cukr dostává ze střeva pomaleji a nepůsobí rychlý vzestup, jak by tomu bylo, kdybychom se např. živili medem.

    V dietě ale platí zásada, že různé druhy potravin se mohou vzájemně nahrazovat, takže se doporučuje jíst jen určité množství sacharidů, ať již ve formě chleba, rýže, brambor či ovoce. Z tohoto hlediska je tedy klidně možné, že část doporučených sacharidů např. ve chlebě nahradíte lžící medu, jenom  toho chleba má být o trošku méně, protože zbytek sacharidů dodá ten med. Jestli si tedy pro chuď dáte lžičku medu a současně asi o 15 g  méně chleba, než byste jinak plánoval, vyjde to skoro nastejno. Je to tedy rozhodně menší prohřešek, než kdybyste jen tak pro nic za nic z hladu snědl dvojnásobné množství suchého chleba.

    No a s pivem je to dost podobné. Půl litru plzeňské dvanáctky obsahuje asi 24 g sacharidů, tedy podobně jako jeden rohlík. Optimální dávku piva si neodvažuji navrhnout, protože optimálně byste asi neměl pivo pít. Ale abyste se cítil optimálně, tak ho asi občas pít potřebujete, takže vám ho zakazovat není rozumné, abyste ho nepil jen tajně a s pocitem viny. Jenom není dobré s ním završovat náročný oběd, ale naopak, je potřeba zase jinde sacharidy ubrat, např. nejíst knedlíky, nebo jen jeden a dát si jedno malé, případně velké pivo. U štíhlého pacienta s diabetem 1. typu bych jen doporučil: podejte si o něco větší dávku inzulinu, abyste pokryl těch 24 g sacharidů navíc. Podobně je to se zákusky: nedáte-li jinak, můžete je občas mít. Ale ne na závěr hlavního jídla ale „místo“ hlavního jídla.

    Někdy je k dostání tzv. „diapivo“. To se vyznačuje tím, že na rozdíl od běžného piva v něm jsou skoro všechny cukry vykvašeny na alkohol. Cukry tedy téměř neobsahuje, ale pozor: je vněm zase více alkoholu a rychleji stoupá do hlavy.

    Suché víno a většina tvrdých alkoholických nápojů sacharidy neobsahují a při požití 200 ml vína nebo jednoho či dvou panáků glykémii nezvyšují. Je na vás a na vaší disciplíně, jak se k tomu postavíte, stejně jako u všech ostatních lidí. Jenom když trochu přeberete, můžete ztratit zábrany i vůči jídlu a to pak jíte sacharidy nesacharidy.

    Stručná informace týkající se alkoholu je také v naší ENCYKLOPEDII, poněkud větší výklad naleznete v článku Pít či nepít... alkohol.

    Jinak k Vaší naměřené glykémii na testu oGTT jsou odpovědi v rubrice DIAGNOSTIKA

    Na závěr ještě jednu poučku: Diabetická dieta je v podstatě taková zdravá dieta, která je vhodná pro všechny, kteří chtějí žít zdravě. Skoro nic není úplně zakázané, jen se to má požívat s mírou. Zatímco zdravý člověk špatnou dietu nebo přejídání alespoň po určitou dobu zvládne, diabetikovi to škodí hned a je to více nápadné, protože mu stoupá gykémie.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, rada bych poprosila o radu, diabetes II 20 let - inzuliny a PAD, hypertenze, vred zaludku, alergie, slabsi ledviny, steatoza jater, trochu vys cholesterol, potize s krvetvorbou, 57 let, BMI 29. Abych pravdu rekla, vubec nevim, co bych mohla jist?? Muzete mi prosim poradit povolene potraviny? Dekuji velice, Mila

    Odpověď

    Milá Milo, dostávám hodně dotazů ohledně vhodné diety a někdy je to velmi komplikované. Ve vašem případě si ale myslím, že to nebude tak složité. Jenom úvodem musím říci, že nevím, co znamenají pojmy „slabší ledviny“, „trochu vyšší cholesterol“ a „potíže s krvetvorbou“.

    Na základě Vašich slov si představuji, že máte určitou nadváhu, pro což svědčí i hodnota Vašeho BMI, cholesterol kolem 6 mmol/l, funkci ledvin výrazně nesníženou a možná méně červených krvinek, ale nikoliv vážnou chudokrevnost.

    Moje doporučení tedy je, abyste jedla normální stravu a dbala zejména na to, aby nebyla zbytečně kalorická a obsahovala co nejméně živočišných tuků. Dovolím sei podkázat na část našeho webu Životospráva, který se ještě rodí.

    Znejte hladinu svého krevního cukru a provádějte samostatné měření. Podle výsledků si odhadujte množství sacharidů v dietě a tomu odpovídající dávky inzulínu.

    Protože máte nadváhu, vezměte si jako vzor např. velmi mírně redukční dietu s 1 700 kcal (7 400 kj), obsahující asi 220 g sacharidů, 60 g tuků a 75 g. bílkovin. Mohl bych vám pochopitelně doporučit radikálnější přístup, ale nevím, zda jste odhodlaná k redukční dietě, a tak si myslím, že pro začátek by toto mohlo vyhovovat. Návrh této diety by vám mohla poskytnout dietní sestra v diabetologické ambulanci, ale můžete ji také najít v mnoha příručkách. Samozřejmě ji můžete podle své chuti obměňovat, jen byste ji neměla překračovat.

    Jezte 3x denně z talíře, nic neuždibujte, a snažte se také pohybovat. Doporučuji vám strávit týdně asi 150 min. pohybem, a to takovým, který bude pro vás natolik náročný, že vás při něm přejde chuť si povídat, abyste se příliš nezadýchala. Tedy středně náročný pohyb, např. rychlá chůze alespoň 6 km/hod. či něco, co vás baví, viz naše rubrika Pohyb s dalšími odkazy.

    Do jídelníčku zařaďte zeleninu, mohla byste také mít denně jeden multivitamin, kterým bude zajištěn obsah železa, vápníku, vitaminů C, B a D a dalších. Uvádíte také alergii, pochopitelně nevím, na co. Pokud se jedná o potravinu, tak takovou vyškrtněte ze svého jídelníčku.

    (v zastoupení odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!