Poradna

vliv neslazených proteinových nápojů na hladinu glukózy v krvi

Ptá se: Karel

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel

Odpověď

Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

  • Dotaz

    Dobry den. Manžel ma diabetes a bere rano a večer eucreas. Včera po večeři, kdy měl semolinove těstoviny obvyklou davku měl najednou 17,6 mmol/l a za 2 hodiny na to,bez jakékoli aktivity měl 4,5. V obou případech jsme měřili 2krát. Ráno když se vzbudil měl 9,9 a za 2 hodiny po lécích, ale bez jídla, měl strach se najíst, že to zase stoupne měl 10. Proč takové kolísání. Tlak má v pořádku a cholesterol má 6,5. Nadváhu nema. A ješte bych měla jeden dotaz. Manžel má moc rád nakládane tvarůžky v pivu. Znamená to, že když bere eucreas, že je kvůli tomu pivu nesmí? Moc děkuji za odpověď Hana

    Odpověď

    Milá Hano, při diabetu se, jak známo, měla dodržovat dieta. Lidé by měli vědět, kolik toho jedí, kolik to obsahuje sacharidů, tuků a kalorií. V závislosti ne tom, jak závažnou poruchu mají a jaká strava je pro ně vhodná, se pak kromě diety nastavuje léčba tabletami nebo inzulínem.

    Váš manžel ma v určitém rozsahu evidentně zachovanou vlastní sekreci inzulínu. Eucreas mu pomáhá, aby zejména na tuto sníženou schopnost produkovat inzulín dostatečně, respektive lépe odpovídal. Pokud toho ale sní více, tak na to evidentně nestačí.

    Těstoviny obsahují hodně sacharidů a běžné domácí i hospodské porce většinou překračují doporučené množství. Běžná porce pro dospělého jich klidně může obsahovat i 100 g (sacharidů), a to je pro diabetika strašně moc. Jako hlavní jídlo je to nevhodná strava, hodí se jako příloha v malém množství, je nutné doplnit zeleninu a případně maso. Váš muž to zatím nějak zvládne, takže mu glykémie nakonec klesne, ale v pořádku to není. Musí tedy jíst sacharidů méně a pokud má hlad a není obézní, tak by měl mít intenzivnější léčbu.

    S těmi tvarůžky jste mě trochu rozesmála. Ty sacharidy skoro neobsahují a pro diabetika se celkém hodí a s Eucreasem by si měly rozumět. Ale zcela naopak je to s pivem! Je v něm hodně sacharidů, alkohol není vhodné kombinovat s metforminem (který je v Eucreasu) a je také kalorický. Jako výjimku nebo v přiměřené dávce (započítanou v dietě) samozřejmě připouštím (0,3 l), ale jako pravidelnou součást diabetické diety rozhodně ne. No, a když už, tak ty tvarůžky na tom nic nezkazí, pokud to tedy potom nevadí vám.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, měla bych dotaz ohledně množství sacharidů v denní stravě. Mám podezření na cukrovku. Léky zatím neberu. Nejdříve jsem měla 8,8 mmol/l dlouhý cukr měřeno u lékaře na lačno. Bylo mi doporučeno vynechat co nejvíce sladkých potravin. Po 3 měsících na kontrole to kleslo na 7,7 mmol/l. Ale stále trvá omezení sacharidů. Jelikož se snažím hubnout tak si všechny jídla zapisuji do kalorických tabulek ale nevím jak spočítat optimální denní příjem tuků, bílkovin a hlavně sacharidů aby cukr ještě mohl klesat. Vážím 88 kg a měřím 159 cm. Poradíte? Děkuji moc. S pozdravem Karolína

    Odpověď

    Dobrý den Karolíno, vaše otázka je velmi těžká, bylo vhodnější vyhledat pomoc nutričního terapeuta, který by zvážil vše vám na míru.
    Všeobecně je  diabetikům doporučováno přijímat  45-50 % sacharidů z celkového denního přijmu, 30 % tuků a 15 - 20 % bílkovin.
    Váš celkový denní příjem se odvíjí od věku, výšky, váhy, pohlaví a pohybové aktivity. S tím vám pomůže rovnice Harrise-Benedicta.
    Váš celkový denní příjem již pravděpodobně znáte z vašeho zápisu v kalorických tabulkách. Pro začátek by vám možná postačilo upravit % rozložení živin. Jde to ale velmi těžko posoudit, váš jídelníček jsem neviděla, možná máte i vysoký příjem energie.
    Velmi pěkně o tomto tématu píší nutriční terapeutky zde: https://www.nehladu.cz/navod-na-upravu-a-sestaveni-jidelnicku/
    Zásadní je omezit rychlé cukry = vše sladké a nahradit je sacharidy s vysokým obsahem vlákniny. Rovněž je třeba omezit živočišné tuky.
    S vysokou glykémii mimo jídla pomáhá velmi zatočit pohybová aktivita. Efekt pohybové aktivity lze na glykémii pozorovat až 12 hodin po. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    .....................

    Milá Karolíno, na váš dotaz velmi hezky odpověděla nutriční terapeutka. Rozhodně potřebujete podrobnější poučení o dietě, snažit se pokud možno dostatečně pohybovat a možná budou vhodné i nějaké léky. V jedné věci však nesouhlasím: Vaše otázka není zase tak těžká. Potřebujete prostě především méně jíst. Snížit celkový kalorický příjem, a to výrazně. To by určitě za nějakou dobu, možná už 14 dní, výrazně pomohlo. Dále se pak můžete starat o poměr základních živin a o to, abyste měla dostatek vitamínů, vápníku a podobně. Podíl sacharidů ale není tak zásadně důležitý. Nyní jsou moderní tzv. nízkosacharidové diety, které se dříve odsuzovaly, a nyní jsou populární. Pomáhá to ale hlavněu u osob, kterým glykémie hodně kolísá, nejčastěji při léčbě inzulínem. Pro začátek určitě stačí rozumný poměr, který vám navrhla výživová terapeutka, ale hlavně nízké celkové množství. Tedy rada jednoduchá, ale jak to vydržet, na to jednoduchá rada neexistuje. Pokud byste ale opravdu navštěvovala výživového poradce, určitě by to posílilo vaši vůli a pomohlo by vám to.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem. je mi 55 let a bojuji s vyšší hladinou cukru. Zhubl jsem loni 7 kg, sportuji a hladina klesla na 5,6. Nyní při kontrole naměřil lékař hodnotu 6 mol. Obézní nejsem (70 kg) a lékař mi předepsal přípravek Glucophage. V letáčku se píše, že je problém s alkoholem. Jinde na foru jsem četl, že 2dcl vína při cukrovce nevadí. Vadí tedy 2-3 dcl vína po spolknutí Glucophage? Mohou nastat zařívací potíže? Dosud jsem bral pouze volně dostupný přípravek Gluco Care. Je vůbec nutné Glucophage užívat i při těchto naměřených hodnotách cukru v krvi? nestačí zdravý životní styl? V případě, že bych si chtěl dát vína příležitostně trochu více např. 0,5 l, je lepší jeden den přípravek vysadit? Moc děkuji za vaši odpověď a ochotu a věnovaný čas. Eda

    Odpověď

    Milý Edo, diabetes máte dobře vyrovnaný a jste štíhlý. Myslím, že už není mnoho prostoru, abyste mohl případné zvýšení glykémie zdolávat přísnější dietou. Spíše si myslím, že pokud by vám glykémie stoupaly, hodila by se pro vás malá dávka dlouze působícího inzulínu. Určitě by to šlo také zvládat tabletami, ale ten inzulín je pro štíhlé osoby přirozenější.

    Glucophage (metformin) je dobrý a osvědčený lék. Jeho velmi vzácným nežádoucím účinkem je tzv. laktátová acidóza. K té prakticky nedochází, pokud lékař respektuje stavy, kdy se metformin nemá podávat. To jsou obecně stavy, kdy je postižen některý z životně důležitých systémů, jimiž jsou: srdce, játra, plíce, ledviny. Za těchto okolností se může v těle hromadit kyslelina mléčná - produkt metabolismu, který vzniká při nedokonalém metabolismu v důsledku tkáňového nedostatku kyslíku. Metformin k tomu trochu také přispívá, ale to se nijak neprojeví, pokud uvedené orgány nejsou vážněji postižené.

    Jednou ze známých příčin nadprodukce laktátu (kyseliny mléčné) je alkohol. Otrava alkoholem je může být provázena také laktátovou acidózou. To je důvod, proč se metformin nedoporučuje s alkoholem a žádný lékař vám tedy nemůže doporučit pití alkoholu při léčba metforminem.

    Mnozí pacienti jsou schopni pít alkoholu hodně, a pak by to mohlo být opravdu nebezpečné. Pokud si dáte opravdu jednu či 2 skleničky, tak by to nemělo vadit, jste-li jinak zdráv. Ale oficiálně vám to lékař doporučit nemůže. Pochopitelně závisí také na dávce. Glucophage se dávkuje od 500 do 2500 mg denně. Byl bych opravdu opatrný při té maximální dávce.

    Ještě důležitější než glykémie by mohla být hodnota glykovaného hemoglobinu. Vy se asi měříte hlavně na lačno, ale je možné, že po jídle máte hodnoty vyšší. Glykovaný hemoglobin ukazuje, jaká je vaše kontrola diabetu v posledních asi 3 měsících. Normální hodnota je asi do 41 mmol/mol. Hodnota do 47 by byla velmi dobrá.

    Já bych vám doporučoval ten Glucophage brát. Pokud by to nestačilo, mohl by se ještě s něčím skombinovat. Pokud by ani to nestačilo, hodil by se pro vás asi inzulín. Jste totiž štíhlý, nemáte asi inzulínovou rezistenci a vaše porucha nejspíš spočívá v malé schopnosti tvořit inzulín.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Minulý týden jsem byla na odběru dlouhodobého cukru a výsledek je 63. Beru tabletky SIOFOR 850 2x denně. Je možné, že tento výsledek ovlivnil med, který jsem si v lednu a v únoru dávala do čaje z důvodu těžkého nachlazení a kašle? Za 2 měsíce jsem spotřebovala 1 kg medu. Kolik by tato hodnota byla v krátkodobém cukru? Děkuji za odpověď. Eva

    Odpověď

    Milá Evo, to, čemu zjednodušeně říkáte dlouhý cukr, je tzv. glykovaný hemoglobin.

    Čím vyšší bývají glykémie v posledních 2 – 3 měsících, tím bývá vyšší i hodnota glykovaného hemoglobinu. Je to v podstatě spolehlivější ukazatel, než jednorázově zjištěná glykémie. Přijde-li pacient do ordinace a má glykémie v posledním týdnu velmi pěkné, neznamená to vůbec, že tomu tak muselo být i před měsícem či před dvěma.

    Pokud jste užívala velké množství medu a měla při tom vysoké glykémie, tak se to skutečně projeví na zvýšené hodnotě glykovaného hemoglobinu. Je ale docela dobře možné, že jste čaj s medem upíjela po troškách a přitom omezovala příjem jiných sacharidů, takže vám to glykémie ani nemuselo nutně zvyšovat. Pak byste zvýšené hodnoty glykémií ani glykovaného hemoglobinu nemusela mít.

    Med sám o sobě hodnotu glykovaného hemoglobinu nezvyšuje. Glykovaný hemoglobin zvyšují vysoké glykémie.

    V 1 kg medu je obsaženo asi 810 g sacharidů. Pokud jste jej spotřebovala během 2 měsíců, připadá na 1 den asi 13,5 sacharidů.

    Já rozhodně med diabetikům nedoporučuji, ale také jej striktně nezakazuji. Pokud si někdo namaže na 80 g plátek chleba (asi 40 g sacharidů) 13,5 g medu, je to celkem 53 g sacharidů. Pokud by měl na med velkou chuť, mohl by si alespoň občas klidně dát chleba jen 60 g (30 g sacharidů), k tomu ten med, a dohromady by to dalo 43,5 g sacharidů. Rozhodně tím neříkám, že med je pro diabetiky vhodný. Sacharidy obsažené v medu se rychleji vstřebávají než ty, obsažené v chlebu. Nicméně pro diabetika 2. typu je velice důležité celkové množství kalorií, to znamená nejen sacharidů, ale hlavně také tuků.

    Myslím, že chyba byla v tom, že vy jste měla v zimě už tak zvýšenou glykémii. Hodnoty jste si neměřila, ale klidně jste si do čaje přidávala med. A tak se stalo, že glykémie už tak zvýšená stoupla ještě více.

    Já doufám, že už vás nachlazení opustilo a zkusíte to nyní bez medu, nebo alespoň s velkým snížením jeho dávek. Ostatně med moc dobře chutná, hladí podrážděný krk od kašle, ale jinak proti nachlazení nepůsobí. V prvé řadě si spočítejte, kolik sacharidů za den jíte, porovnejte to s doporučenou dietou a hlavně – měřte si sama glykémie. Jen tak zjistíte, zda vám něco glykémie zvyšuje či ne a zda je vaše léčba dostatečná.

    A abych se nevyhnul vaší otázce: podle statistických výkonů odpovídá hodnota glykovaného hemoglobinu 63 mmol/mol průměrným hodnotám glykémie asi 10 mmol/l. To je ale skutečná průměrná glykémie, nikoliv průměr z hodnot stanovených jenom 1x denně a to ještě na lačno. Je to hodnota vysoká a bylo by dobře s tím něco dělat. Na prvním místě snížit kalorický příjem. Na druhém místě zintenzivnit léčbu diabetu pomocí léků, např. přidat ještě něco k Sioforu. A za odměnu, když to na vás přijde, dejte si občas do čaje jednu čajovou lžičku medu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně diabetu a hubnutí. Cukrovku mám k letošnímu roku 15 let. Za posledních pár měsíců se snažím o snížení váhy. Jsem sportovně založená a sportuji 3-5x týdně. Ze začátku šla váha pomalu dolů, ale postupně se zastavila na místě a ne a ne s tím hnout. Napadlo mě, zda v tom nebude mít "prsty" trochu cukrovka. Přeci jenom tělo diabetika funguje jinak než tělo zdravého člověka, takže i proces hubnutí se pravděpodobně liší. Jsou nějaké rady, jak by šlo váhu snížit ještě o pár kg? Popřípadě jak? Mockrát děkuji za odpověď. Klára

    Odpověď

    Dobrý den Kláro, v první řadě Vám gratuluji k tak častému cvičení. Jen tak dál. :)

    Je velmi těžké takto od počítače říci, jestli je někde (a kde vlastně) chyba. Nejvhodnější by bylo najít ve svém okolí nutričního terapeuta, který by s Vámi probral Váš jídelníček a pohybovou aktivitu

    Takto z zpovzdálí Vám mohu doporučit, abyste se nevážila, ale spíše měřila obvody pasu, paže či stehna. Při pravidelném cvičení budujeme svalovou hmotu. Ta je "těžší" nežli hmota tuková, a proto kilogramy nemizí. Tělo se pomalu ale jistě mění a zpevňuje. Proto zatněte zuby a vydržte, někdo potřebuje delší čas, než bude změna patrná. 

    Také můžete mít chybu v jídelníčku, může Vám chybět nebo přebývat některá z živin. V takovém případě vám pomůže již zmíněný nutriční terapeut. 

    Nebo si můžete pokusit monitorovat Váš denní příjem. na www.kaloricketabulky.cz  - které vám postupně budou automaticky radit, kde v jídelníčku děláte chyby. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Pravidla poradny

Dříve, než položíte svůj dotaz, vyhledejte si, prosím, zda ten samý nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Návod "Jak na to" naleznete v sekci Vyhledávání v dotazech. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejňovány, stejně jako odpověď na ně. Neuvádějte, prosím, celé své jméno. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky působí pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!