Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

vliv neslazených proteinových nápojů na hladinu glukózy v krvi

Datum vložení dotazu: 08.07.2018

Ptá se: Karel

Dotaz

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jaký vliv mají proteinové nápoje na hladinu cukru v krvi. Mám na mysli hlavně mléčné tj. syrovátkové proteiny slazené pouze stévií a dále rýžový a hrachový protein bez cukru. Jako koníčka provozuji kondiční kulturistiku. Letos mi bude 50 let, mám vysportovanou postavu, (177cm /77 kg) a snažím se posilovat 3 - 4 x týdně. Hladinu cukru si měřím cca od svých 40 let, kdy mi byla u předoperačního vyšetření zjištěna hladina cukru 5,9. Byl jsem rovněž podroben zátěžovému glukózovému testu, který tehdy dopadl dobře. Kromě toho mám genetickou zátěž tj. babička měla od 40 let silnou cukrovku II typu a otec taky. Otci je nyní 72 let a po té, co přišel o diabetickou nohu a zhubnul z 90 kg na cca 70 kg, má hladinu cukru stabilizovanou na hodnoty kolem 4,9 - 5,3, ačkoliv byl těžký diabetik a musel si denně píchat inzulin. Já se stravuji zdravě, snažím se konzumovat potraviny s nízkým GI a to pravidelně 4 - 5 x denně. Problémy s váhou jsem nikdy neměl. Minulý rok jsem měl hladinu cukru kolem 4,9 - 5,3 . Pro zachování svalové hmoty jsem zvýšil ve stravě množství výše uvedených bílkovin ve formě proteinových nápojů. Během posledních doby se pohybuje moje ranní hladina cukru na lačno kolem 5,9 - 6,4 mmol/l, aniž bych přibral na váze a nebo prodělal nějakou nemoc. Pokud sladím, tak se snažím používat fruktózu se stévií. Chtěl jsem se tedy dotázat, jestli uvedené proteinové nápoje (bez cukru), které sice pravděpodobně nezvyšují hladinu cukru, ale zvedají údajně celkovou hladinu inzulinu v krvi, nemohou mít v tomto ohledu negativní vliv. Předem děkuji za Vaší odpověď S pozdravem Karel
věk: 49 let

Odpověď

Milý Karle, přiznám se, že nemám zvláštní zkušenosti s proteinovými nápoji, snad až na tu syrovátku, která obsahuje mléčné bílkoviny. Jsem nyní na dovolené a nemám přístup k odborným informacím, a tak odpovím spíš z hlavy a ze svých zkušeností.

Je zjevné, že prevenci diabetu berete vážně. Jste štíhlý a hodně se pohybujete. Myslím, že více udělat nemůžete, ostatní už je jen osud. Pokud by vám v budoucnu z jakéhokoliv důvodu vyhasínala sekrece inzulinu, může se stát, že budete léčbu potřebovat. Zatím ale uvádíte jen hraniční glykémie na lačno, které ale nejsou měřené za standardních podmínek a jsou blízké normě. Radím vám tedy, zůstaňte štíhlý a cvičte. Stačí běžný sport, který vás baví a který trvá alespoň 3 hodiny týdně, nejlépe alespoň 45 minut denně. Nemusí vás to ale vysilovat, měl byste se při tom ale zadýchat.

K tomu ovšem nepotřebujete žádné zvláštní potravinové doplňky, stačí běžná zdravá strava s omezením živočišných tuků. Množství bílkovin se doporučuje asi 1 – 1,5 g/kg hmotnosti, není třeba toto množství překračovat a není to ani příliš zdravé. Pokud se věnujete kulturistice, tak možná někdo doporučuje ty bílkovinné přídavky. Svaly po nich asi rostou lépe, ale od určité hranice, která odpovídá, jak říkáte, hezky propracovanému štíhlému tělu, to není příliš zdravé.

Pokud se tedy ve svých 50 letech budete normálně stravovat a jíst 3-5x týdně normální porci masa, mléčných výrobků apod., tak to bude úplně stačit. Není mi jasné, k čemu jsou dobré rýžové a hrachové proteiny. Zdá se mi to vhodné jako náhrada pro vegetariány, protože ti živočišné bílkoviny nejedí a mají bílkovin nedostatek. Upozorňuji ale, že všechny bílkoviny se skládají z tzv. aminokyselin. Z nich asi 2/5 představují tzv. esenciální aminokyseliny a člověk si je neumí vytvořit z jiných zdrojů potravy. Musí je tedy sníst v jejich původní podobě. A tyto esenciální aminokyseliny se velmi málo vyskytují v rostlinách. Aby si proto opravdoví vegetariání uchovali zdraví, musejí dost podrobně studovat, kde si je v jiných než masných, případně mléčných a vaječných potravinách opatřit.

Nejste-li tedy vegetarián, moc bych po rýžových a hrachových proteinech nepátral a jedl kvalitní maso, ryby a mléčné výrobky. A to v přiměřené, nikoliv nadměrné míře, protože se ukazuje, že nadbytek bílkovin není nijak zvlášť zdravý. Samozřejmě ty rýžové a luštěninové bílkoviny v původní potravě vůbec nevadí, ale jsou částečně zbytečné.

Ze stimulace inzulinu bílkovinami v potravě bych neměl zvláštní obavy. Ve velkém množství a zejména v čisté podobě (některé aminokyseliny), skutečně inzulin stimulují, ale jinak to probíhá v přiměřené míře a není nic známo o tom, že by to škodilo.

Co se týče sladidel, tak za nevhodnou rozhodně považuji fruktózu. Pokud ji požíváte v přiměřené míře ve formě ovoce (pro diabetiky navíc raději méně sladkého), tak to jistě nevadí. Ale jinak se fruktóza jednak přímo mění na glukózu, ale také na další látky, které mohou být ve větší míře škodlivé. Fruktóza je tedy jako náhradní sladidlo nevhodná.

Stévie je neškodná. Zatím jsem ale viděl převážně stéviová sladidla, která byla všechna ještě přislazena jinými chemickými sladidly, např. sacharinem. Podívejte se ale na náš odkaz Náhradní sladidla.

Na závěr tedy souhrn: Jezte běžnou zdravou stravu a buďte štíhlý. Bílkovinné doplňky nepotřebujete, pokud nejste vrcholový sportovec nebo kulturista (což nemusí být vždy zdravé). Máte-li pocit, že vám bílkoviny chybí, jezte navíc netučné jogurty, tvaroh, syrovátku. Neslaďte fruktózou ani sorbitolem.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

165 dotazů

  • Dotaz

    Přestože dodržuji dietu tak mně cukr neklesne. Mám málo pohybu, jsem po mrtvici. Jím menší porce a Diamiizin.

    Odpověď

    dobrý den

    u řady pacientů pouze dieta nestačí a Diamizin obvykle ke snížení cukru nevede, nepovažujeme jej za lék na cukrovku. Pro zahájení léčby se Váš lékař rozhoduje podle hladiny cukru nalačno a také po jídle, dále podle dalších nemocí a laboratorních výsledků. Ve Vašem případě byste měl být nalačno 5-8 po jídle 7-11mmol/l.

    Nepíšete jaké hladiny cukru máte, proto Vám doporučuji stav a eventuální zahájení léčby konzultovat s Vaším lékařem.

    s pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Kolika procentní smetanu si mohu dát do omacky

    Odpověď

    Dobrý den, 

    úplně nejlepší by bylo nevařit si omáčky vůbec. V rámci dietní stravy nejsou omáčky ideální nejen z hlediska smetany, ale i tuku v podobě másla, oleje  a mouky. 

    Spíše bych doporučila chystat si jídlo dle doporučení zdravého talíře - 1/4 talíře maso  + 1/4 talíře příloha +1/2 talíře zelenina. 

    Pokud na omáčkách trváte, doporučuji volit nízkotučné mléčné výrobky. V mnoha pokrmech (zapečené brambory, těstoviny, zelenina) lze smetanu zaměnit za sýr cottage, který je (na rozdíl od smetany) zdrojem bílkovin s nízkým obsahem tuku.  Nejvíce kalorická příloha jsou knedlíky a pečivo, méně těstoviny a rýže nejméně kalorické jsou brambory, pseudoobiloviny a luštěniny

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jsem diabetik 1.typu. Chtěla bych začít s dodržováním 24 hod půstu 1 krát týdně. Mám kontinuální monitoring glykemie Dexcom G7 a inzulínovou pumpou Tandem control IQ. Jaké komplikace nebo nežádoucí účinky bych mohla očekávat? Všeobecně se půst pro diabetiky 1.typu nedoporučuje ale nikde se nepíše proč. Po menopauze mám nárůst hmotnosti, hlavně visceralního tuku v oblasti břicha. Hana

    Odpověď

    Milá Hano, jak známo, člověk potřebuje inzulín 24 hod. denně, a to i když nejí. Jen mu ho při hladovění může stačit málo. Inzulín tlumí uvolňování glukózy ze zásob hlavně v játrech, ale tlumí také novotvorbu glukózy z některých aminokyselin (složka bílkovin) a jiných látek. Mezi náhradní zdroj energie, respektive doplňkový zdroj, patří ketolátky. Ty vznikají ve větší míře při hladovění a některé speciální diety (pro diabetiky nedoporučované) jsou založeny na tom, že si lidé dokonce monitorují přítomnost ketolátek v moči, aby si ověřili, že skutečně hladovějí dostatečně.

    Při nedostatku inzulínu se sacharidy spalují omezeně a ketolátky se hromadí nadměrně, takže může vzniknout až tzv. ketoacidóza - jev, který asi znáte. Ketoacidózu byste si mohla vyvolat dost snadno, stačilo by, abyste si přestala na 24 hod. dávat inzulín. To už by vám bylo hodně špatně, začínala byste zvracet a pravděpodobně byste měla i vysokou glykémii. Pokud byste ale nic nejedla, tak by se mohlo stát, že byste glykémii neměla ani příliš vysokou, ale ketolátky by se ve vás nahromadily tak, že druhý den by vás asi už vezli do nemocnice a za několik dní bez inzulínu byste možná zemřela.

    Takový půst vypadá trochu podobně, akorát tělo umí u zdravého člověka vybalancovat hladinu krevního cukru a ketolátek tak, že ketoacidóza nevzniká, inzulín se v malé míře uvolňuje a nedochází ani k hypoglykémii.

    Podle mého názoru je půst jenom takový "hec". Člověk si říká, že to musí dokázat a připadá si jako hrdina. Pro zdravého člověka to spočívá zejména v silné vůli. Je ale možná snazší nejíst vůbec nic, než jíst nadále, ale velmi málo. Z fyziologického hlediska je ale mírné hladovění určitě zdravější než nárazový občasný úplný půst.

    Dobře léčený diabetik 1. typu léčený pumpou a používající senzor by možná mohl dokázat 24 hod. nejíst, aniž by se mu něco závažného přihodilo. Pumpa se systémem IQ by asi nastavila snížený bazál, ale možná by bylo lepší si vytvořit nový profil bazálních rychlostí, kde byste  měla už jako základ nastavenou menší bazální rychlost. Někteří lidé takový profil mívají, třeba když se chystají na dlouhý sportovní výkon. Mohla byste si jej nazvat např. "sport" nebo "hubnutí" a redukovala byste rychlosti třeba od 40 %. Podávání inzulínu ale rozhodně nelze na déle než 1 až 2 hodiny zcela přerušit.

    Já vám silně doporučuji zvolit raději nový profil nazvaný "hubnutí", snížit si bazální rychlosti třeba o 25 % a jíst dlouhodobě méně. Je to asi náročnější než držet chvíli úplný půst, ale je to lepší. Jenom to musíte dodržovat a ne jíst stejně a jen si dávat málo inzulínu. Úplný půst není pro tělo žádný zázrak a nevede k překotnému hubnutí. Ostatně, postupně dostanete takový hlad, že to po ukončení doženete nebo předeženete. Budete-li ale dlouhodobě jíst méně, můžete si na to časem zvyknout a pokračovat dlouhodobě.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den,moje lekarka mi zakazala pri diabetu jakykoliv tvaroh,bily jogurt,boruvky.Kdyz jsem rekla ze jsem si koupila i knihy pro diabetiky s recepty rekla ze i ty jsou k nicemu.Nevim co mam jist.Navic jsem na voziku takze nemam dost pohybu. Jana

    Odpověď

    Milá Jano, to je asi nedorozumění. Knihy pro diabetiky jsou většinou velmi užitečné a pro většinu lidí, pokud nemají ještě jiné dietní omezení, jsou tvaroh a jogurt v rozumné míře vhodné a borůvky také, pokud nejsou slazené cukrem. Zkuste se ve vlídném duchu s paní doktorkou domluvit. Možná má nějaký důvod, proč vám tyto potraviny odpírá. Napadá mě třeba, že jíte místo běžného kelímku jogurtu obsah celého kelímku obřího, které se také prodávají. Nebo můžete mít intoleranci laktózy (mléčného cukru).

    Doporučení  redakce: 

    podívejte se na naše Fotojídelníčky, mohly by Vám být užitečné https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, vaše recepty jsou plné potravin souvisejících s cukrovkou (maso a mléčné výrobky). Jak očekáváte, že lidé nedostanou cukrovku, když doporučujete tento druh jídla?

    Odpověď

    Dobrý den,

    naše recepty jsou zdravé, vyvážené, obsahují doporučené množství bílkovin, sacharidů i tuků na celý den ve 4 rámcových dietách, jsou vhodné pro 4 různé energetické potřeby a zároveň jsou redukční povahy. 

    Mléko a mléčné výrobky nejsou zdraví škodlivé (naopak mají velmi výhodné nutriční složení pokud zvolíme správné)  a maso či některé masné výrobky v doporučením množství rovněž ne. 

    Cukrovka je civilizační onemocnění způsobené nadváhou a obezitou z nadbytku příjmu energie či nedostatku pohybové aktivity. Naše Fotojídelníčky ukazují, jak se lze stravovat zdravěji tak, aby se dotyčný mohl vyhnout drastickým dietám, které končí jojo efektem a pocitem selhání. Cílem je rovněž ukázat, jak velké množství daných potravin lze na jeden talíř dát. 

    Fotojídelníčky jsou tvořeny nutričními terapeutkami, absolventky 1. lékařské fakulty UK, všechny mají navazující magisterské studium a mnohaletou praxi. 

    Proto doufám, že si Vaši důvěru zasloužíme. 

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!