Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Obecné

632 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, byl mi diagnostikovan rozvlakneny sklivec. K tomu mám šedý zákal a na pravem oku zjizvena sítnice. Bude mi 70 roku a když mě vysetril p. Doktor, řekl máte rozvlakneny sklivec, ale neřekl mi, že se s tím dá něco dělat. Když se sklivec odstrani úplně, vidí člověk lépe? Díky za info Kawalkova
    věk: 69 let výška: 162 cm váha: 70 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    na Vaši otázku není jednoduchá odpověď. V dotazu chybí informace o Vašich subjektivních potížích a údaje o Vaší centrální zrakové ostrosti na blízko a na dálku, to znamená jestli je Vaše vidění sníženo. Bylo by dobré si zkontrolovat Amslerovu mřížku. Posoudit zda dochází k deformaci linií.

    V některých případech je po zhodnocení Vašich zrakových funkcí a klinického nálezu vhodné zvážit operační řešení pomocí pars plana vitrektomie. Většinou se v tomto případě nejedná o akutní operaci a je možné si vše promyslet a naplánovat.

    V dotazu nejsou informace o Vašem celkovém zdravotním stavu. Obecně lze říci, že se může jednat o jednodenní chirurgii či několikadenní hospitalizaci. Následné omezení je dáno hlavně vstupním klinickým nálezem a operačním průběhem.

    Pokud máte doporučení od Vašeho očního lékaře do některého vitreoretinálního centra v blízkosti Vašeho bydliště, bude Vám v případě indikování operačního řešení vše vysvětleno, včetně předpokládané doby eventuální hospitalizace, pooperačního průběhu a následného omezení.

    Zároveň je třeba se zmínit, že se může jednat i o oční nález, který není vhodný k operačnímu řešení.

    (na dotaz odpovídá MUDr. Marie Česká Burdová, Oční klinika dětí a dospělých  2.LF UK a FN Motol v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Prosím o odpověď, zda by bylo možné dostat ne tyto senzory nějaký příspěvek, léčba pouze insulinem 4x denně aplikace, zda jde propojit s chytrým mobilem, nebo je potřeba zakoupit čtečku, Prosím o případné ceny, děkuji
    věk: 65 let výška: 165 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    nejsem si jista, zda se Váš dotaz vztahuje k Freestyle Libre, ale mluvíte o čtečce, tak budu předpokládat, že ano.

    Pokud jste diabetik 1.typu (LADA) máte možnost využít monitorace pomocí Freestyle Libre (FGM) i CGM. Je však nutné, abyste vše probrala se svým ošetřujícím diabetologem a ten musí rozhodnout, že splňujete požadavky k předepsání těchto senzorů.

    Na českém trhu se zatím aplikace do mobilu (aby mohl fungovat místo čtečky) pro Freestyle Libre nevyskytuje. V zahraničí již k dispozici je, tak snad k nám také někdy doputuje. V současné době je nutné si zakoupit čtečku. Podle poslední úhradové vyhlášky pojišťovna u Freestyle Libre hradí 26 senzorů na rok (jeden senzor je na 14dní, takže vydrží prakticky na celý rok) a čtečku 1x za 4roky. Jen je nutné si uvědomit, že při předpisu FGM máte již nárok pouze na 100 proužků do glukometru na rok.

    Pokud byste chtěla využívat CGM  je pojišťovnou hrazena na rok částka 60 000 ( do které se započítávají senzory i vysílače -  viz. ceník). Jak společnost Dexcom tak Medtronic, jejichž CGM jsou na českém trhu dostupné, mají minimálně některé typy senzorů, které lze propojit s mobilním telefonem.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Som diabeticka zo Slovenska,od r.2011,chcela by som si zaobstarat senzor, kt.na Slovensku nam nie je umoznene. Dalo by sa to v Cesku? nam Slovakom? Dakujem
    věk: 62 let výška: 164 cm váha: 74 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    senzory CGM a FGM nejsou v současnosti na trhu volně k zakoupení.

    Pokud však jste v České republice dlouhodobě a máte zde svého diabetologa může být u Vás indikováno (určeno) po dohodě s lékařem, že by bylo tyto senzory vhodné používat. O předpisu však musí v této chvíli zatím rozhodovat lékař na základě splnění několika kritérií -  hlavním požadavkem v současné době je DM 1. typu.

    Dalším krokem je hrazení senzorů. Pokud máte českou pojišťovnu je v současnosti hrazeno -  při používání FGM 26kusů na 1 rok (jeden senzor je na 14dní), při používání CGM na rok částka 60 000 ( do které se započítavají senzory i vysílače -  viz. ceník), zbytek si pacient musí doplatit sám. V případě jiného pojištění záleží na úhradě Vaší pojišťovnou, případně si můžete senzory platit sama. I přesto, že si pacient bude hradit senzor sám, není zatím oficiálně možné si ho v České republice zakoupit bez lékařského předpisu.

    (odpovídá MUDr. Pavlína Krollová z diabetologické stanice a ambulance Interní kliniky Fakultní nemocnice v Motole)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Bolest levé dolní končetiny. Drobné ranky v okolí nehtu nohy. Antonín
    věk: 75 let výška: 169 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milý Antoníne,

    v úvodu mé krátké odpovědi si postesknu, že v poslední době dostávám dotazy opravdu velmi stručně dokumentované, takže bych musel mít opravdu fungující křišťálovou kouli, abych mohl podrobněji poradit.

    Především nevím, v jakém místě vás noha bolí a zda vás bolí v klidu, nebo teprve při chůzi. Bolest může být původu nervového, ale také může bolet poranění, které tam máte, nebo to může být důsledek špatného krevního zásobení. Případně tohle všechno dohromady, což je u osob s déle trvajícím diabetem nejčastější varianta.

    Protože nohy jsou pro diabetika nejzranitelnějším místem a protože důsledky mohou být velmi závažné, měl byste rozhodně co nejdříve navštívit svého diabetologa a nohu mu ukázat. Diabetolog by měl posoudit, zda máte na noze známky zánětu a zda jeví noha známky špatného prokrvení. Také by měl orientačně posoudit, jakou máte na nohách citlivost. Podle toho by vás zatím jen uklidnil, nebo doporučil podrobné vyšetření v podiatrické ambulanci (specializované ambulanci pro pacienty s problémy na nohách spojenými s diabetem), případně vás odeslal na cévní vyšetření.

    Zatím vám radím: Nohu do lékařského posouzení příliš nezatěžujte. Noste pohodlné pevné boty, které zaručeně nikde netlačí. Udržujte nohy v čistotě, ale neprovádějte samostatné ošetření ostrými předměty. Počkejte s tím na odborníky.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Jaký typ Diabetes mellitus mám po chirurgickém odstranění hlavy slinivky (nádor). Miroslav
    věk: 63 let výška: 172 cm váha: 72 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave,

    diabetes vzniká, jestliže tělo nedokáže tvořit dostatek inzulínu. Některé osoby mají svoje tkáně málo citlivé vůči působení inzulínu a potřebuje ho hodně, takže ho tělo nestačí tvořit v dostatečném množství. Jiní mají přímo poruchu tvorby inzulínu, takže jim inzulín chybí částečně nebo úplně.

    Ve vašem případě se jedná nejspíše  o typ diabetu, který řadíme do skupiny „jiné specifické typy diabetu“. Tím se myslí, že se nejedná ani o diabetes 1. typu ani o diabetes 2. typu. Lékaři vám odebrali velkou část slinivky břišní, ve které se inzulín tvoří. Zbytek vaší slinivky neobsahuje dostatek inzulinotvorných buněk, a tím vzniká diabetes.

    V rámci skupiny tzv. „jiných specifických typů diabetu“ se jedná o tzv. druhotný (sekundární) diabetes, který vznikl v důsledku onemocnění pankreatu (nikoliv pouze té části slinivky břišní, která vyrábí inzulín). Někdy se této formě říká také „pankreatický“ diabetes, ve vašem případě vzniklý po odstranění části pankreatu pro nádorové onemocnění.

    Protože jste spíše štíhlý a zjevně vám chybí dostatek inzulínu, tak bych doporučoval v léčbě na prvním místě inzulín.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, můj otec má v poslední době zvýšený cukr. Jedl večer jablka, aby neměl hlad. Má 75 roků, výšku 176 cm a váhu 113 kg. Přestal tedy jíst ovoce, jí velmi málo, a přesto cukr moc neklesá. Můžete nám poradit? František
    věk: 175 let výška: 176 cm váha: 113 kg

    Odpověď

    Milý Františku,

    Ve svém dotazu neuvádíte, zda se váš otec již léči pro diabetes, případně jakými léky. V každém případě je dost obézní a určitě by měl držet dietu s kalorickým omezením a s omezeným množstvím sacharidů v dietě.

    Pokud dobře rozumím tomu, co znamená číslo v předmětu vašeho dotazu, má glykémii 9 mmol/l, není jasné, zda po těch jablkách či na lačno. Pokud by šlo o hodnotu na lačno, znamenalo by to, že má již diabetes (i když správně se má měření provést opakovaně a dohlédnout na no lačnění alespoň 8 hodin před měřením). Pokud by to bylo po jídle, zvláště po velkém množství jablek, tak by to mohlo být i blízko normy, nebo by se jednalo jen o poruchu glukózové tolerance.

    V každém případě vašemu otci doporučuji, aby se seznámil s pravidly diety při diabetu a zvolil variantu odhadem se 180 až 200 g sacharidů denně. Pro vaši informaci, také větší jablko obsahuje asi 15 g sacharidů, ale sacharidy jsou přítomny v mnoha jídlech, kde byste je možná i nečekal, např. v omáčkách, zavářce do polívky, v jogurtech a mnoha jiných potravinách (pochopitelně nemluvím o pečivu a mnohých přílohách).

    Ovoce, zejména to s menším obsahem cukru (jako jsou některá jablka), je pro něho jistě vhodné. Jen se vše musí jíst s mírou a sacharidy je možné v dietě obměňovat (např. když sní k večeři třeba 3 jablka, tak by pak neměl jíst již nic jiného, nebo rozhodně nic, co také obsahuje sacharidy.

    Prevence a správná léčba diabetu se vyplatí v každém věku. Pokud váš otec dosud nebyl léčen pro diabetes, měl by určitě navštívit svého praktického lékaře, který jeho glykémii na lačno, případně i po jídle, ověří.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    dozvedel jse se zesibirka caga snizuje cukr o polovinu po 2mesicich uzvani na emailu sama chvala od lidi,piham si 2x dene novomix30. dekuji Miroslav

    Odpověď

    Milý Miroslave,

    Přečetl jsem si váš dost špatně srozumitelný dotaz a díky němu jsem se např. dozvěděl, že sibiřská čaga je víceletá dřevokazná houba, která běžně roste na břízách a jiných stromech, a to dokonce i v Čechách. Je prý součástí tradiční medicíny v některých oblastech Ruska a v severských zemích. Obsahuje řadu látek, které případně mohou mít různé účinky, včetně snižování hladiny krevního cukru. A také jsem zjistil, že česky se této houbě říká  „rezavec šikmý„ a finsky „pakurikääpä“.

    Efekt na hladinu cukru v krvi nebyl nikdy nikde vědecky potvrzen, alespoň o tom nejsou zvěsti v uznávaných odborných časopisech. Zato internet těmito informacemi oplývá.

    Já osobně vám užívání výtažků z této houby nedoporučuji a považuji to za vyhozené peníze. Pokud ale máte chuť na sobě experimentovat, raději než držet doporučená léčebná opatření a především dietu, zkusit to můžete. Různé přípravky s čagou jsou u nás dostupné jako doplňky výživy. Výrobci by měli především doložit, že přípravek není zdraví škodlivý. To se posuzuje podle deklarovaného složení a nikoliv na základě skutečně provedených odborných testů. Léčebnou účinnost dodavatelé nemusejí u výživových doplňků nijak prokazovat. 


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mam naměřeno 5,2 glykémie. Bylo mi řečeno, že mám zvyseny cukr a vystaven prukaz diabetika a nad tím napsáno prediabetes. Muze díky tomuto výsledku, obvodní lékařka vystavit prukaz? Děkuju za odpoved
    věk: 47 let výška: 165 cm váha: 118 kg

    Odpověď

    Dobrý den, máte úctyhodnou nadváhu a to vždy vyvolává podezření na diabetes nebo na prediabetes. Nicméně obě diagnózy mají svá kritéria. Možná, že paní doktorka má více dalších hodnot, ale z jedné hodnoty glykémie 5,2 mmol/l, která je v normě, nelze diagnózu ani jednoho z těchto onemocnění vyslovit. Berte to spíše jako varování a chovejte se, jako byste už měla porušenou glukózovou toleranci. Průkaz diabetika vám určitě v ničem neuškodí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, léta žiju s DM II. Je mi 74 let, BMI cca 25,5, TK dobrý, cholesterol všechny ukazatele taky. Na DM užívám Siofor 1000 1-0-1 a držím se kolem 6,3 -měřeno ráno na lačno . Před cca 14 dny jsem byl na odběrech před každoročním preventivním vyšetřením u mé PL a v Synlabu naměřeno dokonce 5,8. Následně jsem byl ovšem shledán pozitivním na Covid a strávil jsem dokonce 3 dny na infekčním odd. v ÚVN . Už jsem několik dní doma, 14-denní karanténa mi končí zítra. Teď můj dotaz: v nemocnici mi vysadili Siofor s tím, že bych se k němu neměl vrátit před koncem karantény. Je přímá souvislost mez DM II a Covidem? Totiž bez léku měřená glykémie jde nahoru: 20.10. 5,8, 3.11. 7,3, 4.11. 7,4, 5.11. 8,3, 6.11. 9,1. Ode dneška se vracím k Sioforu 1000 v původní medikaci, tj. 1-0-1. Je šance, že se dostanu na původní nižší hodnoty? Cca za jak dlouho? Kvůli silné myopii od dětství (před operací katarakty jsem měl 25 dioptrií) se obávám retinopatie. Díky moc za odpověď a pěkný den. Milan
    věk: 74 let výška: 176 cm váha: 79 kg

    Odpověď

    Milý Milane, protože o vašem diabetu toho vím málo, soustředím se jen na vaše otázky.

    Onemocnění Covid-19 není častější u pacientů s diabetem 2. typu, ale může mít závažnější průběh. Za riziko se považuje především obezita, vysoký krevní tlak a špatně vyrovnaný diabetes. U těchto pacientů je tedy častější nutnost hospitalizace např. pro dechové obtíže a je také častější závažný průběh, např. nutnost umělé ventilace.

    Dobrá léčba diabetu je naopak příznivým faktorem. Metformin je jedním ze základních léků, který se u pacientů s diabetem 2. typu používá a má dobrý efekt. Podle současných poznatků má dobrý efekt i u pacientů, kteří onemocní Covid-19, a představuje spíše pozitivní faktor z hlediska průběhu onemocnění.

    Metformin má ovšem svá známá omezení: Nemá se používat u pacientů se závažným plicním onemocněním, které je provázeno nedostatečným okysličování organismu (hypoxie), nemá se používat při pokročilém onemocnění ledvin, jater, srdce. Základním důvodem je, že v takových případech se může v těle hromadit a v extrémním případě zhoršovat zásobení těla kyslíkem. Jedná se ale opravdu o těžké formy těchto poruch. Lékaři si mají být toho vědomi a nepodávat tento lék u takových pacientů.

    Protože při onemocnění Covid-19 mohou mít někteří pacienti závažné postižení plicní funkce a mohou mít určitý stupeň hypoxie, neměl by se tento lék u nich během tohoto postižení podávat. Místo toho by se měl podávat např. inzulín, je-li to potřeba.

    Jinak ale metformin průběh onemocnění spíše zlepšuje a běžně se nevysazuje. Navíc není známo, že by Covid-19 dlouhodobě zhoršoval diabetes. Diabetes 2. typu se zhoršuje při jakémkoliv závažném onemocnění a není tedy divu, že se u vás glykémie mírně zhoršily, zvláště když se navíc vysadil metformin. Obecně vám tedy nyní doporučuji opět s užíváním metforminu začít, ovšem upozorňuji, že neznám vaše případné další nemoci, např. nevím, zda nemáte závažné onemocnění ledvin apod. Předpokládám ale, že by vás na to lékaři v nemocnici i váš praktický lékař upozornili.

    Vyrovnání diabetu se vám pravděpodobně bude zlepšovat, jen samozřejmě musíte dodržovat vhodnou dietu a začít se dostatečně pohybovat.

    Měl byste také znát svůj nález na očním pozadí. Tam by se daly vidět případné změny odpovídající diabetické retinopatii. Pokud tam nebudou závažné změny, tak bych samozřejmě pokračoval v dobré léčbě diabetu, ale neobával bych se výraznějšího zhoršení kvůli diabetu.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda hladina glukózy v krvi na lačno 5,2 mmol/l je v pořádku? Nebo může značit počínající změny vedoucí k cukrovce? Je mi 33 let, výška 173 cm a váha 65 kg. Děkuji Hana

    Odpověď

    Milá Hano, glykémie na lačno 5,2 mmol/l je zcela v normě. Horní hranice je stanovena na 5,6 mmol/l. U těhotných žen se nyní s ohledem na vývoj plodu klade dolní hranice na 5,1 mmol/l. Obavy mít nemusíte, ale stejně je vždycky dobře, když zůstanete štíhlá a fyzicky aktivní, což je hlavní metoda prevence diabetu a nejen této nemoci.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

