Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

361 dotazů

  • Dotaz

    Cukrovka 1typu..Eucreas 1000 1tabl. Atorvastin 1 tableta..hodnoty glykemie 4,9 cholesterol 5,4 Pry semoc hlidam a přidal Eucreas 2 tabely..prosim vysvêtlit. Diky
    věk: 76 let výška: 169 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Milá Zorko, poskytnu vám základní informace o vašich lécích, ale vysvětlit, proč vám váš lékař léky nasadil, to nemohu, protože o vás vím příliš málo informací.

    Glykémii, zřejmě na lačno, máto v pořádku, ale je to jedna jediná hodnota. Jak to vypadá po jídle, to nevím. Také neznám hodnotu glykovaného hemoglobinu. Cholesterol máte na hranici normy,  jenom lehce zvýšený, ale u cholesterolu se zpravidla uvádí více ukazatelů, a ty také neuvádíte.

    Eucreas je kombinovaný lék, který obsahuje 2 účinné látky, a to metformin a vildagliptin. Obě mají zlepšovat účinnost vašeho vlastního inzulínu, vildagliptin může dokonce lehce zlepšovat jeho sekreci.

    Je to lék většinou dobře snášený a zřejmě se pro vás (při vaší nadváze) hodí. Dobré výsledky nejsou důvodem k vysazování léků, pokud dobrých výsledků bylo dosaženo s jejich použitím.

    Určitě by pro vás bylo dobré kalorické omezení, které by asi srovnalo i hladinu cholesterolu. Jinak ale Atorvastatin je lék ke snížení hladin cholesterolu a je pro vás vhodný.

    Kdybyste se „moc hlídala“, tak byste neměla takovou nadváhu. Takže si myslím, hlídejte se, sledujte častěji svoji glykémii a pěstujte podle svých možností také fyzickou kondici.

    Mnoho štěstí.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám diabetes 2.stupně a byl mi předepsán Metformin Mylan 500, užívání večer, kdy již užívám dlouhodobě udržovací antibiotika Furolin. Mohu užívat bez obav obojí večer? Dg.: vředová choroba gastroduodena, recidivující IMC, alergie PNC- anafylaktický šok, IgG4 - neléčeno pro alergické reakce. Užívání léků: Detralex 2-0-0, Furolin 0-0-1. Stanislava
    věk: 59 let výška: 172 cm váha: 93 kg

    Odpověď

    Vážená paní Stanislavo, přeji dobrý den,

    lék Metformin Vám doporučuji užívat, protože jeho pravidelné užívání brání rozvoji komplikací diabetu. Správně by se měl užívat nalačno, avšak k zajištění lepší snášenlivosti je zpočátku lepší jej užívat po nějakém malém jídle. S léky jako je nitrofurantoin (léčivý přípravek Furolin) lék Metformin neinteraguje a jejich souběžné podávání je bez problému možné. Každý z léků se totiž vylučuje ledvinami jiným způsobem a vzájemně se přitom neovlivňují.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, od září užívám 1x vecer metformin teva 500 mg s prodlouženým uvolňováním, dnes jsem vyzvedla z lékárny metformin mylan 500g. Jsou léky stejne účinné? Prak.lékař mě o změně neinformoval. A je možné změnit dobu užívání na ráno? Vecer obcas zapomenu. Děkuji Věra
    věk: 58 let výška: 163 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá paní Věro, metformin je lék, který zlepšuje působení inzulínu. Jedním z efektů přirozeného inzulínu je, že u pacientů s diabetem tlumí nadměrnou novotvorbu krevního cukru, která vede zejména ke zvýšeným hodnotám glykémie na lačno. To je důvod, proč někteří lékaři doporučují podávat metformin večer, aby během noci a časného rána bránil vzestupu glykémie.

    Jinak je ale dávka 500 mg poměrně nízká, většinou se podává alespoň 2x 500 mg, běžně ale i 2x 1000 mg.

    Metformin je název látky, která je v léčivém přípravku obsažena. Protože se jedná o látku již dlouhou dobu používanou, nevztahují se na ni patentová práva a vyrábí ji řada výrobců. Tak se stává, že některé přípravky se jmenují třeba Glucophage, Stadamet či Siofor, ale jiné rovnou Metformin, jako ta samotná účinná látka. Existuje např. Metformin Teva nebo Metformin Mylan.

    Ať se ale jmenují jak chtějí, všechny obsahují metformin. Takže v podstatě je to jedno, který přípravek berete, i když někdo může být osobní preference, třeba podle tvaru tablet či barvy krabičky.

    Existují také přípravky s prodlouženým uvolňováním. Takové mají většinou označení XR nebo SL, např. Glucophage XR, Metformin Teva XR.

    Pro vás je asi lepší užívat metformin večer. Ale raději, než na něj zapomínat, je lepší brát si jej ráno. Podle mého názoru to příliš nevadí. Ale dietu to rozhodně nenahradí. Tak alespoň večer už nic nejezte, ať vám glykémie během noci zbytečně nestoupají.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, při obou těhotenstvích jsem trpěla těhotenskou cukrovkou. Od té doby jsem pravidelně chodila na kontroly glykémie a oGTT, dle doporučení diabetologa. Podle hodnot jsem měla dg. Vyšší lačná glykémie. Poslední 2 roky již se dg. změnila na prediabetes. Začala jsem užívat metformin, po roce jsem měla vysadit na měsíc léčbu, aby mohla proběhnout kontrola. Hodnoty byly uspokojivé, glykovaný hemoglobin v normě. Měla jsem zpět nasadit metformin, ale to nyní už nešlo, skoro půl roku jsem měla nevolnost, křeče, nadýmání, průjmy střídaly zácpy, měla jsem kratičké stavy až na omdlení. Nedávala jsem to do souvislosti s lékem, protože jsem ho rok tolerovala dobře, tak jsem absolvovala různá vyšetření na chirurgii, gynekologii, interně ( léčím se i s tlakem a hypotyreózou). Nakonec mi hrozila kolonoskopie a mě napadlo metformin vysadit. Do druhého dne mně bylo dobře.. Po poradě s lékařem jsem zkusila ještě ČR formu, ale potíže se vrátily, ale v menší míře. Abych léčbu tolerovala, tak bych ji musela užívat ob den nebo ob 2 dny. Mělo by to smysl? Lékař mi řekl, že jiná alternativa léčby u této dg. není. Jinak se snažím žít zdravě, cvičím, zhubla jsem. Dekuji za odpověď. Petra
    věk: 46 let výška: 165 cm váha: 76 kg

    Odpověď

    Milá Petro, vy máte evidentně vlohy pro vznik diabetu 2. typu. Je to porucha ve své podstatě progresivní, což znamená, že se postupem času spíše zhoršuje. Nejprve se objeví porušená glykémie na lačno, může se vyskytnout těhotenský diabetes, který případně po porodu ustoupí, ale později glykémie spíše pomalu stoupá. Ve chvíli, kdy již tělo není schopno čelit zvýšeným nárokům na potřebu inzulínu tím, že ho produkuje stále více, začne glykémie stoupat. Tedy pokud...

    Ano, tento průběh je často možné zastavit nebo výrazně zpomalit. Na prvním místě je potřeba obnovit citlivost tkání vůči působení inzulínu. Tomu částečně pomáhá lék metformin, který je bezpečný, zlepšuje citlivost na inzulín a většina lidí ho celkem dobře snáší. Případné nežádoucí účinky, jako je mírná nevolnost při jídle, je někdy spíše do určité míry žádoucí. Pokud ale máte opravdu ověřeno, že metformin ani v jiné lékové formě netolerujete, nabízejí se 2 možnosti, přičemž vám doporučuji zejména tu první:

    1. Ještě lépe než podávání metforminu působí udržování štíhlé line a pohyb. Vy nejste obézní, ale máte významnou nadváhu. Měla byste tedy výrazně snížit kalorický příjem a omezit množství sacharidů ve vaší dietě. Jste ještě mladá, tak byste se jistě mohla více věnovat pohybovým aktivitám, nejlépe v nějaké zábavné formě, a to minimálně na 30 – 40, ale mnohem raději na 60 minut denně. Při takové aktivitě byste se měla zadýchat tak, abyste neměla přitom chuť příliš klábosit. Pokud zhubnete, citlivost vůči inzulínu se určitě zlepší a vyrovnají se vaše glykémie.
    2. Můžete užívat jiný lék s antidiabetickým účinkem. Nicméně na porušenou glukózovou toleranci pojišťovna hradí jenom metformin. Pokud by to ale lékař zdůvodnil, mohla byste užívat např. pioglitazon (lék Actos, Pioglitazone Teva, či Acord, Pioglitazon Actavis, či Mylan), který by neměl mít nežádoucí účinky na trávení jako metformin. Jsou ale i léky jiné, na jejichž hrazení byste se však musela podílet.

    Pokud ale máte nyní opravdu hodnoty glykovaného hemoglobinu v normě, tak asi žádnou léčbu tabletami nepotřebujete a mohla byste si vystačit s tím přísnějším dietním a pohybovým režimem, i když je to postup mnohem obtížnější. Zase ale byste se lépe cítila a možná měla i lepší figuru.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, je potřeba užívat Glucophage XR pouze večer. Nějak si nemohu zvyknout a zapomínám. Bylo by možné spojit s ranní medikaci?
    věk: 50 let výška: 168 cm váha: 85 kg

    Odpověď

    Glucophage XR (účinná látka metformin) se užívá v maximální dávce 2 gramy denně. Jedná se o lék, který zlepšuje citlivost těla na jeho vlastní inzulín, což je pozvolný proces. Nedochází tedy k velkému kolísání glykémie, ani nehrozí náhlé poklesy krevního cukru (tzv hypoglykémie). Je proto možné jej užívat ráno,  v poledne nebo večer, ideálně během jídla.  Pokud tedy večer zapomínáte, zkuste jej vzít ráno během snídaně. Efekt na glykémii bude obdobný.

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 69 let, užívam hormon euthyrox 100 mg na hypothyerózu, byla jsem léčebná na DM 2 Levemirem, Glucophage 1000 mg, poté 2 roky Xultophy a Glucophage. Glykémie 7-10,11. Nyní změna inzulínu na Tresiba 34 j a k jídlu Fiasp 6 j. Ranní Glykémie 13,14, přes den 16,17. Nepoužívám potraviny s cukrem varuju se tučnému. Mám rozpíchané prsty, ruce a jsem z toho nešťastná. Hůř se pohybuji. Děkuji za odpověď. Dana
    věk: 70 let výška: 162 cm váha: 95 kg

    Odpověď

    Milá Dano, inzulín Tresiba je pro většinu pacientů léčených inzulínem velmi dobrou volbou. Lék ale účinkuje o hodně déle než 24 hodin, takže se jeho ustálená hladina ustaví asi až po 5 dnech pravidelného podávání. Je možné, že těsně po převedení není ještě účinek dostatečný. Lze ale také měnit dávky, ale nemá se to dělat častěji, než tak po týdnu.

    Vy ale máte velkou nadváhu a určitě nestačí vyloučit jen sladká jídla. Měla byste snížit příjem sacharidů v jakékoliv podobě, ve vašem případě tak na 120 g za den. To je dost málo, ale vy ty sacharidy nepotřebujete. Pokud jich jíte více, buďto je zase vyloučíte močí nebo se vám zbytečně uloží v těle v podobě dalšího tuku.

    Pravděpodobně máte 3 či více dávek inzulínu denně. V tomto případě by vám pravděpodobně pojišťovna uhradila kontinuální senzor glykémií, který se vpichuje na kůži 1x za 14 dní a glykémii můžete zjišťovat bez dalších vpichů kolikrát denně budete chtít. Doporučuji vám to. Tedy za předpokladu, že budete glykémie opravdu sledovat a podle toho upravovat svoji léčbu a hlavně dietu. Aby to mělo smysl.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý večer, mám hladinu 15, kdy se píchá inzulín? Budu ho s touto hodnotou potřebovat? Předem díky za odpověď. Leona
    věk: 32 let výška: 168 cm váha: 120 kg

    Odpověď

    Milá Leono, hodnota glykémie 15 mmol/l je hodně vysoká, zvláště pokud by se jednalo o vyšetření na lačno. Takové hodnoty byste dlouhodobě rozhodně mít neměla.

    Jak takovou hodnotu snížit a předejít tomu, aby zase znovu vznikla, to záleží na více okolnostech, které já neznám.

    Pokud by se jednalo o nový záchyt diabetu 1. typu, tak by určitě byla léčba inzulínem hned na místě.

    Vám je 31 let a máte velmi výraznou nadváhu. Z toho usuzuji, že ve vašem případě se jedná spíš o diabetes 2. typu, který už možná trvá delší dobu. V tomto případě existuje více metod, jak glykémii snižovat a na prvním místě je zásadní dietní opatření. Měla byste důsledně držet redukční dietu a pokud možno se během dne co nejvíce pohybovat. O způsobu diety byste ale měla být podrobně poučena a především bude důležité vědět, jak vytrvat. Je možné, že k tomu budete potřebovat další léky, která vám nejen sníží glykémii, ale také částečně pomohou s tím hubnutím. Teprve pokud by toto neuspělo, tedy především, pokud byste nebyla schopna a ochotna dodržovat dietní režim, by přicházel v úvahu inzulín.

    Rozhodně se tedy potřebujete podrobně poradit s lékařem, který především vyloučí možnost diabetu 1. typu, kdy je inzulín naprosto nutný. Půjde-li skutečně o diabetes 2. typu, bude na prvním místě především dieta, zejména omezení celkového kalorického příjmu. Důsledná dieta skoro jistě zabere.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Může lék Ozempic zhoršit metabolismus vápníku? Jana
    věk: 58 let výška: 160 cm váha: 61 kg těhotenství: 4. týden

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    ukládání vápníku do aterosklerotických plátů je příznačné pro závažné formy aterosklerózy. Riziko vzniku aterosklerózy je u pacientů s diabetem obecně vyšší, a proto je dobré vědět, zda léky, které jsou při terapii diabetu používány, nemají nepříznivý efekt na ukládání vápníku do aterosklerotických plátů. Z dosud provedených experimentálních studií se ukazuje, že by léky ze skupiny analogů GLP-1, mezi které semaglutid (léčivý přípravek Ozempic) patří, mohly mít přesně opačný efekt, tj. že brání ukládání vápníku do aterosklerotických plátů. Z výsledků studie SUSTAIN6 vyplývá, že aplikace semaglutidu vede ke snížení výskytu velkých kardiovaskulárních příhod souvisejících s aterosklerotickými změnami (infarkt, mozková mrtvice, smrt z kardiovaskulární příčiny) o 26 %, přičemž nejvyšší snížení bylo dosaženo v případě mozkové mrtvice, a to o 39 %. Léčba samaglutidem tak má nepochybně příznivý efekt na prognózu léčených pacientů. V roce 2019 pak byla zahájena specifická dlouhodobá studie nazvaná Semaglutide Treatment On Coronary Plaque Progression (STOP), jejímž cílem je zcela přesná odpověď na otázku kalcifikace aterosklerotických plátů při aplikaci semaglutidu, studie má být ukončena v polovině letošního roku.

    Pokud bych měl odpovědět obecněji, zda může aplikace semaglutidu ovlivnit osud vápníku v těle, pak bych musel napsat, že nikoliv. Zcela výjimečně, pokud má pacient po aplikaci semaglutidu jako nežádoucí účinek zvracení a k tomu ještě průjem, může takový souběh nežádoucích účinků ovlivnit osud vápníku, ale i dalších iontů (sodík, draslík, hořčík) v organismu. To odpovídá také souhrnu údajů o přípravku, ve kterém není uvedeno, že by semaglutid mohl mít negativní vliv na osud vápníku v organismu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Krásný večer beru Metformin 500 mg tabletu večer jsem v 16tt jenže mám po něm hrozný průjem... Můžu kombinovat s Hylakem? Ještě beru Maltofer a Kyselinu listovou Děkuju moc za odpověď. Květoslava
    věk: 26 let výška: 176 cm váha: 80 kg těhotenství: 16. týden

    Odpověď

    Milá Květoslavo, přípravek Hylak obsahuje složky z bakterií, které za normálních okolností osidlují tlusté střevo. Používá se tam, kde předpokládáme, že přirozené bakteriální osídlení střeva bylo nějakým způsobem narušeno. Nejčastěji se tak stává v důsledku antibiotické léčby, kdy přirozené bakterie byly antibiotikem ve střevě vyhubeny a místo nich se na jejich místě namnožily nějaké jiné, na které tělo není zvyklé a které mohou vyvolávat průjem. Já se domnívám, že tímto mechanismem průjem, který někdy udávají osoby léčené metforminem, nevzniká.

    I když výrobce přípravku Hylak udává, že bezpečnost tohoto přípravku nebyla v průběhu těhotenství s jistotou prokázána, přesto si myslím, že není pro těhotnou osobu rizikový, protože obsahuje jen složky bakterií, které se v těle stejně vyskytují. Přesto ale platí, že čím méně těhotná osoba bere zbytečných léků, tím lépe.

    Proto spíš doporučuji, abyste si pečlivě kontrolovala glykémie a dodržovala dietu, která vám pomůže udržovat glykémie v normě či téměř v normě. Pokud k tomu dieta a pohyb nebudou stačit, zkuste opatrně ten metformin. Třeba v jinou denní dobu, případně dávku rozdělte na 2 poloviny. U většiny lidí je "průjem po metforminu" přechodný a později ustoupí. Vy máte opravdu malou dávku. Pokud by ale výrazný průjem trval, nemyslím si, že zrovna těhotenství je nejlepší čas vytloukat klín klínem. Pokud byste měla glykémie opravdu zvýšené, doporučoval bych kromě diety spíše malinkou dávku inzulínu. 

    poznámka redakce:

    MUDr. Kateřina Anderlová také navrhuje použití lékové formy metforminu s prodlouženým účinkem, které se označují XR, jako je například Glucophage XR aj.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám diabetes II. typu 10 let. Užívám Siofor 850mg 2x denně. Je mi 65 roků, měřím 163 cm, vážím v současné době 72kg. Denně cíleně chodím 6-8km nebo na kole okolo 20km. Užívám 4 měsíce Forxigu 10mg. , kterou mi předepsala moje paní doktorka diabetoložka na základě zvýšených hodnot glykemie - Hba 5,5. , ranní glykémie 6,6. Během těchto 4 měsíců jsem zhubla 5, 5 kg, za což jsem velmi ráda a co se mi nepodařilo i přes moje velké úsilí. Je možné užívat Forxigu spolu se Sioforem dlouhodobě? Chtěla bych si ji zcela finančně uhradit. Nenašla jsem nikde žádný validní článek na téma dlouhodobosti užívání Forxigy. Lenka
    věk: 67 let výška: 163 cm váha: 72 kg

    Odpověď

    Milá Lenko, Forxiga je dobře odzkoušený moderní lék určený k dlouhodobému užívání. Má svoje známe nežádoucí účinky, které se vyskytují celkem zřídka, nebývají závažné a dá se jim předcházet. S výhodou se používá v kombinaci s metforminem. Existuje též kombinovaný přípravek Xigduo, který obsahuje oba léky v jedné tabletě.

    Pro nasazení Forxigy i Xigduo existují určitá pravidla z hlediska hrazení zdravotními pojišťovnami. Myslím ale, že při dobré vůli by pro vás měl být lék plně hrazen. Podmínkou je totiž nedostatečně vyrovnaný diabetes a současné podávání metforminu. U vás se diabetes asi již srovnal, ale před nasazením tohoto léku takový nebyl.

    Existuje ještě několik podobných léků, které se rovněž kombinují s metforminem. Ale není důvod měnit Forxigu. O jejím dlouhodobém příznivém působení nejen na diabetes svědčí řada uznávaných studií.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

