Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a léky

413 dotazů

  • Dotaz

    Manžel dostal id lékaře Ozempic 1 mg. Píchá si 1× týdně.Vážil asi 86 kg,nyní má během krátké doby 77 kg.Nechutná mu jist je neustále podráždění.Připadá mi hodně zrychlený,ale na druhé straně často usíná v sedě.Lékař mu neustále tvrdil,že musí zhubnout,ale cukr se mu tím nezlepšil.Dle mého názoru by měla být medikace změněna, jelikož vůbec nevypadá dobře. Můžete mi k tomu prosím něco napsat nebo poradit? Děkuji Jana
    věk: 65 let výška: 176 cm váha: 77 kg

    Odpověď

    dobrý den

    lék Ozempic 1mg je silný preparát, který obvykle vede k váhovým úbytkům a zlepšení kompenzace diabetu. Neplatí to ale pro všechny pacienty. Pokud se manžel necítí dobře a po více než 3 měsících užívání není diabetes zlepšen, doporučuji požádat lékaře o úpravu léčby a popsat mu manželovy potíže.

    s pozdravem

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    dobrý den, užívám na prediabetes Metformin XL 500, Prestarium neo 5 mg a 2x týdně Rosucard 10 mg. Je nutné užívat statiny pokud můj celkový cholesterol je 6,1, trigliceridy 1,7 a LDL cholesterol 4,1. Mám špatné zkušenosti s Atorisem, po kterém jsem měla bolesti svalů již po 6 dnech. Rosucard zatím snáším. Děkuji Jiřina
    věk: 56 let výška: 166 cm váha: 73 kg

    Odpověď

    Vážená paní Jiřino, přeji dobrý den,

    nemám k dispozici veškeré informace, abych mohl udělat závěr ohledně Vašeho konkrétního kardiovaskulárního rizika. Podle informací, které mám k dispozici jsem ale přesvědčen, že je správné, aby jste rosuvastatin užívala. Chápu, že máte negativní zkušennosti s atorvastatinem (Atoris), ale rosuvastatin je lépe snášen a vyvolává méně nežádoucích účinků, možná i proto, že není tak ovlivňován potravou a nápoji jako tomu je v případě atorvastatinu. Doporučuji Vám omezit příjem kurkumy, pokud jí používáte jako koření, protože kurkuma může zvýšit hladiny rosuvastatinu v krvi, a tím i výskyt nežádoucích účinků, včetně svalové slabosti a bolesti. Také musím uvést, že zelený i černý čaj naopak (na rozdíl od kurkumy) snižují vstřebávání rosuvastatinu, a proto rosuvastatin zapíjejte jen vodou. To neznamená, že nesmíte pít čaj, to jistě ano, ale s 1-2 hodinovým odstupem po užití rosuvastatinu.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    poškozuje ledviny je jiný lék. Eva
    věk: 66 let výška: 158 cm váha: 103 kg

    Odpověď

    Milá Evo, škoda, že člověk musí být opravdu trochu detektiv, aby vyrozuměl, na co se nás tazatelé na našich stránkách vlastně ptají. Kdybyste svůj dotaz formulovala trochu podrobněji a uvedla o sobě více údajů, určitě byste dostala lepší odpověď.

    Usuzují, že se bojíte nebezpečných účinků léku Glucophage (metformin) na ledviny s ptáte se, zda byste mohla užívat lék jiný.

    Tak za prvé: Glucophage nijak nepoškozuje ledviny, toho se neobávejte. Nicméně je to lék, který se může v těle hromadit při závažném onemocnění ledvin s výrazným snížením jejich funkce. Za těchto okolností může vyvolat nežádoucí účinky, ale v jiné v jiné oblasti.  To je důvod, proč se tento lék nemá podávat pacientům s výrazně sníženou funkcí ledvin. Pokud tedy sníženou funkci ledvin nemáte, tak se nemusíte „špatného působení“ metforminu na ledviny obávat.

    Zadruhé: Existuje řada léků, které mohou nahradit lék Glucophage (metformin), i když mají jiný mechanismus účinku. V mnoha ohledech je metformin stále lékem první volby pro většinu pacientů s diabetem 2. typu. Další léky se k němu případně přidávají. Je však nutné poradit se s vaším lékařem, protože já neznám důvod, proč nemůžete metformin užívat a nevím, jak dobře či špatně je (ne)vyrovnaný váš diabetes.

    A nakonec: Při výrazné nadváze lze metformin často nahradit dietou s omezením kalorického příjmu a s omezením sacharidů. I při dodržování diety se podávání metforminu hodí, ale pořádná dieta může někdy pomoci lépe než kombinace antidiabetických léků.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Je mi 53 let a asi od 30 let (168 cm/65 kg) jsem začala nabírat na váze a zjistili mi hypothyreozu. Od té doby se nabalují další problémy a přibývají léky a kila. Teď vážím 118 kg, užívám Euthyrox 25, o víkendu 50, Lodoz 2,5/6,25, Tezeo 80, Lipantyl S 215, Atorvastatin 10, na séronegativní revmatoidní artritidu 1x týdně Metotrexát 15 mg, denně Prednison 5, Helicid 20 a Caltrate 600, od neuroložky Stacyl 100, z alergologie Xados 10. Na doporučení endokrinoložky 2 kapsle rybího tuku a vitamín D 2000. Začaly respirační nemoci, tak jsem přidala B-komplex a vitamín C 100. Po celou dobu jsem měla glykemii nalačno mezi 4,8 a 5,4. Žiju v permanentním stresu - nevyhovující bydlení, nemocní rodiče (matka mi málem zemřela už 3x, otec zemřel na konci loňského roku na CA prostaty s meta v páteři) , celou dobu se o ně starám i když bydlím jinde a mám psychicky náročné povolání, denní a noční směny, manžela co mi zrovna moc nepomáhá a spíš mi stresu přidává... Začátkem září jsem prodělala ledvinovou koliku a zánět močových cest. Užívala jsem 2 týdny Doxyhexal, až jsem z toho měla kvasinkový problém. Jako podpůrnou léčbu jsem užívala týden intenzivně Blokurima, dále 3 týdny D-manoza s brusinkami. 20.9. mi při odběru vyskočila ranní glykemie na 8,2, měla jsem i zhoršené jaterní testy. Je možné, že by se mi po té léčbě takto zvýšil "cukr"? Také jsem se někde dočetla, že glykemii může ovlivnit dlouhodobé užívání nosních sprejů na zmírnění otoků sliznice. S těmi všemi léky mám sliznice vysušené, musím si kapat umělé slzy, promazávat kůži, neustále popíjet kvůli suchu v ústech, používám vaginální gely... a mimo jiné se mi po ulehnutí zpravidla ucpe nos, takže když se potřebuji v klidu vyspat fouknu si nějaké kapky a vezmu prášek proti bolesti. To dělám 2-3x týdně. Můžou i nosní spreje ovlivnit glykemii? Co se týče váhy, doktoři mi pořád říkají, že musím zhubnout, ale nevím jak. Neustále řeším nějaké problémy a na ty moje už mi nezbývá chuť ani energie. Děkuji za odpověď
    věk: 53 let výška: 168 cm váha: 118 kg

    Odpověď

    Vážená paní Dano, přeji dobrý den,

    užíváte celkem 9 léků, z nichž některé vzájemně interagují, k tomu užíváte doplňky stravy, které mohou osud a účinnost některých z těchto léků ovlivnit. Popravdě řečeno skladba léků, které užíváte není jednoduchá na interpretaci důsledků takových kombinací, pokusím se proto odpověď strukturovat a uvedu to nejdůležitější:

    a) Užíváte léky, které mohou vyvolat nebo zhoršit diabetes, případně vést ke zvýšení glykémie, jedná se o prednison, jehož dlouhodobé podávání je spojeno s rizikem hyperglykémie, dalším lékem, který může vyvolat hyperglykémii je atorvastatin, ke zhoršení glykemického profilu může přispět také bisoprolol a hydrochlorothiazid (oba obsažené v přípravku LODOZ). I když berete nízké dávky všech těchto léků odhaduji, že jejich vzájemná kombinace opravdu může spolu s permanentním stresem, kterému jste vystavena, přispívat ke zvýšení hladiny glukózy. Žádný z těchto léků však sama nevysazujte, bude nezbytné se poradit se svým ošetřujícím lékařem a podle mého názoru by bylo velmi přínosné absolvovat také konzultaci s klinickým farmaceutem, který by od Vás mohl zjistit řadu dalších informací, které jsou důležité pro posouzení celkové situace (cesta podávání methotrexátu - já přepokládám, že si jej aplikujeme podkožně, pitný režim, složení a četnost stravování, zda užíváte "nosní spreje" ke zmírnění otoků nosní sliznice, konkrétní doplňky stravy, které užíváte, atd.). Navíc prednison a částečně také atorvastatin způsobují nebo mohou způsobit zvýšení tělesné hmotnosti.

    b) Uvádíte, že máte suché sliznice a aplikujete si umělé slzy. Jeden z léků, které užíváte k "vysoušení" sliznic přispívá, jedná se o bisoprolol, který je jednou ze složek léku LODOS.

    c) Užíváte léky, které ovlivňují vstřebávání léku EUTHYROX. Jedná se o HELICID a CALTRATE. Je nezbytné ráno užít jako první lék EUTHYROX a zapít jej kohoutkovou nebo balenou vodou, nejdříve za půl hodiny, lépe za hodinu pak můžete užít HELICID, přičemž lék CALTRATE bych Vám doporučil užívat v poledne, např. po obědě. Míra vstřebávání levothyroxinu je přitom zásadní pro dosažení dobrého účinku. Nedostatečný účinek vede, mimo jiné, ke zvyšování tělesné hmotnosti nebo ke ztrátě energie.

    d) Methotrexát v dávkách nad 15 mg 1krát týdně se nesmí podávat s lékem STACYL, Vy užíváte přesně 15 mg, proto bych doporučoval poradit se se svým lékařem, jak postupovat, protože užíváte přesně hraniční dávku.

    e) máte řadu dalších lékových interakcí, kterým lze ve většině případů zabránit nebo jejich důsledky alespoň významně zmírnit, pokud by jste užívala příslušné léky v náležitých časových odstupech. Např. methotrexát a lék HELICID (nejprve užít HELICID a methotrexát aplikovat nejdříve za 4 hodiny). To by opět mohlo být předmětem konzultace s klinickým farmaceutem.

    V každém případě to máte těžké dostáváte hraběcí rady, že máte zhubnout a přitom chápu, že nemáte sílu pro to něco hmatatelného udělat a navíc užíváte léky, které úspěch takových případných pokusů omezují. Konzultace s klinickým farmaceutem, zatím pouze v případě, že pracuje v nemocnici, dokonce hradí zdravotní pojišťovny (podívejte na článek https://www.vitalia.cz/clanky/potrebujete-poradit-s-kombinaci-leku-nove-to-jde-na-ucet-zdravotni-pojistovny/). Poskytnou Vám jí (také bezplatně) v některých lékárnách BENU, vyberete si tu nejblíže Vašemu bydlišti (výběr lékárny je zde: https://www.benu.cz/lekove-interakce-zadani).

    Speciální odpověď na Vaší otázku, zda mohou "nosní spreje" ovlivnit glykémii. Popravdě velmi obtížná otázka, protože v SPC a příbalových informacích není o takovém nežádoucím účinku žádná zmínka. Ale v experimentálních studiích u zvířat bylo zjištěno, že látky obsažené v takových sprejích způsobují hyperglykémii, protože snižují/zpomalují uvolňování insulinu z buněk slinivky. Je-li to tak i u lidí zatím nevíme.

    Přeji Vám, aby se všechno změnilo k lepšímu a dobře to dopadlo.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám DM 2 st, užívám Metformin XR 1000. Mám i vysoký tlak na který užívám léta Amlodipin 5 a cca před 2 lety mi byl přidán Indap 2,5. Od té doby se mi zhoršila cukrovka vysoké glykemie i po ránu a přidala se mi dna nasazen lék Purinol. Rád bych se Vás zeptal jestli toto zhoršení cukrovky a nové nemoci dna muže způsobit Indap? Libor
    věk: 46 let výška: 178 cm váha: 83 kg

    Odpověď

    Vážený pane Libore, přeji dobrý den,

    odpověď na Vaší otázku je kladná. Přípravek Indap může zvýšit hladinu krevního cukru, tedy glykémii a také hladinu kyseliny močové, v důsledku čehož může vyvolat nebo zhoršit dnu. U většiny nemocných jsou tyto změny malé, u části pacientů však mohou být i klinicky významné. U diabetiků by podávání indapamidu mělo být vždy pečlivě zváženo, stav pacienta by měl být pečlivě sledován a indapamid měl by být podáván, pokud je to možné, v nízkých dávkách. Doporučuji Vám proto navštívit svého diabetologa a požádat jej o posouzení Vašeho aktuálního zdravotního stavu a případnou změnu léčby vysokého krevního tlaku a cukrovky. Podle výsledků vyšetření zdravotního stavu a s přihlédnutí k výsledkům laboratorních vyšetření Vám lékař může předepsat řadu jiných léků na vysoký krevní tlak, které nemají negativní vliv na kompenzaci diabetu. Do té doby přípravek Indap sám nevysazujte, mohlo by dojít ke zvýšení krevního tlaku.

    S přátelským pozdravem


    Detail dotazu
  • Dotaz

    tresiba je lepší píchat ráno nebo večer_ Milan
    věk: 84 let výška: 178 cm váha: 92 kg

    Odpověď

    Zdravím Milane,

    Inzulín Tresiba má velmi dlouhou dobu působení a navíc krevní hladiny jsou velmi rovnoměrné. Po podání do podkoží se vytvářejí shluky molekul inzulínu degludec (to jest Tresiba) a ty se dále k sobě shlukují, takže do krevního řečiště se tento inzulín uvolňuje z podkoží pomalu. V krvi je odbourávání také velmi pomalé díky zvlášť upravené molekule tohoto léku. Udává se, že množství podaného léku se v těle sníží na 1/2 asi za 25 hodin. To znamená, že doba působení je dlouhá a při opakovaném podávání 1x denně se lék v těle ještě několik dní hromadí, než dojde k vyrovnanému stavu. K tomu dochází asi za 5 dní po zahájení léčby 1x denně. Díky tomu je hladina inzulínu v krvi velmi stabilní, takže je vlastně jedno, zda si lék podáváte ráno či večer. Odchylka v čase podání plus či minus 2 až 3 hodiny není významná.

    Vyberte si tedy, co vám lépe vyhovuje. Pokud budete měnit dávky či čas podávání, vyhodnocujte efekt nejdříve za 4 až 5 dnů a pak se teprve rozhodujte o případné další změně dávek


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Diabetolog mi nabídl možnost užívat namísto Glucophage Ozempic. Přiznám se, že se obávám zejména možnosti vedlejšího účinku - problém s diabetickým zrakem. Dědeček kvůli cukrovce oslepl... Prosím o sdělení, zda se obávám odůvodněně. Moc děkuji za odpověď.
    věk: 53 let výška: 169 cm váha: 121 kg

    Odpověď

    Dobrý den,

    potíže se zrakem se objevují jako pozdní komplikace diabetu v případě dlouhodobě dekompenzované cukrovky (tedy HbA1C nad 55-60 mmol/mol).

    Proto naším hlavním cílem v léčbě je co nejdříve od počátku nemoci dosahovat hladin glykémie co nejblíže lidem bez cukrovky. To znamená 5-6 nalačno a 7-9 mmol/l po jídle. Zhoršení zraku se obáváme u těch pacientů, kde dojde k velmi rychlému zlepšení po změně léčby. Například pokud dojde během měsíce k poklesu dlouhodobě vysoké glykémie (např 13-15) na normu.

    A nyní k vašemu dotazu. Pokud není Váš diabetes dekompenzován a nehrozí tedy rychlý pokles glykémie, nemusíte se léku Ozempic stran očních komplikací vůbec obávat. Pokud máte glykémie vysoké (12-15 mmol/l), rovněž není třeba se Ozempicu obávat, jen bych Vám doporučovala pomalejší pokles glykémie do normálu (např. v průběhu 3-4 měsíců).

    (odpovídá MUDr. Dagmar Bartášková, Diabetologická a endokrinologická ambulance Praha 4)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, jiz pul roku beru 1x denne Metformin 750 s postupnym uvolnovanim, ale je to bez vysledku. Cukr v krvi porad mam okolo 9.1. To same jsem mela i pred Metforminem. Doktorka mi to porad predepisuje, ale zacala jsem pochybovat o ucinku. Nema mi cukr v krvi klesnout? Nema se zvysit davka nebo zmenit lek?
    věk: 68 let výška: 163 cm váha: 80 kg

    Odpověď

    Milá Jana, glykémie (zřejmě na lačno) 9,1 mmol/l je pro vás vysoká, navíc po jídle asi ještě dále stoupá. Pravděpodobně by skutečně bylá pro vás vhodná intenzivnější léčba. Mohla byste např. užívat metformin 2x 750 mg, případně k tomu ještě některý s dalších možných léků, např. gliflozin či GLP-1 analog.

    Upozorňuji ale, že základem léčby u osob s nadváhou je na prvním místě snížení kalorického příjmu. Měla byste se podrobněji seznámit s obsahem sacharidů v jednotlivých jídlech a dodržovat dietu s obsahem asi 150 g sacharidů denně. Velmi vhodná by také byla redukce hmotnosti, což samozřejmě nejde samo a vyžaduje to velkou motivaci a někdy i pomoc léků. Na druhé straně, omezení jídla zpravidla funguje stejně dobře, jako přidávání dalších léků a je to navíc zdravé z více pohledů.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Před infarktem jsem bral denně 3x Siofor + ráno Januvia více jak 20 roků a neměl jsem problémy. Po infarktu mě v nemocnici tyto léky vzali-prý škodí ledvinám a předepsali mě inzulin Lantus 100 /12/ večer a ráno Grurenorm. Domnívám se že si zbytečně píchám inzulín. Na lačno ráno mám 4,7 až 6,4 a večer na lačno 4,6-10,8.Při nízké glykemii před píchnutím inzulínu mám obavu, abych nespadnul do kómatu. Děkuji. Miroslav
    věk: 86 let výška: 174 cm váha: 75 kg

    Odpověď

    Milý Miroslave, na váš dotaz nemohu odpovědět dostatečně, protože neznám podrobně vaši zdravotní situaci. Siofor se nepodává pacientům s pokročilou nedostatečností ledvin a někdy se, spíše přechodně, vysazuje při infarktu myokardu. Je to lék, které zlepšuje účinnost vlastního inzulínu a dává se osobám s tzv. inzulínovou rezistencí se sklonem k obezitě (většinou). U vás bych si nyní tipoval, že nemáte dostatečnou tvorbu inzulínu, a proto se mi inzulín Lantus zdá vhodný. 12 j. je spíše malá dávka, která má zajistit, aby vám během noci a k ránu nestoupala glykémie. Možnost hypoglykémie sice existuje, ale pokud nezapomenete na večerní jídlo, tak k ní nemělo docházet.

    Glurenorm je zase lék, který stimuluje vaši vlastní sekreci inzulínu. Jeho působení je na rozdíl od inzulínu Lantus o něco méně předvídatelné, takže pokud byste na jídlo zapomněl, případně byste ráno podniknul po menším jídle nějakou větší tůru, hypoglykémie by mohla vzniknout.

    I když je Lantus modifikovanou formou lidského inzulínu, je to v podstatě přirozená látka a představuje právě to, co vám v těle chybí. Možná byste se mu mohl vyhnout, kdybyste méně jedl, ale při vaší současné době se mi to nezdá žádoucí. Já bych ho klidně ponechal. Glurenorm je také dobrý lék, ale já bych osobně dal přednost zase tomu Sioforu, případně nějakému jinému antidiabetiku, kterých je dnes dostatečná nabídka. Mohl byste mít také inzulínový přípravek s ještě delším působením, než má Lantus, např. Toujeo nebo Tresiba. Potom byste už ani nepotřeboval nejspíš žádný další lék.

    Při tak malé dávce Lantusu jako máte vy, bych se hypoglykemického kómatu nebál. Ale i malá hypoglykémie muže být pro člověka ve vyšším věku nepříjemná. Proto vám doporučuji pokračovat v měření glykémií.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Můžu tento lék úžívat když mám jen jednu ledvinu?
    věk: 66 let výška: 172 cm váha: 87 kg

    Odpověď

    Milý Jaroslave, glifloziny se s úspěchem používají v prevenci zhoršování funkce ledvin u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Přítomnost jen jediné ledviny není uváděna jako kontraindikace a já jsem zatím nenalezl informaci o podávání těchto léků u pacientů s jen jednou ledvinou.

    Z mého pohledu záleží na tom, žemáte jen jednu ledvinu a zda je tato ledvina zdravá.

    Glifloziny bych nedoporučoval pacientovi, který o ledvinu přišel kvůli opakovaným infekcím, tedy pro tzv. pyelonefritidu, případně pro výskyt močových kamenů v ledvině. Zvýšená přítomnost cukru v moči může zvyšovat náchylnost k močovým infekcím, takže pokud byste vlohu pro tyto infekce měl, glifloziny bych nepodával.

    Ochrana ledviny před chronickým onemocněním (vyjma infekcí) ledvin s použitím gliflozinů by měla fungovat stejně dobře jako u nositele dvou ledvin.

    Glifloziny se obecně nepodávají při výrazně snížené funkci ledvin – pokročilé tzv. chronické nedostatečnosti ledvin.


    Detail dotazu

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

