Další článek Předchozí článek

Kapr na modro

Autor:
Mgr. Beáta Bohnerová

Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie

Vloženo: 15. 3. 2018


Suroviny na dvě porce:

600g kapr
150g kořenová zelenina
bobkový list, nové koření, pepř, tymián

menší cibule

sůl

cukr

ocet

Postup:

Dopředu si připravme silný zeleninový vývar, který ochutíme bobkovým listem, novým kořením, pepřem, tymiánem, solí a octem. Vývaru stačí malé množství a musí mít výraznou chuť. Filety z kapra trochu osolíme a necháme 20 minut odležet. Poté je 5-7 minut pozvolně vaříme na nízkou teplotu, tzv. táhneme v předem připraveném vývaru. Zvlášť v rendlíku svaříme trochu octa s jednou lžičkou cukru. Filety opatrně položíme na talíř a polijeme svařeným octem a trochou vývaru, Doplníme uvařenou kořenovou zeleninou. Můžeme přidat malé množství másla. Ideální přílohou pro diabetika k tomuto pokrmu je celozrnný chléb či vařené brambory na páře.

Tabulka nutričních hodnot:

Energetická hodnota

Energie (kJ)

Sacharidy (g)

Tuky (g)

Bílkoviny (g)

Vláknina (g)

Porce (150g)

846

6

8

27

1,5

Další článek Předchozí článek