Kapr na modro
Pracoviště: ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie
Vloženo: 15. 3. 2018
Suroviny na dvě porce:
600g kapr
150g kořenová zelenina
bobkový list, nové koření, pepř, tymián
menší cibule
sůl
cukr
ocet
Postup:
Dopředu si připravme silný zeleninový vývar, který ochutíme bobkovým listem, novým kořením, pepřem, tymiánem, solí a octem. Vývaru stačí malé množství a musí mít výraznou chuť. Filety z kapra trochu osolíme a necháme 20 minut odležet. Poté je 5-7 minut pozvolně vaříme na nízkou teplotu, tzv. táhneme v předem připraveném vývaru. Zvlášť v rendlíku svaříme trochu octa s jednou lžičkou cukru. Filety opatrně položíme na talíř a polijeme svařeným octem a trochou vývaru, Doplníme uvařenou kořenovou zeleninou. Můžeme přidat malé množství másla. Ideální přílohou pro diabetika k tomuto pokrmu je celozrnný chléb či vařené brambory na páře.
Tabulka nutričních hodnot:
Energetická hodnota |
Energie (kJ) |
Sacharidy (g) |
Tuky (g) |
Bílkoviny (g) |
Vláknina (g) |
Porce (150g) |
846 |
6 |
8 |
27 |
1,5 |