Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Triglyceridy

Triglyceridy (triacylglyceridy, triacylglyceroly, TAG) jsou tukové částice (lipidy). Z chemického hlediska se jedná o estery glycerolu a mastných kyselin. Podobně jako je tomu u cholesterolu existují TAG exogenní, které se do lidského těla dostávají potravou, v trávicím ústrojí se uvolní z potravy pomocí trávicích enzymů a následně se vstřebají do krve a TAG endogenní, které si tělo samo vytváří …

Číst více

TSH

TSH (tyreotropní hormon - pův. thyreostimulační hormon) se tvoří a je uvolňován z předního laloku hypofýzy (podvěsek mozkový). Jeho úkolem je udržovat hladinu hormonů štítné žlázy v krevní cirkulaci v hladinách adekvátních pro potřeby organismu. Vzhledem k častému společnému výskytu diabetu a nemocí štítné žlázy (tyreopatií) se doporučuje vyšetřovat hladina TSH u diabetiků alespoň 1x ročně.…

Číst více

Tuková tkáň

Tuková tkáň je součást lidského těla tvořená adipocyty, buňkami specializovanými na uchovávání tuku. U štíhlých jedinců zaujímá kolem 20% tělesné hmotnosti, u obézních ale může tvořit až 50% celkové váhy. Tuková tkáň louží nejen jako zásobárna energie (ve formě triglyceridů a cholesterolu), tepelná izolace a ochrana vnitřních orgánů, ale vytváří se v ní i celá řada hormonů ovlivňujících…

Číst více

Ulcerace

Ulcerace (vřed) je jedním z nejčastějších projevů syndromu diabetické nohy. Ke vzniku ulcerací dochází téměř výhradně u rizikových nohou, tj. u těch, které jsou postiženy diabetickou periferní a autonomní neuropatií. Noha je obvykle v důsledku porušené cévní regulace zdánlivě dobře prokrvená, teplá až oteklá, průtok kožními a svalovými kapilárami je však snížen. Zvýšené prokrvení může také…

Číst více

Vitamíny

Vitamin je látka, která je v malých dávkách nezbytná pro správný růst, vývoj a činnost celého organismu, či některého z jeho orgánů. Všem vitaminům je společné, že si je lidský organismus nedokáže sám vyrobit a musí je získávat potravou, nebo v lékové formě. Rozlišují se vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), pro jejichž vstřebávání je nezbytné správné trávení tuků a které se mohou v těle…

Číst více