Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Porušená tolerance glukózy (PGT)

Porucha glukózové tolerance (PGT) je stav kdy je glykemie nalačno normální, ale po zátěži glukózou přetrvává hyperglykemie. PGT patří spolu se zvýšenou  glykemií nalačno mezi tzv. hraniční poruchy glukózové homeostázy (rovnováhy). Tato dvojice abnormalit, která se někdy označuje též jako prediabetes tvoří  přechodný stav mezi normálním stavem metabolizmu glukózy a manifestním (zjevným…

Číst více

Posilování

Posilování je anaerobní (zátěžová) fyzická aktivita. Tento typ aktivity využívá (na rozdíl od aerobního cvičení) jako hlavního zdroje energie svalový a jaterní zásobní cukr - glykogen, který je zpracováván anaerobně (bez přístupu kyslíku). Anaerobní zátěž je využívána u silových sportů s krátkým trváním. Klade si za cíl budování svalové hmoty a zvýšení svalové síly, což vede rovněž ke zvýšení…

Číst více

Potravinové doplňky

Potravinové doplňky (nutraceutika) užívané u diabetu

Číst více

Potraviny

Dělení potravin podle vhodnosti pro jejich využití v diabetické a redukční dietě

Číst více

Potraviny - obaly

Při nakupování potravin či při jejich přípravě je velmi vhodné seznámit se s jejich složením, obsahem energie a jednotlivých živin. Tyto informace lze najít na obalech výrobků (i když k jejich rozluštění mnohdy potřebujete lupu). Etikety  na obalech jsou jakési průkazy totožnosti pro potraviny, které nakupujeme a konzumujeme. Bývají zde uvedeny použité suroviny, které jsou řazeny sestupně…

Číst více