Encyklo
Glomeruly
Glomerulus je základní funkční jednotka ledvin tvořená „klubkem“ cév s přívodní a odvodní cévou, kde probíhá očišťování organizmu od nepotřebných a toxických látek tzv. glomerulární filtrace a tvorba moči. Poškození glomerulárních cév v důsledku hyperglykemie je projevem diabetické nefropatie a vede v časném stádiu ke vzniku albuminurie, později proteinurie. Při dalším zhoršování…
Číst více
Glukagon
Glukagon je hormon, vytvářený v Langerhansových ostrůvcích pankreatu podobně jako inzulin, jeho účinky jsou však opačné (antagonista inzulinu). Jeho hlavním úkolem je při poklesu hladiny krevního cukru (hypoglykemii) dát příkaz játrům, k vyplavení zásob glukózy uložené ve formě glykogenu (tzv. glykogenolýza). Další funkcí glukagonu v játrech je spouštění ketogeneze (tvorby ketolátek), které pak…
Číst více
Glukagon-like peptid (GLP-1)
Glukagon-like peptid 1 je hormon patřící mezi inkretiny. GLP-1 zpomaluje vyprazdňování žaludku, zvyšuje citlivost beta buněk k sekrečním podnětům, upravuje kvalitu sekrece inzulínu, snižuje sekreci glukagonu a snižuje jaterní výdej glukózy. GLP-1 také snižuje chuť k jídlu. Svým komplexním účinkem ovlivňuje postprandiální glykémii i glykémii nalačno. Nevýhodou z hlediska jeho terapeutického…
Číst více
Glukometr
Přístroj na měření glykemie nejčastěji pomocí tzv. self-monitoringu. Diabetik si tak může díky znalosti své aktuální glykémie přizpůsobovat dávky inzulínu a tak správnou kompenzací diabetu předcházet pozdním komplikacím. Druhy přístrojů se navzájem liší principem měření a množstvím krve, které je ke stanovení zapotřebí (obvykle několik mikrolitrů krve). Pro získání tohoto množství krve se…
Číst více
Glukóza
Glukóza je jednoduchý tzv. „hroznový, škrobový“ cukr, sloužící tělu jako hlavní zdroj energie. Vzniká rozložením potravy obsahující sacharidy při trávení, nebo produkcí v játrech a ledvinách (glukoneogeneze). Hladina glukózy v krvi je glykemie. Glukóza se přirozeně nachází v rostlinách, vázaná v disacharidech sacharóze a laktóze. Z hlediska lidského organismu jde o základní cukr,…
Číst více