Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Posilování

Posilování je anaerobní (zátěžová) fyzická aktivita. Tento typ aktivity využívá (na rozdíl od aerobního cvičení) jako hlavního zdroje energie svalový a jaterní zásobní cukr - glykogen, který je zpracováván anaerobně (bez přístupu kyslíku). Anaerobní zátěž je využívána u silových sportů s krátkým trváním. Klade si za cíl budování svalové hmoty a zvýšení svalové síly, což vede rovněž ke zvýšení…

Číst více

Potravinové doplňky

Potravinové doplňky (nutraceutika) užívané u diabetu

Číst více

Potraviny

Dělení potravin podle vhodnosti pro jejich využití v diabetické a redukční dietě

Číst více

Potraviny - obaly

Při nakupování potravin či při jejich přípravě je velmi vhodné seznámit se s jejich složením, obsahem energie a jednotlivých živin. Tyto informace lze najít na obalech výrobků (i když k jejich rozluštění mnohdy potřebujete lupu). Etikety  na obalech jsou jakési průkazy totožnosti pro potraviny, které nakupujeme a konzumujeme. Bývají zde uvedeny použité suroviny, které jsou řazeny sestupně…

Číst více

Pozdní komplikace diabetu

Jako pozdní komplikace diabetu se označují změny cév a následně orgánů těla vznikající při dlouhotrvajícím škodlivém působení zvýšené hladiny krevního cukru (hyperglykemie). Mezi tyto komplikace patří mikroangiopatie (diabetická nefropatie, diabetická neuropatie a diabetická retinopatie), které jsou specifické pro diabetes a u nediabetiků se nevyskytují, dále makroangiopatie (nemoci…

Číst více