Encyklo

A B C D E F G H CH I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Glykemický index

Glykemický index (GI) je hodnota používaná k rozdělení jednotlivých potravin podle jejich schopnosti zvyšovat hladinu krevního cukru. Čím vyšší je glykemický index, tím více a rychleji daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru po jídle postprandiální glykemii. Při výpočtu GI konkrétní potraviny se vychází z hodnoty glykemického indexu glukózy, která má hodnotu 100. Konzumace potravin s…

Číst více

Glykemický profil

Glykemický profil je série měření glykémie v průběhu dne s cílem orientačně zmapovat kolísání krevního cukru v průběhu dne, stanovit minimální a maximální výši glykemie, vzestupy po jídle postprandiální glykemie. Podle glykemického profilu lze zhodnotit (nejlépe společně s glykovaným hemoglobinem) míru kompenzace diabetu, případně upravit dávky inzulínu či perorálních antidiabetik. Velký…

Číst více

Glykémie

Glykémie = koncentrace (hladina) glukózy v krvi. Je udržována v poměrně stálém rozmezí, protože přísun cukrů je důležitý pro řadu orgánů, zejména mozek. Na řízení glykémie se podílejí hormony pankreatu a nadledvin. Inzulin ji snižuje, zatímco glukagon, glukokortikoidy, adrenalin ji zvyšují, stejně tak jako sympatické nervy (uplatňuje se např. u stresu, kdy je třeba zabezpečit dodání energie všem…

Číst více

Glykosurie

Glykosurie je množství cukru (glukózy) v moči. Stanovení glykosurie lze provádět buď v laboratoři, nebo i doma pomocí vizuálních proužků. Měření glukózy v moči je ovšem pouze orientační a nelze jej použít k stanovení diagnózy diabetu ani pro sledování jeho stavu. Znalost hodnot glukózy v moči nepřináší žádné zásadní informace o stavu pacienta a nemá souvislost s hodnotou glykemie, pokud její…

Číst více

Glykovaný hemoglobin (HbA1c)

Glykovaný hemoglobin (HbA1c, též zvaný dlouhý cukr či zpětný cukr) vzniká tak, že se glukóza váže na hemoglobin (krevní barvivo) červených krvinek a zůstanetak navázaná po dobu jejich života, což je zhruba 90 dní. Glykovaný hemoglobin je jedním z nejdůležitějších parametrů kompenzace diabetu, protože odráží hodnoty glykémie za posledních 4-6 týdnů a jeho hodnota nesouvisí s aktuální hladinou…

Číst více