Poradna

vyšší glykémie po jídle, pozitivní protilátky, pohyb

Datum vložení dotazu: 04.08.2019

Ptá se: Jana

Dotaz

Dobrý den, již jsem jednou psala, ale pro jistotu se ještě připomenu: je mi 43 let, od puberty mám vitiligo, v mém prvním těhotenství ve 41 letech mi byl diagnostikován gestační diabetes, který byl kompenzován pouze dietou, současně přibyla i hypothyreoza na substituci (nyní již eufunkce bez terapie), v rodině diabetes nemáme. 3/18 mi by odebrán C-peptid na lačno a po stimulaci (340 / 900), 5/18 jsem měla negativní protilátky (a-IA2, a-GAD, ICA), glyk. hemoglobin se ale postupně zvyšoval ( v těhotenství max. 33, i když jsem měla o 15kg více) až na 40, lačná glykémie byla vždy v normě, vždy jsem byla spíše astenik, nyní 165cm/46kg. Příležitostně jsem si měřila glykémie 2 hodiny po jídle a jednou po větším jídle (pizza + sladký koláč) a následné naprosté inaktivitě jsem si naměřila gly 9,7, po 4 min jsem provedla kontrolu, zda se nejednalo o chybu glukometru a měla jsem opakovaně gly 8,8. Dále jsem jednou zachytila i glykémii 10,3, ale to bylo hodinu po jídle, po 2 hod. již byla 7,7. Nevím, zda by se tyto vyšší hodnoty mohly svést na možnou tolerovatelnou odchylku glukometru či kontaminaci rukou, jinak by již asi spadaly do pásma prediabetu. Bohužel nevím přesně jaké hodnoty by měly být u zdravých lidí, jestli hodinu po jídle do 8,8 a 2 hodiny po jídle do 7,7 a také zda se glykémie měří od začátku či od ukončení jídla. Znám dva diabetology a každý má na to jiný názor. Od té doby jsem začala držet "umírněnou" diabetickou dietu a po 2 měs. mi glyk. hemoglobin klesl ze 40 na 36 a C peptid byl na lačno a po stimulaci ( 100g chleba) 321 / 1317, glykémie pak 4,4 / 5,8mmol/l, tedy zdálo se, že výsledky jsou lepší než 3 měs. po porodu. Současně mi byly však odebrány i kontrolní protilátky, kdy mám již pozitivní a-IA2 - 20,2, ostatní a-GAD a ICA jsou negativní. Nevím, zda výsledky vyš. mohou být nějakým způsobem zkresleny kojením (myslím lačná glykémie a C-peptid), kojila jsem 2 hod. před prvním odběrem. Chtěla jsem se zeptat, zdali jsem již opravdu ve fázi prediabetu a mám držet diabetickou dietu a zda příchod diabetu je již nevyhnutelný? Zda se dá nějakým způsobem predikovat, jestli či kdy se objeví? Četla jsem, že autoprotilátka a-IA2 je spjata s rychlou progresí insulitidy. Její pozitivita asi nemůže souviset s nyní výrazně progredujícím vitiligem? Znamenalo by to, že se jedná o DM 1. typu? či LADA? Také nevím, zda nyní pozitivní protilátky nemohou třeba časem vymizet (protilátky proti šítné žláze i na celiakii jsou negativní) a já ve fázi prediabetu mohu přetrvávat až do smrti? Pokud se již jednou vytvoří, tak časem k destrukci všech beta buněk vždy dojde nebo se ev. insulitida může i sama zastavit? Pozitivní protilátka asi neznamená rovnou diabetes, ale pokud se dá dohromady zachycená vyšší glykémie, dříve hraniční GHb, nižší C-peptid a pozitivní a-IA2...? A jak je to s pohybovou aktivitou? Vím, že se mi glykémie po jídle pohybem krásně sníží i k 5mmol/l, ale nevím zda tím i šetřím slinivku a snižuji si produkci inzulinu, nebo je produkce inzulinu stejná a já snížím jen hladinu glykémie v krvi tím, že vstoupí do buněk svalů. A také jestli na výši glykémie nemá vliv má dvouletá inaktivita a třeba i drobná inzulinorezistence, neb vždy jsem jedla vysoce sacharidovou stravu či i přetrvávající kojení? Rozdíly v glykémiích jsou markantní, stačí jen chůze nebo i pár minut na rotopedu a místo gly 7 i po malém sladkém jídle mám jen 5. Pokud bych si tímto šetřila i slinivku a byla by naděje na delší období bez inzulinu, tak klidně budu běhat hned po každém jídle :). A nebo je jedno, kdy ten pohyb přes den je, hlavně, aby byl? Děkuji moc za odpovědi na mé četné dotazy a čas, který jste mi věnovali. Přeji hezký zbytek dne. Jana

Odpověď

Milá Jano, to je na mě moc otázek a já věštit nedovedu. Protože je léto, hezké počasí a vše vypadá vesele, tak si dovolím jeden pesimistický citát. Snad je od Aischyla: „Strast přijde – buď dnes, nebo zítra“

Nebo Sándor Petofi: „Strasti přijdou – jistá věc“

Ale také John Locke: Žádná strast není tak velká, jako strach před ní“

Ale už dost filozofování!

Vy máte přítomny určité rizikové faktory pro diabetes. Na prvním místě je to anamnéza gestačního diabetu – ovšem pouze podle současných velmi přísných kritérií. Dále přítomnost dalších poruch, na nichž se může podílet autoimunita: hypotyreóza a vitiligo. A nakonec, byla vám zjištěna jedna pozitivní autoprotilátka.

Na druhé straně máte prakticky normální glykémie, normální glykovaný hemoglobin, normální hodnoty C-peptidu a k tomu ještě trochu kojíte. Doporučuji, abyste s tím byla spokojena a nevyhlížela budoucí problémy. Jak jsem vám už jednou psal, ty většinou v životě přijdou a většinou bývají způsobené úplně něčím jiným, než čeho se obáváme.

Autoprotilátky se mohou objevit a zase zmizet. Občas se vyskytují u zcela zdravých lidí, kteří diabetes nikdy nedostanou.

Je tedy klidně možné, že u vás probíhá velmi pomalu latentní imunologický proces, který může jednou vyústit ve vznik diabetu 1. typu, ale možná a jiného typu diabetu. Nejsou pro to ale v současné době žádné jasné podklady.

Je potřeba se na to podívat i z druhé stran. V současné době neexistuje žádný ověřený postup, jak případnému dalšímu rozvoji diabetu zabránit. Ve světě probíhá řada studií zaměřených na imunitní intervenci u osob, které mají vysoké genetické riziko pro vznik diabetu (přímí příbuzní s diabetem v rodině, přítomnost některých HLA alel, které jsou časté při diabetu 1. typu) a zpravidla už mají nějakou jasnou známku vznikajícího diabetu. V těchto studiích se používají experimentální léky, jejich účinnost není ověřená a studie slouží zejména vědeckému pokroku a neočekává se, že by přímo prospěly účastníkům (z nichž zpravidla ½ užívá tzv. placebo – tedy neúčinný přípravek).

Proto vám doporučuju, abyste zůstávala štíhlá, hodně sportovala, nejedla nadměrné množství sacharidů (nad 200 g/den) a jednou za čas si změřila glykémii. Tím nic nezkazíte, pohyb je rozhodně velmi prospěšný a na glukózovou toleranci působí jedině příznivě. Zlepšuje fungování inzulínu, takže ho člověk potřebuje méně a nezatěžuje zbytečně svoje beta buňky.

Pokud byste byla hodně zvědavá (a to vy jste), mohla byste si nechat udělat HLA typizaci se zaměřením na rizikové alely pro diabetes 1. typu, mohla byste podstoupit  nitrožilní glukózový toleranční test se stanovením hladiny inzulínu, ale proč to všechno? Je to nákladné a nic z toho neplyne. Dělá se to jen ve výzkumných studiích, aby byli účastníci dobře definováni. Buďte ráda, že jste zdravá a radujte se ze života.


Další dotazy z kategorie "Obecné"

299 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, prosím o váš názor, při pp mi byli zjištěny tyto hodnoty z krve (viz.příloha) a dostal jsem lék Rosucard 10 mg. Jinak nic. Asi 2 roky beru Prestance 5/5. Je mi 45 let. Obézní nejsem a pohybu mám dost. Děkuji za odpověď. Luboš

    Odpověď

    Milý Luboši, mám k dispozici vaše jednorázové laboratorní vyšetření a jinak o vás vím jen to, že je vám 41 let a máte mírnou nadváhu. V současné době užíváte kombinovaný přípravek, který se podává nejčastěji na zvýšený krevní tlak. Nově vám lékař doporučil ještě lék na snížení hladiny cholesterolu. Jinak o vás nevím nic.

    Jediné, co mohu udělat, je stručně okomentovat vaše výsledky.

    1. Máte mírně zvýšenou hladinu krevního cukru. Pokud bylo vyšetření provedeno řádně na lačno, glykémie 7,2 mmol/l odpovídá již diabetu. Jedno vyšetření však nepostačuje. Vyšetření by se mělo při nejmenším zopakovat, nebo byste mohl podstoupit glukózový toleranční test. Nejedná se o nijak kritickou hodnotu. Je třeba tomu věnovat pozornost, ale na pohotovost s tím běžet nemusíte.
    2. Máte zvýšené spektrum krevních lipidů. Zejména je vysoká hladina tzv. triacylglycerolů, vysoký je ale také celkový i DDL-cholesterol. Z dlouhodobého hlediska mohou takto vysoké hodnoty souviset s nebezpečím vzniku kardiovaskulárních onemocnění, ale také poškození jater a s rizikem diabetu.
    3. Máte lehce zvýšené některé ukazatele jaterního poškození. Vzhledem k současně vysokým hodnotám krevních tuků může jít nejspíš o ztučnění jater. Je ale možné, že se jedná o poškození způsobené nevhodnou životosprávou, napíši o tom nakonec.
    4. Máte také lehce zvýšenou hladinu kyseliny močové, výsledek je ale pouze hraniční. Nejspíš to bude souviset s vaší celkovou životosprávou, ale přesně to říci takto nelze.

    Lékař vám nyní k dosavadnímu léku na krevní tlak předepsal přípravek snižující hladinu cholesterolu. To je jistě správný postup. Pokud ale vaše zkratka „pp“ skutečně znamená pojem „preventivní prohlídka“, pak by lékař měl buď se sám ujmout další léčby, nebo vás odeslat k praktickému lékaři, pokud se jinak zabývá jako závodní lékař pouze preventivními prohlídkami zaměstnanců.

    Měl by vás především poučit o vhodné dietě. Na prvním místě je nutné omezit příjem živočišných tuků všeho druhu, měl byste ale také snížit celkový kalorický příjem a jíst méně sacharidů a vyhýbat se volným cukrům (např. v nápojích nebo cukru přidávanému do pečiva, jogurtů apod.). Máte mírnou nadváhu, určitě by byla vhodná i méně kalorická strava. Dále, měl byste být poučen, že nemáte kouřit (pokud kouříte), protože to se velmi kombinuje s vašimi ostatními riziky. Také byste měl sám posoudit, zda všechny odchylky v laboratoři nemohou být způsobené příjmem alkoholu, ať již v podobě vína, tvrdého alkoholu či piva. Velmi se to nabízí. Dietní opatření by vám měl lékař velmi podrobně vysvětlit, abyste tomu rozuměl a také abyste chápal, proč je to důležité. Nelze to odbýt 5 minutami. Vy byste se měl odhodlat doporučení lékaře poslechnout a podstoupit kontrolní vyšetření např. za 2 měsíce. Pravděpodobně by se vaše hodnoty urovnaly. Pokud ale nikoliv, byla by pak potřebná další léčba, např. diabetu nebo zvýšených hladin krevních tuků, případně by se hledaly ještě jiné příčiny.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukr 7,83, co mam na taký cuker brát? Vasyl

    Odpověď

    Milý Vasyle, vaše otázka je maximálně stručná. Mohu tedy odpovědět také pouze stručně:

    1. Nejspíš máte cukrovku a glykémie na lačno (a občas také po jídle) byste si měl sledovat.

    2. Měl byste začít držet diabetickou dietu. Zcela vynechejte slazené nápoje (leda s umělým sladidlem). Omezte příjem sacharidů v jídle (zejména jakýkoliv cukr, málo chleba, pečiva, těstovin, rýže, brambor, atd.). Trochu si to musíte nastudovat.

    3. Bude-li asi tak po měsíci glykémie na lačno opět přes 7 mmol/l, měl byste se rozhodně poradit s praktickým lékařem nebo diabetologem.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jak je to s měřením lačné glykémie. Všude je doporučení měřit co nejdříve po probuzení, že později vlivem hormonů dochází k jejímu zvýšení (tedy neměřit před snídaní, ač se stále jedná o lačnou glykémii). Já mám hodnoty opačně. Nejvyšší hodnoty mám těsně po probuzení z tvrdého spánku, nižší, když se chvilku převaluji v posteli a nejnižší, když se měřím, až když vstanu (maximálně do hodiny od probuzení, neprovozuji v tu dobu žádné cvičení apod…). Jedná se i o hodnoty v rámci 1 dne – po 15 až 30 minutách mívám glykémii nižší až o 0,7. Jen dodám, že jsem ve 14. týdnu těhotenství, od 10. týdne dodržuji dietu, nadlimitní mám jen lačné hodnoty. Podle mé diabetoložky se mám nejdřív alespoň trochu „rozkoukat“ a teprve pak měřit. Předem děkuji za Vaši odpověď. Aneta

    Odpověď

    Milá Aneto, musím uznat, že váš dotaz je poněkud puntičkářský.

    Pojem „glykémie na lačno“ se používá zejména proto, aby lékaři mohli případnou poruchu klasifikovat jednotně při splnění určitých standardů. K tomu se zpravidla předpokládá, že měření proběhne v profesionální laboratoři s použitím přesných rovněž standardních přístrojů. Pro tento účel se člověk zpravidla musí nejprve dostat do odběrové laboratoře, takže se zpravidla musí ráno připravit a na zmíněné místo dojet, aniž by před tím něco jedl.

    U osob, které již určitou poruchu mají, slouží tento ukazatel jako informace, jak vypadá situace ráno, než si člověk dá první jídlo a případně si podá svoje léky. Je to určitý výchozí bod, který ukazuje, zda případná léčba je dostatečně účinná, nebo naopak není příliš intenzivní. Od tohoto bodu se také bude odrážet další vývoj glykémií po jídle. Je-li tedy glykémie již ráno zvýšená, může člověk předpokládat, že po jídle bude ještě dále stoupat a že by se s tím mělo něco dělat. Pro takové účely je měření osobním glukometrem zcela dostatečné.

    Z hlediska samotného diabetu nebo poruchy glukózová tolerance, která může z dlouhodobého hlediska vést k rozvoji diabetických komplikací, nebo jak by tomu mohlo být zrovna u vás, vést případně k určitému ohrožení plodu, má význam hodnota na lačno úplně stejný, jako každá jiná glykémie. Hodnota krevního cukru nemá být u zdravého člověka zvýšená a je jedno, zda se tak děje na lačno nebo po nějakém hodokvasu.

    Pokud vás tedy lékař pověřil k tomu, abyste si pro jistotu měřila ranní glykémie na lačno, dělejte to kdykoliv mezi probuzením a snídaní. Hodnota by neměla být výrazně nad horním limitem. Pozor ale, horní limit glykémie na lačno v těhotenství je do 5,1 mmol/l, což je hodnota o dost nižší, než jinak platí pro ostatní osoby, kde je stanovena norma do 5,6 mmol/l. Pokud máte ale hodnotu jen mírně vyšší, není žádný důvod k panice. Jen je třeba dodržovat určitá doporučení, které vám váš lékař již zřejmě vydal. Mějte také na vědomí, že osobní glukometry mají limitovanou přesnost. Může se snadno stát, že 2 měření provedená ze stejné kapky krve budou rozdílná při hodnotách okolo 5 mmol/l o  plus minus 0,7 mmol/l a ještě to nebude znamenat žádnou poruchu přístroje.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dlouhý cukr mám 85. Je to moc vysoká hodnota?

    Odpověď

    Milá Ludmilo, nic o vás bližšího nevím, ale i tak vám mohu odpovědět. Glykovaný hemoglobin 85 mmol/mol je hodně vysoký a je potřeba s tím něco udělat. Na našich stránkách najdete o glykovaném hemoglobinu dostatek informací a můžete se blíže poučit.

    Jak nízko doporučujeme stáhnout hodnoty glykovaného hemoglobinu, to záleží zejména na tom, jak to pod vedením lékařů sama dokážete, aniž byste pak měla závažnější hypoglykémie. Normální hodnota je do 42 mmol/mol, vynikající výsledek je do 47 mmol/mol. Všechno ostatní už je příliš vysoké, ale protože se to často nepodaří udržovat v tak dobrém rozmezí, tak se řídíme také podle zdravotního stavu pacienta a podle jeho schopností. V každém případě by bylo dobré mít hodnotu do 60. Ale aby vás to zase příliš nerozlaďovalo, musím přiznat, že u řady pacientů se to nepodaří. Zase záleží na okolnostech. Pokuste se tedy vyrovnání diabetu zlepšit, zatím aspoň na hodnoty kolem 70 mmol/mol.


    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 69 let a mám časté nadýmání a někdy i křeče po mléčných výrobcích a nechala jsem si nabrat IgG a mám 213,4 Děkuji za odpověď Soňa

    Odpověď

    Milá Soňo, váš „dotaz“ je zas jeden takový, ze kterého nepoznám, na co se vlastně ptáte. Nadýmání může mít nepřeberně mnoho příčin. Jednou z nich je také nesnášenlivost laktózy (mléčného cukru).

    Je to poměrně častá porucha, kdy je ve střevě nedostatek enzymu, který mléčný cukr štěpí. Doporučuji vám tedy, abyste na zkoušku zcela vynechala mléčné výrobky jakéhokoliv druhu. Pokud se vám uleví, můžete potom ozkoušet v malých dávkách některé kysané produkty z mléka, které mléčného cukru obsahují podstatně méně, protože je v nich přeměněn tím kysáním. Někteří lidé ale netolerují ani kysané produkty, protože v nich stále určité množství mléčného cukru je.

    Hodnota IgG, kterou uvádíte, mi bohužel nic neříká. IgG je velmi široká skupina protilátek, jejichž normální koncentrace v krvi je mezi asi 5,5 a 16 g/l. Ve vašem případě se asi jedná a nějakou určitou protilátku ze skupiny IgG. O kterou ale jde, to nevím. Někteří lidé mohou mít špatnou toleranci kravského mléka, která je provázena tvorbou určitých protilátek proti některým složkám mléka, zejména bílkovinám. Pokud jste tedy podstoupila určité vyšetření, musíte si také nechat u příslušného lékaře, který vyšetření indikoval, nechat vysvětlit, co ze zjištěného nálezu plyne.


    Poznámka redakce:

    Další informace týkající vašeho problému najdete například na tomto odkazu:

    https://clanky.drmax.cz/poradna/clanky/zdravi-a-pece/intolerance-neboli-nesnasenlivost-laktozy

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Obecné"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu


Pravidla poradny
