Poradna

Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

hubnutí a doplňky stravy

Datum vložení dotazu: 03.11.2021

Ptá se: Drahuše

Dotaz

Lékař doporučil zhubnout. Kvůli bolesti kolene (artritida) a bolesti v obou dolních končetinách nemám žádný pohyb. Beru metformin 1-0-1, doplněk na podporu hubnutí?
věk: 61 let výška: 160 cm váha: 115 kg

Odpověď

Vážená paní Drahuše, přeji dobrý den,

je obtížné zhubnout, pokud není možné zvýšit výdej energie např. chůzí nebo dokonce běháním. Musím na samý úvod upozornit, že neexistují žádné zázračné doplňky stravy, které by umožnily rozumným způsobem zhubnout tak, jak by bylo třeba. Vždy je proto třeba kombinovat několik přístupů najednou.

Začnu ale tím, že existují léky na léčbu cukrovky, které umožňují snížit tělesnou hmotnost. Jedná se buď o tzv. inkretiny, jejichž nevýhodou je, že se jedná o injekce, které se aplikují pod kůži. Druhou skupinou jsou tzv. glifloziny, což jsou tablety, které se užívají jednou denně. Obě uvedené skupiny léků mohou přispět, spolu se vhodnou dietou se snížení tělesné hmotnosti i o 10 %, což by ve vašem případě bylo dosti významné.

Pokud se vrátíme k doplňkům stravy, pak mi věřte, že jejich účinek není příliš veliký a v řadě případů dokonce není žádný. Vědecké práce, které se touto problematikou zabývají dokonce před některými doplňky stravy varují, protože mohou u uživatelů vyvolat nežádoucí účinky včetně některých závažných postižení. Loni byl v prestižním časopise zabývajícím se léčbou cukrovky zveřejněn krásný přehledný článek (Effectivenes of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials), ze kterého vyplývá, že důkazy o snížení tělesné hmotnosti máme k dispozici jen pro několik doplňků stravy, navíc jsou tyto důkazy pouze pro krátkodobé užívání (do 12 týdnů) a nevíme přesně v jakých dávkách je třeba tyto doplňky stravy užívat, aby byly dostatečně bezpečné.

Zdá se, že největší efekt na snížení tělesné hmotnosti má extrakt z bílých fazolí. Placebem kontrolované studie, které byly provedeny, poukazují na možnost snížení tělesné hmotnosti až o 2,5 kg za týden při dávkování cca 2,4 g extraktu denně.

Upozorňuji Vás však, že efekt žádného doplňku stravy nebude dostatečný pokud současně neupravíte svůj jídelníček, o tom bych Vás ale nechtěl poučovat, jistě jste si toho sama dobře vědoma. Příjem energie by prostě měl být nižší než je její výdej. Energii nemusíte vydávat pouze chůzí, můžete jí vydávat i tím, že budete cvičit horními končetinami s použitím knihy nebo malých činek, možná by jste se divila, že i toto je efektivní při výdeji energie.

S přátelským pozdravem

(odpovídá PharmDr. Josef Suchopár, DrugAgency, a.s., Klokotská 833/1a, 142 00 Praha 4 Libuš)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

55 dotazů

  • Dotaz

    Může mě pomocí alespoň na zvýšení imunity?

    Odpověď

    Odkazujeme na odpověď viz

    https://www.cukrovka.cz/poradna/existuje-diapromin-lek-na-cukrovku

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, ráda bych věděla, jak je to s inulinem, pokud se vyskytuje ve v ýrobcích nějak tepelně upravených. Poslední dobou se na trhu objevuje řada výrobků, které na obalu deklarují nulový obsah přidaného řepného cukru a jsou "oslazeny" inulinem, tedy roslinnou vlákninou. Výsledný produkt často je spíše nesladký. Já si tyto výrobky oblíbila, například od firmy Emco - granola, sušenky, tyčinky...Nedávno jsem se ale dočetla, že při zahřívání inulinu například při pečení (bylo asi prováděno v laboratorních podmínkách za tzv. suchého zahřívání) se značná část inulinu rozpadla na jednotlivé molekuly fruktózy. Zajímalo by mne tedy, zda se toto děje i pokud je inulin přidáván mezi další suroviny, které se následně zahřívají při pečení - třeba právě sušenky, granola...? Nejsem diabetik, tyto produkty preferuji zejména pro jejich nepřeslazenost, zajímalo by mne tedy, zda tím něco dělám i pro své zdraví a jím ve výrobku vlákninu nebo cukr. Děkuji.

    Odpověď

    Nejdříve o inulinu z webu Bezpečnost potravin:

    Inulin je zásobní látka (podobně jako škrob), která se vyskytuje v řadě rostlin, nejvíce v cibulovinách, kořenu čekanky a artyčoku (něco zcela jiného je hormon inzulin zodpovědný za štěpení glukózy v krvi). Inulin se nejčastěji získává z kořene čekanky a používá ve formě jemného bílého prášku téměř bez chuti a bez zápachu.

    Patří mezi tzv. nestravitelné oligosacharidy, tzn. že jeho konzumací se nedodává téměř žádná energie. Odolává agresivním žaludečním kyselinám i trávicích enzymům, a tak prochází trávicím ústrojím v podstatě nezměněn. Téměř se nevstřebává do krevního oběhu, a proto přímo nezasahuje do metabolických pochodů v těle. V nezměněné formě se dostává až do tlustého střeva, kde funguje jako zdroj živin (prebiotikum) pro příznivou (probiotickou) střevní bakteriální mikroflóru (bifidobakterie a laktobacily), která je schopna bránit pomnožení nežádoucích bakterií. Kromě toho ve spojení s vlákninou pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, reguluje vyprazdňování a tlumí pocit hladu. Pomáhá předcházet infekčním průjmům. Inulin se tak nepřímo podílí na boji proti střevním zánětům i nádorovým onemocněním tračníku. Dostatečný příjem vede k úpravě konzistence i pravidelnosti stolice, tzn. je účinný i jako lék proti zácpě.

    Inulin je stabilní až do teplot 140 °C v rozpouštědlech v blízkosti neutrálního pH, může být proto zpracováván ve všech potravinářských aplikacích. Rozkládá se při teplotách nad 140 °C. V práškové formě je inulin tepelně stabilnější než v podobě sirupu. Produktem úplné hydrolýzy inulinu jsou glukóza a fruktóza. 

    Po vystavení inulinu vyšším teplotám opravdu dochází k jeho úbytku. Avšak velmi záleží na dané teplotě, době záhřevu a také na celkovém obsahu sacharózy či fruktózy v dané potravině. 

    Dovoluji si tvrdit, že pozitivní vlastnosti inulinu v tepelně zpracovaných potravinách převyšuje zmíněný fakt, že dochází při tepelném zpracování k jeho mírným ztrátám a rozpadu na jednoduché sacharidy. 

    Vždy záleží na celkovém složení daného produktu, tedy pokud podle tabulky energetických hodnot má opravdu nižší množství sacharidů a jednoduchých cukrů a vyšší obsah vlákniny v porovnání  s jinými výrobky. 

    MEYER, D. a J.-P. BLAAUWHOED. Inulin. In: F. Phillips, G. O. a William, P. A, editor. Handbook of hydrocolloids. 2009. Nantes: Woodhead Publishing. s. 829 –848.

    Bezpečnost potravin: Inulin [online]. [cit. 2021-10-26]. Dostupné z: https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76616.aspx

    FOJTÍKOVÁ, Hana. Aplikace inulinu do dětských ovocných štáv. Zlín, 2012. Diplomová práce. Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Vedoucí práce Ing. Ladislava Mišurcová, Ph.D.

    pozn redakce.: omlouváme se za opožděnou odpověď

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, děkuji za odpověď, dr. mi doporučil 500gr.mettforminu,můžu místo toho brát stravní doplněk diaben 60, děkuji, Vladimír

    Odpověď

    Vážený pane Vladimíre, přeji dobrý den,

    léčba cukrovky je v současné době možná celou řadou léků, možné je také užívat některé doplňky stravy. Zásadní rozdíl mezi léky a doplňky stravy spočívá v tom, že účinnost a bezpečnost léků je velmi pečlivě prokazována a dokládána, zatímco v případě doplňků stravy se účinnost a bezpečnost prokazovat nemusí a sleduje se pouze jejich zdravotní nezávadnost. Lékař Vám doporučil užívat metformin, a to nejprve v dávce 500 mg 2krát denně. To je vskutku správné doporučení, protože je známo, že metfomin patří k lékům, které příznivě ovlivňují prognózu nemocných, neboť mají spolehlivý s dostatečně doložený účinek a u naprosté většiny pacientů je dobře tolerovaný. Je také detailně známo s jakými léky lze metformin užívat současně a které léky mohou vyvolat lékové interakce. S doplňky stravy je to jinak. Můžete si všimnout, že jejich výrobci žádné takové informace neuvádějí, nikoliv však proto, že by nebyly známy nebo že by neexistovaly. V současnosti jsou popisovány lékové interakce extraktů z gurmaru (gymnema lesní), ze skořice, z dřišťálu osinatého a celé řady další rostlin, které mají efekt při zvýšené glykémii. Vedle toho jaký je Váš aktuální zdravotní stav (např. funkce ledvin nebo jater) je proto velmi důležité vědět jaké další léky (např. na vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, atd.) užíváte. To může ovlivnit bezpečnost terapie, zejména výskyt nežádoucích účinků.

    Z výše uvedených důvodů bych se proto také přikláněl k výběru metforminu jako léku, který by pro Vás byl nejvhodnější. Případné užívání doplňků stavy, např. Diabenu je nezbytné posoudit v souvislosti s léky, které pravidelně užíváte. Rozhodně ale není vhodné bez konzultace s lékařem užívat současně léky na diabetes a doplňky stravy na diabetes, protože by to mohlo vyvolávat hypoglykemické příhody.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Užívání Omegy 3 je uváděno při cukrovce jako vhodné, může při denní dávce nad 2000 mg naopak cukr zvýšit? Při diabetu II užívám glimepirid, eucreas a nyní mi lékař nasazuje Lantus. Je možné užívat léčebnou kůru na cukrovku od INCA BOTANICA, co od ní mohu čekat? Svatava

    Odpověď

    Vážená paní Svatavo, přeji dobrý den,

    omega 3 mastné nenasycené kyseliny se používají jako doplněk stravy. Nemají vliv na onemocnění cukrovkou a mohou mírnit poruchy lipidů, zejména mohou mírně snižovat zvýšený (zlý) LDL-cholesterol a tzv. triglyceridy. Pokud máte zvýšenou hladinu těchto lipidů a zvýšení je významné, pak je vhodné poradit se s lékařem o použití léků, které dokážou jak LDL-cholesterol, tak i trigylceridy snížit skutečně významně, řádově o desítky procent. Taková terapie pak má smysl, protože snižuje riziko řady kardiovaskulárních onemocnění. Podle mého názoru je podávání omega 3 mastných kyselin dramaticky méně efektivní a navíc přináší jistá rizika z hlediska kombinace jejich podávání s jinými léky, protože může zpomalovat jejich odbourávání. V tomto ohledu jsem tedy skeptik, máte-li opravdu zvýšenou hladinu cholesterolu, pak musíte počítat s tím, že snížení jeho hladin pomocí omega 3 mastných kyselin nebude příliš významné. Co se týká léčebné kůry od INCA BOTANICA, přiznám že jsem ještě větší skeptik, protože ani z internetových stráněk samotného výrobce vůbec nevyplývá jak jednotlivé součásti použité v kůře fungují. Namísto odkazu na odbornou literaturu nebo klinické studie, videa obsahují povětšinou informace o širokém využití jednotlivých komponent u velkého množství nejrůznějších onemocnění. Přitom ale existují rostlinné přípravky, které jsou prokazatelně účinné u cukrovky, pro které máme dostupné vskutku kvalitní důkazy o účinnosti z klinických studií provedených u pacientů s cukrovkou. Jedná se např. o dřišťál osinatý, hořkou okurku nebo gymnemu lesní či pukol nádherný. V každém případě Vám doporučuji poradit se s lékařem před tím než budete rostlinné přípravky používat, protože jejich kombinace s léky na cukrovku může způsobit komplikace jako jsou hypoglykemické příhody. Uvádíte, že užíváte glimepirid a vildagliptin. Přitom právě glimepirid v kombinaci s mnoha přírodními léky může vést k závažné lékové interakci.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a doplňky stravy"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny

Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!