Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

glukoneogenéza

Datum vložení dotazu: 09.08.2020

Ptá se: Katarína

Dotaz

Ďakujem za predchádzajúcu odpoveď. Mne ale tie vysoké ranné glykémie nedajú pokoj. V prílohe posielam článok. Pochopila som to správne, že vlastne nie protein, ale tuk je hlavným zdrojom glukózy? Čo z toho potom vyplýva, hlavne čo sa týka stravy? To znamená, že prerušované lačnenie, napr. 18 hodín výrazne pomáha spaľovať tuky? Nemusím sa obávať príjmu proteínu, naopak je ho potreba trochu navýšiť na úkor tuku /samozrejme žiadne enormné množstvo, lebo aj kalórie majú svoj podiel/. Ďalšia otázka je ohľadne sacharidov. Pri low carb stravovaní a IF má veľa ľudí a aj nediabetikov výrazný dawn fenomén. Áno, hormony, periférna inzulínorezistencia... Ale ak som správne pochopila, tak lačnenie a proteín podporujú spaľovanie tukov, potom z toho vyplýva, že tzv. carnivores majú skutočne veľký úspech v remisii diabetu, nehovorím o vyliečení, lebo je jasné, že s príjmom sacharidov sa diabetes zase vráti. Ešte k tomu chirurgovi, toto je na jeho stránke https://obesityunderstood.com/robert-cywes-md-phd/ WHY BARIATRIC SURGERY? SURGERY IS THE WORST THING YOU CAN DO TO FIX THE PROBLEM OF OBESITY OR DIABETES. Yes I said that and I AM AN OBESITY SURGEON. V tomto videu je bariatrický chirurg. Keď som pozrela jeho web, tak som bola veľmi prekvapená. Rozpráva zaujímavo. Áno závislosť na carbs skutočne je, ja sama preferujem chlieb, zemiaky, ovocie... Ale to bolo skôr preto, že to bolo pre mňa dostupné- cena, možnosť či nemožnosť variť, pracovné vyťaženie, to čo sme mali doma... Aj jedlo si kupujem v závislosti od výplaty. Naviac ja som obézna od útleho detstva a moja sestra je aj po dvoch deťoch stále štíhla. https://www.youtube.com/watch?v=cdYfi9jyP-U Ak skutočne veľké obmedzenie sacharidov nie je život ohrozujúce, tak nevidím problém sa takto stravovať. Veď to je lepšie si odoprieť nejaké sladkosti, ako byť bez nohy. Neuropatická bolesť je strašná, prevráti život naruby. Katarína
věk: 47 let výška: 166 cm váha: 103 kg

Odpověď

Milá Kataríno,

Obracíte se na nás s dalšími dotazy, které navazují na moji předchozí odpověď. Nedokážu úplně přesně odpovědět na všechno a myslím, že to v praxi není důležité. Také nechci polemizovat s některými názory, které spíše někdy představují životní stanovisko a nedají se vyvrátit argumenty, když tomu lidé chtějí věřit. Na internetu se objevuje příliš informací. Některé jsou skrytou či zjevnou reklamou, jiné mohou být nevěrohodné. Člověk si to musí umět přebírat a hodnotit informace kriticky.

Pro pacienty s diabetem a zejména s diabetem 2. typu a inzulínovou rezistencí je potřeba výrazně dbát na životosprávu, udržování přiměřené hmotnosti a dostatek fyzické aktivity.

Zcela nejlepší by podle mého názoru bylo, kdyby pacienti s inzulínovou rezistencí a nadváhou byli schopni jíst jen málo kalorickou stravu, která by ale jinak měla celkem normální složení. Měla by obsahovat jak sacharidy ve vhodné formě, tak bílkoviny a určité množství tuků, pokud možno malé.

Všechny ostatní diety považuji za divoké nápady, které za určitých okolností mohou fungovat, ale nejsou plnohodnotné a dostatečně bezpečné při dlouhodobém dodržování. Problém ale je, že pacienti s diabetem 2. typu dietu velmi často dostatečně nedodržují. Za to je vůbec nekritizuji a mám pro to pochopení. Hledají pak všelijaké zázračné návody.

Proto se stále objevují nejrůznější nápady, jak efekt diety zvýšit, respektive jak slibovat pacientovi, že když bude dodržovat určité zásady, nebude muset nijak hladovět nebo dokonce jíst tolik, kolik hrdlo ráčí.

Pokud to nejsou jen mírné modifikace běžné diety (jako např. v určité míře nahrazování sacharidů bílkovinami), považuji ale většinu těchto diet z dlouhodobého hlediska za nezdravé. Důsledně prováděnou ketogenní dietu u pacientů s diabetem nedoporučuji. Líbí se mi na ní akorát to, že pacienti při ní mohou v důsledku rozladění metabolismu nebo v rámci svatého nadšení pro novou metodu skutečně zhubnout. A to je vynikající, pokud se jim to při používání běžné nízkokalorické diety nepodařilo nebo pokud takovou dietu nebyli schopni dodržovat. Dlouhodobě rovněž pacientům s diabetem nedoporučuji ani žádný jiný typ vysoko tukové ani vysoko proteinové diety. Jen si říkám: aspoň něco, když při tom člověk zhubne.

Bariatrické léčby si ovšem velmi cením, i když ji také nepovažuji za zdravou. Je to do určité míry krajní řešení, když běžné metody založené na málo kalorické zdravé výživě prostě dlouhodobě nefungují. Vysoký stupeň obezity je značně nezdravý a pacientovi dlouhodobě škodí. Lékař po poradě s pacientem pak musí pečlivě posoudit, zda bude bariatrická léčba vhodná.

Stejně tak bych i pro vás radil dodržovat normální, ale nízkokalorickou stravu. Pokud vás ale inspiruje nízko sacharidová dieta a vede u vás k dobrým výsledkům, tak ji považuji i pro vás za vhodnou.

Diskusi o ranní vysoké glykémii a tzv. dawn fenoménu ovšem považuji v našem případě za příliš složitou. Vaše glykémie ráno nejsou nyní příliš vysoké. Pokud by ale docházelo k jejich vzestupu a nebylo to způsobeno vysloveně porušováním diety, tak bych vám spíš doporučoval užívat odpovídající léky. Pojem „dawn“ fenomén (fenomén rozbřesku) se užívá především u pacientů s diabetem 1. typu. Bývá způsoben tím, že ráno se organismus do určité míry připravuje na ranní aktivity (v přeneseném slova významu na „boj s životními překážkami), a proto si preventivně vyplavuje hormony, které jej stimulují, ale zároveň mohou zvyšovat glykémii. Udává se také, že u osob léčených inzulínem je proto někdy větší potřeba inzulínu v časných ranních hodinách, aby se tomuto vzestupu glykémie předcházelo.

A ještě k vašemu dotazu: znovu opakuji, jaké jsou hlavní zdroje krevního cukru v organismu

  1. Glukóza vzniká v zažívacím ústrojí štěpením sacharidové stravy a vstřebává se pak do krve
  2. Na lačno se glukóza může nově v těle tvořit z jiných metabolitů. Jedná se zejména o některé aminokyseliny (ze kterých se skládají bílkoviny). Může tedy vznikat z tělesných bílkovin, ale děje se tak jen v malé míře jako ochrana před hypoglykémií.
  3. Glukóza nevzniká ve větší míře z tuků. Jenom určitá a z kalorického hlediska nevýznamná součást tukové stravy je výchozím bodem pro novotvorbu glukózy – berte ji proto z praktického hlediska za nevýznamnou. Nadbytek tuku ve stravě však vede k nadbytku kalorií. V tomto případě tělo nepotřebuje další kalorie získávané ze štěpení glukózy. Glukóza v krvi se proto může méně využívat ke krytí běžné energetické potřeby a tudíž může z krve méně ubývat.
  4. Glukóza se dostává do krve štěpením zásobních sacharidových zásob – z glykogenu. Ten je uložen zejména v játrech, ale také v kosterních svalech. Při inzulínové rezistenci může být uvolňování glukózy z těchto zásob málo tlumeno inzulínem, a proto dochází ke zvýšené glykémii, např. v průběhu noci a brzy ráno.

Milá Kataríno, píšete slovensky a proto se domnívám, že jste Slovenka. Nebudete tedy asi znát jinak v Čechách známou „kramářskou píseň“ o Golémovi a jeho krásné tetě, kterou složili Werich s Voskovcem. Na konci této písně se zpívá o tom, jak Golem, který byl hliněný, skončil. Uvádějí se nejprve 4 různé verze, podle nichž se Golem rozmočil, protože skočil do vody nebo proto, že začalo pršet. A pak se ještě uvádí takto verze pátá (píšu to z hlavy, takže to nemusí být přesně):

Je tu ovšem ještě verze pátá

ale ta není doložená.

Podle ní ta teta byla táta

a Golem byla jeho žena.

Podle této verze celý příběh

úplně by se nám otočil

takže bude nejlíp míti za to

že se Golem přec jen rozmočil.

Chci tím říci asi toto: Bude nejlepší, když zůstaneme u toho, že pacienti s diabetem a inzulínovou rezistencí mají dodržovat nízko kalorickou stravu a pokud možno dostatečně se pohybovat. Tečka.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM, Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

315 dotazů

  • Dotaz

    mám sladko v ústech po jakékoliv jídle i pití, již týden

    Odpověď

    Vážený pane Eduarde, přeji dobrý den,

    děkuji za dotaz. Sladká chuť v ústech po jídle i pití přítomná už týden může souviset s refluxem, změnami v dutině ústní, či nosních dutinách, některými léky/doplňky stravy, nebo i s kolísáním hladiny cukru. Nejprve zjistěte, zda nemáte případné varovné příznaky: výrazná žízeň a časté močení, únava, neúmyslné hubnutí, rozmazané vidění, pálení žáhy, zápach z úst, bolest zubů/dásní. Pokud některý z nich pozorujete, doporučuji se objednat k praktickému lékaři.

    Pokud žádné takové příznaky nemáte, pak bych doporučil důslednou ústní hygienu (včetně jazyka), dostatek tekutin, omezit sladké, kyselé, alkohol a kofein. Pokud obtíže přetrvají déle než 2–3 týdny, doporučuji vyšetření u praktika, i kdyby výše uvedené varovné příznaky nebyly přítomny.

    Zamyslete se také, zda nově neužíváte některé léky nebo doplňky stravy. Mezi léky, u nichž byla popsána změna chuti včetně sladké pachuti, patří zejména:

    • Antibiotika – např. klarithromycin, metronidazol, tetracykliny.
    • Antihypertenziva – zejména ACE-inhibitory.
    • Antidiabetika – např. metformin (někdy spíše kovová/hořká, ale u některých pacientů i sladká).
    • Léky ovlivňující nervový systém – některá antidepresiva (SSRI, tricyklická), antiepileptika.
    • Imunosupresiva – mohou výrazně měnit vnímání chutí.
    • Léky na dýchací systém – některé inhalační kortikoidy a bronchodilatancia.

    Také některé potravinové doplňky mohou způsobit změny chuti, často jde o vedlejší senzorický efekt přísad nebo metabolických změn:

    • Chrom – užívaný pro regulaci glykémie, může u citlivých osob vyvolat sladkou pachuť.
    • Zinek – někdy způsobuje kovovou nebo naopak sladkou pachuť.
    • Ženšen a některé bylinné směsi – ovlivňují chuťové vnímání.
    • Sladidla v tabletách (stevia, sukralóza, aspartam) – přetrvávající sladká dochuť.
    • Vitaminové komplexy s vysokým obsahem B-vitaminů nebo minerálů – mohou měnit chuť v ústech.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mám dlouhodobě nepravidelný tep. Byl mi proveden zákrok, elektrický šok, který měl problém odstranit. Po zákroku se mi zvýšil tep z původních 50 - 60 tepů za minutu na 70 tepů za minutu I po zákroku byla na monitoru nepravidelnost pulsu vidět. Za několik dnů mi však opět klesl a dnes je okolo 40 tepů za minutu, nepravidelnost zůstala. po kontrole u kardiochirurga, asi měsíc po zákroku, mi předepsal k již dříve nasazenému Eliguisu 5 mg 2x denně forxigu 10 mg 1x denně. Překvapuje mě, že se používá na diabetes. Nejsem si vědom, ani mi to nikdy žádný lékař neřekl, že bych měl cukrovku. Nekouřím, nejsem alkoholik, maximálně jedno pivo denně a ne vždy, trochu sportuji přiměřeně věku ( aerobní zátěž, v mládí jsem sportoval aktivně, lehká atletika, běhy na střední a vytrvalecké tratě) Mohl bych Vás požádat o Váš názor? Děkuji.

    Odpověď

    Vážený pane Bohuslave, přeji dobrý den, 

    z vašeho popisu vyplývá, že máte za sebou kardioverzi pro poruchu srdečního rytmu. To, že i po zákroku zůstává nepravidelný puls, není neobvyklé – zákrok někdy arytmii pouze dočasně potlačí a u části pacientů se porucha rytmu může znovu projevit. Zpomalení srdeční frekvence na hodnoty kolem 40 za minutu může mít více příčin, někdy to bývá i následek léčby či samotného zákroku. Určitě je vhodné sledovat, zda se k nízkému tepu nepřidávají příznaky jako závratě, slabost, dušnost nebo mdloby – pokud ano, je nutné kontaktovat lékaře.

    Co se týče nově nasazené Forxigy (dapagliflozin 10 mg), ta skutečně patří mezi léky původně určené k léčbě cukrovky 2. typu. V posledních letech se ale její použití významně rozšířilo i na pacienty bez cukrovky – a to především u pacientů se srdečním selháváním a u některých forem onemocnění ledvin. Ukázalo se totiž, že dapagliflozin prodlužuje těmto pacientům život a snižuje riziko komplikací.  Účinný je přitom i u pacientů, kteří diabetem netrpí. Proto vám mohl být tento lék doporučen, i když cukrovku nemáte.

    Vaše současná léčba tedy odpovídá moderním postupům – Eliquis je standardní prevence proti vzniku sraženin u poruch srdečního rytmu a Forxiga může mít přínos pro srdce i cévy nad rámec diabetu. Doporučuji držet se léčebného plánu, jak byl nastaven, a při kontrolách se určitě více ptejte svého lékaře na vše, co vám není jasné. Pokud by nízký tep provázely výše popisované obtíže, ozvěte se lékaři dříve.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Píchám 12,12,12,15. Před jídlem 5,9 píchnu 12 jed. lnzulínu a během 5 minut ležím na zemi.Vše dobře dopadlo. Jak tomu předejít?Nechci aby se to opakovalo.Jak a o kolik můžu snížit dávku. Děkuji.

    Odpověď

    Milý Josefe,

    většina pacientů, kteří si píchají inzulín ve 4 dávkách a nemají výraznou inzulínovou rezistenci odpovídající spíše diabetu 2. typu, si pravidelně monitorují glykémie a dávky inzulínu si určují vždy aktuálně podle glykémie, jídla, které hodlají sníst a podle činnosti, kterou se chystají vykonávat v následujících hodinách.

    U starších nebo málo motivovaných lidí je to někdy problém, a tak lékař raději volí fixní doporučení, aby to pacient nějak nepopletl a nedával si třeba omylem dvojnásobnou dávku nebo inzulín vynechal, ale to zřejmě není váš případ.

    Pokud ale máte glykémii 5,9 mmol/l, což je blízko normy, podáte si 12 j. rychle působícího inzulínu a včas, respektive okamžitě se nenajíte, nebo sníte jídlo s menším obsahem sacharidů, skutečně můžete mít rychle hypoglykémii, zvláště když třeba hned vyrazíte na procházku, nebo na zahradu pracovat.

    Pokud máte celkově diabetes dobře vyrovnaný a glykovaný hemoglobin pod řekněme 53 mmol/mol, asi by ale bylo vhodné snížit rovnoměrně celkovou dávku inzulínu. Také by bylo velmi dobré vybavit se senzorem pro sledování glykémií s možností výstražných zpráv, abyste mohl hypoglykémiím předcházet. Pokud byste např. měl tu glykémii 5,9 a šipka trendu glykémie by ukazovala dolů, dala by se hypoglykémie opravdu očekávat. Pak byste si dal buď menší dávku inzulínu (třeba jen 8 jednotek), nebo byste snědl o něco více sacharidů. Ale v každém případě byste se měl najíst okamžitě po podání inzulínu.

    Senzory jsou nákladné a v současné době jsou hrazeny pro pacienty s diabetem 1. typu, kteří si podávají inzulín podobným způsobem, jako vy. Bude záležet na vašem diabetologovi, zda usoudí, že byste senzor měl rovněž používat, protože váš diabetes odpovídá situaci u diabetika 1. typu.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, glykemii mi zvyšuje léky na jatra. Prednison 40mg denně. Většinou se to začne zvyšovat kolem třetí. Hematologie to ví, ale neni zatím žádné řešení. Napadá vs něco? Je jedno co. Snad uz mi dávku začnou snižovat.....

    Odpověď

    Vážená paní Lucie, přeji dobrý den, 

    zvýšené glykémie při léčbě Prednisonem jsou velmi častý a známý nežádoucí účinek. Kortikoidy výrazně ovlivňují metabolismus cukrů a typicky způsobují právě to, co popisujete – tedy vzestup glykemie během odpoledne a večera, po podání ranní dávky. Pokud je Prednison nasazen z důležitých důvodů, často nezbývá než tento vedlejší účinek po určitou dobu tolerovat. Řešením bývá až postupné snižování dávky, které se u vás zřejmě plánuje.

    Možnosti, jak glykémie alespoň částečně ovlivnit, spočívají v dietním opatření – snažit se v odpoledních hodinách co nejvíce omezit příjem rychlých sacharidů a spíše volit jídla s nižším glykemickým indexem. V některých případech, pokud jsou hodnoty opravdu vysoké, se přidává antidiabetická léčba (tabletová nebo i inzulínová) na přechodnou dobu, dokud se dávka Prednisonu nesníží. O tom by ale měl rozhodnout váš diabetolog nebo hematolog ve spolupráci s internistou.

    Váš postřeh, že se glykémie zvyšuje hlavně odpoledne, je zcela správný a souvisí s časovým profilem účinku Prednisonu. Dobrá zpráva je, že po snížení dávky či vysazení kortikoidu se glykémie obvykle vrací zpět do původního stavu. Do té doby je vhodné sledovat hodnoty, držet se dietních zásad a vše zapisovat, aby měl lékař při rozhodování co nejpřesnější podklady.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý deň, môj 18 ročný syn má cukrovku prvého typu. Doteraz používal inzulín Tresiba ale pre (údajné) ukončenie výroby musel prejsť na Levemir. Perfektné hodnoty glykémie sa mu teraz rozhádzali natoľko, že sa v noci dostáva na úroveň 3 a menej. Inzulín si pichá 1x denne večer po 22:00 hodine a problémy nastávajú medzi 1:00 a 2:00. Skúšali sme znížiť dávku Levemir, ale potom vstáva ráno s hodnotami okolo 8 a viac. Buď má teda dobré hodnoty v noci, alebo cez deň. Cez deň užíva Actrapid. Nevieme sa dostať z tohto "bludného kruhu" von. V čom robíme chybu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpověď

    Milý Igore (nebo spíš milá autorko dotazu za Igora),

    inzulín Tresiba se nadále vyrábí, ale přechodně nebyl dostupný. Nevím tedy, jaká je situace na Slovensku, ale spíše si myslím, že časem bude ukončena výroba Levemiru spíše nž Tresiby.

    Tresiba působí mnohem déle a pomaleji a pokrývá období delší než 24 hod., zatímco Levemir stěží působí 24 hod. Jeho dávkování je proto jiné a někdy so podává i v rozdělené dávce 2x denně. Je to ale také dobrý přípravek, jen se mu musí člověk trochu přizpůsobit. Má silnější působení během nočních a ranních hodin (pokud se podává večer) a jeho vyšší dávka může působit noční hypoglykémie. Pokud se ale správně dávkuje, umožní také dosahovat dobrých ranních glykémií, za což považuji i těch 8 mmol/l, pokud to tak není vždycky. Hypoglykémii je možné předejít malou „druhou“ večeří, aby během noci hypoglykémie nevznikala. Naopak, prodělaná noční hypoglykémie má často za následek ranní zvýšenou glykémii, zvláště, když člověk musí v noci něco sníst a většinou to při hypoglykémii přežene.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!