Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

cukrovka s roztroušenou sklerózou

Datum vložení dotazu: 22.11.2023

Ptá se: Milan

Dotaz

V září 2018 mě byla diagnostikovaná roztroušená skleróza. Byl jsem 4 roky v programu a léčen léky. Nyní jen sledován a žádné léky v součastnosti na RS neberu. Pouze ze zvědavosti jsem asi před měsícem vyzkoušel glukometr u matky /ročník 1956/, která se s cukrovkou léčí /pouze práškama/, a ten mi naměřil dvě hodiny po jídle /chleba s máslem a kafe/ ráno v 10 hodin hodnotu 8 mmol/l. Pořídil jsem si glukometr pro osobní kontrolu a např včera v 18 hod jsem naměřil 11.3 mmol/l taky asi dně hodiny po posledním jídle /kafe a jablečný koláč/. Potom za hodinu 9,3 mmol/l. Ráno na lačno, kolem 6 hod ráno se moje hodnoty pohybují kolem 7 mmol/l s tím že naposledy jím večer kolem 18 hod většinou chleba s něčím. V roce 2018 jsem po diagnóze RS přestal kouřit, změnil co šlo v životním stylu, přestal pracovat noční směny ale taky jsem 13 kilo nabral na součastných 110. Moje otázka tedy zní, jestli se mám v mém případě o cukrovku více zajímat, případně nahlásit obvodnímu lékaři tyto věci a řešit to dále s odborným lékařem. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den. Milan
věk: 44 let výška: 186 cm váha: 110 kg

Odpověď

Zdravím Milane,

podle vašich výsledků, i když pořízených za nestandardních podmínek, se dá říci, že máte diabetes. Je pravděpodobně dosti závislý na vašem příjmu sacharidů, které ve své dietě zmiňujete dost často, takže jich asi jíte zbytečně příliš. Kromě toho máte nadváhu, a ta je ke všemu ještě nejspíš na vzestupu.

Dá se říci, že kromě antidiabetických léků je léčba roztroušené sklerózy dost podobná jako nefarmakologická léčba diabetu. Diabetes je navíc nemoc, která při delším trvání vede ke vzniku diabetické polyneuropatie. Kombinace obou onemocnění může být dost nepříznivá, pokud se diabetu nevěnujete patřičně.

O svých glykémiích byste rozhodně svého lékaře měl informovat, ale také byste si z nich měl odvodit poučení. Měl byste určitě zase těch 10 kg shodit a to jak dietou, tak tělesným pohybem. Obojí bude určitě příznivé i pro roztroušenou sklerózu, protože pohyb podporuje tělesnou kondici a zlepšuje řadu metabolických pochodů v těle. Hrozbou roztroušené sklerózy je omezení hybnosti, a tak bych  udržování tělesné kondice velmi doporučoval.

Omezení množstvích sacharidů v dietě je pro vás dalším důležitým opatřením. Měl byste si složení potravy prostudovat a začít byste mohl např. vzorovou dietou s 200 g sacharidů, kterou naleznete i na našich stránkách v odkazu https://www.cukrovka.cz/fotojidelnicky a bude si moci sám upravovat celkem zábavným způsobem své stravovací návyky. Naleznete zde i kvalitní vizuální orientaci.

Myslím, že tato opatření by mohla bezprostředně pomoci, ale možná budou třeba i nějaké léky na diabetes. Měl by vám tedy být vyšetřen glykovaný hemoglobin, který by ukázal, jak je to u vás s glykémiemi z dlouhodobého (několikaměsíčního) pohledu.


Další dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

197 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, cca 6 let mám cukr kdykoliv , na lačno , po jídle víc jak 12mmol . Když mi klesne pod 9mmol je mi zle a začnu se klepat . Obecně když mám tento stav , kdy je mi zle , tak se automaticky najim . Pak opět 15mmol někdy více a tak to jde pořád dokola 6 let . Mám Glucophage xr 2x 1000 a všeho jiného se bojím kvůli hypoglykemii a nevolnostem. Můj věk je 39let . Co s tím ? Jak dlouho to může tělo vydržet ? Mám zaměstnání ve kterém jedu fofry , tak se najim abych neodpadl a nemůžu si dovolit jej opustit . Děkuji za radu. Petr

    Odpověď

    Milý Petře, je známou skutečností, že dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru vede ke vzniku pozdních orgánových komplikací diabetu, mezi něž patří zejména postižení oční sítnice, postižení ledvin, postižení nervů. K rozvoji těchto poruch existují různě velké individuální vlohy, takže u někoho se tyto komplikace mohou vyvíjet méně, u jiného více. Nicméně zásadní vliv mají stupeň zvýšení glykémie a doba trvání diabetu. Proto si myslím, že 6 let trvání glykémií nad 12 mmol/l je poměrně dost, aby již nějaké změny mohly být patrné např. na očním pozadí. Dlouhodobě byste tedy takové glykémie rozhodně mít neměl.

    Ve své dlouholeté praxi jsem se setkal s více lidmi, kteří udávali, že třeba při poklesu glykémie z hodnoty 10 mmol/l na 6 mmol/l pociťují příznaky hypoglykémie, jako je třes, hlad, slabost a že si ji rázem uleví, když se najedí, nejlépe něčeho sladkého. Většinou šlo o osoby s dlouhodobě špatně vyrovnaným diabetem a s nadváhou. Objektivně se mi u nich prakticky nikdy nepodařilo skutečnou hypoglykémii prokázat a ani ověřit příznaky, které udávali. Mám za to, že si vnitřně sami omlouvali, proč nedokáží dosáhnout dobrého vyrovnání diabetu a obecně o osoby, které se cítily mnohém lépe s naplněným žaludkem. Pocit hladu u nich vyvolával z mého pohledu falešné příznaky, které je opravňovaly se najíst. Tím je nijak neobviňuji, protože složité psychické vazby se mohou podvědomě vytvářet bez našeho vědomého přičinění.

    Pro skutečný rozvoj hypoglykemické reakce při zvýšených hodnotách glykémie (odezvu kontraregulačních hormonů a nervových příznaků) existuje  v odborné literatuře velmi málo dokladů, zejména pokud studované osoby měly glykémie při vzniku příznaků hodnoty 6 a vyšší. Přesto ale lékaři často přiznávají, že u osob, které mají dlouhodobě vysoké glykémie, se určité negativní příznaky mohou objevit při rychlém poklesu z těchto zvýšených hodnot na hodnoty nikoliv nízké, ale jen mírně zvýšené.

    Já jsem přesvědčen, že vy byste měl na prvním místě usilovat o to, aby vám glykémie alespoň mírně klesly, např. na těch 9 mmol/l a dále nestoupaly. Po určité době byste se mohl adaptovat na tuto hodnotu a potom byste si mohl dát další cíl, a to např. 8 mmol/l. Jen tak byste totiž mohl dosáhnout postupného zlepšení a předcházel byste rozvoji komplikací.

    Teoreticky musím ale připustit, že situace, kterou uvádíte, může objektivně existovat, i když zcela ojediněle. V mozku můžete mít jinak nastavené „senzory glykémie“, které mohou spouštět hypoglykemickou reakci při mnohem vyšších hodnotách, než je to u zdravých osob i u ostatních diabetiků. Takovým mírným příkladem je třeba onemocnění vzácným typem diabetu MODY 2, u kterého je jinak nastavené vnímání glykémie v samotných beta buňkách, ale i v mozku. Tito pacienti mívají od mlada glykémie lehce zvýšené, asi kolem 6 až 7 mmol/l, málokdy ale více, a to i při dlouhém trvání. Jde o variantu jednoho enzymu, který se uplatňuje při rozpoznávání glykémie. I když tato porucha je přítomna i v mozku, nemívají ale tito pacienti běžně zvýšené pocity hypoglykémie jako vy.

    Já vám tedy doporučuji, abyste se zatím pokusil řídit radou, kterou jsem vám popsal výše. Snažte se odlišit skutečné příznaky od falešných signálů, které vás nabádají, abyste něco snědl. Snažte se zhubnout a méně jíst. Teprve pokud to opravdu nepůjde nebo vaši reakci lékaři objektivně potvrdí při testech v nemocnici, stálo by za to hledat u vás nějakou vzácnou příčinu.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Před 3 léty měla jsem těhotenskou cukrovku bez leku, jen s dietou. Po porodu cukr v pořádku. Měla jsem obstrik páteře a pozorovala jsem pak záchvat silně slabosti a žízeň, časté močení, mohla jsem vypít až 3 litru najednou. Když jsem měřila cukr v krvi, mela jsem 8, byla jsem 3 hodiny po jidle. Ted jsem zase dostala obstrik a užívám druhy den medrol 8 mg denně. Nevím iestli je to hypoglykémie a jestli je to od léků nebo mám cukrovku. Po prvnímu zachvatu jsrm merila pravidelně cukr v krvi, přes den v pořádku, na lačno rano obcas až 6. Prosim o radu. Moc děkuji Natalia

    Odpověď

    Milá Natalie,

    během těhotenství stoupají výrazně metabolické nároky na organismus, a tak se stává, že u osob, které mají určité vlohy k diabetu, se tyto vlohy projeví a stoupne glykémie. Po porodu se většinou metabolismus zase vrátí do starých kolejí (tedy pokud žena opět zhubne a soustavně nepřibírá na váze). To, že má ale určitou vlohu k diabetu, to bohužel zůstává.

    Kortikosteroidy, které se často používají u bolestivých afekcí páteře, snižuji citlivost vůči působení inzulínu a mohou rovněž představovat vyvolávající faktor, který zhoršuje glukózovou toleranci a může vést ke vzniku diabetu u disponovaných osob. Dlouze působící kortikoidy podané lokálně mají působit zejména v okolí místa podání, ale nakonec se dostávají do celého těla. Medrol je kortikoid, který se podává ústy a působí na glukózový metabolismus rychleji.

    Rozhodnutí podávat kortikoidy injekčně či v tabletách pacientům s diabetem či s vlohami k diabetu musí být velmi zodpovědné a má se provádět opravdu jen tehdy, když jiná léčba nepomáhá. Pacienti mají být upozornění, že mají dbát na dietu, jíst raději méně, zejména sacharidů.

    Podle vašich údajů vaše glykémie ale nikdy nebyly vysoké natolik, aby vyvolávaly nadměrné močení a následnou žízeň. To asi mělo jinou příčinu, leda že by vám glykémie krátkodobě stoupla mnohem více, např. nad 15 mmol/l.

    Ta hypoglykémie, to je asi překlep. Pokud nikoliv, vězte, že hypoglykémie vám nehrozí.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den. Mám diabetes 2. typu a beru xigduo 2x denně. Mohu vzít nějaký lék na bolest krční páteře? Doporučíte mi prosím nějaký lék? Moc děkuji. Jana 

    Odpověď

    Vážená paní Jano, přeji dobrý den,

    vzhledem k tomu, že trpíte diabetem 2. typu a jste léčena kombinací dapagliflozinu a metforminu, je pro Vás optimálním lékem pro bolest krční páteře Ataralgin, můžete jej brát nalačno nebo současně s jídle, hodromady s lékem Xigduo, nebo i bez něj. Dávku bych doporučoval zvolit vyšší vzhledem k Vaší tělesné hmotnosti. Zpočátku 2 tablety najednou 2-3krát denně (podle míry ovlivnění bolesti), následně po 2-5 dnech je možné dávky snížit na 1 tabletu 2-3krát denně nebo jen 2 tablety večer. Je také vhodné nebrat léky na bolest každý den, po zvládnutí akutní fáze Vám doporučuji užívání přípravku Ataralgin jen 3-4 dny v týdnu. Vedle toho Vám vřele doporučuji cvičit. Řadu cviků k posílení svalstva krční oblasti naleznete na internetu. Cvičení je zcela zásadní pro zvládnutí chronických potíží, které doprovází bolest v oblasti krční páteře.

    S přátelským pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mohu používat Ozempic, pokud mám chronický zánět pankreatu v klidovém stádiu, cukrovka 2.typu, 174 cm, 94 kg. Děkuji Petr 69 roků. 

    Odpověď

    Milý Petře, lék Ozempic může zcela výjimečně vyvolat akutní zánět slinivky břišní. Proto u osob, které mají zánět slinivky v anamnéze se většinou nepoužívá, nebo k tomu musejí být rozumné důvody, zejména obezita a velký zájem pacienta, který je o riziku poučen.

    Při chronickém zánětu pankreatu se někdy vyvíjí tzv. pankreatický diabetes, který je způsoben tím, že kromě poškození exokrinní části pankreatu dochází postupně k postižení i Langerhnasových ostrůvků. V takovém případě hlavní porucha spočívá v (mírně) snížené sekreci inzulínu. Proto bývá často vhodné tento typ léčit spíše tím, co tělu chybí, a to je inzulín.

    Vy ovšem máte nadváhu a asi tedy máte inzulínu dost. Protože ale těžce obézní nejste, tak bych vám místu Ozempicu spíš doporučoval zpřísnění diety.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Mám cukrovku tipů 2 tiden sem nespal a fetoval herojin. Patrik

    Odpověď

    Milý Patriku, pokud z vás už ta droga vyprchala, měl byste navštívit svého lékaře a nechat se vyšetřit. Nevím, jak moc a přesně kde pociťujete bolest. Může to být od přeležení, namožení, ale klidně také od srdce. Lékař by se vás vyptal na podrobnosti a přinejmenším vám natočil EKG. Je ale potřeba, abyste se tam dostavil s klidnou myslí a byl ochoten s lékařem spolupracovat, protože pokud byste byl nadále pod vlivem drog, asi by to dopadlo převozen na psychiatrii.

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a komplikace"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

