Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Cukrovka a životospráva

118 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den. Můžu lososa pripravovat n pánvi s omega 100% rostlinným tukem? Nebo musím do trouby či jak je nejlepší způsob při cukrovce? A ještě se chci zeptat mám v jídelníčku i mouku ale nevim jak s ni naložit 10gramu. Jako obalit v tom to maso nebo co s ni? Děkuji moc Marek
    věk: 28 let výška: 191 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Dobrý den Marku, 

    losos patří k tučnějším rybám, to ale neznamená, že byste ho neměl konzumovat. Naopak, rybí tuk je pro naše srdce velmi důležitý. Podle mého názoru není potřeba lososa připravovat na tuku, protože tuku obsahuje dostatek. Stačí si pořídit např. pečící folii, kterou naleznete v mém článku zde: Vychytávky do kuchyně | cukrovka Samozřejmě můžete použít i obyčejný pečící papír. 

    Pokud máte kvalitní teflonovou pánev, ani zde není potřeba žádný další přidaný tuk na restování. Já osobně preferuji pečení v troubě, je to sice na delší dobu, ale losos je upečený rovnoměrně. Také můžete zkusit vaření na páře. Ani restováním na malém množství tuku (1 lžíce) nic nezkazíte. 

    Omega 100% tuk je vhodný na smažení pokrmů, protože se nepřepaluje (vysoký bod zakouření),  ale jedná se o palmový tuk, který je zdrojem nasycených mastných kyselin (NMK).  Na 100g tuku připadá 50g NMK. Pro porovnání máslo obsahuje  47g NMK a řepkový olej pouhých 7,5g NMK. Řepkový olej je na smažení nejvhodnější - nepřepaluje se a obsahuje malé množství NMK. 

    NMK je třeba v naší stravě omezovat. Jsou obsaženy především v živočišných tucích, kde slouží jako energetická rezerva. Také se vyskytují v palmovém, palmojádrovém a kokosovém oleji.

    Jejich zvýšená konzumace ovlivňuje hladinu celkového cholesterolu a LDL cholesterolu v krvi. To vede ke kardiovaskulárním komplikacím.

    Z celkového příjmu tuků by nasycené mastné kyseliny neměli tvořit více než 7 % energie. Toho lze docílit převedším sníženou konzumací živočišných potravin s vysokým obsahem tuků (např. sekundárně upravené maso-uzeniny), ale i tučných mléčných výrobků a některého druhu pečiva (např. smažené koblihy).

    Bod zakouření některých tuků a olejů

    Tuk/olej

    °C

    máslo

    150

    GHI

    250

    sádlo

    180

    Řepkový olej

    246

    Slunečnicový olej

    227

    Kokosový olej

    232

    Rýžový olej

    254

    Na váš druhý dotaz ohledně mouky. Předpokládám, že hovoříte o rámcovém jídelníčku, který vám dál váš lékař. Zde se uvádí doporučené množství mouky pro přípravu pokrmů, jako jsou např. omáčky a pod. To ale neznamená, že byste musel mouku do pokrmů dávat. Spíše se tím chce poukázat na fakt, že se nemá mouky dávat více, než je těch 10g. Pokud ji v pokrmu nechcete, nedávejte ji. Vyšetříte si alespoň pár sacharidů k dobru. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    mám nadváhu (102kg), mám cukrovku 2. stupně (actos 30mg, januvia), při úbytku váhy mi klesá cukr. Myslíte, že proteinová dieta, kde bych zhubnul 10 - 15kg by pomohla snížením hladiny cukru, nebo držet klasickou dietu, děkuji za info Milan
    věk: 75 let výška: 172 cm váha: 102 kg

    Odpověď

    Dobrý den Milane, 

    je skvělé, že se snažíte zhubnout a hledáte možnosti. S vaši diagnózou by bylo nejvhodnější navázat spolupráci s nutričním terapeutem, který vás bude mít pod dohledem. 

    Seznam nutričních ambulancí najdete zde: Sekce nutričních terapeutů ČAS (nutricniterapeuti.cz) a zde: Seznam ambulancí - Česká asociace nutričních terapeutů (cant.cz)

    K vašemu dotazu. Snížené množství sacharidů a zvýšené množství proteinů vám zajisté jen prospěje. Ovšem otázka je, jak moc nízké množství sacharidů budete přijímat. 

    Občas se stane, že pacienti na proteinové dietě, nevědomky, konzumují mnohem více tuků. To je dáno vyšší konzumací masa a výrobků z něho. 

    Ještě je tu jedno úskalí v podobě jojo efektu. Je víc než pravděpodobné, že se po čase přestanete kontrolovat a opět začnete konzumovat vyšší množství sacharidů. A kvůli tomu naberete těžce zredukovaná kila zpět. 

    Jak vidíte, tato dieta je již složitější a opravdu vyžaduje potřebné znalosti nebo odborný dohled. Pokud si však myslíte, že by vám vyhovovala, nastudujte si můj článek, kde jsem se ji podrobně věnovala zde: Nízkosacharidová dieta pro diabetiky | O cukrovce 

    Já bych se spíše přikláněla k mírně zvýšenému přijmu bílkovin a mírně sníženému přijmu sacharidů. Např. 45% sacharidů, 30% tuků a 25% bílkovin. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, jsem ve 20tt a v minulém tehotenstvi mi byla diagnostikovana po OGTT ve 25tt tehotenska cukrovka kompenzovana byla ale pouze dietou. Nyní si proto stravu hlídam už od zacatku a pravidelne si měřim ranní glykemii, která se u mě ukazala jako jedina mirne zvysena (hodnoty z glukometru byly většinou mezi 4,7-5,4). Kazdopadne si píšu, co jim a rano se merim a zjistila jsem, ze když jsem si dala sladkou veceri (třeba chleba s maslem a medem byla moje ranní glykemie mnohem lepsi (4,2), nez když si dam svou tradiční veceri - celozrnne pecivo s dušenou sunkou a zeleninou, pak mam třeba 5.0. Můžete mi prosím rict, jak je to mozne? (Vyzkousela jsem to již třikrát a vzdy se stejným výsledkem) Moc dekuji. Pavla
    věk: 34 let výška: 178 cm váha: 72 kg těhotenství: 20. týden

    Odpověď

    Dobrý den den Pavlo, 

    zřejmě to bude způsobené rozdílem obsahu bílkovin. Zatímco chléb se šunkou a zeleninou obsahuje bílkoviny, vlákninu i tuky navíc, chléb s medem obsahuje pouze pomalu a rychle vstřebatelné sacharidy. Chléb se šunkou a zeleninou bude těžší v našem těle rozložit a bude to trvat déle. Sacharidy se budou uvolňovat postupně. Nárůst glykémie bude postupný a bude déle trvat.  Oproti tomu med je rychlý cukr, který vstřebáváme ihned a ihned tedy zvyšuje cukr v krvi. Tedy vaše tělo zpracuje chléb s medem rychleji a na glykémii se podepíše např. třeba ve spánku.  

    Avšak je to pouze domněnka z pohledu nutričního terapeuta. Může tam mít efekt mnoho dalších faktorů. Můžete to otestovat měřením 2 hodiny po jídle a průběžným nočním měřením. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den chci se zeptat. Nedávno mi zjistili cukrovku. Kupuju si v Lidlu řecký jogurt pilos. 0,3G tuku a 3,5g sacharidu. Dávám si to ke snídani. Je to správný a nebo vyhledat nějaký jiný? Děkuji moc 
    věk: 28 let výška: 191 cm váha: 104 kg

    Odpověď

    Dobrý den, 

    ano, jogurt je velmi dobře vybrán. Je vhodný díky nízkému množství sacharidů ( do 5g S/100g), ale také obsahuje vyšší množství bílkovin. Dostatečný příjem bílkovin je důležitý při redukci hmotnosti. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Chtěla jsem se zeptat, 2dny si měřím cukr, prozatím jsem vynechala bílé pečivo, nepiju minerály a ochucené vody. jen občas si dám trochu šťávy ale proti tomu si cukrem osladím čaj. Jinak se snažím cukr vynechat. Je nutné upravovat jídelníček nějak více když mám hodnoty v pořádku? Martina
    věk: 25 let výška: 179 cm váha: 94 kg těhotenství: 25. týden

    Odpověď

    Dobrý den Martino, 

    občas vám trochu cukru jistě neublíží, ale bylo by dobré si pomalu začít zvykat na neslazené nápoje a nedoslazované pokrmy. Nebo můžete zkusit náhradní sladidlo. Dnes máme na trhu širokou škálu náhradních sladidel, kterými můžete cukr nahradit. Já osobně mám nejraději čekankový sirup

    Ovšem pokud vám bude stačit 1 lžička cukru do čaje a díky tomu už nebudete mít potřebu jíst sladkosti, ušetříte si spoustu nervů i kalorií. 1 lžička cukru má totiž jen 85 kJ (5 g sacharidů), oproti tomu 1 čtvereček mléčné čokolády Milky obsahuje 371 kJ a 10g sacharidů. 

    Čerstvé ovocné šťávy jsou sice zdravé, ale velmi rychle zvyšují cukr v krvi. Proto se diabetikům nedoporučují. Vyzkoušejte zeleninové šťávy nebo jen vodu s citronem. Také si můžete udělat velkou konvičku s čajem a nechat si ji vychladnout. 

    Bohužel nepíšete, jaký typ cukrovky máte, ale předpokládám, že 2. typu. Podle vašeho BMI spadáte hraničně do kategorie nadváha ( 29,3), od BMI 30  je to obezita 1. stupně. 

    Pro léčbu cukrovky 2. typu je důležité nejen omezit sladké, ale také redukovat hmotnost o 5-10% z původní váhy. 

    To znamená omezit smažené jídlo, živočišné tuky, uzeniny, bílé pečivo, sladké pití atd. a zařadit pohybovou aktivitu. 

    Píšete, že jste již udělala kroky, které pomohou vylepšit vaši kompenzaci cukrovky. Chválím. Kromě aktuální glykémie je nutné mít také v pořádku dlouhodobý cukr, který vám měří lékař. Jeho hodnotu najdete v dia kartičce u kolonky HbA1c.  U diabetiků se za vynikající kompenzaci považuje koncentrace HbA1c do 45 mmol/mol (4,5 %). 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Existují vyzkoušené medikamenty popř. vhodná stravovací doporučení pro snížení hodnoty kreatininu? Jaroslav
    věk: 73 let výška: 167 cm váha: 86 kg

    Odpověď

    Milý pane Jaroslave, z vašeho dotazu vyrozumívám, že zřejmě trpíte chronickým onemocněním ledvin se sníženou funkcí. Máte zřejmě zvýšenou hladinu kreatininu. Kreatinin vzniká ve svalech a je to konečný produkt tzv. kreatinu. Rychlost vzniku kreatininu z kreatininu je poměrně stabilní a závisí především na množství svalové hmoty. Čím více má člověk svalstva, tím více produkuje kreatininu.

    Kreatinin se již dále v těle nemetabolizuje a vylučuje se z těla téměř výlučně ledvinami, a to zejména tzv. glomerulární filtrací. Glomerulární filtrace či základní funkce ledvin. V mikroskopických ledvinných klubíčkách se „filtruje“ krevní plazma a látky, které je třeba z těla vyloučit, se tak dostávají do moči. Když se při onemocnění ledvin jejich funkce snižuje, klesá celková rychlost filtrace a látky, které mají být z těla vyloučeny, se v těle hromadí a jejich hladina stoupá.

    To je důvod, proč se při onemocněních ledvin zvyšuje hladina kreatininu. Je to odraz snížené glomerulární filtrace (GFR). Hodnota GFR je základním ukazatelem funkce ledvin a pravidelně se vyšetřuje. Když je GFR nízká, hladina kreatininu stoupá.

    Základními faktory, na kterých závisí hladina kreatininu jsou:

    1. Celkové množství svalstva
    2. Funkce ledvin, potažmo hodnota GFR

    Kreatinin není látka pro organizmus výrazně toxická a jeho zvýšené hodnoty samy o sobě příliš nevadí. Podobně jako kreatinin se ale do moči vylučuje celá řada dalších produktů tělesného metabolismu a mnohé z nich již různou měrou toxické jsou. Kreatinin se tedy s výhodou používá jako ukazatel, jak fungují ledviny. Tedy především, jaká je přibližně hodnota glomerulární filtrace (GFR). Cílem léčebných opatření tedy není snižovat hladinu kreatininu, ale zachovávat (či případně zlepšit) hodnotu GFR.

    Hodnota GFR se může přechodně zhoršovat při různých závažných tělesných poruchách, jako jsou např. velmi těžké infekční onemocnění, selhávání srdce, šok aj. Jinak ale hodnota záleží zejména na funkci ledvin. Při chronických chorobách ledvin, mezi něž patří i diabetické onemocnění ledvin, se hodnota různou rychlostí snižuje. Proto je nutné včas předcházet onemocnění ledvin a pokud již existuje, snažit se vývoj co nejvíce zpomalit.

    Napíšu nyní pár slov o diabetickém onemocnění ledvin, protože náš web cukrovka.cz se zabývá především diabetem. Mezi základní opatření, jak zachovat dobrou funkci ledvin, či zpomalit její pokles jsou:

    1. Co nejlepší vyrovnání diabetu dlouhodobě (to působí ale především preventivně, v rozvinutých případech je efekt již jen částečný)
    2. Udržovat krevní tlak co nejblíže normálním hodnotám. K tomu je zapotřebí zejména omezování příjmu soli, dále kombinace léků. Některé léky jsou v případě diabetu výhodné.
    3. Udržování dobré tělesné kondice
    4. V dietě jíst přiměřené množství bílkovin, zejména nejíst zbytečně příliš mnoho bílkovin. Produkty bílkovin v jídle sice neovlivňují hladinu kreatininu, ale působí ve zvýšeném množství negativně na probíhající onemocnění ledvin. Při snížené GFR se dokonce příjem bílkovin mírně čí více doporučuje snížit.
    5. Dále je vhodné mít ve zdravém rozmezí hladiny krevních tuků, mít v pořádku metabolismus vápníku, dostatek (nikoliv nadbytek) vitamínů apod.

    Z uvedeného tedy plyne: Dodržujte zdravou životosprávu a snažte se mít v pořádku vyrovnání diabetu a krevní tlak. Případná dietní opatření dodržujte podle instrukcí lékaře. Snížení množství bílkovin v dietě může sloužit ke snížení hladiny různých produktů, které při výrazně snížené funkci ledvin mohou být škodlivé. Bílkoviny v dietě ale je třeba snižovat podle instrukcí lékaře. Na hladinu kreatininu to nebude mít vliv a ani na hodnotu GFR. Pacienti s diabetem bez závažnějšího onemocnění ledvin mají přijímat normální množství kvalitních bílkovin. Nikoliv zvýšené množství, nikoliv zbytečně snížené.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Mám cukrovku typu 1, 170cm a 58kg...prosím poradit kolik mohu sníst sacharidů/den? Děkuji Sandra
    věk: 39 let výška: 170 cm váha: 58 kg

    Odpověď

    Dobrý den Sandro. 

    nejprve je třeba vypočítat váš bazální metabolismus. K tomu nám pomůže rovnice Harris-Benedicta, která pro ženy zní takto: 

    BMR (kcal) = 655 + 9,6 x hmotnost (58kg) + 1,8 x výška (170cm) - 4,7 x věk (39let) 

    Musíme ale také zohlednit vaši ideální hmotnost, která je dle vzorce (0,593 x výška - 38,6) =  62kg

    tedy na vaší ideální hmotnost by vycházel BMR 1373 = 5766kJ

    Diabetikům se doporučuje 45 - 55% sacharidů(1g=17kJ), 30% tuků(1g=37kJ) a 15-20% bílkovin(1g=17kJ). 

    Ovšem je nutné ve výpočtu počítat také s pohybovou aktivitou a rovněž vaší kompenzaci diabetu. Ani jeden z těchto údajů bohužel neznám, proto si dovolím zlatou střední cestu, tedy 50% sacharidů: 

    Tedy polovina (doporučených 50% sacharidů)  z 5766kJ je 2883kJ. Děleno 17 = 170g S

    Obdobným způsobem lze vypočítat potřebu bílkovin i tuků. 

    170gS berte prosím jako minimální množství, které byste měla přijmout, protože ve výpočtu nebyla zohledněna vaše pohybová aktivita. 

    Poté ještě můžete rozpočítat doporučený příjem sacharidů do celého dne. 

    Za předpokladu, že přijímáte 5 jídel denně se doporučuje 20% energie na snídani, 10% na svačiny, 35% na oběd a 25% večeři. 

    Tedy by to bylo 34gS na snídani, 17gS na svačiny, 59,5gS na oběd, 42,5gS na večeři. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, mé matce, 80. let, po odběrech lékařka řekla, že má vysoký cholesterol a cukrovku. Dívala jsem se na doporučené a nedoporučené potraviny tady na vašich stránkách a můžete mi, prosím, poradit, jaké mléčné výrobky by měla jíst? Při vysokém cholesterolu nesmí plnotučné a pri cukrovce píšete jako nevhodné nízkotučné a odtučněné. Děkuji Zuzana
    věk: 81 let výška: 176 cm váha: 65 kg

    Odpověď

    Dobrý den Zuzano, 

    doporučení nekonzumovat nízkotučné mléčné výrobky je dnes spíše zastaralé. Naopak mnoho nízkotučných výrobků má kromě nízkého obsahu tuku také vyšší podíl bílkovin. Bílkoviny jsou důležitou stavební složkou lidského organismu a jejich dostatečné množství ve stravě má pozitivní efekt na svalovou hmotu a svalovou sílu. To vaše maminka vzhledem k věku jistě potřebuje. 

    Není třeba se obávat mléčných polotučných výrobků, je to zlatá střední cesta v poměru výkon a chuť. Ještě se můžete podívat v obchodě po výrobcích typu SKYR či proteinové jogurty a nápoje, které pokud nejsou doslazovány, mají rovněž skvělé nutriční vlastnosti. 

    Pokud nemá maminka ráda neochucené mléčné výrobky, můžete bílé jogurty zkusit dosladit čekankovým sirupem nebo čerstvým ovocem. Na trhu jsou i k dostání výrobky s náhradními sladidly, tedy výrobky, které zvyšují cukr v krvi minimálně.  Minimálně říkám proto, že každý mléčný výrobek obsahuje jednoduchý cukr laktózu, která glykémii zvyšuje. Většinou je to asi do 5g laktózy na 100g výrobku. Podle toho můžete lehce zjistit, kolik asi přidaného cukru v jogurtu je. Obvykle neochucené mléčné výrobky obsahují na 100 g výrobku přibližně 5 g sacharidů. Ochucené i 3 x tolik.

    O mléčných výrobcích jsem psala rozsáhlý článek zde. 

    Mléko a mléčné výrobky I. – mléko, fermentované mléko a jogurty | O cukrovce

    Cholesterolu pocházejícího z mléka a mléčných výrobků se nemusíte obávat, pokud  bude maminka konzumovat polotučné mléko a výrobky z něho v  doporučeném denní množství.

    Příjem cholesterolu za den by neměl přesáhnout 300 mg. Literatura uvádí, že mléko obsahuje 5-15 mg cholesterolu na 100 ml mléka. Z toho vyplývá, že v jedné sklenici (200 ml) je 10-30 mg cholesterolu v závislosti na jeho tučnosti. 

    Větší efekt na cholesterol v krvi než cholesterol v potravinách mají ale trans mastné kyseliny (TFA). Ty jsou obsaženy především v  částečně ztuženém tuku, se kterým se setkáváme velice běžně. Je obsažen v polotovarech, náhražkách čokolády, polevách, sušenkách, cereálních sušenkách, cukrářských výrobcích, jemném sladkém pečivu, salátových zálivkách, majonézách a fastfoodu.

    TFA je také v malém množství přirozenou součástí mléčného tuku. Není třeba ale konzumaci mléka, másla, smetany, jogurtů a sýru z tohoto důvodu omezovat.

    Konzumace potravin bohatých na trans-tuky zvyšuje množství škodlivého LDL cholesterolu a snižuje množství příznivého HDL cholesterolu v krvi. TFA jsou příčinou srdečního onemocnění, mrtvice, cukrovky a dalších chronických onemocnění. Také přispívají k rezistenci na inzulín, což zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu.

    Spíše jak na polotučné mléčné výrobky je třeba se zaměřit na tučné maso, sádlo, velké množství másla (smažení na másle a sádle je naprosto nevhodné), uzeniny a částečně ztužený tuk.. Velmi vhodné je do stravy zařadit naopak ořechy, semenu, ryby, margaríny, rostlinné oleje - jako je olivový lisovaný za studena a olej lněný, který má vyvážený poměr omega 3 a 6 kyselin. Rovněž tepelná úprava stravy je velmi podstatná. Nejzdravější tepelná úprava je vaření na páře, vaření, dušení. Naopak je třeba se vyvarovat smaženým jídlům. 

    (odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, ambulantní nutriční terapeutka ve společnosti ResTrial, Praha, diabetologie)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Proč po ovesné kaši stoupá glykemie/kaše z 5 dkg vloček a 250 ml nízkotučného mléka
    věk: 82 let výška: 151 cm váha: 62 kg

    Odpověď

    Milá paní Jano,

    osoby s diabetem potřebují ke každému jídlu inzulín. Inzulín dokonce potřebují i bez jídla, protože cukr se v těle také tvoří a pokud inzulín chybí, tvoří se cukr zvýšenou měrou. Osoby s diabetem 2. typu mají ale často inzulínu dostatek, ale jejich porucha spočívá v tom, že jim inzulín špatně funguje.

    Pokud tedy konzumujete jídlo, které obsahuje sacharidy, je potřeba, aby se k tomu uvolnil váš vlastní inzulín a pokud ho nemáte dost, tak je nutné jej podávat injekčně.

    Pokud zdravá osoba jí ovesnou kaši, okamžitě se jim uvolňuje inzulín a ten působí, že sacharidy obsažené v kaši se buď rovnou metabolizují, nebo se ukládají ve formě zásobních látek v těle (jako glykogen a jako tuk).

    Vámi udávané množství kaše obsahuje odhadem asi 40 - 45 g sacharidů, tedy pokud si k tomu neberete pro ozdobu kaše nějakou marmeládu či ovoce navíc. Pokud pacient s diabetem není schopen na tento podnět uvolnit dostatečné množství inzulínu, třeba i s pomocí léků, tak mu bude glykémie rozhodně stoupat.

    Ovesná kaše je v množství, které uvádíte, jídlo zdravé, ale je nutno jej započítat do příjmu sacharidů. Je to podobné, jako byste snědla asi 80-90 g chleba. U pacientů s diabetem je proto nutné si toho být vědom a podle toho upravovat svoji léčbu a případně i pohybový režim.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, Od mala mám cukrovku 1. typu, né dobře zkompenzovanou, poslední glykosyl HBG jsem měla 71mmol/mol, z předešlých měsíců jsem měla 86mmol/mol. Pracuji ve tři směnném provozu jako operátor výroby na lince. Práce to je fyzicky velmi náročná. V práci jím svačinu, oběd a druhou svačinu, poté doma mám ještě večeři a před tím než jdu do práce tak snídám (to je režim při ranní směně, o odpolední a noční to je stejné). Na obědy ve fabrice si nosím z domova k příloze 200g brambor tj. 40g sacharidů. Já osobně si myslím, že to není žádná obrovská porce a nijak se nepřejídám, protože po chvilce práce mám znova hlad. Má paní diabetoložka mi nadiktovala, že denně mám sníst max 200g sacharidů. Občas sním méně, občas třeba o 20gs více. Momentálně jsem byla u nové diabetoložky a ta i přes informace, že jím tak jak jím a že trpím hodně často na nízké glykémie, i když si aplikuji minimum inzulinu, tak mi nařídila, že svačiny nemám jíst vůbec a k obědu či večeři mám například i ty brambory snížit na minimum tj max okolo 20gs. Myslíte, že je to správné? Připadám si jako žrout, přitom mé porce si myslím, že nejsou veliké. Dříve jsem chodila na kontroly ještě k mé dětské diabetoložce, a to jsem chodila do 20ti let, takže jsem již už pracovala a nikdy neměla výhrady k tomu jak se stravuji. Předem Vám děkuji za odpověď. Hezký den, Nikola.
    věk: 23 let

    Odpověď

    Milá Nikolo, vaše paní diabetoložka určitá zná váš celkový zdravotní stav a ví, kolik vážíte a měříte, což jste pro nás neuvedla.

    Množství sacharidů v dietě určitě závisí na tom, jak mnoho fyzicky pracujete či svačíte a jaká je vaše tělesná konstituce. Určitě by bylo dobré, abyste nepřibírala na váze a byla štíhlá. Už dávno nerostete, a tak režim z diabetologie pro mladistvé už je pomalu minulostí.

    Většinou platí, že méně sacharidů se podaří inzulínem lépe ukočírovat než množství větší. O tom, zda jsou pro vás vhodné svačiny, rozhoduje váš inzulínový režim. Pokud máte 4 denní dávky, z toho 3x se jedná o krátce působící inzulín před jídly, tak opravdu často svačiny jen zvyšují glykémie. Záleží také pochopitelně na preferenci pacienta, ale pokud svačiny má rád a pokud mu to jeho tělesné proporce dovolí, tak je potřeba tomu přizpůsobit inzulínový režim.

    Používání senzorů a více denních injekcí inzulínu, případně použití inzulínové pumpy, dovoluje mít režim flexibilní a zařizovat se podle momentálních možností a chuti. Vy ale nemáte výsledky dobré, a tak určitě potřebujete ještě více zaučit a získat motivaci. Vaše hodnoty je nutné dlouhodobě zlepšit a prvním krokem může být omezení sacharidů v dietě, např. na 150 g/den, pokud chcete být štíhlá a fit. Ale je to pochopitelně velmi individuální.

    Vezměte ale v úvahu, že nyní již nerostete a všechno navíc se bude jen ukládat do tuku, nebo se to vyloučí močí. Musíte přistoupit na to, že svůj režim včetně jídla a inzulínu musíte inteligentně sama řídit. K tomu je ale potřebná edukace a vůle. Moc vám doporučuji absolvovat edukační kurz zaměřený na monitorování glykémií a úpravu dávek inzulínu.

    (odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

    Detail dotazu

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!