Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

Zvýšená glykémie vždy v noci po bzl pečivu

Datum vložení dotazu: 08.03.2023

Ptá se: Monika

Dotaz

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Mám diabetes 1.typu (na inz.pumpě) a celiakii. Vždy když si dám na večeři jakékoli bzl.pečivo glykemie je super zlom nastává cca po 5-ti hodinách tun. v noci. Glykemie se najednou zvýší na hodnotu min.10 z původních např.5. Je to pořad dokola každý den. Zajímevé je že jakmile si dám něco jiného než bzl.pečivo tak gly.zůstává hezká po celou noc. Je to způsobené nějakou bílkovinou obsaženou v bezlepkovém pečivu? Vyzkoušeno už snad vše. Úpravy bazálních dávek inzulínu v ten čas ve který se to zvyšuje(1:00-2:00h ráno), zmenšení porce sacharidů, místo kupovaného pečiva pečivo domácí ale stále beze změny. Neumím si to vysvětlit. Děkuji za odpověď. Monika
věk: 28 let výška: 172 cm váha: 65 kg

Odpověď

Milá Moniko, dodržovat zároveň diabetickou a bezlepkovou dietu je obtížné. Většina náhrad za potraviny s lepkem (např. bezlepkové těstoviny, bezlepkový chléb) obsahují poměrně hodně sacharidů a různé hotové potraviny bývají slazené. Výběr potravin je potom složitější, protože kvůli sacharidům nemůžete volně ani ovoce, jogurty apod. Zbývají zelenina, maso, sýry, vejce – ale ani to se nemá konzumovat nadměrně.

Vaše zvýšené glykémie během noci bych přesto nevysvětloval žádnou záhadou, ale běžným nepoměrem mezi množstvím sacharidů k večeři a dávkou inzulínu. Nejspíš bych vám doporučil omezit množství bezlepkového pečiva, ze kterého se mohou sacharidy uvolňovat během noci postupně a tím zvyšovat glykémii. Pokud byste dávku sacharidů snížit nechtěla, je opravdu nutné zvýšit mírně bazální rychlost inzulínu po večeři, to znamená ještě dříve, než vám začnou glykémie stoupat. Hodnota kolem 10 mmol/l není nijak kritická, a tak to zvýšení nebude muset být tak výrazné, třeba + 10 – 20 % současné rychlosti, a to až do doby těch asi 5 hodin po jídle. Ve skutečnosti se jedná o poměrně malé zvýšení celkové dávky inzulínu, takže se to nemůže projevit okamžitě. Proto vám doporučuji naprogramovat to zvýšení hned s večeří.

V bezlepkových potravinách nebývají žádné další látky kromě sacharidů, které by glykémii zvyšovaly. Často ale jde o potraviny sušší či suché, takže množství sacharidů vyjádřené v procentech hmotnosti může být vyšší než u čerstvého pečiva. Často takové potraviny mají také menší relativní obsah vlákniny. To je nutné při výpočtu celkového obsahu sacharidů brát v úvahu.

Mimochodem, moderní inzulínové pumpy často „umějí“ glykémie polo-automaticky dolaďovat podle hodnot na senzoru. I v takovém případě je ale vhodné bazální dávku dobře naprogramovat, aby to pumpa nemusela teprve „opravovat“, ale hned raději tomu předcházela.

(odpovídá Prof. MUDr. František Saudek, DrSc., Klinika diabetologie, IKEM Praha)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

126 dotazů

  • Dotaz

    Dobrý den, používám sacharin na přípravu sladkých pokrmů. Důvodem je, že při konzumaci sladkých pokrmů s cukrem mám neustálý pocit chutě a tzv. hladu na další. Ačkoliv jsem štíhlý a sportuji téměř denně, mohla by substituce cukru za sacharin způsobit diabetické problémy? Mnoho studií se v tomto názoru rozcházejí, a tak je těžké si udělat vlastní názor. Vzhledem k rodinné amamnese cukrovky mám také obavu z tohoto důvodu. Předem děkuji za odborný názor, zda substituce cukru za sacharin nevytvoří v organismu menší schopnost vstřebávání cukru a tím i možný vznik diabetu mellitus. Příjemný den, Jaroslav 46 let

    Odpověď

    Milý Jaroslave,

    většina dnešních lidí konzumuje v potravě příliš mnoho volného cukru. Přidávání cukru do mnoha jídel je z pohledu dějin lidstva novinka posledních 2 století. Dříve cukr nebyl k dispozici. Bylo jen sladké ovoce a trochu medu. Jídla měli lidé spíše málo, a proto si v průběhu vývoje osvojili chuť na sladké, aby je v přírodě vyhledávali. Kromě energie z cukru poskytují sladké plody často také nezbytné vitamíny.

    Ta vrozená chuť na sladké postupně ale vedla k tomu, že se cukr přidává do velmi mnoha jídel a zdaleka ne jenom do cukrovinek. Nejhorší je to s nápoji.

    Volný cukr nejen podporuje tloustnutí, ale také ukládání tuku do krevních cév a do jater a  přispívá k cévním onemocněním.

    Z tohoto důvodu jsou často oblíbená umělá sladidla, a to nejen u osob s diabetem. Je jich nyní široká nabídka a představují velkou konkurenci pro průmyslovou výrobu cukru. Všechna umělá sladidla absolvovala sice různá bezpečnostní testování, takže nejsou přímo riziková, ale různá podezření na jejich škodlivé účinky existují. Výzkum je také někdy podporován „cukernou loby“, takže mnohdy není nezaujatý. Skoro ke každému sladidlu existuje řada dokladů o jeho neškodnosti, ale také o jeho škodlivosti. Působí prý třeba špatně na střevní mikroby nebo zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

    Konzumaci velkého množství cukru já osobně považuju za strašnou věc. Někdo je třeba schopen vypít za den 2 l koly, která obsahuje skoro 10% cukru, což za den činí 200 g! Proto si myslím, že je mnohem lepší raději pít nápoje slazené uměle, když už nutně musejí být slazené. Ale především je potřeba brát všechno s mírou.

    Ani pro diabetiky nejsou „sladká jídla“ nějak toxická. Pacienti s diabetem ale mají konzumovat omezené a přesně definované množství sacharidů, a tak přidávání dalšího cukru do jídla jim zbytečně zvyšuje sacharidovou nálož. Pokud by ale byli střídmí, většinou by jim neuškodil třeba sladký zákusek, pokud by se jeho sacharidy započítali do momentálního a také do celodenního limitu.

    I vám proto raději než umělá sladidla doporučuji používat v malé rozumné míře normální cukr. Nemáte-li diabetes, tak vám třeba 1 či 2 kostky cukru do kávy neuškodí, pokud tak nečiníte celý den. Pít ale větší množství sladkých nápojů považuju za zvěrstvo. Hodit se mohou jen v případě potřeby rychlého příjmu kalorií, jako např. při velké fyzické zátěži nebo u pacientů léčených inzulínem v případě hypoglykémie.

    A stejně tak vám neuškodí občas cola light nebo podobný uměle slazený nápoj, jen toho nepijte litry. A také je dobré typy umělých sladidel raději střídat.

    Líp vám odpovědět nemohu, i když toho o umělých sladidlech bylo napsáno mnoho.

    Poznámka redakce:

    přehled náhradních sladidel, či umělých sladidel je i na našich stránkách

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. V lednu loňského roku mi byla zjištěna cukrovka 2. typu. Lačnou glykémii jsem měla cca. 10 a Hba1c 65. Za rok jsem zhubla 15 kg a dnes jsem byla na kontrole a lačnou glykémii mám 5,8 a Hba1c 38, u toho dlouhého cukru už se vlezu do referenčních mezí laboratoře. Jím cca. 150 g sacharidů za den a sním tak 0,5-1 kg nesladké zeleniny denně (rajčata, papriky, okurky, kedlubny). Z vývoje cukrovky mám radost, ale co mě dnes šokovalo, zase se mi zvedl cholesterol...celkový mám 5,7 HDL 1,5 a LDL 4, 00 Triglyceridy 1,34. A tohle mi hlava nebere. Nejím tučné věci, maso mám tak jednou do týdne - kuře nebo vepř. panenku. Jím tuňáka v konzervě ve vl. šťávě. Tofu. Z uzeniny jím jen šunku. Mléčné výrobky - kefíry, tvaroh, dělám si tvarohové pomazánky. Fakt jednou za čas si dám hermelín. Vejce tak 2 týdně. Čili od doby, co jsem začala jíst "jak králík", jak říká manžel, tak se mi dramaticky zhoršil cholesterol. Doktorka mě pochválila za cukrovku a na dotaz, proč se mi tak strašně zhoršil cholesterol mi řekla - no to máte geneticky. Bezva, asi ano, ale už mi nebyla schopná vysvětlit, proč mám hrozné výsledky po zdravé stravě a když jsem jedla velmi špatně. Ano, zlepšil se mi HDL, že už nemám pod normu. Triglyceridy jsem měla v norně i předtím. LDL 3,2. Ptala jsem se, zda to může být třeba teorie, co jsem už taky slyšela, že když člověk omezí cholesterol ve stravě, tak tělo není blbý, má nastavenou nějakou svou mez a začne si ho vyrábět víc samo. Na to mi řekla, že to je hloupost a že to mám geneticky. Ráda bych, kdyby mi to někdo byl schopen vysvětlit tak, abych tomu rozuměla a dávalo mi to smysl. A ne taková ta odpověď - to máme od zad, to máte od nervů a nebo geneticky. :o) Tak jsem vyfasovala statiny, z čehož radost nemám, ale asi není jiná cesta - z mého pohledu už nemám co omezovat. Jen jsem z toho smutná a mrzí mě to, že se fakt snažím... Vy vždycky tak hezky všechno vysvětlíte, tak bych byla ráda, zda byste mi tohle nějak vysvětlil. A napadá Vás, co bych ještě tedy měla dělat? Chci ještě zhubnout, to je jasné... ale už se to spíš zaseklo. Moc děkuji. Katka

    Odpověď

    Milá Katko, při narůstající hmotnosti tělo vzdoruje jak může, ale velice často už není schopno zvládat metabolické nároky, které na tělesnou schránku své duše člověk někdy klade. Obezita (podle všeho jste měla původně 120 kg) velmi zvyšuje metabolické nároky. Inzulín, produkovaný ve slinivce břišní, se snaží vyrovnávat sníženou citlivost k jeho působení. Tvoří se ho stále více, ale pak už na to beta buňky pankreatu nestačí. V té chvíli se objeví diabetes – to znamená vzestup glykémie.

    Vy jste v ustavičném přetěžování tělu ulevila a zhubla jste skvělých 15 kg. Také se to se hned příznivě projevilo. Neznamená to ale zdaleka, že porucha pominula. Pokud byste znovu přibrala nebo případně nedokázala ještě dále ubrat, diabetes se objeví znovu. A vězte, že diabetes není jen zvýšená glykémie, ale také porucha metabolismu tuků, často zvýšený krevní tlak a náchylnost k cévním onemocněním. Proto se hubnutí a fyzická aktivita opravdu vyplatí.

    Nevím ale, proč jste byla „šokována“ výsledky vyšetření krevních tuků. To je bohužel věc, která k diabetu, obezitě a inzulínové rezistenci patří. Vaše výsledky nejsou nijak závratné a vůbec mě nepřekvapují, i když, jak píšete, úspěšně držíte dietu. Zaprvé, v těle máte stále zásobu možná 40 kg živočišného tuku. Za druhé, cholesterol se v těle aktivně tvoří a statiny působí především tak, že snižují jeho tvorbu ve vašem těle. Příznivý efekt statinu nejen na krevní hladinu cholesterolu, ale především na snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění, je dostatečně prokázán. Proto vám užívání statinu (nejlépe ještě v kombinaci s ezetimibem – látkou, která snižuje vstřebávání cholestorolu ze střeva), velmi silně doporučuji.

    Z vašeho líčení je mi ale jasné, že dobré jídlo vám dělá starosti, stejně jako mně a mnoha jiným „jedlíkům“, a nejde vám z mysli. Jíte sice jako králík, ale stále ve vás dřímá „mlsná“ Kateřina, a tak si mnoho dalších jídel, která králíci nejedí a která obsahují hojně tuků, dopřáváte (mléčné výrobky, šunka, vejce, atd.).

    Ze všeho nejdůležitější je pro vás výdrž a správná míra. Zejména musíte všech nekráličích jídel jíst jen přiměřené nebo spíše jen malé množství, jen to zelí si klidně chroupejte podle libosti. Svoji hladinu cholesterolu neprožívejte, je celkem v pořádku, ale mnohem lepší by bylo, kdyby byla trochu nižší. Proto vám silně doporučuji pokračovat bez emocí s tím statinem, jen si snad vyžádejte ten kombinovaný lék, bude působit ještě lépe.

    Jak k diabetu tak k vyšším hladinám cholesterolu mají mnozí lidé přirozené vlohy. Lze proti tomu ale bojovat a má to efekt. Možná by pro vás byl vhodný i některý lék ze skupiny analogů GLP-1, které nejen pomáhají zvládat diabetes, ale také podporují hubnutí a snižují chuť  k jídlu.

    Abych to tedy shrnul:

    Na prvním místě vám gratuluju k těm 15 kilům. To je opravdu výkon. Nicméně vyhráno nemáte a asi nikdy nebudete mít. Ta vloha k obezitě u vás bude přetrvávat a vy se s tím budete muset potýkat.

    Z vašich výsledků nebuďte šokována, ale spíš příjemně překvapena. Ten glykovaný hemoglobin je opravdu důsledek vašeho úsilí a ten cholesterol není nijak děsivý. Šokována byste mohla být leda z toho, kam až jste nechala svoji váhu narůst. Ale k tomu jste se postavila čelem, jste ještě mladá osoba a tak věřím, že to v přijatelné míře zvládnete.

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Laboratorní výsledky cukr na lačno 5,8 dlouhý 50 zvýšene tryalglyceroly alt 0.88 ztučnělá játra jedná se už o cukrovku muzu změnou jídelníčku a pohybem předejít léčbou prášky výška 177 váha 105

    Odpověď

    Dobrý den

    ano, můžete. Vaše hodnoty ukazují známky tzv. metabolického syndromu. Je to více metabolických poruch najednou a jsou velmi rizikové z hlediska urychlení procesu aterosklerózy. Jedná se o nadváhu nebo obezitu, hraniční cukr nebo cukrovku, vysoké tuky, často je přítomná vysoká hladina kyseliny močové a vysoký krevní tlak. Pro snížení rizika uzavírání cév je důležité v léčbě ovlivňovat všechny odchylky.

    V první fázi, kde se nacházíte Vy, je možné začít s dietou a pohybem. Váhovou redukcí alespoň 15 kg lze očekávat výrazné zlepšení stavu. Cukrovce lze zabránit cca ve 30%, nebo alespoň oddálit její plný rozvoj. Pokud se Vám to cca do roka nepodaří a hodnoty cukru budou stále kolem 6 a HbA1C nad 50 mmol/mol, je načase začít s léčbou léky. Změny v životosprávě ale musí být trvalé, u pacientů, kteří se přestanou hýbat pozorujeme zhoršování výsledků.

    Držím Vám palce

    s pozdravem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    potřebuji dietu

    Odpověď

    Dobrý den Anno, 

    pro diabetika 1. typu platí stejná pravidla redukční diety jako u ostatních. To znamená - zvýšit pohybovou aktivitu, každý den chodit pešky, začít chodit cvičit do posilovny, plavat, jezdit na kole či rotopedu atd. Dále celkově omezit velikosti porcí hlavních jídel, nejíst smažené jídlo, fastfoody, jednoduché cukry - sladkosti, alkohol, sladké pití. Vyřadit uzeniny a jiná tučná jídla jako např. omáčky s knedlíky či vyřadit dochucovadla jako je majonéza, cukr, máslo/olej. 

    Naopak je třeba zařadit mléko a mléčné výrobky bez cukru obsahem do 3 % tuku, luštěniny, celozrnné výrobky a pečivo, libové maso, ryby. Jídlo připravovat na malém množství tuku (např. 5 ml oleje na smažení), na páře, pečením na pečícím papíru, nebo v horkovzdušné fritéze. 

    Oproti ostatním je u vás třeba pečlivě hlídat hodnoty glykémií. Při sníženém příjmu energie a zvýšeném výdeji se vám zřejmě sníží i glykémie, proto je třeba pravidelně se měřit a hlídat si hypoglykémie. 

    Je třeba si vždy před fyzickou aktivitou změřit glykémii a podle její hodnoty se přizpůsobit. Jednoduše je to vysvětleno např. v této brožuře

    www_mediset_cz-Monitorujeme-glykemii.pdf

    nebo u nás na webu

    Pohyb | cukrovka

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!