Poradna

těhotenská cukrovka a vyšší glykémie po ránu

Ptá se: Dana

Dotaz

Dobrý den, ve 24. tt mně vyhodnotili těhotenskou cukrovku (měla jsem při testu mírně zvýšené hodnoty po 2. a 3. odběru), dostala jsem tedy nařízenou dietu a glukometr k měření hladiny cukru. Hladinu cukru na glukometru si měřím vždy cca 1 hod po jídle, střídám měření v různých denních dobách po snídani-po obědě-po večeři. Hodnoty po obědě a večeři mi zatím vychází vždy mezi 4,5-5,9. Měření po snídani o víkendu (v 9:00 hod) také vychází v normě, ale v pracovní dny po snídani (v 7:00 hod) vychází vyšší 7,8-8,3. Chci se zeptat, čím je způsoben takový výkyv v hodnotách? Jestli to může být způsobeno tím, že pracuji v kanceláři, tj. v pracovní dny po snídani nemám moc pohybu, ale sedím za stolem na židli u počítače, a tak nemám takový výdej energie jako když jsem doma a neustále něco fyzicky dělám? Mám kontaktovat raději svého diabetologa, nebo jsou výkyvy normální a stačí počkat na pravidelnou kontrolu? Děkuji.

Odpověď

Dobrý den, hodnota glykémie 1 hodinu po jídle by měla být do 7,8 mmol/l. Vaše hodnoty po snídani jsou mírně vyšší. Jak píšete, může to být jednak tím, že v pracovní den sedíte u PC a máte tudíž menší fyzickou aktivitu. Další příčinou může být i složení snídaně. Jíte ve všední den stejné jídlo a i stejném množství?  Různé pečivo, šunka, jogurt mohou mít různý obsah sacharidů.... podrobněji vše naleznete v rubrice TĚHOTENSKÁ CUKROVKA, odkaz Dieta. Doporučila bych Vám vyzkoušet si různé druhy snídaní (pečivo, vejce, šunka, sýr, zelenina, ovesná kaše, bílý jogurt/tvaroh), případně si dávat ve všední den o trochu menší snídaně (v případě hladu je možno se "dojíst" zeleninou - kedlubna, ředkvička, okurka....).

(odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a těhotenství"

  • Dotaz

    Dobrý den, předem se omlouvám, za dlouhý dotaz, ale snažím se uvést vše podstatné. Ve 27tt mi byla zjištěná GDM (výsledky oGTT byly 5.0, 9.5 a 8.9).Objednala jsem se tedy na diabetologii, kam jsem se dostala až v 30tt (neměli dřív volno). Byla mi nasazena dieta, nařízeno měření 4x denně a po 2 týdnech kontrola. Během pár dní jsem dietu vychytala tak, že po hlavních jídlech je glykémie naprosto ok, vždy v normě (spíše nižší hodnoty), pouze hodnoty na lačno mě zlobí. Většinou jsou v rozmezí 4,7-5,7 - převažují ale vyšší hodnoty). Po cca 5 dnech této diety mi byla také odebrána krev z žíly a udělán rozbor. Výsledek mám ze včerejška od diabetoložky (kde jsem byla na kontrole po 2 týdnech diety) a je prý takový, že mám všechny hodnoty v normě, glyk. hemoglobin vyšel 38 a S_glukoza dokonce 3,8mmol! Proto se chci ujistit, že to, že mi diabetoložka na základě několika mírně vyšších hodnot lačné glykémie a po pouze 2týdenní dietě, ihned nasazuje glucophage 500mg a že je to správné. Co mě ještě víc zarazilo bylo, že mi v podstatě řekla, že si myslí, že stejně tento lék nezabere, že budu muset brát vyšší dávky, protože na ty ranní glykémie moc metformin nezabírá (takže jsem vůbec nepochopila, proč mi ho chce vlastně nasazovat), a také mi sdělila, že metformin se dostává placentou až k miminku a dělá miminko "bystřejší". Což mi přijde jako opravdu divná informace, protože mi v tom případě tak trochu potvrdila, že tento lék ma na dítě dost velký vliv. Pokud má metfromin na plod až takový účinek, tak bych se o bezpečnosti tohoto léky vážně začala bát. Vždy dodržuji vše, co lékař řekne, předepsání léků respektuji, tentokrát ale z rozhodnutí lékaře nemám úplně dobrý pocit. Pokud jsem měla gl. hemoglobin 38 a z žíly mi dokonce naměřili glykémii pouze 3,8 , tak mi přijde zbytečné léky brát. Také nechápu, jak jsem si doma před těmi odběry ze žíly mohla naměřit 5,7 a po hodině v laboratoři mi naměřili 3,8mmol. Je možné že by to tak kolísalo? Co se týká velikosti miminka, tak je o týden větší, nicméně odhad váhy naprosto odpovídá normám. To, že je větší, víme už od 1. ultrazvuku ve 12tt, a podle mého gynekologa je to prý naprosto normální, protože já i partner jsme většího vzrůstu. Byla jsem obézní už před otěhotněním a během těhotenství jsem nabrala dosud jen 2 kila.Nevím tedy, co dělat. Do léků se mi opravdu nechce. Nevěřím jim. Dietu dodržuji přesně, jak mám, tak si myslím, že by mohla stačit. Navíc mám také strach, že pokud mi z žíly naměřili tak nízký cukr, tak že bych se v podstatě mohla někdy dostat i do hypoglykémie.......Také bych ještě dodala, že mi gynekolog řekl, že miminko je v podstatě hotové a že neužíváním metforminu mu nemohu už ublížit a že ve 34tt se naopak ty hodnoty ranní glykémie dost často trochu i snižují díky miminku (nevím přesně jak se to děje) a že s mými hodnotami si nemyslí, že jsou léky nezbytně nutné. Nicméně je to pořád jen gynekolog, né diabetolog specialista. Proto píšu do Vaší poradny a prosím o Váš názor. Moc děkuji!

    Odpověď

    Dobrý den, pokusím se Vám na všechny Vaše otázky odpovědět. GDM je léčen dietou, ale pokud to nestačí nasazujeme farmakoterapii. Indikací k nasazení léčbě jsou opakované vyšší hodnoty cukru v krvi (nalačno nad 5,3 mmol/l, 1 hodinu po jídle nad 7,8 mmol/l) po vyloučení dietních chyb. V léčbě lze použít metformin nebo inzulín. Řadou studií byla potvrzena bezpečnost podání metforminu v těhotenství jak pro plod tak i pro matku. V naší ambulanci také začínáme nejnižší dávkou 500mg, kterou postupně zvyšujeme podle hladin glykémie nalačno. Dávka 500mg opravdu často nestačí, ale postupné navyšování dávky zlepšuje snášenlivost léku a máme s ní  dobrou zkušenost. Pokud ale metformin užívat nechcete, můžete si aplikovat inzulín. Ze studií vyplývá, že léčba i mírných hyperglykémií (vyšších hladin cukru) snižuje výskyt komplikací GDM (makrosomie, diabetická fetopatie apod). Na vyšší lačné glykémie někdy pomůže i zařazení 2. večeře (krajíček chleba, ořechy....), můžete to ještě vyzkoušet. Rozdíl měření ze žíly a z prstu na glukometru (kapilární krev) je možný, udává se, že to může být až 20%, používají se také  jiné přístroje....atd. Pokud byste chodila do naší ambulance, poradili bychom Vám zařazení 2 večeře, denně si měřit ranní hladiny cukru a pokud budou hodnoty stále nad 5,  pak zahájit léčbu metforminem  (nemáte-li k němu důvěru, tak inzulín). Vyšší hodnoty lačné glykémie však nenechávejte dlouho, mohou zvýšit riziko komplikací u Vašeho miminka.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, chci se zeptat, jak se to resi u nas v CR, (jsem v zahranici), kdyz jsou hladiny na lacno kolem 5.4 - obcasne 5.7, Dodrzuji dietu a mám hodne pohybu. Pres den hodinu po jidlech mam 6 - 7.2 . Jsem ve 34 tydnu tehotenstvi. Pokud se to nechava s dietou, tak muzou i ty hodnoty na lacno (kolem 5.7) ohrozit miminko? Dekuji moc.

    Odpověď

    Dobrý den, v ČR jsou cílové hodnoty glykémie (cukru v krvi) nalačno do 5,3 mmol/l a 1 hodinu po jídle do 7,8 mmol/l. Indikací k nasazení léků jsou právě opakované zvýšené glykémie nad tyto doporučené hodnoty po vyloučení dietních chyb.  U žen, které mají opakovaně hladiny cukru nalačno vyšší než 5,3 mmol/l, nasazujeme metformin (tabletky). Začínáme nejnižší dávkou 500 mg po první večeři, kterou postupně zvyšujeme podle hodnoty glykémie nalačno.  Pokud metformin nestačí, přidáváme večerní dávku inzulinu. Někdy také pomáhá snížit hladinu cukru nalačno zařazením 2. večeře (cca 20 g sacharidů ve formě pečiva, ořechů apod., pauza mezi 2. večeří a snídaní by neměla být delší než 8 - 9 hodin). Opakovaně vyšší hladiny cukru (nalačno i po jídle) zvyšují riziko komplikací pro matku i dítě.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den. Chtela bych poprosit o zodpovezeni dotazu ohledne tehotenske cukrovky. Bydlim v Anglii a jsem ve 32 tydnu. Byla mi zjistena tehotenska cukrovka. Pres den si hodny uhlidam, dodrzuji dietu a pohyb. Takze pres den mam hodinu po jidle i 6.2 max 7.2 . Problem je rano na lacno kolem 5.5- 5.7 . Tady v UK mi predepsali inzulin, je to inzulin s prodlouzenym ucinkem “12” si mam nastavovat, pouze vecer ve 22h. Nevim jestli 12 je jako 12 jednotek u nas, ale vim, ze se v CR davaji ze startu 2-3 jednotky. Rekli mi, ze je to malinko, tak nevim jestli maji jine jednotky? Jeste jsem inzulin nezacla brat. Chci se zeptat jestli se inzulin dostane pres placentu k diteti? Take se chci zeptat, co by se stalo, kdybych inzulin nebrala, kdyz mam hodnoty vyssi jen rano na lacno (5.5-5.7), mohlo by to ohrozit dite? Dekuji moc za zodpovezeni

    Odpověď

    Dobrý den, hodnoty cukru v krvi nalačno opakovaně vyšší než 5,3 jsou indikací k nasazení farmakoterapie. Je možno zvolit aplikaci nočního inzulínu nebo metforminu (tabletky - v ČR používán od r. 2014). Inzulínu se nebojte, jeho bezpečnost byla prokázána řadou studií i letitým používáním v těhotenství. Pokud byste měla opakovaně vyšší lačné glykémie, je Vaše miminko ohroženo vznikem diabetických komplikací viz kapiatolu Důsledky neléčení pro matku a dítě.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Poznámka redakce:

    Jednotky jsou všude stejné a 12 jednotek večer je dávka obvyklá viz kapitolu Taktika terapie inzulinem

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobry den, nez polozim muj dotaz, popisu prvni muj stav. V tehotenstvi s dvojcaty mi pri ogtt byla zjistena vyssi hladina cukru na lacno (5,2) tedy mi nepodali vypit roztok glukozy a byla jsem odeslana do dia poradny. Pri diete se hodnoty srovnaly, po porodu jsem nesla na kontrolu a az ted po dvou letech od porodu jsem k pani doktorce dostala. Pri Ogtt mi byla zjistena vyssi glykemie na lacno (6,2) a po dvou hodinach v norme (6,4). Pani doktorka i kvuli rodinne zatezi(prababicka diabetes a maminka nyni zvysena glykemie na lacno 6,4) nasadila Metformin a lehkou dietu s omezenim cukru. Neni mi jeste ani 30let a predstava, ze budu jist leky dalsich par dekad se mi moc nelibi. Muj dotaz tedy zni, zda je Metformin pro preidabetes lek prvni volby a je sance ze ho nekdy vysadim, pokud budou hodnoty v norme? Predpokladam ze dieta nebude problem, ale priznam se, ze nesportuji. Jsem normalni postavy 181cm/65kg. Dekuji za odpoved

    Odpověď

    Dobrý den, ženy s těhotenskou cukrovkou mají vysoké riziko vzniku DM 2. typu v pozdějším věku (40-60%). K diagnóze prediabetu by měla být stanovena lačná glykémie + glykovaný hemoglobin. Léčba prediabetu je především v režimových opatření - diabetická dieta s omezením příjmu sacharidů (hlavně těch rychlých) a pohyb. Metformin lze podat.....přesně Vás neznám, ale asi bych nejdříve zvolila ta režimová opatření a pokud by nedošlo ke zlepšení, zahájila bych léčbu metforminem.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den, na testu v 28tt mi byla diagnost. těhotenská cukrovka. První lačná hodnota 6,0 , druhý den dokonce 7,3. Již jsem byla poprvé na diabetologii, kde mi bylo naměřeno ccá 1hod po jídle 10,5, ale to jsem ještě žádnou dietu neměla. Dlouhodobý cukr 51. Dnes jsem zahájila dietu, v pátek jdu na ko a další odběry a paní doktorka říkala, že se asi nevyhnu inzulinu. Musím však přiznat, že ccá od 2 t.měsíce jím hodně ovoce. V létě broskve, denně klidně 2 kila. posléze mandarinky a pomeranče, také ve velkém a následně banány (méně zralé)8ks denně. Klasické sladké nejím vůbec. Od 2 trimestru jsem přestala jíst maso, zvracela jsem po něm, jím tak 1 za měsíc. Ryby jím. Vejce nejím vůbec, neboť jsem na něj alergická. Před otěhotněním jsem byla roz-vyšetřována kvůli dlouhodobým problémům s bederní páteří. V odběrech 3-1 měsíc před těhotenstvím hodnoty glyk. vždy v pořádku- nejvyšší z nich 5,08. Můj dotaz tedy zní "nevyjedla" jsem si tu cukrovku těmi obrovskými dávkami ovoce. Za odpověď předem děkuji a jsem s pozdravem.

    Odpověď

    Dobrý den, vznik těhotenské cukrovky ovlivňují těhotenské hormony, dědičnost, životospráva včetně pohybové aktivity a jídelních zvyklostí. Větší příjem ovoce se tedy mohl podílet na vzniku Vaší těhotenské cukrovky. Nyní je ale důležité, abyste pečlivě  dodržovala dietní opatření viz rubrika Dieta.  A pokud budete mít stále vyšší hodnoty cukrovku v krvi, měla by Vám být včas nasazena farmakoterapie.

    (odpovídá MUDr. Kateřina Anderlová, Ph.D. z interní ambulance porodnice "U Apolináře" v Praze)

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a těhotenství"

Napsat dotaz


Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Týká se osoby, jejíž problém je řešen


Pravidla poradny
