Poradna

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!

prediabetes - strava ?

Datum vložení dotazu: 04.02.2024

Ptá se: Jan

Dotaz

Při posledních 3 odběrech krve (zhruba v rozmezí 10 měsíců ) mě byl diagnostikován prediabetes (hodnoty kolem 5.9 - 6.1). Praktická lékařka mě řekla ať přijdu na kontrolu za 6 měsíců a dietu si najdu na internetu! Nechci komentovat doktorku, ale co jsem si vyhledal: - ANO MOHU...Celozrnné pečivo, zelenina, ovoce, mléčné výrobky, vejce, rostlinné tuky/margaríny, maso libové / uzeniny libové / ryby, těstoviny celozrnné, luštěniny, brambory, rýže divoká, hnědá, pohanka, ořechy,semínka, čaj a káva neslazené . - NEMOHU: smažené, konzervy všechny?, tučné mas.výrobky, bílé pečivo?, sladké pečivo, cukroviny, marmelády, sycené sladké limonády, rýže bílá, lihoviny. - MOHU OMEZENĚ...světlé pivo/dia pivo ?, víno?, chléb konzumní, DIA sušenky, sušené ovoce, smažené bez tuku v horkovz.friteze, slané pochutiny, čím sladit/ochutit vodu? Děkuji za reakci
věk: 54 let výška: 179 cm váha: 88 kg

Odpověď

Dobrý den, 

ano, opravdu můžete veškeré zmíněné potraviny, které jste uvedl. Pouze bych zdůraznila pár detailů, jeden z nich je množství daných surovin. Zatímco jeden ks jablka na svačinu je naprosto v pořádku, 10ks sušených švestek by už mohl zvýšit cukr v krvi. Proto se doporučuje věšinou 1 ks čerstvého ovoce na svačinu a kombinovat s např. bílým jogurtem.  Nejméně cukru obsahují bobuloviny, nejvíce banán, přezrálé ovoce, sušené ovoce, kompoty. Mléko a mléčné výrobky určitě zařazujte, spíše volte polotučné nebo i nízkotučné - např. jogurty s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. Polotučný i nízkotučný tvaroh jsou výborné na svačiny, snídaně i večeře  v podobě slaných pomazánek či sladkých dezertů (např. s čekankovým sirupem nebo erythritolem). Výborné jsou na svačinu i kefíry. 

Rostlinné tuky - margaríny typu Flora jsou vhodné, méně vhodné jsou kokosový, palmový, palmojádrový tuk. Lze zařazovat v malém množství i máslo. Máslo se nemá používat k tepelné úpravě. Na smažení řepkový olej ano.  Veškeré přílohy, které jste zmínil jsou vhodné, ještě bych doplnila třeba bulgur, kroupy, quinou, jáhly, ovesné vločky atd. S klidem si můžete dát i obyčejné těstoviny, když upravíte jejich množství na talíři např. 1/3 talíře příloha. 

Káva presso je v pořádku, český "turek" vhodný není. 

Konzervy můžete, konzervace potravin není zdraví škodlivá, záleží ale na tom, co konkrétně v konzervách máte. Lze sehnat zeleninu, ovoce, luštěniny, ryby ve vlastní šťávě, krůtí maso ve vlastní šťávě atd. - ty můžete, naopak taková vepřovka je příliš kalorická a obsahuje příliš mnoho nasycených mastných kyselin. 

Smažení omezujte, ale když připravovat pokrm, můžete na něho použít 1 lžíci oleje. Bílou rýži jíst můžete, stejně tak i chléb konzumní, omezujete jen její množství a je vhodné přílohu s nízkým obsahem vlákniny doplnit zeleninou či luštěninou. Stejně tak si můžete občas dát i bílý rohlík, když k němu dodáte hodně vlákniny ze zeleniny. Bílý rohlík a konzumní chléb nejsou jed, pouze nemají tolik vlákniny, a proto mohou více zvyšovat cukr v krvi. 

Lihoviny nezařazovat - výjimečně :)), víno suché lze, či např. prosecco malá sklenička za den. Hodně doplňovat čistou vodou. Pivo příležitostně lze, nicméně kalorická hodnota půllitru piva se rovná téměř 1 velkému krajíci chleba. Lze preferovat desítku před dvanáctkou, tím lze ušetřit i 500kJ = 1/2 krajíce chleba.

Ořechy a semínka jsou zdravé, ale hodně kalorické, stačí do 30 g denně. 

Sladit lze jakýmkoli náhradním sladidlem, já mám nejraději čekankový sirup a erythritol, ale je toho hodně a nic není zdraví škodlivé, pokud nepřekročí denní doporučenou dávku. Sladké limonady ne, ze sladkosti  občas oplatky bez polevy a náplní, sušené ovoce v malém množství, proteinové tyčinky bez cukru, tvarohové tyčinky pilos, hořkou čokoládu, ovoce sušené mrazem...Lze pít různé čaje, vodu s citrónem, mátou, nápoj bolero, minerálky s náhradním sladidlem, šumáky s náhradním sladidlem. Ale spíše pro zpestření, preferujte vodu neochucenou.

Dále je důležitý kvalitní spánek, pitný režim, pravidelná strava a pohybová aktivita. Někdy je více důležitější jak to, co jíte, kolik toho sníte... Doporučuje se rozložit si talíř na 1/3 příloha 1/3 zdroj bílkovin (maso, luštěniny, mléko, mléčné výrobky, vejce, tofu atd. ) 1/3 zelenina...

(odpovídá Mgr. Beáta Bohnerová, StefaMed, s.r.o.)

Další dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

202 dotazů

  • Dotaz

    Pri cukrovke a cholesterolu možno jesť kyselé uhorky ?

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    kyselé okurky lze zakoupit nebo doma vyrobit s umělým sladidlem a poté se jejich konzumace nemusíte vzhledem k diabetu obávat. 

    S pozdravem,

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Môžem bunlaninu veľa ovocia, bez cukru so steviou ? Mám cholesterol a lietajúci cukor.

    Odpověď

    Dobrý den, Heleno,

    jakýkoli sladký pokrm se vždy snažte obohatit o zdroj bílkovin - tvaroh, sypký protein do těsta apod. Pokud jej budete podávat ještě navíc s bílkovinou potravinou při servírování - řecký jogurt, skyr, tvaroh aj., je pokrm ještě výživnější a nezvyšuje prudce hladinu glykémie.  

    Pro docílení sladké chuti použijte zmiňovanou stévii nebo čekankový sirup v malém množství.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Je mi 71 let a lítám nahoru dolů. potrebuji jídelníček upravit nevim jak? Děkuji moc za odpověď

    Odpověď

    Doporučení redakce:
    Podívejte se na naše fotojídelníčky https://www.cukrovka.cz/dietni-jidelnicek, zadejte si do dialogových rámečků 150 g, 175 g, 200 g, nebo 250 g sacharidů na den, dále jestli chcete jídelníček se svačinami či bez, počet dnů v týdnu, pro které chcete jídelníček vytvořit, klikněte na "Generovat náhodně" a vytvoří se Vám pestrý jídelníček, kde nepřekročíte zvolenou denní dávku sacharidů. Pokud vám nějaké jídlo nebude vyhovovat, myší si kliknete na přehled jídel a můžete je dle libosti měnit - ve výsledku ale bude vždy zvolená dávka sacharidů na den. Najedete-li myší na "Postup přípravy" objeví se rámeček s návodem, jak jídlo připravit a "fotojídelníčky jsou to proto, že když si budete dále klikat na obrázek jídla, bude se zvětšovat do maximální velkosti, aby bylo krásně vidět, motivovalo Vás a naladilo Vaše chuťové pohárky :-)

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Pěkný den, chápu že diabetes a alkohol nejsou kamarádi, ale občas se v nějakém míře potkají. Našel jsem zajímavé likéry CHICORA (www.chicora.cz), které nejsou slazeny cukrem, ale čekankovým sirupem, což u některých příchutí je ve finále obsah cukru 2-3% a to mi přijde hodně zajímavé. Jaký je na to Váš názor ?

    Odpověď

    Milý Pavle, posílám vám hned dvě odpovědi. Ta první bude shrnovat, o je o čekankovém sirupu známo, druhá pak bude přímá odpověď na vaši otázku, jaký je na to můj názor, bez ohledu na fakta nebo informace, které se o tomto sirupu uvádějí.

    Čekankové sirupy mají za základ různým způsobem enzymaticky pozměněný polysacharid (sacharid, složený s velkého množství pospojovaných molekul jednoduchých sacharidů). Ten sacharid se jmenuje inulín a vyskytuje se např. v čekance. Chemicky se skládá z mnoha pospojovaných molekul ovocného cukru fruktózy. Zatímco fruktóza se dobře vstřebává ze zažívacího ústrojí, má sladkou chuť a v těle se z velké části mění na krevní cukr a zvyšuje glykémii, tak inulin se v zažívacím ústrojí nevstřebává (v tenkém střevě), má jen lehce nasládlou chuť a nemá pro člověka žádnou kalorickou hodnotu.

    Když se inulin uměle enzymaticky upraví (naštěpí), vznikají různě dlouhé řetězce fruktózy, které jsou sladké (ne tolik, jako cukr), mohou se v malé míře vstřebávat a lehce zvyšovat glykémii, ale většina projde do tlustého střeva, kde je dále štěpí střevní bakterie, aniž by se výsledné produkty dostávaly do krve, nebo jen málo. Inulin patří také mezi látky, které se označují jako rostlinná vláknina. Zvětšuje to objem stolice, drží to vodu a zpomaluje to trávení včetně trávení a vstřebávání tuků a částečně i cukrů. Teoreticky je to tedy látka "zdravá", i když existují i jiné typy rostlinné vlákniny.

    Protože samotné produkty štěpení inulínu jsou jen málo sladké, tak často obsahují také určité množství fruktózy (která je sladká dost). Někdy se tam přidávají ještě další sladké složky jako sacharin, stéviové glykosidy aj.), které tomu dodávají velmi sladkou chuť, zatímco ten sirup je jako plnidlo a dává tomu lepší chuť. Nejedná se o žádné standardní produkty, každý výrobek může být jiný. Takže: čekankový sirup většinou obsahuje jen málo sacharidů, které se vstřebávají a mohou zvyšovat glykémii. Obsahuje také vlákninu, která by teoreticky mohla být i zdravá.

    A nyní můj názor: Diabetik (ani nikdo jiný) by neměl konzumovat příliš alkoholu, ale přiměřené malé množství občas asi nijak neškodí. Je ale mnohem lepší volit produkty, které neobsahují cukry (sacharózu, fruktózu, glukózu). Taková jsou suchá vína, většina destilátů a také diapivo. Polosuchá vína v přiměřeném množství mohou být ale také vhodná, když s těmi sacharidy v dietě počítáte, stejně tak např. 1 pivo.

    Likéry jsou nacucané cukrem a nejsou vhodné. Pije se jich ale většinou malé množství, a tak by to také mohlo být jedno, jen je vhodné s tím také počítat. Pokud by si toho dal diabetik víc, tak bude mít vysokou glykémii. Kromě toho existují likéry, které jsou málo sladké. Příkladem třeba Becherovka bez cukru, označovaná KV 14 nebo 13, to si teď nepamatuju. Mně chutná mnohem lépe, než přeslazená klasická Becherovka, je zcela bez cukru.

    Když si takový čekankový likér zakoupíte, tak ho asi budete pít pravidelně,  a to se mně osobně moc nelíbí, i když to asi vypít lze. Dal bych přednost tu a tam malé dávce normálního likéru při vědomí, že tam je trochu cukru.

     

    Detail dotazu
  • Dotaz

    Dobrý den můžu alkohol

    Odpověď

    Milý Alexi, jistěže můžete, pokud potom neřídíte motorové vozidlo, kolo nebo koloběžku a nevykonáváte povolání, kde se alkohol zakazuje.

    Vy jste to ale asi myslel v kontextu s diabetem, že? Obecně alkohol nezakazujeme, i když jej nedoporučujeme. Ale je třeba vědět, že alkohol má řadu nežádoucích účinků, např. na játra, na mozek, na nervy. Je navíc kalorický. Často také odbourává zábrany a diabetici po něm pak přestávají myslet na doporučenou dietu.

    Osobně bych vám nevymlouval např. 200 ml nesladkého červeného či bílého vína třeba 3x týdně, nebo párkrát v týdnu sklenici piva. 

    Detail dotazu
Zobrazit všechny dotazy z kategorie "Cukrovka a životospráva"

Napsat dotaz

Uveďte prosím co nejjednodušeji několika slovy, případně upravujeme redakčně

Na stránkách se zobrazí pouze Vaše jméno, nikoliv příjmení

Týká se osoby, jejíž problém je řešen

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazena

Na stránkách nebude zobrazen

bude přístupný pouze redakci

Pro případ upřesnění dotazu

Zveřejňujeme pouze dotazy srozumitelné, dotazy opakované a podobné neuvádíme. Zadáním dotazu souhlasíte s Pravidly poradny a zpracováním osobních údajů.

Doporučení a pravidla poradny: Dříve než nám zašlete svůj dotaz, vyhledejte si prosím, zda stejný nebo velmi podobný dotaz nepoložil jiný čtenář či čtenářka před vámi. Doporučujeme vepsat do obdélníčku "Hledat v poradně" klíčová slova týkající se vašeho dotazu a prohlédnout si starší odpovědi na stejné či podobné téma. Upozorňujeme, že položené dotazy budou zveřejněny stejně jako odpověď na ně. V odpovědi uvedeme pouze vaše křestní jméno, rok narození, tělesnou hmotnost a výšku, jelikož tyto parametry s odpovědí většinou souvisí. Pokud bude k dotazu přiložena fotografie nebo video, odpovídající lékař zváží její zveřejnění. Velmi děkujeme za vaši přízeň. Věříme, že vám přinášíme užitečnou službu v daném oboru medicíny. Upozorňujeme, že tyto internetové stránky slouží pouze jako informační zdroj. V žádném případě nenahrazují lékařskou či jinou odbornou péči!